ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 10 Lite – Tuttu puhelin uudella nimellä

Honor 10 Lite

Honor 10 Lite on pitkälti identtinen uutuuspuhelin Huawei P Smart 2019 -puhelimen kanssa, joka käväisi myös SuomiMobiilissa testissä. Honor 10 Lite julkaistiin Suomessa tammikuun alussa ja kyseessä on seuraaja viime vuoden Honor 9 Lite -älypuhelimelle.

Tällä kertaa Honor on mennyt tyylikäs rakenne edellä ja unohtanut kokonaan laatutuntuman. Lisäksi puhelimessa on hyviä teknisiä ominaisuuksia, mutta samalla myös muutamia hämmästyttäviä ja vanhoja ratkaisuja. Suomessa puhelimen hinta on 249 euroa, eli saman verran kuin Huawein vastaavalla puhelimella. Honor 10 Lite on tarjolla myös kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, taivaansininen sekä musta. SuomiMobiilin testilaite on väritykseltään sininen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Honor 10 Lite -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Honor 10 Lite (HRY-LX1)
Mitat: 154.8 x 73.6 x 8 mm
Paino: 162 g
Rakenne: Kiiltävä muovi
Näyttö: 6.21 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / IPS LCD / 19.5:9-kuvasuhde / näyttölovi
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 710 (Mali-G51 MP4)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Pääkamera: 13 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 2 MP syvyyskamera / LED-salama
Etukamera: 24 MP (f/2.0)
Akku: 3400 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. marraskuuta 2018 tietoturva / EMUI 9.0.1)
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: microUSB / USB 2.0
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / taivaansininen / sininen
Hinta: 249 euroa

Myyntipakkaus

Honor 10 Liten myyntipakkaus.

Honor toimittaa puhelimen hyvin perinteisessä pahvista valmistetusta myyntipakkauksessa. Päävärinä pakkauksessa toimii turkoosi, johon on kirjoitettuna valkoisella tekstillä useasti laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä sivulla on listattuna puhelimen muisti- ja tallennuskapasiteetit, väriversio sekä mallikoodi. Samassa listauksessa on myös puhelimen IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Honor 10 Lite. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, jossa on  SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pehmeämuovinen suojakuori. Kaupasta ostettaessa mukana on myös käyttöohjeet sekä takuukortti. Pakkauksen pohjalta löytyvät vielä perinteinen laturi sekä microUSB-liittimellä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 10 Liten mukana on siis kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, eikä juurikaan mitään ylimääräistä. Mielekäs lisäys pakkauksessa oli kuitenkin suojakuori, joka estää kiiltävän muovirakenteen naarmuuntumisen. Lähes identtiseen Huawei P Smart 2019 -puhelimen myyntipakkauksesta poiketen Honor ei toimita puhelimensa mukana kuulokkeita, jollaiset olisivat myös Honor 10 Liten myyntipakkaukseen mahtuneet.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor 10 Lite ei erotu myöskään designin osalta juurikaan Huawei P Smart 2019 -puhelimesta. Honor hyödyntää myös kokonaan muovista rakennetta, mutta siinä missä Huawein puhelimissa oli yhdestä muovipalasta valmistettu runko, niin Honor 10 Litessä rakenne koostuu kahdesta muovipalasta. Puhelimessa on muovinen kehys sekä muovinen takakuori. Viime vuonna Honor 9 Liten kohdalla Honor luotti vielä muoviseen kehykseen sekä lasiseen takapintaan, mutta nyt uudessa versiossa on syystä tai toisesta päätetty pilata laatutuntuma totaalisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testijakson aikana Honor 10 Liten muovirakenne osoittautui liukkaaksi, minkä lisäksi takaosan muovipinta keräsi naarmuja herkästi. Jo viikon testailujen jälkeen takaosassa oli huomattavia naarmuja, mikä ei ole mielestäni 250 euron puhelimessa mitenkään sallittua. Kiiltävä muovipinta oli myös todellinen sormenjälkimagneetti, eikä likaa saanut pinnasta pois kovinkaan helposti.

Honor on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 154,8 x 73,6 x 8 millimetriä ja painoa on 162 grammaa. Honor 10 Lite on siis varsin kompakti laite ja käyttäminen on näiden ansiosta miellyttävää. Koska puhelin rakentuu muovista, niin myös väännellessä käsien välissä oli havaittavissa huomattavasti natinaa. Natinoita rakenteesta ei kuitenkaan tule, jos laitetta käyttää normaalisti. Lisäksi Honor 10 Liten takaosan muovia painamalla alaspäin tuntee selvästi muovin antavan periksi. Koska kyse on alemman hintaluokan älypuhelimesta, niin laite ei ole myöskään millään tasolla vedenkestävä.

Honor 10 Liten etuosassa valtaa pitää suuri kosketusnäyttö, joka peittää pinta-alasta 83 prosenttia. Näyttö-runkosuhde on omassa hintaluokassaan siis varsin hyvä. Honor on vienyt näytön lähes laitteen jokaiseen reunaan, mutta sen alaosaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näytön alaosassa ei ole kuin pieni LED-ilmoitusvalo. Näytön yläreunaan on jätetty pieni vesipisaramainen näyttölovi, jossa on etukamera. Tämän yläpuolella on myös puheluihin käytettävä kuuloke.

Puhelimen takaosassa katse kiinnittyy erityisesti muoviseen pintaan, johon on koitettu tehdä lasintyylistä efektiä. Erilaisissa valoissa takaosa heijastaa tyylikkäästi valoa, kuten lasisissa puhelimissa on totuttu näkemään. Valitettavasti Honor 10 Liten takaosa on kuitenkin muovia. Takaosassa on lisäksi kaksoiskamera vasemmassa yläkulmassa sekä yksi LED-salama. Lisäksi takaosassa on AI Camera -teksti sekä vanha Honor-logo. Mukana on tuttuun Honor-tyyliin myös sormenjälkilukija.

Honor 10 Liten oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta silti muovinen. Laitteen vasen kylki on päätetty jättää kokonaan tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista samanaikaisesti asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi microSD-muistikortti ja yksi nano-SIM-kortti. Puhelimen alareunassa on taasen perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, vanhentunut microUSB-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Näyttö ja tekniikka

Kuten myös Huawei P Smart 2019 -puhelimessa, niin myös Honor 10 Liten yksi parhaimmista puolista on näyttö. Näyttö on kooltaan mukavat 6,21 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli 1080x 2340 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä löytyy 415, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa, jollei jopa mahdotonta. Näytön tarkkuus riittää siis mainiosti monessa tilanteessa. Näytössä on myös viimeisimmän suuntauksen mukainen 19,5:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa myös lovinäyttöä.

Puhelimen näyttö osoittautui testijakson aikana positiiviseksi yllätykseksi muun muassa katselukulmien sekä värintoiston ansiosta. Jos kuitenkaan näytön värintoisto ei oletuksena miellytä, löytyy puhelimen asetuksista laajasti vaihtoehtoja väritilan ja värilämpötilan muokkaamiseen. Väritilaa on mahdollista vaihtaa normaalin sekä eloisan välillä, kun taasen värilämpötilaa voidaan säätää oman mielen mukaisesti väriympyrästä. Näytössä on myös kohtalaisen hyvä luettavuus auringonvalossa, vaikkakin tuttua keskiluokkaa.

Hyvää näytössä on myös vesipisaramainen lovi. Lovesta löytyy tällä kertaa ainoastaan yksi etukamera, joka on mahdollistanut vesipisaramaisen ratkaisun. Nyt myös ilmoituskuvakkeet näkyvät loven vasemmalla puolella ilman ongelmia. Jos loviratkaisu ei kuitenkaan tyydytä, niin antaa Honor mahdollisuuden myös loven piilottamisen.

Honor hyödyntää puhelimessa yhtiön tuoreinta keskihintaisiin puhelimiin tarkoitettua Kirin 710 -järjestelmäpiiriä, joka on valmistettu 12 nm -prosessilla. Kirin 710 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4.

Suomessa Honor 10 Lite on tuotu myyntiin ainoastaan yhdessä tallennus- ja muistiversiossa. Puhelimessa on kohtuulliset 3 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Jos sisäinen tallennustila ei riitä, niin Honor on laittanut puhelimeen myös muistikorttipaikan, joka tukee microSD-muistikortteja aina 512 gigatavuun asti. Muistikorttipaikka vie puhelimesta kuitenkin toisen SIM-korttipaikan.

Suorituskykytestejä ei puhelimessa valitettavasti päästy testaamaan laitteen esituotanto-ohjelmiston takia, joka ei antanut asentaa mitään suorituskykytestisovelluksia. Honor 10 Liten suorituskyky on kuitenkin odotettavasta identtinen Huawei P Smart 2019 -mallin suorituskyvyn kanssa, jonka tulokset löytyvät täältä.

Teknisessä toteutuksessa yksi merkittävä vahvuus Honor 10 Lite -puhelimessa on NFC. Puhelinta on siis mahdollista käyttää lähimaksamiseen NFC:n avustuksella. Honor on lisäksi säästänyt sormenjälkilukijan, joka sijaitsee laitteen takaosassa. Sormenjälkilukija on tuttuun tapaan todella nopea sekä luotettava lukituksen avauskeino. Puhelimessa on myös nopea kasvojentunnistus, joka toimii etukameran avustuksella.

Akunkesto ja pakkastesti

Honor 10 Litessä on vanhentunut microUSB-liitin.

Akunkestosta on Honor 10 Lite -puhelimessa vastaamassa 3400 milliampeeritunnin akku, joka takaa perinteisen päivän käyttöajan. Testijakson aikana iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä noin 15-20 prosenttia, joten yöksi puhelin oli laitettava aina laturiin, jotta virtaa olisi myös seuraavana päivänä.

Suurimpia heikkouksia Honor 10 Litessä on jo vanhentunut microUSB-latausliitin, ja koska kyseessä on 250 euroa maksava älypuhelin, niin USB-C-tyypin liittimen pois jättäminen on jo suuri miinus. USB-C olisi jo selvästi nykyaikaa ja myöskin pahimpien kilpailijoiden edullisimmissa puhelimissa on siirrytty uuteen USB-C-standardiin.

Testasimme myöskin Honor 10 Liten pakkaskestävyyden, joka on yksi SuomiMobiilin testikohdista älypuhelimissa. Pakkastestissä pyritään ottamaan selville onko puhelin todella tarkoitettu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 10 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Koska Honor hyödyntää LCD-näyttöpaneelia, niin luonnollisesti näyttö muuttui pakkasessa hyytelömäiseksi. Honor 10 Liten näyttö muuttui todella hyytelömäiseksi, mihin monet puhelimet eivät vielä ole pystyneet. Onneksi näyttö palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen Honor 10 Litestä oli kadonnut 17 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli pudonnut 83 prosenttiin. Akunkulutus oli siis varsin normaaleissa lukemissa verrattuna muihin testattuihin puhelimiin.

Pakkastestin perusteella Honor 10 Lite asettuu kestävyydeltään keskitasoon. Akunkulutus ei ollut huolestuttavan suurta, mutta suurin ongelma oli näytön selvä hyytelöityminen kylmässä ilmassa.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor 10 Lite täysin identtinen Huawei P Smart 2019 -puhelimen kanssa, joten tähän osa-alueeseen ei tulla enää kovin tarkasti tutustumaan. Tarkemmin kamerasta voi käydä lukemassa aikaisemmin julkaistusta Huawei P Smart 2019 -arviosta. Honor 10 Liten takaosasta löytyy kaksoiskamera, joka rakentuu 13 megapikselin pääsensorista sekä toisesta 2 megapikselin sensorista. Kaksoiskameran ainoa hyöty löytyy bokeh-kuvaamisesta. Puhelimessa olevassa 13 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukko sekä automaattitarkennus ja 2 megapikselin sensorissa on f/2.0-aukko.

Pääkameralla on mahdollista taltioida kohtuullisia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärämmässä kuvista tulee selvästi heikompia. Kuten jo Huawei P Smart 2019 -mallin kohdalla totesin, läheltä kuvattavista kohteista tulee yleisesti varsin tarkkoja, mutta maisemakuvat tai kuvat, joissa kohteet ovat kauempana, muuttuvat kuvat selvästi epäterävämmiksi. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Honor 10 Liten pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaamisessa myöskään Honor 10 Lite ei ole kovin vahvoilla, sillä kuvat ovat yleisesti todella heikkoja. Kamera tunnistaa vain harvoin kuvattavan kohteen ääriviivat vaaditulla tavalla, mikä johtaa usein huonoihin otoksiin, joissa taustasumennus on varsin erikoinen. Alapuolella on yksi testikuva, josta näkyy selvästi, ettei Honor 10 Liten kamera ole bokeh-kuvaamisessa markkinoiden kärkeä.

Yksi eroavaisuus, jolla Honor 10 Lite eroaa eniten Huawei P Smart 2019 -puhelimesta on etukamera. Honor on vaihtanut etukameran tarkkuuden 8 megapikselistä 24 megapikseliin, mikä takaa selvästi paremmat selfie-kuvat. Mitään muuta suurta eroavaisuutta Honor 10 Liten ja Huawei P Smart 2019 -puhelimien kameroiden välillä ei ole.

Myöskin Honor 10 Liten kamerasovellus on samanlainen kuin Huawei P Smart 2019 -puhelimessa. Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja mukana on tuttuun Honor-tyyliin lukuisia erilaisia kuvaustiloja. Kameran manuaalisäädöt löytyvät hieman hölmösti Lisää-välilehden takaa, joka on ainakin mielestäni hieman vaikeasti löydettävissä sekä monen mutkan takana. Manuaalitilassa on mahdollista esimerkiksi säätää ISO-arvoa (50–1600), valotusaikaa (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4.0…+4.0), tarkennusta sekä valkotasapainoa.

Käyttöjärjestelmä

Honor 10 Litessä on tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä.

Vaikka kyseessä on yksi uusimmista Honor-puhelimista, niin silti Honor 10 Lite edustaa ”vanhaa Honoria”. Honor vaihtoi tammikuussa uuteen logotyyliin sekä Honor-puhelimille kustomoituun Magic UI -käyttöliittymään. Honor 10 Litessä on kuitenkin vielä Huawein kehittämä EMUI 9.0.1 -käyttöliittymä yhdessä Google tuoreimman Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän kanssa.

Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä, mikä ei ollut kovin suuri yllätys, sillä kyseessä on Honorin alemman keskihintaluokan puhelin, joihin yhtiö ei juurikaan panosta päivityksien suhteen. Tämä näkyy myös tietoturvassa, sillä Honor 10 Lite -mallissa on asennettuna oletuksena Googlen 1. lokakuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten päivitykset ovat jo neljä kuukautta jäljessä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on testilaite, joten päivitykset voivat tuoreempia kuluttajalaitteissa.

Testijakson aikana Honor 10 Liten käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän osalta ei tullut vastaan vakavia ongelmia. Kaikki tuntui toimivan sujuvasti ja sovellukset aukesivat vikkelästi. Puhelimessa käytettävä EMUI 9.0.1 -käyttöliittymä on pitkälti samanlainen kuin useissa muissa Huawei/Honor-puhelimissa. EMUI 9.0.1 mahdollistaa muun muassa eleohjattavuuden, uudenlaisen yksinkertaisen tilan sekä digitaalinen saldo -ominaisuuden, josta on mahdollista nähdä laitteen käyttöön perustuvia tilastoja. Alla on muutamia kuvakaappauksia käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan kokemus Honor 10 Litestä oli hyvin samanlainen kuin Huawei P Smart 2019 -puhelimesta, mikä ei ole mikään ihme, sillä onhan kyseessä 90-prosenttisesti sama puhelin. Testijakson aikana parhaimmaksi ominaisuudeksi Honor 10 Litessä osoittautui kosketusnäyttö, joka toistaa värit hyvin ja on tarpeeksi tarkka. Lisäksi minimoitu vesipisaramainen näyttölovi on erinomainen ratkaisu. Myöskin Kirin 710 takaa erinomaisen suorituskyvyn 250 euron älypuhelimeen, minkä lisäksi oli hienoa nähdä, että Honor luottaa tuoreeseen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään.

Huonointa Honor 10 Litessä oli ehdottomasti muovinen rakenne ja sen mukanaan tuoma huono laatutuntuma. Muovirakenne keräsi ikävästi naarmuja, minkä lisäksi rakenne antoi myös periksi laitetta taivutellessa. Puhelimen heikkouksiksi voidaan luetella myös vanha microUSB-latausliitin sekä mitään sanomattomat kamerat.

Suomessa Honor 10 Lite on myynnissä 249 euron hintalapulla, eli täysin samalla hinnalla kuin Huawei P Smart 2019. Myöskin Honor 10 Lite on mielestäni selvästi ylihinnoiteltu ja hinnasta pitäisi ottaa reilusti pois, jotta laitetta pystyisi edes suosittelemaan. Muovinen rakenne kuuluu alle 150 euron älypuhelimiin ja 250 euron hintaluokassa Suomessa on tarjolla kokonaan alumiinistakin valmistettuja älypuhelimia. Jos Honor 10 Liten hinta olisi jotain 150 ja 200 euron väliltä, niin silloin kyseessä saattaisi olla selvästi mielenkiintoisempi puhelin.

Honor 10 Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.2

Hyvää
  • Hyvä näyttö ja pieni lovi
  • Kyvykäs Kirin 710 -järjestelmäpiiri
  • Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
Huonoa
  • Laatutuntuma huono muovirakenteen takia (naarmuuntuu herkästi ja aina likainen)
  • Vanha microUSB-latausliitin
  • Ei kovin erikoiset kamerat
  • Ei IP-luokitusta
  • Laatu ja hinta eivät kohtaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut