ArvostelutJaybirdYleinen

Testissä Jaybird Vista 2 – pääosin erinomaiset täyslangattomat nappikuulokkeet urheiluun

Jaybird Vista 2

Jaybird Vista 2 -kuulokkeet ovat uuden sukupolven täyslangattomat nappikuulokkeet, jotka ovat seuraajat SuomiMobiilinkin testeissä hyviksi todetuille Vista-kuulokkeille. Jaybird on Logitechin tytärbrändi, joka on panostanut erityisesti urheilukuulokkeisiin. Vista 2 -kuulokkeet esiteltiin kesäkuussa ja ne ovat olleet myynnissä arvostelun kirjoitushetkellä parin kuukauden ajan.

Uutuuskuulokkeissa Jaybird on panostanut erityisesti kestävyyteen, sillä ne ovat IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävät, mutta myös MIL-STD 810G -standardin mukaisesti iskunkestävät. Jaybird Vista 2 -kuulokkeet tarjoavat myös parannettua äänenlaatu, mutta yksi tärkeimmistä uudistuksista on tuki aktiiviselle taustamelun vaimennukselle. Myöskään akunkestoa ei ole unohdettu, sillä Jaybird lupaa kuulokkeille jopa 24 tunnin akunkeston kotelon kanssa. Jaybird Vista 2 -kuulokkeista on kolme väriversiota, jotka ovat musta, harmaa sekä sininen. Hintaa kuulokkeilla on 199 euroa.

Kyseessä ei ole edulliset kuulokkeet, vaan Jaybirdin tavoitteena on tarjota huippuominaisuuksia korkeassa hintaluokassa. 150-200 euron hintaluokassa on monia kuulokkeita eri valmistajilta, mutta harvemmin tarjolla on erityisesti urheiluun optimoituja kuulokkeita. Jaybird Vista 2 -kuulokkeita on testattu SuomiMobiilissa parin kuukauden ajan, joten käyttökokemusta niistä on pidemmältä ajalta. Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimmät tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden tekniset tiedot

 • Elementti: 6 mm dynaaminen
 • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
 • Yhteys: Bluetooth 5.0 (Profiilit: A2DP, AVCRP, SPP | Koodekit: SBC, AAC)
 • Kuulokkeiden akku: 68 mAh (8 tunnin akunkesto)
 • Kotelon akku: 475 mAh (16 tuntia akunkestoa lisää)
 • Ohjattavuus: Kuulokkeissa fyysinen painike
 • Lataus: USB-C-liitännällä langallisesti tai langatomasti Qi-standardin mukaisesti
 • Muuta: Jaybird-sovellus, taajuuskorjain
 • Kuulokkeiden mitat: 15,7 x 16,2 x 20,3 mm
 • Kotelon mitat: 74,6 x 38,5 x 25 mm
 • Kuulokkeen paino: 6,7 g
 • Kotelon paino: 42,8 g
 • Vedenkestävyys: IP68 kuulokkeissa, IP54 kotelossa
 • Väriversiot: Musta, harmaa ja sininen
 • Hinta: 199 euroa

Kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat hyvältä

Jaybird luottaa Vista 2 -kuulokkeissa edeltäjistä tuttuun yleisilmeeseen, mutta tällä kertaa kuulokkeista on tehty hieman vielä kompaktimmat. Vaikka kyseessä ovat urheilukuulokkeet, niin muotoiluun on silti päätetty panostaa ja huolellinen viimeistely näkyy tyylikkäänä toteutuksena sekä erinomaisena käyttömukavuutena.

Latauskotelosta Jaybird on onnistunut tekemään mukavan kompaktin ja ratkaisu ei ole täysin samanlainen kuin monilla muilla tunnetuilla kuulokevalmistajilla. Muotoilu on pitkulainen laatikko, mikä vaikuttaa yllättävänkin laadukkaalta. Kotelossa on käytetty onnistuneesti hyväksi tasaisia kylkiä, mutta samalla pyöristettyjä muotoja, jotka yhdessä luovat tasapainoisen kokonaisuuden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon yläpuolelle on maalattuna Jaybirdin logo, mutta alaosasta ei löydy mitään merkintöjä. Alaosassa on kuitenkin langattoman latauksen tekniikka. Kotelon etuosassa on USB-C-latausliitin sekä kolme LED-valoa ilmaisemassa akunvarausta ja yhteyttä. Kotelon takaosassa ei ole mitään muuta kuin yksinkertainen saranamekanismi hieman esillä.

Testiin saatu väriversio oli musta, jossa on mattapintainen viimeistely. Mattapinta on kotelossa erinomainen valinta, sillä se ei ole yhtä liukas kuin kiiltävät muovipinnat. Lisäksi mattapintainen viimeistely pitää latauskotelon parempana pidempään, sillä se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja. Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden kaikki kolme väriversiota on viimeistelty mattapintaiseksi, sillä se on ainoa oikea vaihtoehto urheilukuulokkeiden toteutuksessa. Latauskotelosta on tehty myös IP54-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävä, joten latauskoteloa voi pitää huoletta esimerkiksi taskussa sateessa.

Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden latauskotelo on kohtalaisen kompakti, sillä sen mitoiksi on ilmoitettu 74,6 x 38,5 x 25 millimetriä. Kotelossa kuulokkeita on mukava kantaa mukana esimerkiksi taskussa tai laukussa, sillä ne eivät vie juurikaan tilaa. Kotelon pyöristetty ja hyvin viimeistelty muotoilu mahdollistaa myös sen, että se voidaan sujauttaa helposti hieman tiukempienkin housujen taskuun. Painoa ei latauskotelolla ole mielestäni yhtään liikaa, sillä se painaa ilman kuulokkeita vain 42,8 grammaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon sisältä paljastuu itse kuulokkeet, jotka ovat asetettuna omiin syvennyksiinsä. Kuulokkeet irtoavat kotelosta helposti, mutta ne ovat kuitenkin yllättävän kovaa kiinni magneeteilla. Kuulokkeet ei irtoa kotelosta sitä väärinpäin avattuna ravistettaessa, eikä Vista 2 -kuulokkeet irronneet kotelosta myöskään muutaman tippumiskerran aikana. Jaybird on suunnitellut latauskotelon jo sen verran jämäkäksi, ettei kansikaan auennut tippuessa.

Jaybird Vista 2 -kuulokkeet eivät ole samanlaiset kuin monet muut täyslangattomat nappikuulokkeet, vaan muotoilu on selvästi erilainen. Jaybird luottaa geelimäiseen tulpalliseen rakenteeseen, mutta runko on kovaa muovia. Kuulokkeissa on myös korvalehteen istuva siipi, joka pitää kuulokkeet paremmin paikallaan myös kovemmassa urheilussa. Jaybird on myös viimeistellyt Vista 2 -kuulokkeet kankaisella pääliosalla, joka tuo hieman omanlaista tyylikkyyttä.

Kuulokkeissa on kaksi mikrofonia, joista toinen on asetettuna kuulokkeiden kankaan alapuolelle ja toinen mikrofoni löytyy kuulokkeiden sisältä. Testijakson aikana kuulokkeiden käyttäminen oli erittäin mukavaa, sillä ne eivät rasittaneet korvia ja ne pysyivät erittäin hyvin korvissa. Jaybird toimittaa mukana myös kolmet eri kokoiset silikonitulpat, joilla kuulokkeet saa istumaan juuri omiin korviin sopivasti. Kuulokkeet ovat myös varsin kevyet ja mukavan kompaktit, sillä Jaybirdin mukaan kuulokkeiden mitat ovat 15,7 x 16,2 x 20,3 millimetriä sekä painoa yhdellä kuulokkeella on 6,7 grammaa.

Koska kyseessä ovat urheilukuulokkeet, niin Jaybird on suunnitellut ne myös sen mukaisesti. Vista 2 -kuulokkeet ovat Jaybirdin Earthproof-konseptin mukaisesti hikeä, kosteutta, pölyä, tärinää, pudotuksia ja kolauksia kestävät. Ne täyttävät muun muassa Yhdysvaltain armeijan MIL-STD 810G -standardin vaatimukset ja ovat IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävät. Käytännössä Jaybird Vista 2 -kuulokkeet on mahdollista upottaa kokonaan veteen tai käyttäjä voi lähteä lenkille kuulokkeet korvissa myös rankkasateessa.

Miellyttävä äänenlaatu ja varsin heikko melunvaimennus

Jaybird Vista 2 -kuulokkeet tarjoavat varsin kompaktin 6 millimetrin kokoisen dynaamisen elementin, jonka avulla on pystytty toteuttamaan mukava äänentoisto. Jaybirdin mukaan kuulokkeissa pitäisi olla ”jytisevä basso ja kirkkaasti soiva diskantti”, joka on täysin totta testijakson perusteella. Vista 2 -kuulokkeet ovat saaneet myöskin aktiivisen taustamelun vaimennuksen, jota ei nähty vielä edeltäjäversioissa.

Omassa hintaluokassaan äänenlaatu ei pääse suuremmin erottumaan joukosta, vaan laatu on oletusasetuksella varsin samanlaista kuin monissa noin 100 euron kuulokkeissa. Ääni on kuitenkin sillä tasolla, että monet kuulokkeiden käyttäjät varmasti pitävät siitä, mutta jos on tottunut parempiin kuulokkeisiin, niin silloin äänenlaadussa huomaa selvästi muutamia heikkouksia. Tietyissä kappaleissa muutamat yksityiskohdat jäävät korostettujen äänialojen taakse, sillä esimerkiksi voimakas basso on tässä avainroolissa. Jos kuitenkin arvostaa bassoa, niin kyseessä on siihen tarkoitukseen hyvät kuulokkeet.

Onneksi Jaybird-sovelluksen sisältämästä taajuuskorjaimesta voidaan säätää äänenpainotuksia oman mielen mukaiseksi, jolloin myös bassonkorostusta saadaan tarvittaessa hieman pois ja muita keskitason nuotteja nostettua esille. Yleisesti Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden äänenlaatu oli hyvä, mutta ei millään tasolla mullistava tai hintaluokkansa tasoinen.

Koska kyseessä ovat urheilukuulokkeet, niin äänenlaatu tuntui olevan hyvä myös harjoitteita tehdessä. Rauhallisessa lenkkeilyssä ulkona kuulokkeista sai hyvin selvää. Hieman vauhdikkaammassa harjoitteessa, kuten pyöräillessä tuuli ja ilma ottivat kuulokkeisiin aika hyvin kiinni, jolloin tuuli tuli läpi ja hieman heikensi kuuntelukokemusta. Mistään suuresta ongelmasta ei ollut kyse, mutta myös parempia kuulokkeita tällaiseen tarkoitukseen on nähty.

Tuulen tuottamaa kohinaa ei valitettavasti pystynyt edes kuulokkeiden aktiivinen taustamelun vaimennus poistamaan, vaan kohina oli selvästi läsnä. Kyseessä on Jaybird Vista -tuoteperheen ensimmäiset kuulokkeet, joissa on melunvaimennus, sillä vielä edeltävistä kuulokkeista sitä ei löytynyt. Valitettavasti melunvaimennus ei testijakson aikana päässyt suuremmin vakuuttamaan, vaan kyseessä on jopa heikko toteutus omassa hintaluokassaan.

Esimerkiksi ulkona musiikkia kuunnellessa kuulokkeet päästivät läpi liikenteen äänet ja jopa linnunlaulut. Lisäksi töitä työpöydällä tehdessä Vista 2 -kuulokkeiden läpi tuli näppäimistön äänet. Kovin voimakas ei aktiivinen taustamelun vaimennus ole, mutta se poistaa kuitenkin hieman taustamelua. Itse olisin odottanut hieman parempaa melunvaimennus, mutta kaikkea ei nähtävästi voi saada. Lisäksi toteutus on varsin yksinkertainen, sillä aktiivisen taustamelun vaimennuksen saa ainoastaan päälle tai pois, eikä sen voimakkuutta pysty säätämään.

Melunvaimennuksen vastakohtana kuulokkeissa on myös läpikuuluvuustila, joka on Jaybirdin maailmassa nimeltään SurroundSense-tila. Ominaisuus mahdollistaa sen, ettei kuulokkeita tarvitse aina ottaa pois korvista, vaikka puhuisi jonkun kanssa. Läpikuuluvuustila vahvistaa taustaääniä, joten kyseessä on vastakohta melunvaimennukselle. Erikoisesti Jaybird on toteuttanut läpikuuluvuustilalle enemmän asetuksia, sillä korostettujen äänien voimakkuutta voidaan säätää ja käyttäjä voi myös päättää millä tasolla tuulen aiheuttamaa melua pyritään vähentämään läpikuuluvuustilassa.

Kuulokeiden kotelossa on lenkki, jolla ne saa kiinni esimerkiksi vyötärölle.

Puheluita varten Jaybird Vista -kuulokkeet tuntuivat olevan vähintäänkin hyvät, sillä puheluiden äänet kuuluivat kirkkaasti. Vastaanottaja kuuli puheen hyvin ja kuulokkeet osasivat myös tiettyyn pisteeseen asti vaimentamaan taustamelua. Kokonaisuudessaan kuulokkeiden äänenlaatu on siis hyvä, mutta melunvaimennus olisi voinut olla selvästi parempikin.

Testijakson aikana ei havaittu ongelmia Jaybird Vista 2 -kuulokkeiden yhteyden kanssa, vaan kuulokkeet toimivat erinomaisesti monien valmistajien puhelimien kanssa. Yhteys on toteutettuna jo hieman vanhemmalla Bluetooth 5.0 -versiolla, mutta Jaybird lupaa hyvän toiminta-alueen, joka on noin 10 metriä. Myöskään viive musiikissa ei tuntunut olevan kovinkaan suuri, vaan videoissakin ääni ja kuva tulivat lähes samaan tahtiin.

Vista 2 -kuulokkeissa on tuki Google Fast Pair -tekniikalle, joten Android-laitteisiin yhdistäminen on vaivatonta. Jaybird Vista 2 -kuulokkeissa on lisäksi tuki jommankumman kuulokkeen käytölle itsenäisesti, eli esimerkiksi oikean korvan kuuloke voi olla kotelossa ja toinen kuuloke on korvassa.

Akunkesto

Kuulokkeita voidaan ladata langattomasti.

Akunkesto on Jaybird Vista 2 -kuulokkeissa jopa 24 tuntia yhdellä latauksella, kun yhteen lasketaan myös kotelon tarjoama lisävirta. Kyseessä on selvä parannus edeltäjämalliin verrattuna, joissa oli vain 16 tunnin akunkesto. Jaybird on tehnyt siis akunkestoon selviä parannuksia, mutta parhaimpiin tuloksiin päästään ainoastaan ilman virtaa enemmän vievää aktiivista taustamelun vaimennusta.

Itse kuulokkeisiin Jaybird on saanut mahdutettua noin 68 milliampeeritunnin kokoisen akun, josta luvataan riittävän virtaa ilman aktiivista taustamelun vaimennusta jopa 8 tunniksi. Jos taustamelunvaimennus oli käytössä, niin päästiin 4-5 tunnin akunkestoon, joka on kohtuullinen, mutta ei mitenkään mullistava. Akku riittää mukavasti esimerkiksi viikon tai kahden viikon ajaksi, jos niitä käyttää pääosin vain urheillessa. Jos kuulokkeita käyttää myös muissa tilanteissa esimerkiksi 5-8 tuntia päivässä, niin silloin akku kestää puolesta viikosta viikkoon.

Monille akunkesto ei varmasti koidu ongelmaksi, mutta jos kuulokkeita pitäisi käyttää pidempään aktiivisen taustamelun vaimennuksen ollessa päällä, niin Vista 2 -kuulokkeet joudutaan aina välillä laittamaan koteloon latautumaan. Tällaisia pidemmän käytön tilanteita voisivat olla esimerkiksi pidemmät lento- tai junamatkat, jolloin akku saattaa loppua ennen kuin päästään määränpäähän.

Latauskotelossa on 475 milliampeeritunnin akku, joka takaa 16 tuntia lisää virtaa. Kuulokkeet voidaan ladata muutaman kerran tyhjästä täyteen. Jaybirdin mukaan tuettuna on myöskin pikalataus, eli 5 minuutin latauksen jälkeen virtaa pitäisi riittää noin tunniksi musiikin kuuntelua. Kuulokkeiden täyteen latautuminen vie yhteensä kaksi tuntia.

Jaybird Vista 2 -kuulokkeet tukevat perinteisen USB-C-liittimen kautta tapahtuvan latauksen lisäksi langatonta latausta Qi-standardin mukaisesti. Langaton lataus ei ole kuulokkeissa mikään tärkein ominaisuus, sillä lataus on sen kautta paljon hitaampaa kuin langallisesti USB-C-liittimen kautta. Itse näen langattoman latauksen suurimman hyödyn olevan se, ettei latureita tarvitse kantaa useita mukana, vaan kuulokkeet voidaan ladata myös puhelimen käänteisen langattoman latauksen avulla.

Kaikki hyöty irti sovelluksen avulla

Jaybirdin kuulokekokemuksen keskiössä on ollut jo pitkään kattava Jaybird-mobiilisovellus, eikä nyt Vista 2 -kuulokkeet tee tässä suhteessa poikkeusta. Jaybird-sovellus on saatavilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille, joten kuulokkeita voidaan käyttää minkä tahansa Bluetooth-yhteydellä varusteltuun laitteeseen kanssa.

Jaybird-sovellus tuo kuulokkeisiin paljon lisätoiminnallisuuksia, sillä sen kautta käyttäjät voivat hallita kuulokkeita, tarkistaa akun varauksen, päivittää ohjelmiston ja paljon muuta. Sovelluksesta voidaan asettaa kuulokkeiden painikkeille erilaisia toimintoja esimerkiksi yhdelle painallukselle, tuplapainallukselle, tuplanapautukselle sekä pohjassa pitämiselle. Eri painalluksille voidaan asettaa toimintoja kuten seuraavan kappaleen toistaminen, pysäytys, jatkaminen tai edellinen kappale. Lisäksi pitkällä painalluksella voidaan esimerkiksi säätää äänenvoimakkuutta tai avata Google Assistant.

Sovelluksen yksi parhaimmista ominaisuuksista on mielestäni taajuuskorjain, jota eivät kovinkaan monet kuulokkeet tarjoa. Taajuuskorjaimen kautta voidaan yksilöllisesti muokata kuulokkeiden äänitasoja sekä äänenlaatu oman mielen ja tottumuksien mukaisesti. Lisäksi sovellus tarjoaa valmiiksi räätälöityjä taajuuskorjaimia, jotka ovat Jaybirdin tai vaikuttajien tekemiä. Taajuuskorjain on yksi suurimmista valttikorteista ja ainakin itse pidän ominaisuutta erittäin hyödyllisenä.

Jaybird on toteuttanut sovellukseen myös käyttäjälle personoidun taajuuskorjaimen, joka voidaan toteuttaa automaattisesti noin 2 minuutin mittaisen kuulotestin perusteella. Testissä käyttäjän täytyy säätää eri äänitasoja niin, että sen itse kuulee. Tämän jälkeen Jaybird luo käyttäjän oman kuulon perusteella parhaan mahdollisen taajuuskorjaimen.

Yksi kuulokkeiden ominaisuus on myös korvissa olemisen tunnistus, joka voidaan aktivoida tai ottaa pois käytöstä Jaybird-sovelluksen kautta. Jos Vista 2 -kuulokkeista toinen otetaan pois korvasta, silloin musiikintoisto katkeaa ja jatkuu, kun kuuloke laitetaan takaisin korvaan.

Kokonaisuudessaan kyseessä on monipuolinen, mutta samalla hyvin yksinkertaiseksi tehty sovellus, jota on mukava käyttää. Käyttöliittymä on selkeä ja helposti ymmärrettävä, mutta valitettavasti suomen kieltä sovellukseen ei ole saatu. Sovellukseen voidaan kirjautua myös Jaybird-tilillä, jolloin itse personoidut taajuuskorjaimet voidaan tallentaa myöhempää käyttöä varten.

Hyvä kokonaisuus aktiiviselle urheilijalle (ja myös muille)

Jaybird Vista 2 -kuulokkeet ovat luonnollinen jatke aikaisemmin testatuille alkuperäisille Vista-kuulokkeille, sillä nyt toteutusta on viety hieman vielä pidemmälle. Kyseessä ovat kuitenkin kalliit kuulokkeet, jotka ovat suunnattu erityisesti aktiivisille urheilijoille. Kuulokkeet sopivat myös muuhunkin käyttöön, mutta äänenlaadultaan ja esimerkiksi melunvaimennuksen osalta parempiakin vaihtoehtoja löytyy jo alle 150 eurolla.

Testijakson aikana itse tykästyin Jaybird Vista 2 -kuulokkeissa massasta poikkeavaan muotoiluun, kestävään rakenteeseen sekä varsin kompaktiin toteutukseen. Lisäksi kuulokkeita oli mukava pitää korvissa ja samalla ne pysyivät erinomaisesti korvissa myös urheillessa. Äänenlaatu on hyvällä tasolla kuulokkeissa ja erityisesti olin tyytyväinen monipuoliseen Jaybird-sovellukseen sekä sen taajuuskorjaimeen. Kuulokkeissa todettiin olevan hyvä akunkesto, mutta toki mistään parhaimmasta akunkestosta ei ole kyse. Hyvänä puolena pidettiin myöskin tukea langattomalle lataukselle.

Suurin heikkous kuulokkeissa on mielestäni keskinkertainen aktiivinen taustamelun vaimennus, joka ei ollut hintaluokkansa tasolla. Melunvaimennus päästää aivan liikaa melua läpi, jota ei voida hyväksyä tämän hintapisteen kuulokkeissa. Lisäksi samalla päästään toiseen heikkouteen, joka on hinnoittelu. 200 euron kuulokkeissa voisi olettaa olevan erinomainen äänenlaatu, erinomainen melunvaimennus sekä muitakin huipputason ratkaisuja.

Suomessa Jaybird Vista 2 -kuulokkeet ovat tulleet saataville kesän aikana. Hintaa uutuuskuulokkeilla on 199 euroa ja ne ovat tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, harmaa sekä sininen. Kaikki Jaybird Vista 2 -kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelusta tämän linkin takaa.

Hyvää

 • IP68-vedenkestävyys ja MIL-STD-810G-sertifikaatti
 • Mukavat pitää korvissa
 • Äänenlaatu hyvällä tasolla (varauksin)
 • Akunkesto hyvällä tasolla (varauksin)
 • Langallinen- ja langaton lataus
 • Monipuolinen Jaybird-sovellus

Huonoa

 • Melunvaimennus (ANC) ei kovin erikoinen
 • Korkea hinnoittelu

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Koititko testissä ANC:tä ilman SurroundSensea?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut