ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P Smart 2019 – ”Hyvää tekniikkaa, mutta ulkokuori pettää”

Huawei P Smart 2019

Huawei lanseerasi Suomessa joulukuussa 2018 uuden P Smart 2019 -nimeä kantavan älypuhelimen ja kyseessä on seuraaja viime vuoden Huawei P Smart (2018) -versiolle, jota ei valitettavasti SuomiMobiilissa päästy testaamaan. Uusi Huawei P Smart 2019 on ollut testattavana kuukauden verran ja ykköspuhelimena sitä käytettiin noin viikon verran.

Puhelin maksaa Suomessa 249 euroa ja tarjoaa teknisellä puolella erinomaisia ratkaisuja hintaluokassaan, mutta valitettavasti Huawei on tehnyt huonoja päätöksiä rakenteen ja kameran suhteen. Kokonaisuutena Huawei P Smart 2019 on hieman kaksijakoisia mietteitä herättävä uutuuspuhelin. Siinä missä viime vuosina Huawein valttikortti on ollut erinomainen hinta-laatusuhde, niin Huawei P Smart 2019 on mielestäni pitkästä aikaa ylihinnoiteltu Huawei-puhelin, joka on tuotu Suomessa myyntiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei P Smart 2019 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Huawei P Smart 2019 (POT-LX1)
Mitat: 155.2 x 73.4 x 7.95 mm
Paino: 160 g
Rakenne: Kiiltävä muovi
Näyttö: 6.21 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / IPS LCD / 19.5:9-kuvasuhde / näyttölovi
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 710 (Mali-G51 MP4)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Pääkamera: 13 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 2 MP syvyyskamera / LED-salama
Etukamera: 8 MP (f/2.0)
Akku: 3400 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. marraskuuta 2018 tietoturva / EMUI 9.0.1)
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: microUSB / USB 2.0
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / revontuli
Hinta: 249 euroa

Myyntipakkaus

Huawei P Smart 2019 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Huawei toimittaa puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jossa on useaan otteeseen toistettu laitteen mallinimi sekä Huawein logo kultaisella värillä. Pakkauksen yhdellä sivulla on tietoja laitteen väriversiosta sekä tallennuskapasiteetista. Lisäksi samassa yhteydessä on listattuna myös puhelimen IMEI-tiedot sekä sarjanumero.

Myyntipakkauksen sisältä ensimmäisenä esille tulee itse Huawei P Smart 2019 -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu. Mukana pitäisi myös olla pikakäyttöopas sekä takuukortti, mutta tällaisia ei löytynyt testilaitteen pakkauksesta. Kaupasta ostettavana kyseiset paperit löytyvät myyntipakkauksesta. Pakkauksen alapuolelta löytyy Huawein perinteiset nappikuulokkeet, laturi sekä microUSB-liitännällä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P Smart 2019 -puhelimen myyntipakkaus ei pidä sisällänsä mitään kovin erikoista, vaan mukana on käytännössä kaikki tarvittava. Erillinen suojakuori suoraan myyntipakkauksesta olisi ollut erinomainen lisä, mutta nyt sellainen on ostettava erikseen. Suojakuori olisi ollut kiiltävän muovipinnan herkän naarmuuntumisen takia tarpeellinen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei P Smart 2019 -puhelimessa on otettu selvästi takapakkia laatutuntuman kanssa, sillä puhelin on valmistettu kokonaan muovista. Viime vuosina jo 250 euron hintaiset puhelimet on ollut joko osittain lasia tai osittain tai kokonaan alumiinia. Nyt Huawei on päättänyt luottaa muoviin, joka ei anna puhelimesta parasta toivottua kokemusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P Smart 2019 -puhelimen muovirakenne on tehty hyvin liukkaaksi ja samalla kiiltäväksi. Näiden seikkojen takia puhelin on liukas sekä todella herkkä naarmuille. Testijakson aikana puhelimen takapinta naarmuuntui todella herkästi ja oli jo muutaman päivän käyttämisen jälkeen täynnä pieniä naarmuja. Laitteen takaosa kerää myös todella herkästi likaa ja sormenjälkiä, joita on haastava saada puhdistettua kokonaan.

Huawei ilmoittaa laitteen mitoiksi 155,2 x 73,4 x 7,95 millimetriä ja painoa löytyy 160 grammaa. Mittojen puolesta P Smart on varsin kompakti, eikä myöskään painoa ole kovin paljoa. Näiden anisosta laitteen käyttäminen on miellyttävää yhdelläkin kädellä. Puhelinta väännellessä käsissä oli havaittavissa pientä natinaa sekä rakenne antoi hieman periksi. Tällaisia laatuongelmia ei yleisesti enää havaita 250 euron älypuhelimissa. On myös hyvä huomioida, että Huawei P Smart 2019 ei ole millään tasolla vesitiivis.

Laitteen etuosassa valtaa pitää suuri kosketusnäyttö, joka peittää koko etuosasta 83 prosenttia. Näyttö-runkosuhde on omassa hintaluokassaan siis varsin hyvä. Huawei on vienyt näytön lähes laitteen jokaiseen reunaan, mutta sen alaosaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näytön alaosassa ei ole kuin pieni LED-ilmoitusvalo. Näytön yläreunaan on jätetty pieni vesipisaramainen näyttölovi, jossa on etukamera. Tämän yläpuolella on myös puheluihin käytettävä kuuloke.

Huawei P Smart 2019 -mallin takaosassa huomio kiinnittyy erityisesti tyylikkääseen värimaailmaan. Testiin saatu versio oli väritykseltään revontuli, eli kyseessä on liukuvärjätty versio. Puhelin on saatavilla myös perinteisenä mustana. Takaosan yläkulmassa on hienoisesti ulkoneva kaksoiskamera, jonka alapuolella on yksi LED-salama sekä ”AI Camera” -teksti, mikä kertoo kamerasta löytyvän tuttuja tekoälyominaisuuksia. Takaosassa on nähtävissä myös sormenjälkilukija sekä Huawein logo. Kaikki näkyvät tekstit on maalattu muovipinnan päälle, minkä takia ne saattavat pidemmällä käytöllä kulua. Huawei on tehnyt puhelimen takaosasta siis varsin pelkistetyn ja heti Huawein puhelimeksi tunnistettavaksi.

Puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike. Painikkeiden tuntuma on erittäin hyvä, mutta silti muovinen. Huawei P Smart 2019:n vasen kylki on päätetty jättää kokonaan tyhjäksi. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista samanaikaisesti asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi microSD-muistikortti ja yksi nano-SIM-kortti. Puhelimen alareunassa on taasen perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, vanhentunut microUSB-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on yksi P Smart 2019 -puhelimen parhaimmista puolista, eikä sitä pysty kiistämään. Näyttö on kooltaan mukavat 6,21 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli 1080x 2340 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä löytyy 415, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa, jollei jopa mahdotonta. Näytön tarkkuus riittää siis mainiosti monessa tilanteessa. Näytössä on myös viimeisimmän suuntauksen mukainen 19,5:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa myös lovinäyttöä. Huawei P Smart 2019 on ensimmäinen Huawei-puhelin vesipisaramaisella näyttölovelle, joka on saatu myyntiin Suomessa.

Puhelimen näyttö osoittautui testijakson aikana positiiviseksi yllätykseksi muun muassa katselukulmien sekä värintoiston ansiosta. Jos kuitenkaan näytön värintoisto ei oletuksena miellytä löytyy puhelimen asetuksista laajasti vaihtoehtoja väritilan ja värilämpötilan muokkaamiseen. Väritilaa on mahdollista vaihtaa normaalin sekä eloisan välillä, kun taasen värilämpötilaa voidaan säätää oman mielen mukaisesti väriympyrästä. Näytössä on myös kohtalaisen luettavuus auringonvalossa, vaikkakin tuttua keskiluokassa.

Varmasti miellyttävin seikka näytössä on selvästi pienempi lovi kuin useammassa muussa Huawein puhelimessa. Lovesta löytyy tällä kertaa ainoastaan yksi etukamera, joka on mahdollistanut vesipisaramaisen ratkaisun. Nyt myös ilmoituskuvakkeet näkyvät loven vasemmalla puolella ilman ongelmia. Jos loviratkaisu ei kuitenkaan tyydytä, niin antaa Huawei mahdollisuuden myös loven piilottamisen.

Huawei hyödyntää P Smart 2019 -puhelimessa yhtiön tuoreinta keskihintaisiin puhelimiin tarkoitettua Kirin 710 -järjestelmäpiiriä, joka on valmistettu 12 nm -prosessilla. Kirin 710 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4.

Suomessa Huawei on tuonut myyntiin P Smart 2019 -puhelimen ainoastaan yhdessä tallennus- ja muistiversiossa. Puhelimessa on kohtuulliset 3 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mitä voidaan pitää jo yli 250 euron puhelimissa vaadittuna minimitallennustilana. Jos kuitenkaan sisäinen tallennustila ei riitä, niin Huawei on laittanut puhelimeen myös muistikorttipaikan, joka tukee microSD-muistikortteja aina 512 gigatavuun asti. Muistikorttipaikka vie puhelimesta kuitenkin toisen SIM-korttipaikan.

Suorituskyvyltään Huawei P Smart 2019 on hyvällä tasolla varsin tehokkaan Kirin 710 -järjestelmäpiirin ansiosta. Suorituskykytesteissä Kirin 710 -järjestelmäpiiriä pystytään helposti vertaamaan Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin saamiin pisteisiin. Omassa hintaluokassaan Huawei P Smart 2019 -puhelimen suorituskyky on samalla tasolla kuin 300-350 euron puhelimissa. Alla olevassa taulukossa puhelimen saamia pisteitä voidaan tarkastella samaan Kirin 710 -järjestelmäpiiriin perustuvan Mate 20 Liten saamiin pisteisiin sekä samassa hintaluokassa pyörivän Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriin perustuvan Nokia 6.1 -puhelimen saamiin pisteisiin.

Testitulokset
Huawei P Smart 2019 (K710) Huawei Mate 20 Lite (K710) Nokia 6.1 (SD630)
AnTuTu: 128 316 pistettä 138 871 pistettä 90 510 pistettä
Geekbench 4 (single): 1522 pistettä 1606 pistettä 880 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5192 pistettä 5606 pistettä 4168 pistettä
PCMark 2.0: 5805 pistettä 7415 pistettä 4986 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 16 555 pistettä 20 944 pistettä 16 986 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 19 268 pistettä 22 094 pistettä 18 572 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 11 089 pistettä 17 717 pistettä 13 078 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 822 pistettä 945 pistettä 823 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 693 pistettä 798 pistettä 714 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2364 pistettä 2647 pistettä 1764 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytestien perusteella Huawei P Smart 2019 on todella kilpailukykyinen 250 euron hintaluokassa. Suorituskyky riittää hienosti päivittäisiin askareisiin, kuten nopeaan kuvaamiseen, sosiaalisen median aktiiviseen käyttöön tai kevyempään pelaamiseen. Raskaampia pelejä ei puhelimella kannata odottavansa käyttävän yhtä vikkelästi kuin huippupuhelimissa.

Teknisessä toteutuksessa yksi merkittävä vahvuus Huawei P Smart 2019 -puhelimessa on NFC. Puhelinta on siis mahdollista käyttää lähimaksamiseen NFC:n avustuksella. Huawei on lisäksi säästänyt sormenjälkilukijan, joka sijaitsee laitteen takaosassa. Sormenjälkilukija on tuttuun tapaan todella nopea sekä luotettava lukituksen avauskeino. Testijakson aikana lukija toimi moitteettomasti.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelimessa on vanhentunut micro-USB-latausliitin.

Akunkestosta on Huawei P Smart 2019 -puhelimessa vastaamassa kohtuullinen 3400 milliampeeritunnin akku, joka takaa perinteisen päivän käyttöajan. Testijakson aikana iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä noin 15-20 prosenttia, joten yöksi puhelin oli laitettava aina laturiin, jotta virtaa olisi myös seuraavana päivänä.

Yksi heikkous P Smart 2019 -mallissa on jo vanhentuneeksi katsottu microUSB-latausliitin ja koska kyseessä on jopa 250 euroa maksava älypuhelin, niin USB-C-tyypin liittimen pois jättäminen on jo suuri miinus. USB-C olisi jo selvästi enemmän nykyaikaa ja myöskin pahimpien kilpailijoiden edullisimmissa puhelimissa on uuteen USB-standardiin siirrytty. Hyvä esimerkki on esimerkiksi 199 euroa Suomessa maksava Nokia 5.1 Plus, josta USB-C-tyypin latausliitin löytyy. Koska Huawei P Smart 2019 asettuu alempaan hintaluokkaan, niin myöskään langatonta latausta puhelimesta ei löydy.

Huawei P Smart 2019 pääsi testijakson aikana myös pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme Huawei P Smart 2019:n pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Ainoa ongelma testin jälkeen oli LCD-näytön hyytelömäisyys. Puhelimen näyttö muuttui siis hyvin voimakkaasti hyytelömäiseksi, mutta ongelma korjaantui muutamassa minuutissa huoneen lämmössä.

Toisella testauskerralla Huawei P Smart 2019 laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videontoistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, eli akunvaraus oli laskenut 86 prosenttiin. Myöskin näyttö muuttui jälleen hyytelömäiseksi.

Pakkastestin perusteella akunkulutus kylmässä oli siis varsin perustasoa, eikä puhelin päässyt suuremmin yllättämään. Huawei P Smart 2019 lukeutuu pakkaskestävyydeltään perustasoon. Suurin ongelma oli varmasti kuitenkin näytön hyytelöityminen, mikä oli hyvinkin huomattavaa verrattuna moniin muihin puhelimiin.

Kamerat

Huawei P Smart 2019 on varusteltu luonnollisesti kahdella takakameralla. Kaksoiskamera rakentuu 13 megapikselin pääsensorista sekä toisesta 2 megapikselin sensorista. Kaksoiskameran ainoa hyöty löytyy bokeh-kuvaamisesta. Puhelimessa olevassa 13 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukko sekä automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta mukaan ei ole saatu. Kaksoiskameran 2 megapikselin sensorissa on f/2.0-aukko.

Pääkameralla pystytään taltioimaan hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä kuvista tulee selvästi heikompia. Kuvat eivät mielestäni ole kuitenkaan kovin erikoisia 250 euron puhelimelle, vaan laatu on pitkälti samanlaista kuin mihin on totuttu myös 150 euron puhelimissa. Läheltä kuvattavista kohteista tulee yleisesti varsin tarkkoja, mutta maisemakuvat tai kuvat, joissa kohteet ovat kauempana, muuttuvat kuvat selvästi epäterävämmiksi. Hämäräkuvauksessa avustamassa on yötila, mutta ilman tätä heikommassa valaistuksessa otetut kuvat ovat huonoja. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu P Smart 2019 -puhelimen pääkameralla erilaisissa olosuhteissa.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaaminen on ainoa hyöty P Smart 2019 -puhelimen kaksoiskamerasta, joten voisi olla luonnollista, että puhelin suoriutuu tällä osa-alueella edes kohtuullisesti. Valitettavasti tämä ei ole kuitenkaan totta, sillä bokeh-kuvat eivät ole kovinkaan erikoisia. Kamera tunnistaa usein huonosti kuvattavan kohteen ääriviivat, jonka takia taustansumennus ei läheskään aika onnistu. Ominaisuutta testattiin muutamassa erilaisessa kuvaustilanteessa ja jälki oli usein todella heikkoa. Alla on yksi testikuva, josta näkyy selvästi, ettei Huawei P Smart 2019:n kamera ole bokeh-kuvaamisessa markkinoiden kärkeä.

Huawei mainostaa puhelinta painottaen erityisesti kameran tekoälyominaisuuksia. Kamerasta löytyy oma AI-kuvaustila, jonka avulla on mahdollista saada tekoälyn avulla taltioituja otuksia. Kun ominaisuus on päällä tunnistaa Huawei P Smart 2019:n kamera yhteensä 22 erilaista kuvauskohdetta ja yli 500 tilannetta. Erilaisissa kuvaskohteissa kamera säätää asetuksia automaattisesti paremmiksi, jotta kuva olisi normaalia parempi. Yleisesti ominaisuus toimii hyvin ja lopputulos näkyy useammin valoisampina ja värikkäämpinä otoksina. Huaweita on myös kritisoitu monessa tilanteessa hieman aggressiivisesta jälkikäsittelystä AI-tilassa, mutta P Smart 2019 -puhelimen kohdalla muun muassa värien jälkikäsittely tuntui olevan selvästi maltillisempaa kuin useamman muun Huawein puhelimen kohdalla. Alla on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu ilman AI-kuvaustilaa ja oikeinpuoleinen AI-kuvaustilalla.

Hieman ehkä yllättäen Huawei on laittanut myös P Smart 2019 -puhelimen kamerasovelluksen etusivulle yökuvaustilan, vaikka kyseessä onkin 250 euron puhelin. Koska kyse on edullisesta puhelimesta, niin mitään erikoista yökuvausta ei kannata odottaa, mutta Huawei pyrkii erillisen kuvaustilan avulla parantamaan kuvaamista myöskin pimeässä. Yökuvastila on tuttu jo muutamista Huawei-puhelimista, joten kyseessä ei ole aivan tuore ominaisuus. Yötilalla kamera onnistuu taltioimaan kuvia myös hämärässä sekä lähes pimeässä ilman jalustaa. Puhelin kuvaa muutaman sekunnin ja säätää tekoälyn avustuksella kameran kuvausasetuksia.

Alla on kuvapari, josta huomaa selvästi kuinka yötila parantaa kuvia verrattuna ilman yötilaa taltioituun kuvaan. Yötilalla otettu kuva on selvästi tarkempi, mutta myös rakeisempi, mutta normaaliasetuksilla otettu kuva on pehmeä ja epäselkeä. Yötilalla on siis mahdollista saada myös kohtuullisia kuvia hämärässä edullisellakin puhelimella, mutta huippupuhelimien kameroiden tasolle on turha kuvitella pääsevänsä.

Etukamera on Suomessa myynnissä olevassa Huawei P Smart 2019 -versiossa kooltaan 8 megapikseliä. Etukamera sopii laadullisesti enemmän noin 150 euron puhelimeen kuin 250 euron puhelimeen. Kuvien laatu on hyvin rakeista normaaleissa olosuhteissa ja useasti kuva on enemmän öljymaalauksen kuin oikean kuvan näköinen. Myöskään etukamerassa ei päästä säästymään tekoälyltä, sillä Huawei on lisännyt samoja ominaisuuksia niin etu- kuin takakameraankin. Etukamera tunnistaa 8 selfie-kuvaustilannetta ja optimoi kuvausasetuksia paremmiksi tekoälyn avulla.

Videokuvausta Huawei P Smart 2019 -puhelimella pystyy harrastamaan korkeintaan Full HD -tasoisena, mutta oletuksena kamera tallentaa vain 720p-videokuvaa. Testien perusteella videokuvaus ajaa asiansa, mutta laatu ei ole kovin erikoista. Videoissa on useasti häiritsevää tärähtelyä, sillä kamerassa ei ole minkäänlaista kuvanvakautusta.

Kamerasovellus on jälleen samanlainen kuin missä tahansa keskihintaisessa Huawei- tai Honor -puhelimessa. Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja mukana on tuttuun Huawei-tyyliin lukuisia erilaisia kuvaustiloja. Kameran manuaalisäädöt löytyvät hieman hölmösti Lisää-välilehden takaa, joka on ainakin mielestäni hieman vaikeasti löydettävissä sekä monen mutkan takana. Manuaalitilassa on mahdollista esimerkiksi säätää ISO-arvoa (50–1600), valotusaikaa (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4.0…+4.0), tarkennusta sekä valkotasapainoa.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P Smart 2019 -puhelimessa on tuore Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmän osalta Huawei käyttää uudessa P Smart 2019 -puhelimessa luonnollisesti tuoreinta Googlen Android 9.0 Pie -versiota. Puhelimessa on luonnollisesti myös Huawein oma EMUI 9.0.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä, mikä ei ollut kovin suuri yllätys, sillä kyseessä on Huawein alemman keskihintaluokan puhelin, joihin yhtiö ei juurikaan panosta päivityksien suhteen. Tämä näkyy myös tietoturvassa, sillä Huawei P Smart 2019 -mallissa on asennettuna oletuksena Googlen 1. marraskuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten nämä ovat jo kaksi kuukautta perässä.

Testijakson aikana P Smart 2019:n käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän osalta ei tullut vastaan vakavia ongelmia. Kaikki tuntui toimivan sujuvasti ja sovellukset aukesivat vikkelästi. Puhelimessa käytettävä EMUI 9.0.1 -käyttöliittymä on  lähes samanlainen kuin esimerkiksi Huawei Mate 20 Pro -puhelimessa. EMUI 9.0.1 mahdollistaa muun muassa eleohjattavuuden, uudenlaisen yksinkertaisen tilan sekä digitaalinen saldo -ominaisuuden, josta on mahdollista nähdä laitteen käyttöön perustuvia tilastoja. Alla on muutamia kuvakaappauksia käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Huawei P Smart 2019 pitää mielestäni sisällään hyvää tekniikkaa, mutta ulkokuori pettää. Puhelimesta löytyvä Kirin 710 -järjestelmäpiiri antaa mukavasti tehoja ja ne riittävät helposti päivittäiseen käyttöön ilman ongelmia. Puhelimessa on myös riittävät 64 gigatavua tallennustilaa sekä tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä. Hyviksi puoliksi on myös luoteltava 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä nopea sormenjälkilukija. Huawei P Smartin yksi vahvuuksista on myös erittäin hyvä kosketusnäyttö.

Myöskin heikkouksia löytyy ja yksi suurimmista on laatutuntuma. Huawei P Smart 2019 on kokonaisuudessaan valmistettu kiiltävästä muovista, mikä tekee siitä liukkaan, helposti naarmuuntuvan sekä laaduttoman verrattuna kilpailijoihin. Suomen markkinoilta saa ostettua samassa hintaluokassa tai jopa halvemmalla laadukkaampiakin älypuhelimia ja yksi hyvä esimerkki on mielestäni Nokia 6.1, jonka voi saada noin 200 eurolla. Huawei P Smart 2019 -mallin heikkouksiksi voidaan myös luetella vanhentunut microUSB-liitin sekä heikot kamerat.

Suomessa Huawei P Smart 2019 maksaa 249 euroa ja puhelin julkaistiin joulukuussa 2018. Mielestäni Huaweilla on mennyt kuitenkin hinnoittelu hieman liian korkeaksi ja itse voisin kuvitella laitteen olevan selvästi houkuttelevampi esimerkiksi 179 euron hintalapulla. Muovinen rakenne kuuluu alle 150 euron puhelimiin, mutta P Smart 2019:n tekniset ominaisuudet kuitenkin ovat hyvät jo 250 hintaisenakin. Jos kuitenkin kokonaisuutta katsotaan, niin puhelin on tällä hetkellä selvästi ylihinnoiteltu.

Huawei P Smart 2019 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.1

Hyvää
 • Hyvä näyttö ja pieni lovi
 • Nopea sormenjälkilukija
 • Kyvykäs Kirin 710 -järjestelmäpiiri
 • Tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
 • Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
 • Tyylikkäät värivaihtoehdot (revontuli)
Huonoa
 • Laatutuntuma huono muovirakenteen takia (naarmuuntuu herkästi ja aina likainen)
 • Vanha microUSB-latausliitin
 • Ei kovin erikoiset kamerat
 • Ei IP-luokitusta
 • Liian kallis
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut