ArvostelutHonorHuaweiYleinen

Testissä Huawei Y5p ja Honor 9A – Sovelluspula edelleen läsnä

Honor 9A ja Huawei Y5p

Olemme SuomiMobiilissa päässeet jo testaamaan monia Huawein älypuhelimia, joista ei löydy tuttuja Googlen palveluita, kuten Google Play -sovelluskauppaa. Testissä on ollut viime viikkoina hyvin edullinen Huawei Y5p -älypuhelin, joka tarjoaa hintaluokassaan tuttuja ominaisuuksia. Lisäksi testissä on käynyt Honor 9A, joka Honorin ensimmäinen Googleton älypuhelin Suomen markkinoilla.

Huawei ja Honor pyrkivät nyt uutuuspuhelimillaan haastamaan kilpailijoitaan erityisesti teknisillä ominaisuuksilla sekä vahvoilla kokonaisuuksilla, mutta valitettavasti monien mielenkiinto lopahtaa viimeistään siinä kohtaa, kun sovelluksia pitäisi lähteä asentamaan. Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa ei vielä ole lähelläkään Google Playtä, vaikkakin kyseessä on jo maailman kolmanneksi suurin sovelluskauppa. Tutut globaalit ja paikalliset sovellukset kaupasta vielä puuttuvat, mutta suurimman osan pystyy kuitenkin lataamaan kolmannen osapuolen sivustoilta.

Huawei on panostanut Huawei Y5p -puhelimessaan erityisesti tyylikkääseen ja värikkääseen ulkoiseen toteutukseen sekä suureen tallennustilaan. Honor 9A -puhelimessa on panostettu myöskin näyttävään rakenteeseen, suureen näyttöpaneeliin, isoon akkuun sekä kameroiden määrään. Perustekniikaltaan puhelimet ovat kuitenkin hyvin samanlaisia MediaTekin järjestelmäpiiriin perustuvia. Suomessa Huawei Y5p maksaa 99 euroa ja Honor 9A vastaavasti 149 euroa, joten hintaeroa on vain 50 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan hieman normaalia kevyemmin kahteen alle 150 euron älypuhelimeen, eli Huawei Y5p- ja Honor 9A -malleihin. Tulemme tarkastelemaan laitteiden ulkoista laatuvaikutelmaa, tekniikkaa, akunkestoa, kameroita sekä tämänhetkistä Huawein ekosysteemin toimivuutta. Kokemukset puhelimista perustuvat useamman viikon testailuihin toissijaisena puhelimena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Huawei Y5p (DRA-LX9) Honor 9A (MOA-LX9N)
Mitat: 146.5 x 70.9 x 8.4 mm 159.1 x 74.1 x 9 mm
Paino: 144 g 185 g
Rakenne: Muovikehys / muovinen takaosa / näyttöä suojaa lasi  Muovikehys / muovinen takaosa / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 5.45 tuumaa HD+ (1440 x 720) / 18:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz 6.3 tuumaa HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio P22 [MT6762R] (4x 2.0 GHz Cortex-A53 & 4x 1.5 GHz Cotex-A53) 8-ytiminen MediaTek Helio P22 [MT6762R] (4x 2.0 GHz Cortex-A53 & 4x 1.5 GHz Cotex-A53)
Grafiikkasuoritin: PowerVR GE8320 PowerVR GE8320
Muisti: 2 Gt RAM-muistia / 32 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1] + tuki microSD-muistikortille 3 Gt RAM-muistia / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1] + tuki microSD-muistikortille
Takakamera: 8 MP pääkamera (f/2.0 / AF) + LED-salama 13 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulma (f/2.2) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 5 MP etukamera (f/2.0 / AF) 8 MP etukamera (f/2.0 / AF)
Akku: 3020 mAh (ei irrotettava) 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 / EMUI 10 (ei sisällä Googlen palveluita) Android 10 / Magic UI 3.1 (ei sisällä Googlen palveluita)
Muuta: Dual-SIM Dual-SIM / sormenjälkilukija
Liitännät: microUSB / USB 2.0 microUSB / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin / kuulokeliitin Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: Etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin Etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin
Värit: Musta / sininen / vihreä Sininen / musta
Hinta: 99 € 149 €

Jämäkät muovirakenteet molemmissa puhelimissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Y5p ja Honor 9A poikkeavat toisistaan ulkoisesti selvästi, mutta yksi yhteinen tekijä laitteista löytyy, nimittäin muovirakenne. Huawei Y5p on mattapintaista muovia kehyksistään ja takaosaltaan, kun taasen Honor 9A on kehykseltään myös mattapintaista muovia, mutta takaosa on kiiltäväpintainen ja hieman lasin tyylinen.

Honor 9A on kieltämättä tyylikäs puhelin, mutta samalla varsin paksu. Honor on ilmoittanut laitteen virallisiksi mitoiksi 159,1 x 74,1 x 9 millimetriä ja painoa siltä löytyy 185 grammaa. Vaikka rakenne on muovia, niin Honor on onnistunut tekemään laitteesta todella jämäkän, mikä on myös puhelimen yksi valttikorteista. Honor 9A ei anna periksi tai päästele minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä taivuteltaessa.

Puhelin istuu käteen varsin mukavasti ja erityisesti mattapintainen kehys antaa mukavaa pitoa. Kiiltävä takaosan pinta on kuitenkin hieman liukas, mutta ei kuitenkaan yhtä liukas kuin perinteinen lasi. Testijakson aikana oli havaittavissa, että Honor 9A:n takaosan kiiltävä muovipinta keräsi peruskäytössä hieman naarmuja, joten jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen tuskin on kovinkaan huono idea. Muovipinta on myös varsinainen sormenjälkimagneetti, eikä lika ja sormenjäljet lähde siitä yhtä helposti pyyhkimällä pois samalla tavalla kuin lasipinnoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 9A on Suomessa myynnissä kahdessa väriversiossa, jotka ovat testissäkin käynyt sininen Phantom Blue sekä perinteikäs musta Midnight Black.

Etuosastaan Honor 9A on varsin perinteikäs laite, sillä näyttö peittää suuren osan pinta-alasta ja etukameraa varten on näyttöön tehty lovi. Takaosassa on tämän hetken trendin mukainen laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Takaosassa on lisäksi perinteikäs sormenjälkilukija sekä Honorin logo. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat laitteen oikeassa kyljessä ja vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka. Honor 9A:n alareunaan on sijoitettuna kuulokeliitin, micro-USB-latausliitin sekä yksi kaiutin.

Huawei Y5p on taasen selvästi kompaktimpi puhelin, sillä kyseessä on todellisuudessa varsin pieni laite. Huawei on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 146,5 x 70,9 x 8,4 millimetriä ja painoksi 144 grammaa. Huawei Y5p on siis sopiva myös pieneenkin käteen, eikä puhelin myöskään paina kovin paljoa. Kyseessä on myös tuttuun Huawein tyyliin jämäkkä puhelin, eikä se päästele mitään natinoita sitä käsien välissä taivuteltaessa.

Yksi selvistä Huawei Y5p -puhelimen rakenteellisista valttikorteista on mattapintainen toteutus, jonka ansiosta puhelin pysyy kädessä myös hyvin, eikä se myöskään pääse valumaan epätasaisilta pinnoilta pois samalla tavalla kuin lasiset puhelimet. Mattapinnan valttikortti on myöskin se, ettei se kerää sormenjälkiä tai naarmuja juurikaan, joten Huawei Y5p pysyy pitkään erittäin hyvänä.

Huawei Y5p on varmasti yksi tämän hetken tyylikkäimmistä alle 100 euron älypuhelimista, ja samalla myöskin miellyttävät väriversiot tekevät laitteesta pirteän. Testissä käynyt väriversio oli sininen, mutta tarjolla on myös musta sekä tyylikäs mintunvihreä väriversio.

Puhelimen etupuolella on tänä päivänä jo jopa hieman vanhahtava näyttötoteutus, sillä sitä kiertää varsin suuret kehykset, eikä näytössä ole myöskään pyöristettyjä kulmia tai mitään lovitoteutuksia. Näytön yläpuolelle on sijoitettuna etukameran lisäksi myös puheluihin käytettävä kuuloke, joka toimii myös laitteen ainoana kaiuttimena. Huawei Y5p:n takaosa muovailee nykytrendiä, sillä silmiin pistää ensimmäinen neliömäinen kamera-alue, jossa on yksi kamera, mikrofoni sekä LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös Huawein logo. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet löytyvät oikealta kyljeltä ja SIM-korttitelakka on sijoitettuna vasempaan kylkeen. Huawei Y5p:n alareunassa on micro-USB-latausliitin ja kuulokeliitin on asetettuna puhelimen yläreunaan.

Tekniikassa ei mitään erikoista

Teknisien ominaisuuksien osalta kummatkaan puhelimista eivät tarjoa mitään kovin hämmästyttää, vaan näytöt, järjestelmäpiirit sekä muistien määrät ovat molemmissa puhelimissa hintaluokassaan peruskauraa. Lisäksi Honor 9A ja Huawei Y5p perustuvat täysin samaan MediaTekin kehittämään Helio P22 -järjestelmäpiiriin, joka on suunnattu juurikin alemman hintapisteen älypuhelimiin. Suurimmat tekniset eroavaisuudet löytyvät kuitenkin muistien määrästä, sillä Huawei Y5p:ssa on vain 2 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, kun taasen Honor 9A tarjoaa 3 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Suorituskyvyltään molemmat puhelimet ovat kohtuullisia, mutta jos hakusessa on puhelin pelaamiseen tai aktiiviseen käyttöön, niin kumpikaan ei varmasti ole kovin järkevä ostos. Järjestelmäpiirin kyvykkyys riittää mukavasti kevyeen käyttöön, eli sosiaalisen median tai netin selaamiseen ja puhelimen perinteisiin askareisiin. Raskaiden pelien kanssa saa jopa hermot palamaan, sillä lataaminen ja toimivuus ei ole aina kovinkaan sulavaa.

Valitettavasti puhelimissa ei pystytty kovin kattavasti suorituskykytestejä ajamaan, sillä laitteiden ohjelmisto ei antanut lupaa testisovelluksien asentamiseen, eikä myöskään kaikki sovellukset toimineet puhelimissa. Testien perusteella käyttöliittymä tuntui puhelimissa toimivan sulavasti, eikä sen kanssa ollut mitään takkuiluja. Suurimmat hidastelut tulevat vastaan sovelluksien kankeassa toiminnassa sekä erityisesti sovelluksien hitaassa käynnistymisessä. Esimerkiksi kameran aukeamiseen molemmilla puhelimilla kului useampi sekunti, minkä jälkeen usein myös kuvattava tilanne saattaa olla jo ohi ennen kuin kamera on käyttövalmiina.

Honor 9A on näyttönsä osalta selvästi parempi kuin Huawei Y5p. Puhelimessa on suuri 6,3 tuuman IPS LCD -näyttöpaneeli, jossa on HD+ -tarkkuus. Näytön kuvasuhde on moderni 20:9, jonka lisäksi näytössä on myös pisaramainen lovitoteutus etukameraa varten. Näyttö on monessa tilanteessa tarpeeksi hyvä, vaikka HD+ -tarkkuus ei ehkä vaativammalle yleisölle ole miellyttävä vaihtoehto. HD+ -tarkkuus on kuitenkin tässä hintapisteessä erittäin yleinen.

Näytön värintoisto on mielestäni hyvä, vaikka ei aivan täydellinen. Näyttö toistaa värit hieman sinertävänä oletusasetuksilla. Näytön värilämpötilaa on kuitenkin mahdollista säätää asetuksien kautta kolmen oletusasetuksen välillä tai vaihtoehtoisesti väriympyrästä. Näytössä on myös silmäystävällinen tila, eBook-tila sekä mahdollisuus loven piilottamiseen, jos siitä ei tykkää. Näyttö on myös kohtuullisesti luettavissa auringonpaisteessa, mutta mitään huippupuhelimia vastaavaa luettavuutta ei kannata odottaa Honor 9A:n kaltaiselta edulliselta puhelimelta. Näytön kirkkaus on siis monessa tilanteessa riittävä ja myöskin katselukulmat ovat erinomaiset.

Huawei Y5p:n näyttö on selvästi pienempi, sillä se on kooltaan vain 5,45 tuumaa. Näyttö perustuu myöskin IPS LCD -tekniikkaan ja tarkkuus yltää HD+ -tasolle. Näyttöön on saatu muutaman vuoden takaa tutuksi tullut 18:9-kuvasuhde, eikä näytössä ole myöskään mitään häiriötekijöitä. Huawei Y5p on siis näyttönsä osalta hieman vanhahtava, mutta se annettaneen anteeksi, sillä onhan kyseessä vain 99 euron hintainen älypuhelimin. Näyttö ajaa asiansa, mutta sen luettavuus ei ole auringonvalossa kovin erikoinen, mutta monessa tilanteessa kirkkautta on kuitenkin riittävästi. Näytön väriasetuksia on mahdollista säätää muutaman oletusasetuksen avulla, mutta kovinkaan laajasti ei näytölle löydy asetuksia.

Honor 9A on varusteltuna sormenjälkilukijalla.

Honor 9A ja Huawei Y5p ovat molemmat varusteltuna biometrisillä lukituksen avaustavoilla. Honor 9A:sta löytyy perinteinen sormenjälkilukija takaosasta ja samalla mukana on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Puhelimen sormenjälkilukija toimii kohtuullisen nopeasti ja luetettavasti aivan kuten monissa muissakin Honorin puhelimissa on ollut tapana. Huawei Y5p on sen verran edullinen laite, että sormenjälkilukija on osa-alue, josta on jouduttu karsimaan.

Kasvojentunnistus on kuitenkin läsnä molemmissa puhelimissa ja se myös tuntuu toimivan. Toki kasvojentunnistus pohjautuu puhelimissa etukameraan, eikä sitä voida yleisestikään pitää kovin luotettavana. Joissain tilanteissa lukituksen pystyy tarvittaessa ohittamaan kuvalla tai toisen ihmisen kasvoilla, mutta ainakaan testijakson aikana kuvalla ei lukituksia saatu kovin helpostikaan avattua. Kasvojentunnistus oli Honor 9A- ja Huawei Y5p -puhelimissa yllättävän nopea lukituksen avaustyyli, vaikka muutamissa tilanteissa kasvojentunnistuksen kanssa oli hieman viivettä havaittavissa.

Yksi tekninen huomioitava seikka erityisesti Honor 9A -puhelimessa on NFC-tuki, joka puhelimesta siis löytyy. Valitettavasti Huawei Y5p -malliin ei NFC:tä ole saatu, sillä siitä on monessa tilanteessa jopa todellista hyödytä. NFC:n avulla pystytään helposti yhdistämään esimerkiksi sitä tukeva kaiutin puhelimeen tai vaihtoehtoisesti maksaa ostoksia kaupan kassalla. NFC on siis Honor 9A:n valttikortti, mutta samalla Huawei Y5p:n selvä puute.

Honor 9A:n valttikorttina akunkesto

Erityisesti Honor 9A -puhelimen valttikortti on suuri 5000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa myös erittäin hyvän käyttöajan puhelimelle. Honor on itse luvannut puhelimen akun kestävän jopa useamman päivän, jolloin akunkestoa ei tarvitse suuremmin huolehtia. Testijakson aikana akulla päästiin aktiivisessa käytössä pari päivää, mutta vähemmällä käytöllä akun saa kestämään varmasti pidempäänkin. Honorin mukaan 5000 milliampeeritunnin akusta löytyy pohtia jopa 65 tunnin mittaiseen puheluun tai 32 tunnin jatkuvaan videoiden katseluun.

Honor 9A:lla on mahdollista ladata myöskin muita laitteita, kunhan käytettävissä on OTG-kaapeli. Itse laitetta ladataan vanhahtavan micro-USB-latausliittimen kautta, joka on selvä heikkous. Yleisesti tällä hetkellä kaikissa puhelimissa on USB-C-tyypin liitin, joten on jopa hämmästyttävää, miksi Honor 9A -puhelimessa on vanha liitin.

Molemmissa puhelimissa on micro-USB-latausliitin.

Koska puhelimessa on micro-USB-liitin, niin luonnollisesti laite ei myöskään tue minkäänlaista pikalatausta. Puhelimen suuren 5000 milliampeeritunnin akun lataaminen hitaalla latauksella on varsin tuskallista ja siihen kuluu useampi tunti. Mielestäni Honor olisi saanut tuoda puhelimeen jonkinlaisen pikalatauksen, sillä sen avulla Honor 9A olisi pystynyt erottautumaan joukosta positiivisesti.

Huawei Y5p on akun osalta hieman vaatimattomampi, sillä puhelimeen on saatu 3020 milliampeeritunnin akku. Testien perusteella akun saa kulumaan jopa päivässä loppuun, jos on puhelimen tehokäyttäjä, mutta hieman kevyemmällä käytöllä akku kestää parikin päivää. Huawei on itse luvannut puhelimelle 17 tuntia videoiden toistoa.

Suurin ongelma myöskin Huawei Y5p:n kohdalla vanha micro-USB-latausliitin, joka on toki edelleen yleinen alle 100 euron älypuhelimissa. Mielestäni myöskin Huawei olisi voinut tyytyä käyttämään USB-C-tyypin latausliitintä, sillä se on tämän päivän standardi. Puhelinta ladataan perinteisen laturin avulla, eikä Huawei Y5p tue siis minkäänlaista pikalatausta. Puhelimen akun täyteen latautumiseen menee myöskin reilu pari tuntia, joten puhelin kannattaa laittaa latautumaan yöksi.

Älä odota kameroilta liikoja

Huawei luottaa halpapuhelimessaan vain yhteen kamerasensoriin, kun taasen Honorin puhelimesta löytyy jopa kolme kamerasensoria takaosasta. Noin 50 euron hintaerolla on mahdollista saada selvästi monipuolisempi kameratoteutus, mutta valitettavasti kummankaan puhelimen kameroiden laadusta ei kannata hyppiä riemusta.

Honor 9A -puhelimessa luotetaan 13 megapikselin pääkameraan, jossa on f/1.8-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, jolla pystytään taltioimaan kuvia selvästi pääkameraa laajemmalla kuvakentällä. Kolmas kamera on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jolla saadaan aikaiseksi siis tuttu bokeh-efekti.

Kuvien erityisesti pääkameralla on kohtuullinen, sillä kuviin saadaan yllättävän hyvin yksityiskohtia, tarkkuutta sekä värit taltioituvat luonnollisesti. 5 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvien laatu ei ole ainakaan kovin erikoinen, sillä kuvat ovat pehmeitä sekä yksityiskohtia on suhteessa vähän. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pääasiassa hyviä, mutta heikossa valaistuksessa kuvaamista ei kameroilla valitettavasti testattu. Alapuolella on Honor 9A:n eri kameroilla taltioituja testikuvia.

Pääkamera:

Ultralaajakulma:

Syvyysterävyys:

Huawei Y5p kamera koostuu ainoastaan yhdestä 8 megapikselin sensorista, jossa on f/2.9-aukko ja automaattitarkennus. Kameralla pystytään taltioimaan kohtuullisia kuvia, mutta mitään erikoista ei kamera tarjoa. Kuvien laatu on kehno, sillä yksityiskohdat ovat usein rakeisia sekä värit taltioituvat monessa tilanteessa haaleina. Alapuolella on muutama kuva, jotka ovat otettuna Huawei Y5p:n pääkameralla, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä.

Artikkelissa nähdyt Huawei Y5p- ja Honor 9A -puhelimien kameroilla otetut kuvat ovat nähtävillä Google Drivesta tämän linkin takaa täydessä resoluutiossa.

Etuosan selfie-kameroita molemmissa puhelimissa on vain yksi. Honor 9A -puhelimessa on tarkempi 8 megapikselin etukamera, jonka avulla saadaan taltioitua hyviä selfiekuvia, joten puhelin on hyvä vaihtoehto esimerkiksi paljon selfieitä ottavalle nuorelle. Huawei Y5p tarjoaa vain 5 megapikselin tasoisen etukameran, jota voidaan pitää enemmäkseen ”pahan päivän varana”, eli kyseistä puhelinta ei kannata ostaa ainakaan etukameran takia.

Jos uuden älypuhelimen budjetti liikkuu 100-150 euron hintapisteessä, niin näistä kahdesta puhelimesta varmempi valinta on Honor 9A monipuolisemman ja paremman kameratoteutuksensa osalta. Kummatkaan puhelimet eivät pääse kameroidensa kanssa yllättämään, mutta yleisestikään alle 150 eurolla ei ole mahdollista saada kovin erikoisia kameratoteutuksia.

Sovelluspula on edelleen valtava ongelma

Huawei on tuonut jo monia puhelimia markkinoille ilman Googlen sovelluskauppaa tai muita palveluita, mutta Honor 9A on Honorin ensimmäinen Suomessa myyntiin asti saapuva puhelin ilman Googlea. Molemmissa puhelimissa on siis esiasennettuna Huawein omat Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut sekä AppGallery-sovelluskauppa.

Vaikka puhelimissa ei olekaan Googlen palveluita tai sovelluskauppaa, niin Honor 9A ja Huawei Y5p perustuvat silti Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmään. Puhelimissa käytetään avoimen lähdekoodin Android-versiota, jota pystytään Yhdysvaltojen asettamista rajoitteista huolimatta hyödyntämään. Honor 9A -puhelimessa on 1. heinäkuuta 2020 julkaistut Androidin tietoturvakorjaukset ja käyttöliittymänä toimii Magic UI 3.1, joka on siis Honorin versio Huawein puhelimissa nähdystä EMUI:sta. Huawei Y5p -puhelimessa on taasen 1. huhtikuuta 2020 julkaistut Androidin tietoturvakorjaukset ja käyttöliittymänä toimii EMUI 10.1.

Käyttöliittymä molemmissa puhelimissa on vastaavanlainen kuin monissa muissakin Huawein ja Honorin älypuhelimissa viimeisen vuoden aikana. Käyttöliittymä on selkeä ja myöskin sulavakäyttöinen. Lisäksi mukana on paljon erilaisia omia asetuksia, joita ei puhtaasta Androidista löydy. Suurin huolenaihe varmasti on puhelimien päivitettävyys ja kuinka nopeasti esimerkiksi syksyllä julkaistava Android 11 saadaan laitteille jakoon ilman Googlen tukea. On myös todennäköistä, että Huawei Y5p ja Honor 9A eivät tule saamaan suurempia päivityksiä, vaan Huawei pyrkii korjaamaan tietoturva-aukkoja omatoimisesti pienempien päivityksien muodossa.

AppGalleryn sovellustilanteesta on puhuttu paljon, eikä se myöskään viime viikkoina ole kovinkaan vahvasti mennyt eteenpäin. Muutamia uusia sovelluksia on valikoimaan saatu, mutta esimerkiksi tutut sovellukset, kuten Facebook, Instagram, Twitter tai Spotify puuttuvat edelleen. Paikallisia suomalaisia sovelluksia Huawei on saanut houkuteltua kauppaan kohtuullisesti, mutta edelleen kaikki pankkisovellukset puuttuvat. Tunnetut globaalit sovellukset ovat mahdollista asentaa puhelimiin esimerkiksi Huawein tarjoaman Petal Search -sovelluksen kautta kolmannen osapuolen sovelluskaupoista, mutta kyseessä ei ole mikään helpoin tapa sovelluksien asentamiseen.

Karu totuus on edelleen se, että AppGalleryn sovelluspulan takia Huawei Y5p- ja Honor 9A -puhelimia ei kovin hyvin voi suositella kaikille käyttäjille. Jos kuitenkin löytyy viitseliäisyyttä sovelluksien etsimiseen ja kikkailuun niiden kanssa, niin silloin ongelmaa tuskin on. Niin kauan kuin AppGallery-kaupassa on oikeasti suppea sovellusvalikoima, niin on hyvin vaikea nähdä kenenkään peruskäyttäjän hankkivan Huawein tai Honorin Googletonta puhelinta. Sovelluspula tuottaa siis edelleen valtavasti ongelmia ja siinä on Huaweilla tekemistä, jos aikoo saada sovelluskehittäjät innostumaan sovelluksien kääntämiseksi Huawei Mobile Services -ekosysteemille.

Alapuolella on vielä keräämämme listaus AppGallery-sovelluskaupan nykytilanteesta verrattuna Google Play -kauppaan. Kuvassa on nähtävillä Google Playn suosituimmat sovellukset sekä niiden rinnalla on maininta, jos sovellus löytyy Huawein tai Honorin puhelimille AppGallery-sovelluskaupasta. Kuukausitasolla sovelluskauppa laajenee keskimäärin 1-4 sovelluksella, jotka listauksesta löytyy.

AppGallery-sovelluskaupan tilanne 19. elokuuta 2020.

Hyviä puhelimia, mutta ei aivan kaikille

Honor 9A ja Huawei Y5p ovat tyylikkäitä sekä teknisesti varsin tuttuja älypuhelimia omissa hintapisteissään, eikä niissä ole suuremmin ongelmia. Yksi ongelma molemmista kuitenkin löytyy ja se on Googlettomuus. Suomessa ja myöskin Euroopan tasolla Google palvelut ovat aina olleet Android-ekosysteemiä ja lähes kaikki niitä palveluita käyttävät puhelimissaan. Nyt kun Huawei ei enää pysty Googlen kanssa yhteistyötä tekemään, niin Googlettomuus on valtava puute, eikä Huawein oma ekosysteemi tai sovelluskauppa ole vielä lähelläkään Googlen tasoa.

Huawei Y5p on 99 eurolla houkutteleva älypuhelin, sillä se tarjoaa kompaktissa paketissa perinteiset puhelinominaisuudet sekä tutut älypuhelimen ominaisuudet. Huawei Y5p:n voisi kuvitella olevan erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kaupan kassalle korvaamaan Nokia 3310 -puhelimet tai ensimmäiseksi puhelimeksi lapselle, joka ei vielä tarvitse kaikkia maailman sovelluksia ja palveluita. Lisäksi Huawei Y5p:n yksi kohdeyleisö voisi olla ikäihmiset, jotka eivät myöskään todennäköisesti tarvitse monipuolista sovellusvalikoimaa.

Selviä valttikortteja Huawei Y5p -puhelimessa ovat laadukas mattapintainen rakenne, hyvä akunkesto sekä hintaluokassaan suurehko tallennustila. Suurin heikkous on varmastikin vanha micro-USB-latausliitin sekä varsin yllätyksettömät kamerat. Suomessa Huawei Y5p on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, mintunvihreä sekä musta. Hintaa puhelimella on 99 euroa ja puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Honor 9A on taasen hieman kalliimpi puhelin, mutta tarjoaa samalla selvästi parempia ominaisuuksia. Puhelimen valttikortteja ovat suuri akku, tyylikäs rakenne, suuri näyttöpaneeli sekä monipuoliset ominaisuudet. Honor 9A:n kohderyhmät ovat mielestäni myös samat kuin Huawei Y5p:llä, sillä sovelluspulan takia puhelinta ei voi suositella varauksessa aivan kaikille. Testijakson aikana itse hieman petyin puhelimen heikkoon ultralaajakulmakameraan, vanhaan micro-USB-latausliittimeen sekä helposti naarmuuntuvaan takaosan muovipintaan.

Suomessa Honor 9A on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä sininen Phantom Blue. Hintaa Honor 9A:lla on 149 euroa ja puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

 

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Ei mitkään Huawein halvemman hintaluokan puhelimet koskaan ole tarjonneet mitään hyvää vaikka niissä olisikin Googlen palvelut. Toisin on esim. Nokian puhelimissa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut