ArvostelutGoogleYleinen

Testissä Chromecast with Google TV – monipuolisempi Chromecast kaukosäätimellä

Chromecast with Google TV

Älytelevisiot ovat jo nykyään suureessa suosiossa, mutta eivät kuitenkaan kaikille täysin arkipäivää. Lisäksi monilla saattaa olla vielä perinteisempiä televisioita ilman erikoisempia älytoimintoja. Chromecast on tämän osalta ollut monille apuväline, jotta pystyy toistamaan iäkkäämmässä televisiossa sisältöä puhelimen kautta.

Nyt Suomessakin on saatu myyntiin Googlen jo vuoden 2020 syksyllä julkaisema Chromecast with Google TV -mediatoistin. Chromecast with Google TV poikkeaa aikaisemmista Googlen Chromecast-laitteista tuomalla televisioon Googlen käyttöjärjestelmän sekä kaukosäätimen. Uusi käyttöliittymä tarjoaa muun muassa sovellukset yhteen kokoavan etusivunäkymän ja personoidut katselusuositukset. Mediatoistinta on myös mahdollisuus ohjata äänikomennoin Google Assistantin avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chromecast with Google TV tuli Suomessa kauppoihin 21. kesäkuuta ja se on saatavilla useiden jälleenmyyjien kautta. Lisäksi laitteen voi tilata Google Storesta. Hintaa laitteella on Suomessa 69,99 euroa.

Laite ja tekniikka

Itse laite on väritykseltään tyylikkään valkoinen ja Google kutsuu väriversiota nimellä Snow. Chromecast with Google TV:n mitoiksi on ilmoitettu 162 x 61 x 12,5 millimetriä, joten kyseessä on hieman normaalia Chromecastia suurempia laite, mutta ei mitenkään radikaalisti. Painoa laitteella on 55 grammaa. Mukana toimitetaan myös kompakti kaukosäädin, joka helpottaa laitteen käyttöä.

Chromecast with Google TV tarjoaa useita esiasennettuja suoratoistosovelluksia, mutta lisäksi sovelluskaupan, josta löytyy yli 6500 erilaista yhteensopivaa sovellusta. Näiden lisäksi voi Chromecastiin striimata sisältöä älypuhelimista, tableteista ja tietokoneista entiseen tapaan. Chromecast with Google TV tarjoaa muun muassa tuen myös 4K-resoluutiolle, Dolby Visionille ja Dolby Atmosille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mediatoistin tulee olla verkkovirrassa käytettäessä. Laite voidaan yhdistää internettiin joko langattomasti tai erillisen Ethernet-sovittimen avulla langallisesti. Molemmin tavoin laite toimi ongelmattomasti ja yhteyttä katkaisematta. Chromecast with Google TV -mediatoistimessa on kahden gigatavun RAM-muisti ja kahdeksan gigatavun edestä tallennustilaa.

Chromecast with Google TV -tekniset tiedot

  • Prosessori: 4-ytiminen (Amlogic S905D3G)
  • RAM-muisti: 2 gigatavua
  • Tallennustila: 8 gigatavua
  • Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth, HDMI, USB-C, Ethernet
  • Ohjelmisto: Android TV (Android 10)
  • Tuetut formaatit: jopa 4K @ 60Hz, Dolby Vision, HDR10, HDR10+, Dolby Atmos, Digital ja Digital Plus
  • Mitat: 162 x 61 x 12,5 mm
  • Paino: 55 g
  • Värit: Valkoinen (Snow)
  • Hinta: 69,99 €

Kaukosäädin

Kaukosäätimestä löytyy muun muassa Google Assistant-äänikomentonäppäin, sekä YouTube- ja Netflix-sovelluksiin valmiiksi ohjaavat painikkeet. YouTube-näppäimeen voi vaihtaa halutessaan YouTube TV:n, YouTube Kidsin taikka YouTube Musicin, olettaen tietysti, että sovellukset ovat asennettuna laitteeseen.

Kaukosäädin on myös mahdollista yhdistää ohjaamaan televisiota mediatoistimen lisäksi. Chromecast with Google TV tukee useita eri merkkejä ja huomattavasti vanhempiakin televisioita. Tämän testin aikana mediatoistin oli yhdistettynä Philips-merkkiseen televisioon, vuosimallia 2017. Kaukosäädin yhdistää itsensä laitteeseen Bluetooth-yhteyden avulla ja itse televisiota se pystyy hallitsemaan infrapunalähettimen avulla.

Kaukosäädin on mukavan kompakti.

Chromecastin kaukosäätimen avulla voi hallita television käynnistämistä ja sammuttamista, television kuvanlähetyslähteitä ja äänenvoimakkuutta. Äänenvoimakkuusnäppäimet löytyvät kaukosäätimen oikeasta yläreunasta, muut näppäimet ovat kaukosäätimen etupuolella. Kaukosäädin toimii kahdella AAA-paristolla, tällaiset tulee muun muassa pakkauksen mukana.

Kaukosäädin on mahdollista lisäksi yhdistää Googlen Home -sovellukseen, jolloin muun muassa pidempien sähköpostiosoitteiden tai salasanojen kirjoittaminen on nopeampaa puhelimen avulla. Puhelinta voi tarvittaessa käyttää myös mediasoittimen ja television kaukosäätimenä halutessaan.

Google Assistant

Google Assistant on Googlen vuonna 2016 esittelemä digitaalinen ääniavustaja. Aluksi se oli saatavilla rajallisesti Googlen omilla tuotteilla, mutta nykyisin se löytyy lähes kaikista Android-puhelimista. Google Assistant on nyt myös vahvasti läsnä uusimmassa Chromecast-laitteessa.

Google Assistantin avulla voi ääniohjata laitetta, pyytää kertomaan päivän aikataulun tai esimerkiksi asettamaan herätyksiä tai muistutuksia. Google Assistantilta voi myös pyytää säätiedotteita, suosituksia musiikin kuunteluun tai ohjelmien katseluun, mutta osaa se tarvittaessa kertoa vitsejäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitettavasti Google Assistant ei vielä ole käytössä suomeksi, mutta englannin kielellä se toimii hyvin. Toki Chromecast with Google TV -laitteella Assitant-tukee peruskomentoja suomeksi, mutta kaikki hyöty siitä saadaan irti englanniksi. Muita tuettuja kieliä ovat muun muassa saksa, ruotsi, norja ja tanska.

Chromecast with Google TV:n Assistantin avulla voi ohjata myös Googlen Home-sovellukseen yhdistettynä olevia älylaitteita. Assistantia voi pyytää muun muassa sammuttamaan älyvalot, laittamaan älypistorasian päälle tai ohjaamaan robotti-imurin käynnistämään siivouksen. Tällaisia toimintoja tuli testijakson aikana kokeiltua.

Käyttöliittymä

Google TV:n alkunäyttö.

Chromecast with Google TV on helppo ottaa käyttöön Google Home-sovelluksen avulla. Valittujen sovellusten latautumista mediatoistimeen odotellessa voi yhdistää kaukosäätimen ohjaamaan television yksinkertaisia toimintoja. Ohjelmisto on mahdollista valita suomen kielellä. Laitteen käynnistyessä näkymäksi aukeaa etusivu, jonka kustomointi ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Laitteen uutena ominaisuutena on nimensäkin mukaisesti Google TV, joka perustuu Android TV -käyttöjärjestelmään. Google TV on vain kustomoitu versio Android TV:stä ja sen tarkoituksena on yhdistää sisältö monista sovelluksista yhteen näkymään. Android TV toimii jo varsin vanhan Android 10 -version päällä, jonka tietoturvakorjaukset ovat vuoden 2021 syksyltä. Google ei siis käytä omassakaan laitteessaan tuoreimpia Android-versioita.

Etusivulla on Googlen personoimia suosituksia käyttäjän mieltymyksien mukaisesti. Suosituksia selatessa voi asettaa kiinnostavat kohteet katselulistalle, mikäli ei heti ehdi tai halua uutta ohjelmaa aloittaa. Jossain sovelluspalveluissa on mahdollista myös katsoa muun muassa ohjelman traileri. Myös oma katsottujen ohjelmien lista näkyy etusivulla ja sen kautta on helppo palata kesken jääneen ohjelman pariin.

Oikeastaan ainoa, mitä etusivulla itse pääsee muokkaamaan, on omat sovellukset. Sovelluksia voi poistaa tai asentaa halutessaan. Sovelluksia on myös mahdollista järjestää uudelleen tahtomaansa järjestykseen. Sovellukset valikosta löydät jälleen omat sovellukset, mutta tuhansista kaupan sovelluksista voi löytää uusia tuttavuuksia. Googlen Play Store -sovelluskauppaa ei jostain syystä valikosta löydy, mutta sen voi avata esimerkiksi pyytämällä Google Assistantia avaamaan sen erikseen.

Kirjastosta löytyy Googlen kautta hankitut elokuvat sekä musiikki. Asetuksia pääsee muokkaamaan oikeasta yläkulmasta. Haku-mahdollisuus löytyy vasemmasta yläkulmasta. Haku on mahdollista kirjoittaen näppäimistöllä tai Google Assistantin puhetoiminnolla.

Etusivun ja suositusten kustomointi itse ei ole mahdollista, mutta mikäli suositukset eivät tunnu sopivilta, eikä haluaisi niitä nähdä, on tiliasetuksista mahdollista vaihtaa päälle ”vain sovellukset”-tila. Tällöin etusivulla näkyvät vain laitteelle asennetut sovellukset. Myös Googlen Assistant -ääniavustaja poistuu käytössä tässä tilassa. Tämän lisäksi hankitut elokuvat tai media katoavat mediatoistimelta, mutta niitä voi edelleen suoratoistaa puhelimelta tai muulta laitteelta.

Chromecast with Google TV:llä myös pelien pelaaminen on mahdollista. Mediatoistimeen on mahdollisuus liittää Bluetoothin avulla erilaisia lisävarusteita. Tätä kautta on mahdollisuus lisätä esimerkiksi peliohjain, jolla pelaaminen on helpompaa. Android-pohjaisten puhelinten muuta sisältöä on mahdollisuus peilata Chromecast-mediatoistimeen puhelimen Smart View -toiminnon kautta.

Testijakson aikana Chromecast with Google TV -laitetta käytettiin pääasiassa musiikin kuunteluun ja sarjojen sekä elokuvien katseluun. Käyttöliittymä tuntui toimivan mutkattomasti, päivitykset sai asentumaan automaattisesti, niin sovelluksiin, kuin käyttöjärjestelmäänkin. Laite toimi mutkattomasti ilman suurempia jäätymisiä.

Laitteen käynnistäminen ja sammuminen eivät vieneet pitkiä aikoja. Myös kaukosäätimen toiminta oli kitkatonta. Kaukosäätimen todettiin helpottavan television käyttöä ja vähentävän turhien kaukosäätimien määrää. Säätimen koettiin olevan yksinkertainen ja käteen sopiva, joskin tuntuma kädessä ja pinnoilla oli hieman liukas.

Yhteenveto

Chromecast with Google TV ei ole enää mikään uusi laite, mutta täysin uusi kuitenkin monille suomalaisille. Kyseessä on mukava hyppäys parempaan suuntaan normaaleista Chromecast-laitteista. Nyt uusi laite on aikaisempaa monipuolisempi ja tarjoaa muun muassa Google TV -näkymän avulla yhteen paikkaan sisällön ja samalla monipuolinen kaukosäädin tekee käytöstä helpompaa.

Testijakson aikana laitteen todettiin toimivan todella hyvin ja suorituskyvyn kanssa ei ollut ongelmia. Erityisesti Google TV:n henkilökohtaisiin suosituksiin perustuva näkymä oli mieleinen, mutta hieman hämmentää laitteessa oleva vanha Android 10 -pohjainen käyttöjärjestelmä. Mielestäni Google olisi voinut tuoda jo uudempaakin ohjelmistoa laitteelle.

Google ei ole lähtenyt pilaamaan laitetta hinnalla, vaan alle 70 euron hinta on hyvä. Kovin paljoa kilpailijoita laitteelle ei ole, ja jos on aikaisemmin käyttänyt Chromecasteja, niin tämänkin käyttöön oppii nopeasti. Lisäksi Chromecast with Google TV tarjoaa samat tutut Chromecast-toiminnot kuin aikaisemmin, nyt mukana on vain hieman lisätoimintoja.

Chromecast with Google TV on mielestäni edelleen hyvä vaihtoehto, jos haluaa vanhaan televisioon hieman uutta virtaa ja erityisesti älytoimintoja. Hintaa laitteella on Suomessa 69,99 euroa ja erillisen Ethernet-sovittimen voi ostaa lisäksi 19,99 euron hinnalla.

Hyvää

  • Tuki 4K HDR kuvalle
  • Tuettuna Dolby Vision ja Dolby Atmos
  • Käyttöliittymä selkeä ja toimii hyvin, Google TV on ideana kiva
  • Miellyttävä kaukosäädin
  • Hyvä hinnoittelu

Huonoa

  • Suomen kieli ei ole tuettuna Google Assistantissa
  • Taustalla yllättävän vanha Android 10
  • Tallennustila varsin pieni
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Miten se poikkeaa XIAOMI MI TV STICK 4K -tikusta?
    Näyttää olevan samoja ominaisuuksia. Sama Android 10 -käyttis ja sama Google TV, Play kauppaankin pääsee.
    Eli onko kuvanlaadussa, tehokkuudessa tms jotain eroa.
    Xiamon tikku toimii varsin hyvin, tosin välillä vähän hitaasti esim Areena aukeaa.

  2. Onko tutkittu kaukosäätimen paristovirran kulutusta. Omassa laitteessani paristot kestävät vain noin kuukauden. Mittauksella todettu, että kuluttaa lepotilassa 2mA, mikä tarkoittaa todellakin vain alle 30 vuorokautta normaaleilla alkaliparistoilla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut