ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge 30 Pro – huipputehokkaan puhelimen valttikorttina puhdas Android 12 -kokemus

Motorola Edge 30 Pro

Motorola Edge 30 Pro on mielenkiintoinen uutuuspuhelin, sillä kyseessä on yksi ensimmäisistä Snapdragon 8 Gen 1 -huippupiiriin perustuvista globaalisti ja myös Suomessa. Kyseessä on Motorolan tämän hetken kärkimalli, joka on seuraaja viime vuonna julkaistulle Motorola Edge 20 Prolle. Motorola on panostanut suorituskyvyn ohella myös näyttöön, ohjelmistoon sekä lataustekniikoihin.

Uutuuspuhelin tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ansiosta, mutta laitteen toinen kohokohta on 6,7 tuuman OLED-paneeli korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella. Motorola Edge 30 Prossa on myös kaksi 50 megapikselin kameraa takaosassa, ja etuosassa on peräti 60 megapikselin kamera. Myöskin akun lataus onnistuu tehokkaalla 68 watin pikalaturilla. Suomessa Motorola on tuomassa puhelimen myyntiin 25. helmikuuta 799 euron hintaan.

SuomiMobiilissa Motorola Edge 30 Pron aktiivinen testijakso kesti noin viikon verran, joten laitteesta saatiin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 30 Pro (XT2201-1)
Mitat: 163 x 75.9 x 8.79 mm
Paino: 196 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 5 -lasi edessä / Gorilla Glass 3 -lasi takana / IP52
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / 114 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 60 MP (f/2.2 / 1/2.8" / 0.61 µm)
Akku: 4800 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-päivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 68 watin pikalataus / 15 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / DisplayPort 1.4
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet / Snapdragon Sound
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Cosmos Blue) ja  valkoinen (Stardust White)
Hinta: 799 €

Myyntipakkaus

Motorola Edge 30 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa Edge 30 Pron varsin perinteisessä myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on itsessään tummansininen ja sitä koristaa Motorolan logo sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on painettu pienellä präntillä huomautuksia usealla eri kielellä. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään laitteelle suunnatun silikonisuojakuoren, metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä tehokkain mahdollinen 68 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Motorola Edge 30 Pro -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Huippupuhelimien kohdalla ei ole enää nykypäivänä itsestäänselvyys, että laturi on myyntipakkauksessa, joten sen löytyminen Edge 30 Pron paketista on mukava lisä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola Edge 30 Pro ei asetu laadullisesti lippulaivapuhelimien kärkikastiin, mutta toteutus on hyvin ymmärrettävissä edullisempien huippupuhelimien kategoriassa. Motorola hyödyntää muovista kehystä sekä Gorilla Glass -lasipintoja uutuuspuhelimessa, jotka yhdessä luovat mukavan laatuvaikutelman. Puhelimesta on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Cosmos Blue ja valkoinen Stardust White. Testiin saatiin sininen väriversio, joka myös näkyy artikkelin kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uutuuspuhelimen muovikehyksen Motorola on muovannut kiiltäväpintaiseksi, mutta takaosan lasipinta on onneksi mattapintainen. Motorola on vahvistanut laitteen takaosassa käytettävän Gorilla Glass 3 -lasiversiota, mutta näyttöä on etuosassa suojaamassa hieman tuoreempi Gorilla Glass 5. Motorola ei käytä siis tuoreimpia lasiversioita, mutta ainakaan testijakson aikana pintoihin ei tullut minkäänlaisia naarmuja.

Mattapintainen takaosa on ainakin omaan makuuni, sillä Motorola on toteuttanut sen erinomaisesti. Mattapinta on enemmän samettinen kuin liian karhea, mistä ainakin itse tykkäsin. Vaikka takaosa on mattapintainen, niin Motorola Edge 30 Pro on silti liukas ainakin kuivissa käsissä. Mattapinnan vahvuus on se, ettei takaosa kerää naarmuja helposti, eikä se myöskään ole heti täynnä häiritseviä sormenjälkiä tai muita rasvajälkiä. Samettinen takapinta yhdistettynä kiiltävään muovikehykseen tuntui testijakson aikana jopa yllättävän hyvältä yhdistelmältä, vaikka itse olisin toivonut myös kehyksen olevan mattaviimeistelty.

Kädessä Motorola Edge 30 Pro tuntuu erittäin miellyttävältä. Erityisesti takaosan vahvasti kaartuvat reunat parantava ergonomiaa, eikä laitteessa ole havaittavissa häiritseviä saumakohtia. Etu- ja takalasipinnat Motorola on onnistunut yhdistämään kehykseen saumattomasti, mikä parantaa selvästi laitteen laatuvaikutelmaa.

Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 163 x 75,9 x 8,79 millimetriä, joten kyseessä ei ole millään tavalla kompakti puhelin. Motorola Edge 30 Pro on kookas laite, joten se ei ole varmasti kaikille hyvä vaihtoehto. Itsellä ei kuitenkaan ollut laitteen koon kanssa suuria ongelmia, ja sen käyttöön tottui nopeasti. Puhelimen painoksi on ilmoitettu 196 grammaa, joten Motorola on onnistunut jäämään maagisen 200 gramman alapuolelle. Painoa on kuitenkin paljon, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Kookkaan ja varsin painavan toteutuksen ansiosta Motorola Edge 30 Pro on erittäin jämäkkä. Puhelin ei nimittäin taivu tai natise sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Valitettavasti täysin vedenkestävää rakennetta Edge 30 Pro ei tarjoa, mutta Motorola lupaa kuitenkin IP52-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, mutta uutuuspuhelin kestää kevyttä sadetta tai pientä vedelle altistumista. Esimerkiksi puhelimen SIM-korttitelakka onkin suojattuna erillisellä kumilla, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin. Henkilökohtaisesti olisin toivonut tässä hintapisteessä jo todellista IP68-luokitusta, mutta onneksi IP52-luokitus on parempi kuin ei mitään.

Laitteen etuosa ei tarjoile mitään mullistavaa verrattaessa muun muassa edeltäjäversioon. Etuosassa valtaa pitää kookas 6,7 tuuman näyttöpaneeli, jota kiertää varsin kohtuulliset kehykset. Mistään kapeimmista kehyksistä ei ole kyse, mutta ne ovat onneksi mukavan tasapaksut joka kohdasta. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty kamerareikä, joka ei vie liikaa tilaa näytöltä. Näytön yläpuolella on nähtävissä myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Motorola Edge 30 Pron takaosa edustaa Motorolan hieman uudistamaa muotoilufilosofiaa. Takaosassa ei kookas kamera-alue, joka ulkonee vain hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, yksi mikrofoni, LED-salamavalo sekä teksti ”50 MP 2,0 µm OIS”. Kamera-alue on suunniteltu fiksusti, sillä sen minimaalinen ulkoneminen muusta rungosta vähentää Edge 30 Pron keikkumista sitä pöydällä käytettäessä. Takaosaan Motorola on laittanut myös tutun M-logonsa sekä Motorola-tekstin. Yleisilme on puhelimella siis puhdas ja yksinkertainen, joka on ainakin omaan makuuni.

Motorola Edge 30 Pron oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Erillistä Google Assistant -painiketta ei laitteessa enää ole, mutta sitä tuskin kukaan jää kaipaamaankaan. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, vaikkakin hieman muovinen. Puhelimen yläreunaan on tuotu ainoastaan yksi mikrofoni. Motorola Edge 30 Pron alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Alareunassa on myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy. Motorola on merkinnyt alareunaan tutut vaaditut logot ja muut tiedot hyvin pienellä präntillä.

Näyttö

Motorola Edge 30 Prossa hyödynnetään pääasiassa samaa näyttöpaneelia kuin viime vuonna julkaistussa Edge 20 Prossa. Motorola ei ole lähtenyt muokkaamaan sitä mikä on todettu jo hyväksi. Kyseessä on kookas 6,7 tuuman näyttöpaneeli, joka perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 385 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Motorola on mainostanut näyttöä myös korkeammalla 360 hertsin virkistystaajuudella. Näytössä on myös tuki erikseen ostettavalle stylus-kosketusnäyttökynälle, joka helpottaa esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittamista. Valitettavasti Motorola ei toimittanut puhelimen mukana kynää testiin, joten siitä ei kokemuksia vielä tätä arvostelua varten saatu. Näyttö on kauttaaltaan tasainen, eikä Motorola ole lähtenyt kaartamaan reunoja. Näytön yläreunaan on tehty myös mukavan kompakti reikä etukameraa varten.

Teknisien tietojen valossa Motorola Edge 30 Pron näyttö on hyvällä tasolla, eikä siinä ole suurempia puutteita. OLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit huippupuhelimen vaatimalla tasolla ja muun muassa musta on oikeasti mustaa. Toinen selvä vahvuus on korkea 144 hertsin virkistystaajuus, jota ei monestakaan älypuhelimesta vielä löydy. Korkea virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, sillä parhaimmillaan näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Näytön Full HD+ -tarkkuus ei ole parasta mitä on nähty, mutta se on kuitenkin enemmän kuin riittävä moneen tilanteeseen. Videot ja muut sisällöt ovat näytöltä katsottuna tarkkoja, mikä on aina hyvä asia. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja todennäköisesti yksi parhaimmista mitä on Motorolan puhelimissa koskaan nähty. Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, mutta Motorola ei ole virallisesti maininnut kirkkauden määrää. Kirkkauden kanssa ei ollut ongelmia testijakson aikana, mutta nähtävästi mistään kirkkaimmastakaan paneelista ei ole kyse. Esimerkiksi auringonvalossa käyttäminen saattaa aiheuttaa haasteita.

Motorola Edge 30 Pron näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy hieman personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola Edge 30 Pron näyttö on kokonaisuudessaan hyvä, eikä se tuottanut ongelmia missään kohdassa. Motorolalla on ennen kaikkea perusasiat nyt kunnossa, joita ovat riittävä kirkkaus, hyvä värintoisto sekä sulava käyttökokemus. Näyttöön tuskin kukaan tulee suuremmin pettymään, vaan kokemus on jopa parempi kuin missään aikaisemmassa Motorolan älypuhelimessa.

Tekniikka ja suorituskyky

Motorola Edge 30 Pron selvä kohokohta on Qualcommin tuorein Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa myyntiin saatu puhelin uutuuspiirillä, mikä tekee laitteesta hyvin mielenkiintoisen. Motorola on aikaisemmin ollut vasta viimeisien joukossa uutuuspiirien käyttöönoton kanssa, mutta nyt on asiat toisin. Snapdragon 8 Gen 1 tarjoaa monella tavalla uuden sukupolven kokemuksia, ja kyseessä on merkittävä päivitys viime vuoden Snapdragon 888 -sarjan järjestelmäpiireihin.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Uutuuspiiri tuo mukanaan myös paljon muita vahvuuksia, kuten parempaa kuvakäsittelyä, kehittyneempiä 5G-ratkaisuja sekä erityisesti optimointeja mobiilipelaamista varten. Tietenkään kaikkia tekniikoita ei Motorola Edge 30 Prossa käytetä, mutta kasvanut suorituskyky on varmasti uutuuspiirin suurimpia mielenkiinnon aiheita.

Suomessa Motorola on tuonut Edge 30 Pro -puhelimen myyntiin yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa mukavat 12 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa. Puhelimesta on olemassa myös useita muita muistiversioita, mutta muistikorttipaikkaa Motorola ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Motorola on toteuttanut uutuuspuhelimeen RAM Boost -toiminnon, jonka avulla käyttäjät voivat laajentaa 12 gigatavun sisäänrakennettua RAM-muistia vielä 3 gigatavun virtuaalisella RAM-muistilla. Kun RAM Boost on käytössä, puhelimen tallennustilaa varataan RAM-käyttöön. Käytännössä RAM-muistia puhelimessa olisi tämän jälkeen 15 gigatavua. Motorolan mukaan RAM Boost parantaa laitteen suorituskykyä, mutta ainakaan testijakson aikana ei nähty merkittävä eroa.

Suurin mielenkiinto Motorola Edge 30 Pron kohdalla on suorituskyky, joten ajoimme puhelimessa läpi monet tutut suorituskykytestit. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyvyssä on nähty monella osa-alueella parannusta verrattaessa Qualcommin aikaisemman sukupolven järjestelmäpiireihin. AnTuTu-testissä päästiin jo hyvin lähelle miljoonan pisteen rajaa, johon aikaisemmat Android-laitteet eivät ole päässeet. Tarkemmin suorituskykytesteissä saatuihin pisteytyksiin voi tutustua alapuolella olevasta taulukosta. Motorola Edge 30 Pron saamia pisteitä voi verrata Snapdragon 870 -piiriin perustuvan Motorola Edge 20 Pron ja Snapdragon 888+ -piiriin perustuvan Moto G200 -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Motorola Edge 30 Pro (SD8G1) Motorola Edge 20 Pro (SD870) Motorola Moto G200 (SD888+)
AnTuTu (V8): 942 249 pistettä 710 196 pistettä 779 104 pistettä
Geekbench 5 (single): 1188 pistettä 966 pistettä 1053 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3393 pistettä 3048 pistettä 3211 pistettä
PCMark 2.0: 15 485 pistettä 14 923 pistettä 18 638 pistettä
3DMark Wild Life: 6597 pistettä 4184 pistettä 5114 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Kuten aina, niin suorituskykytestejä ei kanna tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Testijakson aikana suorituskyvyn todettiin olevan tuttuun tyyliin erittäin hyvä ja riittävä monessa tilanteessa. Motorola Edge 30 Pron kanssa ei tullut kertaakaan tilannetta, jossa suorituskyky olisi tullut vastaan. Sovellukset käynnistyivät nopeasti, ja raskaatkin sovellukset ja pelit toimivat ongelmitta.

Oikeastaan Motorola Edge 30 Pro tuntui testijakson aluksi jopa selvästi sulavammalta ja toimivammalta kuin monet aikaisemmat Motorolan huippupuhelimet. Osansa kokemukseen vaikutti varmasti Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin parantunut suorituskyky, mutta myös uudella Android 12 -käyttöjärjestelmällä on varmasti näppinsä pelissä. Yleinen kokemus suorituskyvyn osalta on kuitenkin parantunut, ja se on mielestäni suurikin valttikortti Motorola Edge 30 Prossa.

Suurin kysymysmerkki Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirissä on sen lämpeneminen, joka on ollut pienoinen ongelma myös monissa viimeaikaisissa Snapdragon-huippupiireissä. Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Motorola Edge 30 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteissa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Motorola Edge 30 Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 30 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä huimat 942 249 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun asettuessaan 891 761 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 829 130 pistettä. Stressitestissä havaittiin suorituskyvyn pysyvän tasaisena alan suurimman laskun jälkeen. Vastaavia suorituskyvyn laskuja on nähty monissa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä, joten Snapdragon 8 Gen 1 ei ole yksin ongelman kanssa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa 113 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 12 prosenttia. Suorituskyvystä katoaa raskaassa käytössä siis yli kymmenes, mikä on vielä ymmärrettävissä verrattaessa moniin huippupuhelimiin viime vuodelta. Pahimmillaan joissakin puhelimissa suorituskyvystä saattoi kadota jopa neljännes, joten nyt Motorola Edge 30 Pron suorituskyky pysyttelee hyvänä. Monissa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä on ollut ylikuumenemisongelmia, mikä vaikuttaa suorituskyvyn lisäksi puhelimen käyttökokemukseen.

Motorola Edge 30 Pron kohdalla havaittiin myös kuumenemista muutamissa tilanteissa. Puhelin kuumeni erityisesti pitkässä käytössä sekä raskaita sovelluksia käytettäessä (mm. mobiilipelit). Puhelin kuumeni erityisesti takaosasta, eikä sitä ollut aina mukavaa pitää kädessä. Mistään suuresta ylikuumenemisongelmasta ei mielestäni kuitenkaan voida puhua, sillä laitetta piti käyttää jopa 30 minuuttia putkeen, jotta kuumeneminen olisi ollut häiritsevää. Testijakson aikana stressitesti oli oikeastaan ainoa todellinen tilanne, jossa puhelin oli niin kuuma, ettei sitä halunnut pitää kädessä.

Jäähdytys on jokaisessa älypuhelimessa avainasemassa, eikä myöskään Motorola Edge 30 Prossa ole sitä unohdettu. Motorola on laittanut puhelimen sisälle kookkaan jäähdytysjärjestelmän, joka koostuu grafiittilevyistä ja höyrykammiosta, joiden avulla lämpö saadaan johdatettua järjestelmäpiiriltä eteenpäin ja lopulta ulos laitteen sisältä.

Motorola Edge 30 Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Motorola Edge 30 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Motorola on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös tästä uutuuspuhelimesta.

Mobiiliverkot tuntuivat toimivan puhelimessa erinomaisesti, eikä niiden kanssa ollut ongelmia. Myöskin 5G-verkoissa päästiin tuttuihin 5G-lukemiin. Kovin suurta eroa uusi 5G-modeemi ei kuitenkaan peruskäyttäjälle tuo verrattaessa viime vuoden huippupiireissä olleeseen modeemiin. Wi-Fi-verkkojen osalta Motorola Edge 30 Pro tukee myöskin Wi-Fi 6E -tekniikkaa, joten sen suhteen Motorola ei ole lähtenyt karsimaan.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Motorolan älypuhelimista on viime aikoina puuttunut kunnollinen äänentoisto, mutta nyt Motorola Edge 30 Pron kohdalla on tehty merkittäviä parannuksia. Motorola on muun muassa vihdoin toteuttanut kaivatun stereoäänentoiston. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja se takaa mukavan äänikokemuksen. Toki mistään parhaimmasta älypuhelimissa nähdystä äänentoistosta ei ole kyse, mutta vahvaa keskitasoa kyllä. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 30 Pron kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä. Stereokaiuttimet ovat kuitenkin hyvä lisä, ja jopa vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä.

Motorola ei tarjoile Edge 30 Prossa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa tuoreimman Bluetooth 5.2 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Edge 30 Pron tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Motorola Edge 30 Prossa ei ole huippupuhelimille ominaista näytönalaista sormenjälkilukijaa, vaan Motorola luottaa edelleen kylkeen sijoitettuun lukijaan. Vastaava tekninen ratkaisu on nähty myös lukuisissa muissakin Motorolan puhelimissa viimeisen vuoden sisällä. Sormenjälkilukija on integroitu puhelimen virtapainikkeeseen, joten se on edelleen hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös uudessa sijainnissaan, vaikka henkilökohtaisesti tykkään enemmän näytönalaisista lukijoista.

Motorola on asettanut painikkeet puhelimen kyljessä korkealle, joten sormenjälkilukijan käyttöön täytyy oikeasti totutella, jotta siihen yltää peukalolla. Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty sitä tunnistamaan yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 30 Prossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto

Motorola on panostanut Edge 30 Prossa vahvasti akunkestoon, mutta myös tällä kertaa entistä enemmän latausratkaisuihin. Puhelimen sisuksista löytyy kookas 4800 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa hyvän akunkeston. Testijakson aikana akunkesto ei tuntunut olevan kovinkaan suuri ongelma, vaan akkua riitti hyvin päiväksi.

Yleisesti iltaisin akkua oli noin 20 prosenttia jäljellä. Kyseessä ei ole mikään paras suoritus, mutta riittävän hyvä varmasti monelle. Puhelinta käytetiin päivän aikana kuitenkin hyvin aktiivisesti ja käytössä oli muun muassa näytön suurin virkistystaajuus sekä muita virtaa enemmän vieviä asetuksia. Vähemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään parikin päivää, mutta itse en siihen testijakson aikana pystynyt. Testijakson aikana huomasin akun kuluvan tietyissä tilanteissa nopeammin, esimerkiksi puhelimen lämmetessä akku kului yllättävän nopeasti.

Akunkesto on siis pääosin hyvä ja riittävä. Motorola on onneksi myös panostanut latausratkaisuihin. Puhelimessa on tuki muun muassa 68 watin tehoiselle langalliselle TurboPower-pikalataukselle. Kyseessä on Motorolan toistaiseksi tehokkain pikalatausratkaisu, jota ei ole muissa yhtiön puhelimissa vielä nähty. Motorola ei ole tarkemmin kertonut mitään lupauksia pikalatauksen suhteen, mutta onneksi latausnopeus pystyttiin testaamaan testijakson aikana. Motorola toimittaa oletusarvoisesti puhelimen mukana 68 watin laturin.

Motorola Edge 30 Pron latausnopeus mukana toimitettavalla 68 watin pikalaturilla.

Motorola Edge 30 Pron suuri 4800 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen uudella pikalatauksella vain 45 minuutissa. Kyseessä on hyvä suoritus ottaen huomioon kookkaan akun, mutta ei kuitenkaan nopein mahdollinen. Kolmen vartin mittainen latausaika on kokonaisuudessaan hyvä, ja muutaman kymmenen minuutin mittaisen latauksen jälkeen akkua on saatu erittäin paljon.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 49 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 87 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 33 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 80 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.

Puhelimen langallinen lataus on siis erittäin hyvä ja riittää varmasti monille käyttäjille. Motorola ei ole kuitenkaan tällä kertaa tyytynyt ainoastaan langalliseen lataukseen, sillä Motorola Edge 30 Pro tarjoilee tuen myös langattomalle lataukselle. Puhelimessa on 15 watin tehoinen langaton lataus, joka on varsin perustasoa. Langaton lataus on mukava lisä ja se helpotti ainakin itselläni puhelimen lataamista työpäivän aikana. Puhelin oli helppo laittaa langattomalle laturille, ja se latasi itsensä huomaamattomasti täyteen muutamassa tunnissa.

Motorola Edge 30 Prossa on myös käänteinen langaton lataus 5 watin teholla. Puhelinta voidaan käyttää muiden langatonta latausta tukevien laitteiden lataamiseen. Ominaisuus on loistava esimerkiksi reissuissa, joihin ei halua ottaa muun muassa älykellon omaa laturia mukaan. Älykellon voi laittaa puhelimen takakannen päälle ja se latautuu puhelimen kautta.

Pakkastesti

Testijakson aikana Motorola Edge 30 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 30 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yksi prosentti. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Motorola oli kuitenkin mahdollistanut puhelimen lataamisen jääkylmänä, tai ainakaan latauksen estämisestä ei erikseen enää mainittu. Yleensä lataus on ollut estettynä, kunnes puhelin palaa normaaliin lämpötilaansa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 30 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Motorola Edge 30 Pro on tasavahva suoriutuja, eikä se noussut ainakaan negatiivisesti esille testissä. Akkua kului molempien testien aikana kohtuullisesti, eikä pakkanen tuottanut laitteen käytölle mitään ongelmia.

Kamerat

Motorola Edge 30 Prossa on panostettu ainakin megapikseleitä katsottaessa kameroihin niin taka- kuin etuosassakin. Tarjolla on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä syvyyskamera. Edeltäjämallista tuttua periskooppizoomausta ei enää tarjota, mutta tätä puutetta Motorola on pyrkinyt paikkaamaan aikaisempaa paremmin pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Takakameratoteutus on siis jotain huippupuhelimen ja keskihintaluokan puhelimien väliltä.

Puhelimessa on tarkka 50 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu OmniVisionin täysin uuteen OV50A-sensoriin. Kyseessä on 1/1,5” kokoinen sensori, jossa on 1,0 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamera on myöskin optisesti vakautettu. Toinen kameroista on myös 50 megapikselin tasoinen, mutta tällä kertaa kyseessä on ultralaajakulmakamera. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä S5KJN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Kamerassa on automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera f/2.2-aukolla. Kameraa käytetään pääkameran kaverina syvyysterävyyden taltioimiseen muotokuvatilassa. Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan Motorola Edge 30 Prolta myös telekameraa, mutta nyt sellaista ei valitettavasti ole tarjolla. Puhelimen etuosaan on laitettu yksi erittäin tarkka 60 megapikselin selfiekamera, jollaista ei muilta vielä löydy. Kyseessä on OmniVisionin kehittämä OV60A-sensori, joka on kooltaan 1/2,8 tuumaa ja siinä on 0,61 µm pikselikoko. Etukamerassa on f/2.25-aukolla varusteltu linssi.

Motorola Edge 30 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50A, f/1.8, 1/1,5”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/2.2, 1/2,76”, 0,64 µm, 114 asteen näkökenttä)
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (OmniVision OV02B1B, f/2.4, 1,75 µm)
  • Etukamera: 60 megapikseliä (OmniVision OV60A, f/2.2, 1/2,8”, 0,61 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkamaralta on lupa odottaa paljon, ja ainakin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ei ole suuremmin valittamista. Kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Motorola Edge 30 Pro taltioi kuviin myös luonnolliset värit, vaikkakin tiettyjä värejä hieman korostetaankin. Ainakin punainen sävy tuntui olevan hieman ylikorostettu väri. Kuvassa on myös laaja dynaaminen alue. Jos jotain huonoa pitää etsiä, niin tietyissä tilanteissa hyvässäkin valaistuksessa kuvissa oli havaittavissa liiallista kohinaa.

Mielestäni pääkameralla pystyy ottamaan lähikuvia erinomaisesti, mutta muun muassa maisemakuvaamisessa voisi olla parannettavaa. Kaukana olevia kohteita kuvattaessa usein kuviin tuli aika paljon pehmeyttä, jota ei toivoisi tässä hintapisteessä näkevän. Yleinen laatu hyvässä valaistuksessa kuvattaessa on kuitenkin riittävä mielestäni suurimmalle osalle laitteen kohdeyleisöstä.

Heikossa valaistuksessa Motorola Edge 30 Pron pääkamera on myös toimiva, vaikka mitään mullistavaa ei kannata odottaa. Tietyssä pisteessä kuvista alkaa tulla rakeisia ja epätarkkoja. Hämärissä sisätiloissa pääkamera on hieman parempi kuin mihin Motorolalta on yleisesti totuttu, mutta se jää kuitenkin monien kilpailijoidensa jalkoihin. Hämäräkuvaamista on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa.

Yötila ei suuremmin paranna pääkameran suorituskykyä hämärässä. Kuviin saadaan sen avulla hieman enemmän valoa, mutta samalla myös pehmeys tuntui lisääntyvän merkittävästi. Kokonaisuudessaan Motorola Edge 30 Pron pääkamera on hyvä, mutta sillä ei ole tarjottavanaan mitään kilpailijoista erottuvaa. Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.

Toinen Motorola Edge 30 Pron tärkeistä kameroista on ultralaajakulmakamera, joka on tarkkuudeltaan myös 50 megapikseliä. Motorola käyttää ultralaajakulmakamerassakin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputuloksena on 12,5 megapikselin tasoiset kuvat. Myös ultralaajakulmakameralla voi kuvata 50 megapikselin tasoisia kuvia omassa kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa käytettiin tuttuun tapaan oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamerat ovat usein olleet älypuhelimissa selvästi heikompia kuin pääkamerat, ja nyt Motorola pyrkii korjaamaan sitä nostamalla megapikselien määrää. Motorola Edge 30 Prolla pystyy taltioimaan laadukkaita ultralaajakulmakuvia, mutta mielestäni mitään merkittävää eroa ei Motorola ole onnistunut toteuttamaan.

Kameroiden kuvanlaadussa paljon on ohjelmistojen ja käsittelyn varassa, eikä yksistään tarkat sensorit takaa hyvää tulosta. Motorola Edge 30 Prossa ultralaajakulmakameralla saadaan hyvää jälkeä, jos valoa on tarpeeksi. Toisinaan ultralaajakulmakamera tekee kuvista selvästi tummempia kuin pääkamera, mutta suurimmassa osassa tilanteista merkittäviä eroja kuvien välillä ei onneksi nähdä. Ultralaajakulmakamera taltioi värit hieman haaleammiksi.

Mistään tarkoista kuvista ei voi puhua, kun niitä tarkastellaan lähempää. Kuvien varjokohdat ovat yllättävän pehmeitä. Motorola on onnistunut kuitenkin minimoimaan vääristyksien korjauksen tuottaman pehmeyden. Toki ultralaajakulmakamera ei ole yhtä laaja kuin monissa muissa puhelimissa, minkä vuoksi se helpottaa kuvien käsittelyä. Yökuvaukseen ultralaajakulmakameraa ei ole suunniteltu, sillä rajat tulevat nopeasti vastaan.

Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen, mutta siihen ei testijakson aikana suuremmin tutustuttu. Käytännössä ultralaajakulmakameran avulla voidaan ottaa kuvia 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 30 Pron ultralaajakulmakameralla.

Viimeinen Motorola Edge 30 Pron takaosan kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera, jota käytännössä hyödynnetään pääkameran kaverina syvyysterävyyden taltioimiseksi. Muutamien testikuvien perusteella kamerat osaavat erottaa kuvattavan kohteen hyvin, jolloin myös sumennettavasta taustasta saadaan luonnollinen. Toteutuksen ongelmana on kuitenkin se, että sitä voi käyttää pääasiassa vain hyvässä valaistuksessa. Lisäksi taustasumennuksesta saadaan hyvä vain, jos kuvattavia kohteita on yksi.

Alapuolella on kuva, jossa taustasumennus on onnistunut yllättävän hyvin, vaikka kohteen ääriviivat eivät olekaan kaikista yksinkertaisimmat.

Videokuvauksen osalta Motorola Edge 30 Pro tarjoaa huippuluokan toteutuksia, joita voi myös tässä hintaluokassa vaatia. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 30 fps -videokuvaa, mutta tuettuna ovat myös 4K 60- ja 30 fps -videokuvaustarkkuudet. Ultralaajakulmaa voi käyttää ainoastaan Full HD 30 fps -tilassa. Videokuvaus oli ainakin 4K-tasoisena mielestäni hyvää, mutta 8K-tarkkuudelle en ainakaan itse keksi mitään järkevää käyttöä.

Pääkameran kuvanvakautus itsessään jo hieman vakauttaa videota. Yhdessä elektronisen kuvanvakautuksen kanssa videokuvasta saadaan vieläkin vakaampaa. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.

Yksi merkittävä uudistus nähdään Motorola Edge 30 Pron etukamerassa, joka on megapikseleitä katsottaessa tarkempi kuin monissa muissa puhelimissa. Motorola on laittanut etuosaan 60 megapikselin kamerasensorin. Valitettavasti etukamera ei päässyt mullistamaan selfiekuvaamista, vaan kyseessä on enemmin myyntikikka kuin todellinen valttikortti.

Etukamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, jolloin lopputuloksena on 15 megapikselin kuvat. Kuvat eivät ole kuitenkaan millään tavalla tarkempia tai parempia kuin muissa puhelimissa. Kuvat ovat yleiseltä laadultaan kuitenkin hyviä ja selfiekuvat ovat miellyttäviä. Kameralla pystyy ottamaan myös 60 megapikselin tasoisia kuvia, mutta oman kokemukseni mukaan laatu vaikuttaa tällöin paljon huonommalta kuin 15 megapikselin tilassa. Etukameran avulla voidaan kuvata myös 4K-tasoista videokuvaa.

Motorola Edge 30 Pro -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle ja ajastukselle sekä Google Lens -painike. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja makrokameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan Motorola Edge 30 Prossa nopeasti ja ilman viiveitä. Sovellustilojen välillä oli mukavaa vaihdella ja samalla kuvat otettiin nopeasti. Mitään merkittävää viivettä ei ollut myöskään kuvaushetkellä havaittavissa.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Edge 30 Pro on varusteltuna heti tuoreeltaan Googlen uusimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä. Tuttuun Motorolan tyyliin puhelimessa on myös yhtiön oma My UX -käyttöliittymä, mutta tavoitteena on ollut tarjota mahdollisimman puhdas Android-käyttökokemus. Testijakson aikana puhelin ei saanut päivityksiä, vaan sen tuorein ohjelmistoversio tarjoili oletusarvoisesti Googlen 1. tammikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Ainakin heti uutena tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla.

Valitettavasti Motorola luottaa edelleen uutuuspuhelimessaankin tuttuun päivityslupaukseensa. Motorola lupaa puhelimille kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on kohtalainen lupaus. Monet valmistajat lupaavat jopa neljä vuotta päivityksiä, joten parannettavaa vielä olisi. Varsinkin näin 800 euroa maksavalta puhelimelta voisi odottaa myös hieman pidempää päivitystukea. Puhelimelle voidaan odottaa vain jatkossa Android 13- ja Android 14 -versioita sitten kun ne julkaistaan. Motorolan tuntien päivitykset tulevat huomattavalla viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat vain vuosineljänneksittäin.

Motorolalla olisi ollut varaa parantaa päivityslupaustaan selvästi, sillä myös monet muutkin valmistajat ovat tehneet. Esimerkiksi Samsung tarjoaa jo 4 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä jopa keskihintaluokan puhelimilleen. Motorolan 2 + 3 vuoden päivityslupaus on kuitenkin edelleen kohtuullinen, mutta ei mikään myyntivaltti.

Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä.

Motorola Edge 30 Pro tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hietummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 30 Pro tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Yhteenveto

Motorola Edge 30 Pro on hyvin mielenkiintoinen laite, joka on samalla Suomen markkinoilla ensimmäinen Snapdragon 8 Gen 1 -huippupiiriin perustuva puhelin. Kyseessä on monella mittapuulla Motorolan yksi parhaimmista älypuhelista tällä hetkellä. Mielestäni Motorola on pystynyt vihdoin toteuttamaan tasavahvan kokonaisuuden, jota on miellyttävä käyttää.

Testijakson aikana itse tykkäsin laitteen ergonomisesta ja jämäkästä laatuvaikutelmasta. Motorola Edge 30 Prossa on mielestäni myös laadukas OLED-näyttöpaneeli, jonka suurin valttikortti on korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoilee puhelimelle myös loistavan suorituskyvyn, joten tehot riittävät hyvin raskaidenkin sovelluksien pyörittämiseen. Akunkesto yhdistettynä tehokkaaseen pikalataukseen on myös merkittävä parannus aikaisempaan, mitä pidän myös merkittävänä valttikorttina. Puhelimessa on myös paljon muuta hyvää, kuten nopea sormenjälkilukija ja stereokaiuttimet. Henkilökohtainen suosikkini puhelimessa oli puhdas Android 12 -käyttökokemus, jonka vain harvat puhelimet tänä päivänä tarjoavat.

Tuttuun Motorolan tapaan myös kompromisseja on jouduttu tekemään, jotta hinta on saatu asetettua alle 800 euroon. Rakenteessa suurin heikkous on IP68-luokituksen puuttuminen, sillä nykyinen IP52-luokitus ei tarjoa tarvittavaa turvaa vedeltä. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri tuntui lämmittävän puhelinta raskaassa käytössä paljon, mikä on myös pieni miinus kokonaisuudessa. Kameroiden osalta Motorola ei pääse tarjoilemaan haastajaa esimerkiksi Samsungin, Applen tai Xiaomin lippulaivoille, ja erityisesti hämäräkuvaus olisi vaatinut vielä parannuksia. Huomionarvoista Motorola Edge 30 Prossa on myös kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puuttumiset. Motorolan päivityslupaus jää myös kilpailijoiden lupauksien varjoon.

Motorola Edge 30 Pro on saatavilla Suomessa 25. helmikuuta lähtien. Tarjolle tulee 799 euron hintaan 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Cosmos Blue sekä valkoinen Stardust White.

Motorola Edge 30 Pro

8

SuomiMobiilissa testattiin 799 euron hintainen Motorola Edge 30 Pro -älypuhelin, joka tarjoaa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin.

Hyvää
  • Jämäkkä ja laadukas ulkoinen laatuvaikutelma
  • Laadukas OLED-näyttö korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa loistavan suorituskyvyn
  • Puhelimessa 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Laadukkaat stereokaiuttimet
  • Hyvä akunkesto ja tehokas 68 watin pikalataus (laturi mukana pakkauksessa!)
  • Tuki langattomalle lataukselle ja käänteiselle langattomalle lataukselle
  • Uusin Android 12 ja My UX takaavat puhtaan käyttökokemuksen
Huonoa
  • Ei IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä (vain IP52)
  • Puhelin lämpenee selvästi pidemmässä ja raskaassa käytössä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Kameroiden suorituskyky tietyissä tilanteissa
  • Vain kohtalainen 2 + 3 vuoden päivitystuki
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut