ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei FreeClip – Älykäs suunnittelu kääntää katseita

Huawei FreeClip

Huawei on tuomassa Suomessa myyntiin uudet kuulokkeet, jotka ovat monella tavalla erilaiset kuin mihin on usein totuttu. Kyseessä ovat Huawei FreeClip -kuulokkeet, jotka perustuvat uuteen avoimeen toteutukseen mahdollistaen mukavamman istuvuuden sekä aikaisempaa tyylikkäämmän kokonaisuuden.

FreeClip-kuulokkeiden kanssa Huawei haluaa kokeilla jotain uutta, sillä huippuluokan teknologiat tuodaan korumaiseen muotoiluun. Avoin toteutus myös mahdollistaa normaaleja nappikuulokkeita mukavamman käyttökokemuksen. Kuulokkeissa on 36 tunnin akunkesto, 10,8 millimetrin kokoiset kaksoiskaiutinelementit sekä eleohjattavuus.

Suomessa Huawei FreeClip -kuulokkeet ovat tulossa myyntiin 4. maaliskuuta ja hintaa on 199 euron verran. Kuulokkeista on kaksi väriversiota, jotka ovat perinteinen musta sekä näyttävämpi violetti.

Tässä arvostelussa tutustutaan kuulokkeisiin kattavasti monelta kantilta katsottuna. Alapuolella on listattuna Huawei FreeClip -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei FreeClip tekniset tiedot

 • Elementti: 10,8 mm dynaaminen kaksoiselementti
 • Melunvaimennus: Ei ole
 • Yhteys: Bluetooth 5.3, kantama 10 metriä
 • Kuulokkeiden akku: 55 mAh
 • Kotelon akku: 510 mAh
 • Ohjattavuus: Eleohjaus
 • Lataus: USB-C-liitännällä 6 watin teholla tai langattomasti 2 watin teholla
 • Muuta: pop-up-pariliitos, tunnistaa korvassa olemisen, 3x mikrofoni
 • Kuulokkeiden mitat: 26,7 x 22,0 x 25,30 mm
 • Kotelon mitat: 59,7 x 51,95 x 27,35 mm
 • Kuulokkeen paino: 5,6 g
 • Kotelon paino: 45,5 g
 • Vedenkestävyys: IP54 (vain kuulokkeet)
 • Väriversiot: Musta ja violetti
 • Hinta: 199 euroa

Tyylikkäät ja yllättävät

FreeClip-kuulokkeet ovat muotoilullisesti jotain aivan muuta, mitä Huaweilta on viime aikoina totuttu näkemään. Kuulokkeet on tuttuun tapaan valmistettu muovista, joten materiaaleissa ei ole mitään yllätyksiä. Huawei on tuonut tarjolle violetin ja mustan värin, joista jälkimmäinen kävi testattavana.

Latauskotelo ei ole saanut mitään mullistuksia, vaan se on tuttua Huaweita, vaikka muotoilu on hieman epäsymmetrisempi. Latauskotelo on viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse tykkään todella paljon. Kotelo ei kerää samalla tavalla naarmuja tai sormenjälkiä kuin kiiltävät muovipinnat. Mattapinnan ansiosta kotelo ei ole myöskään liian liukas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testijakson aikana latauskoteloon ei saatu aikaiseksi naarmuja tai muita kulumisen jälkiä. Yleiseltä toteutukseltaan latauskotelo on miellyttävän pyöristetty, eikä siinä ole teräviä kulmia. Tämän ansiosta kotelon saa helposti myös tiukempien housejen taskuun.

Latauskotelon etuosaa koristaa Huawein logo sekä LED-ilmaisinvalo. Takaoassa nähdään ainoastaan metallinen sarana. Sarana tuntui mukavan jämäkältä, joka oli ilahduttavaa. Latauskotelon oikeassa reunassa on yhteyspainike, mutta vasemmassa reunassa ei ole mitään. Alareunassa on USB-C-liitin sekä uudistuksena kaiutinritilä.

Huawei on ilmoittanut kotelon mitoiksi 59,7 x 51,95 x 27,35 millimetriä ja painoksi 45,5 grammaa. Kotelo ei ole mielestäni liian suuri tai painava, jonka ansiosta sen pitäminen mukana on miellyttävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotelon sisuksista paljastuu mitäs muuta kuin FreeClip-kuulokkeet. Kuulokkeet on helppo ottaa latauskotelosta pois, sillä niiden sangasta pystyy helposti vetämään ylöspäin. Molempaa kuuloketta varten kotelossa on kaksi kolosta, joihin ne sujahtavat vahvojen magneettien avulla.

FreeClip-kuulokkeet on suunniteltu kolmesta pääosasta, jotka ovat Comfort Bean (korvan taakse tuleva osuus), Acoustic Ball (korvan sisälle tuleva osuus) ja C-bridge (yhdistää nämä kaksi aikaisempaa). Huawein mukaan kuulokkeita on suunniteltu hyödyntämällä tuhansia käyttäjien korvatietoja, jotta muotoilu olisi mahdollisimman miellyttävä korvissa.

Kuulokkeet asettuvat korvaan hieman kuin korvarengas, ja ainakin itse tykkäsin toteutuksesta todella paljon. FreeClip-kuulokkeet ovat yhdet miellyttävimmistä käyttää, sillä ne eivät rasita korvia ollenkaan. Kuulokkeiden C-bridge-osuus on suunniteltu joustavaksi, joten se muotoutuu hyvin erilaisiin korviin. Lisäksi kuulokkeet asettuvat ainakin omiin korviini erinomaisesti, eivätkä paina esimerkiksi korvalehteä. Lisäksi kuulokkeiden kiiltävä toteutus tuo mukanaan omaa miellyttävää tunnetta.

Hauskinta kuulokkeissa on se, että ne eivät ole erikoisuutensa myötä edes rumat, vaan oikeasti aika hienot. Erityisesti kuulokkeiden korumainen toteutus oli omaan makuuni. Ainakin testijakson aikana monet tuntuivat kiinnittävän kuulokkeisiin huomiota, joten FreeClipit osaavat todella kääntää katseita.

Huawei on onnistunut muotoilun kanssa myös käytännössä. Kuulokkeiden Acoustic Ball -osa istuu korvan sisäpuolelle hyvin. Itsellä usein tulpallisten kuulokkeiden kanssa ongelmana on ollut esimerkiksi kyljellään maatessa, että kuuloke estää äänen pääsyn korvaan. FreeClip-kuulokkeiden kanssa en vastaavaa havainnut, vaan ääni toistui aina esteettömästi ja suoraan korvakäytävään.

Itse tykkäsin käyttää kuulokkeita muun muassa lenkillä tai työskennellessä tietokoneella. Missään kohdassa ei tuntunut, että kuulokkeet olisivat lähtemässä korvasta, vaan ne pysyivät erinomaisesti paikallaan. Kuulokkeilla ei ole myöskään väliä, missä korvassa niitä käyttää. Eli niitä voi vaihtaa korvasta toiseen, joten kuulokkeiden kanssa ei voi mennä sekaisin.

Kuulokkeiden mitat ovat 26,7 x 22,0 x 25,3 millimetriä ja painoksi on kerrottu 5,6 grammaa. Huawei on onnistunut saamaan painon yllättävän pieneksi, vaikka laite koostuu kolmesta pääkomponentista. Kuulokkeille on annettu myös IP54-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys, mutta latauskotelossa ei sellaista ole. Kuulokkeita voi käyttää siis esimerkiksi kevyessä sateessa lenkillä.

Juuri sellainen äänenlaatu kuin voi kuvitellakin

Äänen osalta avoimen rakenteen kuulokkeilla ei ole ollut kovin hyvää mainetta, sillä ne eivät tarjoa usein aktiivista tai edes passiivista melunvaimennusta. Tämä on myös ongelma FreeClip-kuulokkeiden kanssa, joten se kannattaa ottaa huomioon jo viimeistään tässä vaiheessa.

Huawei on saanut kuulokkeisiin 10,8 millimetrin kaksoismagneettiset kaiutinelementit, joiden luvataan tarjoavan tarkan äänen ja yksityiskohtaiset vokaalit kompaktista koostaan huolimatta. FreeClip-kuulokkeissa on käänteinen ääniaaltojärjestelmä, jonka avulla ääni saadaan suoraan välitettyä korvakäytävään.

Itse ajattelin kuulokkeiden avoimen rakenteen takia äänen kuuluvan myös hyvin ulkopuolelle, mutta näin ei kuitenkaan onneksi ollut. FreeClip-kuulokkeet pitävät äänen hyvin yksityisenä aina 80 prosentin äänentasoon asti, jonka jälkeen ääntä kuuluu ulos ja on havaittavissa hiljaisessa tilassa.

Äänenlaadultaan kuulokkeet myös yllättivät positiivisesti. Tietysti ääntä pääsee läpi ulkopuolelta, mutta äänessä on miellyttävästi potkua. Bassoa ei kovin paljoa saada aikaiseksi, mutta kuulokkeet toistavat hyvin keski- ja korkeantason äänet. Ääni riittää mielestäni hyvin peruskuunteluun, kun haluaa silti pysyä tietoisena ympäröivästä maailmasta.

Huawei on varustellut kuulokkeet kolmella mikrofonilla, joiden avulla on toteutettu muun muassa tuulensuojaus. Kuulokkeissa on teknologia, jolla pyritään suodattamaan tuulen tuottamat äänet pois musiikkia kuunnellessa. Ainakaan itse en havainnut tuulen häiritsevän esimerkiksi lenkillä.

FreeClip on saanut tuen myös puheluiden melunvaimennukselle, joka on tuttu useista muistakin Huawein kuulokkeista. Itse en havainnut testijakson aikana ongelmia tämän osalta, sillä myös vastaanottaja sai hyvin selvää puheluista jopa meluisissa ympäristöissä.

Kuulokkeissa on tuki Bluetooth 5.3 -yhteydelle ja ainakin testijakson aikana yhteyden kanssa ei havaittu mitään ongelmia. Kuulokkeissa on tuettuna perinteiset koodekit SBC, AAC, L2HC sekä LC3. FreeClip tarjoaa lisäksi tuen yhteydelle kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Kuulokkeet voidaan yhdistää siis esimerkiksi puhelimeen ja tietokoneeseen samaan aikaan. Laitteiden välillä vaihtaminen on helppoa, eikä yhteyttä tarvitse aina erikseen luoda.

Tarjoavat hyvän akunkeston

Huawei kehuskelee kuulokkeiden akunkestolla, sillä 36 tunnin akku kuulostaakin erittäin vakuuttavalta. Kuulokkeissa itsessään on luvattu akun kestävän 8 tunnin ajaksi. Tämä johtuu siitä, että FreeClip-kuulokkeissa on 55 milliampeeritunnin akku sekä latauskotelossa on 510 milliampeeritunnin akku.

Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan ainakin hyvin lähellä luvattua aikaa. Harvemmin kuulokkeita tulee käytettyä 8 tuntia putkeen, mutta esimerkiksi 4 tunnin käytön jälkeen akkua oli vielä 45 prosenttia jäljellä. Lisäksi latauskotelon avulla kuulokkeisiin saadaan nopeasti lisää virtaa, joten käytännössä aina kun kuulokkeet otetaan kotelosta pois, niin akku on täynnä. 10 minuutissa latauskotelossa kuulokkeisiin saadaan virtaa jälleen 3 tunnin kuuntelua varten.

Latauskotelossa latausaika on kokonaisuudessaan 40 minuuttia. Latauskoteloa voidaan vastaavasti ladata USB-C-liittimen kautta 6 watin teholla tai langattomalla latauksella 2 watin teholla. Mielestäni oli ilo huomata, että Huawei ei ollut karsinut langattomasta latauksesta, sillä se on oikeasti todella kätevä lisätoiminto.

Huawei on varustellut FreeClip-kuulokkeet uudenlaisella eleohjauksella, jonka sensorit löytyvät C-bridge-osasta. Eleohjaus löytyy molemmista kuulokkeista. Toiminnallisuudeltaan eleohjaus on yksinkertainen ja siinä on kaksi ominaisuutta.

Kolminkertaisella napautuksella voidaan vaihdella kappaleiden välillä ja tuplanapautuksella voi käynnistää tai pysäyttää toiston. Samalla tuplanapautuksella onnistuu myös puheluihin vastaaminen tai niiden hylkääminen. Eleitä voidaan myös mukauttaa AI Life -sovelluksesta.

Testijakson aikana itse totesin eleohjauksen jopa yllättävän hyväksi, vaikka odotukset eivät olleet korkealla. Kuulokkeet tunnistavat napautukset tarkasti ja vain harvoin tuli virheitä. Toki esimerkiksi kolmoisnapautus on monta napautusta, ja välillä itse saatoin vahingossa napauttaa jopa neljä kertaa tai vain kaksi kertaa. Eli homma vaatii hieman opettelua.

Eleohjaus ei kuitenkaan ole kovin monipuolinen, sillä kaksi toimintoa on oikeasti aika vähän. Itse jäin kaipaamaan esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätämistä suoraan kuulokkeista. Huawei olisi voinut keksiä hieman lisää toimintoja, mutta näillä mennään mitä on tarjolla.

Ohjelmistona tuttu AI Life

Huawei käyttää FreeClip-kuulokkeiden kanssa tuttua Huawei AI Life -sovellusta kaverina. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin iOS-laitteille, joten uutuuskuulokkeiden käyttö ei rajoitu vain esimerkiksi Huawein puhelimiin. Huawei ei kuitenkaan tarjoa sovellusta Google Play -sovelluskaupassa, vaan se on ladattava Huawein sivujen kautta tai käyttäen QR-koodia myyntipakkauksen kyljestä.

AI Life -sovelluksessa nähdään muun muassa FreeClip-kuulokkeiden akun ja kotelon akun varaustaso. AI Life tarjoaa myös ”yhteyskeskuksen”, jossa voidaan valita laitteet, joihin kuulokkeet ovat yhdistettynä. Lisäksi FreeClip-kuulokkeista löytyy äänitehosteet-valikko, josta voidaan vaihtaa kuuden äänitilan välillä, jotka ovat ”oletus”, ”kohotus”, ”diskanttitehostus” sekä ”ihmisäänet”. Valitettavasti muokattavaa taajuuskorjainta ei ole, joten omia tiloja ei ole mahdollista luoda.

AI Life antaa myös mahdollisuuden käyttäjälle päättää poistetaanko käytöstä käytön havaitsemistila. Oletusarvoisesti ominaisuus on päällä ja kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, jos ne ovat korvassa. Esimerkiksi ääni keskeytyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta pois tai sitä jatketaan automaattisesti, kun kuuloke asetetaan korvaan takaisin.

Sovelluksesta voidaan lisäksi etsiä kuulokkeet, jos ne ovat kadonneet. Käyttäjät voivat päivittää kuulokkeet uusimpaan ohjelmistoon sovelluksen avulla. Myös eleiden toimintaa voidaan hallita sovelluksen kautta, joten niitä voi säätää oman mielen mukaiseksi. FreeClip-kuulokkeissa Huawei käyttää HarmonyOS 4 -käyttöjärjestelmää.

Verrattuna moniin muihin Huawein kuulokkeisiin, niin AI Lifen kautta löytyy yllättävän suppea valikoima toimintoja. Tämä johtuu siitä, ettei kuulokkeet tue esimerkiksi melunvaimennusta tai muita todellisista huippukuulokkeista tuttuja toimintoja. Tarjolla on perusasetukset selkeästi esitettynä, joten sovelluksen käyttäminen on todella yksinkertaista.

Yhteenveto

Huawei FreeClip

Huawei FreeClip -kuulokkeet ovat vähintäänkin mielenkiintoiset, sillä Huawei on ottanut selvästi normaalista poikkeavan lähestymistavan. Avoin toteutus sekä korumainen muotoilu rajaavat varmasti potentiaalisia ostajia, mutta uutta kokeileville kyseessä on oikeasti mielenkiintoinen paketti.

Itse tykkäsin FreeClip-kuulokkeiden rohkeasti erilaisesta muotoilusta. Kuulokkeet ovat mukavan kevyet käyttää, eivätkä rasita korvia. Lisäksi näyttävyyttä ei korumaisuudesta puutu. Kuulokkeet ovat vahvoilla myös akunkeston osalta, jonka lisäksi äänenlaatu on vähintäänkin kohtuullinen. FreeClip tukee myös langatonta latausta ja AI Life -sovelluksella voi laajentaa kokemusta.

Avoimen toteutuksen takia äänenlaatu ei ole samalla tasolla muiden saman hintaluokan kuulokkeiden kanssa. Eleohjaus tuntui toimivan testijakson ajan hyvin, mutta Huawei ei ole keksinyt siihen kovinkaan monipuolisesti toimintoja. Hintaa voidaan pitää myös yllättävän korkeana, sillä FreeClip-kuulokkeita ei varmasti osteta äänenlaadun takia.

Suomessa Huawei FreeClip -kuulokkeet tulevat myyntiin 4. maaliskuuta 2023 ja hintaa niillä on 199 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja violetti.

Hyvää

 • Rohkeasti erilaiset
 • Hyvä akunkesto
 • Tuettuna langallinen ja langaton lataus
 • AI Life -sovellus laajentaa kokemusta

Huonoa

 • Avoin rakenne karsii äänenlaadusta
 • Eleohjaus voisi olla monipuolisempi
 • AI Life -sovellus ei löydy Google Play -kaupasta
 • Yllättävän korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Sama vika kuin lähes kaikissa muissakin. Koteloa ei pysty etsimään, eli kun pudotat sen jonnekin niin ei ole mitään iloa paikallistaa itse kuulokkeita. Parit kotelot jo kadonneet kuulokkeineen, joten ei tule enää hommattua mitään satasta ylittäviä nappikuulokkeita.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut