ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeBuds Pro – miellyttävät kuulokkeet erinomaisella taustamelun vaimennuksella

Huawei FreeBuds Pro

SuomiMobiilissa on testattu jo jonkin aikaa Huawein tuoreimpia täyslangattomia nappikuulokkeita, eli FreeBuds Pro -versioita. Kyseessä ovat seuraajat aikaisemmin testatuille FreeBuds 3 -kuulokkeille, ja nyt uutuusversioissa Huawei on vienyt lähes kaiken hieman pidemmälle. Lisäksi Huawei tarjoaa nyt tulpallisen rakenteen, johon on yhdistettynä myös aktiivinen taustamelun vaimennus.

FreeBuds Pro -kuulokkeissa Huawei vie kokemuksen vielä astetta pidemmälle, ja kuulokkeissa on myös mielenkiintoisia ominaisuuksia. Kuulokkeissa on muun muassa 11 mm dynaaminen elementti, aktiivinen taustamelun vaimennus, hyvä akunkesto sekä monipuolinen pyyhkäisy- ja napautusohjattavuus. Huawei on myös pyrkinyt tarjoamaan kuulokkeet tyylikäissä, mutta samalla pelkistetyissä väriversioissa. Suomessa FreeBuds Prot ovat nyt myynnissä 199 euron hintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme FreeBuds Pro -kuulokkeisiin muutaman viikon käytön perusteella. Katsomme, millainen kuulokkeiden rakenne on, onko äänentoisto todella hyvä ja millaisia ominaisuuksia kuulokkeet tarjoavat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeBuds Pro tekniset tiedot

 • Elementti: 11 mm dynaaminen
 • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
 • Piirisarja: Kirin A1
 • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP | Koodekit: SBC, AAC), kantama 10 metriä
 • Kuulokkeiden akku: 55 mAh
 • Kotelon akku: 580 mAh
 • Ohjattavuus: pyyhkäisy- tai napautusohjaus kuulokkeissa
 • Lataus: USB-C-liitännällä 6 watin teholla tai langattomasti 2 watin teholla
 • Muuta: pop-up-pariliitos, tunnistaa korvassa olemisen, 3x mikrofoni
 • Kuulokkeiden mitat: 26 x 29,6 x 21,7 mm
 • Kotelon mitat: 70 x 51,3 x 24,6 mm
 • Kuulokkeen paino: 6,1 g
 • Kotelon paino: 60 g
 • Vedenkestävyys: roiskevesitiiviit
 • Väriversiot: Silver Frost, Ceramic White, Corabon Black
 • Hinta: 199 euroa

Ulkoisesti tyylikkäät ja istuvat korviin miellyttävästi

Huawei on valmistanut FreeBuds Pro -kuulokkeet muovista lähes kokonaisuudessaan. Kuulokkeiden kotelo on kompaktin 70 x 51,3 x 24,6 millimetrin kokoinen, joten se sopii taskuun helposti ja kulkee matkassa mukavasti vaivatta. Kotelon paino on kuulokkeiden kanssa vain 60 grammaa, joten myöskään painoa ei ole kovin paljoa.

Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Huawei hyödyntää kotelossa materiaalina mattapintaista muovia, joka kestää kulutusta. Kotelo pyörii usein taskun pohjalla, jossain repun pohjalla tai vastaavassa paikassa, niin mattapinnan ansiosta kotelo ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin kiiltäväpintaisella muovilla varustellut latauskotelot, jollainen nähtiin muun muassa FreeBuds 3 -kuulokkeissa. Latauskotelossa on lisäksi metallinen sarana, jonka yhteyteen on painettu Huawein logo. Sarana on miellyttävä käyttää, ja kotelon kansi pysyy jämäkästi kiinni magneettien avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

FreeBuds Pro -kuulokkeita tarjotaan kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Silver Frost, valkoinen Ceramic White sekä musta Carbon Black. Testiin saatu versio oli hopea, joten kyseinen tuote nähdään tämän artikkelin kuvissa. Testijakson aikana hopea väriversio näytti erittäin tyylikkäältä, ja poikkeaa alan perinteisistä väreistä, jotka ovat valkoinen ja musta. Hopea on myös ainoa väriversioista, jossa on mattapintainen latauskotelo.

Latauskotelon sisältä löytyvät kuulokkeet ovat kotelosta poiketen kiiltäväpintaiset, ja tämä tuottaa jo erityisesti kotelosta otettaessa ongelmia. Kuulokkeet ovat hyvin jämäkästi kiinni koloissaan, ja kiiltävän pintansa takia kuulokkeet ovat myös varsin liukkaat. Ainakin itse koin kuulokkeiden irrottamisen kotelosta haastavaksi, sillä usein sormet liukuivat kuulokkeiden pinnalta pois, eivätkä kuulokkeet nousseet pois koloistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulokkeiden poistamiselle on kuitenkin helposti opittavissa hieman erilainen taktiikka kuin pelkästään suoraan ylöspäin nostaminen. Aluksi kuulokkeita täytyy vetää hieman itseensäpäin, jolloin kuuloke irtoaa hieman kolostaan ja tämän jälkeen ne ovat helpompi poistaa kotelosta. Silti usein huomasin kuulokkeiden poistamisen kotelosta hyvin hankalaksi, joten FreeBuds Proiden kohdalla on siis jotain mitä Huawei voi parantaa seuraaviin malleihin.

FreeBuds Pro -kuulokkeiden rakenteessa heti aluksi täytyy ottaa esille laadukkaat silikonitulpat, joita tulee kolmea eri kokoa kuulokkeiden mukana. Silikonitulpat ovat huolellisesti suunnitellut, ne ovat pehmeät ja parantavat korvaan istuvuutta. Kyseessä saattavat jopa olla parhaimmat silikonitulpat, joita olen kuulokkeissa koskaan tavannut.

Korviin istuvuus FreeBuds Pro -kuulokkeissa on erinomainen, ja ainakin testijakson aikana omissa korvissani kuulokkeet pysyivät hyvin niin lenkillä kuin muissakin tilanteissa. Lisäksi koskaan ei tullut tunnetta, että kuulokkeet tippuisivat korvasta, vaan ne asettuivat korviin jykevästi. Kuulokkeet ovat myös yllättävän kompaktit sekä kevyet. Huawein mukaan yksittäisen kuulokkeen mitat ovat 26 x 29,6 x 21,7 millimetriä ja painoa vain 6,1 grammaa.

FreeBuds Pro -kuulokkeiden muotoilu on varsin kulmikas, joka tuo myös mukaan hieman erilaista ilmettä. Kulmikkuus on tuotu kuulokkeisiin paremman ja luotettavamman ohjattavuuden takia. Kuulokkeiden kulmikkaassa osassa on herkkä ohjausanturi, joka reagoi hyvinkin tarkasti. Huawei on tehnyt anturista kolmiosaisen, sillä FreeBuds Pro -kuulokkeet reagoivat pyyhkäisyihin, painalluksiin ja puristuksiin. Esimerkiksi pitkällä painalluksella saadaan melunvaimennus käyttöön, pyyhkäisyllä voidaan säätää äänenvoimakkuutta ja puristamalla keskeyttää musiikin.

Äänimaailmaltaan loistavat kuulokkeet

Huawei on varustellut FreeBuds Pro -kuulokkeet 11 millimetrin kokoisella elementillä, joka vastaa hyvästä äänentoistosta. Huawei on mielestäni tehnyt erinomaista työtä äänenlaadun suhteen, sillä FreeBuds Pro -kuulokkeet tarjoavat heittämällä parhaimman äänenlaadun, kuin yksikään testaamistani täyslangattomista nappikuulokkeista.

FreeBuds Proiden äänentoisto on hyvin tasapainoinen ja kirkas, mutta myös bassoa löytyy mukavasti. Äänenlaatu on juuri sellainen, mitä korkealla 200 euron hinnalla voikin kuvitella saavansa, eli ensiluokkaista. Äänenlaadussa on otettu iso harppaus parempaan verrattuna aikaisempiin FreeBuds 3 -kuulokkeisiin, jonka lisäksi FreeBuds Prot haastavat useat kilpailijansa paremmalla ja tasapainoisemmalla äänenlaadulla muun muassa Samsungilta tai Sonylta. FreeBuds Pro -kuulokkeilla on pääasiassa mukavaa kuunnella ihan mitä tyylilajia tahansa, sillä kuulokkeet suoriutuvat siitä erinomaisesti.

Toki äänenlaatu ja kuulokkeiden painotus esimerkiksi bassossa on hyvin käyttäjäriippuvainen asia ja kaikilla on omat mieltymyksen asian suhteen. Huawei olisi voinut lisätä kuulokkeille myös tuen taajuuskorjaimelle, jonka kautta olisi helposti voinut säätää äänentoistoa hieman vielä käyttäjän mieltymyksien mukaan. Mielestäni FreeBuds Prot tarjoavat kuitenkin loistavan äänenlaadun ja ainakin kuulokkeille kannattaa antaa mahdollisuus.

FreeBuds Pro -kuulokkeiden mukavaan äänikokemukseen liittyy myös vahva yhteys puhelimen kanssa. Kyseessä ovat myös yhdet harvoista kuulokkeista, jotka eivät ole tuottaneet häiritsevästi yhteyden pätkimistä esimerkiksi päätä kääntäessä. Huawein mukaan tähän vaikuttaa huolellisesti suunnitellut Bluetooth-antennit, joita on molemmissa kuulokkeissa kaksi kappaletta. Kuulokkeissa on myös tuorein Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla myös kuulokkeiden äänen viivettä on saatu vähennettyä reilusti.

Aktiivinen taustamelun vaimennus toimii hyvin

Huawein täyslangattomissa nappikuulokkeissa on jo aikaisemminkin nähty aktiivinen taustamelun vaimennus, mutta nyt FreeBuds Prossa sitä on viety vielä hieman pidemmälle. FreeBuds Prot on varusteltuna kolmella mikrofonilla, joita hyödynnetään taustamelun vaimennuksen toteuttamisessa. Kaksi mikrofoneista on ulospäin suunnattuja, jotka poimivat äänet tarkasti, kun taasen yksi sisäänpäin suunnattu mikrofoni saa äänen kuulumaan selkeämmin. Huawein mukaan taustamelua voidaan vähentää jopa 40 desibelillä, kun monissa kilpailijoiden kuulokkeissa vastaava lukema on 30 desibeliä.

Taustamelun vaimennus on kuulokkeissa yksi avainominaisuuksista, joten Huawei on panostanut siihen myös urakalla. Huawein ponnistelut taustamelun vaimennuksen suhteen ovat tuottaneet tulosta ja FreeBuds Prot tarjoavatkin tämän osalta todella vaikuttavan kokemuksen. Taustamelun vaimennus yhdistettynä tulpalliseen rakenteeseen toimii hyvin ja kuulokkeet poistavat taustamelua hyvin.

Suurin hyöty taustamelun vaimennuksesta saadaan meluisissa ympäristöissä, kuten kauppakeskuksissa, junassa tai autossa. Tällöin FreeBuds Prot pystyvät suodattamaan todella hyvin ulkoiset äänet, jonka ansiosta musiikkielämys pysyy vaikuttavana. FreeBuds Prot tarjoavat mielestäni yhden parhaimmista tai jopa parhaimman taustamelun vaimennuksen kuin yksikään muu testaamistani täyslangattomista nappikuulokkeista.

Huawei antaa käyttäjälle mahdollisuuden myös säätää taustamelun vaimennuksen voimakkuutta kolmen oletusarvoisen asetuksen väliltä. Ensimmäinen on yleinen-tila, joka on suunnattu muun muassa musiikin kuunteluun täydessä kahvilassa tai vastaavissa tilanteissa, jolloin taustamelua pyritään vaimentamaan selvästi. Toinen tiloista on kotoinen-tila, jossa taustamelun vaimennus on kevyt ja se poistaa suurimmat taustamelut, mutta ei kuitenkaan kaikkia.

Viimeinen, mutta ei vähäisin on ultra-tila, joka poistaa taustamelun kaikista voimakkaimmin. Henkilökohtaisesti tykkäsin käyttää tätä tilaa koko testijakson ajan, sillä sen avulla FreeBuds Pro -kuulokkeet pystyivät poistamaan taustamelun todella vaikuttavasti kauppakeskuksissa tai muissa meluisissa ympäristöissä. Lisäksi kuulokkeissa on myös tuki dynaamiselle tilalla, joka vaihtaa taustamelun mukaisesti kaikkien kolmen edellä mainittujen tilojen välillä.

Huawei on suunnitellut kuulokkeet niin, että tuuli ei ota niihin normaaliin tapaan, jonka takia mekaaninen design poistaa ilmavirran aiheuttaman viheltävän äänen. Tässäkin hyödynnetään ulospäin suunnattuja mikrofoneja. Lisäksi kuulokkeissa on luuäänianturi (Bone Sensor), joka Huawein mukaan havaitsee ja vahvistaa ihmisen ääntä tulkitsemalla luun värähtelyä.

Puheluita varten Huawei FreeBuds Prot ovat myös erinomainen valinta, sillä tässäkin kohdassa kuulokkeet toimivat hyvin. Äänenlaatu on erinomainen ja puhelusta saa selvää myös meluisassa ympäristössä. Lisäksi kuulokkeiden kautta oma ääni kuuluu hyvin vastaanottajalle, ja Huawei on onnistunut hyvin poistamaan myös taustamelun puheluista.

Hyvä akunkesto ja lataus

FreeBuds Pro -kuulokkeiden sisältä löytyy 55 milliampeeritunnin akku, jonka avulla voidaan kuunnella yhtäjaksoisesti musiikkia 7 tuntia ilman taustamelun vaimennusta. Kun taustamelun vaimennus on käytössä, niin kuulokkeiden käyttöaika lyhenee 4 tuntiin. Kuulokkeiden kotelossa on mukavan 580 milliampeeritunnin kokoinen ”lisäakku”, joten koteloihin asetettaessa FreeBuds Prot latautuvat useamman kerran tyhjästä täyteen ongelmitta. Yhteensä täyden latauskotelon avulla kuulokkeiden toiminta-aika on mukavat 30 tuntia.

Akunkeston kanssa ei ollut itsellä kertaakaan ongelmia FreeBuds Proiden testijakson aikana. Toki akunkesto ei ole parhain mahdollinen, mutta harvoin esimerkiksi taustamelun vaimennuksella musiikkia tuli kuunneltua neljää tuntia putkeen. Lisäksi kuulokkeet latautuvat nopeasti latauskotelossa ja virtaa riittää jälleen neljäksi tai seitsemäksi tunniksi eteenpäin.

Kuulokkeita ladataan tuttuun tyyliin aina latauskotelon avustuksella, jota pystytään lataamaan langallisesti tai langattomasti. USB-C-tyypin liittimen kautta akkua voidaan ladata korkeintaan 6 watin teholla ja langattomasti lataus tapahtuu selvästi hitaammin 2 watin teholla. Mitään kovin nopeaa pikalatausta ei kuulokkeista löydy. Latauskotelossa kuulokkeet latautuvat kuitenkin 40 minuutin ajassa tyhjästä täyteen.

Huawein mukaan latauskotelo latautuu täyteen langallisesti noin tunnin aikana ja langattomasti latausaika tuplaantuu ja se kestää jopa kaksi tuntia. On siis suositeltavaa käyttää pääasiassa langallista latausta, jos haluaa kuulokkeisiin virtaa nopeasti, mutta esimerkiksi reissun päällä langaton lataustuki on hyvä lisä. FreeBuds Pro -kuulokkeita voidaan ladata esimerkiksi puhelimen käänteisellä langattomalla latauksella, jos johtoa ei ole sattunut tulemaan mukaan.

Huawei AI Life -sovelluksella kuulokkeisiin hieman lisäominaisuuksia

Huawei tarjoaa myös FreeBuds Pro -kuulokkeille lisäominaisuuksia AI Life -sovelluksen kautta, joka on ladattavissa muun Google Playsta tai Huawein AppGallery-sovelluskaupasta. Ongelmia kuitenkin aiheutti se, että jostain syystä Google Playsta ladattu sovellus ei tunnistanut FreeBuds Pro -kuulokkeita ollenkaan, vaan jopa kilpailijoiden puhelimille oli ensin ladattava AppGallery-kauppa, jotta oikean version AI Life -sovelluksesta pystyi lataamaan.

Kolmannen osapuolen älypuhelimissa FreeBuds Pro -kuulokkeet voidaan yhdistää Bluetooth-asetuksien kautta tai vaihtoehtoisesti AI Life -sovelluksesta. Huawein omissa puhelimissa puhelin ilmoittaa välittömästi kuulokkeiden kantta aukaistaessa, että uudet FreeBuds Prot olisivat valmiina yhdistettäväksi. Ai Life -sovelluksen kautta päästään käsiksi helposti kuulokkeiden lisäominaisuuksiin, asetuksiin sekä päivityksiin.

Sovelluksessa nähdään muun muassa kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. Lisäksi sovelluksessa voidaan säätää kuulokkeiden taustamelun vaimennusta (melunpoisto, pois päältä ja läpikuuluvuus), lisäksi jos taustamelunvaimennus on päällä, niin voidaan vielä säätää sen voimakkuutta neljästä tilasta, jotka ovat dynaaminen, kotoinen, yleinen ja ultra. Läpikuuluvuustilassa voidaan myös parantaa ääntä, jos jokin ulkopuolinen henkilö puhuu.

Sovelluksessa voidaan myös suorittaa kuulokkeiden kärkien sovitustesti, joka helpottaa parhaimpien silikonitulppien valitsemista ja sen ansiosta saadaan optimoitua äänikokemus ja melunvaimennus hyväksi. Testin jälkeen sovellus antaa palautetta kuulokkeiden istuvuudesta ja kannattaako valita toiset silikonitulpat, jotka sopivat korviin paremmin.

AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuulokkeet asetetaan korvaan takaisin.

Kokonaisuudessaan Ai Life -sovellus antaa mukavasti lisätoiminnallisuuksia sekä asetuksia FreeBuds Pro -kuulokkeille. Sovelluksen lataaminen on siis vähintäänkin suositeltavaa. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Huawein mahdollistaneen muun muassa jonkinlaisen taajuuskorjaimen kuulokkeille, jotta ääniprofiilia olisi voinut säätää helpommin itselle paremmaksi tai jollekin tietylle musiikkityylille. Taajuuskorjaimella kuulokkeista olisi saanut vielä hieman monipuolisemmat ja paremmat.

FreeBuds Pro kuulokkeet ovat Huawein parhaimmistoa

SuomiMobiili suosittelee Huawei FreeBuds Pro -kuulokkeita.

Huawei FreeBuds Prot jättivät testijakson jälkeen erittäin positiivisen fiiliksen Huawein harppauksista äänenlaadun, taustamelun vaimennuksen sekä kuulokkeiden yleisen toimivuuden suhteen. FreeBuds Pro -kuulokkeet ovat tasapainoinen kokonaisuus, sillä ne tarjoavat miellyttävän muotoilun ja istuvuuden korvaan, jonka lisäksi niissä on loistava äänentoisto, oikeasti toimiva taustamelun vaimennus sekä tarpeeksi hyvä akunkesto.

Kuulokkeita on siis helppo suositella, jos hakusessa on alle 200 eurolla uudet täyslangattomat nappikuulokkeet. Mitään kovin suuria mokia ei Huawei ole kuulokkeiden suhteen tehnyt, vaan jopa itse käytin kuulokkeita kuukauden verran ykköskuulokkeina päivittäin. Lisäksi FreeBuds Prot ovat tähän asti parhaimmat täyslangattomat nappikuulokkeet, joita olen koskaan käyttänyt.

FreeBuds Proissa on kuitenkin muutama pieni erikoisuus, joihin voisi toivoa parannusta. Esimerkiksi kuulokkeiden kiiltävän rakenteen takia ne ovat haastava poistaa kotelosta. Ohjelmistopuolella Huawei niin sanotusti pakottaa lataamaan toimivan Ai Life -sovelluksen AppGallery-kaupasta, ja jos kyseessä on kolmannen osapuolen puhelin, niin ensin täytyy ladata tietysti AppGallery-kauppa. Tähän Huaweilta kaipaisi erityisesti parannusta.

Suomessa Huawei FreeBuds Pro -kuulokkeet ovat tulleet myyntiin marraskuun alkupuolella ja hintaa niillä on 199 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Carbon Black, valkoinen Ceramic White sekä hopea Silver Frost. Kaikki Huawei FreeBuds Pro -kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelusta tämän linkin takaa.

Hyvää

 • Laadukas ulkoinen toteutus
 • Erinomainen äänenlaatu
 • Miellyttävä taustamelun vaimennus
 • Istuvat hyvin korviin ja pysyvät paikallaan
 • Nopea yhdistäminen Huawein laitteisiin
 • Tarpeeksi hyvä akunkesto ja nopeahko lataus
 • Lisäominaisuutena langaton lataus

Huonoa

 • Kuulokkeiden poistaminen kotelosta haastavaa
 • Ei taajuuskorjainta sovelluksessa
 • Toimiva AI Life -sovellus löytyy vain AppGallerysta

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. AiLife sovellus opastaa tuon oikeaoppisen kotelosta poiston. Ei niin vaikeaa kun katsoin sieltä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut