Valikko

  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
    • Kamerat
    • OnePlus
    • Huawei
    • Nokia
    • Xiaomi
    • Samsung
    • Apple
  • Tietoa
    • Uutisvinkit
    • Mediakortti

logo

  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
    • Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu nimitettiin johtajaksi pilvi- ja tekoälyliiketoimintaan

      27.1.2021
      0
    • Samsung Galaxy A32 5G saapuu Suomessa myyntiin 12. helmikuuta 279 euron hintaan

      27.1.2021
      0
    • Xiaomi aloitti yhteistyön Suomen Palloliiton kanssa

      27.1.2021
      0
    • Kiinassa esiteltiin uuden U-MAGIC-puhelinbrändin kaksi 5G-puhelinta – yhtäläisyydet Huawein puhelimien kanssa valtavat

      26.1.2021
      0
    • Motorola julkaisi uuden Edge S -puhelimen Kiinassa – 255 euron puhelin varusteltuna ...

      26.1.2021
      0
    • Huhu: Xiaomi valmistelee uutta Mi 10 -sarjan puhelinta Snapdragon 870 -järjestelmäpiirillä

      26.1.2021
      0
    • Huhu: OnePlus 9 -puhelimet sekä OnePlus Watch -älykello julkaistaan maaliskuussa

      25.1.2021
      0
    • Huomenna julkaistava Motorola Edge S saapuu globaalisti tarjolle Moto G100 -mallinimellä – ...

      25.1.2021
      0
    • Oliko Honorin myyminen vasta alkua? Huawei keskustelee myös P- ja Mate -mallistojen ...

      25.1.2021
      0
    • Kamerat
    • OnePlus
    • Huawei
    • Nokia
    • Xiaomi
    • Samsung
    • Apple
  • Tietoa
    • Uutisvinkit
    • Mediakortti
ArvostelutHonorYleinen
Home›Arvostelut›Testissä Honor 9X Pro – Tyylikäs puhelin, mutta ohjelmisto pilaa sen

Testissä Honor 9X Pro – Tyylikäs puhelin, mutta ohjelmisto pilaa sen

Kirjoittanut Eero Salminen
22.12.2020
129
1

Honor 9X Pro

Honor 9X Pro ei ole mikään uusi puhelin, ja se on hyvä tuoda esille heti näin arvostelun alussa. Puhelin esiteltiin ensimmäisen kerran heinäkuussa 2019 Kiinassa, ja globaalisti laite tuli tarjolle varsin rajallisesti helmikuussa 2020. Suomessa puhelimen myynti alkoi kuitenkin vielä yli puoli vuotta globaalin julkaisun jälkeen, sillä Honor 9X Pro saapui tarjolle syyskuussa 2020. Kyseessä on siis tällä hetkellä jo 1,5 vuoden ikäinen puhelin, vaikka Suomen markkinoilla kyseessä on varsin uusi laite.

Päätimme kuitenkin testata Honor 9X Pron SuomiMobiilissa sen iästä huolimatta, mutta puhelin herätti kuitenkin testijakson aikana jatkuvasti uusia kysymyksiä. Miksi tuoda näin vanha puhelin myyntiin? Miksi puhelinta ei päivitetä tuoreempaan Androidiin? Kysymyslistaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä Honor 9X Pro ei suuremmin enää pääse vakuuttamaan, sillä monet kilpailijat pystyvät jo tarjoamaan selvästi uudempia ratkaisuja.

Honor 9X Pron myyntivaltteja ovat Huawein kehittämä Kirin 810 -järjestelmäpiiri, suuri 6,59 tuuman näyttö, koko päivän kestävä 4000 milliampeeritunnin akku sekä 48 megapikselin kolmoiskamera. Suomessa Honor 9X Pro on ollut myynnissä syyskuusta lähtien 6 + 256 gigatavun muistivarianttina 269 euron hintaan. Tarjolla on ollut kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black sekä violetti Phantom Purple.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Honor 9X Prohon varsin pintapuolisesti puhelimen ollessa kakkospuhelimena muutaman viikon ajan. Tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi toteutimme laitteelle SuomiMobiilin tutut lataus- ja pakkastestit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 9X Pro (HLK-L41)
Mitat: 163.5 x 77.3 x 8.8 mm
Paino: 202 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinta takana / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.59 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / IPS LCD / 19.5:9-kuvasuhde / 60Hz
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 810 (Mali-G52 MP6)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 256 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.1)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) / LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm /  1/3.06" / 1.0 µm / pop-up)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + EMUI 9.1 (ei Googlen palveluita)
Muuta: Dual-SIM / 10W pikalataus (mukana)
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / violetti
Hinta: 269 euroa

Tyylikäs rakenne on varmasti laitteen positiivisin asia

Rakenne on todennäköisesti yksi Honor 9X Pro -puhelimen valttikorteista, sillä laite on hintaluokassaan laadukas, mutta samalla varsin tyylikäs. Honor hyödyntää rakennusmateriaaleina muovia ja lasia, joista jälkimmäinen erityisesti tekee miellyttävän laatuvaikutelman. Tyylikkyyttä puhelimessa on lisäämässä mielenkiintoinen liukuvärjätty takaosa, jossa on tietyssä valaistuksessa havaittavissa X-kuviointi.

Honor on kertonut laitteen virallisiksi mitoiksi 163,5 x 77,3 x 8,8 millimetriä ja painoksi 202 grammaa. Honor 9X Pro on kooltaan varsin perinteisissä suuren älypuhelimen mitoissa, ja paino on kokoon suhteutettuna varsin normaali. Puhelin on lisäksi todella jämäkkä, eikä päästä minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä käännellessä.

Käsituntumalta Honor 9X Pro on erittäin miellyttävä, sillä takaosan lasi kaartuu reunoilta hieman ja yhdistää muovikehykseen sulavasti. Lisäksi tuntumaa parantaa mielestäni mattapintaiseksi viimeistelty muovikehys, joka tuntuu mukavan pehmeältä sekä lämpimältä. Lisäksi erityisesti testissä käyneessä violetissa väriversiossa sormenjäljet eivät näy lasipinnassa kovin helposti. Lasi on myös varusteltu likaa hylkivällä pinnoitteella, joten jäljet saa pois helposti pyyhkimällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etuosaltaan Honor 9X Pro on varsin tuttua omassa hintaluokassaan. Pinta-alasta noin 84 prosenttia on näytön peitossa ja sitä kiertää kauttaaltaan selvät reunat. Näyttölasin ja muovirungon saumaan on asetettu puheluihin käytettävä kuuloke, ja valoisuuden- sekä etäisyydentunnistimet löytyvät näytön yläpuolelta. Puhelimen takaosassa on varsin minimoitu ja vain huomaamattomasti ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameroiden alapuolella nähdään LED-salamavalo ja oikealla puolella on teksti ”48 MP AI Camera”, jolla viitataan kameran ominaisuuksiin. Honor 9X Pron takaosassa on lisäksi Honorin logo sekä vaadittuja merkintöjä.

IMG_0012
IMG_0008
IMG_0005
IMG_0004

Puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna myös sormenjälkilukija. Honor 9X Pron vasen kylki on kokonaisuudessaan tyhjä, mutta yläreunasta löytyy yksi mikrofoni, pop-up-kamerajärjestelmä sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja yhden microSD-muistikortin. Puhelimen alareunassa on kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Tekniikassa ei suuria yllätyksiä, mutta 256 gigatavun tallennustila riittää pitkälle

Teknisesti Honor 9X Pro on kuin vuoden alussa julkaistu Huawei P40 Lite (4G), vaikka toki eroavaisuuksiakin löytyy. Näyttö puhelimessa on kooltaan 6,59 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee 391 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on saatu 19,5:9-kuvasuhde, mutta minkäänlaista etukameraa ei ole etuosassa nähtävillä. Honor 9X Prossa on siis hyvän katselukokemuksen tarjoava näyttö, jossa ei ole mitään häiritseviä lovia tai etukamerareikiä.

Henkilökohtaisesti tykkäsin näytön toteutuksesta, sillä hintaluokassaan näyttö on erinomainen. Näytön tarkkuus on hyvä, minkä lisäksi värintoisto on kohtalainen. Lisäksi käyttäjä voi itse säätää näytön väriasetuksia oman mielensä mukaisesti. Honor 9X Pron näytössä on lisäksi hyvät katselukulmat ja kirkkaus on riittävä lähes jokaisessa tilanteessa.

Honor 9X Pron tehoista on vastaamassa Huawein kehittämä Kirin 810 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu alemman keskihintaluokan laitteille. Kirin 810 -järjestelmäpiirin takia puhelimen mobiiliverkkoyhteydet rajoittuvat 4G-tukeen, sillä järjestelmäpiirissä ei ole 5G-modeemia. Kirin 810 on jo kohtalaisen vanha järjestelmäpiiri, mutta on silti edelleen mielestäni tarpeeksi tehokas alemman hintapisteen älypuhelimille.

Kirin 810 on valmistettu 7 nm tekniikalla ja siinä on kaksi tehokasta 2,77 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A76-ydintä sekä kuusi pienempää 1,88 GHz:n taajuudella hyrräävää Cortex-A55-ydintä. Huawein mukaan Kirin 810 on tehokkaampi kuin Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri. Huawein on tuonut Kirin 810 -piiriin älykkään taajuustekniikan, joka säätelee suurten ja pienien ytiminen kellotaajuuksia varmistaakseen, että sovelluksille annettaan aina tarvittava määrä prosessointitehoa. Tekniikan avulla Huawei kertoo myös tavoittelevansa pienempää virrankulutusta.

Grafiikkasuorittimena Kirin 810 -järjestelmäpiirissä toimii Mali-G52, jonka kerrotaan varmistavan tarvittavan grafiikkasuorituskyvyn. Järjestelmäpiirissä on myös neljännen sukupolven IPS, joka tarjoaa huomattavasti paremmat kuvankäsittelyn ominaisuudet kuin edeltäjässä. Suomessa Honor on tuonut puhelimen tarjolle varusteltuna 6 gigatavulla LPDDR4X RAM-muistia sekä 256 gigatavulla sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Honor 9X Pro tarjoaa myös microSD-muistikorttipaikan, joka tarvittaessa vie toisen SIM-korttipaikoista.

Suorituskyvyltään Kirin 810 on edelleen hyvä ja sen tehot riittävät miellyttävästi aktiiviseen päivittäiseen käyttöön. Aivan tuoreimpia teknisiä ratkaisuja ei järjestelmäpiirissä käytetä, ja markkinoilla on jo kilpailijoilla hieman paremmillakin järjestelmäpiireillä varusteltuja puhelimia samassa hintaluokassa. Testijakson aikana tehot eivät kuitenkaan Kirin 810 -piiristä loppuneet kesken, mutta suurimmat ongelmat tulevat varmasti vastaan, jos pelataan raskaita mobiilipelejä.

Sormenjälkilukijan Honor on asettanut puhelimessa oikeaan kylkeen ja se on integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on toimivuudeltaan luotettava sekä tuttuun tyyliin erittäin nopea. Sormenjälkilukijaa on erittäin helppo käyttää muun muassa peukalolla, minkä ansiosta kyljessä oleva ratkaisu ei ole yhtään hullumpi. Testijakson aikana sormenjälkilukijan kanssa ei ollut kertaakaan ongelmia, vaan se tunnisti sormen luotettavasti ja avasi lukituksen.

Äänentoistosta Honor 9X Prossa vastaa yksi kaiutin puhelimen alareunassa. Äänenlaatu on kohtalainen, mutta ei yllättävä omassa hintapisteessään. Puhelin tarjoaa myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka ansiosta Honor 9X Pron käyttäjät voivat hyödyntää myös laadukkaita langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa myös Bluetooth 4.2 -yhteyden.

Hyvä akunkesto ja pakkaskestävyys

Honor on pakannut puhelimeen 4000 milliampeeritunnin kokoisen akun, jonka mainostetaan kestävän koko päivän. Testijakson aikana akunkesto olikin hyvä, sillä iltaisin akkua oli usein yli 20 prosenttia. Akunkeston osalta ei ole juurikaan moitittavaa, vaan Honor 9X Pro toimii sen osalta juuri niin kuin on luvattu. Puhelinta käytettiin usein päivän aikana aktiivisesti, joten pienemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään myös enemmän kuin yhden päivän.

Puhelin on varusteltuna varsin hitaalla 10 watin latauksella, joten mitään tehokasta pikalatausta ei laite tarjoa. 10 watin laturilla puhelin latautuu reilussa parissa tunnissa tyhjästä täyteen, sillä kokonaisuudessaan latausaika oli testeissä 130 minuuttia. 30 minuutissa akkua saatiin ladattua 29 prosenttia ja 90 prosentin tasoon päästiin 100 minuutissa. Lataustestin tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 9X Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 10 watin laturilla.

Testijakson aikana Honor 9X Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 9X Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mikä johtuu Honorin käyttämästä IPS LCD -näyttötekniikasta. Lisäksi akun lataaminen ei ollut mahdollista heti jääkylmänä turvallisuussyistä, eikä myöskään kamerassa ollut mahdollista käyttää salamavaloa heti. Laitteen pop-up-etukamerassa ei havaittu ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 9X Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 90 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Tällä toisella testauskerralla ei havaittu uusia ongelmia.

Pakkastestin perusteella Honor 9X Pro kestää hyvin pakkasta, vaikka ei olekaan parhaimmasta päästä. Akun kuluminen pakkasessa ei ollut huolestuttavalla tasolla, mutta laitteen LCD-näyttöpaneeliin kylmä ilma vaikutti paljon. Lisäksi akun lataamisen estäminen on tuttu ratkaisu jo monista muistakin puhelimista Honor 9X Pro palautui normaaliksi kuitenkin nopeasti huoneenlämmössä.

Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä ja etuosassa pop-up-toteutus

Honor 9X Pron takaosassa komeilee kolmoiskamera, joka koostuu varsin tutuista keskihintaluokan toteutuksista. Pääkamerana toimii 48 megapikselin kamera, jonka rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä syvyysterävyyskamera. Käytännössä ainoastaan pääkamera ja ultralaajakulmakamera ovat käyttökelpoisia, mutta syvyysterävyyskameralle ei ole käyttöä kuin muotokuvauksessa. Onneksi mukaan ei ole kuitenkaan tungettu ylimääräistä makrokameraa. Mielenkiintoisin toteutus löytyy laitteen etuosasta, jossa on pop-up-kamerajärjestelmä, joka on tänä päivänä jo varsin harvinainen ratkaisu.

Vaikka pääkameran tarkkuus onkin 48 megapikseliä, niin oletusasetuksilla taltioidaan 12 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan ansiosta. Pääkamerassa f/1.8-aukko, 1/2,0” kennokoko, 0,8 um pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamera on paperilla siis varsin tuttu keskihintaluokan älypuhelimista.

Testijakson aikana puhelimella taltioitiin kuvia ainoastaan oletusasetuksilla, joten kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia, vaikka myös 48 megapikselin kuvat ovat myös mahdollisia. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat mielestäni hintaluokan huomioon ottaen hyviä, sillä lopputulokset ovat terävät ja yksityiskohtaiset kuvat. Kuviin saadaan taltioitua värit luonnollisesti ja dynaaminen alue on yllättävän hyvä.

Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa laatu on myös kohtuullinen, mutta tietyssä pisteessä kuvista tulee hyvin tummia ja yksityiskohtia katoaa. Lisäksi testijakson aikana oli havaittavissa, että kameralla oli valtavasti ongelmia saada tarkennettua kuvaa heikossa valaistuksessa. Honor 9X Prossa on myös tuki yö-kuvaustilalle, jonka avulla kuvista saadaan selvästi normaalia parempia hieman pidemmällä valotusajalla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna pääkameralla oletusasetuksilla.

IMG_20201217_141645
IMG_20201222_105646
IMG_20201217_141149
IMG_20201222_105602
IMG_20201217_141215
IMG_20201222_105757
IMG_20201221_134908
IMG_20201221_134821
IMG_20201221_134811

Ultralaajakulmakamera on Honor 9X Prossa tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko. Kamera kykenee 120 asteen kuvankentän taltioimiseen, joten kameralla saadaan kuvattua selvästi laajempia kuvia kuin pääkameralla. Ultralaajakulmakamerat ovat olleet järjestäen varsin heikkoja alemman hintaluokan älypuhelimissa, eikä nyt Honor 9X Pro pääse tämän osalta yllättämään.

Kameralla taltioidut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa kyllä hyviä, mutta ongelmana on edelleen kuvien yleinen laatu. Kamera pystyy taltioimaan kuviin hyvät värit, mutta yksityiskohdat ovat hyvin pehmeitä ja erityisesti vääristyksenkorjaus näkyy kuvien reunojen pehmeämpänä taltiointina. Heikommassa valaistuksessa kameralta on turha odottaa paljoa, eikä ultralaajakulmakamera tue valitettavasti erillistä yökuvaustilaa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

IMG_20201217_141146
IMG_20201221_134914
IMG_20201222_105653

Syvyysterävyyskamera on Honor 9X Prossa tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko. Kameraa hyödynnetään puhelimen muotokuvatilassa sekä erillisessä aukko-tilassa, jossa voidaan säätää aukon kokoa manuaalisesti ennen kuvaamista. Taustasumennus toimii hyvin, jos kuvattavia kohteita on yksi ja valoa on kuvaushetkellä tarpeeksi. Jos kuvattavia kohteita on enemmän tai valoa ei ole riittävästi, niin kamera ei välttämättä tunnista kuvattavaa kohdetta kovin hyvin.

Alapuolella on yksi testiotos, joka on kohtalaisen onnistunut. Taustasumennus on miellyttävä, mutta kamera ei ole tunnistanut aivan ongelmitta kuvattavan kohteen ääriviivoja, sillä keskellä kohdettakin on muutamia sumennettuja kohtia.

edf

Etukamerana Honor 9X Prossa toimii tuttu pop-up-järjestelmä, joka on nähty aikaisemmin muun muassa Honor 9X -perusmallissa. Kyse ei ole siis enää mistään uudesta innovaatiosta, mutta yllättävän moni valmistaja on pop-up-järjestelmästä jo luopunut kokonaan. Pop-up-etukamera mahdollistaa sen, että näytöllä ei ole enää mitään kameraa nähtävillä, vaan se nousee vain tarvittaessa laitteen sisältä.

Honor 9X Pron pop-up-mekanismiin piilotetun kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen avustuksella saadaan varsin hyviä selfiekuvia aikaiseksi. Hyvässä valaistuksessa etukameran kuvat ovat laadukkaita ja hämärässä avustamassa on näyttösalama. Etukamera tukee myöskin muotokuvatilaa, jossa saadaan tausta sumennuttua sekä muutettua kauneustasoa.

Pop-up-mekanismi on Honor 9X Prossa varsin hidas, sillä nopeampiakin toteutuksia on markkinoilla aikaisemmin nähty. Kameran aukeamiseen kuluu lähemmäksi kaksi sekuntia, minkä lisäksi mekanismi tuntui pitävän jonkin verran ääntä, joten sitä ei pysty ainakaan hiljaisessa tilassa avaamaan muiden kuulematta. Honor ei ole luvannut, kuinka monta kertaa etukameraa voidaan käyttää, mutta todennäköisesti mekanismi kestää kymmeniätuhansia nostokertoja.

Honor 9X Pron etukameraa varten Honor on tehnyt myös tuttuja suojausmenetelmiä, joilla pyritään estämään pop-up-mekanismin hajoaminen. Esimerkiksi jos puhelin huomaa tippuvansa, niin silloin etukamera vetäytyy takaisin sisälle automaattisesti. Lisäksi jos etukameraa koitetaan väkisin painaa sisälle tai kameran aukeaminen on estetty, ilmoittaa puhelin siitä käyttäjälle.

Käyttöjärjestelmänä (iki)vanha Android 9.0 Pie ilman Googlea

Käyttöjärjestelmä ja ohjelmisto ovat Honor 9X Pron selvimmät heikkoudet, sillä puhelimessa on parin sukupolven vanha Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, eikä mukana ole Googlen palveluita. Laite on varusteltuna siis Googlen vuonna 2018 julkaisemalla Android 9.0 Pie -versiolla, eikä Suomessa myynnissä oleva versio ole toistaiseksi saanut päivitystä Android 10 -versioon. Lisäksi Honor 9X Prolle on lähes turha odotella uutta Android 11 -versiota. Honor 9X Prossa on myös Huawein EMUI 9.1.1 -käyttöliittymä, eikä Honorin omaa Magic UI -versiota. Tuorein saatavilla ollut päivitys toi Honor 9X Prolle kuitenkin varsin tuoreet 1. syyskuuta 2020 julkaistut tietoturvakorjaukset.

Jos jo Android-versio oli ikivanha, niin eihän mikään muu voi enää ohjelmiston kanssa mennä pieleen? Ongelmat jatkuvat vielä, sillä Honor 9X Pro ei tarjoa Googlen palveluita, vaan puhelimessa on Huawein omat Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut sekä AppGallery-sovelluskauppa. Olemme testanneet SuomiMobiilissa vuoden sisään jo useita HMS-puhelimia, ja olemme päässeet seuramaan esimerkiksi AppGallery-sovelluskaupan kasvua. Valitettavasti kasvu ei ole toistaiseksi suuremmin vakuuttanut, vaan kaupasta puuttuu edelleen tuttuja sovelluksia, joita ilman ei oikeastaan osaa edes olla.

Olemme pitäneet kirjaa AppGallery-sovelluskaupan tilanteesta vuoden alusta lähtien ja kuukausitasolla reilun 150 Google Playssa suosituimman sovelluksen joukosta vain yksi tai kaksi lisätään AppGallery-sovelluskauppaan. Valikoimasta puuttuvat edelleen WhatsApp, Facebook, Instagram, monet Microsoftin palvelut, Netflix, Twitter sekä kaikki Suomessa käytettävät pankkipalvelut. Alapuolella olevasta listauksesta voi tarkistaa, mitkä Google Playn suosituista sovelluksista löytyvät Huawein AppGallerysta.

Huawein AppGallery-sovelluskaupan tilanne verrattuna Google Play -kauppaa. / Päivitetty joulukuussa 2020.

Honor 9X Pron käyttäminen ilman tuttuja palveluita on haastavaa ja jos on tottunut Googlen palveluihin, niin samassa hintaluokassa on myös puhelimia, joissa ei vastaavaa sovellusongelmaa ole. Huawei on kuitenkin pyrkinyt paikkaamaan sovelluskaupan heikkoa valikoimaa Petal Search -palvelulla, jonka kautta on mahdollista asentaa myös sovellukset, jotka eivät ole AppGalleryssa. Vaikka prosessi on jo varsin yksinkertainen, niin se tuottaa käyttäjälle hieman enemmän työtä kuin sovelluksen lataaminen AppGallery-kaupasta.

Lyhyesti voisi siis todeta, että Honor 9X Prota ei kannata enää tällä hetkellä ostaa vanhentuneen käyttöjärjestelmän ja heikon sovellustilanteen takia.

Yhteenveto: Honor 9X Pro kannattaa jättää kauppaan!

Honor 9X Pro on varsin erikoinen uutuuslaite Suomen markkinaan, sillä ensinnäkin kyseessä ei ole uusi puhelin. Honor 9X Prossa on myös monia toteutuksia, jotka tarvitsisivat selvästi parannusta, jotta laitetta edes kannattaisi harkita ostettavaksi. Suurimmat ongelmat laitteessa ovat vanha Android-käyttöjärjestelmä sekä Googlettomuus, vaikka muilta osin Honor 9X Pro onkin ihan mielenkiintoinen puhelin.

Testijakson aikana itse tykästyin erityisesti laitteen laadukkaaseen ja näyttävään rakenteeseen. Lisäksi Honor 9X Pro tarjoaa suuren näytön, jossa ei ole mitään lovitoteutuksia pop-up-etukameran ansiosta. Puhelimessa on mielestäni myös hyvä pääkamera monella tavalla, minkä lisäksi suuri 256 gigatavun sisäinen tallennustila on erittäin harvinainen alle 300 euron älypuhelimessa. Kuten jo todettu, niin ohjelmisto käytännössä yksinään pilaa koko puhelimen. Toki jo tällä hetkellä Honor 9X Prossa on aika vanhoja teknisiä toteutuksia, minkä lisäksi puhelin ei tarjoa minkäänlaista akun pikalatausta.

Suomessa Honor 9X Pro on myynnissä 6 + 256 gigatavun muistivariantissa sekä kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä violetti Phantom Purple. Hintaa puhelimella on 269 euroa. Honor 9X Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Laatu
7.5
Käytettävyys
2.5
Akku
7
Näyttö
8
Kamerat
6.5
Suorituskyky
6.5
Hinta-laatusuhde
4
6

Hyvää

  • Laadukas rakenne ja tyylikäs takaosan toteutus
  • Suuri näyttö ilman häiritsevää etukameraa
  • Pääkameran kuvien laatu
  • Riittävän hyvä akunkesto
  • Suuri 256 gigatavun sisäinen tallennustila

Huonoa

  • Vanha Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä, eikä tietoa tulevista päivityksistä
  • Ei Googlen palveluita, ja AppGallery-kauppa vielä hyvin vajavainen
  • Tekniikka jo osittain vanhaa
  • Ei pikalatausta
  • Ultralaajakulmakameran laatu
AvainsanatAppGalleryArvostelutHonorHonor 9X ProHuawei Mobile Services (HMS)Testit

1 comment

  1. Mieti sitä 23 joulukuu, 2020 t 23:21 Vastaa

    Naurattaa aina tämän Eeron mussutus tosta etukameran häiritseväisyydestä, itse otan pisaralovella tai keski-reiällä varustetun puhelimen anyday verrattuna johonkin turhake pop-up etukameraan.

Kommentoi Peruuta vastaus

Edellinen artikkeli

Xiaomi esittelee Mi 11 -malliston puhelimet 28. ...

Seuraava artikkeli

Sony Xperia 1 II sai Android 11 ...

Tilaa SuomiMobiilin uutiskirje!

SuomiMobiili perustettiin intohimosta uusiin mobiilialan innovaatioihin ja sivusto on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Uutissivuston lähtökohtana ovat helposti löydettävät ja helppolukuiset mobiiliuutiset.

SuomiMobiilin uutiset ja laitearvostelut tavoittavat kuukausittain reilut 100 000 suomalaista.

Yhteystiedot

[email protected]
[email protected]
  • VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

  • Testissä Redmi Note 9T – hyvä 5G-puhelin 249 eurolla

    8
  • Testissä Motorola Moto G9 Play – kohtuullinen 199 euron puhelin suurella akulla

    5.9
  • Testissä Samsung Galaxy A42 5G – edullisessa 5G-puhelimessa karsittu liian monessa kohdassa

    6.1
  • Testissä Motorola Moto G9 Plus – perushyvä puhelin alle 300 eurolla

    6.6
  • Testissä OnePlus Nord N10 5G – ei OnePlussan tasoinen puhelin

    6

Tuoreimpia uutisia

  • HuaweiYleinen

    Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu nimitettiin johtajaksi pilvi- ja tekoälyliiketoimintaan

    Huawei on tehnyt muutoksia yhtiön sisällä johtohenkilöstössä, ja nyt kuluttajapuolella tutuksi kasvoksi noussut Richard Yu on saanut yhtiön sisällä uusia tehtäviä. 52-vuotias Richard Yu on ollut Huawein alaisuudessa jo 30 ...
  • SamsungYleinen

    Samsung Galaxy A32 5G saapuu Suomessa myyntiin 12. helmikuuta 279 euron hintaan

    Samsung esitteli jo tammikuun puolessavälissä uuden Galaxy A32 5G -älypuhelimen, joka on yhtiön edullisin 5G-puhelin. Tänään Samsung on vahvistanut puhelimen olevan tulossa saataville myös Suomen markkinoilla 12. helmikuuta 2021, ja ...
  • XiaomiYleinen

    Xiaomi aloitti yhteistyön Suomen Palloliiton kanssa

    Erityisesti älypuhelimistaan tunnettu Xiaomi on tänään ilmoittanut aloittaneensa yhteistyön Suomen Palloliiton kanssa. Yhteistyösopimuksen myötä Xiaomi on yksi Palloliiton merkittävimmistä yhteistyökumppaneista. Yhteistyötä tehdään miesten ja naisten maajoukkuetasolla sekä juniorityössä. Artikkeli jatkuu ...
  • HuaweiYleinen

    Kiinassa esiteltiin uuden U-MAGIC-puhelinbrändin kaksi 5G-puhelinta – yhtäläisyydet Huawein puhelimien kanssa valtavat

    Kiinassa on tällä viikolla esitelty yllättäen uusi älypuhelinbrändi U-MAGIC, jonka omistaa China Telecom ja sen tytäryhtiö Vsens. U-MAGIC-brändissä U-kirjaimen kerrotaan tarkoittavan käyttäjää ja Magic-sana viittaa uuteen nuoreen sukupolveen. Brändi on ...
  • MotorolaYleinen

    Motorola julkaisi uuden Edge S -puhelimen Kiinassa – 255 euron puhelin varusteltuna Snapdragon 870 -piirillä ...

    Motorola on julkaissut odotuksien mukaisesti uuden Motorola Edge S -älypuhelimen Kiinan markkinoille. Kyseessä on maailman ensimmäinen älypuhelin Qualcommin tuoreimmalla Snapdragon 870 -järjestelmäpiirillä, jonka lisäksi uutuuspuhelin tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia selvästi edullisemmassa ...
  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
  • Tietoa
Copyright © SuomiMobiili 2015-2021
Sivustomme käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. HYVÄKSY Lisätietoja
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Välttämätön
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ei-välttämätön

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.