ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 9X – Pakotettu askel taaksepäin

Tällä kertaa testissä on ollut Honorin tuorein uutuuspuhelin alempaan keskihintaluokkaan, eli Honor 9X. Uutuuspuhelin tuli Suomessa tarjolle 18. marraskuuta 2019 ja kyseessä on viime vuoden hittipuhelimen Honor 8X:n seuraaja. Valitettavasti Honor on joutunut tekemään nykyisen tilanteensa takia selviä kompromisseja uutuuspuhelimen suhteen, eikä kyseessä ole sama laite kuin esimerkiksi Kiinassa myynnissä oleva samanniminen puhelin. Nyt uusi Honor 9X on pitkälti sama puhelin kuin jo Suomessakin myynnissä oleva Huawei P Smart Z.

Suomessa Honor 9X asettuu 250 euron hintaluokkaan ja tarjoaa vähintään kohtuullisia ominaisuuksia. Laitteen kohokohtia ovat muun muassa tyylikäs X-kuvion sisältävä rakenne, 48 megapikselin pääkamera sekä trendikäs pop-up-etukamera, jollaista ei ole aikaisemmin Honorin puhelimissa nähty. Lisäksi Honor 9X on myöskin varusteltu Android-käyttöjärjestelmällä, josta löytyy vielä Googlen palvelut esiasennettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 9X oli testissä parin viikon verran, minkä aikana puhelimesta saatiin tarvittava määrä kokemusta testiartikkelia varten. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis alempaan keskihintaluokkaan asettuvaan Honor 9X -älypuhelimeen. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Honor 9X (global) (STK-LX1)
Mitat: 163.5 x 77.3 x 8.8 mm
Paino: 196.8 g
Rakenne: Kokonaan muovia (näyttöä suojaa lasi)
Näyttö: 6.59 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 710F (Mali-G51 MP4)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (MicroSD max. 512 Gt)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm / 1/2" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/3"/ 1.0 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. syyskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 4.2 / kuulokeliitin / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Sininen ja musta
Hinta: 249 €

Geneerinen muotoilu

Ulkoisesti Honor 9X on pitkälti identtinen muutamien Huawein puhelimien kanssa, sillä kyseessä on samaan mallikoodiin perustuva laite kuten esimerkiksi Huawei P Smart Z tai Huawei P Smart Pro. Honor on tehnyt ulkoisesti kuitenkin muutoksia muun muassa takaosan kuviointiin. Rakenteeltaan Honor 9X on kokonaan muovia lukuun ottamatta näyttöä suojaamassa olevaa lasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kasituntumalta Honor 9X on erittäin hyvä ja tuntumaa on parantamassa muun muassa selvästi pyöristetty takapinta. Koska puhelin rakentuu muovista, niin myöskin laite ei tunnu paljailla käsillä kylmältä, mutta puhelin on myös varsin liukas erityisesti kuivilla käsillä. Muovipinta on myös selvästi lasia herkemmin naarmuuntuvaa materiaalia, minkä takia Honor 9X:n takaosa saattaa kerätä paljon naarmuja, jos puhelimessa ei käytä suojakuorta. Lisäksi muovipinta kerää myös likaa jonkin verran enemmän kuin lasi. Testijakson aikana oli havaittavissa myös, että lika ei lähtenyt Honor 9X:n takaosasta kovin helposti pois, vaikka sitä olisi pyyhkinyt useammankin kerran.

Honor on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 163,5 x 77,3 x 8,8 millimetriä ja painoksi 196,8 grammaa. Honor 9X on siis varsin kookas laite, mikä johtuu jo suuresta näyttöpaneelistakin. Lisäksi painoa on normaalia enemmän, mutta se johtunee pop-up-kameramekanismista sekä suuresta akusta. Vaikka Honor 9X:n voisi olettaa olevan rakenteeltaan jämäkkää tekoa, kuten useat Honorin puhelimet ovat olleet, niin valitettavasti tällä kertaa laadussa olisi parannettavan varaa. Esimerkiksi Honor 9X -puhelinta väänneltäessä käsissä on mahdollista saada helposti aikaiseksi natinaa, sillä muovirakenne antaa hieman periksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Honor 9X ei ole huippuluokan älypuhelin, niin luonnollisesti laitteessa ei ole myöskään IP-luokituksen mukaista veden- ja pölynkestävyyttä. Yleisesti alemman hintaluokan puhelimissa vedenkestävyyttä ei ole nähtykään, minkä takia sitä ei voida pitää Honor 9X:n kohdallakaan kovin suurena miinuksena.

Takaosassa on mielenkiintoinen X-kuviointi.

Honor 9X -puhelimen etupuolella pinta-alaa peittää suuri näyttöpaneeli, jossa ei ole minkäänlaisia loviratkaisuja. Näyttöä ympäröi tasapaksut mustat reunat, mutta näytön alareunassa on hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on piilotettuna myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Etukameraa ei laitteen edestä löydy, sillä se on tällä kertaa toteutettu pop-up-mekanismilla, eli etukamera nousee ylös Honor 9X:n yläreunasta.

Takaosasta katsottuna Honor 9X on varsin geneerisen näköinen. Laitteen vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameran alapuolella on yksi LED-salamavalo ja kameran oikealta puolelta löytyy teksti ”AI Camera”, joka viittaa tekoälyominaisuuksiin kamerassa. Honor 9X:n takaosassa on myös perinteinen sormenjälkilukija sekä Honor-logo.

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma on kohtalainen. Honor 9X:n vasen reuna on päätetty jättää tyhjäksi. Laitteen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni, pop-up-etukamera sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Honor 9X:n alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Hyvä näyttö ja vanhaa tekniikkaa

Näyttö on yksi Honor 9X:n parhaimmista puolista, jos hakusessa on kohtuuhintainen puhelin isolla näytöllä, jossa ei ole mitään häiriötekijöitä. Näyttö on kooltaan 6,59 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee mukavat 391 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhde on 19,5:9 ja tuoreimpien trendien mukaisesti näytön kulmat on selvästi pyöristetyt.

Näytöltä on mukava katsella muun muassa videoita tai elokuvia, sillä siinä ei ole mitään häiriötekijöitä. Kyseessä on myös ensimmäinen Honor-puhelin, jossa ei ole kamerareikää tai lovea näytössä. Näyttö ei missään nimessä yllä huippupuhelimien tasolle ja LCD-tekniikka ei ole kaikkien mieleen, mutta mielestäni alle 300 euron hintaluokassa näyttö on tarpeeksi hyvä. Näytön kirkkaus riittää hyvin monissa tilanteissa ja värintoisto on oletusasetuksilla miellyttävä.

Honor tarjoaa näytölle varsin mukavasti säätöasetuksia, sillä näytön väritilaa ja lämpötilaa on mahdollista säätää käyttäjän mieltymyksien mukaisesti. Honor 9X tukee myöskin TÜV Rheinlandin sertifioimaa sinivalossuodatusta, jonka avulla silmille haitallista näytön tuottamaa sinistä valoa voidaan vähentää. Honor 9X -puhelimessa on myös mahdollista säätää näytön tarkkuutta HD+:n ja Full HD+:n välillä.

Teknisesti Honor 9X ei pääse tarjoamaan mitään uutta, sillä puhelimessa hyödynnetään Huawein jo muutaman vuoden takaista Kirin 710F -järjestelmäpiiriä, joka nähtiin myös Honor 8X -puhelimessa. Kirin 710F on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4.

Suomessa Honor 9X on myynnissä ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelin tukee myös microSD-muistikortteja aina 512 gigatavuun asti.

Kirin 710F -järjestelmäpiiri on jo sen verran vanha, että se ei pärjää enää kunnolla kilpailijoilleen. Huaweilla olisi tarjolla myöskin päivitetty Kirin 810 -järjestelmäpiiri, jota käytetään Kiinassa Honor 9X -puhelimessa, mutta Eurooppaan samaa versiota ei ole voitu tuoda Yhdysvaltojen kieltolistalla olemisen seurauksena. Vaikka Kirin 710F -piiriin perustuvat älypuhelimet ovat suorituskyvyltään jo tuttuja, niin ajoimme silti testijakson aikana puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit. Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkastella testien pisteitä ja rinnalla on nähtävillä myöskin samassa hintaluokassa olevien Snapdragon 665 -pohjaisen Motorola Moto G8 Plus -puhelimen sekä MediaTek Helio G90T -järjestelmäpiiriin pohjautuvan Redmi Note 8 Pron vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Honor 9X (K710F) Motorola Moto G8 Plus (SD665) Redmi Note 8 Pro (HG90T)
AnTuTu (V8): 177 367 pistettä 168 510 pistettä 287 782 pistettä
Geekbench 4 (single): 1546 pistettä 1516 pistettä 2459 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5602 pistettä 5605 pistettä 7616 pistettä
Geekbench 5 (single): 323 pistettä 314 pistettä 492 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1365 pistettä 1397 pistettä 1639 pistettä
PCMark 2.0: 5925 pistettä 6506 pistettä 10 156 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 16 480 pistettä 23 177 pistettä 33 542 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 18 668 pistettä 24 670 pistettä 39 485 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 11 685 pistettä 19 125 pistettä 21 968 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 874 pistettä 1070 pistettä 2365 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 741 pistettä 925 pistettä 2210 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2343 pistettä 2372 pistettä 3135 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Testijakson aikana Kirin 710F -piirin kanssa ei tullut vastaan suurempia ongelmia, vaan Honor 9X:n kaikki toiminnot sekä sovellukset käynnistyivät nopeasti. Päivittäisessä käytössä vanhentunutta järjestelmäpiiriä ei juurikaan huomaa, sillä se on edelleen varsin kyvykäs. Kun verrataan kuitenkin Redmi Note 8 Prossa hyödynnettävään tuoreeseen MediaTekin kehittämään Helio G90T -järjestelmäpiirin suorituskykyyn, niin Kirin 710F tulee selvästi jäljessä.

Honor on joutunut tekemään Honor 9X:n kompromisseja paljon, sillä todennäköisesti suunnitelmissa on ollut tuoda kehittyneempi Kiinassa myynnissä oleva Honor 9X -versio myös globaaleille markkinoille, mutta Yhdysvaltojen asettamien rajoitteiden takia suunnitelmista on päätetty luopua. Jos Honor olisi tuonut Kiina-version Suomessa myyntiin, niin tällöin olisi jouduttu luopumaan kokonaan Googlen palveluista, joita puhelimeen ei olisi voitu esiasentaa.

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaosasta.

Honor luottaa puhelimessa vieläkin perinteiseen takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan, joka on tuttu lukuisista Honorin puhelimista. Näytönalaista sormenjälkilukijaa tämän hintaluokan puhelimeen ei ole haluttu tuoda, joten tyytyminen on kilpailijoiden tapaisesti nopeaksi ja luotettavaksi todettuun ratkaisuun. Sormenjälkilukija toimi puhelimessa erittäin nopeasti ja sen avulla sai lukituksen avattua vaivattomasti.

Pienenä miinuksena voidaan pitää kasvojentunnistuksen puuttumista, joka on löytynyt jo pitkään monista älypuhelimista. Koska kasvojentunnistus perustuu usein etukameraan, niin Honorin päätös jättää kasvojentunnistus kokonaan pois on varsin looginen, sillä puhelimessa on pop-up-kamerajärjestelmä. Pop-up-mekanismi on Honor 9X -puhelimessa sen verran hidas, että sormenjälkilukijan avulla lukituksen saa vaivattomammin avattua kuin odottamalla parin sekunnin verran etukameran nousemista ylös.

Akunkesto ja pakkastesti

Honor luottaa puhelimessa suureen 4000 milliampeeritunnin akkuun, joka takaa hyvän akunkeston. Testijakson aikana puhelimen akku kesti vaaditun yhden päivän ajan, mutta puhelinta käytetiin päivän aikana varmasti keskivertoa enemmän, minkä takia peruskäyttäjällä akku saattaa kestää jopa parikin päivää yhdellä latauksella. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin akkua jäljellä noin 20-30 prosenttia, joten puhelin oli laitettava joka yö laturiin, jotta virtaa olisi myös seuraavaksi päiväksi.

Vaikka akunkesto on yksi Honor 9X -puhelimen valttikorteista, niin yksi suurimmista heikkouksista löytyy lataustuesta. Honor 9X tukee 10 watin latausta, jonka avulla akun latautuminen kestää erittäin kauan. Tyhjästä täyteen akku latautuu parissa tunnissa. Kilpailijoiden 250 euron puhelimissa on nähty jo tehokkaampia latauksia, minkä takia Honorin hidas lataus on pettymys. Honorilla ongelmana latauksessa on kuitenkin laitteiston rajoitukset, sillä luonnollisestikaan vanhaa tekniikkaa ei voida suuremmin päivitellä nykypäivän standardeihin.

Jos jotain hyvää Honor 9X:n lataamisesta pitää löytää, niin ainakin tällä kertaa mukaan on saatu USB-C-latausliitin, kun vielä edeltäjäversiossa oli micro-USB-liitin.

Testijakson aikana teimme tuttuun tapaan myös Honor 9X -puhelimelle pakkastestin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme Honor 9X:n pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua ollenkaan, eli akunvaraus oli 100 prosenttia. Testin jälkeen huomattavin ongelma oli LCD-näytön hyytelömäisyys. Puhelimen näyttö muuttui hyvin voimakkaasti hyytelömäiseksi, mutta ongelma korjaantui muutamassa minuutissa huoneen lämmössä. Lisäksi Honor 9X -puhelinta ei ollut mahdollista ladata heti kylmänä. Pakkanen ei tuottanut ongelmia pop-up-kamerajärjestelmälle, vaan kamera nousi laitteen sisältä normaaliin tapaan.

Toisella testauskerralla Honor 9X laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akunvaraus oli laskenut 92 prosenttiin. Myöskin näyttö muuttui ensimmäisen testauskerran tapaisesti hyytelömäiseksi, eikä akkua ollut mahdollista ladata puhelimen ollessa jääkylmänä.

Pakkastesti osoitti Honor 9X:n olevan varusteltu hyvällä pakkaskestävyydellä Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akkua ei kulunut kummallakaan testauskerralla huolestuttavan paljoa, mutta suurin ongelma oli näytön hyytelöityminen. Ongelma johtuu Honorin hyödyntämästä LCD-näyttöpaneelista, joka pääsee jähmettymään hieman. Onneksi näyttö palautuu hetkessä normaaliksi, kun puhelin pääsee huoneenlämpöön. Toinen huomioitava pakkasen tuottama ”ongelma” on latauksen estäminen. Tämä on usean valmistajan käyttämä turvallisuusratkaisu, ettei puhelinta voi ladata sen ollessa tietyn pakkasasteen alapuolella.

Takakamera

Takaosassa on kolme kameraa

Kameroita Honor 9X -puhelimessa on peräti kolme ja toteutus on varsin samanlainen kuin on nähty muun muassa Nokia 7.2 -puhelimessa. Pääkamerana toimii siis 48 megapikselin laajakulmakamera, jonka rinnalta löytyvät 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskamera. Vaikka 48 megapikselin kamera kuulostaa vakuuttavalta, niin on kuitenkin hyvä muistaa, ettei megapikselit kerro yhtään mitään kameran kuvien laadusta. Peruskäyttöön Honor 9X:n kolmoiskamera on varmasti tarpeeksi riittävä monille käyttäjille, mutta jos hakusessa on hyvä kamerapuhelin, niin silloin Honor 9X ei ole kovin kummoinen valinta.

Sonyn kehittämällä IMX582-sensorilla varustetussa 48 megapikselin pääkamerassa hyödynnetään Quad Bayer -tekniikkaa, eli kuvat eivät oletuksena taltioidu 48 megapikselin tarkkuudella, vaan pikseleitä yhdistelemällä saadaan 12 megapikselin kuvia. Pääsensorissa on f/1.8-aukko, 1/2” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, 27 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen Honor 9X:n kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka takaa 120 asteen näkökentän. Sensorissa on muun muassa f/2.4-aukko ja 13 mm polttoväli. Kolmas kameroista on 2 megapikselillä ja f/2.4-aukolla varusteltu syvyysterävyyssensori, jonka tarkoituksena on tallentaa kuviin vain syvyysterävyyttä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran avulla voidaan taltioida hyviä kuvia erityisesti päivänvalossa, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mikään parhaimmista 48 megapikselin kameralla varustelluista älypuhelimista. Yksityiskohtia kuvista löytyy mukavasti ja värit taltioituvat luonnollisesti ilman erillistä AI-kuvaustilaa. Häiritsevää kohinaa tai epätasaisuutta kuvissa ei yleisesti ole havaittavissa, mutta kun valaistus vähenee, niin myös kuvanlaatu heikkenee. Honor 9X tukee onneksi erillistä yökuvaustilaa, jonka avulla kuvista saadaan hieman yksityiskohtaisempia. Henkilökohtaisesti olisin odottanut Honorin pystyvän optimoimaan Sonyn kehittämän kamerasensorin paremmin, mutta ihmeisiin ei Honor 9X:n pääkameralla valitettavasti päästä. Hintaluokassaan kuvat ovat kuitenkin hyviä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameran avustuksella.

Ultralaajakulmakamerat ovat yleistyneet nopeasti, joten Honor 9X -puhelimestakin sellIainen luonnollisesti löytyy. Henkilökohtaisesti tykkään ultralaajakulmakameroista, sillä niiden avulla saadaan taltioitua kuvia hieman eri perspektiivistä sekä kuviin saadaan enemmän sisältöä. Valitettavaa kuitenkin on, että ultralaajakulmakermat eivät ole yleisesti kovin erikoisia, mikä on myös Honor 9X:n ongelma.

Puhelimessa on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka kykenee hyviin otoksiin hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia sekä dynaaminen alue on sopiva, mutta värit taltioituvat pääasiassa aina hieman liian haaleina. Ultralaajakulmakamerassa on myös automattinen vääristyksenkorjaus, joka on yksi syy siihen, miksi kuvien reunat ovat selvästi heikkolaatuisempia kuin kuvan keskikohta. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Honor 9X:n ultralaajakulmakameralla.

Syvyysterävyyden taltioimista varten Honor 9X -puhelimeen on laitettu erillinen 2 megapikselin kamera, jota päästään hyödyntämään kameran muotokuvatilassa ja aukkotilassa. Aukkotilassa on erillinen aukon säätämismahdollisuus, jonka avulla voidaan muokata taustasumennuksen voimakkuutta. Yleisellä tasolla Honor 9X:n kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, mutta jos kuvataan useampaa kohdetta, niin ääriviivojen tunnistaminen on erittäin haastavaa. Lisäksi valaistuksen täytyy olla hyvä, jotta kohteen ääriviivat voidaan tunnistaa hyvin.

Alapuolella on yksi testikuva, joka on otettu aukkotilalla. Kamera on tunnistanut kuvattavan kohteen ääriviivat kohtalaisesti, mutta erikoisesti kohteen keskellä sekä ala- ja yläreunoissa on sumennettuja kohtia. Honor 9X ei ole mikään paras suoritus taustasumennuksen osalta, mikä tekee 2 megapikselin kamerasta varsin hyödyttömän.

Videokuvausta Honor 9X:n pääkamera tukee korkeintaan Full HD 60 fps -tasolla, joten tarkempaa 4K-kuvausta ei laitteesta löydy. Lisäksi Honor on antanut mahdollisuuden taltioida videokuvaa myöskin ultralaajakulmakameralla, mutta tällöin kuvanlaatu täytyy laskea Full HD 30 fps -tasolle. Videokuvausta varten puhelimesta ei löydy optista kuvanvakautusta, vaan vakautus tehdään ohjelmistollisesti.

Kamerasovellus on Honor 9X -puhelimessa samanlainen kuin muissa Honorin puhelimissa. Sovelluksesta löytyy monenlaisia hyödyllisiä kuvaustiloja, mutta myös muutamia ei niin hyödyllisiä. Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja tiloja ovat muun muassa aukko, yö, muotokuva, valokuva sekä video. Erilliseltä lisää-välilehdeltä löytyy vielä enemmän kuvaustiloja. Muun muassa manuaalisäädöt ovat piilotettu valikkoon. Kamerasovelluksen asetuksiin päästään päänäkymässä olevan rataskuvakkeen kautta, josta on mahdollista säätää kameran tarkkuutta 12 ja 48 megapikselin välillä, mutta asetuksissa on luonnollisesti myös lukuisia muita asetuksia.

Ammattilainen on Honorin termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Kuvaustilassa voi säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Huomionarvoista mielestäni on, että Honor 9X tukee manuaalitilaa ainoastaan pääkameran kanssa, eikä manuaalisäätöjä löydy ultralaajakulmakameralle.

Pop-up-etukamera

Etukamera nousee Honor 9X:n yläreunasta.

Pop-up-etukamera ei ole enää mikään uusi innovaatio, vaan sellainen on nähty jo useissa älypuhelimissa viimeisen vuoden sisällä. Kyseessä on kuitenkin täysin uusi ratkaisu Honorille, joka on luottanut aikaisemmin vain erilaisiin loviratkaisuihin näytöllä. Honor 9X:n pop-up-etukameraratkaisu ei poikkea suuremmin kilpailijoiden vastaavista ratkaisuista.

Itse pop-up-mekanismiin piilotetun kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen avustuksella saadaan varsin hyviä selfiekuvia aikaiseksi. Hyvässä valaistuksessa etukameran kuvat ovat laadukkaista ja hämärässä avustamassa on näyttösalama. Etukamera tukee myöskin muotokuvatilaa, jossa saadaan tausta sumennuttua sekä muutettu kauneustasoa (vai kauheustasoa?). Erilaiset kauneusefektit ovat varsin tuttuja kiinalaissa älypuhelimissa, sillä ne ovat suosittuja Aasian markkinoilla. Honor 9X:ssä kauneusominaisuudet on varsin minimoitu, sillä etukameraa käytettäessä on mahdollista säätää vain kauneustasoa, joka muun muassa pehmentää ihoa. Harmillisesti Honor 9X -puhelimessa ei ole ominaisuutta, jolla voisi kaventaa kasvoja, suurentaa silmiä tai valkaista hampaita.

Testijakson aikana huomasin Honor 9X:n pop-up-mekanismin olevan verrattain hidas, sillä etukameran ylös nousemisessa kesti pari sekuntia. Lisäksi mekanismi tuntui pitävän jonkin verran ääntä, joten sitä ei pysty ainakaan hiljaisessa tilassa avaamaan muiden sitä kuulematta. Onneksi etukamera on kuitenkin piilotettu puhelimen sisälle, niin kuka tahansa ei pääse näkemään etukamera kautta – Honor 9X:n etukameraratkaisu on siis erinomainen sellaisille ihmisille, jotka ovat huolissaan yksityisyydestään!

Honor 9X:n etukameraa varten Honor on tehnyt myös tuttuja suojausmenetelmiä, joilla pyritään estämään pop-up-mekanismin hajoaminen. Esimerkiksi jos puhelin huomaa tippuvansa, niin silloin etukamera vetäytyy takaisin sisälle automaattisesti. Lisäksi jos etukameraa koitetaan väkisin painaa sisälle tai kameran aukeaminen on estetty, niin puhelin ilmoittaa siitä käyttäjälle.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä toimii edelleen Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmänä Huawei hyödyntää Honor 9X -puhelimessa Googlen Android 9.0 Pie -versiota, eikä puhelimelle ole vielä tullut tarjolle Android 10 -päivitystä. Android 9.0 Pien päällä puhelimessa hyrrää Huawein oma EMUI 9.1 -käyttöliittymä, mutta ei kuitenkaan Honorin kalliimmista puhelimista tuttua Magic UI -käyttöliittymää. Suurta eroa EMUI:n ja Magic UI:n välillä ei ole, joten ero löytyy käytännössä vain nimestä.

Android 10 -päivitys on todennäköisesti tulossa Honor 9X -puhelimelle muutaman kuukauden sisällä, sillä vastaavaan Kirin 710 -järjestelmäpiiriin perustuvia Honor- ja Huawei -puhelimia on jo päivitetty tuoreimpaan Android-versioon. Testijakson aikana Honor 9X ei saanut suuremmin päivityksiä, sillä esimerkiksi tuorein saatavilla ollut tietoturvapäivitys oli 1. elokuuta 2019.

Testijakson aikana EMUI 9.1 -käyttöliittymä tuntui toimivan Honor 9X -puhelimessa erinomaisesti, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Huomion arvoista käyttöjärjestelmässä on myös se, että siinä on mukana Googlen palvelut, joten Honor 9X:n Android-käyttöjärjestelmä on Googlen sertifioima. Huawei (ja samalla Honor) joutui vuoden 2019 keväällä Yhdysvaltojen kieltolistalle, joka esti yhdysvaltalaisia yrityksiä tekemästä yhteistyötä kiinalaisen Huawein kanssa. Tämä tarkoitti siis, ette Google voi tarjota palveluitaan Huaweille.

Suomessa myyntiin saapunut Honor 9X perustuu täysin samaan laitteeseen kuin ennen kieltolistalle joutumista julkaistu Huawei P Smart Z, joten Huawei on päättänyt vain lisätä puhelimeen kameroita ja käyttää samaa sertifiointia Honor 9X:n kohdalla, jotta Googlen palvelut on saatu säästettyä. Honor siis käytännössä on pystynyt tuomaan uuden puhelimen markkinoille, joka on kuitenkin sertifikaateiltaan sama laite kuin jo aikaisemmin julkaistu Huawei-puhelin. Toisaalta Honor on joutunut samalla polkemaan paikallaan, sillä globaalisti myytävä Honor 9X ei ole teknisesti ja ominaisuuksiltaan päässyt kehittymään samalla tavalla kuin Kiinassa myytävä Honor 9X, joka on täysin eri laite. Kiinassa Googlen palveluita (YouTube, Gmail, Google Play jne.) ei käytetä, minkä vuoksi Huawein oleminen Yhdysvaltain kieltolistalla ei vaikuta Kiinan markkinoihin samalla tavalla kuin Euroopan markkinoihin.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Honor 9X on hyvä puhelin omassa hintaluokassaan, mutta samalla myös pakotettu askel taaksepäin. Yhdysvaltojen kieltolistalla olemisen takia Honor on joutunut tuomaan myyntiin laitteen vanhentuneella tekniikalla, jotta Googlen palvelut on voitu pitää mukana.

Testijakson aikana tykästyin puhelimessa erityisesti suureen näyttöpaneeliin, jossa ei ole mitään lovia. Lisäksi puhelimessa on mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mikä on varsin paljon 250 euron puhelimelle. Lisäksi Honor on säästänyt kuulokeliittimen ja päivittänyt edeltäjäversiossa olleen micro-USB-liittimen tuoreempaan USB-C-versioon. Yksi Honor 9X:n valttikorteista on mielestäni myös hyvä akunkesto.

Koska Honor 9X:n globaalia versiota voidaan pitää jonkinlaisena Honorin hätäratkaisuna, niin luonnollisesti laite on täynnä kompromisseja. Itse en suuremmin tykästynyt puhelimen muoviseen rakenteeseen, minkä lisäksi takakuoressa oleva X-kuviointi tuntui varsin haalealta. Honor 9X:ssä on myös jo vanhentunut Kirin 710F -järjestelmäpiiri, joka ei pääse enää kilpailijoidensa tasolle. Testijakson aikana puhelimen kameratkaan eivät osoittautuneet kovin erikoisiksi, minkä lisäksi akun lataaminen 10 watin tehoisella laturilla on tuskallisen hidasta. Markkinoilla on myös nähty jo muutamia pop-up-kamerajärjestelmällä varusteltuja puhelimista ja Honorin ratkaisu ei ole ainakaan nopein, sillä etukameran nouseminen ylös kestää useamman sekunnin.

Suomessa Honor 9X maksaa 249 euroa ja saatavilla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja sininen. Yleisilmeeltään Honor 9X on hintaluokassaan mielenkiintoinen älypuhelin, mutta vanhentunut tekniikka herättää aina kysymyksiä muun muassa päivitettävyyden suhteen. Jos hakusessa on kuitenkin 250 euron älypuhelin, joka suoriutuu hyvin päivittäisestä käytöstä, niin Honor 9X on hyvä valinta. Kyseinen hintaluokka on kuitenkin varsin kilpailtua ja parempiakin puhelimia löytyy, joten Honor 9X:llä ei ole enää mitään tuttuja Honorin valttikortteja, joissa puhelin olisi hieman kehittyneempi kuin kilpailijansa.

Honor 9X -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Honor 9X

6.6

SuomiMobiilin testissä Honor 9X, joka on viimeisin Google palveluilla varusteltu Honor-puhelin. Puhelimessa on myös trendikäs pop-up-kamera.

Hyvää
  • Hyvä näyttö ilman häiriötekijöitä
  • Mukavasti tallennustilaa (128 Gt) + muistikorttipaikka
  • Kuulokeliitin ja USB-C-tyypin liitin
  • Suuri akku takaa hyvän akunkeston
  • Googlen sovellukset esiasennettuna (Googlen sertifioima Android)
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Muovinen rakenne
  • Hidas pop-up-kamera
  • Suorituskyvystä vastaa vanha Kirin 710F
  • Ei Android 10 -käyttöjärjestelmää
  • Ei kasvojentunnistusta
  • Keskivertoa heikommat kamerat
  • Hidas 10 watin lataus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Miten saa päiväyksen vaihdettua kalenterista? 8

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut