ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 8 Lite: ”hyvä puhelin, mutta…”

Huawei esitteli helmikuun alussa uuden Honor 8 Lite -puhelimen Suomessa ja myös me SuomiMobiilissa saimme puhelimen käsiimme. Odotukset Honor 8 Liteä kohtaan olivat varsin korkealla, sillä viime vuonna myyntiin saapunut Honor 8 oli varsin vakuuttava (lue arvostelu täältä). Pikkuveljen asemasta nauttivat Honor 8 Lite näyttää kuvissa ulkoisesti hyvin pitkälti Honor 8:lta lukuun ottamatta kaksoiskameran puutetta laitteen takana.

Honor 8 Liten saatuani käsiini, ei puhelin pystynyt kuitenkaan täyttämään odotuksia, joita olin laitteelle asettanut. Odotin puhelimen olevan tuntumaltaan pitkälti isoveljensä kaltainen ja kaiken toimivan sujuvasti ilman ongelmia. Suurimmat ongelmat Honor 8 Liten kohdalla löytyvät ohjelmistosta, sillä itse käyttöjärjestelmä ei toiminut yhtä sujuvasti kuin useissa muissa Huawein puhelimissa. Testaamistani Huawei- tai Honor -puhelimista ei vielä tähän mennessä ole löytynyt vastaavia ongelmia. Ottaen huomioon myös Honor 8 Liten hinnan, joka oli myynnin alkaessa 269 euroa ovat ohjelmiston ongelmat mystisiä ja toivottavasti Huawei saa suurimman osan niistä korjattua tulevissa ohjelmistopäivityksissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan Honor 8 Lite -puhelinta ”testimäisesti”, eli ei aivan niin syvällisesti kuin laajemmissa arvosteluissa.


Myyntipakkaus

Honor 8 Lite toimitetaan valkoisessa pahvisessa pakkauksessa, joka on pitkälti tuttu jo Honor 8:sta. Aikaisemmin tyypillinen väri Honor -malliston älypuhelimien myyntipakkauksille oli turkoosi, josta henkilökohtaisesti en pitänyt juurikaan. Aikaisemmin turkooseissa myyntipakkauksissa ei ollut mitään mallimerkintää, mikä puhelin pakkauksen sisällä on. Nyt uudella ”valkoisen sävyn aikakaudella” Huawei on päätynyt merkkaamaan heti pakkauksen päälle, että kyseessä on Honor 8 Lite.

Myyntipakkausta avatessa sisältä löytyy kolo puhelimelle sekä omat rasiansa laturille ja käyttöohjeille. Testiimme saapuneen Honor 8 Lite -puhelimen pakkauksen mukana tuli laturi, micro-USB-johto, SIM-korttiluukun avain, käyttöohjeet ja muovinen suojakuori. Testilaitteen myyntipakkauksen sisältö oli siis samanlainen kuin suoraan kaupasta ostetun puhelimen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Pikaisella tarkastelulla Honor 8 Lite vaikuttaa pitkälti viime vuonna esitellyltä Honor 8 -puhelimelta. Tarkemmin katsottuna eroja löytyy huomattavasti niin laadussa kuin koko puhelimen rakenteessa. Honor 8 Liten pääpiirteet muistuttavat kuitenkin hyvin Honor 8 -puhelinta, mutta valitettavasti Huawei on päättänyt vaihtaa valmistusmateriaalia. Puhelimen rungon kehykset eivät ole metalliset Honor 8:n tapaan, vaan ne ovat muovia.

Testissä olleessa mustassa värivaihtoehdossa Huawei on pyrkinyt tekemään muovisiin kehyksiin hieman metallista vaikutusta muovailemalla muoviin vaikutteita hiotusta metallista. Mielestäni tästä on jäänyt kuitenkin pois kunnollinen toteutus, sillä nyt muoviset osat tuntuvat laaduttomilta ja tuntuma on todella muovinen. Testijakson aikana ei ollut samanaikaisesti ulottuvilla Honor 8 -puhelinta, jonka takia näitä kahta puhelinta en päässyt vierekkäin testailemaan. Honor 8 käväisi kuitenkin viime vuonna testissä, jonka jälkeen odotukset ovat olleet korkealla myös Honor 8 Liten osalta. Kädessä puhelin kuitenkin tuntuu todella muoviselta ja kaikki Honor 8:n premium-tuntuma jää kokematta Lite-mallin kohdalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 8 Liten näyttö kerää huomattavasti likaa

On kuitenkin totta, että Huawei on säilyttänyt Honor 8 Litessä isoveljelleen ominaisen muotoilun mukaan lukien lasiset taka- ja etupinnat. Honor 8:n kohdalla huomasin, että varsinkin puhelimen takalasi oli hyvin altis naarmuille ja myös Honor 8 Liten osalta pääsin todistamaan samaa. Honor 8 Litessä takalasi on mitä luultavammin täysin samaa materiaalia kuin isoveljessään, mutta valitettavasti Huawei ei tästä kerro sen paremmin. Honor 8 Liten näytön lasia vaivaa varsin ikävä ongelma, sillä se tuntuu ikävän tahmealta ja samalla näyttö kerää myös huomattavasti likaa, jota on vaikea pyyhkimälläkään saada pois. Monet sanovat, että näytön tahmaisuus vähenisi käytössä, mutta henkilökohtaisesti en tätä väitettä pysty allekirjoittamaan.

Honor 8 Liten fyysiset mitat ovat 147.2 x 72.9 x 7.6 millimetriä ja painoa löytyy 147 grammaa. Puhelin on mitoiltaan siis hyvin lähellä isoveljeään ja samalla myös muutaman gramman kevyempi. Mitoiltaan puhelin ei ole mahdoton ja se sopii varsin hyvin käteen.

Honor 8 Liten takaosan yläreunaan on asetettu yksi kamera, jonka vieressä on yksi LED-salama. Takaosassa on Huaweille tyypilliseen tapaan myös sormenjälkilukija, joka tuntuu varsin muoviselta. Takaosassa on myös tyypillisesti Honor-logo. Puhelimen edessä on näytön alapuolella jälleen Honor-logo ja näytön yläpuolella on kuuloke, etukamera, ilmoitusvalo sekä valoisuudentunnistin.

Laitteen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka. Honor 8 Liten yläreunassa on mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on kaiutin, mikrofoni sekä micro-USB -liitäntä.

Näyttö, tekniikka, akku ja sormenjälkilukija

Honor 8 Lite on näyttönsä osalta lähes identtinen isoveljensä Honor 8:n kanssa. Puhelimessa on siis 5,2 tuuman Full HD (1080 x 1920) -tasoinen näyttö, joka perustuu IPS LCD -teknologiaan. Näyttö on itsessään varsin hyvä ja laadullisesti identtinen Honor 8:n kanssa. Näytössä on hyvät katselukulmat sekä hyvä värintoisto ja ainakin henkilökohtaisesta kokemuksestani voin sanoa, että näytöstä on vaikea löytää eroja muiden vastaavien Huawein puhelimien välillä.

Ainoaksi oikeaksi ongelmaksi Honor 8 Liten näytön kohdalla osoittautui lasipinnan tahmaisuus, josta kerroin ja aikaisemmin. Suosittelen siis Honor 8 Liten omistajia hankkimaan heti tuoreeltaan näyttöön mahdollisimman laadukkaan lasikalvon, jonka pinta olisi miellyttävämpi.

Teknisesti Honor 8 Lite ei ole kovinkaan erikoinen, sillä se sisältää yleistä tekniikkaa alemmassa keskihintaluokassa. Huaweilla on paljon vastaavalla tekniikalla varusteltuja puhelimia markkinoilla, jonka takia Honor 8 Lite ei ole kovinkaan erikoinen. Puhelimen sisällä pyörii Huawein itse kehittämä kahdeksanytiminen Kirin 655 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 2,1 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A5-ytimestä sekä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A5-ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena on Suomessa myytävän Honor 8 Liten kanssa 3 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on vain 16 gigatavua, joka on nykypäivänä varsin vähän. Honor 8 Lite tukee kuitenkin myös microSD -muistikorttia aina 256 gigatavuun asti, josta käyttäjä voi saada hieman apua väistämättömään muistin loppumiseen.

Honor 8 Litessä on sisäinen 3000 milliampeeritunnin akku, jota ei siis ole mahdollista irrottaa. Puhelimen akku kestää normaalissa käytössä hyvin yhden päivän yli, mutta kahta päivää putkeen puhelimella on turha kuvitella menevänsä. Huawei on yleistänyt puhelimissaan viime vuosina pikalatauksen tukea, mutta Honor 8 Litessä ei näytä olevan ainakaan mitään mainittavaa pikalatausta. Puhelin toki latautuu varsin nopeasti, mutta sitä ei voi verrata kalliimpiin puhelimiin. Mielestäni on myös huomioitavaa, että Honor 8 Litessä hyödynnetään jo hieman vanhentunutta micro-USB-standardia, eikä jo yleistymään ruvennutta USB-C-tyypin liitäntää.

Honor 8 Litessä on myös sormenjälkilukija, joka ei ole yllätys. Myös isovelimalli Honor 8:sta se löytyi, mutta hieman eri lailla toteutettuna. Honor 8:ssa oli niin sanottu 4-tasoinen sormenjälkilukija, jota kutsuttiin samalla myös älynäppäimeksi. Honor 8 Litessä vastaavaa painiketta takakannesta ei löydy, sillä kyseessä on tällä kertaa vain normaali sormenjälkilukija. Testijakson aikana puhelimen sormenjälkilukija toimi hyvin ja ilman ongelmia, joka on Huawein puhelimille yleistä.

Kamerat

Koska kyseessä on reilusti alle 300 euron puhelin, niin kameran osalta ei kannata odottaa mitään yllätyksiä. Viime vuonna Huawei julkaisi Honor 8:n kaksoiskameralla varusteltuna, mutta nyt Honor 8 Litessä joudutaan tyytymään vain yhteen normaaliin 12 megapikselin kameraan. Kameran kaverina on myös yksi LED-salama, josta saa tukea hämärissä kuvausolosuhteissa.

Honor 8 Liten kamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta ei kuitenkaan mitään kovin erikoista. Kuvat ovat pääasiassa väritykseltään luonnollisia ja kameran nopea automaattitarkennus hoitaa hommansa ilman ongelmia. Ainoa ongelma on kuvien laadussa, jos niitä tarkastellaan lähempää. Kuvat ovat useasti hieman suttuisia ja epäselkeitä.

Hämärässä puhelimen kameralta ei kannata odottaa mitään ihmeellistä. Kuvat ovat samaa tasoa kuin millä tahansa tämän hintaluokan puhelimella otetut kuvat. Peruskäytössä Honor 8 Lite tuottaa varmasti riittävän hyvää jälkeä, mutta vähän vaativampaan kuvaamiseen puhelimen kamerasta ei ole. Videokuvaa Honor 8 Litellä on mahdollista ottaa korkeintaan Full HD -tasoisena. Puhelimesta ei kuitenkaan löydy optista kuvanvakainta, joka kuitenkin voidaan antaa anteeksi alle 300 euron puhelimelle.

Honor 8 Liten kamerasovellus on useista muistakin Huawein puhelimista tuttu, joka on mielestäni hyvä asia. Sovellus on selkeäpiirteinen ja yksinkertainen käyttää. Sovelluksessa on myös reilusti erilaisia kuvaustiloja, joista osa on hyödyllisiä ja osaa taasen ainakin itselleni täysin turhia.

Kameraa vaivaa kuitenkin yksi suuri ongelma. Testijakson aikana kameran aukeamiseen kului noin 10 sekuntia, joka tarkoittaa sitä, että useasti kuvaustilanne on mennyt ohi ennen kuin kamera on valmis ottamaan kuvia.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Huawei käyttää Honor 8 Litessä luonnollisesti Android 7.0 Nougatia, jonka päällä toimii yhtiön oma EMUI 5.0 -käyttöliittymä. EMUI 5.0 tuli tutuksi jo viime vuonna Mate 9 Pron kohdalla ja tänä vuonna Huawei P10:n kanssa esiteltiin EMUI 5.1 -versio. Honor 8 Litessä joudutaan siis tyytymään vielä hieman vanhempaan versioon, joka on silti perusidealtaan täysin samanlainen kuin uudempi EMUI 5.1 -versio.

Yleisellä tasolla EMUI 5.0 -käyttöliittymässä ei ole mitään vikaan ja henkilökohtaisesti pidän siitä, mutta Honor 8 Liten kohdalla olen pettynyt käyttöjärjestelmän hitauteen. Normaalisti Huawein puhelimet ovat toimineet ilman ongelmia jopa alle 200 euron hintaluokassa, mutta Honor 8 Litessä vastaan tuli päivittäin, jopa tunneittain ongelmia ohjelmiston osalta. Käyttöjärjestelmä hidasteli ja takkuili jatkuvasti, jonka takia puhelimen käyttöön meni toisinaan jopa hermot. Esimerkiksi näppäimistön ilmestymistä sai useasti odotella jopa kymmenisen sekuntia tai skrollaamalla Twitteriä ilmentyi jatkuvasti takkuilua. Ongelmat ilmestyivät muun muassa kameran hitaana aukeamisena, josta kerroin jo aikaisemmin tässä artikkelissa.

Huaweilla on Honor 8 Liten Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmässä siis vielä reilusti tekemistä optimoinnin kanssa, ja toivottavasti yhtiö tulee korjaamaan ongelmat tulevissa päivityksissä. Koska kyseessä on alle 300 euron puhelin, niin Huawei saattaa myös jättää laitteen kokonaan ilman tulevia suurempia päivityksiä.

Yhteenveto

Honor 8 Lite ei ole mielestäni Huawein paras suoritus älypuhelinmarkkinoilla. Alkuperäinen Honor 8 antoi ymmärtää, että Huawei olisi toteuttanut Honor 8 Liten kunnolla, mutta valitettavasti puhelin ei pystynyt lunastamaan sille asetettuja ennakko-odotuksia. Honor 8 Liten ongelmat löytyvät erityisesti ohjelmistosta sekä laatutuntumasta. Käyttöjärjestelmä ei toiminut kovinkaan nopeasti ja puhelin on ulkoisesti muovisentuntuinen.

Toki Honor 8 Litessä on hyviäkin puolia. Esimerkiksi kamerat ovat kohtuulliset, näyttö on teknisesti erinomainen ja akku on perustasoa. Mutta laitteen hyvät puolet eivät kuitenkaan pysty korvaamaan huonojen puolien tuottamia aukkoja, jonka takia Honor 8 Liten kokonaisuus jää varsin laimeaksi.

Vaikka Honor 8 Lite ei ole kovin erikoinen puhelin, niin on se kuitenkin monella tavalla mielenkiintoinen julkaisu Huaweilta. Puhelinta myydään eri markkina-alueilla eri nimillä. Euroopassa puhelin tunnetaan pääosin vain Honor 8 Litenä, mutta paikoitellen sama laite on myynnissä myös Huawei P8 Lite (2017) -nimellä tai Huawei P9 Lite (2017) -nimellä. Puhelin tunnetaan myös muun muassa Huawei Nova lite -nimen alla. Saman puhelimen myyminen eri nimellä ei kuitenkaan ole mitenkään ihmeellistä, sillä Huawei on toiminut näin ennenkin.

Erikoisen laitteen Honor 8 Litestä tekee se, että Huaweilla on teknisesti hyvin vastaavia puhelimia markkinoilla useampiakin. Esimerkiksi Suomessakin myynnistä löytyy Honor 8 Liten ohella viime vuonna esitelty Huawei P9 Lite sekä Honor 7 Lite. Huawei toi saataville myös Huawei P10 Lite -puhelimen. Kaikki edellä mainitut puhelimet asettuvat alle 300 euron hintaluokkaan ja kaikki ovat teknisesti hyvin lähellä toisiaan. Koska Honor 8 Lite ei päässyt vakuuttamaan, niin luonnollisinta olisi siirtää katse isovelimalliin, eli Honor 8 -puhelimeen. Honor 8:n saa tällä hetkellä Suomesta reilulla 300 eurolla. Lue myös arvostelumme Honor 8:sta.

Yhteenveto

5.4

Honor 8 Lite ei ole kovinkaan erikoinen puhelin. Siinä on kohtuullisen hyvät kamerat ja Honor 8 -puhelimesta tuttu muotoilu, mutta valitettavasti Honor 8 Litessä on paljon ongelmia. Huomioitavin ongelma puhelimessa on ohjelmiston hidastelut, jotka tekevät laitteen käytöstä vaikeata.

Hyvää
  • Honor 8:n tapaan tyylikäs muotoilu
  • Kädessä hyvän tuntuinen
  • Hyvä akku (varauksin)
Huonoa
  • Tahmea näyttö
  • Ohjelmiston ongelmat
  • Takalasi naarmuuntuu herkästi
  • Kameran hidas aukeaminen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. ggggggggggggggggg

  2. ggggggggggg

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut