ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch GT 3 – tyylikkäitä älykelloja kattavilla urheilu- ja terveysominaisuuksilla

Huawei Watch GT 3 (42 ja 46 mm).

Huawei on tuomassa joulukuun puolivälissä Suomessa myyntiin uudet Watch GT 3 -älykellot, jotka jatkavat hyvin suosituksi noussutta GT-malliston tarinaa. Uutuuskelloihin on tuotu aikaisempaa enemmän älykkäitä ominaisuuksia, mutta tällä kertaa Huawei on panostanut vahvasti tyylikkyyteen. Lisäksi Watch GT 3 -älykellot asettuvat ominaisuuksiltaan aikaisemmin testattujen Watch 3 -älykellojen alapuolelle.

Uutta Watch GT 3 -älykelloa Huawei tarjoaa kahdessa kokoversiossa, jotka ovat 42 ja 64 mm. Pienemmässä versiossa on luonnollisestikin pienempi näyttö, mutta molemmissa on silti AMOLED-paneeli. Lisäksi kelloihin Huawei on tuonut ensimmäistä kertaa GT-sarjaan kruunupainikkeen, joka helpottaa käyttökokemusta. Lisäksi Huawei on panostanut akunkestoon, sillä parhaimmillaan tarjolla on jopa kahden viikon käyttöaika. Lisäksi Huawei tarjoilee kelloissa HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmän. Kelloissa näkyy lisäksi vahva suomalaisosaaminen terveys- ja urheiluominaisuuksien osalta.

Suomessa Huawei Watch GT 3 maksaa edullisimmillaan 279 euroa, mutta tarjolla on myös kalliimmat 329 euron versiot. Testiin saatiin kalliimmat metallirannekkeiset versiot, mutta nahka- ja muovirannekkeelliset versiota tarjoavat täysin samat ominaisuudet. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Watch GT 3 -älykellon 42 ja 46 millimetrin kokoversioihin reilun viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Artikkelissa tarkastelemme älykellojen ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna älykellojen tärkeimmät ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch GT 3 (42 mm)

  • Näyttö: 1,32 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
  • RAM-muisti: 32 megatavua
  • Tallennustila: 2 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
  • Akku: 292 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 42,3 x 42,3 x 10,2 millimetriä
  • Paino: 35  grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: ruostumaton teräs- ja muovirunko / nahka- tai metalliranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM
  • Värit: Classic (kulta/nahka tai kulta/metalli),
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: 279 tai 329 euroa (riippuu rannekkeesta)

Huawei Watch GT 3 (46 mm)

  • Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
  • Järjestelmäpiiri: ARM Cortex-M
  • RAM-muisti: 32 megatavua
  • Tallennustila: 2 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
  • Akku: 455 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.1 (LiteOS)
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 45,9 x 45,9 x 11 millimetriä
  • Paino: 42,6 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: ruostumaton teräs- ja muovirunko / nahka-, muovi- tai metalliranneke
  • Vedenkestävyys: 5 ATM
  • Värit: Elite (hopea/metalli), Classic (hopea/nahka), Active (metalli/muovi)
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: 279 tai 329 euroa (riippuu rannekkeesta)

Myyntipakkaus

Huawei ei ole viime vuosina suuremmin uudistanut kellojensa myyntipakkauksia, joten myös Huawei Watch GT 3 -kellot toimitetaan tutussa laatikossa. Laatikko on kellosta riippuen musta tai valkoinen. Päälipuolta koristaa kuva itse kellosta, mutta mukana on myös Huawein logo ja kellon mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös AppGallery-logo, joka viittaa kellojen tukevan Huawein omaa sovelluskauppaa. Myyntipakkauksen takaosassa on myös merkittynä älykellon malli- ja väriversio.

Kun myyntipakkausta avataan, ensimmäisenä tulee esille itse älykello omassa syvennyksessään. Kelloon on liitetty mukana toimitettava ranneke, mutta myyntipakkausta eteenpäin avatessa esille tulevat myös langaton laturi ja takuukortti. Kellosta riippuen myyntipakkauksessa saattaa olla mukana myös lisäosia rannekkeeseen. Esimerkiksi 46 mm version metallirannekkeeseen Huawei toimitti mukana lisäpalikoita, joilla ranneketta saa pidennettyä. Mitään muuta kellon mukana ei ole, mutta Huawei on laittanut pakettiin kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.

Tyylistä tinkimättä

Huawei on panostanut jo vuosia erityisesti tyylikkäiden älykellojen kehittämiseen, joissa on normaaleiden kellojen ilmettä, mutta samalla kaikki älykellon perusominaisuudet. Premium-rakenteesta ei ole siis Watch GT 3 -älykelloissa karsittu, vaikka toki muutamat materiaalivalinnat ovatkin hieman edullisempia kuin esimerkiksi Watch 3 -älykelloissa.

Watch GT 3 -älykellon molemmat kokoversiot on valmistettu ruostumattomasta teräskehyksestä, kiiltävämuovisesta takaosasta sekä lasisesta etuosasta. Aikaisemmin Huaweilta on nähty muun muassa keraamista rakennetta, mutta nyt siitä on päätetty luopua hinnan alentamiseksi.

Huawein mukaan pienemmän 42 mm version tarkat mitat olisivat 42,3 x 42,3 x 10,2 millimetriä ja painoa olisi 35 grammaa. Kyseessä on siis mukavan kompakti ja siro älykello, joka ei myöskään paina liikaa. Jos kuitenkin haluaa hieman suuremman kellon, niin 46 mm version virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 45,9 x 45,9 x 11 millimetriä ja painoksi 42,6 grammaa. Kyseessä on jo hieman kookkaampi kello, mutta ainakin itselleni se tuntui juuri sopivalta. Huawei tarjoaa Watch GT 3 -sarjassa siis jokaiselle sopivan koon, oli sitten pieni tai iso ranne.

42 mm versiosta Huawei myy Suomessa kahta Classic-versiota, joissa molemmissa on kultainen rakenne, mutta toisessa on mukana valkoinen nahkaranneke ja toisessa kultainen metalliranneke. 46 mm versiosta on olemassa kolme versiota, jotka ovat Elite-versio hopealla rakenteella ja metallirannekkeella, Classic-versio hopealla rakenteella ja ruskealla nahkarannekkeella sekä Active-versio mustalla rakenteella ja muovirannekkeella.

Muotoilun osalta 42 ja 46 mm versiot ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta myös eroja löytyy. 42 mm versio on pienemmän kokonsa ohella myös hieman pyöristetty ja lasi kaartuu kehykseen miellyttävästi. 46 mm versiossa Huawei on tehnyt hieman kulmikkaamman. Molempien versioiden muotoilun keskiössä on oikeassa reunassa oleva kruunupainike. Kyseessä on tyylikäs yksityiskohta, jonka Huawei on viimeistellyt tarkasti. Kruunua voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöristystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä. Painikkeessa lukee Huawei Watch GT ja siinä on pitoa parantavia uria.

Kellon oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoitus. Kellojen oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin ja vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosa on kelloissa identtinen, sillä siitä löytyy optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittaukseen vaadittava sensori. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia tietoja pienellä präntillä.

Vielä viikon mittaisen testijakson perusteella ei kellojen rakenteeseen tullut huomattavia kulumajälkiä, vaan lasi- ja metallipinnat näyttävät kuin uudelta. Ajan kanssa näyttölasi kuitenkin saattaa naarmuuntua, jos se osuu johonkin terävään. Huawei ei käytä kalliimmista kelloista tuttua safiirilasia, joten Watch GT 3 -kellojen peruslasi naarmuuntuu kuten normaali lasi. Laatuvaikutelma on molemmissa kokoversioissa siis erinomainen, eikä laadusta ole tingitty, vaikka materiaalit ovat hieman vaihtuneet.

Itse olisin kaivannut Watch GT 3 -kellojen takaosaan keraamista viimeistelyä, sillä nyt kiiltävä muovi ei ole kaikista parhain. Muovi on kuitenkin hyvä ja tuntuu kädessä miellyttävältä, mutta keraamin avulla olisi vältytty hiostavalta tunteelta. Toki suurimman osan ajasta kellot tuntuivat kädessä miellyttävältä, mutta muovi on aina muovia.

Huawei Watch GT 3 -kelloista on tehty luonnolliseen tyyliin 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävät. Kellojen kanssa voi mennä ilman pelkoa hajoamisesta esimerkiksi suihkuun tai uimaan, sillä ne kestävät vettä aina 50 metrin syvyyteen asti. Testijakson aikana kelloja pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja ne altistuivat useasti vedelle. Kelloille ei testijakson aikana käynyt kuinkaan, vaan ne kestivät kaiken ongelmitta.

Huawei on suunnitellut Watch GT 3 -älykellot niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevia rannekkeita. Watch GT 3 -kellojen rannekkeiden koko on 22 millimetriä, joten siihen on helppo vaihtaa kolmannen osapuolen rannekkeita ja ainakin itselläni monet jo entuudestaan kaapissa olleet rannekkeet sopivat kelloihin ongelmitta. Lisäksi Huawei tarjoaa kelloille erikseen ostettavia rannekkeita, mutta ne eivät ainakaan vielä ole saatavilla Suomessa.

Testiin saadut versiot Watch GT 3 -kelloista olivat niin sanottuja ”parempia malleja”, joissa oli metallirannekkeet. Henkilökohtaisesti tykästyin kovasti 46 mm version metallirannekkeeseen, sillä se tuo mukanaan omanlaista arvokkuutta ja tyylikkyyttä. Lisäksi metalliranneketta pystyy muokkaamaan itselle sopivaksi lisäämällä tai irrottamalla siitä palasia. Myös 42 mm versiossa oli metalliranneke, joka tuntui erittäin laadukkaalta. Kyseessä on enimmäkseen naisille suunnattu versio ja samalla todella tyylikäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteistä tekniikkaa ja loistava akunkesto

Huawei Watch GT 3 -älykelloissa Huawei ei tarjoa mitään mullistavaa tekniikkaa, vaan luottaa kategoriassaan varsin normaaleihin ratkaisuihin. Aikaisemmin testattujen Watch 3 -kellojen kaltaista tekniikkaa ei sisuksissa hyrrää, vaan kaikki on hieman astetta vaatimattomampaa. Teknisesti ei ole saatu myöskään mitään mullistavia päivityksiä verrattaessa Watch GT 2 -kelloihin, mutta mukana on tietysti parannuksia ja uusia sensoreita.

Uutuuskelloissa on kokoversiosta riippuen hieman erilaiset näytöt. Huawei on laittanut Watch GT 3:n 42 mm versioon pienemmän 1,32 tuuman AMOLED-näyttöpaneelin, kun taasen 46 mm versiossa on 1,43 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli. Lisäksi näytöt ovat kellon tyylisestikin pyöreät. Molemmissa kokoversioissa näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä, joten 42 mm version näytössä on 352 pikseliä tuumaa kohden ja 46 mm versiossa 326 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt ovat mukavan tarkkoja, joten kellonaika näkyy tarkasti. AMOLED-tekniikan ansiosta näytöissä on loistava värintoisto ja musta on oikeasti mustaa.

Testijakson aikana erityisesti 46 mm version näyttö tuntui mukavan kookkaalta ja sen käyttäminen oli erittäin mukavaa myös sormella. 42 mm version pienempi näyttö on jo selvästi pienempi, mutta myös sen käyttöön tottuu nopeasti. Kellojen näytössä on tuettuna myös automaattinen kirkkaus, joka on myös osittain vaadittua tässä hintaluokassa. Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch GT 3 -älykellon käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta.

Luonnollisesti Watch GT 3 -sarjan älykellot tukevat myös always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kello saadaan näkyviin myös sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.

Huawei on luopunut Watch GT 3 -älykelloissa tutusta Kirin-järjestelmäpiiristä, sillä nyt käytössä on virtapihi ARM Core-M -piiri. Mitään kovin erikoista suorituskykyä ei kelloilta kannata odottaa ja sen huomaa myös nopeasti päivittäisessä käytössä. Kello toimii pääasiassa jatkuvasti hyvin ja käyttöliittymässä on helppo liikkua, mutta joissakin kohdissa on havaittavissa takkuilua ja pätkimistä. Esimerkiksi monet animaatiot näyttivät erittäin huonolta, sillä ne eivät toistuneet sulavasti.

Kelloista löytyy tuki tuoreelle Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan niistä Huawei on päättänyt karsia. Kalliimmista Watch 3 -sarjan älykelloista löytyi tuki LTE-yhteyksille, joka mahdollisti puhelut ja verkkoyhteyden suoraan kellosta. Huawei Watch GT 3 -älykelloihin on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 2 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, mutta kovin paljoa ei 2 gigatavuun mahdu.

Jos haluaa puhua puheluita Watch GT 3 -kellojen kautta, niin silloin tarjolla on kyllä Bluetooth-yhteyden ylitse tapahtuvat puhelut. Kelloissa on sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, jotka yhdessä mahdollistavat puheluihin vastaamisen. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta.

Akunkesto on osa-alue, joka on Huawein älykelloissa ollut monesti yksi suurimmista valttikorteista. Nyt myös Huawei Watch GT 3 -kelloille on luvattu mukavan pitkä akunkesto. Huawei on vahvistanut 42 mm versiossa olevan pienempi 292 milliampeeritunnin akku, kun taasen suuremmassa 46 mm versiossa on selvästi kookkaampi 455 milliampeeritunnin akku.

Pienemmän 42 mm version akunkestoksi on kerrottu vähintään 7 päivää peruskäytössä ja 46 mm version akunkestoksi vastaavasti 14 päivää peruskäytössä. Huawein mukaan tämä tarkoittaisi, että kelloa käytettäisiin 30 minuutin ajan Bluetooth-puheluihin viikossa, 30 minuutin ajan musiikin kuunteluun viikossa, sykkeen ja unen jatkuvaan seurantaan, 90 minuutin urheilusuorituksiin viikossa GPS-yhteydellä sekä ilmoituksien vastaanottamiseen. Akunkesto on Watch GT 3:n kokoversiosta riippuen siis 1-2 viikkoa, joka on edelleen erinomainen suoritus.

Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan luvatulla tasolla. Erityisesti 46 mm versiossa yhden päivän aikana akkua kului noin 6-8 prosenttia päivässä, kun kelloa käytettiin vähäisesti. Kelloa täytyy ainakin omassa käytössäni ladata noin 10 päivän välein, mikä on todella pitkä aika älykellolle. 42 mm version akunkesto ei ole aivan samalla tasolla, mutta ei sekään aivan toivoton ole. Mielestäni Huawei on tehnyt hyvää työtä akunkeston kanssa, sillä se on tärkein osa-alue älykelloissa. Ainakaan itse en ole innostunut älykelloista, joita täytyy päivittäin ladata.

Huawei on tuonut kelloihin lisäksi 10 watin tehoisen langattoman latauksen. Lataus tuntui olevan varsin perustasolla, eli se ei ollut mitenkään nopea, eikä myöskään liian hidas. Mielestäni on edelleen erikoista, että älykelloihin ei ole yleisestikään saatu kovin tehokkaita pikalatauksia viime vuosina, vaikka älypuhelimissa pikalataukset ovat menneet suuresti eteenpäin. Tehokas pikalataus on toki haastava tehdä pienen kokoluokan laitteeseen, sillä lataus tuottaa aina lämpöä.

Langaton lataus mahdollistaa lisäksi monista puhelimista nykyisin löytyvän käänteisen langattoman latauksen hyödyntämisen. Esimerkiksi reissuun ei tarvitse enää ottaa kellon omaa laturia välttämättä mukaan, jos puhelin tukee käänteistä langatonta latausta.

Kevennetty HarmonyOS 2.1 ja tuki AppGallery-sovelluskaupalle

Huawei hyödyntää Watch GT 3 -älykelloissa nyt ensimmäistä kertaa GT-sarjassa HarmonyOS-käyttöjärjestelmää, kun aikaisemmin hyödynnettiin vielä LiteOS-käyttöjärjestelmää. Oikeastaan kyseessä on vain sama mutta uudelleen nimetty käyttöjärjestelmä, sillä suuria muutoksia ei ole tullut. Kyseessä ei ole kuitenkaan yhtä monipuolinen HarmonyOS-versio kuin aikaisemmin testatuissa Watch 3 -sarjan kelloissa ollut.

HarmonyOS 2.1 tarjoaa uusitun käyttöliittymän, joka on aikaisempaa hieman monipuolisempi sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja ihon lämpötilan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, mutta esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ei ole mahdollista suoraan kellosta vastata. Tämä johtuu siitä, että HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle on todella vähän tuettuja sovelluksia. Tilanne voi parantua joskus, mutta toistaiseksi kello vain näyttää ilmoitukset ja reagoimista varten täytyy taskusta ottaa puhelin esille.

Toki tekstiviesteihin pystyy vastaamaan myös kellosta, mutta harva enää niitä lähettää toisilleen. Erikoisesti ainakin testijakson aikana Watch GT 3 -älykelloihin tuli samat ilmoitukset jopa 5-10 kertaa, joten ominaisuus oli hieman erikoinen. Todennäköisesti ongelma korjataan tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä ilmoituksien kanssa on hieman ongelmia. Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on kuusi pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä.

Pikavalinnat

Yksi uudistuksista on sovelluksien ruudukkovalikko, jossa sovelluksien kuvakkeet ovat helposti löydettävissä. Käyttäjät voivat lähentää tai loitontaa sovelluksien kuvakkeita kellossa olevan pyöritettävän kruunupainikkeen avulla, mikä helpottaa hieman navigointia. Sovellusnäkymä on mahdollista saada myös luetteloksi, joka voi helpottaa sovelluksien löytämistä, sillä luettelonäkymässä on esillä myös sovelluksien nimet.

HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Asetusvalikko on selvästi karsitumpi kuin Watch 3 -sarjan kelloissa, sillä Watch GT 3 -kelloissa käyttöjärjestelmä on selvästi kevyempi. Esimerkiksi päivityksiä ei voida asentaa suoraan kellosta, vaan moniin asioihin tarvitaan avuksi puhelinta.

Asetukset

Huawei on tuonut kelloihin mukaan myös uusia kellotauluja. Kellotaulujen välillä voidaan vaihdella painamalla pitkään näyttöä. Kellotaulut näyttävät aikaisempaa enemmän sisältöä kerralla, mutta mukana on myös tyyliteltyjä ja klassisia kellotauluja. Huawein mukaan kaikkien esiasennettujen kellotaulujen pitäisi tukea myös always-on-display-toimintoa.

Huawei on asentanut älykelloihin monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, wallet, kalenteri, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Esimerkiksi wallet-sovellus ei ole toiminnassa Suomessa, sillä yksikään pankki ei tue Huawein maksuratkaisuja. Sää-sovelluksen kautta on helppo tarkistaa sää, mutta sen pystyy tarkistamaan myös ikkunasta pihalle katsomalla. Erikoisesti sää-sovellus ei osannut ilmoittaa lämpötilaa miinusasteina, vaan -10 asteen pakkasessakin kello ilmoitti lämpötilan olevan 10 astetta.

Sovellusvalikoima on erittäin heikko.

Watch GT 3 -kellot eroavat kalliimmista Watch 3 -sarjan älykelloista sillä, että mukana ei ole sisäänrakennettua AppGallery-sovelluskauppa. Kellot tukevat kuitenkin kolmannen osapuolen sovelluksia sekä AppGallery-sovelluskauppaa, mutta sovellukset täytyy asentaa kelloihin puhelimen kautta.

AppGalleryn sovellustilalle on tällä hetkellä todella rajallinen, eikä valikoimasta tuntunut löytyvän yhtään mielenkiintoista sovellusta. Ehkä ainoa järkevä sovellus oli Huawein oma Petal Maps -karttapalvelu, mutta sekin vaatii toimiakseen puhelimen. Vaikka tuki kolmannen osapuolen sovelluksille löytyy, niin mitään kovin suurta tukea sovelluskehittäjiltä tuskin tullaan näkemään. Älä siis odota kelloille suosittujen palveluiden sovelluksia.

Huawei itse kehittämä HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmä vaikuttaa Watch GT 3 -älykelloissa niin sanotulta ”pirkka-versiolta”, sillä kyseessä on varsin karsittu versio Watch 3 -sarjan kelloissa löytyneestä HarmonyOS-versiosta. Vaikka yhtä monipuolisesta älykellosta ei tällä kertaa ole kyse, niin Watch GT 3 -kellot tarjoavat silti kaikki tutut perusominaisuudet, jotka riittävät varmasti monille. Lisäksi kevennetyn käyttöjärjestelmän hyöty on aikaisempaa parempi akunkesto. Kokonaisuudessaan käyttökokemus tuntui olevan erittäin hyvä omassa kategoriassaan.

Huawein tutut urheilu- ja terveysominaisuudet

Huawei on ollut jo vuosia vahvoilla älykellojensa urheilu- ja terveysominaisuuksien kanssa, eikä Watch GT 3 -kellot ole tässä suhteessa poikkeus. Huawei on pistänyt jälleen parastaan ja tuonut mukaan myös suomalaisosaamista. Älykellojen sisältä löytyy Suomessa Huawein kehittämä algoritmi, joka korvaa aikaisemmin älykelloissa nähdyn myöskin suomalaisen Firstbeatin ratkaisut.

TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee muun muassa yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Watch GT 3 -älykelloja mainostetaan yli 100 harjoitustilalla, ja se pitää sisällään 18 ammattilaistilaa, 12 ulkotreeniä sekä 7 ulkotreeniä. TruSport-algoritmi myös tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Testijakson aikana automaattinen harjoituksen tunnistus ei ollut kaikista paras, sillä kellolta meni usein pitkään ennen esimerkiksi lenkillä olemisen tunnistamista. Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myöskin käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Aikaisempien kellojen kohdalla TruSport-algoritmi ei kerännyt kovin paljoa kehuja, sillä erityisesti Watch 3 -sarjan kelloissa oli havaittavissa ongelmia GPS-yhteyden kanssa. Nyt kuitenkaan vastaavia suurempia ongelmia ei Watch GT 3 -älykelloissa havaittu, vaan laite tuntui toimivan paremmin. Lisäksi GPS-yhteys löytyi selvästi nopeammin, vaikka edelleen puhutaan noin 10-20 sekunnin viiveestä. GPS kuitenkin toimi selvästi paremmin, sillä Watch GT 3 ei hukannut yhteyttä kesken harjoituksen tai aktivoinut sitä toimintaan vasta puolivälissä.

Huawei on laittanut kelloihin myös uuden ja päivitetyn TruSeen 5.0+ -tekniikan, jonka avulla kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin. Huawei on luvannut uuden syketeknologian vähentävän fresnel-filmin aiheuttamia häiriöitä 66 prosentilla ja sykkeen tarkkuutta on pystytty parantamaan merkittävästi.

Huawei on kertonut yleensä sykkeenmittauksen poikkeaman olevan 10 iskua minuutissa (bpm), mutta uuden TruSeen 5.0+ -tekniikan avulla poikkeama on saatu Watch GT 3 -kelloissa vain 5 iskuun minuutissa. TruSeen 5.0+ -tekniikka ei paranna Huawein mukaan vain sykemittauksen tarkkuutta ja luotettavuutta, sillä sen luvataan parantavan myös veren happipitoisuuden mittaamista (SpO2). Veren happipitoisuuden mittaamisen on kerrottu parantuneen 5 prosentilla, ja samalla tarkkuus on hyvä myös erilaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa.

Watch GT 3 -kelloissa on sisäänrakennettuna kaksikaistainen viisijärjestelmällinen paikannussiru, jonka luvataan vähentävän häiriöitä. Yksi merkittävä uudistus Watch GT 3 -älykelloissa on myös uusi TruSpeed 5.0+, joka parantaa muun muassa GPS:n toimintaa. Uusittu algoritmi vähentää muun muassa paikannuksen poikkeamia ja se kehittyy tekoälyn avulla paremmaksi. Huawei Watch GT  3 -älykelloissa on myös edeltäjistään tuttu ”reitti takaisin” -ominaisuus, jonka avulla kello osaa opastaa käyttäjän takaisin samaa reittiä pitkin, kuin mitä on kulkenutkin.

Uutena ominaisuutena Huawei Watch GT 3 -älykelloihin on saatu ihon lämpötilan mittaus, jota ei ole ennen GT-sarjassa ollut, mutta se nähtiin jo Watch 3 -sarjassa aikaisemmin. Ihon lämpötilan mittausta ei käytetä millään tavalla urheilusuoritteiden tai terveyden seurantaan, vaan kyseessä on käyttäjälle tarjottava lisätieto omasta kehosta. On myös hyvä muistaa, että ihon lämpötila ei ole sama kuin ruumiinlämpötila, sillä lukemat ovat selvästi alhaisempia. Ihon lämpötilan mittauksella voidaan kuitenkin nähdä mielenkiintoisesti, jos jossain kohtaa lämpötila on noussut tai laskenut selvästi. Mitään todellista hyötyä siitä ei varmasti kenellekään ole.

Unen mittaus

Huawei Watch GT 3 -älykelloissa on myös tuttuun tapaan Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch GT 3 -kelloissa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch GT 3 -kellojen kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti. Toki testijakson aikana stressitasoja ei saatu kovinkaan korkealle, vaan lukemat olivat ainakin allekirjoittaneella hyvin alhaisia.

Terveellinen elämä

Yksi uutuusominaisuuksista Watch GT 3 -kelloissa on ”Terveellinen elämä”, jonka avulla kello pystyy opastamaan käyttäjäänsä erilaisten tavoitteiden avulla terveellisempään elämään. Erilaisia tavoitteita ovat muun muassa tietty askelmäärä, hengittäminen, uni, aktiivisuus, veden juominen sekä hymyileminen. Kyseessä on kiva ominaisuus, jonka avulla pystyy seuraamaan päiväkohtaisesti aikaisempaa paremmin, kun itse asettamat tavoitteet on pystynyt saavuttamaan.

Kokonaisuudessaan Huawei Watch GT 3 -älykello on yllättävän monipuolinen laite urheilun- ja terveydenseurantaan. Kaikkien edellämainittujen ominaisuuksien lisäksi kelloissa on muutamia muita mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten tekoälyyn pohjautuva henkilökohtainen juoksuvalmentaja sekä varoitukset ilmanpaineen vaarallisista muutoksista. Testijakson aikana itse koin Watch GT 3:n olevan ainakin peruskäyttäjälle ja -urheilijalle tarpeeksi monipuolinen älykello.

Toimii yhdessä Huawei Health -sovelluksen kanssa

Huawei Watch GT 3 -älykellojen kanssa Huawei hyödyntää jälleen tuttua Huawei Health -sovellustaan, johon on voitu aikaisemminkin yhdistää kaikki yhtiön muutkin älykellot. Poikkeusta ei siis Watch GT 3 -sarjassa tehdä, ja hyvä niin. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen kellon keräämät tiedot ja esittää ne loogisesti käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS 2 -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch GT 3 -älykelloja, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Lisäksi sovellus mahdollistaa kolmannen osapuolen sovelluksien lataamisen, kuten aikaisemmin mainittiin. Sovelluksen kautta onnistuu kellon päivittäminen, eikä se ole mahdollista suoraan kellosta.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki ainakin omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi hiljattain uusittu käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.

Yhteenveto

Huawei Watch GT 3 -älykellot ovat monella tavalla tuttua Huaweita ja tällä kertaa uutuuskellot vakuuttavat tyylikkäällä toteutuksella sekä kattavilla terveys- ja urheiluominaisuuksilla. Kyseessä on seuraajat aikaisemmille Watch GT 2 -älykelloille, joihin verrattaessa Huawei on saanut mukaan paljon uutta, mutta samalla paljon tuttua. Kyse ei ole siis kilpailijasta Samsungin tai Applen huippuluokan älykelloille, vaan Huawei on pyrkinyt tarjoamaan älykelloja myös edullisemmalla hinnalla hieman karsitummilla älyominaisuuksilla.

Itse tykästyin Watch GT 3 -älykelloihin kovasti testijakson aikana ja kyseessä on sellainen laite, jonka valitsisin itse todellisien älykellojen sijasta. Yksi kevyempien älykellojen vahvuuksista on akunkesto, joka on nyt myös Watch GT 3 -kellojen suurin vahvuus. Erityisesti 46 mm version kahden viikon akunkesto on loistava, eikä kelloa tarvitse päivittäin ladata. Toinen selvä Huawein uutuuskellojen vahvuus löytyy rakenteesta, sillä Watch GT 3 -kellot näyttävät klassisilta ja ovat todella laadukkaita. Lisäksi 5 ATM -luokituksen mukainen vedenkestävyys mahdollistaa kellojen käytön myös uidessa.

Watch GT 3 -kelloissa tykkäsin myös laadukkaasta ja tarkasta AMOLED-näyttöpaneelista, joka takaa aikaisempaa paremman käyttökokemuksen. Lisäksi kelloissa on tuki langattomalle lataukselle, joka helpottaa lataamista myös reissun päällä. Vahvuuksia ovat myös monipuoliset urheilu- ja terveysominaisuudet, joissa Huawei on ollut aina vahvoilla. Ainakin itse koin ominaisuuksien riittävän peruskäyttäjälle ja -urheilijalle. Uutuuskellot toimivat myös Android- ja iOS-laitteiden kanssa, joten käytössä ei tarvitse olla Huawein puhelin.

Valitettavasti muutamasta kohdasta täytyy antaa myös Watch GT 3 -kelloissa miinusta, joista suurimmat liittyvät juuri älyominaisuuksien puutteeseen. Koska kyseessä on kevennetty älykello, niin kaikkia huippukellojen ominaisuuksia ei voikaan odottaa, mutta ainakin kaksi osa-aluetta on Watch GT 3:n heikkouksia. Esimerkiksi tuki kolmannen osapuolen sovelluksille on heikko ja AppGallerysta löytyy vain kourallinen sovelluksia, joista suurin osa on tarpeettomia. Lisäksi älykelloista puuttuu Suomessa tuki mobiilimaksamiselle, jonka voisi olettaa olevan yksi perusominaisuus tämän hintapisteen kellossa.

Huawei Watch GT 3 -älykellot tulevat saataville Suomessa 13. joulukuuta 2021, mutta ne ovat kirjoitushetkellä jo ennakkotilattavissa. Huawei Watch GT 3 -kello on saatavilla 42 ja 46 mm versioissa ja hinnat riippuvat kellojen rannekkeiden materiaaleista. Hintaa kellojen perusversioilla nahka- tai muovirannekkeilla on 279 euroa ja tyylikkäämmillä metallisilla rannekkeilla varustellut versiot maksavat 329 euroa.

Hyvää

  • Kaksi kokoa, molemmat laadukkaasti valmistettu
  • 5 ATM -luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Tarkka AMOLED-näyttöpaneeli
  • Loistava akunkesto (erityisesti 46 mm versiossa)
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Kattavat urheilutoiminnot ja terveyden seurannan ominaisuudet
  • Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
  • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Kolmannen osapuolen sovellusvalikoima on suppea
  • Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
  • Ei kaikista älykkäin älykello
  • Rajoittunut ohjelmistokokemus ja muutamat ohjelmiston erikoisuudet
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut