Testissä Motorola Edge 30 – vakuuttava uutuuspuhelin tarjoaa rahalle vastinetta
Motorola on viime aikoina panostanut vahvasti niin sanottuun premium-tason Edge-tuotemallistoon, johon julkaistiin jo vuoden alussa uusi Motorola Edge 30 Pro. Myöhemmin keväällä Motorola esitteli myös edullisemman version, joka kantaa nimeä Motorola Edge 30. Kyseistä puhelinta on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon verran, joten nyt on aika katsoa mihin laitteesta todellisuudessa onkaan.
Uutuuspuhelin tarjoaa isovelimallista tuttuja ominaisuuksia, mutta nyt Motorola on panostanut enemmän myös ohueen rakenteeseen. Motorola Edge 30 on varusteltuna 144 hertsin AMOLED-näyttöpaneelilla, Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirillä sekä 50 megapikselin kolmoiskameralla. Motorola on saanut puhelimeen myös stereokaiuttimet sekä lähes puhtaan Android 12 -käyttöjärjestelmän. Suomessa puhelin on myynnissä 469 euron hintaan.
Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus Motorola Edge 30:n tärkeimmistä teknisistä tiedoista.
Motorola Edge 30 (XT2203-1) | |
---|---|
Mitat: | 159.4 x 74.2 x 6.8 mm |
Paino: | 155 g |
Rakenne: | Muovikehys / Gorilla Glass 3 -lasi edessä / muovi takana / IP52 |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 144 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 778G+ (1x 2.5 GHz Cortex-A78 & 3x 2.4 GHz Cortex-A78& 4x 1.8 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 642L |
Muisti: | 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.55" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF / 118 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 32MP (f/2.3 / 0.7 µm) |
Akku: | 4020 mAh (ei irrotettava) ja 33 watin lataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 2 vuotta Android-päivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Harmaa (Meteor Grey) / hopea (Supermoon Silver) / vihreä (Aurora Green) |
Hinta: | 469 euroa (8 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa Edge 30 -puhelimen perinteisessä myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on itsessään tummansininen ja sitä koristaa Motorolan logo sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on painettu pienellä präntillä huomautuksia usealla eri kielellä. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla ja siihen on päälle asetettuna silikoninen suojakuori. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-to-USB-C) sekä 33 watin pikalaturi.
Kokonaisuudessaan Motorola Edge 30 -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Laturin toimittaminen myyntipakkauksessa ei ole enää nykyään itsestäänselvyys, joten on hienoa, että Motorola toimittaa sen edelleen oletusarvoisesti mukana.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Motorola Edge 30 on rakenteellisesti mielenkiintoinen älypuhelin, sillä Motorola on panostanut keveyteen ja ohueen toteutukseen. Kyseessä on virkistävän erilainen lähestymistapa jatkuvasti painavampien puhelimien joukossa. Puhelimen materiaaleina on käytetty pääosin muovia, mutta Motorola on onnistunut luomaan hyvän laatuvaikutelman. Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat vihreä Aurora Green, hopea Supermoon Silver sekä harmaa Meteor Grey, joista jälkimmäinen saatiin myös testattavaksi.
Puhelimen kehys on valmistettu mattapintaiseksi viimeistellystä muovista, jonka ohella muovinen takapinta on myös viimeistelty mattapintaiseksi. Ainoastaan etuosasta löytyy lasia, joka perustuu jo iäkkääseen Gorilla Glass 3 -versioon. Yleensä tässä hintaluokassa on nähty myös laadukkaampiin materiaaleihin perustuvia puhelimia, mutta ainakaan itselleni muoviset pinnat eivät tuntuneet olevan testijakson aikana ongelma.
Mattapintainen takaosa on ainakin omaan makuuni, sillä Motorola on toteuttanut sen erinomaisesti. Mattapinta on enemmän samettinen kuin liian karhea, mistä ainakin itse tykkäsin. Vaikka takaosa on mattapintainen, niin Motorola Edge 30 on silti liukas ainakin kuivissa käsissä. Mattapinnan vahvuus on se, ettei takaosa kerää naarmuja yhtä helposti kuin kiiltävä muovipinta. Mattapinta tuntui tällä kertaa kuitenkin keräävän jonkin verran rasvajälkiä, joita oli vaikea saada pois. Ne tuntuivat näkyvän selvästi erityisesti harmaassa väriversiossa.
Käsituntumalta Motorola Edge 30 on mielenkiintoinen. Motorola ei ole tällä kertaa lähtenyt pyöristämään takaosaa, vaan pinnat ovat suoria. Tämän takia laitteessa on hieman kulmikas muotoilu, joten ergonomisuus ei ole kaikista paras. Onneksi puhelimesta on saatu kuitenkin todella kevyt, sillä painoa on vain 155 grammaa. Tämän ansiosta kulmikkaampi muotoilu ei häiritse liiaksi. Puhelimen mitat ovat 159,4 x 74,2 x 6,8 millimetriä, joten kyseessä on myös todella ohut laite. Itse tykkään puhelimen ohuesta toteutuksesta.
Motorola Edge 30 on pääosin huolellisesti viimeistelty laite, mutta keskihintaluokka tulee hyvin esille laitteen rakenteessa. Esimerkiksi näyttölasin ja muovikehyksen väliin Motorola on toteuttanut ylimääräisen mustan muovikehyksen, josta en itse suuremmin missään puhelimessa tykkää. Motorola Edge 30:n kohdalla se on kuitenkin saatu varsin pieneksi, mutta se luo aina yhden ylimääräisen saumakohdan. Vaikka kyseessä on ohut ja kevyt puhelin, niin Motorola on onnistunut tekemään siitä jämäkän. Puhelin ei nimittäin natise tai pääse taipumaan sitä käsien välissä kevyesti väännellessä.
Valitettavasti täysin vedenkestävää rakennetta Edge 30 ei tarjoa, mutta Motorola lupaa kuitenkin IP52-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, mutta uutuuspuhelin kestää kevyttä sadetta tai pientä vedelle altistumista. Esimerkiksi puhelimen SIM-korttitelakka onkin suojattuna erillisellä kumilla, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin. IP68-luokitus olisi voinut olla mukava lisä, mutta ei mikään vaatimus keskihintaluokan puhelimissa.
Motorola luottaa uutuuspuhelimessa kauttaaltaan tasaiseen näyttöpaneeliin, joka peittää etuosan pinta-alasta kohtuulliset 86 prosenttia. Mielestäni näytössä on miellyttävän tasapaksut kehykset kauttaaltaan, mikä tekee puhelimesta tyylikkään. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty kamerareikä, joka ei vie liikaa tilaa näytöltä. Näytön yläpuolella on nähtävissä myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Motorola on tuonut näytön alareunaan integroidun sormenjälkilukijan.
Motorola Edge 30:n takaosassa luotetaan tuttuun kameramuotoiluun, joka tuli tutuksi jo isovelimallista. Kamera-alue ulkonee vain hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”50 MP Ultra Pixel OIS”. Ulkonevien kameroiden takia Motorola Edge 30 pääsee keikkumaan puhelinta pöydällä käytettäessä. Takaosaan Motorola on laittanut myös tutun M-logonsa sekä Motorola-tekstin. Takaosassa on lisäksi vaadittuja merkintöjä hyvin huomaamattomalla pienellä präntillä.
Motorola Edge 30 -puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, mutta ei mitenkään paras mahdollinen. Painikkeet on valmistettu kokonaan muovista. Vasemmassa kyljessä ei ole mitään. Puhelimen yläreunaan on tuotu ainoastaan yksi mikrofoni. Motorola Edge 30:n alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Alareunassa on myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Motorola Edge 30 tarjoaa isovelimallistaan pitkälti tutun näyttöpaneelin, mutta tällä kertaa koko on hieman pienempi ja myös pari pienempää muutosta on saatu. Kyseessä on 6,5 tuuman näyttöpaneeli, joka perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 405 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.
Näyttö on kauttaaltaan tasainen, eikä Motorola ole lähtenyt kaartamaan reunoja. Näytön yläreunaan on tehty myös mukavan kompakti reikä etukameraa varten. Omassa kategoriassaan Motorola Edge 30 -puhelimen näyttö on teknisesti parhaimmistoa ja se todettiin myös testijakson aikana.
AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti ja muun muassa musta on oikeasti mustaa. Toinen selvä vahvuus on korkea 144 hertsin virkistystaajuus, jota ei monestakaan älypuhelimesta vielä löydy. Korkea virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, sillä parhaimmillaan näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta.
Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.
Full HD+ -tarkkuus on näytössä riittävä ja ainakin itse koin tarkkuuden olevan tarpeeksi hyvä lähes joka tilanteessa. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja todennäköisesti yksi parhaimmista mitä on Motorolan puhelimissa koskaan nähty. Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, mutta Motorola ei ole virallisesti maininnut kirkkauden määrää. Kirkkauden kanssa ei ollut ongelmia testijakson aikana, mutta nähtävästi mistään kirkkaimmastakaan paneelista ei ole kyse. Esimerkiksi auringonvalossa käyttäminen saattaa aiheuttaa haasteita.
Motorola Edge 30:n näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.
Kokonaisuutena Motorola Edge 30 on keskihintaluokan eliittiä näyttönsä osalta. Itse tykkäsin näytön tarjoamasta kokemuksesta. Lisäksi Motorola Edge 30 tarjoaa erityisesti tasaista näyttöä kaipaaville käyttäjille loistavan kokemuksen.
Tekniikan osalta Motorola Edge 30 on yksi ensimmäisistä Suomeen myyntiin tulleista puhelimista Qualcommin kehittämällä Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirillä. Kyseessä on minimaalinen päivitys Snapdragon 778G -versioon, joka on nähty lukuisissa älypuhelimissa viimeisen vuoden sisällä.
Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin prosessilla ja kyseessä kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu yhdestä 2,5 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, kolmesta 2,4 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä virtapihimmästä 1.8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Pienien muutoksien avulla Qualcomm on tehnyt järjestelmäpiiristä hieman suorituskykyisemmän ja myös grafiikkaprosessori on jopa 20 prosenttia tehokkaampi kuin Snapdragon 778G -piirissä nähty.
Suomessa Motorola Edge 30 on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Tallennustilaa ei ole puhelimeen mahdollista saada lisää muistikortin avulla, sillä Motorola Edge 30 ei pidä sisällään muistikorttipaikkaa. Muistikorttipaikan puuttuminen tässä hintaluokassa on selvä miinus, eikä 128 gigatavun sisäinen tallennustila riitä loputtomiin.
Motorola Edge 30 tarjoaa Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirinsä ansiosta hyvää suorituskykyä hintaluokassaan. Suorituskyky on varsin vastaavaa tasoa esimerkiksi Dimensity 1300 -järjestelmäpiirin kanssa, mutta se ylittää selvästi Exynos 1280 -järjestelmäpiirin tarjoavan suorituskyvyn. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset voi katsoa alapuolella olevasta taulukosta. Puhelinta voi verrata saman hintapisteen OnePlus Nord 2T- ja Samsung Galaxy A53 5G -puhelimiin.
Motorola Edge 30 (SD778+) | OnePlus Nord 2T (MTK D1300) | Samsung Galaxy A53 5G (E1280) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 598 288 pistettä | 596 735 pistettä | 379 892 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 826 pistettä | 483 pistettä | 739 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2753 pistettä | 2735 pistettä | 1892 pistettä |
PCMark 2.0: | 15 378 pistettä | 9378 pistettä | 11 713 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 5532 pistettä | MAX pisteet | 3588 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5831 pistettä | MAX pisteet | 3922 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 4689 pistettä | MAX pisteet | 2764 pistettä |
3DMark Wild Life: | 2807 pistettä | 4619 pistettä | 2289 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
On jälleen hyvä muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ei ole. Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri pääsi jälleen vakuuttamaan niin suorituskykytestien kuin päivittäisen käytön aikana. Suorituskyky on erinomainen tässä hintapisteessä.
Testijakson aikana ei tullut ollenkaan tilanteita, joissa suorituskyky olisi tullut vastaan tai loppunut kesken, vaan puhelin toimi sulavasti jatkuvasti. Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää myös hyvin pelaamiseen ja monet raskaimmatkin mobiilipelit ja sovellukset tuntuivat toimivan puhelimessa nopeasti.
Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Motorola Edge 30 pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,7 Gbit/s latausnopeuksiin sekä 1,6 Gbit/s lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.
Motorola on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 2, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Motorola Edge 30 -puhelimesta.
Testijakson aikana Motorola Edge 30 -puhelimen mobiiliverkoissa ei havaittu ongelmia. Yleisesti puhelinta ei päästy käyttämään 5G-verkoissa jatkuvasti, mutta satunnaisten lataustestien perusteella päästiin tuttuihin 5G-tason lataus- ja lähetysnopeuksiin. Puhelinta käytettiin pääosin maaseudulla 4G-verkoissa, joissa ei havaittu mitään ongelmia. Toisinaan joillakin keskihintaluokan puhelimilla on havaittu ongelmia yhteyden vakauden kanssa, mutta Motorola Edge 30 toimi kuten voisi olettaakin.
Muuta tekniikasta
Motorola Edge 30 on yksi harvoista Motorolan älypuhelimista, jossa on näytönalainen sormenjälkilukija. Kyseinen toteutus on tuttu lukuisista muiden brändien puhelimista, mutta Motorola on viime vuosina tuntunut luottavan hyvin vahvasti kylkeen sijoitettuihin sormenjälkilukijoihin. Jopa alkuvuodesta julkaistu isovelimalli Edge 30 Pro oli varusteltu kylkeen sijoitetulla sormenjälkilukijalla, mutta nyt erikoisesti Edge 30 -mallissa se on tuotu näyttöön.
Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän hieman korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, vaikka mistään nopeimmasta toteutuksesta ei olekaan kyse. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 30 -puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.
Äänentoistosta Motorola Edge 30 -puhelimessa on vastaamassa stereokaiuttimet, jotka tulivat tutuksi jo Edge 30 Prosta. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien välillä on hieman laatueroa, mutta ne luovat silti miellyttävän tilaääniefektin.
Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja se takaa mukavan äänikokemuksen. Toki mistään parhaimmasta älypuhelimissa nähdystä äänentoistosta ei ole kyse, mutta vahvaa keskitasoa kyllä. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 30 -puhelimen kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä. Stereokaiuttimet ovat kuitenkin hyvä lisä, ja jopa vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä.
Motorola ei tarjoile Edge 30 -puhelimessa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.2 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.
Edge 30 -puhelimen kanssa jatketaan isovelimallin jalanjäljissä, sillä puhelimessa on tuettuna Snapdragon Sound. Kaikessa lyhykäisyydessä se tarkoittaa Motorola Edge 30 -puhelimen tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.
Akunkesto ja pakkastesti
Motorola Edge 30 -puhelimessa on nykymittapuulla jopa pieneltä kuulostava 4020 milliampeeritunnin akku. Motorola on joutunut karsimaan akusta, jotta puhelimesta on saatu kevyt ja ohut. Testijakson aikana akunkeston ei todettu olevan mitenkään markkinoiden kärkeä, mutta pienestä koosta huolimatta Motorola Edge 30 tarjoaa miellyttävän yhden päivän akunkeston.
Yleisesti iltaisin akunvaraus oli laskenut aktiivisen päivän aikana alle 20 prosenttiin toisinaan jopa alle 10 prosenttiin. Testijakson aikana akku ei kuitenkaan loppunut koskaan kesken päivän, joka on positiivinen asia. Motorola Edge 30 -puhelimen akunkeston ei kuitenkaan kannata odottaa kestävän kahta päivää, sillä jo yksikin päivä on hilkulla. 4020 milliampeeritunnilta ei kannata odottaa aivan liikoja, joka kannattaa ottaa huomioon puhelinta harkittaessa.
Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 144 hertsin virkistystaajuus.
Pienestä akusta huolimatta Motorola on tarjoamassa puhelimelle ihan kohtuullisen latauksen. Puhelin tulee 33 watin tehoista TurboPower-pikalatausta ja Motorola toimittaa tehokkaimman laturin suoraan puhelimen mukana. Laturia ei siis tämän puhelimen kohdalla tarvitse erikseen ostaa. Motorolan mukaan pikalaturilla pystytään ”saamaan lisää virtaa moneksi tunniksi vain muutamassa minuutissa”, joka ei itsessään kerro paljoa latauksesta. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Motorola Edge 30 -puhelimen 4020 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 60 minuutissa, mikä on tässä hintapisteessä kohtuullinen saavutus. Toki kyseessä ei ole yhtä tehokas lataus kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa, joissa suuremmatkin akut latautuvat jopa puolessa tunnissa täyteen. Tunnin mittainen lataus on mielestäni silti hyvä ja sen avulla saadaan nopeasti lisää virtaa.
Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 65 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 44 minuutissa. Akun lataus näyttää olevan 85 prosentin varaustasoon asti tasaisen nopeaa, minkä jälkeen lataus hieman hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 16 minuuttia. Kokonaisuudessaan lataus on hyvällä tasolla ja riittänee varmasti monille puhelimesta kiinnostuneille.
USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Motorola Edge 30 ei tue esimerkiksi langatonta latausta. Toki kyseessä ei ole merkittävä puute tässä hintapisteessä.
Testijakson aikana Motorola Edge 30 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 30 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yksi prosentti. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Motorola oli kuitenkin mahdollistanut puhelimen lataamisen jääkylmänä, tai ainakaan latauksen estämisestä ei erikseen enää mainittu. Yleensä lataus on ollut estettynä, kunnes puhelin palaa normaaliin lämpötilaansa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 30:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Tulokset pakkastestissä olivat Edge 30 -puhelimella pääosin identtiset Edge 30 Prohon verrattaessa, joten kyseessä on tuttuun Motorolan tyyliin tasavahvasuoriutuja. Pakkanen ei tuottanut suurempia ongelmia puhelimen käytölle, eikä akun kuluminen ollut myöskään liian suurta. Ainoa erikoinen yksityiskohta oli se, että akkua pystyi lataamaan puhelimen ollessa jääkylmänä.
Kamerat
Motorola Edge 30 -puhelimessa päästään nauttimaan pääosin samasta kamaratoteutuksesta kuin isovelimalli Edge 30 Prossa. Motorola käyttää nimittäin samoja kamerasensoreita, joka tekee puhelimesta yhden mielenkiintoisimmista laitteista keskihintaluokassa. Tarjolla on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä syvyyskamera. Tällä kertaa kameroissa on menty erityisesti megapikselien määrä edellä.
Puhelimessa on tarkka 50 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu OmniVisionin uudehkoon OV50A-sensoriin. Kyseessä on 1/1,5” kokoinen sensori, jossa on 1,0 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamera on myös optisesti vakautettu.
Toinen kameroista on myös 50 megapikselin tasoinen, mutta tällä kertaa kyseessä on ultralaajakulmakamera. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä S5KJN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/1.5-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 118 asteen kuvakentän. Kamerassa on automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.
Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera f/2.2-aukolla. Kameraa käytetään pääkameran kaverina syvyysterävyyden taltioimiseen muotokuvatilassa. Motorola Edge 30 -puhelimen etuosaan on laitettu yksi tarkka 32 megapikselin selfiekamera. Kyseessä on OmniVisionin kehittämä OV32B40-sensori, joka on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 0,7 µm pikselikoko. Etukamerassa on f/2.25-aukolla varusteltu linssi.
Motorola Edge 30:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50A, f/1.8, 1/1,5”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
- Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/1.5, 1/2,76”, 0,64 µm, 118 asteen näkökenttä)
- Syvyyskamera: 2 megapikseliä (GalaxyCore GC02M1B, f/2.4, 1,75 µm)
- Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.25, 1/3”, 0,7 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Motorola hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.
Pääkameralta on lupa odottaa paljon, sillä samainen kamera todettiin Edge 30 Pron kohdalla hyväksi. Saman kameran tuominen edullisempaan hintapisteeseen on vain loistava asia. Merkittävää eroavaisuutta Motorola Edge 30 Pron ja Edge 30:n pääkameran kuvien laadussa ei havaittu, vaan Edge 30 pääsee tarjoamaan todella kovantason kameran omassa hintapisteessään.
Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ei ole suuremmin valittamista. Kuvat ovat usein tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Toisinaan oli havaittavissa erikoisesti tilanteita, joissa puhelin varsin aggressiivisesti prosessoi kuvia ja niistä tuli yllättävän pehmeitä ja lähempää katsottuna enemmän öljymaalauksen kaltaisia. Motorola Edge 30 taltioi kuviin myös luonnolliset värit, vaikkakin tiettyjä värejä hieman korostetaankin. Ainakin punainen sävy tuntui olevan hieman ylikorostettu väri. Kuvissa on myös laaja dynaaminen alue.
Erityisesti lähikuvien ottamiseen kamera on loistava, sillä aikaiseksi saadaan yksityiskohtaisia kuvia. Ongelmia havaitaan maisemakuvauksessa, jossa kamera jopa sekoittaa yksityiskohtia keskenään ja kohina hieman lisääntyy.
Heikossa valaistuksessa Motorola Edge 30 -puhelimen pääkamera on myös toimiva, vaikka mitään mullistavaa ei kannata odottaa. Tietyssä pisteessä kuvista alkaa tulla rakeisia ja epätarkkoja. Hämärissä sisätiloissa pääkamera on hieman parempi kuin mihin Motorolalta on yleisesti totuttu. Ottaen huomioon hintaluokan, niin mielestäni kamera on yllättävän kyvykäs. Hämäräkuvaamista on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa.
Yötila ei suuremmin paranna pääkameran suorituskykyä hämärässä. Kuviin saadaan sen avulla hieman enemmän valoa, mutta samalla myös pehmeys tuntui lisääntyvän merkittävästi. Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.
Motorola Edge 30 -puhelimen ultralaajakulmakamera on teknisesti lähes samanlainen kuin isovelimallissa, mutta nyt kuvausaluetta Motorola on saanut hieman laajemmaksi (114 > 118 astetta). Motorola käyttää 50 megapikselin ultralaajakulmakamerassakin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputuloksena on 12,5 megapikselin tasoiset kuvat. Myös ultralaajakulmakameralla voi kuvata 50 megapikselin tasoisia kuvia omassa kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa käytettiin tuttuun tapaan oletusasetuksilla.
Mielestäni on hienoa nähdä tarkempia ultralaajakulmakameroita myös keskihintaluokassa, sillä se usein tarkoittaa myös parempia kuvia. Toki megapikselien määrää nostamalla ei pystytä ihmeitä aina tekemään, mutta mielestäni Motorola Edge 30 tarjoaa yhden kategoriansa parhaimmista ultralaajakulmakameroita.
Motorola Edge 30 -puhelimessa ultralaajakulmakameralla saadaan hyvää jälkeä, jos valoa on tarpeeksi. Toisinaan ultralaajakulmakamera tekee kuvista selvästi tummempia kuin pääkamera, mutta suurimmassa osassa tilanteista merkittäviä eroja kuvien välillä ei onneksi nähdä. Ultralaajakulmakamera taltioi värit hieman haaleammiksi.
Kovinkaan tarkoista kuvista ei voi puhua, kun niitä tarkastellaan lähempää. Kuvien varjokohdat ovat yllättävän pehmeitä. Motorola on onnistunut kuitenkin minimoimaan vääristyksien korjauksen tuottaman pehmeyden. Yökuvaukseen ultralaajakulmakameraa ei ole suunniteltu, sillä rajat tulevat nopeasti vastaan. Heikossa valaistuksessa kuviin tulee yllättävän paljon pehmeyttä.
Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen, mutta siihen ei testijakson aikana suuremmin tutustuttu. Käytännössä ultralaajakulmakameran avulla voidaan ottaa kuvia 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 30 -puhelimen ultralaajakulmakameralla.
Motorola Edge 30:n kolmas takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jota hyödynnetään pääkameran kaverina syvyysterävyyden taltioimiseksi. Muutamien testikuvien perusteella kamerat osaavat erottaa kuvattavan kohteen hyvin, jolloin myös sumennettavasta taustasta saadaan luonnollinen. Toteutuksen ongelmana on kuitenkin se, että sitä voi käyttää pääasiassa vain hyvässä valaistuksessa. Lisäksi taustasumennuksesta saadaan hyvä vain, jos kuvattavia kohteita on yksi.
Alapuolella on kuva, jossa taustasumennus on onnistunut hyvin.
Videokuvauksen osalta Motorola Edge 30 eroaa hieman isovelimallistaan, sillä jo keskihintaisen järjestelmäpiirin takia videokuvauksen maksimitarkkuus on jouduttu laskemaan 4K 30 fps -tasolle. 8K-videokuvausta ei siis valitettavasti ole ja 4K 60 fps -tarkkuus on myös pois pelistä. Ultralaajakulmaa voi käyttää ainoastaan Full HD 30 fps -tilassa. Videokuvaus tuntui olevan hyvällä tasolla tässä hintapisteessä ja videoiden vakautus toimi hyvin. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.
Motorola ei tarjoa puhelimessa enää pro-versiosta tuttua erittäin tarkkaa 60 megapikselin selfiekameraa, vaan käytössä on tällä kertaa 32 megapikselin tasoinen kamera. Selfiekamera ajaa asiansa ja sen avulla pystytään taltioimaan hyviä kuvia. Mistään markkinoiden parhaimmasta ei ole kyse, mutta laatu on riittävä vähintäänkin satunnaiseen kuvaamiseen. Etukameran vahvuutena voidaan pitää tukea 4K-videokuvaukselle.
Motorola Edge 30 -puhelimessa hyödynnetään Motorolan täysin uusittua kamerasovellusta, joka on saanut miellyttäviä parannuksia verrattuna edeltäjäversioon. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetuksensa salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.
Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 30:n kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja makrokameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Kamerasovelluksen virkistävän uusi käyttöliittymä on lyhyen ajan sisään jo toinen muutos Motorolan kameraan, mutta ainakin itse tykkään sovelluksesta nyt entistä enemmän. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan. Toki kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui välillä hitaalta, mutta onneksi sovellus pystyi ottamaan kuvia lähes viiveettä.
Käyttöjärjestelmä
Motorola Edge 30 on varusteltuna tällä hetkellä tuoreimmalla Googlen Android 12 -käyttöjärjestelmällä. Tuttuun Motorolan tyyliin puhelimessa on myös yhtiön oma My UX -käyttöliittymä, mutta tavoitteena on ollut tarjota mahdollisimman puhdas Android-käyttökokemus. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tarjoiltiin Googlen 1. huhtikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Näin jo kesäkuussa tietoturvapäivitykset eivät ole siis aivan ajan tasalla.
Valitettavasti Motorola luottaa edelleen uutuuspuhelimessaankin tuttuun päivityslupaukseensa. Motorola lupaa puhelimille kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on kohtalainen lupaus. Monet valmistajat lupaavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten parannettavaa vielä olisi. Puhelimelle voidaan odottaa jatkossa Android 13- ja Android 14 -versioita sitten kun ne julkaistaan. Motorolan tuntien päivitykset tulevat huomattavalla viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat vain vuosineljänneksittäin.
Keskihintaluokassa päivityslupaus on vielä ymmärrettävissä, mutta toki myös parannettavan varaa olisi. Esimerkiksi Samsung tarjoaa jo 4 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä jopa keskihintaluokan puhelimilleen. Motorolan 2 + 3 vuoden päivityslupaus on kuitenkin edelleen kohtuullinen, mutta ei mikään myyntivaltti.
Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä.
Motorola Edge 30 tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.
Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.
Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.
Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.
Motorola Edge 30 tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.
Android 12 ja My UX toimivat Motorola Edge 30 -puhelimessa erinomaisesti koko testijakson ajan, eikä vastaan tullut ainakaan merkittäviä bugeja. Motorola on onnistunut optimoimaan ohjelmiston miellyttävästi ja kyseessä onkin mielestäni jopa yksi parhaimmista Android-kokemuksista tällä hetkellä. Tarjolla on puhtaan Androidin ystäville tuttu kokemus, mutta Motorolan lisäykset tuovat mukanaan todellista lisäarvoa.
Yhteenveto
Motorola Edge 30 on vahva uutuuspuhelin Motorolalta, joka jatkaa onnistuneesti Edge-tuotemallistoa. Kyseessä on miellyttävä ja yllättävän tasavahva puhelin omassa hintaluokassaan, eikä Motorola ole tehnyt sen kanssa merkittäviä virheitä. Mielestäni Motorola Edge 30 -puhelinta on helppo suositella, jos etsii uutta puhelinta noin 450 euron hintapisteessä.
Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa erityisesti muotoiluun, sillä Motorola Edge 30 on todella kevyt ja ohut verrattuna moniin muihin puhelimiin tällä hetkellä. Puhelin tarjoaa myös upean AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin suorituskyky on tällä hetkellä vielä hyvä ja sen varassa uutuuspuhelin toimi sulavasti. Puhelimessa on myös muita vahvuuksia, kuten näyttöön integroitu sormenjälkilukija, stereokaiuttimet sekä puhdas Android 12 -käyttökokemus.
Suurin miinuspuoli ohuessa rakenteessa on akunkesto, josta on jouduttu hieman karsimaan. Lisäksi Motorola Edge 30 ei tarjoa muistikorttipaikkaa, joka voisi olla edelleen hyvä ominaisuus tässä kategoriassa. Kuulokeliittimen puuttuminen on nykypäivää ja se kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa. Kameroiden osalta suurta valittamista ei ollut, mutta 2 megapikselin syvyyskamera tuntui varsin turhalta. Motorola ei tarjoa myöskään mitään kovin vahvaa päivityslupausta, vaikka 2 + 3 vuottakin on enemmän kuin ei mitään.
Motorola Edge 30 on tullut saataville Suomessa toukokuussa 2022. Tarjolla on 469 euron hintaan 8 + 128 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Meteor Grey, hopea Supermoon Silver sekä vihreä Aurora Green.
Motorola Edge 30
Motorola Edge 30 tarjoaa tasavahvan kokonaisuuden omassa kategoriassaan. Puhelinta on helppo suositella, jos etsii uutta puhelinta noin 450 euron hintapisteessä.
Hyvää
- Kevyt ja ohut muotoilu
- Laadukas OLED-näyttö korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 778G+ tarjoaa hintaluokassaan hyvän suorituskyvyn
- Näyttöön integroitu sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet, NFC, dual-SIM
- Android 12 ja My UX takaavat puhtaan käyttökokemuksen
Huonoa
- Akunkesto ei parhaimmasta päästä
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
- Syvyyskamera varsin turha
- Ainoastaan 2 + 3 vuoden päivityslupaus
Hyvä artikkeli hyvillä kuvilla! Googlella löysin tämän sivuston ja artikkelin kun olen kyseisestä puhelimesta varsin kiinnostunut. Jännä että teidän testissänne akkukestoa ei kehuta kun taas toisen suomalaisen sivuston io-tech artikkelissa kehutaan ja sanotaan kestävän jopa kaksi päivää. Selvää on se että sinun, kirjoittajan, kuormitus akulle on selvästi rankempi ja vaikutat muutenkin olevan aika intohimoinen mobiilimies, kun ymmärrät stereoliitännän ja muistikorttipaikan harvinaistumisen kismittävyydenkin. Tykkään kanssa että olet OneDriveen ladannut kameraotoksia ihailtavaksi täydellä laadulla, minkä luulisi olevan kelle tahansa kriitikolle itsestäänselvyys tehdä, vaan eipä ole. Aion seurailla artikkeleitanne jatkossa! Itse puhelin mieluisan tasalaatuinen laitos, josta tärkeimmät seikat itselleni löytyvät: riittävä akkukesto, stereokaiutiimet (eivät tosin parhaasta päästä kuten kirjoitit mikä olisi kruunannut kokonaisuuden), hyvät kamerat ja luikas toiminta.