ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch GT 3 Pro – tyylitietoisen älykello tukee nyt myös EKG-ominaisuutta

Huawei Watch GT 3 Pron eri versioita.

Huawei Watch GT 3 Pro on yksi Huawein tuoreimmista älykelloista, joka on tuotu Suomessa myyntiin. Kyseessä on paranneltu versio aikaisemmin testatuista Huawei Watch GT 3 -kelloista. Huawei on jälleen panostanut tyylikkyyteen, mutta samalla tuonut mukaan paljon erilaisia uutuustoimintoja, kuten EKG-mittauksen.

Tyylikkyydestä puhuttaessa Huawei on halunnut erottua kilpailijoista tarjoamalla Watch GT 3 Prota kahdessa versiossa. Kellosta on Titanium- ja Ceramic -versiot, joista molemmat saatiin testattavaksi. Titaaninen versio on kelloista suurempi, sillä kokoa sillä on 46 millimetriä. Keraaminen versio on hieman pienempi sen ollessa 43 millimetrin kokoinen. Molemmissa kelloissa on kuitenkin samat ominaisuudet ja tekniikat, mutta tietysti koon mukaan akku ja näyttö ovat erilaiset.

Huawei on edelleen panostanut akunkestoon sekä urheilu- ja terveysominaisuuksiin. Kyseessä ei ole täysiverinen älykello, jolla voisi soittaa tai lähettää viestejä, vaan kyseessä on enemmänkin kevennetty älykello, joka tuo tyylikkäässä paketissa toistaiseksi kehittyneimmät terveystoiminnot kaikkien saataville.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kellosta on saatavilla Suomessa useita eri versioita, mutta titaanisen version hinnat alkavat 399 eurosta ja samalla keraamisen hinnat alkavat 449 eurosta. Myyntiin kello tuli Suomen markkinoilla jo kesäkuussa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Watch GT 3 Pro -älykelloon parin kuukauden aktiivisen käytön perusteella. Artikkelissa tarkastelemme älykellojen ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna älykellon tärkeimmät ominaisuudet.

Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic (43 mm)

 • Näyttö: 1,32 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
 • Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
 • RAM-muisti: 32 megatavua
 • Tallennustila: 4 gigatavua
 • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
 • Akku: 292 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
 • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
 • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2, EKG
 • Mitat: 42,9 x 42,9 x 10,5 millimetriä
 • Paino: 50 grammaa (ilman ranneketta)
 • Valmistusmateriaalit: keraaminen- ja safiirilasirunko/ nahka- tai keraamiranneke
 • Vedenkestävyys: 5 ATM, IP68, 30 metrin vedenkestävyys
 • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
 • Hinta: 449 tai 549 euroa (riippuu rannekkeesta)

Huawei Watch GT 3 Pro Titanium (46 mm)

 • Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
 • Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
 • RAM-muisti: 32 megatavua
 • Tallennustila: 4 gigatavua
 • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
 • Akku: 530 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
 • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
 • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2, EKG
 • Mitat: 46,6 x 46,6 x 10,9 millimetriä
 • Paino: 54 grammaa (ilman ranneketta)
 • Valmistusmateriaalit: titaani- ja safiirilasirunko/ nahka-, muovi- tai titaaniranneke
 • Vedenkestävyys: 5 ATM, IP68, 30 metrin vedenkestävyys
 • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
 • Hinta: 399 tai 499 euroa (riippuu rannekkeesta)

Myyntipakkaus

Tällainen on kellojen myyntipakkaus.

Huawei ei ole viime vuosina suuremmin uudistanut kellojensa myyntipakkauksia, joten myös Huawei Watch GT 3 Pro toimitetaan tutussa laatikossa. Laatikko on kellon mukaan musta tai valkoinen. Päälipuolta koristaa kuva itse kellosta, mutta mukana on myös Huawein logo ja kellon mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös HarmonyOS-logo, joka viittaa kelloissa olevan Huawein oma käyttöjärjestelmä. Myyntipakkauksen takaosassa on myös merkittynä älykellon malli- ja väriversio.

Kun myyntipakkausta avataan, ensimmäisenä tulee esille itse älykello omassa syvennyksessään. Kelloon on liitetty mukana toimitettava ranneke, mutta myyntipakkausta eteenpäin avatessa esille tulevat myös langaton laturi ja takuukortti. Kellosta riippuen myyntipakkauksessa saattaa olla mukana myös lisäosia rannekkeeseen. Esimerkiksi keraamisen ja titaanisen version mukana Huawei toimitti lisäpalikoita, joilla ranneketta saa pidennettyä. Mitään muuta kellon mukana ei ole, mutta Huawei on laittanut pakettiin kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Astetta paremmat materiaalit tuovat mukanaan klassista tyylikkyyttä

Huawei vakuutti jo Watch GT 3 -kellojen laadulla, mutta nyt Watch GT 3 Pro vie laadun ja tyylikkyyden vielä uudelle tasolle. Huawei ei ole säästellyt valmistusmateriaaleista ollenkaan ja Huawei tarjoaa ostajille myös vaihtoehtoja. Kellosta on aikaisemmin todetun mukaisesti niin keraaminen kuin titaaninenkin versio.

46 millimetrin versio on valmistettu titaanista ja kellon etuosassa on käytetty safiirilasia ja takaosassa on keraaminen pinta. Kompaktimpi 43 millimetrin versio on valmistettu keraamista, mutta etuosa on myös safiirilasia ja takapinta keraamia. Titaania ja keraamia on vain harvoin nähty Huawein älykelloissa, ja kyseessä ovatkin toistaiseksi kestävimmät valmistusmateriaalit.

Huawein mukaan pienemmän 43 mm version tarkat mitat olisivat 42,9 x 42,9 x 10,5 millimetriä ja painoa olisi 50 grammaa. Kyseessä on edelleen kompakti ja siro älykello, mutta painoa on saatu yllättävän paljon. Kookkaamman 46 mm version virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 46,6 x 46,6 x 10,9 millimetriä ja painoksi jopa 54 grammaa. Kyseessä on selvästi kookkaampi kello, mutta se ei ole liian suuri, jos ranne ei ole pieni. Huawei tarjoaa Watch GT 3 Pro -kellojen kanssa siromman keraamisen version erityisesti naiskäyttäjille ja suurempi titaaninen versio on suunnattu mieskäyttäjille.

Keraaminen versio kellosta on valittavissa kahdessa versiossa, joista toisessa on myös keraaminen ranneke ja toisessa on valkoinen nahkaranneke. Keraamisella rannekkeella varustellun kellon rungossa on kultaiset yksityiskohdat, mutta nahkarannekkeen kanssa joudutaan tyytymään hopeisiin yksityiskohtiin. Testiin saatiin keraamisen rannekkeen omaava versio.

Titaanisesta versiosta on tarjolla peräti kolme versiota, jotka eroavat toisistaan ainoastaan rannekkeen osalta. Huawei Watch GT 3 Pro on valittavissa mustalla silikonirannekkeella, ruskealla nahkarannekkeella sekä titaanisella rannekkeella. Testiin saatiin titaaninen ja nahkainen versio. Ulkoisesti keraamisessa ja titaanisessa kellossa on muutamia eroja, mutta yleisesti kyseessä on sama kello. 43 mm versio on pienempi, jonka lisäksi sitä on pyritty tyylittelemään aaltoilevalla ruostumattomasta teräksestä valmistetulla kehyksellä. 46 mm versio on kookkaampi sekä kulmikkaampi.

Molempien kellojen muotoilun keskiössä on oikeassa reunassa oleva kruunupainike. Kyseessä on tyylikäs yksityiskohta, jonka Huawei on viimeistellyt tarkasti. Kruunua voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöritystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä. Painikkeessa lukee ”Huawei Watch GT” ja siinä on pitoa parantavia uria.

Kellojen oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoitus. Kyseiseen painikkeeseen on integroitu myös EKG-mittausta varten elektrodi. Kellojen oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin ja vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosa on kelloissa identtinen, sillä siitä löytyy optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittaukseen vaadittava sensori. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia tietoja pienellä präntillä.

Testijakson aikana Huawei Watch GT 3 Pro -kellojen valmistusmateriaalit pääsivät vakuuttamaan ja kellot pysyivät hyvänä pitkässäkin käytössä. Suurempia kulumisen jälkiä kelloihin ei tullut, vaikka niiden käyttöä ei mitenkään erityisesti varottu. Kellot olivat ranteessa ja ne saattoivat toisinaan osua teräviin kulmiin, hankautua metallia vasten tai mitä ikinä normaalissa käytössä voikaan tapahtua. Kellojen titaaninen ja keraaminen rakenne näyttävät edelleen kuin uudelta, eikä käytönjälkiä havaittu. Toisen kellon näyttölasiin saatiin aikaiseksi yksi naarmu.

Huaweille täytyy antaa pisteet kellojen keraamisesta takapinnasta, sillä se tekee Huawei Watch GT 3 Pron käyttämisestä todella miellyttävää. Keraami ei hiosta tai hankaa ihoa vasten, jonka takia kellojen käyttäminen oli todella miellyttävää joka tilanteessa.

Huawei Watch GT 3 Pro -kelloista on tehty luonnolliseen tyyliin 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävät ja tarjolla on myös IP68-luokitus. Huawei on tehnyt kelloista myös sukellustarvikkeille asetetun EN13319-standardin mukaisesti kestäviä. Tämän ansiosta Huawei Watch GT 3 Pro tukee vapaasukellusta enintään 30 metrin syvyydessä. Testijakson aikana kelloja pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja ne altistuivat useasti vedelle. Kelloille ei testijakson aikana käynyt kuinkaan, vaikka ne pääsivät välillä mukaan uimaan tai jopa saunaan.

Huawei on suunnitellut Watch GT 3 Pro -älykellot niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevia rannekkeita. Kellon titaaniseen versioon voidaan asettaa 22 mm kokoisia rannekkeita ja keraamiseen versioon vastaavasti 20 mm kokoisia rannekkeita. Tämän ansiosta kelloihin on helppo vaihtaa kolmannen osapuolen rannekkeita ja ainakin itselläni monet jo entuudestaan olleet rannekkeet sopivat kelloihin ongelmitta.

Kokonaisuutena Huawei on onnistunut jälleen luomaan ulkoisesti ja rakenteellisesti loistavia älykelloja. Huawei Watch GT 3 Pron laajat tyylivalikoimat tekevät siitä loistavan vaihtoehdon esimerkiksi tyylitietoisille, ja vaihdettavien rannekkeiden avulla kelloon voidaan tuoda erilaista ilmettä esimerkiksi eri tilaisuuksiin tai asukokonaisuuksien kanssa. Kellot ovat tuttua Huawein laatua ja varmasti ovat yksiä tämän hetken laadukkaimpia kelloja.

Teknisesti tuttua Huaweita, eikä akunkesto petä

Huawei Watch GT 3 Pro -älykellot ovat teknisesti pääosin samanlaisia kuin useat muutkin Huawein älykellot, eikä tarjolla ole merkittäviä päivityksiä. Tekniikka on vaatimatonta, mutta mitoitettu edelleen sopivaksi tämän kategorian kellolle. Kyseessä ei ole kovinkaan suuri päivitys esimerkiksi aikaisemmin testatuille Watch GT 3 -kelloille, vaikka kyse onkin pro-versiosta.

Kokoversion mukaan tarjolla on hieman erilaiset näytöt. Huawei on laittanut Watch GT 3 Pron 43 mm versioon pienemmän 1,32 tuuman AMOLED-näyttöpaneelin, kun taas 46 mm versiossa on 1,43 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli. Lisäksi näytöt ovat kellon tyylisestikin pyöreät.

Molemmissa kokoversioissa näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä, joten 43 mm version näytössä on 352 pikseliä tuumaa kohden ja 46 mm versiossa 326 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt ovat mukavan tarkkoja, joten kellonaika näkyy tarkasti. AMOLED-tekniikan ansiosta näytöissä on loistava värintoisto ja musta on oikeasti mustaa.

Henkilökohtaisesti tykkäsin 46 mm version suuremmasta näytöstä, sillä sitä on paljon helpompi ohjata jopa suuremmillakin sormilla. 43 mm version näyttö on omaan makuuni jo liian pieni, mutta myös sen käyttäminen on ihan mielekästä. Kellojen näytössä on tuettuna myös automaattinen kirkkaus, joka on löytynyt monista Huawein kelloista.

Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch GT 3 Pro -älykellojen käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta. Ainakaan itsellä ei ollut testijakson aikana näytön luettavuuden kanssa ongelmia, vaan kirkkaassakin päivänvalossa luettavuus oli hyvällä tasolla.

Huawei Watch GT 3 Pro -älykellot tukevat myös always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kello saadaan näkyviin myös sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.

Huawei ei ole tällä kertaa suoraan vahvistanut kelloissa käytettävää järjestelmäpiiriä, mutta kyseessä voidaan olettaa olevan sama ARM Core-M, jota yhtiö on aikaisemminkin käyttänyt. Suorituskyvyn osalta järjestelmäpiiri tarjoaa hyvän toiminnan ja testijakson aikana kellon peruskäytössä ei havaittu hidasteluja tai mitään ongelmia.

Kelloista löytyy tuki Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan niistä Huawei on päättänyt karsia. Kalliimmista Watch 3 -sarjan älykelloista löytyi tuki LTE-yhteyksille, joka mahdollisti puhelut ja verkkoyhteyden suoraan kellosta. Huawei Watch GT 3 Pro -älykelloihin on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, joita mahtuu ihan kohtuullisesti jo 4 gigatavun tallennustilaan.

Puhelut onnistuvat Huawei Watch GT 3 Pro -kelloilla Bluetooth-yhteyden kautta. Kelloissa on sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, jotka yhdessä mahdollistavat puheluihin vastaamisen. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta. Kelloissa on myös NFC, mutta valitettavasti mobiilimaksaminen ei ole mahdollista ainakaan Suomen markkinoilla.

Huawein älykellot ovat pitkään jo olleet todella luotettavia akunkeston osalta ja samalla radalla jatketaan myös Huawei Watch GT 3 Pro -mallien kanssa. Huawein mukaan 43 mm versiossa on pienempi 292 milliampeeritunnin akku, kun suuremmassa 46 mm versiossa on selvästi kookkaampi 530 milliampeeritunnin akku.

Pienemmän 43 mm version akunkestoksi on kerrottu vähintään 7 päivää peruskäytössä ja 46 mm version akunkestoksi vastaavasti 14 päivää peruskäytössä. Huawein mukaan tämä tarkoittaisi, että kelloa käytettäisiin 30 minuutin ajan Bluetooth-puheluihin viikossa, 30 minuutin ajan musiikin kuunteluun viikossa, sykkeen ja unen jatkuvaan seurantaan, 90 minuutin urheilusuorituksiin viikossa GPS-yhteydellä sekä ilmoituksien vastaanottamiseen. Akunkesto on Watch GT 3 Prossa kokoversiosta riippuen siis 1-2 viikkoa, joka on edelleen erinomainen suoritus.

Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan luvatulla tasolla. Erityisesti 46 mm versiossa yhden päivän aikana akkua kului noin 6-8 prosenttia, kun kelloa käytettiin vähäisesti. Käytännössä akunkesto oli siis samalla tasolla kuin vanhemmillakin Huawein kelloilla. Kelloa täytyy ainakin omassa käytössäni ladata noin 10 päivän välein, mikä on todella pitkä aika älykellolle. 42 mm version akunkesto ei ole aivan samalla tasolla, mutta ei sekään aivan toivoton ole. Akunkesto on todella tärkeä kelloissa, sillä itse en arvosta kelloja, joita täytyy päivittäin ladata.

Kelloja ladataan tutulla 10 watin tehoisella langattomalla latauksella. Moniin muihin kelloihin verrattuna akunlataus tuntui olevan yllättävänkin nopea ja hetkessä oli ladattu akkua kymmeniä prosentteja. Toki 10 watin lataus ei ole mikään erityisen nopea, mutta parempi kuin ei mitään. Langaton lataus mahdollistaa monista puhelimista nykyisin löytyvän käänteisen langattoman latauksen hyödyntämisen.

Ohjelmistona HarmonyOS ja tuettuna kolmannen osapuolen sovellukset

HarmonyOS on jälleen avainroolissa Huawei Watch GT 3 Pro -älykelloissa, joka pohjautuu täysin samaan Lite OS -ratkaisuun kuin Huawein älykellot yleisestikin. Kun Huawei Watch GT 3 Pron käyttöliittymää verrataan Watch GT 3:n toteutukseen, niin oikeastaan suuria muutoksia ei ole nähtävillä. Tarjolla on tuttu toteutus, joka on helppokäyttöinen.

HarmonyOS 2.1 tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolisempi sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja ihon lämpötilan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja vihdoin Huawei on saanut tarjottua tuen myös viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram. Kyseessä on uusi ominaisuus, joka on ollut Huawein kelloissa vasta muutaman kuukauden ajan.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on kuusi pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Yksi uudistuksista on sovelluksien ruudukkovalikko, jossa sovelluksien kuvakkeet ovat helposti löydettävissä. Käyttäjät voivat lähentää tai loitontaa sovelluksien kuvakkeita kellossa olevan pyöritettävän kruunupainikkeen avulla, mikä helpottaa hieman navigointia. Sovellusnäkymä on mahdollista saada myös luetteloksi, joka voi helpottaa sovelluksien löytämistä, sillä luettelonäkymässä on esillä myös sovelluksien nimet.

HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Asetusvalikko on selvästi karsitumpi kuin hieman kehittyneemmissä Watch 3 -sarjan kelloissa, sillä Watch GT 3 Pro -kellossa käyttöjärjestelmä on selvästi kevyempi. Esimerkiksi päivityksiä ei voida asentaa suoraan kellosta, vaan moniin asioihin tarvitaan avuksi puhelinta.

Huawei on tuonut kelloihin mukaan myös uusia kellotauluja. Kellotaulujen välillä voidaan vaihdella painamalla pitkään näyttöä. Kellotaulut näyttävät aikaisempaa enemmän sisältöä kerralla, mutta mukana on myös tyyliteltyjä ja klassisia kellotauluja. Huawein mukaan kaikkien esiasennettujen kellotaulujen pitäisi tukea myös always-on-display-toimintoa. Huawei Watch GT 3 Prota varten on luotu muutamia uusia kellotauluja, jotka sopivat paremmin kellojen tyyliin. Tarjolla on esimerkiksi päivän mittaan hieman muokkautuvia kellotauluja.

Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, wallet, kalenteri, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa.

Watch GT 3 Pro -älykellot tukevat myös AppGallery-sovelluskauppaa, mutta valitettavasti sitä ei ole sisäänrakennettu suoraan kelloon. Kello tukee kuitenkin kolmannen osapuolen sovelluksia AppGallery-kaupan ansiosta, mutta sovellukset täytyy asentaa kelloon puhelimen kautta.

AppGalleryn sovellustilanne on tällä hetkellä todella rajallinen, eikä valikoimasta tuntunut löytyvän yhtään mielenkiintoista sovellusta. Ehkä ainoa järkevä sovellus oli Huawein oma Petal Maps -karttapalvelu, mutta sekin vaatii toimiakseen puhelimen. Vaikka tuki kolmannen osapuolen sovelluksille löytyy, niin mitään kovin suurta tukea sovelluskehittäjiltä tuskin tullaan näkemään. Älä siis odota kellolle suosittujen palveluiden sovelluksia.

HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä on mielenkiintoinen ja helposti ymmärrettävä Huawei Watch GT 3 Pro -älykelloissa. Vaikka kyse on karsitummasta älykellosta kuin monet Samsungin tai Applen kellot, niin Huawei on keskittynyt vahvasti terveys- ja urheilupuoleen, jotka ovat Huaweilla markkinoiden kärkeä. Huawei Watch GT 3 Pro -kellot tarjoavat perustoiminnot myös älytoimintojen osalta, jotka ovat enemmän kuin riittävät ainakin itselle.

Tukee nyt EKG-mittausta sekä muita tuttuja terveys- ja urheilutoimintoja

EKG-mittaus

Huawei on tällä kertaa saanut uutuuskelloon muutaman uuden terveysominaisuuden, jotka ovat tulleet myöhemmin päivityksen muodossa saataville. Yksinkertaisesti voisi todeta, ettei Huawei Watch GT 3 Pro -kellojen tyylikkään ulkoasun kannata antaa hämätä, sillä tyylikkyyden sisälle on kätketty kattava valikoima erilaisia urheilu- ja terveystoimintoja.

EKG, eli sydänfilmin mittaus on yksi aivan uusi ominaisuus, joka nähdään nyt Suomessakin ensimmäistä kertaa Huawein kellossa. Huawei on mainostanut, että Watch GT 3 Prolla voidaan suorittaa nyt EKG-mittauksia sydämestä, jolloin käyttäjät voivat seurata helposti sydämen rytmiään ja toimia proaktiivisesti välttääkseen sydämen terveysriskit.

Huawei Watch GT 3 Pron uusittu EKG-anturi pystyy Huawein mukaan tallentamaan reaaliaikaista analyysiä käyttäjän sinusrytmistä ja eteisvärinästä. Monien muiden terveysongelmien ohella EKG-ominaisuus voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan epäsäännölliset sydämen rytmit, jotka hoitamatta jättämättä voivat johtaa aivohalvaukseen.

Jos kellossa tuoreimmat päivitykset, niin EKG-sovellus ilmestyy kellon sovellusvalikkoon. EKG pystytään helposti mittaamaan koskettamalla kellon sivulla olevassa painikkeessa olevaa elektrodia painaen 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen reaaliaikainen tulos voidaan näyttää kellossa. Lisäksi EKG-kaavion pystyy katsomaan Huawei Health -sovelluksen kautta testauksen jälkeen.

Huawei Watch GT 3 Prossa EKG toimii mittaamalla kehon pinnalta sähkösignaaleja, jotka välittyvät johtavan kudoksen ja nesteiden kautta. Kehon pinta ilmaisee sähköpotentiaalin säännölliset muutokset kullakin sydämen syklillä. Potentiaalimuutos voidaan tallentaa ja suurentaa elektrokardiogrammitallentimella, jolloin voidaan luoda elektrokardiogrammi. Huawein EKG-toteutus on yksikytkentäinen EKG-tallennin.

Testijakson aikana EKG-toiminnon todettiin toimivan odotetulla tavalla. Se ottaa jonkin verran häiriöitä, jos käyttäjä liikahtaa tai hengittää epäsäännöllisesti. Yleisesti kello kuitenkin pystyi mittaamaan EKG:n tarkasti, jos käyttäjä oli paikallaan ja rauhallinen 30 sekuntia mittauksen aikana. Testijakson aikana Huawei Watch GT 3 Pro tallensi jatkuvasti sinusrytmin, mutta toisinaan se tunnisti myös liikalyöntejä. Huawei on kertonut sinusrytmin ohella olevan mahdollista tunnistaa eteisvärinä.

EKG on loistava lisä Huawei Watch GT 3 Prolle, sillä sen avulla voidaan omatoimisesti tarkistaa sydänfilmi, jos on outoja tuntemuksia. Toki kyseessä ei ole lääkinnällinen laite, jonka takia monissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, eikä luottaa Huawein kellon antamiin tuloksiin. Itse tykkäsin Huawei Watch GT 3 Pron kohdalla myös siitä, että aina 30 minuuttia harjoituksen päättymisen jälkeen kello ehdotti EKG-mittausta, jonka kerrottiin olevan optimaalinen aika rytmihäiriöiden havaitsemiseen.

Valtimoiden jäykkyyden mittaus.

Huawei Watch GT 3 Prossa on myös uutena ominaisuutena valtimoiden jäykkyyden tunnistus, jota ei ole ollut aikaisemmissa kelloissa. Mittaus tapahtuu samalla tavalla kuin EKG:n kanssa, eli kyljessä olevaa elektrodia täytyy painaa 30 sekunnin ajan, kun valtimoiden jäykkyyden mittaukseen tarkoitettu sovellus on auki kellossa. Huawein mukaan lisääntynyt valtimoiden jäykkyys on varhainen merkki valtimovauriosta, mikä voi merkitä lisääntynyttä sydänsairauksien riskiä.

Sydämen supistuminen pumppaa verta aorttaan, laajentuneet verisuonet muodostavat paineaaltoja, jotka auttavat verta kiertämään. Kyseessä on pulssiaalto. Huawein kello käyttää EKG (sydänfilmi)- ja PPG (fotopletysmografia) -teknologioita pulssiaaltojen tunnistukseen ja PWV:tä (pulssiaallon nopeus) valtimoiden jäykkyyden arviointiin.

Kello arvioi jäykkyyden kolmella tasolla, jotka ovat normaali, hieman jäykät sekä jäykät. Normaalin tuloksen perusteella valtimot ovat terveet, eivätkä kovin jäykät. Hieman jäykän tuloksen saavilla valtimoiden joustavuus on heikentynyt. Tilaa on suositeltavaa seurata ja lisätä liikuntaa ja vähentää epäterveellisiä tapoja. Jäykän tuloksen saavilla valtimoiden seinämät ovat paksuuntuneet ja menettäneet joustavuutta, jolloin ontelo on kapeampi. Tällöin on suositeltavaa olla yhteydessä lääkäriin.

Muilta osin kellojen terveys- ja urheilutoiminnot ovat pitkälti samat kuin aikaisemmissakin Huawein kelloissa. Huawei Watch GT 3 Prossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Watch GT 3 -Pro älykelloja mainostetaan yli 100 harjoitustilalla, joista nyt golf-tilaa on paranneltu ja mukaan on saatu erillinen sukellustila. Kelloissa TruSport-algoritmi tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Testijakson aikana automaattinen harjoituksen tunnistus ei ollut kaikista paras, sillä kellolta meni usein pitkään ennen lenkillä olemisen tunnistamista.

Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myös käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Kellossa on sisäänrakennettuna GPS-yhteys, joka tuntui toimivan tarkasti erityisesti harjoituksien aikana. Huawei Watch GT 3 Pro seurasi tarkasti liikkeitä ja piirsi matkan kartalle parin metrin tarkkuudella. Tarkempi GPS mahdollistaa TruSport-algoritmille tarkemman datan ja se pystyy tuottamaan tarkemmat tulokset.

Toisinaan GPS:n löytäminen ja paikantaminen ennen harjoitusta oli kohtuullisen hidasta. Erityisesti tilanteissa, joissa kello ei ollut yhteydessä puhelimeen esimerkiksi päivään, niin GPS:n paikantaminen kesti jopa minuutin. Jos kellon GPS-tiedot oli kuitenkin päivitetty jatkuvasti yhdistettynä puhelimeen, niin paikannusnopeus mitattiin vain sekunneissa.

Huawei on laittanut kelloon lisäksi TruSeen 5.0+ -tekniikan, jonka avulla kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin.

TruSeen 5.0+ -tekniikka ei paranna Huawein mukaan vain sykemittauksen tarkkuutta ja luotettavuutta, sillä sen luvataan parantavan myös veren happipitoisuuden mittaamista (SpO2). Veren happipitoisuuden mittaamisen on kerrottu parantuneen 5 prosentilla, ja samalla tarkkuus on hyvä myös erilaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa.

Uutuuskellossa tarjotaan samat tutut ominaisuudet kuin muissakin Huawein tuoreimmissa kelloissa. Huawei Watch GT 3 Pro osaa mitata ihon lämpötilaa tai opastaa esimerkiksi takaisin lähtöpaikkaan tutulla ”reitti takaisin” -toiminnolla.

Tuettuna on myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch GT 3 Pro -kellossa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch GT 3 Pron kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.

Juoksijoita ja aktiivisia urheilijoita ajatellen Huawei on tuonut kelloon RAI-juoksukyvykkyysarvion (Running Ability Index), joka nähtiin myös Watch GT Runner -kellossa. RAI-indeksi auttaa arvioimaan käyttäjän juoksukyvykkyyden, sykehistorian, juoksutahdin, matkan, juoksutiheyden ja muiden monitahoisten datapisteiden avulla. RAI-indeksissä on muutamia eri tasoja, ja sen avulla pystyy seuraamaan paremmin omaa juoksukuntoa.

Huawei Watch GT 3 Pro osaa myös ilmoittaa harjoittelukuorman viikkotasolla. Sen tarkoituksena on avustaa käyttäjää valitsemaan sopivan ajan levolle sekä harjoituksille. Älykello osaa myös kertoa palautumisajan harjoituksien jälkeen, mutta myös VO2Max-arvon ja paljon muuta.

Kokonaisuutena Huawei Watch GT 3 Pro tarjoaa erittäin kattavan valikoiman urheilu- ja terveystoimintoja. Kaikkia en edes vielä tähän kirjoitettuna avannut, vaan toimintoja on lukuisia. Esimerkiksi listaa voitaisiin jatkaa tuella naisten kuukautiskierron seurannalle tai mielenkiintoisella terveellinen elämä -ominaisuudella. Huawei Watch GT 3 Pron toiminnot riittävät ainakin tällaiselle peruskäyttäjälle, joka haluaa seurata päivittäistä aktiivisuuttaan ja satunnaisesti myös seurata harjoituksien kehitystä

Huawei Health kokoaa yhteen kaikki kerättävät tiedot

Huawei Health on edelleen sovellus, joka kerää yhteen paikkaan kellon avulla kerätyt tiedot. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen loogisesti tiedot näytettäväksi käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch GT 3 Pro -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Lisäksi sovellus mahdollistaa kolmannen osapuolen sovelluksien lataamisen, kuten aikaisemmin mainittiin. Sovelluksen kautta onnistuu kellon päivittäminen, eikä se ole mahdollista suoraan kellosta.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki ainakin omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.

Yhteenveto

Huawei Watch GT 3 Pro on aikaisempaa monipuolisempi perustason älykello Huaweilta, jossa keskitytään vahvasti tyylikkyyteen. Huawei Watch GT 3 Prossa on ensimmäistä kertaa EKG-toiminto ja muiltakin osin kello tarjoaa erittäin kattavat terveys- ja urheilutoiminnot. Kyseessä ei ole kuitenkaan haastaja Samsungin tai Applen älykelloille, vaan Huawei luottaa kevennettyihin älytoimintoihin keskittyen hieman muihin osa-alueisiin.

Testijakson aikana tykästyin Huawei Watch GT 3 Pron tyylikkääseen toteutukseen. 43 mm versio on suunnattu enemmän naisille ja 46 mm versio vastaavasti miehille. Molemmissa versioissa on todella laadukkaat valmistusmateriaalit ja omanlainen tyylinsä. Kellot ovat myös IP68- ja 5ATM-luokitellut ja ne kestävät jopa sukellusta 30 metriin asti. Teknisesti Huawei on tehnyt kelloista riittävän hyvät, vaikka erikoisuuksia ei ole tarjolla. Akunkesto on erittäin vakuuttava ainakin suuremmassa versiossa.

Suurimmat valttikortit tyylin ohella löytyvät kattavista urheilutoiminnoista. Lisäksi EKG-mittaus laajentaa entisestään Huawein monipuolisia terveystoimintoja. Vahvuutena voidaan pitää myös sitä, että Huawei Watch GT 3 Pro toimii yhdessä Android- ja iOS-laitteiden kanssa, joten kellon toimintaa ei ole rajoitettu vain Huawein omaan ekosysteemiin.

Huawei Watch GT 3 Prossa on edelleen pitkälti samat heikkoudet kuin muissakin Huawein viimeaikaisissa kelloissa. Kolmannen osapuolen sovellustuki on rajallinen ja mobiilimaksamista kellot eivät tue ainakaan Suomessa. Lisäksi kelloista puuttuu älykkäämmät toiminnot, kuten tuki mobiiliverkoille ja itsenäiselle toiminnalle.

Hinnoittelultaan Huawei Watch GT 3 Pro on melko kallis suhteutettuna ominaisuuksiin. Hinta on samalla tasolla Samsungin ja Applen monipuolisempien älykellojen kanssa, jonka takia ominaisuudet eivät kaikilta osin ole hinnalla perusteltavissa. Toki Huawei on panostanut kilpailijoita enemmän tyylikkyyteen ja laadukkaisiin materiaaleihin, joten tyyliä arvostaville hinnalla ei tuskin ole suurta merkitystä.

Kellosta on saatavilla Suomessa useita eri versioita, mutta titaanisen version hinnat alkavat 399 eurosta ja keraamisen hinnat alkavat 449 eurosta. Myyntiin kello tuli Suomen markkinoilla jo kesäkuussa.

Hyvää

 • Tyylistä ja materiaaleista ei ole tingitty
 • IP68- ja 5ATM-luokitukset (+EN13319)
 • Tarkat AMOLED-näytöt
 • Jopa kahden viikon akunkesto + tuki langattomalle lataukselle
 • EKG tuettuna myös Suomessa
 • Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
 • Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
 • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

 • Kolmannen osapuolen sovellusvalikoima on suppea
 • Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
 • Kalliiden älykellojen toiminnot puuttuvat (esim. puhelutoiminto)
 • Hieman korkea hinta (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Kyllä Huawein GT kelloissa on ollut päivitysmahdollisuus suoraan kellossa jo 1 versiosta alkaen eikä GT 3 Pro ole poikkeus. Kello jopa ilmoittaa automaattisesti uuden päivityksen julkaisusta ja ehdottaa sitä asennettavaksi suoraan kellosta.

 2. Miten saan ekg mittauksen pelaamaan? Oitääkö ladata jokin sovellus?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut