ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor X8 5G – 5G-yhteyden takia tehty paljon kompromisseja

Tällä kertaa SuomiMobiiliin on saapunut testiin nykyisin itsenäisesti toimivan Honorin toistaiseksi edullisin 5G-yhteyksillä varustettu Honor X8 5G -älypuhelin. Honor X8 5G on ollut noin pari viikkoa päivittäisessä käytössä ja allekirjoittaneelle on jäänyt yllättävänkin hyvä kuva puhelimesta, vaikka puhelin ei hintaluokkansa parhaimmistoa edustakkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor X8 5G -älypuhelin on hyvin samankaltainen laite, kuin aiemmin SuomiMobiilissa testattu Honor X8 -älypuhelin. Suurimpina eroina puhelimien välillä on Honor X8 5G -älypuhelimesta löytyvä 5G-yhteys, heikompi järjestelmäpiiri, hieman pienempi näyttö ja 1000 milliampeerituntia suurempi akku. Jos 4G-yhteyksillä varustettu tehokkaampi älypuhelin kiinnostaa, niin Honor X8 -puhelimen arvostelun voi käydä lukemassa tästä linkistä.

Tekniset tiedot
Honor X8 5G (VNE-N41)
Mitat: 163.66 x 75.13 x 8.68 mm
Paino: 194 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / TFT LCD / 90 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 480+ (2x 2.2 GHz Kryo 460 Gold & 6x 1.8 GHz Kryo 460 Silver)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 2MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Magic UI 4.2 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 22.5 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: sininen (Ocean Blue) / musta (Midnight Black)
Hinta: 269 euroa (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Honor X8 5G -puhelin toimitetaan siistissä valkoisessa myyntipakkauksessa, jossa on etupuolella puhelimesta kuva niin edestä kuin takaa. Kuvan yläpuolella on 5G-merkintä ja kuvien alapuolella lukee Honor X8 hyvän kokoisin kirjaimin. Pakkauksen molemmista kyljistä löytyy myös puhelimen mallinimi ja pakkauksen yläpäädyssä lukee ainoastaan Honor. Pakkauksen alaosassa lukee puhelimen mallinumero.

Sisäpuolelta Honor X8 5G -puhelimen myyntipakkaus on hyvin pelkistetty. Ensimmäisenä esiin tulee itse puhelin muoviseen pussiin pakattuna. Honor X8 5G -älypuhelimen jälkeen pakkauksesta löytyy pahvinen tasku, jossa testilaitteen tapauksessa ei ollut mitään. Kuluttajille tulevassa mallissa voidaan taskusta odottaa löytyvän puhelimeen liittyviä lippulappusia sekä SIM-kelkan avaustyökalu, jota ei yllätyksekseni löytynyt testiin saapuneen puhelimen pakkauksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pahvitaskun alta löytyy 22.5 watin pikalaturi sekä metrin mittainen USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Pakkaus sisältää siis yksinkertaisesti kaiken puhelimen käyttöön tarvittavan eikä mitään ylimääräistä. Honor toimittaa ilahduttavasti myös laturin puhelimen mukana, joka nykypäivänä on aiempaa harvinaisempaa, mutta tämän hintaluokan laitteissa toistaiseksi suhteellisen normaali tapa toimia.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor X8 5G -älypuhelimen materiaalit eivät eroa muista tässä hintapisteessä yleisesti käytössä olevista materiaaleista. Puhelimen etupuoli on lasia, kun laitteen kehykset ja takapuoli ovat valmistettu muovista.

Muotoilultaan Honor X8 5G on laatikkomainen, eikä itse puhelimen kehyksen muotoilussa juurikaan pyöristyksiä ole. Puhelimen reunat eivät kuitenkaan ole käytettäessä terävät, sillä Honor on hieman pyöristänyt näytön ja takakannen reunoja ennen puhelimen kehyksiä, eikä neliskanttisuus siten haittaa allekirjoittaneen käyttöä. Mielestäni puhelinta on suhteellisen mukava käyttää ja pitää kädessä.

Puhelimen takapuolella sijaitsevan muovin pinnoitus testiin saapuneessa sinisessä värissä on kiiltävä, jonka kyllä huomaa, sillä puhelimen pinta on aikamoinen sormenjälkimagneetti. Puhelinta kiertävä kehys on kiiltävän sijaan mattapintainen, eikä kehyksessä täten sormenjäljet näy. Itse käyttäisin mieluummin mattapintaista pinnoitetta juuri sormenjälkien ehkäisyn takia.

Omaan silmään puhelin on ihan kohtuullisen tyylikäs, vaikka en yleisesti sinisestä väristä älypuhelimessa niin välitäkään. Minua ei harmittaisi peittää puhelinta esimerkiksi mustaan suojakuoreen.

Testijakson aikana puhelimeen ei omin silmin tarkasteltuna ilmestynyt mitään suurempia naarmuja, eikä pienempiä hiusnaarmujakaan mistään puhelimen pinnoista löydy. Puhelinta on mielestäni mukava pitää kädessä, eikä puhelin ole mattapintaisen kehyksen ansiosta kädessä liukas. Yleensä suojakuoria käyttävänä en kaivannut missään kohtaa kuoria tai pelännyt, milloinhan puhelin lentää liukkauden takia maahan.

Honor X8 5G on hieman kookas laite puhelimen mittojen ollessa 168.66 x 75.13 x 8.68 millimetriä ja painoa löytyy 194 grammaa. Suurin syy painoon on varmasti puhelimesta löytyvä kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Omasta mielestäni puhelin ei kuitenkaan tunnu liian painavalta. Paino tuo puhelimeen mielestäni lisää laaduntuntua.

Honor X8 5G on jämäkkää tekoa eikä puhelin taivu tai nitise, mikäli puhelinta taivuttelee kevyesti. Selvästi suurin ongelmakohta rakenteessa oli USB-C-latausportin kohdilla, josta painettaessa kuului selkeähkö nitinä ja tuntui siltä, kuin latausportti olisi hieman liikkunut antaen tavallaan hiukan periksi. Latausportti kuitenkin toimi moitteettomasti eikä ollut mitenkään irtonaisen oloinen, kun USB-C-kaapeli laitettiin porttiin kiinni. Silloin tällöin puhelimen kehyksistä kuului joitakin pieniä nitinöitä, mutta tässä hintaluokassa en niihin kiinnittänyt sen enempää huomiota.

Erillistä IP-luokitusta ei laitteesta löydy, mutta tässä hintaluokassa se ei ole mikään vaatimus. Honor ei kuitenkaan lupaa puhelimen kohdalla minkäänlaista roiskeenkestävyyttä, kun jotkut valmistajat samassa hintapisteessä saattavat jo luvatakin.

Puhelimen virta- ja äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut painikkeet löytyvät puhelimen oikeasta laidasta. Sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen virtapainikkeeseen. Napit toimivat omasta mielestäni ihan hyvin. Virtapainike oli sopivalla paikalla hieman kehyksen puoliväliä korkeammalla.

Vasemman laidan yläosasta löytyy SIM-korttipaikka, joka sisältää myös paikan MicroSDXC-muistikortille. Näytön yläosasta löytyy kaiutinritilä ja mikrofoni. Puhelimen kehyksen alaosassa on USB-C-latausportti, kaiutin, mikrofoni sekä perinteikäs 3.5 millimetrin kuulokeliitin.

Honor on mielestäni tehnyt ulkoisesti hyvää työtä Honor X8 5G -älypuhelimen kanssa. Paria miinusta lukuun ottamatta rakenne ja ulkoasu ovat hintaluokassaan hyvää tasoa.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Honor X8 5G -älypuhelimen näyttö ei ole hintaisekseen mielestäni riittävä. Näyttö käyttää edullisimmista puhelimista tuttua TFT LCD -tekniikkaa ja näytön resoluutio on puhelimessa ainoastaan HD+ -tasoa, eli 720 x 1600 pikseliä, jolla irtoaa 270 pikseliä tuumaa kohden.

6,5 tuuman näyttökoossa näytöstä erottaa joissakin tilanteissa selvästikin yksittäisiä pikseleitä vaikkakaan peruskäytössä ei asiaan kummemmin huomiota loppua kohden kiinnittänyt. Laadukkaampiin näyttöihin tottuneena puhelimen näyttö tuntui käytettäessä hyvin erilaiselta eikä näytön katselukokemus esimerkiksi videoita katseltaessa ollut kovinkaan miellyttävä.

Näytön tarkkuuden kustannuksella puhelimeen on kuitenkin saatu 90 hertsin virkistystaajuutta tukeva paneeli, eli näyttö kykenee päivittämään itsensä 90 kertaa sekunnissa. Korkeampi virkistystaajuus auttaa siihen, että esimerkiksi nettisivua skrollatessa käyttökokemus on huomattavasti 60 hertsiä sulavampi.

Puhelimen näytön asetuksista löytyy normaalin 60 hertsin ja korkean 90 hertsin lisäksi dynaaminen tila, jossa näytön virkistystaajuus muuttuu puhelimella esitetyn sisällön mukaan ja säästää täten akkua.

Testijakson perusteella olen sitä mieltä, että ennen 90 hertsin virkistystaajuutta on näytön resoluutio saatava ehdottomasti Full HD -tasolle. 269 euron hinnalla ainoastaan HD+ -tarkkuus ei ole hyväksyttävä resoluutio puhelimelle.

Itselleni Honor X8 5G:n näytönkirkkaus ei aiheuttanut kovinkaan paljoa haastetta kirkkaassakaan säässä, vaikka näytöltä tekstin lukeminen hieman hankaloituikin.

Näytön 6,5 tuuman koko on omiin mieltymyksiin hieman isohko, sillä tykkään siitä, että laitteen käyttö onnistuu yhdellä kädellä vaivattomasti. Toki Honor X8 5G -puhelimesta löytyy yhdenkäden käyttöä helpottava tila, mutta henkilökohtaisesti koin sen aktivoimisen hieman haastavaksi ja kömpelöksi, joten käyttöä ominaisuudelle ei juurikaan tullut.

Honor X8 5G -puhelimessa käytetään alempiin hintaluokkiin suunnattua Qualcommin Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiriä, joka ei kovin yleinen Suomen markkinoilla ole. Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri on varustettu Snapdragon X51 5G-modeemilla.

Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin prosessilla ja piiristä löytyy kokonaisuudessaan 8 ydintä. Järjestelmäpiirissä on kaksi suorituskykyisempää Kryo 460 Gold -ydintä, joiden kellotaajuus on parhaimmillaan 2.2 gigahertsiä ja kuusi vähemmän virtaa kuluttavaa Kryo 460 Silver -ydintä, joiden kellotaajuus on parhaimmillaan 1.8 gigahertsiä. Grafiikoista huolehtii Adreno 619 -grafiikkasuoritin.

RAM-muistin ja sisäisen tallennustilan osalta Honor X8 5G -älypuhelimesta on saatavilla ainoastaan yksi kokoonpano, joka pitää sisällään 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. RAM-muisti on vanhempaa LPDDR4x-tekniikkaa ja vastaavasti tallennustilassa käytetään tässä hintaluokassa hyvin yleisessä käytössä olevaa UFS 2.1 -tekniikkaa. MicroSDXC-muistikorttipaikan ansiosta sisäisen tallennustilan kapasiteettia pystyy halutessaan laajentamaan.

Ajoimme puhelimessa läpi muutamat suorituskykytestit, jotka mittaavat järjestelmäpiirin suorituskykyä, kun järjestelmäpiiristä otetaan kaikki tehot irti. Suorituskykytestit antavat suuntaa, mutta niitä ei kannata miettiä peruskäytön mittareina, sillä harvemmin puhelinta käytettäessä prosessoria tai grafiikkasuoritinta käytetään suorituskykytestien tapaisessa rasituksessa pitkiä aikoja.

Testitulokset
Honor X8 5G (SD480+) Honor Magic 4 Lite (SD695) Realme 9 Pro (SD695)
AnTuTu (V8): 302 178 pistettä 387 808 pistettä 404 499 pistettä
Geekbench 5 (single): 545 pistettä 671 pistettä 689 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1751 pistettä 1905 pistettä 1977 pistettä
PCMark 2.0: x pistettä 10 149 pistettä 8940 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2497 pistettä 2929 pistettä 2958 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2336 pistettä 2812 pistettä 2845 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3291 pistettä 3427 pistettä 3437 pistettä
3DMark Wild Life: 988 pistettä 1207 pistettä 1218 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Päivittäiseen käyttöön Qualcommin Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri on mielestäni yllättävänkin riittävä niihin odotuksiin nähden mitä minulla järjestelmäpiiristä ennen puhelimen saapumista oli. Testijakson aikana ei jatkuvia tai käyttöä haittaavia hidasteluja peruskäytössä ilmennyt. Ohjelmat avautuivat mielestäni tarpeeksi nopeasti eikä oikeastaan minkään ohjelman kohdalla puhelin jäänyt miettimään tarpeettoman pitkäksi aikaa.

Kokeiluni perusteella raskaammasta päästä oleva PUBG Mobile -videopeli pyöri puhelimella kohtuullisesti, kun käytössä oli pelin puolesta korkeimmat laitteelle hyväksytyt HD-asetukset. Kovempaan pelikäyttöön Honor X8 5G -älypuhelinta ei missään nimessä kannata ostaa, sillä kokemus ei päätä huimaa, kun yhdistetään HD+ -tasoinen näytön resoluutio ja heikohko Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri.

Muuta tekniikasta

Honor X8 5G -puhelimen sormenjäljenlukija sijaitsee puhelimen oikeassa reunassa integroituna virtapainikkeen yhteyteen. Kyljessä sijaitseva virtapainike on hyvinkin varma toiminen ja puhelin aukeaa yleensä välittömästi, kun sormi painikkeeseen osuu. Virtapainikkeen sijainti kyljessä on kokemuksieni mukaan oikein hyvä ja sormi hakeutuu painikkeelle automaattisesti eikä lukijaa tarvitse erikseen etsiskellä kyljestä. Miinustakin sijainti saa, sillä puhelinta taskuun laitettaessa tuli sormenjäljenlukijaan hyvin usein koskettua sormella, joka lukijaan on rekisteröitynä ja täten puhelin menikin taskuun usein näyttö päällä.

Honorista löytyy sormenjälkilukijan ohella myös etukameraan perustuva kasvojentunnistus, joka toimi moitteettomasti ja avasi puhelimen lukituksen ripeästi. Tietoja suojellakseni en kuitenkaan luottaisi Androidin tarjoamaan kamerapohjaiseen kasvojentunnistukseen.

Honor X8 5G -puhelimen äänentoistosta vastaa yksi kaiutin, joka löytyy puhelimen pohjasta. Kaiuttimen äänenlaatu oli testijakson aikana itselleni hyvinkin surkea kokemus, sillä olen henkilökohtaisesti tottunut reilusti kalliimman iPhonen stereokaiuttimiin. Hintaluokassaan kaiutinratkaisu on varmasti hyvinkin perustasoa, eikä tässä hintaluokassa ole mahdollisuutta tarjota kovinkaan kummoista kaiutinta. Mediantoisto kyllä onnistuu, mutta hirveän mielekästä se ei ole. Musiikkia suoraan puhelimen kaiuttimista en henkilökohtaisesti kestänyt kuunnella.

Honor X8 5G tarjoaa hintaluokassaan yleisen 3.5 millimetrin kuulokeliitännän. Liitin löytyy puhelimen pohjasta USB-C-liittimen vasemmalta puolelta. Testijakson aikana jouduin käyttämään langallisia kuulokkeita jonkin aikaa, ja kokemukseni mukaan puhelimen kuulokeliitin toimi moitteettomasti. Puhelimesta löytyvä Bluetooth 5.1 -yhteys toimi moitteettomasti, enkä testijakson aikana törmännyt ongelmiin sen kanssa. Puhelin yhdistyi kaiuttimiin vaivattomasti, eikä ääni esimerkiksi pätkinyt millään tavalla.

Akkukesto ja pakkastesti

Honor X8 5G tarjoaa käyttäjälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, joka on tässä hintaluokassa hyvinkin yleinen näky. Testijakson aikana akunkesto todettiin erittäin hyväksi, sillä virtapihin suorittimen ansiosta saatoin puhelinta kevyemmällä käytöllä käyttää parikin päivää.

Suuren akun ansiosta puhelinta tuli ladattua pätkissä, jolloin puhelimen akkua ei ladattu läheskään aina täyteen asti tai vastaavasti käytetty täysin tyhjäksi. Oikeastaan missään kohtaa testijaksolla akun loppuminen ei tullut ongelmaksi. Näytön päällä olo aika liikkui yhden latauskerran aikana 5-6 tunnin tienoilla.

Honor tarjoaa puhelimen mukana 22.5 watin pikalatauksen, joka ei ole kovin erikoinen tässä hintaluokassa. Teimme puhelimelle testijakson aikana latausnopeustestin, jonka tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta grafiikasta.

 

Kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun lataaminen 0 prosentista 100 prosenttiin vei 22.5 watin laturilla aikaa 95 minuuttia, eli päälle puolitoista tuntia. Akku latautui tasaista tahtia 90 prosenttiin asti, jonka jälkeen tahti hidastui jonkin verran, kun virtaa ei syötetä akulle loppuvaiheessa enää niin paljoa akun eliniän säästämiseksi. 5 minuutin lataus tuo puhelimeen keskimäärin 6 prosenttia lisää virtaa ja puolessa tunnissa puhelimen akusta saa täyteen noin kolmanneksen.

Latausnopeus on mielestäni hintapisteeseen nähden ihan kohtuullinen. Hieman lataaminen tuntui jokaisella kerralla kestävän, sillä olen tottunut parin vuoden ajan lataamaan melkein 40 prosenttia pienempi kokoista akkua, kuin mitä Honor X8 5G tarjoaa. Honor X8 5G -puhelin tarjoaa käyttäjälle ainoastaan langallisen latauksen USB-C-liittimen kautta, eikä langatonta latausta puhelimesta löydy. Hintapiste huomioiden langattoman latauksen puute ei haittaa. 

SuomiMobiilissa on ollut tapana laittaa testattavat älypuhelimet pakkaseen ja tarkastella sitä, kuinka laite kestää kylmää. Teimme siis samaisen pakkastestin myös Honor X8 5G -älypuhelimelle. Ensiksi pidimme puhelinta tunnin verran pakkasessa näytön ollessa kiinni. Ennen testiä akku ladattiin 100 prosenttiin. Tunnin pakkasessa vietetyn ajan jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia. Jonkin aikaa pakkasesta ottamisen jälkeen puhelimen LCD-näyttö ikään kuin hyytelöityi, mikä on LCD-näytölle ominaista kylmässä vietetyn ajan jälkeen.

Puhelin latautui normaalisti pakkasessa oleskelun jälkeen, joka on hieman outoa, sillä yleensä valmistajat pyrkivät estämään akun lataamisen puhelimen ollessa liian kylmä, jottei akku vahingoittuisi. Aiemmissa Honor-testeissä olemme havainneet samanlaisen rajoituksen. Kamerasovellusta avattaessa puhelin ilmoitti heti, että salamaa ei voida käyttää, koska laitteen lämpötila on liian alhainen. Sormenjälkilukija toimi moitteettomasti myös kylmässä laitteessa.

Seuraavaksi toteutimme testin toisen osan, jossa puhelin laitettiin jälleen tunniksi pakastimeen näytön kirkkauden ollessa 100 prosentissa ja virkistystaajuus maksimilla, eli 90 hertsissä samalla, kun videota pyöritettiin puhelimen näytöllä. Akku ladattiin jälleen 100 prosenttiin.

Tällä kertaa testin lopputulos on hieman hämmentävä. Akkua oli kulunut tunnin aikana 9 prosenttia, joka ei ollut mitään normaali poikkeavaa tässä testissä. Puhelinta pakastimesta pois ottaessa laite kysyi käyttäjän pääsykoodia, jolle syyksi puhelin kertoi turvallisuuden parantaminen tunnistautumisen avulla. En osaa sanoa mistä moinen johtui. Puhelin oli saattanut jossain testin vaiheessa käynnistyä uudelleen jostain tuntemattomasta syystä.

Toistettuani testin toisen vaiheen uudelleen puhtaasta mielenkiinnosta oli puhelimen näyttö sammunut testin loppupuolella. Noin 15 minuuttia ennen ajastimen loppumista näyttö oli ollut päällä. Tällä kertaa puhelin ei kysynyt mitään pääsykoodia vaan puhelin aukesi normaaliin tapaan sormenjälkilukijalla.

Muuten vastaan ei tullut uusia huomioita, kun verrattiin toisen vaiheen tuloksia testin ensimmäisen vaiheen tuloksiin. Suomen talvisiin olosuhteisiin Honor X8 5G on ihan käytettävissä oleva puhelin, eikä esimerkiksi akku paljoa piitttaa kylmästä.

Kamerat

Honor X8 5G tarjoaa hintaluokassaan varsin peruskameravarustelun. Sensoreita puhelimen takapuolelta löytyy kolme kappaletta. Pääkameran tarkkuus on 48 megapikseliä. Pääkameran rinnalta löytyy 2 megapikselin syvyyskamera ja 2 megapikselin makrokamera. Etupuolen selfiekameran tarkkuus on 8 megapikseliä.

Kameroiden sensorit ovat tuntemattomia, eikä niistä löytynyt tietoa edes Honorin tuotesivun kautta. 48 megapikselin pääkameran aukonkooksi ilmoitetaan f/1.8, kun taas makro- ja syvyyskameran aukot ovat f/2.4 kokoisia. Kuvien enimmäisresoluutio on Honorin mukaan 8000×6000 pikseliä. Videokuvaa pystytään kuvaamaan 1080p tarkkuudella ja 30 kuvan sekuntinopeudella. Mistään takakamerasta ei löydy optista kuvanvakainta.

Selfiekameran aukonkooksi ilmoitetaan f/2.0. Etukameralla pystytään kuvaamaan parhaimmillaan 3264×2448 pikselin tarkkuudella ja videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080 pikselin tarkkuudella ja 30 kuvan sekuntinopeudella.

Hyvässä valaistuksessa Honor X8 5G -älypuhelimen kamera tekee kohtuullista jälkeä, joka ei juurikaan poikkea hintaluokan muista älypuhelinkameroista. Kamera kykenee taltioimaan värit luonnollisesti ja kuvat näyttävät puhelimen ruudulta katseltaessa ihan hyviltä. Mikäli kameralla lähdetään zoomaamaan lähemmäs kauempana olevaan kohteeseen, kärsii kuvien laatu välittömästi ja kuvista tulee rakeisia.

Tuulisissa olosuhteissa tuli huomattua se, että kuvattava kohde on hyvin laadukas, mutta kuvan taustalla oleva puiden lehdistö on kuvassa erittäin epätarkka ja mössöinen. Muutenkin kameralla paljon kesäistä luontoa taltioineena voin todeta, että puhelimella ei kannata hirveämmin luontokuvia ottaa.

Kameroiden optisen vakautuksen puutteesta johtuen liikkuvista kohteista, kuten eläimistä otetut kuvat ovat hyvin heilahtaneita jo pienenkin liikkeen jäljiltä.

Heikossa valaistuksessa puhelin suorittaa ihan kohtalaisella tasolla, mutta kovin yksityiskohtaisia kuvia kameralta ei kannata vähäisessä valossa odottaa. Honor X8 5G:n kamerasovelluksesta löytyy erillinen yö-kuvaustila, joka auttaa hämärässä ja pimeässä kuvatessa jonkin verran antaen kuviin enemmän valoa. Kuvien laatua kuitenkin heikentää se, ettei kameroissa ole mitään vakautusta, joten käsi on pidettävä täysin paikallaan parhaan laadun takaamiseksi, joka on usein hyvin hankalaa.

2 megapikselin syvyyskameralla mahdollistetaan puhelimella otettuihin kuviin taustasumennus, eli bokeh-efekti. Honor X8 5G -puhelimen syvyyskameran tuottama taustasumennus on kohtalainen ja rajaus onnistuu mielestäni hyvin. Joissain tilanteissa taustasumennus meni sellaisen osan päälle, minkä olisin toivonut olevan osa kuvattua kohdetta. Pääasiassa kuitenkin olin tyytyväinen syvyyskameran toimintaan. Seuraavat kuvat on otettu syvyyskameralla.

 

2 megapikselin makrokameran tehtävänä on helpottaa kohteiden kuvaamista erittäin läheltä. Honorin kamerasovellus suosittelee etäisyydeksi neljää senttimetriä. Kuvien laatu ei paljoa silmiä hivele. Kuvat jäävät huonolaatuisiksi, eikä kuvissa ole juurikaan potentiaalia zoomaukselle jälkikäteen. Sueraavat kuvat on otettu makrokameralla.

Honorin kamerasovellus on tuttu jo Huawein ajoilta, eikä suurempia muutoksia ole sovelluksen ulkoasuun tai toimintoihin tehty. Sovelluksen alaosassa on ominaisuusvalitsin, josta löytyy valittavaksi aukko, yö, muotokuva, valokuva ja video. Perällä on vielä lisää-painike, jonka kautta pääsee käsiksi PRO-kuvaustilaan, panoraamaan, makroon ja muutamiin muihin kuvaustiloihin.

Valikon valokuva-osiossa kamerasovelluksen yläosasta löytyy painikkeet QR-koodinskannaukselle, AI-tekoälyvalokuvaukselle, LED-salamavalolle, filttereille ja kameran asetuksille, joista voi säätää esimerkiksi kameran ottamien kuvien kuvasuhdetta ja videon tarkkuutta.

Honor X8 5G -puhelimen kamerasovelluksesta löytyvällä PRO-tilalla käyttäjä pystyy säätämään manuaalisesti pääkameran asetuksia. Pääkamerasta voi säätää ISO-arvoa välillä 100-3200, suljinnopeutta välillä 1/4000 s – 8 s, valotuksen korjausta (-12 – +12), valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Kamerasovellus tarjoaa käyttäjälle perustoimintojen ohelle hyviä extratoimintoja, joista voi silloin tällöin olla hyötyä. Sovellus toimi omasta mielestäni hyvin, vaikka kuvatilojen välillä vaihtaessa esiintyikin viivettä. Itseäni pienet viiveet eivät kuitenkaan haitanneet.

Käyttöjärjestelmä

Honor toimittaa puhelimen kaksi vuotta vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä ja Honorin omalla Magic UI 4.2 -käyttöliittymällä. Nykyisin Huaweista kokonaan irrallinen Honor tarjoaa puhelimissaan Googlen palvelut normaaliin tapaan.

Puhelimen julkaisun aikaan elokuun lopulla 2022 uudempi Android 12 -käyttöjärjestelmä on ehtinyt olemaan markkinoilla vuoden ja Android 13 -käyttöjärjestelmäkin on jo julkaistu virallisesti, joten hieman ihmetytti, että Honor tarjoaa puhelimen mukana vain Android 11 -käyttöjärjestelmän. Tässä kohtaa hintapiste ei mielestäni ole hyväksyttävä syy olla tarjoamatta uusinta käyttöjärjestelmää käyttäjälle.

Honor X8 5G -puhelimesta löytyy sentään Googlen 5. kesäkuuta julkaisema tietoturvapäivitys. Testijakson aikana puhelimeen ei saapunut yhtäkään päivitystä. Yleisestikin Honorin päivityslupaus on heikko ja tarjoaa käyttäjälleen vain yhden ison käyttöjärjestelmäpäivityksen. Tässä tapauksessa Honor X8 5G saanee jossain kohdin Android 12 -käyttöjärjestelmäversion, joka on jo saapuessaan vanhentunut käyttöjärjestelmäversio. Tietosuojapäivityksiä Honor on luvannut laitteelle kolmen vuoden verran. Useat valmistajat tarjoavat puhelimilleen paljon pidempiä päivityslupauksia, kuten 2-3 Android-versiota ja 3-4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Käyttökokemus Android 11 -käyttöjärjestelmän ja Honorin Magic UI 4.2 -käyttöliittymän kanssa oli yllättävänkin miellyttävä. Käyttöjärjestelmässä kaikki toimi sujuvasti enkä havainnut pahempia bugeja eivätkä käyttämäni ohjelmat kaatuilleet testijakson aikana. Minulla oli pitkään jatkuneita ennakkoluuloja jo Huawein ajoilta, jotka liittyivät yhtiön puolesta raskaasti kustomoituun Androidiin. Itse arvostan puhdasta Androidin ulkoasua ja sitä, että yhtiö on itse lisännyt maltillisesti käteviä toiminnallisuuksia käyttöjärjestelmään. Raskaat ulkoasuun liittyvät muutokset eivät oikein ole koskaan olleet omaan mieleen.

Suuren miinuksen käyttöjärjestelmä saa myös puhelimeen mukaan esiasennetuista sovelluksista. Käytännössä hyödyllisten Honorin omien sovellusten, kuten muistion, kalenterin ja laskimen lisäksi mukana oli Netflix, Facebook, Booking.com, TikTok ja jopa pari kappaletta esiasennettuja pelejä. Itselläni nuo kaikki edellä mainitut lähti samantien poistoon. Honorin omien esiasennettujen sovellusten lisäksi puhelimessa on mukana vielä Googlenkin esiasennetut sovellukset.

Honorin Magic UI 4.2 on ulkoisesti hyvin samankaltainen jo muutamia vuosia, eikä tarjoa mitään merkittävää. Suurimmaksi parannukseksi voidaan kai mainita Googlen palveluiden paluu Honorin puhelimiin. Yleisesti Honorin Magic UI 4.2 -versio muistuttaa itsellenikin tuttua Huawein alaista Honoria parin vuoden takaa ja Android 11 -käyttöjärjestelmän takia tuntuu, kuin käyttöjärjestelmän kanssa eläisi eri maailmassa, kun verrataan siihen miten paljon Androidin ulkonäkö on parin viime vuoden aikana muuttunut.

Yhteenveto

Vaikka alussa mainitsinkin yllättävän miellyttävästä kokemuksesta Honor X8 5G -puhelimen kanssa, ei puhelin säväytä akkua lukuun ottamatta oikeastaan millään osa-alueella. Puhelin tarjoaa käyttäjälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, joka kestää parinkin päivän verran. Honor X8 5G:n sormenjälkilukija oli koko testijakson hyvin toimintavarma ja puhelimen sai sensorin avulla nopeasti auki.

Vaikka käyttöjärjestelmä toimiikin puhelimella moitteettomasti, on Android 11 -käyttöjärjestelmäversio vuonna 2022 hintaluokkakin huomioiden surkea suoritus. Sopii toivoa, että Honor toimittaa Googlen tietoturvapäivitykset puhelimeen edes parin kuukauden välein.

5G-yhteyden kustannuksella on tehty hirvittävästi kompromisseja, joiden takia kokonaisuutta miettiessä ei voida puhua tasapainoisesta laitteesta. Ilmeisesti 5G-modeemi maksaa toistaiseksi sen verran paljon, ettei tämän parempaa ole 269 euron hinnalla tarjota vielä vuonna 2022.

Kokemuksen perusteella voisi suositella tässä hintaluokassa Honoria haluavalle noin pari kymmentä euroa edullisempaa Honor X8 -puhelinta, joka on varustettu 4G-yhteyksillä. 249 euron hinnalla ostaja saa Full HD+ -tasoisen näytön, suorituskykyisemmän Snapdragon 680 -järjestelmäpiirin ja hieman paremman kameravarustelun. Olemme testanneet kyseisen puhelimen aiemmin tänä vuonna.

Honor X8 5G tulee Suomessa myyntiin 22. elokuuta hintaan 269 euroa. Saataville tulee kaksi väriä, jotka ovat Ocean Blue ja Midnight Black.

Honor X8 5G

5

Honor X8 5G sisältää kohtuuttoman määrän kompromisseja 5G-yhteyden takia.

Hyvää
  • Kookas 5000 milliampeeritunnin akku
  • Varmatoiminen ja nopea sormenjälkilukija
  • Android käyttökokemus on hyvä
Huonoa
  • Vain HD+ -tarkkuuteen yltävä näyttö
  • Pari vuotta vanha Android 11 ja heikko päivityslupaus
  • Magic UI:n mukana tulevat esiasennetut ohjelmat
  • Kiiltävä takakannen pinnoite kerää sormenjälkiä
  • 5G ei ole vielä tarpeeksi edullinen tähän hintaluokkaan

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut