AndroidArvostelutHuawei

Testissä Huawei P9 Lite – kuin isoveljensä, mutta reilusti halvempi

img_6166

Huawei P9 ja P9 Lite

Huawei P9 Lite on luonnollinen seuraaja viime vuonna julkaistulle Huawei P8 Lite -puhelimelle, samalla puhelin on myös pikkuveli Huawein alkuvuodesta julkaisemalle Huawei P9 -huippupuhelimelle. Huawei P9 kävi aikaisemmin testissämme ja tykkäsimme puhelimesta paljon. Voit käydä lukemassa kyseisen arvostelun täältä. Tämä pikkuveli on monilta osilta samantapainen, kuin isoveljensä, mutta erojakin löytyy. Puhelimen ostajalle suurin ero näkyy heti hinnassa. Huawei P9 Lite on reilut 150 euroa Huawei P9 -mallia edullisempi.

Alhaisempi hinta näkyy Huawei P9 Liten kameroissa, materiaali valinnoissa sekä tekniikassa, mutta näytön laadukkuuteen Huawei ei ole puuttunut. Myöskin tämä ”Lite” -malli perustuu samaiseen 5.2 tuuman näyttöön, joten pienempää näyttöä ei tarvitse odotella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa käyn läpi Huawei P9 Liten vahvuudet sekä heikkoudet, tuon esille joitakin puhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia sekä annan oman mielipiteeni laitteesta.


Tekniset tiedot
Huawei P9 Lite
Mitat: 146.8×72.6×7.5 mm
Paino: 147 g
Näyttö: 5.2 tuumaa IPS LCD (1080×1980)
Suoritin: kahdeksanytiminen HiSilicon Kirin 650 (Mali-T830MP2)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 13 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh ( ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow (EMUI 4.1)
Muuta: muistikorttipaikka ja sormenjälkilukija

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

img_0046Huawei ei ole lähtenyt radikaalisti muokkaamaan Huawei P9 Liten muotoilua verrattuna sen isoveljeen Huawei P9 -puhelimeen. Muotoilu on ideologialtaan täysin sama kuin Huawei P9:ssä, mutta joitakin muutoksia Huawei on joutunut tekemään painaakseen laitteen hinnan alas. Puhelimesta ei löydy yhdestä metallipalasta koostuvaa rakennetta, vaan se on vaihdettu metallisiin kehyksiin ja muovista valmistettuun takakuoreen.

Muovinen takakuori ei tee laitteesta yhtään hullumpaa, sillä se tuo laitteeseen pehmeyttä sekä samalla hieman halpaa tuntumaa. Huawei P9 Liten laatutuntuma on yllättävän hyvä, sillä metallisen kehyksen ansiosta laite on pysynyt jämäkkänä, eikä se pääse yhtään taipumaan. Tämän ansiosta puhelimesta ei pääse ärsyttäviä natinoita tai ilmene muita laaduttoman puhelimen piirteitä. Huawei P9 Liten mitat ovat 146.8 x 72.6 x 7.5 millimetriä ja painoa löytyy 147 grammaa. Puhelin on siis kooltaan lähes identtinen isoveljensä kanssa, mutta esimerkiksi paksuutta on tullut lisää 0.5 millimetriä ja painoa 3 grammaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P9 Liten etuosaa dominoi luonnollisesti näyttö, joka kattaa noin 70 prosenttia koko pinta-alasta. Näytön alapuolelta löytyy Huawein logo ja yläpuolelta löytyy kamera, valoisuudentunnistin ja kuuloke. Näytön ulkopuolelle jääneet lasipinnat Huawei on viimeistellyt vaakatasossa olevilla viivoilla, jotka löytyvät myös isovelimallista. Laitteen takaosasta löytyy oikeasta yläkulmasta kaksois-LED-salama sekä kamera, joita korostetaan Huawei P9:n tapaan kapealla lasisella alueella. Kamera-alueen alapuolelta löytyy Huaweille ominainen sormenjälkilukija. Takaosan alareunasta löytyy jälleen Huawein logo.

Laitteen oikealta kyljeltä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM- ja microSD-korttipaikka. Puhelimeen saa asetettua kaksi Nano SIM-korttia tai yhden Nano SIM-kortin ja yhden muistikortin. Huawei P9 Liten yläreunasta löytyy mikrofoni ja kuulokeliitin ja alareunasta kaiutin sekä microUSB-latausliitin.

Näyttö

img_0049

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuonna Huawei P8 Liten kohdalla Huawei oli tehnyt epämiellyttäviä muutoksia puhelimeen verrattuna silloiseen Huawei P8 -lippulaivapuhelimeen. Silloin näytön koko ja tarkkuus pienentyivät, mutta nyt viimeistään Huawei P9 Liten kanssa on ymmärretty, että tuon kaltaiset muutokset eivät ole tarpeellisia. Nyt Lite-mallista löytyy lähes sama näyttö, kuin isoveljestään Huawei P9:stä. Näytön koko on sama 5.2 tuumaa ja tarkkuus on FullHD-tasoa.

Huawei P9 Liten ja Huawei P9:n välillä on vain pieni ero, jota tavallinen käyttäjä ei varmastikaan huomaa. Huawei P9 Lite perustuu IPS LCD-teknologiaan ja Huawei P9 puolestaan IPS-NEO LCD-teknologiaan.

Puhelimen näyttö on monella tapaa loistava. Näytöstä löytyy huippupuhelimen katselukulmat, loistava värintoisto sekä se on kirkas. Auringonpaisteessa näytöstä on helppo saada selvää, joka on yleensä ominaista vain reilusti kalliimmille puhelimille, mutta Huawei on tehnyt hyvää työtä myös Huawei P9 Liten näytön kanssa.

Kamerat

img_6307

Lippulaivapuhelin Huawei P9 on ollut vahvasti esillä kaksoiskameransa ansiosta, joka on Huawein ja Leican käsialaa. Huawei P9 Litestä on kuitenkin kustannussyistä jätetty kaksoiskamera pois ja tilalla on kohtuullinen 13 megapikselin suuruinen kamera. Kameraa voisi pikaisesti luulla samaksi, joka löytyi viime vuoden lippulaivapuhelin Huawei P8:sta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Huawei P9 Liten ja Huawei P8:n kameroissa on pieniä nyanssieroja. Yleisesti Huawei P9 Lite tekee erinomaista jälkeä omassa hintaluokassaan.

Huawei P9 Litellä otetut kuvat ovat omasta mielestäni suhteellisen hyviä ja teräviä kunnon valaistuksessa. On kuitenkin odotettavissa, että myöskään tämä puhelin ei kykene hyvään suoritukseen heikoissa valaistusolosuhteissa. Kuvien laatu kärsii huomattavasti huonossa valaistuksessa.

Puhelimessa käytetään Huawein omaa kamerasovellusta, joka jäljittelee paljolti Huawei P9 -mallista löytyvää kamerasovellusta, joka on taasen Huawein ja Leican yhdessä kehittämä sovellus. Huawei P9 Liten kamerasta saa kaiken hyödyn irti manuaalitilassa, jossa on mahdollista säätää manuaalisesti ISO-arvoa, valotusaikaa, valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Videota voi taltioida enimmissään FullHD-tasoisena, eikä 4K-videokuvausta löydy, joka ei juurikaan yllättänyt, koska Huawein monistakaan puhelimista sitä ei löydy, ei edes lippulaivapuhelimista.

Huawei P9 Liten etukamera on 8 megapikseliä, eli kamera on kohtuullisen hyvä. Etukameralla voi helposti saada tarkkoja kuvia sekä upeita otoksia. Alla on muutama kuva, jotka ovat taltioitu Huawei P9 Liten pääkameralla.

Akku, muu tekniikka ja sormenjälkilukija

img_0048

Puhelimesta löytyy 3000 milliampeeritunnin akku, joka ei luonnollisestikaan ole käyttäjän irrotettavissa. Akku on kapasiteetiltaan identtinen Huawei P9 -mallin kanssa. Mielestäni Huawei P9 Liten ja Huawei P9:n akunkestot ovat hyvin lähellänsä toisiaan, eikä suuria eroja ollut havaittavissa. Huomioitavin seikka Lite-mallissa verrattuna isoveljeensä on pikalatauksen uupuminen. Laitteen lataaminen oli varsin hidasta, sillä puhelin ei tue varsinaisesti pikalatausta.

Näytön, kameran ja muiden ulospäin näkyvien tekniikkojen ohella puhelimen sisältä löytyy Huawein oma kahdeksanytiminen HiSilicon Kirin 650 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Kirin 650 koostuu neljästä 2.0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53 -ytimestä sekä neljästä 1.7 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A53 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena laitteessa toimii Mali-T830MP2. Huawei P9 Lite on saatavilla vain 16 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettuna versiona, mutta muistia on myös mahdollista laajentaa maksimissaan 128 gigatavun kokoisella muistikortilla.

Jo Huawei P9:n kohdalla kehuin vuolaasti Huawein käyttämää sormenjälkisensoria ja Huawei P9 Liten kanssa menen samoilla linjoilla. Puhelimessa sormenjälkilukija on todella nopea ja helppokäyttöinen, joka on pääasiassa sormenjälkilukijan sijainnin ansiota. Lukija sijaitsee laitteen takana ja mielestäni se on paras ja luonnollisin paikka sormenjälkilukijalle.

Yhteenveto

img_9499

Huawei P9 Liteä voidaan kuvailla Huawein lempilapseksi, sillä eri markkinoilla puhelinta myydään eri nimillä. Suomessa puhelin on Huawei P9 Lite, Intiassa se on Honor 8 Smart ja Kiinassa Huawei G9 Lite. Nimeämiskäytäntö on omituinen, mutta eri markkinoilla toisella nimellä voidaan koittaa hakea myyntiä myös tälle puhelimelle.

Huawei P9 Lite on erinomainen puhelin, mutta valitettavasti Huaweilta löytyy omasta Honor -mallistostaan ”tappaja” myös tälle puhelimelle. Honor 7 Lite nimellä Suomessa myytävä halvempi puhelin on teknisesti hyvin lähellä Huawei P9 Lite -puhelinta, jonka takia ainakin itse kääntyisin Honorin puoleen.

Puhelin on varusteltu erinomaisella näytöllä, hyvällä kameralla ja vakuuttavalla akunkestolla. Huawei P9 Lite on mielestäni loistava seuraaja Huawei P8 Lite -mallille, joka on ollut varsin suosittu myös Suomessa. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että Huawei on onnistunut säilyttämään Huawei P9:n muotoilun sekä monet ominaisuudet myös pikkuvelimallissa. Huawei P9 Lite on ulkoisesti kuin Huawei P9, mutta yhtä laadukasta tunnetta puhelimesta ei voi kuitenkaan saada. Huawei P9 Liten rakenne koostuu metallikehyksistä sekä muovisesta takaosasta. Huawei on kuitenkin joutunut karsimaan ominaisuuksia, sillä esimerkiksi Leican kaksoiskameraa ei löydy ja järjestelmäpiiri on vaihtunut tehottomampaan.

Huawei P9 Lite on myös ohjelmistonsa osalta hyvällä tasolla, koska laitteessa toimii Android 6.0 Marshmallow, jonka päällä hyrrää Huawein oma EMUI 4.1. Päivitysten osalta ei kuitenkaan kannata riemuita, sillä Huawei tunnetaan varsin laiskana päivittäjänä ja näin alemman hintaluokan puhelin voisi hyvinkin jäädä Android 7.0 -version ulkopuolelle.

Huawei P9 lite

7.1

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Olennainen puuttuu, millainen laite on puhelimena? Kuuluvuus, äänenlaatu kumpaankin suuntaan?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android