ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch D – mielenkiintoinen terveyskello verenpaineen mittauksella ja EKG-toiminnolla

Huawei Watch D

Huawei on tuonut Suomessa myyntiin yhtiön uusimman älykellon, jossa panostetaan tällä kertaa enemmän terveysominaisuuksiin. Kyseessä on Huawei Watch D, joka tarjoaa ensimmäistä kertaa Huawein historiassa verenpaineen mittauksen.

Teknisesti ja monilta ominaisuuksiltaan Huawei Watch D on kuten Huawein aikaisemmatkin älykellot, mutta kyseessä on nyt enemmän terveyden seurantaan ja hyvinvointiin keskittyvä laite. Rakenteellisesti uutuuskello poikkeaa monista aikaisemmista Huawein tyylikkäistä kelloista, sillä uudet ratkaisut ovat vaatineet enemmän tilaa laitteen sisältä.

Suomessa Huawei Watch D on saatavilla mustassa väriversiossa ja myynti alkaa 7. marraskuuta 2022. Hintaa kellolla on 449 euroa.

Huawei Watch D -älykelloa testattiin SuomiMobiilissa parin viikon ajan, jolloin saatiin hyvä käsitys laitteen tarjoamista erikoisominaisuuksista. Tässä artikkelissa käymme läpi älykellon rakennetta, ominaisuuksia sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on listattuna Huawei Watch D:n tärkeimmät ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch D

  • Näyttö: 1,64 tuumaa, AMOLED (456 x 280), tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
  • RAM-muisti: 32 megatavua
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.1, NFC
  • Akku: 451 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2, EKG, verenpaineen mittaus
  • Mitat: 51 x 38 x 13,6 millimetriä
  • Paino: 40,9 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Alumiini, muovi, 2.5D-lasi ja safiirilasi
  • Vedenkestävyys: IP68
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: 449 euroa

Myyntipakkaus

Huawei Watch D:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Myyntipakkaus Huawei Watch D -älykellossa on pitkälti samanlainen kuin yhtiön muissakin kelloissa. Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee älykello omassa syvennyksessään. Myyntipakkauksesta löytyy L ja M kokoiset rannekkeet, airbag-ilmatyynyt ja airbagin pehmusteet. Mukana on myös ranteen mittaustyökalu sekä ilmapumpun suojakansi. Pakkauksessa on myös laturi, käyttöopas sekä takuukortti. Huawei Watch D -älykellon mukana toimitetaan siis paljon kaikenlaista, eikä esimerkiksi verenpaineen mittaukseen tarvittavia lisätarvikkeita tarvitse ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättävän kookas kello

Huawei ei ole panostanut älykellossa näyttävään tai ajattomaan muotoiluun, vaan tässä suhteessa on jouduttu hieman karsimaan uusien tekniikoiden mahdollistamiseksi. Huawei Watch D on suorakaiteenmuotoinen, eikä monien muiden Huawein kellojen tapaisesti pyöreä. Kyseessä ei ole myöskään siro laite, vaan siltä löytyy kokoa ja sen myös huomaa.

Kellon mitat ovat 51 x 38 x 13,8 millimetriä, joten paksuutta on yllättävän paljon. Kokoa on myös yleisesti paljon suhteutettuna näytön kokoon. Huawei on toteuttanut kelloon myös melko leveät 30 mm kokoiset rannekkeet, ja ainakin itse koin rannekkeiden leveyden jopa luonnottoman suureksi. Huawei toimittaa kellon mukana L ja M kokoiset rannekkeet, sillä niillä on tärkeä rooli verenpaineen tuloksien saamisessa. Rannekkeet ovat silikoniset ja väriltään mustat.

Huawei Watch D on valmistettu alumiinikehyksestä sekä 2,5D-kaartuvasta lasista. Takaosa on muovia lukuun ottamatta sykesensoreiden pintaa, joka on safiirilasia. Yleinen laatu on mielestäni hyvä ja miellyttävän jämäkkä, jonka takia kelloa on miellyttävää pitää kädessä. Itsellä kellon suuri koko ja leveä ranneke kuitenkin toisinaan tuntuivat hieman ahdistavan, mutta suuresta ongelmasta ei ollut kyse. Huawei Watch D on kuitenkin sen verran iso, ettei se ole kaikista huomaamattomin kellovaihtoehto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kellon etuosassa näyttöä kiertää paksut kaistaleet, joka näyttää hieman erikoiselta. Huawei Watch D:n oikeassa reunassa on kaksi painiketta, jotka ovat kotipainike sekä niin sanottu ”terveyspainike”, johon on integroitu myös EKG:n vaatima elektrodi. Vasemmassa reunassa ei ole mitään. Kellon takaosassa on kaikenlaisia sensoreita, joita ovat muun muassa optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittauksen sensori. Takaosaan on myös laitettu vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Huawei on viimeistellyt älykellon myös IP68-luokituksella, joten se kestää vettä ja pölyä. Kelloa pystyy käyttämään siis hikilenkillä tai vesisateessa. Vedenkestävyyden takaamiseksi kellossa täytyy olla liitettynä airbag-ilmatyyny kellon sisällä olevaa ilmapumppua suojataksi. Huawei toimittaa mukana myös erillisen kannen ilmapumppua varten, jos ei halua pitää airbageja kellossa jatkuvasti.

Rakenteellisesti Huawei Watch D on siis kookas laite, joka kannattaa ottaa huomioon. Kello on kuitenkin valmistettu laadukkaaksi, joka on Huaweille hyvin tyypillistä. Pieni erikoisuus kellossa on ranneke, joka on monimutkainen sekä tärkeä osa verenpaineen mittausta. Perinteisen silikonirannekkeen lisäksi siihen kuuluu mansetti (airbag-ilmatyyny) sekä niitä varten suunniteltu kankaasta valmistettu ”suojavaate”. Suojavaate kastuu ja menee helposti epäpuhtaaksi.

Huawei kuitenkin toimittaa mukana myös vaihdettavia suojavaatteita, joten vaihtaminen on helppoa. Lisäksi käytetyn suojavaatteen voi pestä puhtaaksi, joten sitä voidaan käyttää uudelleen. Kyseessä ei ole kuitenkaan kaikista hygieenisin kello, jota ole käyttänyt. Kankaalla päällystetty mansetti tuntuu kuitenkin käytössä miellyttävän pehmeältä. Toki mansetin voi ottaa myös pois esimeriksi lenkkiä varten, jolloin käytössä on vain silikoniranneke.

Teknisesti tuttu, erikoisuutena minikokoinen ilmapumppu

Tekniikan osalta Huawei Watch D on pitkälti samanlainen kuin Huawein muutkin älykellot, eikä suuria yllätyksiä ole tarjolla. Näyttö on kooltaan 1,64 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Tarkkuus on 456 x 280 pikseliä, joten tuumaa kohden pikseleitä on 326 kappaletta.

Näytön todettiin testijakson aikana tarjoavan hyvän kokemuksen, sillä värit toistuvat miellyttävästi ja kosketustoiminnot ovat helppoja suuren pinta-alan ansiosta. Pientä parannusta kaipaisi näytön kirkkauteen, sillä toisinaan se tuntui olevan kirkkaassa auringonpaisteessa pieni ongelma. Tuettuna on onneksi myös automaattinen kirkkaus, joka vaihtaa kirkkautta valoisuuden mukaan. Toteutus perustuu sisäänrakennettuun ympäristövalosensoriin.

Huawei Watch D tukee myös always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kello saadaan näkyviin myös sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.

Huawei ei ole tällä kertaa suoraan vahvistanut kellossa käytettävää järjestelmäpiiriä, mutta kyseessä voidaan olettaa olevan sama ARM Core-M, jota yhtiö on aikaisemminkin käyttänyt. Suorituskyvyn osalta järjestelmäpiiri tarjoaa hyvän toiminnan ja testijakson aikana kellon peruskäytössä ei havaittu hidasteluja tai mitään ongelmia.

Kellosta löytyy tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy. Huawei Watch D -älykelloon on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Huawei on tällä kertaa myös karsinut Bluetooth-puheluista, sillä Watch D ei tarjoa sisäänrakennettuna kaiutinta tai mikrofonia. Kyseinen ominaisuus on löytynyt monista Huawein edullisemmistakin kelloista, mutta todennäköisesti ilmapumppu vie niin paljon tilaa, ettei kaiutinta ole saatu mahdutettua mukaan. Kellossa on kuitenkin NFC-yhteys, mutta valitettavasti mobiilimaksaminen ei ole mahdollista ainakaan Suomen markkinoilla.

Huawei Watch D pitää sisällään kookkaan 451 milliampeeritunnin kokoisen akun. Huawein mukaan akku kestää keskimäärin peruskäytössä 7 päivän verran, eli yhden viikon ajan. Tämän kerrotaan pitävän sisällään jatkuvasti päällä olevan sykkeen mittauksen, unen seurannan, verenpaineen mittauksen 6 kertaa päivässä, EKG-mittauksen 5 kertaa päivässä, keskimäärin 90 minuuttia harjoituksia viikossa sekä 200 näytön avausta päivässä.

Testijakson aikana itse koin akun kestävän luvatun ajan, eli viikon verran. Akunkesto on mielestäni ainakin itselle täysin riittää, vaikka toki Huawein muiden kellojen tarjoamaan kahden viikon akunkestoon ei päästäkään. Huawei Watch D tukee langatonta latausta, joten lataus on ainakin helppoa. 10 watin tehoisella latauksella Huawei lupaa akun latautuvan tyhjästä täyteen 2,5 tunnissa.

Tekniikassa erikoisuutena on kellon sisälle rakennettu minikokoinen ilmapumppu, jonka avulla rannekkeessa oleva mansetti saadaan täytettyä ilmalla. Testijakson aikana ilmapumpun ei todettu tuottavan juurikaan ääntä, joten sitä ei edes huomattu käytössä. Muita suurempia teknisiä uutuuksia Watch D ei tarjoa, mutta mielestäni on jopa hämmästyttää, miten pieni ja äänetön ilmapumppu on saatu kellon sisälle karsimatta liikaa muista ominaisuuksista.

Uutuuksina verenpaineen mittaus ja EKG

Huawei Watch D on ensimmäinen älykello, jossa on CE-sertifioitu verenpaineen mittaus, mutta mukaan on saatu tuki myös EKG-toiminnolle. Näillä kahdella ominaisuudella Huawei on tehnyt laitteesta mielenkiintoisen terveysvälineen, joka kertoo ainakin suuntaa-antavasti tärkeitä tietoja verenpaineesta sekä myös sydämen toiminnasta. EKG nähtiin aikaisemmin jo Watch GT 3 Pro -kellossa, mutta verenpaineen mittausta ei ole aikaisemmin nähty Huawein kelloissa.

Uutuuskellossa verenpaineen mittaus tapahtuu samalla periaatteella kuin erillisissä verenpainemittareissa. Kellossa on paineanturi, paineenhallintapiiri sekä kehittynyt ilmapumppu täyttää mansetin (airbag) tarkemman mittaustuloksen saamiseksi. Huawein omien mittauksien mukaan verenpaineen mittauksen virhemarginaali olisi ainoastaan ±3 mmHg. Huawein mukaan pulssin mittausvirhe on ±5%.

Verenpaine on suonien seinämiin työntyvän veren paineen mitta. Yksikkö on elohopeamillimetri (mmHg). Kello antaa systolisen ja diastolisen arvon, ja mittausväli on on 0-300 mmHg. Kello kertoo verenpaineen olevan joko hyvä, kohtalainen tai huono. Systolinen, eli yläpaine ilmoittaa valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Diastolinen, eli alapaine ilmoittaa paineen sydämen lepovaiheen aikana.

  • Hyvä: systolinen < 130 / diastolinen < 85
  • Kohtalainen: systolinen 130-139 / diastolinen 85-89
  • Huono: systolinen > 139 / diastolinen > 89

Huawein mukaan mittaustulokset ovat tarkoitettu vain viitteeksi, eikä lääketieteellisten diagnoosien tekemiseksi. Käytössä on Huawein patentoima TruBP-verenpainealgoritmi, joka perustuu kaskadimalliin ja erilaisiin verenpainekuvioihin, joka tekee mittaustavasta älykkään ja tarkan. Kello pystyy muun muassa havaitsemaan käyttäjän epänormaalin mittausasennon.

Huawei Watch D tarjoaa myös räätälöidyn mittaussuunnitelman, joka antaa käyttäjälle suunnitelman mukaisia mittausmuistutuksia esimerkiksi ennen nukkumaan menoa tai herätyksen jälkeen.

Ranneke ja mansetti irrotettuna kellosta.

Verenpaineen mittauksessa on tärkeää, että Watch D -kelloon on asetettu käyttäjälle sopivat rannekkeet ja mansetti, ja niiden pitää olla oikein mitatut. Kellon mukana toimitetaan ranteen ympärysmittari, jolla voidaan katsoa, minkä kokoista ranneketta ja mansettia tulisi käyttää. Lisäksi se kertoo, mitä rannekkeen reikää tulisi käyttää.

Kello pystyy havaitsemaan automaattisesti, mitä mansettia käytetään ja myös rannekkeen tiedot annetaan myös kelloon tarkemman mittaustuloksen saamiseksi. Huawei toimittaa kuitenkin selkeät ohjeet rannekkeen ja mansetin asentamisesta kellon mukana, mutta tärkeää olisi saada ne asennettua mahdollisimman sopivasti juuri käyttäjää ajatellen.

Kun kaikki on saatu kohdalleen, niin mittaus on melko yksinkertainen toimenpide. Kello antaa selvät ohjeet mittauksesta, joka helpottaa käyttöä. Mittauksen aikana täytyy istua ja asettaa kello sydämen korkeudelle, mutta sitä ei kuitenkaan saa painaa rintakehää vasten ja jalkojen pitää olla maassa. Lisäksi toisella kädellä tuetaan kyynärpäätä. Mittauksen aikana pitää olla hiljaa ja liikkumatta. Mittaus kestää noin 30-60 sekuntia.

Mittauksen aikana rannekkeen mansetti tai niin sanottu airbag alkaa pullistua ja tuottamaan ranteeseen painetta aivan kuten normaalikin verenpainemittari tekee. Itse koin kellon aiheuttaman puristuksen hieman ahdistavaksi, mutta onneksi mittaus ei kestä liian kauaa. Puristus on yllättävänkin kova, jonka huomaa selvästi. Kello tunnistaa myös hyvin helposti, jos liikkuu tai puhuu mittauksen aikana, mutta yleisesti mittaus onnistuu erinomaisesti, jos noudattaa annettuja ohjeita.

Rannemittareita on moitittu niiden epätarkkuudesta, mutta ainakin itse testijakson aikana totesin tuloksien olevan yllättävänkin luotettavia. Muutamien satunnaisten testien perusteella Huawei Watch D antoi vain muutamalla yksiköllä poikkeavia tuloksia kuin ammattitason olkavarsimittarit. Rannemittareissa erittäin tärkeää luotettavien tuloksien saamiseksi on se, että ranne ja mittari ovat sydämen tasolla, muuten tulokset saattavat olla virheellisiä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun itse käytin älykellossa verenpaineen mittausta. Olin ainakin tyytyväinen sen antamiin tuloksiin, vaikka siitä ei olekaan lääketieteellisiin diagnooseihin. Huawei on tuonut jotain uutta älykellon kokoluokkaan ja Huawei Watch D varmasti auttaa monia pitämään myös verenpaineesta huolta ja mittaamaan sitä säännöllisemmin. Itse ajattelisin ominaisuuden olevan erittäin hyvä iäkkäämmille ihmisille. Verenpaineen mittauksien tulokset saadaan koottua myös Huawei Health -sovellukseen ja sen kautta terveystietoja voidaan jakaa myös lähipiirille.

EKG, eli sydänfilmin mittaus on yksi Watch D kellon avainominaisuus, joka nähdään nyt Suomessakin CE-sertifioinnin saamisen ansiosta. Huawei on mainostanut, että Watch D -kellolla voidaan suorittaa nyt EKG-mittauksia sydämestä, jolloin käyttäjät voivat seurata helposti sydämen rytmiään ja toimia proaktiivisesti välttääkseen sydämen terveysriskit.

Huawei Watch D:n sisällään pitämä EKG-anturi pystyy Huawein mukaan tallentamaan reaaliaikaista analyysiä käyttäjän sinusrytmistä ja eteisvärinästä. Monien muiden terveysongelmien ohella EKG-ominaisuus voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan epäsäännölliset sydämen rytmit, jotka hoitamatta jättämättä voivat johtaa aivohalvaukseen.

Jos kellossa on tuoreimmat päivitykset, niin EKG-sovellus ilmestyy kellon sovellusvalikkoon. EKG pystytään helposti mittaamaan koskettamalla kellon sivulla olevassa painikkeessa olevaa elektrodia painaen 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen reaaliaikainen tulos voidaan näyttää kellossa. Lisäksi EKG-kaavion pystyy katsomaan Huawei Health -sovelluksen kautta testauksen jälkeen.

Uutuuskellossa EKG toimii mittaamalla kehon pinnalta sähkösignaaleja, jotka välittyvät johtavan kudoksen ja nesteiden kautta. Kehon pinta ilmaisee sähköpotentiaalin säännölliset muutokset kullakin sydämen syklillä. Potentiaalimuutos voidaan tallentaa ja suurentaa elektrokardiogrammitallentimella, jolloin voidaan luoda elektrokardiogrammi. Huawein EKG-toteutus on yksikytkentäinen EKG-tallennin.

Testijakson aikana EKG-toiminnon todettiin toimivan odotetulla tavalla. Se ottaa jonkin verran häiriöitä, jos käyttäjä liikahtaa tai hengittää epäsäännöllisesti. Yleisesti kello kuitenkin pystyi mittaamaan EKG:n tarkasti, jos käyttäjä oli paikallaan ja rauhallinen 30 sekuntia mittauksen aikana. Testijakson aikana Huawei Watch D tallensi jatkuvasti sinusrytmin, mutta toisinaan se tunnisti myös liikalyöntejä. Huawei on kertonut sinusrytmin ohella olevan mahdollista tunnistaa eteisvärinä.

EKG on loistava lisä Huawein älykellojen ominaisuuskattaukseen, sillä sen avulla voidaan omatoimisesti tarkistaa sydänfilmi, jos on outoja tuntemuksia. Toki kyseessä ei ole lääkinnällinen laite, jonka takia monissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, eikä luottaa Huawein kellon antamiin tuloksiin. Itse tykkäsin Huawei Watch D:n kohdalla myös siitä, että aina 30 minuuttia harjoituksen päättymisen jälkeen kello ehdotti EKG-mittausta, jonka kerrottiin olevan optimaalinen aika rytmihäiriöiden havaitsemiseen.

Tarjoaa myös tutut terveys- ja urheilutoiminnot

Huawei Watch D tarjoaa verenpaineen mittauksen ja EKG-ominaisuuden ohella muitakin perinteisempiä terveystoimintoja. Lisäksi kello tarjoilee kattavan valikoiman erilaisia urheilutiloja, jotka laajentavat kellon asemaa niin sanottuna terveys- ja urheilukellona.

Kellossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Huawei mainostaa kellossa olevan tuki yli 70 harjoitustilalle, joita ovat tutut juoksu, kävely, naruhyppely, pyöräily ja monet muut. Kellossa TruSport-algoritmi tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun kuudessa eri tilassa. Testijakson aikana automaattinen harjoituksen tunnistus ei ollut kaikista paras, sillä kellolta meni usein pitkään ennen lenkillä olemisen tunnistamista.

Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myös käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Kellossa on sisäänrakennettuna GPS-yhteys, joka tuntui toimivan tarkasti erityisesti harjoituksien aikana. Huawei Watch D seurasi tarkasti liikkeitä ja piirsi matkan kartalle parin metrin tarkkuudella. Tarkempi GPS mahdollistaa TruSport-algoritmille tarkemman datan ja se pystyy tuottamaan tarkemmat tulokset.

Toisinaan GPS:n löytäminen ja paikantaminen ennen harjoitusta oli kohtuullisen hidasta, joka on todettu myös muilla Huawein kelloilla. Erityisesti tilanteissa, joissa kello ei ollut yhteydessä puhelimeen esimerkiksi päivään, niin GPS:n paikantaminen kesti jopa minuutin. Jos kellon GPS-tiedot oli kuitenkin päivitetty jatkuvasti yhdistettynä puhelimeen, niin paikannusnopeus mitattiin vain sekunneissa.

Huawei on laittanut kelloon lisäksi TruSeen 5.0+ -tekniikan, jonka avulla kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin.

TruSeen 5.0+ -tekniikka ei paranna Huawein mukaan vain sykemittauksen tarkkuutta ja luotettavuutta, sillä sen luvataan parantavan myös veren happipitoisuuden mittaamista (SpO2). Veren happipitoisuuden mittaamisen on kerrottu parantuneen 5 prosentilla, ja samalla tarkkuus on hyvä myös erilaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa.

Uutuuskellossa tarjotaan samat tutut ominaisuudet kuin muissakin Huawein tuoreimmissa kelloissa. Huawei Watch D osaa mitata ihon lämpötilaa tai opastaa esimerkiksi takaisin lähtöpaikkaan tutulla ”reitti takaisin” -toiminnolla.

Tuettuna on myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch D -kellossa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch D:n kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.

Huawei Watch D -kellossa ei ole siis karsittu juurikaan urheilu- ja terveystoimintojen osalta, vaan kellolta voidaan odottaa kaikkea, mitä Huawein muiltakin kelloilta. Toki joistakin urheilutiloista joudutaan luopumaan, mutta perustoiminnot ovat samat. Itse tykkään Huawein kelloista juuri monipuolisten terveystoimintojen, mutta myös urheilutilojen takia. Kokonaisuus on kunnossa ja kello pystyy keräämään ja tarjoamaan ainakin omaan käyttööni tarvittavan määrän tietoja.

Käyttöjärjestelmänä karsittu HarmonyOS

Huawei Watch D tarjoaa muistakin Huawein kelloista tutuksi tulleen HarmonyOS-käyttöjärjestelmän. Kyseessä on käytännössä sama kuin aikaisemmin kelloissa nähty LiteOS, mutta mukaan on tuotu lisätoimintoja. Huawei Watch D on kuitenkin tällä kertaa hieman karsitumpi kuin Huawein aikaisemmat älykellot.

HarmonyOS 2.1 tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolisempi sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille verenpaineen, aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja ihon lämpötilan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja vihdoin Huawei on saanut tarjottua tuen myös viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram. Kyseessä on uusi ominaisuus, joka on ollut Huawein kelloissa vasta muutaman kuukauden ajan.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on viisi pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Sovellusvalikko saadaan auki kellon ylemmästä painikkeesta, jossa sovelluskuvakkeen rinnalla on myös sovelluksen nimi. HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta.

Huawei on tuonut mukaan myös uusia kellotauluja. Kellotaulujen välillä voidaan vaihdella painamalla pitkään näyttöä. Kellotaulut näyttävät aikaisempaa enemmän sisältöä kerralla, ja monet osaavat näyttää suoraan myös verenpaineen mittauksen tuloksia. Huawein mukaan kaikkien esiasennettujen kellotaulujen pitäisi tukea myös always-on-display-toimintoa.

Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Yksi karsittu ominaisuus Watch D -kellon kohdalla on se, ettei tukea kolmannen osapuolen sovelluksille ole. Monet Huawein kellot ovat viime vuosina tukeneet AppGallery-sovelluskauppaa, mutta Watch D:sta se syystä tai toisesta puuttuu.

HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä on mielenkiintoinen ja helposti ymmärrettävä Huawei Watch D -älykellossa. Vaikka kyse on karsitummasta älykellosta kuin monet Samsungin tai Applen kellot, niin Huawei on keskittynyt vahvasti terveys- ja urheilupuoleen, jotka ovat Huaweilla markkinoiden kärkeä. Huawei Watch D -kello tarjoaa perustoiminnot myös älytoimintojen osalta, jotka ovat enemmän kuin riittävät ainakin itselle.

Huawei Health

Huawei Health on edelleen sovellus, joka kerää yhteen paikkaan kellon avulla kerätyt tiedot. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen loogisesti tiedot näytettäväksi käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet, verenpaine, EKG sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch D -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.

Huawei Health -sovelluksen yksi uusista ominaisuuksista on ”terveysyhteisö”, joka mahdollistaa esimerkiksi perheenjäsenten lisäämisen yhteisöön. Käyttäjien välillä voidaan jakaa toistensa terveystietoja, kuten liikuttua matkaa, sykettä, verenhappipitoisuutta, unen määrää tai stressitasoa.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.

Yhteenveto

Huawei Watch D on mielenkiintoinen vaihtoehto älykellojen markkinassa. Kyseessä on enemmän terveyden seurantaan keskittyvä kello, mutta se toimii loistavasti myös urheilukellona sekä jokapäiväisen aktiivisuuden seurannassa. Kohderyhmä kellolle on kuitenkin melko pieni ja monet eivät varmasti pidä verenpaineen mittausta kovinkaan tärkeänä älykellon ominaisuutena.

Testijakson aikana tykkäsin kellon tarjoamasta laadukkaasta rakenteesta sekä IP68-luokituksen mukaisesta vedenkestävyydestä. Lisäksi kellon näyttö oli riittävä ja samalla akunkesto oli yllättävänkin pitkä huomioiden ominaisuudet. Verenpaineen mittaus on selvä valttikortti, jonka todettiin tuottavan pitkälti samoja tuloksia kuin normaalienkin verenpaineenmittareiden. EKG on myös yksi vahvuuksista, sillä yhdessä verenpainemittauksen kanssa kello on todellinen terveyskello. Kellossa on myös Huawein tutut vahvuudet sekä yhteensopivuus Android- ja iOS-laitteiden kanssa.

Huonona puolena on mielestäni on kellon koko, sillä Huawei Watch D ei ole mikään siro tai tyylikäs. Paksuutta on paljon, jonka myös huomaa. Huawei on myös karsinut esimerkiksi Bluetooth-puheluista sekä tuesta kolmannen osapuolen sovelluksille, jotka löytyvät monista samanhintaisista kelloista. Huawei Watch D ei myöskään tarjoa todellisien älykellojen ominaisuuksia, kuten mobiiliverkkoyhteyksiä tai tukea mobiilimaksamiselle.

Suomessa Huawei Watch D on saatavilla 7. marraskuuta lähtien mustassa väriversiossa ja hintaa sillä on 449 euroa. Älykelloa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelun listauksesta alapuolelta.

Hyvää

  • Laadukas rakenne ja IP68-luokitus
  • Miellyttävä AMOLED-näyttö
  • Riittävä akunkesto
  • Verenpaineen mittaus ja EKG vaikuttivat toimivilta
  • Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
  • Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
  • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Melko kookas älykelloksi
  • Ei tue kolmannen osapuolen sovelluksia
  • Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
  • ”Oikeiden” älykellojen toiminnot puuttuvat (esim. puhelintoiminto)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Siis tunnistaako ekg poikkeuksetta eteisvärinän lisäksi eteislepatuksen (kammiosupistus säännöllinen)? Muutoin ekgsta ei hyötyä, koska epäsäännöllisen sykkeen tunnistaa ilman kellojakin.

  2. Saako verenpainemittausten historian vietyä Exeliin analysoitavaksi?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut