ArvostelutDreameYleinen

Testissä Dreame Bot D10 Plus – keskihintainen robotti-imuri tarjoaa mielenkiintoisia toteutuksia

Dreame Bot D10 Plus

SuomiMobiilissa testataan yleensä vain älypuhelimia ja niihin läheisesti liittyviä laitteita, mutta välillä testataan myös jotain muuta, kun siihen tulee mahdollisuus. Tällä kertaa testausvuorossa oli Dreame Bot D10 Plus -robotti-imuri. Kyseessä on Xiaomin ekosysteemin kanssa yhteensopiva laite, joten imurissa on paljon tuttua.

Pääsimme testaamaan Dreame Bot D10 Plus -imuria yli kuukauden verran ennen varsinaista julkaisua Pohjoismaissa, joten laitteen kanssa kerettiin keräämään kokemusta hyvin paljon. Aikaisemmat kokemukset robotti-imureista ovat vain yhden mallin varassa, joka on aikaisemmin testattu Roborock 2. Dreame Bot D10 Plus on useita vuosia tuoreempi malli, joten odotettavasti myös pientä kehitystä tässä kategoriassa on saatu aikaiseksi.

Dreame Bot D10 Plus -imurin kohokohtia ovat pitkä akunkesto, hyvä imuteho, LiDAR-navigointi sekä monipuoliset älyominaisuudet. Robotti-imuria voi käyttää myös moppina vesisäiliön ansiosta, se tukee ääniohjausta ja siinä on oma lataustelakka, joka toimii samalla lian keräyspisteenä. Dreame Bot D10 Plus tarjoaa siis omassa hintaluokassaan ainakin paperilla tarkasteltaessa mielenkiintoisen kattauksen monipuolisia ominaisuuksia.

Euroopassa ja Suomessa Dreame Bot D10 Plus tulee myyntiin ainoastaan valkoisessa väriversiossa. Hintaa robotti-imurilla on 399 euroa. Imurin pystyy ostamaan muutamilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Alapuolella on listattuna imurin tärkeimmät tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dreame Bot D10 Plus -imurin tiedot:

  • Mitat: 349 x 350 x 96,3 mm
  • Paino: 3,8 kg
  • Akunkesto: 150 minuuttia (5200 mAh)
  • Pölysäiliön koko: 0,4 litraa, telakassa 2,5 litraa
  • Vesisäiliön koko: 0,145 litraa
  • Imuteho: 4000 pa
  • Navigointi: LiDAR-navigointi
  • Esteen ylitys: Maks. 2 cm korkea
  • Muuta: Moppaustoiminto, ääniohjaus (Alexa, Google Assistant)
  • Sovellus: Dreamehome tai Mi Home
  • Hinta: 399 euroa

Laadukas, mutta varsin normaali robotti-imuri

Rakenteeltaan tai yleiseltä ilmeeltään Dreame Bot D10 Plus ei juurikaan eroa muista saman kategorian robotti-imureista, vaan se on tunnistettavissa heti imuriksi. Imuri on valkoista muovia, joka on viimeistelty laitteen päälipuolta lukuun ottamatta mattapintaiseksi. Päälipuoli on kiiltävää muovia.

Dreame Bot D10 Plussan yläosassa on selvästi ulkoneva alue, jossa on LiDAR-sensorit ja samalla se estää imurin pääsyn mataliin paikkoihin. Imurin yläosassa on esillä myös kaksi painiketta, jotka ovat virtapainike sekä kotipainike. Päälipuolella on myös kansi, joka aukeaa helposti nostamalla. Kannen alta paljastuu Wi-Fi-merkkivalo, joka kertoo, onko laite yhteydessä verkkoon. Lisäksi valon rinnalla on reset-painike.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannen alta löytyy myös pääharjan puhdistustyökalu, jossa on terä sekä harja. Lisäksi esillä on luonnollisestikin imurin oma pölysäiliö, joka on kooltaan 0,4 litraa. Pölysäiliö saadaan nostettua pois helposti, joten säiliö on helppo tyhjentää manuaalisesti tai vaihtaa sen suodatin. Imurin kyljessä olevista aukoista löytyy muun muassa kaiutin sekä ilma-aukko. Kyljessä olevasta ”pääpuskurista” löytyy myös erilaisia sensoreita, jotka tunnistavat lähenevät esteet.

Laitteen alaosassa on suuret kumipinnoitteiset renkaat, joiden väliin on asetettu imurin pääharja. Kyseessä on imurin tärkein harja, jonka kautta pölyt ja muu lika imetään pois lattialta. Alaosassa on esillä myös pyörivä kolmas pyörä, joka sijaitsee etualalla. Toinen harja löytyy imurin toisesta reunasta, jonka tehtävänä on syöttää likaa pääharjalle. Dreame Bot D10 Plussan alaosassa on myös lisää erilaisia sensoreita, joita on neljä kappaletta. Niiden tehtävänä on tunnistaa muun muassa rappuset, ja estää laitteen tippuminen. Imurin alaosaan on laitettu myös latausliittimet, joilla se yhdistyy telakkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dreame Bot D10 Plussan alaosassa on myös kaksi reikää, jotka johtavat imurin pölysäiliöön. Niiden avulla imuri pystyy tyhjentämään itsensä automaattisesti lataustelakan suurempaan pölysäiliöön. Imurin mukana toimitetaan oletusarvoisesti lataustelakka, johon on yhdistetty 2,5 litran kokoinen pölysäiliö. Latausalustan pölysäiliöön voidaan asettaa normaali pölypussi, joka on helppo vaihtaa aina uuteen, kun se on päässyt täyteen.

Imuri ja lataustelakka ovat siis pääosin muovia, mutta testijakson aikana kokonaisuus todettiin yllättävän laadukkaaksi. Kuukauden käytön jälkeen imuriin ei tullut merkittäviä kulumisen jälkiä, vaikka valkoinen pinta keräsikin yllättävän paljon likaa. Lisäksi imurin kiiltäväpintainen päälipuoli oli melkoinen pölymagneetti, joten imurista joutui tasaisin väliajoin pyyhkimään pölyt.

Ominaisuudet ja mobiilisovellus

Dreame Bot D10 Plus -robotti-imuri tarjoaa varsin normaaleita ominaisuuksia omassa hintaluokassaan. Normaalin imuroinnin lisäksi Dreame Bot D10 Plus pystyy myös moppaamaan lattiat sekä tyhjentämään pölysäiliön itsenäisesti. Kaikki alle 400 euron imurit eivät ole yhtä monipuolisia, joten Dreame on tuonut ominaisuuksia kalliimmista robotti-imureista nyt edullisempaan pisteeseen.

LiDAR-navigointijärjestelmän ansiosta Dreame Bot D10 Plus pystyy tunnistamaan seinät ja esteet todella tarkasti. Sensoreiden avulla imuri pystyy skannaamaan jopa 8 metrin etäisyydeltä, jonka ansiosta imuri pystyy toteuttamaan älykkään reittisuunnittelun parhaimman imurointituloksen saavuttamiseksi.

Imurointiteho on Dreame Bot D10 Plussassa yllättävän hyvä, sillä se toimii jopa 4000 pascalin paineella. Kyseessä on tuplasti parempi imuteho kuin aikaisemmin testatussa Roborock 2 -imurissa, joten parannusta tämän osalta pitäisi siis olla. Dreamen mukaan uutuusimurin pitäisi pystyä imuroimaan jopa matot erittäin huolellisesti, joten imuri imee pinnoilta lian, roskat ja jopa karvat.

Dreame Bot D10 Plus on varusteltuna myös älykkäällä mattojen tunnistuksella, jonka avulla imuri pystyy automaattisesti säätämään imutehoa paremmaksi aina maton sattuessa imurointireitille.

Telakassa on oma pölysäiliö.

Mukana toimitettava suuremmalla pölysäiliöllä varusteltu lataustelakka on loistava lisä imurille, sillä sen avulla pölysäiliötä ei tarvitse tyhjentää jokaisen siivouksen jälkeen. Testijakson aikana imuri laitettiin imuroimaan lähes päivittäin, eikä kuukaudessa pölysäiliötä saatu täyteen, joten imurin tarpeisiin 2,5 litran erillinen pölysäiliö on loistava.

Imurissa käytetään niin sanottua DualBoost-teknologiaa, jolla imurin oma pölysäiliö saadaan tyhjennettyä lataustelakan säiliöön nopeasti vain muutamassa sekunnissa. Dreame on itse sanonut tyhjennyksen tapahtuvan hiljaisesti, mutta testijakson aikana itse koin sen olevan kuitenkin yllättävän kovaäänistä touhua.

Yksi imurin mielenkiintoisista ominaisuuksista on moppaus. Dreame toimittaa imurin mukana moppausrätin sekä vesisäiliön, jotka voidaan asettaa imurin alaosaan. Käyttäjä voi hallita veden käyttöä, joten moppaustulos pitäisi saada hyväksi likatasosta riippumatta.

Dreame Bot D10 Plus on saanut tuen myös äänikomennoille. Imuri tukee kattavammin Amazon Alexa -ääniavustajaa, mutta tarjolla on myös yksinkertaisia toimintoja, joita voidaan suorittaa Google Assistantin avulla. Ääniohjaus on kuitenkin Suomessa hieman huono, sillä ääniavustajat eivät ole toistaiseksi suomeksi käytössä. Englanniksi komennot kuitenkin toimivat ja niiden avulla voidaan pyytää imuria siivoamaan, lopettamaan siivoamisen tai vaikka vaihtamaan imurointitehoa.

Imurin sisältä löytyy 5200 milliampeeritunnin kokoinen akku, jonka luvataan takaavan normaalissa käytössä jopa 150 minuutin käyttöajan. Dreame Bot D10 Plussa pystyy imuroimaan 2,5 tuntia jatkuvalla syötöllä, mutta toki tehokkaimmalla imuteholla latausaika jää vain alle 60 minuuttiin. Dreamen mukaan akku kuitenkin riittää yhdellä latauksella noin 270 neliömetrin pinta-alan putsaamiseen.

Robotti-imuri on siitä mielenkiintoinen, että sitä voidaan hallita jopa kahdella eri sovelluksella. Dreame tarjoaa yhtiön omaa Dreamehome-sovellusta, joka antaa imurille kattavat ominaisuudet. Dreame on kuitenkin samalla osa Xiaomin ekosysteemiä, joten imuri voidaan yhdistää osaksi Mi Home -sovellusta. Molemmista sovelluksista löytyy samat asetukset ja toiminnot. Xiaomin sovellukseen yhdistettäessä Dreame Bot D10 Plus voidaan asettaa paremmin osaksi älykotia ja erityisesti kotiautomaatiota, jos käytössä on muitakin Xiaomin ekosysteemin tuotteita.

Molempien sovelluksien kanssa imurin yhdistäminen ja käyttöönotto on yksinkertaista. Yhteyden muodostamisen jälkeen pystyy säätämään imurin asetuksia, tarkastelemaan imurin rakentamaa pohjapiirustusta talosta sekä katsoa missä imuri menee. Yksinkertaisen sovelluksen kautta pystyy myös säätämään imurin imutehoa tai jopa mopin läpi virtaavan veden määrää.

Itse käytin Dreamehome-sovellusta testijakson aikana, jonka totesin olevan miellyttävän yksinkertainen. Toki suomen kieltä ei sovelluksesta löydy, mutta sen käyttö on helppoa myös englanniksi. Sovelluksesta voi asettaa pohjapiirustukseen niin sanottuja ”no-to-go”-paikkoja, eli käyttäjä voi luoda virtuaalisia seiniä tai merkata huoneita punaisella, jolloin imuri ei mene niihin paikkoihin imuroimaan. Käyttäjä voi myös asettaa kartalta, mikä huone imuroidaan tai hallita automaattisen tyhjennyksen asetuksia. Imurin pölysäiliö voidaan asettaa tyhjennettäväksi 1-3 imuroinnin jälkeen tai pakottaa tekemään se heti.

Sovelluksesta voidaan helposti myös ajoittaa imurointi tiettyihin kellon aikoihin. Esimerkiksi imurointi voidaan aloittaa kello 10 ja sen voi toistaa vaikka jokaisena viikonpäivänä. Sovelluksesta nähdään myös helposti imurin harjojen ja suodattimien tila sekä käyttöaste, jonka lisäksi sovellus muistuttaa päivittämään harjat, jos niiden käyttöaika on mennyt umpeen. Esimerkiksi pääharjaa suositellaan käytettäväksi noin 300 tuntia.

Dreamehome on siis monipuolinen sovellus, jonka kautta robotti-imuria pystyy hallitsemaan täysivaltaisesti. Se tarjoaa pääosin kaikki samat asetukset ja toiminnot kuin selvästi kalliimmatkin imurit, joten Dreame ei ole lähtenyt säästelemään.

Toimiiko imuri päivittäisessä käytössä?

Dreame Bot D10 Plussaa käytettiin noin kuukauden verran, jonka aikana imuri todettiin pitkälti erinomaiseksi hintaluokassaan. Helppokäyttöisyytensä ansiosta imuria oli erittäin miellyttävää käyttää, mutta mielestäni suurin vahvuus on sen hiljainen toiminta. Tehokkaimmassa turbo-tilassa imuri kuulostaa samalta kuin normaalit imuritkin, mutta jos käytetään standard-tilaa, niin silloin imuri on miellyttävän hiljainen. Quiet-tilassa imuri on vieläkin hiljaisempi, mutta samalla myös imuteho ei ole yhtä hyvä.

Imuroinnin lopputulos oli miellyttävä, sillä Dreame Bot D10 Plus tekee hyvää jälkeä. Imuri onnistuu saamaa lattialta pois pienetkin roskat ja pölyt, mutta mielestäni robotti-imuri on enemmän yleisen siisteyden ylläpitämiseen. Jos ei jaksa itse imuroida päivittäin esimerkiksi kesällä, jolloin pölyä ja hiekkaa tulee normaalia enemmän sisätiloihin, niin siinä tapauksessa robotti-imuri on loistava valinta. Imuri pystyy sivuharjansa avulla myös saamaan seinän reunasta suurimmat liat pois, vaikka lopputulos ei olekaan yhtä hyvä kuin paikoissa, johon pääharjalla yletytään.

Imurin pääharja irtoaa helposti.

Imurointiin Dreame Bot D10 Plus on siis erinomainen. Toki kaikkien robotti-imureiden ongelmana on se, että parhaimmillaan ne ovat taloissa, joissa ei ole liikaa huonekaluja tai muita esteitä. Toki Dreame Bot D10 Plus toimi hyvin myös omakotitalossa, mutta toisinaan se saattoi jäädä jumiin eri korkeudella olleisiin pintoihin tai kynnyksiin. Imuri ylittää kuitenkin yllättävän hyvin kynnykset, sillä suuret renkaat mahdollistavat sen, eikä se jää ”mahastaan” kiinni. Jos kuitenkin lattialla lojuu esimerkiksi puhelimen laturi, niin se on helposti kietoutunut pääharjan ympärille, jolloin Dreame Bot D10 Plus on nopeasti sekaisin.

Testijakson aikana Dreame Bot D10 Plussan moppaustoimintoa ei suuremmin testailtu, mutta pienen kokeilun perusteella se on ihan hyvällä tasolla. Toki imurin 145 millin vesitankki ei ole suuri, joten kovin suurien pinta-alojen moppaukseen ei imurista ole. Testien perusteella moppauksella saadaan vain kostutettua pinta, eikä se todellisuudessa putsaa kuin ihan pelkän pintalian. Eli jos haluaa moppauksesta siistiä, niin sitä varten kannattaa ihan oikea moppi ostaa.

Kokonaisuutena Dreame Bot D10 Plus on siis hyvä lisäapu kodin siistinä pitämiseen. Robotti-imuri hoitaa hommansa lähes aina ilman ongelmia ja se osaa älykkäästi mennä takaisin lataukseen tai tyhjentää pölysäiliön. Jos haluaa kuitenkin pilkuntarkasti puhdasta, niin silloin kannattaa vielä itse normaalilla imurilla käydä ainakin kulmat ja seinien reunat läpi, sillä ne ovat Dreame Bot D10 Plussan heikoimmat kohdat. Yleisestä siisteydestä imuri osaa kuitenkin pitää huolen ja itse olin iloisesti yllättynyt usein imuroinnin lopputuloksesta.

Yhteenveto

Dreame Bot D10 Plus todettiin testijakson aikana perushyväksi robotti-imuriksi, joka tarjoaa alle 400 euroon todella paljon. Imurilla saadaan aikaiseksi hyvä perussiisteys ja suurin valttikortti laitteessa on mukana toimitettava telakka, jossa on oma pölysäiliö.

Aikaisemmin en ole käyttänyt robotti-imureita, joissa on lataustelakassa oma pölysäiliönsä, joten Dreame Bot D10 Plus oli miellyttävää vaihtelua. Itse en enää edes hankkisi robotti-imuria, jossa täytyy tyytyä laitteen omaan pölysäiliöön. Usein pölysäiliötä on tuskallista tyhjentää jokaisen siivouskerran jälkeen, mutta nyt sitä ei tarvitse tehdä. Pölyt saa helposti normaaliin pölypussiin, joka on helppo vaihtaa aina uuteen sen täyttyessä.

Dreame Bot D10 Plussan vahvuuksia ovat myös hyvä siivousjälki, tarvittaessa hiljainen imurointi sekä riittävän hyvä akunkesto suurenkin pinta-alan imuroimiseksi. Kovin paljoa vertailukohtia itsellä ei ole muihin robotti-imureihin, mutta Dreame Bot D10 Plus on juuri sellainen laite, joka tarjoaa kaiken, mitä alle 400 euron robotti-imurilta itse vaadin. Imurin ostaja tuskin tulee siis pettymään laitteeseen tai sen tarjoamaan käyttökokemukseen.

Suomessa Dreame Bot D10 Plus on saatavilla 25. heinäkuuta lähtien 399 euron suositushintaan. Imuria myyvät muutamat jälleenmyyjät, kuten Gigantti.

Omassa hintapisteessään Dreame toimittaa imurin ohella myös paljon tarvikkeita ostajalle. Myyntipakkauksessa on nimittäin robotti-imuri, latausasema (auto-empty säiliö), puhdistustyökalu, virtakaapeli, pölysäiliö, vesitankki, moppausmatto, sivuharja, kaksi pölypussia sekä pääharja.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut