ArvostelutFairphoneYleinen

Testissä Fairphone 5 – Tämäkö puhelin kestää 2030-luvulle asti?

Fairphone 5

Eettisesti valmistettuihin ja pitkäaikaisuuteen puhelimissa keskittyvä hollantilainen Fairphone julkisti aikaisemmin tänä vuonna uusimman Fairphone 5 -puhelimen. Kyseessä on keskitason tekniikalla varusteltu laite, joka tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä parannuksia verrattuna edeltäjään. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu pidemmän aikaa.

Tekniikan osalta Fairphone 5 ei ole mikään markkinoiden kärkilaite, vaan Fairphone on saanut mukaan tekniikoita, jotka ovat riittävän hyviä. Puhelimessa on 6,46 tuuman kokoinen OLED-näyttöpaneeli, Qualcommin kehittämä QCM6490 -järjestelmäpiiri sekä 50 megapikselin kaksoiskamera. Puhelimessa on myös puhdas Android-kokemus sekä 4200 milliampeeritunnin akku.

Suomessa Fairphone 5 tuli saataville lokakuussa 2023 valittujen jälleenmyyjien kautta. Puhelimen hinta on 699 euroa 8 + 256 gigatavun muisteilla. Väriversioita on tarjolla kolme, jotka ovat läpinäkyvä, sininen sekä musta.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Fairphone 5 (FP5)
Mitat: 161.6 x 75.8 x 9.6 mm
Paino: 212 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasi edessä / muovi takana / IP55
Näyttö: 6.46 tuumaa / Full HD+ (2700 x 1224) / 20:9-kuvasuhde / OLED / 90 Hz / 880 nitiä
Järjestelmäpiiri: Qualcomm QCM6490 (1x 2.7 GHz Cortex-A78 & 3x 2.2 GHz Cortex-A78 & 4x 1.9 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 643
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.88 / 1/1.49" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/2.51" / 0.7 µm / PDAF) + TOF 3D + LED-salama
Etukamera: 50 MP (f/2.5 / 1/2.76" / 0.74 µm)
Akku: 4200 mAh (irrotettavissa)
Lataus: 30 watin langallinen lataus (laturi mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 13
Päivityslupaus: 5 vuotta Android-päivityksiä ja 8 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki
Liitännät: USB-C / USB 3.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / Sininen / Läpinäkyvä
Hinta: 699 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ei paljoa sisällä.

Fairphone toimittaa puhelimen omanlaisessa myyntipakkauksessa, joka on käytännössä vain pahvilaatikko. Laatikon päällä on pahvikerros, jossa on Fairphonen logo sekä joitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Fairphone on tehnyt laatikosta muovittoman, eikä mukana ole muuta kuin puhelin. Pakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen väri, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäisen Fairphone 5 -puhelin, joka on kääritty paperiin. Pahvisen välitasanteen alapuolelta löytyy ainoastaan pikakäyttöopas sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksessa on tuotu esille myös puhelimen avainarvoja, eli eettisyyttä sekä pitkää tukea. Samassa paketissa pystyy myös lähettämään vanhan puhelimen Fairphonelle kierrätykseen.

Fairphone 5 -puhelimen ostajat voivat siis olla varmoja, että paketissa on ainoastaan puhelin. Laturi ja latauskaapeli täytyvät ostaa erikseen, jos sellaista ei vielä omista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Fairphone 5 on rakenteellisesti hieman normaalista poikkeava, sillä puhelin on tehty helposti itse korjattavaksi. Tästä huolimatta puhelimessa ei ole karsittu valmistusmateriaaleista, vaan Fairphone 5 on miellyttävän laadukas. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat sininen, musta sekä testattavaksikin saatu läpinäkyvä.

Puhelin on viimeistelty kauttaaltaan mattapintaiseksi, josta ainakin itse tykkään. Puhelin tuntuu kädessä hyvältä, eikä se ole liian liukas. Fairphone 5 on myös luotu kestäväksi, sillä sen luvataan kestävän tipus 1,8 metrin korkeudesta. Testijakson aikana tahallisia pudotuksia ei tehty, mutta puhelimeen ei tullut usean viikon aktiivisen käytön aikana mitään merkittäviä kulumisen jälkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etuosassa on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, joka ei ole uusinta uutta, mutta ajaa asiansa. Näyttölasiin ei tullut testijakson aikana merkittäviä naarmuja. Fairphone on mielestäni onnistunut puhelimen viimeistelyssä, sillä muovi, lasi ja alumiini yhdistyvät toisiinsa lähes saumattomasti.

Käsituntumaltaan Fairphone 5 on myös kohtuullinen, sillä teräviä saumoja ei ole havaittavissa. Lisäksi pienet pyöristykset kehyksessä sekä takapinnassa tuovat mukanaan lisää ergonomisuutta. Puhelin ei ole kuitenkaan kaikista kompaktein tai kevyin. Fairphone 5:n viralliset mitat ovat 161,6 x 75,8 x 9,6 millimetriä ja painoa on jopa 212 grammaa. Todennäköisesti modulaarinen rakenne tuo mukanaan haasteita pitää esimerkiksi paino kurissa. Fairphone 5 on erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Fairphone 5 on helppo korjata itse.

Fairphone on kertonut puhelimen valmistusmateriaalien olevan monelta osin kierrätettyjä sekä reilulla tavalla louhittuja. Esimerkiksi alumiinista 94 prosenttia on kierrätettyä ja muovista 69 prosenttia on kierrätetty.

Puhelimen erikoisuus on helppo korjattavuus. Fairphone 5:n monet komponentit on tehty modulaarisiksi, jotta kukin voi itse ne irrottaa ja vaihtaa uusiin. Puhelimen takakuori ja akku irtoavat samalla tavalla kuin toista kymmentä vuotta sitten älypuhelimissakin oli tapana. Akun ja takakuoren ohella puhelimeen voi vaihtaa myös näytön, USB-C-liittimen, kaiuttimen, korttipaikat, kamerasensorit sekä kuulokkeen.

Idea on erinomainen, sillä Fairphone 5:lle saa lisää elinaikaa, kun esimerkiksi hajonneen näytön pystyy itse vaihtamaan. Näyttöpaneeli maksaa noin 100 euroa varaosana, ja itse sen vaihtaessa työ kestää vain muutaman kymmenen minuuttia. Testijakson aikana itse irrotin kaikki irti lähtevät komponentit ja Fairphone on todella tehnyt sen helpoksi. Korjattavuus on siis erinomainen.

Todellista vedenkestävyyttä Fairphone 5 -puhelimessa ei ole, joten laitetta ei kannata upottaa veteen. Tämä todennäköisesti johtuu täysin laitteen erilaisesta rakenteesta, johon olisi haastavaa saada aikaiseksi luotettavaa vedenkestävyyttä. Puhelimella on kuitenkin IP55-luokitus, joka takaa sen kestävän roiskevettä. Käyttöä esimerkiksi kevyessä sateessa ei pitäisi pelätä.

Etuosaltaan puhelin on geneerinen, sillä Fairphone hyödyntää tasaista näyttöpaneelia. Näytössä on yllättävän paksut kehykset, eivätkä ne ole täysin symmetriset. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 83 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettua kuuloketta varten näyttölasiin on tehty pieni lovi. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön kehyksestä.

Fairphone 5 -puhelimen takaosassa katse kiinnittyy kolmiomaiseen kamera-alueeseen, jossa on kaksi kamerasensoria, syvyyssensori sekä LED-salamavalo. Kamera-alue ulkonee hieman, jonka varassa puhelin pääsee keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Testiin saatiin läpinäkyvä väriversio, jossa takakannesta näkee läpi puhelimen sisälle. Takakannessa on myös Fairphonen logo.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat miellyttävän leveät ja niiden tuntuma on hyvä. Virtapainikkeeseen on integroitu myös sormenjälkilukija. Vasempaan kylkeen on tuotu vain yksi mikrofoni, ja vastaava mikrofoni löytyy myös yläreunasta. Alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin sekä mikrofoni. SIM- ja muistikorttipaikat löytyvät akun irrottamisen jälkeen.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Fairphone 5 on kohtuullinen laite, sillä tarjolla ei ole teknisesti mitään yllättävää, mutta ei myöskään mitään luokattoman huonoa. Näyttö on kooltaan 6,46 tuumaa ja se perustuu OLED-paneeliin. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka vastaa 2700 x 1224 pikseliä tehden 459 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus sekä 880 nitin maksimikirkkaus.

OLED-paneelin mukanaan tuoma tarkka värintoisto sekä tummien sävyjen syvyys ovat yksi suurimmista valttikorteista. Tarkkuus on myös hyvällä tasolla, ja sen kautta on mukavaa kuluttaa sisältöä. Näytön kirkkaus on vain kohtuullinen, eikä näyttö ole aivan yhtä kirkas kuin monissa muissa puhelimissa samassa kategoriassa. Kirkkaus on kuitenkin riittävä monessa tilanteessa, vaikka luettavuus heikkeneekin selkeästi kirkkaassa auringonvalossa.

90 hertsin virkistystaajuus ei ole alan standardi enää nykypäivänä, ja itse olisikin kaivannut 120 hertsin virkistystaajuutta. 90 hertsiä on kuitenkin sulavampi kuin 60 hertsiä. Erikoisesti puhelimessa on oletuksena 60 hertsiä päällä, ja 90 hertsin virkistystaajuus täytyy laittaa asetuksista päälle. Fairphone 5 tukee vain 60 ja 90 hertsin tiloja, joten puhelimessa ei ole minkäänlaista dynaamista virkistystaajuutta.

Näytön tarjoama kokemus on siis hyvää keskitasoa, mutta tekniikka on jäänyt hieman markkinan jälkeen. Itse en kokenut näytön kanssa mitään ongelmia. Suurin puute on HDR10-tuen pois jääminen. HDR10 luulisi olevan jo tässä hintaluokassa itsestäänselvyys. Fairphone 5 on saanut Widevine L1 -sertifikaatin, joten puhelimella voi katsoa tarkempaa sisältöä monissa suoratoistopalveluissa.

Näyttöä varten Fairphone on toteuttanut joitakin omia asetuksia, joilla kokemusta voi muokata omaksi. Mukana on asetukset muun muassa visuaaliselle parannukselle kuvissa ja videoissa, jotka tekevät ”kokemuksesta HDR-tasoisen”. Käyttäjät voivat myös säätää väri- ja lämpötilaa, muutamien oletusasetuksien mukaisesti tai säätää itse esimerkiksi lämpötilaa kylmän ja lämpimän välillä. Mukana on myös asetuksia silmäystävälliselle tilalle.

Fairphone 5 -puhelimeen on valittu kohtuullisen erikoinen järjestelmäpiiri, jota ei aivan jokaisessa massapuhelimessa ole. Kyseessä on nimittäin Qualcommin kehittämä QCM6490-piiri, jossa on paljon samaa esimerkiksi Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin kanssa.

QCM6490-järjestelmäpiiri on valmistettu tutulla 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Mukana on hieman poikkeava 1 + 3 + 4 -suunnittelu. Tehokkain Cortex-A78-ydin toimii 2,7 GHz:n kellotaajuudella ja kolme muuta samaista ydintä toimii 2,2 GHz:n taajuudella. Neljä muuta Cortex-A55-ydintä toimiva 1,9 GHz:n kellotaajuudella. Piiri on varusteltuna Adreno 643 -grafiikkaprosessorilla, joka toimii 812 MHz:n taajuudella.

Fairphone 5 on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Fairphone hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset suhteutettuna muuhun tekniikkaan. Puhelimeen on saatu myös muistikorttipaikka, joten laitteen omaan tilaan ei tarvitse tyytyä pelkästään.

Omassa hintaluokassaan Fairphone 5 ei ylpeile suorituskyvyllään, sillä QCM6490 ei ylety kilpailijoiden tasolle. Samaa suorituskykyä löydetään alle 400 euron puhelimista, joten 700 eurolla voisi odottaa jopa Snapdragon 8 -sarjan tasoista suorituskykyä. Suorituskykytesteissä QCM6490-piiri todisti olevansa keskitasoinen ja yltävän vanhempien Snapdragon 7 -sarjan piirien tasolle.

Alapuolella olevasta taulukosta näkee Fairphone 5:n saamat tulokset suorituskykytesteissä. Kuvaajassa on mukana Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan Honor 90 -puhelimen sekä Dimensity 8020 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Edge 40 -puhelimen vastaavat tulokset. Kuten näkyy, Fairphone 5 jää molempien puhelimien jälkeen.

Testitulokset
Fairphone 5 (QCM6490) Honor 90 (SD7G1) Motorola Edge 40 (MTK D8020)
AnTuTu (V8): 636 130 pistettä 668 528 pistettä 766 352 pistettä
Geekbench 6 (single): 1128 pistettä 1092 pistettä 1112 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3022 pistettä 3001 pistettä 3413 pistettä
PCMark: 11 339 pistettä 11 709 pistettä 16 315 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 880 pistettä 862 pistettä 1264 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä tässä hintapisteessä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti. Toisinaan tuntui kuitenkin, että Fairphonella on jäänyt ohjelmiston optimointi hieman kesken. Välillä tuntui olevan havaittavissa käyttöliittymässä tahmaisuutta ja erikoista hidasteluja.

Mobiiliverkkojen kanssa havaittiin yllättävän paljon ongelmia, tai sitten ne johtuivat viallisesta laitteesta. Aluksi erityisesti Elisan 5G-verkoissa Fairphone 5 saavutti hädin tuskin 1 Mbps:n latausnopeuksia, joten netti ei käytännössä edes toiminut. Lisäksi ongelmia havaittiin Wi-Fi-yhteyden kanssa, joka tuntui katkeilevan useasti päivässä. Fairphone toimitti testattavaksi myös toisen yksilön, jossa ongelmat olivat vähäisempiä, tai jokin myöhemmin tullut päivitys helpotti tilannetta.

Testijakson aikana myös havaittiin Fairphone 5:n muutaman kerran ”hukanneen” SIM-kortin, vaikka se oli asetettuna oikein paikalleen. Näissä tilanteissa vain puhelimen uudelleen käynnistäminen auttoi. Puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikkaa, joista yksi on ainoastaan fyysisesti toteutettu. Fairphone 5 tukee eSIM-ratkaisua, joten puhelimeen pystyy asettamaan toisen SIM-kortin virtuaalisesti. Mobiilimaksaminen kaupan kassalla onnistuu NFC-tuen ansiosta.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan Fairphone on asettanut puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyseessä on hyvin perinteikäs tapa toteuttaa sormenjälkilukija, jos sitä ei ole ollut mahdollista tuoda näyttöön. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminenkin oli miellyttävää.

Testijakson perusteella sormenjälkilukija toimi hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi, mutta lukituksen avaaminen oli hieman hidasta. Fairphone 5 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi hyvin. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Äänentoiston osalta Fairphone 5 on tuttua kauraa, sillä stereokaiuttimet on toteutettu yllätyksettömällä tavalla. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta yläreunasta. Valitettavasti äänenlaatu on melko huono.

Fairphone ei ole saanut ääntä tasapainoon, vaan pääkaiutin tuottaa selvästi voimakkaamman äänen, kun yläreunan kaiutin ”vain inisee” sen rinnalla. Lisäksi kaiuttimet ovat heikkolaatuiset, sillä ääni kuulostaa siltä, että se tulisi peltipurkista. Kaiuttimien kautta kuuntelee mielellään puhepainotteista ääntä, mutta musiikinkuuntelu ei tulisi mieleenkään.

Valitettavasti kuulokeliitintä ei Fairphone 5 tarjoa, vaan käyttäjien on tyydyttävä Bluetooth-yhteyteen. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -tuki sekä useat tutut standardit, kuten SBC, AAC, aptX, aptX HD ja LDAC. Bluetooth oli myös yksi osa-alue, joka tuntui olevan ongelmallinen. Toisinaan puhelin katkaisi Bluetooth-yhteyden useasti päivässä, joka todennäköisesti on kuitenkin korjattavissa päivityksen myötä.

Akunkesto ja pakkastesti

Akku irtoaa helposti.

Puhelimessa on 4200 milliampeeritunnin akku, jonka käyttäjät voivat itse helposti vaihtaa. Akunkesto ei kuitenkaan päässyt vakuuttamaan testijakson aikana, sillä virta tuntui olevan monesti jo lähes lopussa ennen iltaa.

Keskimäärin testijakson aikana nukkumaan mennessä akkua oli jäljellä alle 20 prosenttia, joka ei ole ihanteellinen tilanne. Toisinaan puhelinta joutui lataamaan jo päivällä, jotta se kestäisi koko aktiivisen päivän. Fairphone 5 on yksi harvoista puhelimista, jonka kohdalla on ollut haaste luottaa siihen, että akku oikeasti riittää. Kevyelläkään käytöllä kahden päivän käyttöaikaan ei siis päästä.

Parasta on tietenkin se, että kun akku loppuu, niin sen voi vaihtaa uuteen akkuun lennossa!

Latauksen osalta Fairphone 5 on myös kilpailua jäljessä, vaikka toteutus onkin ihan fiksu. Puhelin tulee PowerDelivery-standardia 30 watin teholla. Lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta. Valitettavasti laturia tai kaapelia ei puhelimen mukana tule, vaan laturi on ostettava erikseen. Fairphone itse myy laturia noin 25 euron hinnalla sekä kaapelia siihen 20 euron hinnalla.

Pystyimme kuitenkin toteuttamaan tutun lataustestin yleisen standardin laturilla. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Fairphone 5:n akun latautuminen 30 watin tehoisella laturilla.

Fairphone 5:n akku vaatii latautuakseen 60 minuuttia, eli tasan tunnin. Nopeus on kohtuullinen ja varmasti riittävä monelle. Toki useat muut valmistajat tarjoavat nopeampiakin latausratkaisuja.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 40 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 74 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 41 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 80 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 4 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 19 minuuttia.

Valitettavasti langatonta latausta ei Fairphone 5 -puhelimeen ole saatu.

Testijakson aikana Fairphone 5 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Fairphone 5 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 97 prosenttia, joten jo tässä kohtaa akkua oli lähtenyt kulumaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kyljessä oleva sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salamaa ei voinut kuvaustilanteessa käyttää. Fairphone oli estänyt akun latauksen, sillä puhelin ilmoitti vain ”yhdistetty, ei ladata”. Lisäksi puhelimeen tuli ilmoitus alhaisen lämmön tilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Fairphone 5:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 86 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä yllättävän suurta, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Akun kuluminen pakkastestissä oli keskiverron rajoissa, mutta kuitenkin melko suurta. Jopa akun kuluminen ensimmäisessä testissä yllätti, joten akku kuluu todennäköisesti kylminä pakkaspäivinä normaalia nopeammin. Pakkanen vaikutti myös akun lataukseen sekä salaman käyttöön. Puhelin palautui kuitenkin ennalleen muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Fairphone 5 on ainakin teknisesti mielenkiintoinen, sillä käytössä on jopa kolme 50 megapikselin kamerasensoria. Näistä kaksi on takaosassa ja yksi toimii etukamerana. Fairphone on keskittynyt tuomaan puhelimeen vain toiminnallisia kameroita, eikä mukana ole turhia kamerasensoreita. Kahden takakameran rinnalla on myös 3D ToF-sensori, jota käytetään syvyyden tallentamiseen.

Pääkamera perustuu Sonyn kehittämää IMX800-sensoriin, joka on kooltaan 1/1.49 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.88-aukko sekä 26 mm polttoväli. Kameraan on saatu luonnollisestikin automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Kuvanlaadun osalta Fairphone 5 ei suuremmin yllätä, vaan Fairphone ei ole osannut ottaa kaikkea hyötyä sensorista irti. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on yllättävän paljon pehmeyttä ja samaan aikaan kuvia pyritään liikaa terävöittämään. Kuvien värit ovat myös hieman ”kuolleet”, joten ne eivät vastaa aivan todellisuutta.

Heikommassa valaistuksessa kamera ei tarjoa myöskään yllätyksiä, vaikkakaan laatu ei heikkene aivan yhtä paljoa mitä voisi odottaa. Värit näyttävät selvästi paremmalta ja kuviin taltioituu mukavasti yksityiskohtia. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, mutta pidempi valotusaika saadaan erillisessä ”superyö” -tilassa. Se tuo kuviin hieman enemmän valoa, mutta ei paranna lopputulosta juurikaan.

Yleisesti kamera kaipaisi paljon lisää optimointeja, sillä samalla sensorilla on saatu aikaiseksi paljon enemmän muiden valmistajien toimesta. Alapuolella on pääkameralla otettuja kuvia.

Kuten todettu, myös ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Käytössä on tällä kertaa Sonyn kehittämä IMX858-sensori, joka on kooltaan 1/2.51 tuumaa ja tarjoaa 0.7 mikronin pikselikoon. Kameran linssissä on 13 mm polttoväli sekä f/2.2-aukko. Kamera tukee myös automaattitarkennusta, joten sitä voidaan käyttää makrokuvaamista ajatellen. Myös ultralaajakulmakamera tarjoaa pikseleiden yhdistämistekniikan, eli kuvat ovat oletuksena 12,5 megapikselin tasoisia.

Vaikka megapikseleitä kamerasta löytyy, niin kuvien laatu on erittäin iso pettymys. Kuvat ovat yleiseltä laadultaan monessa tilanteessa samanlaisia kuin edullisemmissa alle 250 euron puhelimissa. Fairphone ei ota siis tämänkään kameran kohdalla sensorista kaikkea hyötyä irti, joka vahvistaa ajatusta siitä, että yrityksellä ei ole kovin paljoa osaamista kameroiden osalta.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat todella pehmeitä ja kuvien reunat ovat selvästi sitäkin pehmeämpiä. Vaikka kamerassa on automaattitarkennus, niin siitä ei tunnut olevan hyötyä kuvien tarkkuutta katsottaessa. Myös kuvissa yksityiskohtia on melko vähän sekä värit ovat pääkameran tapaisesti todella haaleita.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on käyttökelvoton. Kuvat ovat pehmeitä ja kokonaisuus on yksinkertaisesti heikko. Erillisellä yökuvaustilalla saadaan korjattua tilannetta hieman, mutta edelleenkään ei päästä odotetulle tasolle.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvauksen osalta ei kannata odottaa ihmettä, kun peruskuvatkin olivat puhelimelle ongelma. 4K 30 fps -videokuvaus onnistuu molemmilla puhelimen takakameroilla, mutta valitettavasti kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisen. Yleisesti videoiden laatu oli pehmeä sekä kaukana hyvästä.

Käytössä on myös 50 megapikselin selfiekamera, jolla kuvista saadaan kohtuullisia. Erityisesti hyvässä valaistuksessa selfiet ovat miellyttäviä, vaikka pehmeyttä onkin havaittavissa. Kuvissa on luonnolliset värit ja yksityiskohtia on riittävästi. Etukamera tukee myös 4K 30 FPS -videokuvausta.

Fairphone 5 tarjoaa kamerasovelluksen, joka on ensivilkaisulla jo vanhentunut ja tyylillisesti epäselkeä. Kamerasovelluksen yläreunassa on painike asetuksiin, HDR-painike sekä asetukset salamalle. Pyyhkäisemällä alas saadaan auki valikko, jossa on lisää toimintoja, kuten AI-maisematunnistus, kuvasuhde, ajastin, vakaa kuvaus sekä ruudukko.

Kamerasovelluksen alaosassa on pääsy aikaisemmin otettuihin kuviin, Google Lensiin, kameran laukaisinpainike sekä etu- ja takakameroiden välillä vaihtaminen. Näiden yläpuolella on karusellimainen tilavalitsin, joita ovat valokuva, video, muotokuva, pro ja panoraama. Lisää-välilehden takaa löytyy myös muita tiloja, jotka ovat täydet pikselit, superyö, liikkeen pysäytys sekä hidastus.

Mielestäni kamerasovellus ei sovi ilmeeltään puhelimessa käytettävän puhtaan Androidin muihin elementteihin, joten Fairphone voisi hieman päivittää ilmettä. Kamerasovellus tuntui olevan myös kohtuullisen hidas. Tilojen välillä vaihtaminen vei turhan paljon aikaa, jonka lisäksi laukaisupainikkeessa tuntui olevan pieni viive. Kokemus kamerasovelluksen osalta ei ole siis paras mahdollinen.

Käyttöjärjestelmä

Fairphone 5 tuo mukanaan puhtaan Android 13 -kokemuksen, jonka päällä ei ole merkittäviä Fairphonen omia muutoksia tai esiladattuja sovelluksia. Fairphone on kuitenkin ottanut ohjelmiston osalta pitkäikäisyyden lähestymistavan, joka näkyy päivityslupauksessa. Testijakson aikana Fairphone 5 sai muutaman päivityksen, joista tuorein toi mukanaan Googlen 5. marraskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyys on nykypäivän trendi, joka näkyy myös massabrändien kohdalla. Esimerkiksi Samsung lupaa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen ja Google lupaa Pixel-laitteille 7 vuoden päivitystuen. Fairphone pyyhkii kuitenkin lattiaa näillä lupauksilla, sillä Fairphone 5 on saamassa 5 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä peräti 8 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on lupa odottaa päivityksiä vielä vuonna 2031.

Android 13 löytyy siis vakiona, ja Fairphone päivittänee Android 14 -version puhelimeen tulevina kuukausina. Tämän jälkeen on lupa odottaa Android 15, Android 16, Android 17 ja Android 18 -päivityksiä. Pitkä päivityslupaus on mahdollistettu hyödyntämällä Qualcommin kehittämää QCM6490 -järjestelmäpiiriä. Qualcomm lupaa piirille pidennetyn päivitystuen kuin monille tutummille Snapdragon-piireille.

Koska kyseessä on puhdas Android, niin käyttäjät pääsevät nauttimaan siitä niin kuin Google on sen suunnitellut. Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Fairphone 5 ei ainakaan testijakson aikana päässyt suuremmin vakuuttamaan ohjelmiston toimivuuden kannalta. Mukana oli muutamia selviä ongelmia, kuten sovelluksien kaatumisia kesken kaiken tai ylimääräistä takkuilua. Näitä Fairphone ei saanut korjattua edes päivityksillä, mutta toivottavasti parannusta on tulossa tulevissa päivityksissä.

Suurin ongelma itselleni oli sovelluksien sulkeutuminen taustalla. Esimerkiksi Spotify tuntui kaatuvan useasti päivässä taustalta, jos käytti joitakin muita sovelluksia samalla. Tämä ongelma oli helppo huomata, jos kuunteli musiikkia Spotifyn kautta. Lisäksi testijakson aikana puhelin jäätyi muutamaan kertaan niin, että ainoastaan akun irrottaminen ja käynnistäminen uudelleen herättivät laitteen takaisin henkiin.

Ohjelmisto ei ole siis kaikista vakain, joka kannattaa ottaa huomioon. Toivoa sopiikin, että Fairphone laittaa ohjelmiston kuntoon jatkossa.

Yhteenveto

Fairphone 5 on erilainen puhelin. Siinä on panostettu ekologisuuteen, eettiseen ajatteluun, pitkäikäisyyteen sekä helppoon korjattavuuteen. Vastaavia laitteita ei tässä kategoriassa ole, joten Fairphone on rakentanut täysin omanlaista ideologiaa jo vuosia. Perimmäinen ajatus on loistava, vaikka Fairphone ei pysykään teknisen kilpailun perässä.

Kyseessä on puhelin, josta todella haluaisi tykätä. Itse tykkäänkin laitteen kunnianhimoisesta ajatuksesta tarjota helppo korjattavuus sekä pitkäikäisyys. Muun muassa vuoteen 2031 asti luvatut päivitykset kuulostavat näin vuonna 2023 melko kaukaiselta ajatukselta. Puhelimen yksi mainittavista valttikorteista on valmistajan tarjoama 5 vuoden takuu, kun yleisesti puhelimilla on Suomessa vain 2  vuoden takuu.

Valitettavasti Fairphone 5 -puhelimessa on paljon kipupisteitä, jotka tekevät siitä oikeasti huonon puhelimen. Yleinen tekniikka alkaa olemaan kilpailun jäljessä ja hintaan suhteutettuna heikkoa. Akunkeston todettiin olevan heikko, jonka lisäksi mainittavia heikkouksia ovat laaduttomat kaiuttimet sekä useat ongelmat yhteyksien kanssa. Teknisesti kyvykkäät kamerat tuottivat myös odotettua heikompaa jälkeä. Ohjelmiston osalta Fairphonella olisi myös paljon tehtävää.

Fairphone 5 on valmistajan mukaan suunniteltu kestämään 2030-luvulle asti, joka on todella pitkä aika nykypäivänä. Usein puhelimet vaihdetaan 2-3 vuoden välein uuteen, joten 8 vuotta on pitkä aika. Onkin mielenkiintoista nähdä laitteen elinkaaren lähestyessä loppua, millaista käyttäminen lopulta on. Itsellä on huoli muun muassa puhelimen tekniikan vanhentumisesta ennen sitä, sillä esimerkiksi 8 gigatavua RAM-muistia voi olla jo melko vähän siinä vaiheessa.

Suomessa Fairphone 5 tuli saataville lokakuussa 2023 valittujen jälleenmyyjien kautta. Puhelimen hinta on 699 euroa 8 + 256 gigatavun muisteilla. Väriversioita on tarjolla kolme, jotka ovat läpinäkyvä, sininen sekä musta.

Fairphone 5

5.2

Fairphone 5 on ajatuksena mielenkiintoinen, mutta tekninen toteutus ei ole riittävä.

Hyvää
  • Laadukas sekä jämäkkä rakenne
  • Helposti korjattavissa ja suunniteltu käyttäjäystävälliseksi
  • Erittäin pitkä päivityslupaus (5 + 8 vuotta)
  • Muistikorttipaikka ja tuki eSIM-ratkaisulle
  • Puhdas Android-kokemus
  • 5 vuoden takuu
Huonoa
  • Teknisesti ei ihmeellinen laite
  • Akunkesto keskivertoa heikompi
  • Todella heikot kaiuttimet
  • Useat ongelmat yhteyksissä (mobiiliverkot ja Bluetooth)
  • Kamerat tuottavat odotettua heikompaa jälkeä
  • Ohjelmisto-ongelmat
  • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut