ArvostelutXiaomiYleinen

Testi: Roborock 2 -robotti-imuri on toimiva ja monipuolinen

Xiaomi Roborock 2 latautumassa telakassaan.

Tällä kertaa SuomiMobiilin testissä on ollut älypuhelimista poikkeava tuote, nimittäin Xiaomin Roborock 2 -robotti-imuri. Koska kyseessä on älyimuri, niin tuote liittyy kuitenkin vahvasti älypuhelimiin ja imuria onkin mahdollista ohjata sekä valvoa Xiaomi Mi Home -älypuhelinsovelluksen kautta.

Roborock 2 on ollut testattavana muutaman kuukauden ja laitetta on käytetty aktiivisesti. Usean kuukauden käytön jälkeen on syntynyt varsin hyvä kuva siitä, mihin Roborock pystyy sekä mitkä ovat imurin vahvuudet ja heikkoudet. Ennen Xiaomin robotti-imuria en ole kokeillut yhtäkään vastaavaa laitetta, joten kokemukset muista robotti-imureista ovat varsin heikot. Roborock 2 on kuitenkin ollut yllättävän pätevä laite ja varmasti voittaa niin ominaisuuksiltaan ja toiminnallisuudeltaan lukuisat tavarataloista ostettavat robotti-imurit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi on yleisesti tunnettu älypuhelimistaan, mutta Xiaomilla on paljon muutakin erityisesti kotimarkkinoillaan Kiinassa, jossa yhtiön valikoimaan kuuluu älypuhelimien lisäksi kodinkoneet, vaatteet, sohvat, tasapainoskootterit sekä hygieniatuotteet. Xiaomi on tuonut Euroopassa tarjolle valikoidusti tuotteita älypuhelimien ulkopuolella, mistä Roborock-imurit ovat erinomainen esimerkki.

Xiaomi Roborock 2 -imurin tiedot:

  • Halkaisija: 35 cm
  • Korkeus: 9,6 cm
  • Paino: 3,5 kg
  • Akunkesto: 2,5 tuntia (5200 mAh)
  • Latausaika: 4 tuntia
  • Pölysäiliön koko: 0,5 litraa
  • Imuteho: 2000 pa
  • Navigointi: Älykäslasernavigointi
  • Esteen ylitys: Maks. 2 cm korkea
  • Muuta: Moppaustoiminto
  • Sovellus: Mi Home
  • Hinta: 499 euroa

Puhtaan valkoinen ja laadukas rakenne

Roborock 2 yläpuolelta katsottuna.

Ulkoisesti Roborock 2 näyttää pitkälti samalta kuin lukuisat muutkin robotti-imurit. Rakenteeltaan Roborock 2 on yllättävän laadukas, vaikka laite on kokonaisuudessaan polykarbonaattia, eli muovia. Suomessa imuri on tarjolla valkoisessa värivaihtoehdossa, joka myös näyttää todella hyvältä hopeiden yksityiskohtien tehdessä hieman ilmettä.

Roborock 2:n yläpuolella on hieman muusta rakenteesta ylös tuleva ”kansipuskuri”, eli puskuri, joka estää pääsyn mataliin paikkoihin. Samassa yhteydessä on myös laseretäisyysanturi. Imurin päälipuolelta on myös nähtävissä kolme painiketta, jotka ovat virtapainike, latauspainike sekä aluesiivoispainike. Alapuolella on listattuna mitä mistäkin painikkeesta tapahtuu.

Virtapainike

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Laitteen käynnistys
  • Imuroinnin käynnistys/sammutus
  • Lyhyt painallus aloittaa siivouksen
  • Pitkä painallus sammuttaa/käynnistää imurin

Merkkivalo

  • Valkoinen väri: virtaa yli 20 prosenttia
  • Punainen väri: virtaa alle 20 prosenttia
  • Valon vilkkuminen: ladataan/käynnistetään
  • Punainen valo: vikatila

Aluesiivouspainike

  • Lyhyt painallus aloittaa aluesiivouksen

Latauspainike

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Lyhyt painallus käskee imurin palaaman telakalle ja aloittamaan lataamisen

Imurin päälipuolella on myös kansi, jonka saa auki ylöspäin nostamalla. Kannen alapuolelta löytyy Wi-Fi:n merkkivalo, joka ilmoittaa luonnollisesti imurin Wi-Fi-yhteyden tilasta. Valon hidas vilkkuminen tarkoittaa laitteen odottavan yhteyttä, nopea vilkkuminen tarkoittaa yhdistämistä ja jatkuvasti palava valo taasen sitä, että imuri on yhteydessä Wi-Fi-verkkoon. Kannen alapuolelta löytyy myös pääharjan puhdistustyökalu, pölysäiliö suodattimen kanssa sekä järjestelmän resetointipainike. Imurin kyljessä olevista aukoista löytyy muun muassa kaiutin sekä ilma-aukko. Kyljessä olevasta ”pääpuskurista” löytyy myös kolme erilaista seinäanturia, jotka tunnistavat jo etukäteen lähenevät esteet.

Roborock 2:n alapuolella on nähtävissä kumipinnoitteiset renkaat. Renkaiden välissä on niin sanottu pääharja, joka loppupelissä hoitaa pölyn päätymisen imurin sisälle. Myöskin imurin alaosassa on nähtävissä muutamia antureita, joista neljä alaspäin osoittavaa ovat pudotusantureita, jotka luonnollisesti tunnistavat muun muassa rappuset, jotta imuri ei menisi niitä alas. Laitteen alaosassa on lisäksi latausliittimet, joiden kautta latausalusta lataa imurin akun. Roborock 2:n sivuharja on luonnollisesti sivussa ja sen tarkoituksena on kerätä pölyt pois aivan seinän reunasta asti, johon pääharja ei ylety.

Roborock 2 alapuolelta katsottuna.

Kokonaisuutena Roborock 2 koostuu siis kahdesta harjasta, kahdesta puskurista sekä lukuisista sensoreista sekä antureista, jotta Xiaomi on pystynyt tekemään lasertarkan imurointitarkkuuden. Mitään ylimääräistä ei imurista löydy, sillä esimerkiksi myös kaikille painikkeille on omat toimintonsa.

Useamman kuukauden käytön jälkeen Roborock 2 näyttää vieläkin lähes uudelta päältä päin katsottuna. Kiiltävän valkoinen polykarbonaatista valmistettu yläosa ei ole naarmuuntunut ollenkaan, vaikka imuri koittaa toisinaan tunkea itsensä myös ahtaisiin paikkoihin. Imurin yläosassa on anturi, jonka ansiosta laite ei pääse menemään kunnolla ahtaisiin paikkoihin niin, että se jäisi jumiin. Imurin reuna on mattapintaista polykarbonaattia ja hieman yllättäen myöskään näissä osissa ei ollut havaittavissa kulutuksen jälkiä. Suurimmat kulumajäljet olivat tulleet Roborock 2:n puskuriin, mikä on myös varsin luonnollista.

Imurin etuosassa on siis puskuri, joka antaa periksi osuessaan esteeseen. Juurikin puskurin anturien ansiosta Roborock 2 kykenee kiertämään esteet, mutta samalla imuroimaan hyvinkin tarkasti lähes seinen reunaan myöden.

Toinen paikka, jossa imurissa oli havaittavissa selvästi kulumaa, on alaosa. Imurin alaosa on valmistettu myös mattapintaisesta muovista. Muovipinnassa oli havaittavissa selvää kulumista erityisesti sivuharjan kohdalla. Kuluma ei ole normaalista poikkeavaa ja varsin luonnollista on, että kulutustuotteeseen tulee pidemmällä käytöllä hieman jälkiä.

Ohjataan Xiaomin sovelluksella

Xiaomi Roborock 2 -imuri on mahdollista liittää Xiaomin omaan Mi Home -sovellukseen Android- tai iOS-puhelimilla, jotta laitteesta saisi kaiken mahdollisen hyödyn irti. Vaikka imuri toimii myös ilman sovellusta, niin Mi Homen avustuksella on muun muassa mahdollista vaihtaa asetuksia tai päivittää ohjelmistoa. Lisäksi Mi Home antaa laajasti erilaisia uusia ominaisuuksia, joita ei ilman sovellusta imurissa olisi mahdollista käyttää.

Mi Homen kautta on mahdollista muokata muun muassa Roborock 2 -imurin äänenvoimakkuutta, ilmoituksia tai siivoustilaa. Imuri tukee neljää erilaista imurointivoimakkuutta, joita ovat muun muassa ”Quiet”, ”Balanced”, ”Turbo” ja ”Max”. Nämä ovat siis vaihtoehtoja siihen kuinka kovalla teholla laite imuroi lattiaa. Itse olen tykännyt käyttää Turbo-tilaa, jolla Roborock 2:n imurointijälki on todella hyvää, eikä imuri pidä todellisuudessa kovin suurta ääntä imuroidessaan. Imuri tukee myös moppaustilaa, johon perehdytään hieman paremmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Yksi parhaimmista Mi Home -sovelluksen kautta aktivoitavista ominaisuuksista on ”mattotila”. Tämän ominaisuuden ollessa päällä robotti-imuri tunnistaa automaattisesti matot ja laittaa lisää tehoja imurointiinsa, jotta myös matoista lähtisi ylimääräinen pöly ja lika. Testien perusteella mattotila toimii erinomaisesti ja Roborock 2 todella osaa tunnistaa milloin kyseessä on matto eikä pelkkä lattia.

Mi Home -sovelluksen kautta on lisäksi mahdollista aktivoida älä häiritse -tila (DND mode), joka on todellisuudessa erittäin hyödyllinen ominaisuus. Älä häiritse -tila estää imuria alkamasta imuroimaan tai päästämästä ääniä tietyllä aikavälillä. Roborock 2 tukee lisäksi ajastettuja imurointeja, mikä on myös mielestäni todella kätevä toiminto. Imuri on mahdollista siis laittaa tietyllä kellonlyömällä aloittamaan imurointi vaikka joka päivä, arkipäivinä tai viikonloppuisin. Sovelluksen kautta on myös totta kai mahdollista valita vain halutut päivät, jolloin imuri lähtee imuroimaan ajastetusti.

Mi Home on Xiaomin älykotisovellus, johon on mahdollista yhdistää lukuisia erilaisia älylaitteita, joista vain yksi osa-alue ovat robotti-imurit. Sovellukseen voi liittää esimerkiksi älylamppuja, valvontakameroita, pistorasioita, Wi-Fi-laitteita, ilmanpuhdistimia, sensoreita tai kodin elektroniikkaa. Mi Home on siis monipuolinen sovellus, johon on mahdollista yhdistää lukusia Xiaomin tuotteita, jotta muun muassa kodin laitteita on mahdollista ohjata ja tutkia etänä. Kokonaisuutena Xiaomin älykotijärjestelmä on varsin kattava, mutta Euroopassa näitä laitteita on tuotu myyntiin varsin rajallisesti.

Lataa Xiaomi Mi Home -sovellus:

Imurin rakentama pohjapiirustus mahdollistaa monipuolisia ominaisuuksia

Roborock 2 piirtää ja parantelee jatkuvasti pohjapiirustusta.

Xiaomin Mi Home -sovellus mahdollistaa Roborock 2 -imurille erinomaisia ominaisuuksia sekä asetuksia. Imuri esimerkiksi jatkuvasti rakentaa pohjapiirustusta talosta sekä luo siitä automaattisesti kartan Mi Home -sovellukseen. Luodun pohjapiirustuksen avulla imuri oppii imuroimaan loogisesti sekä järjestelmällisesti niin, että vain harvoin jää alueita täysin imuroimatta. Imuri oppii myös tuntemaan haastavat alueet sekä esteet, joita vältellään myös seuraavalla imurointikerralla.

Kun Roborock 2 on päässyt kerran imuroimaan koko talon, niin sovelluksessa pitäisi olla näkyvissä varsin erinomainen pohjapiirustus, jonka avulla imuria on mahdollista ohjata sovelluksen avulla. Testien alussa Roborock 2 ei vielä osannut säilyttää pohjapiirustusta, vaan se katosi toisinaan ja koko ”kartoitus” jouduttiin aloittamaan alusta. Vuoden 2018 lopussa imurille tuli tarjolle päivitys, joka mahdollisti pohjapiirustuksen säilymisen ja tämän jälkeen imurin toiminta on ollut selvästi parempaa ja käyttäminen mielekkäämpää.

Pohjapiirustuksen ansiosta Mi Home -sovelluksen kautta on mahdollista piirtää tietty alue, jonka imuri käy imuroimassa ja palaa homman hoidettuaan takaisin latautumaan omaan telakkaansa. Testien aikana itse hyödynsin monesti aluesiivoista, sillä toiminnon avulla vain tietyn alueen siivoaminen oli helppoa, eikä imuri imuroinut turhaan mitään mitä ei pitäisi.

Samalla kun Roborock 2 sai päivityksen, jossa pohjapiirustus säilyi muistissa, niin mukana tuli hyvinkin tarpeelliset toiminnot, kuten elektroninen este ja kielletyt alueet. Elektronisen esteen avulla on mahdollista asettaa pohjapiirustukseen esimerkiksi ylimääräinen seinä, jota Roborock ei pysty ohittamaan. Kielletty alue -toiminnossa on taasen mahdollista määrittää esimerkiksi tietty huone, jonne imurilla ei ole asiaa. Nämä kaksi uutta ominaisuutta osoittautuivat hyvinkin toimiviksi ja joista on myös hyötyä.

Toistaiseksi Roborock 2 -imurissa on yksi heikkous, jonka olisi voinut myös varmasti toteuttaa. Testissä imuri oli kaksikerroksisessa talossa, mutta käyttäminen on mahdollista periaatteessa vain yhdessä kerroksessa. Imuri osaa luoda pohjapiirustuksen ainoastaan yhteen kerrokseen, joten jos laite viedään toiseen kerrokseen, niin pohjapiirustus menee sekaisin. Kyseessä ei ole kovin suuri puute, mutta toisinaan hieman häiritsevä.

Kun verrataan Roborock 2 -robotti-imuria kilpailijoihinsa, jotka toimivat ilman sovelluksia, niin myöskin päivittäminen on haastavampaa. Mi Home -sovelluksen kautta päivittäminen on onneksi hyvin nopeaa ja vaivatonta. Kaiken lisäksi päivityksien mukana tulee hyödyllisiä uusia ominaisuuksia sekä parannuksia, kuten edellä jo mainitsin. Normaali imuri täytyy kuitenkin päivittää uuteen, jos haluaa jotain uutta, joten älyimurin ansiosta uuden ostaminen ei ole aina tarpeellista.

Imuri osaa ylittää ja kiertää esteitä

Imuri ylittämässä johtoa.

Roborock 2:n vahvuus on varmasti se, että imuri kykenee ylittämään esteitä, joita tulee vastaan. Xiaomin mukaan imuri pystyy ylittämään 2 senttimetrin korkuisia esteitä, joita ovat muun muassa kynnykset sekä lattialla olevat johdot. Testijakson aikana oli havaittavissa, että imuri kyllä ylitti 2 cm korkeat kynnykset ilman suurempia ongelmia. Jos kuitenkin kynnys on hieman vielä korkeampi, niin haasteita oli havaittavissa, eikä ylittäminen ollut mahdollista ilman avustamista.

Roborock 2 onnistui myös hyvin ylittämään lattioilla lojuvat jatkojohdot. On kuitenkin hyvä huomata, että imuri saattaa toisinaan hieman jumittua johtoihin ja vetää niitä perässään päästääkseen niistä yli. Robotti-imurin käytön aikana oli myös tilanteita, jolloin laite tarttui jatkojohtoon ja vetäisi läppärin tai puhelimen lattialle, joten tällaisissa tilanteissa kannattaa kanssa olla valppaana. Kerran Roborock 2 myös imaisi sisäänsä latauskaapelin osittain ja veti sitä tyytyväisesti perässään pitkin taloa ilman ongelmia.

2,5 cm korkea kynnys tuottaa Rocorock 2 -imurille hankaluuksia, mutta kovin yrittämisen jälkeen imuri yleensä pääsee kynnyksen yli.

Toisinaan imuri jäi jumiin myös matoista roikkuviin langanpätkiin sekä nojatuolin jalkoihin. Roborock 2 on kuitenkin sen verran viisas laite, että jumitilanteista ilmoitetaan Mi Home -sovelluksen kautta käyttäjälle, joka voi käydä hieman avustamassa imuria eteenpäin. Suhteutettuna siihen, kuinka paljon imuria käytettiin, niin varsin harvoin laite jäi mihinkään jumiin.

Robotti-imurista löytyvien lukuisien sensoreiden avulla imuri osaa jo varautua epätasaisuuksiin ja esteisiin. Muun muassa rappusten yläpäässä imuri vaihtaa äkkiä suuntaa havaitessaan alapuolellaan tyhjää ilmaa. Testin perusteella Roborock 2 ei onnistunut kertaakaan menemään rappusia alaspäin, joten tällaiset perusongelmat on myös Xiaomin robotti-imurissa mietitty loppuun asti.

Akku kestää mukavasti

Robotti-imuri lataustelakassaan.

Testijakson aikana yllätyin Roborock 2 -imurin akunkestosta. Yhtäjaksoista imurointia laite jaksaa valmistajan mukaan 2,5 tuntia, jonka aikana pitäisi ehtiä imuroimaan 250 neliömetrin kokoinen alue. Testien aikana ei ollut ongelmia akunkeston kanssa, vaan aina Roborock 2 pystyi imuroimaan yhdellä latauksella sen alueen, joka sille oli annettu hommaksi Mi Home -sovelluksen kautta. Imurille on myös mahdollista laittaa esimerkiksi koko talo imuroitavaksi yhdellä kerralla, mutta jos urakka on liian suuri ja akku loppuu kesken, niin Roborock 2 osaa käydä kesken imurointiurakan myös lataamassa itsensä täyteen ja jatkaa siitä mihin jäi.

Imuria ladataan myyntipakkauksen mukana tulevalla lataustelakalla, johon imuri osaa automaattisesti mennä akun ollessa loppumassa tai käyttäjän käskiessä imuria menemään takaisin telakkaan. Tyhjästä täyteen imuri latautuu noin 4 tunnissa, joten latautumista ei tarvitse odotella koko päivää.

Harjat keräävät hiuksia

Roborock 2 -imurin muutaman kuukauden aktiivisen käyttämisen jälkeen suurimmaksi ongelmaksi koostuivat lattioilla olevat hiukset tai langanpätkät. Vaikka imuri onnistuu hiuksia keräämään onnistuneesti myös pölysäiliöön, niin silti hiuksia joutuu usein myös imurin harjojen ympärille.

Suurimmat ongelmat hiuksista koituvat pääharjalle, jonka ympärille hiukset kiertyvät. Jokaisen imurointikerran jälkeen hiuksia oli pääharjassa, eli harja on suositeltavaa puhdistaa tasaisin väliajoin, jotta imurointijälki olisi hyvällä tasolla. Xiaomi toimittaa Roborock 2 -imurin mukana työkalun, jolla hiukset ja langan pätkät pitäisi saada katkaistua pääharjasta, mutta työkalu on sen verran huono, että itse käytin hommassa oikeaa puukkoa. Hiuksia menee myös pääharjan ”akselin” väliin, jolloin pääharjan puhdistaminen on vielä selvästi vaikeampaa.

Myöskin sivuharja keräsi imuroinnin aikana hiuksia ympärillisensä. Onneksi sivuharjan puhdistaminen oli pääharjaa helpompaa, joten siinä ei ollut suuremmin ongelmia.

Pölysäiliö aina täynnä

Koska Roborock on varsin pieni laite, niin myöskään kovin suurta pölysäiliötä ei laitteeseen ole mahtunut. Muovinen pölysäiliö löytyy imurin sisältä ja se on mahdollista irrottaa, pestä ja käyttää uudelleen. Säiliön tilavuus on ainoastaan 0,5 litraa, joten se on myös hyvin nopeasti täysi.

Vaikka pölysäiliö onkin varsin pieni, niin sinne mahtuu silti yllättävän paljon tavaraa. Imuri puhaltaa pölyn säiliössä hyvin tiiviiseen pakettiin, joka yllätti ainakin allekirjoittaneen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut, että imuri osaisi ilmoittaa koska säiliö olisi täynnä, jotta sen pystyisi tyhjentämään heti ja jatkossa imurointijälki olisi parempi, kun imuri saisi jatkaa hommiaan tyhjän säiliön kanssa. Useasti laitteen imurointireissun jälkeen säiliö pursusi jopa yli, niin ettei sinne enempää pystynyt mahtumaankaan. Roborock 2 -imurin yksi suurimmista kehitettävistä alueista on siis pölysäiliön koon suurentaminen.

Roborock 2 ei ole vain imuri, vaan myös moppi

Roborock 2 ja moppauslisäosat.

Ehkä pieni yllätys Roborock 2:ssa oli moppausominaisuus oletuksena. Kovin suuria odotuksia ei imurin moppaamiselle asetettu, eikä se myöskään kovin hyvin tällä osa-alueella toiminutkaan. Xiaomi toimittaa Roborock 2:n myyntipakkauksessa myös vesisäiliön sekä moppausliinan, joiden avulla moppaus toteutetaan.

Vesisäiliö on erillinen imurin pohjaan liitettävä osa, joka täytetään vedellä. Kankainen moppausliina liitetään taasen vesisäiliöön, josta tippuu tasaiseen tahtiin vettä liinalle, jotta imuri voisi kostealla liinalla ”mopata” lattian. Yksinkertaisuudessaan imuri liikkuu kuten imuroidessaan, mutta samalla laite pyyhkäisee lattian rätillä. Kovin erikoisesti ominaisuus ei tuntunut testeissä toimivan ja oikeaa moppausta ei Roborock 2 pääse korvaamaan. Mielestäni moppaustoiminto on mukava lisä imurille, mutta sille on todellisuudessa hyvin vähän käyttöä.

Varaosia myös hyvin saatavilla suoraan Suomesta

Yksi Roborock 2 -imurin vahvuus on myös se, että sille on helposti ostettavissa varaosia. Esimerkiksi Verkkokauppa.comista on heti ostettavissa alapuolella listattuja varaosia. Yleisesti Roborock 2 -imurissa käytössä kuluvimmat osat ovat juurikin harjat sekä pölysuodattimet. Testijakson aikana laitteen pääharja oli selvästi kulunut ja yksi syy siihen on hiuksien jumittuminen harjan ympärille. Imurista löytyy kuitenkin oma siivousvälineensä, jolla hiukset voi harjasta leikata pois, mutta itse ainakin tarvitsin hiuksien poistamiseen kunnon veitsen, sillä imurin omalla työkalulla ei saanut kaikkia hiuksia pois harjan ympäriltä.

Mielestäni pääharja ei kuitenkaan maksa kovin paljoa, joten uuden ostaminen ei pitäisi olla kovin suuri ongelma. Toinen kuluva osa on sivuharja. Myöskin sivuharjan ympärille kertyy imuroinnin aikana hiuksia, jotka saattavat saada sivuharjan välillä solmuun, eikä harja tämän takia aina toimi toivotusti. Myöskään sivuharja ei kovin paljoa maksa, sillä kaksi sellaista saa 14,90 euron hintaan, eli yhden harjan hinta jää alle 8 euron.

Hienointa Roborock 2 -imurissa on se, että Mi Home -sovellus osaa kertoa kuinka usein tietyt osat imurista pitäisi puhdistaa tai vaihtaa. Xiaomin mukaan vedellä pestävä pölysuodatin pitäisi pestä noin 2 viikon välein ja kokonaan se pitäisi vaihtaa 150 tunnin käytön jälkeen. Eli kovin usein suodatinta ei pidä vaihtaa uuteen, sillä 150 tuntia tarkoittaisi, että Roborock imuroisi jatkuvasti 6,25 päivän ajan. Realistista kuitenkin on, että robotti-imuri työskentelee päivässä noin 1-2 tuntia, eli pölysuodattimen vaihto tapahtuisi noin 75-150 päivän välein.

Xiaomin mukaan Roborock 2 -imurin sivuharja pitäisi vaihtaa uuteen 200 tunnin välein ja pääharja taasen 300 tunnin välein. Imurista löytyy myös lukuisia sensoreita, jotka pitäisi pyyhkiä liasta 30 tunnin välein. Roborock 2 osaa myös ilmoittaa tarvittavista toimenpiteistä Mi Home -sovelluksen kautta, josta on myös mahdollista seurata reaaliaikaisesti, milloin tarvittavat tunnin tulevat täyteen kunkin osan kohdalla.

Kokonaisuutena Xiaomi on onnistunut tekemään imurinsa varaosien hankkimisen helpoksi myös Suomessa, minkä lisäksi imuri osaa itse huolehtia siitä, milloin se kaipaisi hieman huoltoa tai puhdistusta, jotta imuri voisi hoitaa työnsä niin kuin kuuluisikin.

Voittaako robotti-imuri normaalin pölynimurin?

Kysymykseen on selvä vastaus – ei. Roborock 2 on mielestäni imuri joka pitää yleisen puhtaustason hyvänä, mutta myös normaalia imuria tarvitaan. Robotti-imurilla on mahdollista imuroida talo kohtalaisen puhtaaksi ja se pääsee hyvin sohvien alle ja tätä myöden se myös löytää sen pölyn, johon ei välttämättä perinteisellä imurilla ylety.

Jos kuitenkin haluaa todella puhdasta, niin robotti-imuri ei ole sitä varten. Useasti imuri ottaa seinän vierestä vain sivuharjallaan lian pois, jonka takia reunoihin jää usein hieman pölyä. Keskilattian Roborock 2 hoitaa todella hyvin sekä järjestelmällisesti. Mikään kovin nopea imuri ei kuitenkaan ole, ja itse ainakin koin, että normaalilla pölynimurilla sama homma olisi tehty monta kertaa nopeammin.

Roborock 2 on kuitenkin varsin hyvä lisä kodin älylaitteistoon, koska laitteella pystyy helposti ylläpitämään siisteyttä. Imuri on mahdollista esimerkiksi ajastaa menemään päälle kun lähdet töihin, jolloin kodin pitäisi olla kohtuullisen siisti palatessasi. Ideana robotti-imuri on erinomainen, kunhan tulevaisuudessa panostetaan vielä hieman enemmän imurointitarkkuuteen. Roborock 2:n kohdalla tarkkuus on juurikin valttikortti, mutta mielestäni tarkkuutta saisi olla vieläkin enemmän, jotta robotti-imurit voisivat yleisesti korvata normaalit pölynimurit.

Yhteenveto – varmasti yksi parhaista robotti-imureista

SuomiMobiilissa ei ole aikaisemmin päästy kokeilemaan robotti-imureita tai muutenkaan kovin laajasti älykotiin liitettäviä laitteita. Tämän takia Roborock 2 -robotti-imurin testaaminen oli mielenkiintoista ja testaaminen oli selvästi älypuhelimista poikkeavaa. Kokonaisuutena Roborock 2 vaikutti testijakson perusteella todella hyvältä laitteelta.

Tykästyin erityisesti Roborock 2:n varsin laajoihin toimintoihin, akunkestoon sekä toteutukseen. Kuten olen todennut, niin aikaisempaa kokemusta robotti-imureista ei ole ollut, mutta Roborock 2 on varmasti yksi parhaimmista, joita markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Samalla imuri yhdistyy erinomaisesti Xiaomin omaan älykotiekosysteemiin. Pientä parannettavaa ja toivomisen varaakin imurin suhteen jäi. Muun muassa pölysäiliö oli yllättävän pieni, minkä lisäksi moppaustoimintoa pitäisi vielä selvästi kehittää eteenpäin.

Suomessa Roborock 2 -imuria myyvät Verkkokauppa.com sekä Kotirobo.fi. Xiaomin antama suositushinta tuoreimmalle robotti-imurille Suomessa on 499 euroa. Allekirjoittaneen kokemuksien perusteella Roborock 2 -imuria ei ole Suomessa juurikaan hinnalla pilattu ja laite tarjoaa erinomaisesti vastinetta rahalle.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut