ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G 5G Plus – Erinomainen 5G-puhelin 349 eurolla

Motorola Moto G 5G Plus

Motorola on ollut Suomen markkinoilla pitkään altavastaajan roolissa, mutta viimeisen vuoden sisällä yhtiö on nostanut päätään kansan tietoisuuteen. Motorola on tuonut Suomessa myyntiin kovalla tahdilla erityisesti keskihintaisia älypuhelimia, mutta myöskin alkukesästä ensimmäiset 5G-puhelimensa, eli huippuluokan Motorola Edge+ -puhelimen ja ylemmän keskihintaluokan Motorola Edge -puhelimen. Nyt valikoima on laajentunut Motorola Moto G 5G Plus -puhelimella, jota on SuomiMobiilissa testailtu parin viikon ajan.

Uusi Moto G 5G Plus on Suomen edullisin 5G-älypuhelin, jonka avulla Motorola pyrkii saamaan kuluttajia itselleen. Kyseessä on myös yksi Motorolan varmasti parhaimmista älypuhelimista tällä hetkellä, sillä se tarjoaa omassa 349 euron hintapisteessä todella hyviä toteutuksia, teknisiä ominaisuuksia sekä nopeat 5G-yhteydet. Puhelimessa on esimerkiksi mielenkiintoinen 90 hertsin ja 21:9-kuvasuhteen näyttö, Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri sekä massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku. Vastaavilla ominaisuksilla varusteltua 5G-puhelinta ei Suomesta samasta hintapisteestä tällä hetkellä löydy.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Motorola Moto G 5G Plus -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta. Tutustumme myös laitteen pakkaskestävyyteen sekä 5G:n toimivuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G 5G Plus  (XT2075-3)
Mitat: 168 x 74 x 9 mm
Paino: 207 g
Rakenne: Muovikehys / muovinen takaosa / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.7 tuumaa Full HD+ (2520 x 1080) / 21:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 765 (1x 2.3 GHz Kryo 475 & 1x 2.2 GHz Kryo 475 & 6x 1.8 GHz Kryo 475)
Grafiikkasuoritin: Adreno 620
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] + tuki microSD-muistikortille
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2.0" / 0.8 µm / 26 mm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm) + 5 MP makrokamera (f/2.2 / 1.12 µm) + 2 MP syvyyskamera (f/2.2 / 1.75 µm) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP pääkamera (f/2.0 / 1.0 µm) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 / My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 20 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen ja violetti
Hinta: 349 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G 5G Plussan myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa uutuuspuhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristavat useaan kertaan Motorolan logo sekä puhelimen mallikoodi. Lisäksi mukana on 5G-logo, josta tietää heti kyseessä olevan älypuhelin uuden sukupolven mobiiliyhteyksillä. Myyntipakkauksen takaosassa on kuva puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia, joita ovat laajakulmaselfiet sekä pitkä akunkesto. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on ilmoitettuna myös puhelimen mallikoodi, väri- ja muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, joka on päällystetty muovikalvolla sekä mukana toimitettavalla pehmeämuovisella suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pieni pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Myyntipakkauksen pojalle Motorola on vielä sijoittanut myös USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin sekä 20 watin tehoisen pikalaturin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Moto G 5G Plussan myyntipakkaus on tuttua Motorolaa ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Mukana toimitettava suojakuori on laistava lisäys myyntipakkaukseen ja sellaista ei nyt enää erikseen tarvitse ostaa. Suojakuori auttaa muun muassa puhelimen kiiltävää rakennetta pysymään parempana pidempään, eikä myöskään takaosan muovipinta pääse naarmuuntumaan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteessa Motorola luottaa vahvasti muoviin, joka on varsin yleinen rakennusmateriaali edullisemman keskihintaluokan älypuhelimissa. Lisäksi materiaalivalinnat ovat varmasti olleet yksi tapa saada hinnoittelua painettua edullisemmaksi, vaikka markkinoilla on myös lasisia ja metallisia puhelimia edullisemmassakin hintapisteessä. Moto G 5G Plus on siis materiaalivalintojensa takia hieman kyseenalainen, mutta se ei ole kuitenkaan monille käyttäjille varmasti kovinkaan suuri ongelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka rakenne on muovia, niin rakenne on erittäin jämäkkä. Moto G 5G Plus ei päästä väännellessä minkäänlaisia natinoita tai anna periksi, joten Motorola on pystynyt suunnittelemaan laitteen yllättävän hyväksi. Muovirakenne koostuu mattapintaisesta kehyksestä, joka tuo miellyttävän pidon ja tuntuman. Takaosa on valmistettu kiiltävästä muovista, joka on paketista otettaessa hieman sähköinen, mutta muutaman päivän käytön jälkeen sähköisyys ei ole enää suurikaan ongelma. Muovipinta kerää jonkin verran myös sormenjälkiä sekä muuta likaa, joka ei lähde yhtä hyvin kuin lasipinnoista. Muutaman pyyhkäisyn jälkeen takapinta näyttää jälleen puhtaalta.

Kiiltävän muovipinnan yksi suurimmista ongelmista on herkkä naarmuuntuvuus, jolta ei edes päivittäisessä käytössä pystytä välttymään. Takaosan muovipintaan ilmestyi parin viikon testijakson aikana paljon pieniä naarmuja, jotka kyllä näkyvät hyvässä valaistuksessa niitä tukiessa. Tämän takia on suositeltavaa käyttää Moto G 5G Plussan mukana toimitettavaa suojakuorta, joka suojaa hyvin naarmuuntumiselta.

Moto G 5G Plussan virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 168 x 74 x 9 millimetriä ja painoksi 207 grammaa. Kyseessä ei ole siis millään tavalla mikään kompakti tai kevyt puhelin, vaan hintaluokassaan varsin kookas ja myös painava. Rakenteeltaan laite on korkeampi ja suhteessa kapeampi kuin kilpailijansa, joka johtuu suurimmaksi osaksi puhelimen 21:9-kuvasuhteen näytöstä. Painoa on selittämässä suuri akku, jollaista ei kaikista saman hintapisteen laitteista löydy.

Käteen Moto G 5G Plus istuu mielestäni erittäin mukavasti, sillä kapea ja korkea muotoilu tarjoaa selvästi paremman pidon kuin perinteiset hieman leveämmät laitteet. Takaosan selvästi kaartuva muotoilu auttaa osakseen myös hyvässä käteen istuvuudessa. Rakenne on hieman paksu, mutta se ei ole millään tavalla kovin häiritsevä ominaisuus. Kokonaisuudessaan kyseessä on kuitenkin tyylikäs kokonaisuus ja väriversioita on saatavilla Suomessa yksi, eli testissäkin käynyt sininen Surfing Blue.

Valitettavasti Motorola ei ole saanut puhelimelle virallista IP-luokitusta, mutta Moto G 5G Plus on kuitenkin suojattu tuttuun tyyliin vettä hylkivällä pinnoitteella. Motorolan mukaan puhelimen pitäisi kestää kohtuullinen altistuminen vedelle, kuten roiskeet, hien tai sateen. Puhelinta ei ole kuitenkaan suunniteltu upotettavaksi veteen, sillä se ei ole kokonaan vedenkestävä. Myöskään Moto G 5G Plussan takuu ei kata ongelmia tai vaurioita, joita vedestä saattaa koitua.

Moto G 5G Plussan etuosa valtaa pitää kookas 6,7 tuuman näyttöpaneeli, joka peittää etuosan pinta-alasta kohtuulliset 84 prosenttia. Näyttöä on kiertämässä varsin tutut mustat kehykset, kuten useissa keskihintaisissa puhelimissa. Kehyksiä ei ole pyritty suuremmin minimoimaan, kuten monissa hieman kalliimmissa puhelimissa. Näytön vasempaan yläkulmaan Motorola on tehnyt kaksi pientä reikää etukameroita varten ja näytön yläpuolella on nähtävissä myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Puhelimen takaosan vasempaan yläkulmaan Motorola on toteuttanut hieman ulkonevan neliömäisen kamera-alueen, johon on sijoitettuna neljä kamerasensoria. Kamera-alueen oikealla puolella on kaksi LED-salamavaloa, jotka ovat toteutettuna hieman erikoisen pitkulaisiksi. Kamera-alueen alapuolella on nähtävillä kameratietoja, kuten tiedot 48 megapikselin pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä makrokamerasta. Moto G 5G Plussan takaosassa komeilee myöskin tuttu M-logo, josta laitteen tunnistaa heti Motorolaksi. Takaosaan Motorola on toteuttanut myös mielenkiintoisen kuvioinnin, joka tuottaa hieman kaivattua ilmettä.

Moto G 5G Plussan oikeaan kylkeen Motorola on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainikkeen, johon on integroituna sormenjälkilukija. Hieman erikoisesti Motorola on sijoittanut painikkeet varsin ylös laitteen runkoon, joten niihin täytyy tietyissä tilanteissa jopa kurottaa. Puhelimen vasemman reunan yläosaan on laitettu Google Assistant -painike, joka on hyvässä paikassa sillä nyt sitä ei tule turhaan painettua. Samaisessa kyljessä on myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti.

Laitteen yläreunaan ei ole laitettu muuta kuin yksi mikrofoni, mutta Moto G 5G Plussan alareunasta löytyy sitäkin enemmän asioita. Alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutinritilät. Alareunaan Motorola on laittanut esille myöskin puhelimen mallikoodin, valmistusmaan, valmistajan sekä CE-logon.

Näyttö

Näyttö on yksi Moto G 5G Plussan erikoisuuksia, sillä Motorola on päättänyt tuoda nyt keskihintaluokkaan tuttuja erikoisia ominaisuuksia, eikä ole luottanut vain vanhaan kaavaan. Puhelimen näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2520 x 1080 pikseliä, mikä tekee noin 409 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on siis miellyttävän tarkka.

Näytön kuvasuhteeksi Motorola on laittanut 21:9, joka on tuttu jo yhtiön muutamista muistakin puhelimista. Näyttö on normaaliin suhteutettuna siis selvästi korkeampi, mutta samalla myös kapeampi. Yksi Moto G 5G Plussan näytön erikoisuuksista on 90 hertsin virkistystaajuus, jollainen on nähty monesti vain huippuluokan älypuhelimissa. Motorola on saanut näytölle myös HDR10-tuen.

Näyttö on siis erittäin mielenkiintoinen hintaluokassaan, eikä pääse juurikaan tuottamaan valittamisen aiheita. Motorola olisi toki voinut käyttää myös OLED-näyttöä, mutta monessa tilanteessa myöskin LCD-näyttö on tarpeeksi hyvä. Näytön vasemmassa yläkulmassa on kaksi reikää etukameroille, joka on hieman erikoinen toteutus. Reiät ovat erillään toisistaan, mitä ei ole aikaisemmin puhelimissa nähty. Etukamerareiät eivät ole aivan pienimmästä päästä, joten ne vievät yläreunasta hieman myös tilaa. Etukameratoteutukseen toki tottuu päivittäisessä käytössä, joten kyseessä ei ole kovin suuri ongelma.

90 hertsin virkistystaajuus tekee puhelimen käytöstä mielestäni todella miellyttävää ja näytöllä esimerkiksi netin selaaminen tai Twitterin skrollaaminen tuntuu yhtä sulavalta kuin monissa huippupuhelimissakin. Kovin suuresti Motorola ei valitettavasti tarjoa säätömahdollisuuksia näytölle. Esimerkiksi näytön värintoistoa on mahdollista säätää kolmesta oletusarvoisesta valinnasta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu sekä kylläinen. Virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa perinteisen 60 hertsin ja sulavamman 90 hertsin välillä. Lisäksi mukana on muutama muukin perusnäyttöasetus, mutta mitään erikoista ei Moto G 5G Plus pääse tämän osalta tarjoamaan.

Kokonaisuudessaan Moto G 5G Plussan näyttö on kuitenkin hintaluokassaan hyvä. 21:9-kuvasuhde mahdollistaa paremman elokuvien katselukokemuksen sekä siitä on mielestäni paljonkin hyötyä sosiaalisen median käytössä, sillä näytölle saadaan normaalia enemmän sisältöä näkyviin samanaikaisesti. Näytössä on mielestäni myös mielestäni kohtuullinen värintoisto, joka on tosin oletusasetuksilla hieman kylmänoloinen. Näyttö tarjoaa myös hyvin kirkkauden, vaikkakin suorassa auringonvalossa luettavuus kärsiikin hieman.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Moto G 5G Plus on varsin lähellä jo aikaisemmin arvosteltua Motorola Edge -puhelinta, mutta tällä kertaa suorituskyvystä vastaa Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri, eikä hieman tehokkaammaksi kellotettu Snapdragon 765G. Kovin suurta eroa ei järjestelmäpiirien välillä ole, mutta Snapdragon 765 tarjoaa hieman karsitumman suorituskyvyn. Hintaluokassaan Snapdragon 765 pärjää kuitenkin erinomaisesti, eikä Moto G 5G Plussan suorituskyky tule kovinkaan helposti ongelmaksi.

Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 765 koostuu yhdestä 2,3 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Prime -ytimestä, yhdestä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 475 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii tuttu Adreno 620.

Motorola on julkaissut uuden Moto G 5G Plussan kahdessa muistivariantissa, joista toisessa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, kun toisessa versiossa on taasen 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Molemmissa varianteissa Motorola hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa. Myöskin muistikorttipaikan Motorola on puhelimeen saanut, joka tosin vie myös toisen SIM-korttipaikan. Muistikortteja puhelin tukee aina yhteen teratavuun asti.

Testijakson aikana ajoimme Moto G 5G Plussassa läpi tutut suorituskykytesti, joissa puhelin pärjäsi odotetulla tavalla. Testissä käynyt versio oli edullisempi 4 gigatavun variantti, joka osakseen vaikuttaa myös suorituskykyyn. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata Moto G 5G Plussan saamia pisteytyksiä hieman paremmalla Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä varustellun Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n sekä Kirin 820 -järjestelmäpiirillä varustellun Huawei P40 Lite 5G -puhelimen saamiin vastaaviin pisteytyksiin. Tuloksien perusteella Moto G 5G Plus jää hieman Mi 10 Lite 5G:n taakse jokaisessa testissä, mutta Huawei P40 Lite 5G on molempia puhelimia hieman vielä suorituskykyisempi.

Testitulokset
Motorola Moto G 5G Plus (SD765) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G) Huawei P40 Lite 5G (K820)
AnTuTu (V8): 298 372 pistettä 320 368 pistettä 352 391 pistettä
Geekbench 4 (single): 2749 pistettä 2840 pistettä 3030 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7704 pistettä 7669 pistettä 9563 pistettä
Geekbench 5 (single): 589 pistettä 612 pistettä 611 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1897 pistettä 1786 pistettä 2319 pistettä
PCMark 2.0: 9146 pistettä 7749 pistettä 7979 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3002 pistettä 3342 pistettä 4134 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2921 pistettä 3318 pistettä 4223 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3323 pistettä 3431 pistettä 3851 pistettä

On kuitenkin jälleen hyvä huomata, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia Moto G 5G Plussan suorituskyvyn kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan kuten keskihintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Toki vastaan tuli toisinaan pieniä viiveitä raskaimpien sovelluksien käynnistymisessä, mutta yleinen kokemus oli kuitenkin sulava sekä toimiva. Kokemuksessa ei ollut kovin suurta eroa esimerkiksi aikaisemmin testatun Motorola Edgen kanssa.

5G:n suhteen Moto G 5G Plus on edullisin älypuhelin, joka tarjoaa viidennen sukupolven mobiiliverkkoyhteydet. Snapdragon 765 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X52 -modeemi, joka tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Moto G 5G Plussaan on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Testijakson aikana Moto G 5G Plussaan käytettiin Elisan tarjoaman 1000 Mbps maksiminopeuteen rajoitetulla testiliittymän avulla 5G-verkoissa. Valitettavasti testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-kuuluvuusalueella, ja nopeuksia vain testattiin toisinaan 5G-verkoissa Helsingissä sekä Hämeenlinnassa. Parhaimmillaan puhelimella päästiin 5G-verkoissa 800 Mbps latausnopeuksiin, mutta yleisesti nopeudet asettuivat 400-650 Mbps tasolle. Kokemuksien perusteella Moto G 5G Plus pysyi hyvin 5G-verkoissa, eikä vaihdellut jatkuvasti 4G:n ja 5G:n välillä.

Motorola G 5G Plus on myös Dual-SIM-laite, joten puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, jos muistikorttia ei käytä. Huomionarvoista on myös, että Moto G 5G Plus tukee 5G-yhteyksiä, vaikka laitteessa olisi kaksi SIM-korttia. Esimerkiksi monissa huippupuhelimissa 5G-yhteydet eivät ole oletusarvoisesti toimineet, jos puhelimeen on asetettu 4G-liittymä 5G-liittymän rinnalle.

Yksi Moto G 5G Plussan vahvuuksista on myös monipuolinen 5G-taajuustuki. Motorola on ilmoittanut puhelimen tukevan kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -5G-taajuusalueita, joita ovat n1/3/7/8/28/38/41/77/78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita, johon ainakin Moto G 5G Plus on valmis. Esimerkiksi uudessa OnePlus Nord -älypuhelimessa on tuki vain taajuusalueille n1/3/7/28/78, joten Moto G 5G Plus on 5G:n osalta selvästi monipuolisempi.

Äänentoisto Moto G 5G Plussassa on vain yhden kaiuttimen varassa, joka sijaitsee puhelimen alareunassa. Kaiutin ei ole millään tavalla erikoinen, vaan se on perustasoa. Kaiutin ei tarjoa siis kovinkaan elämyksellistä äänentoistoa, sillä sen kautta ei ole kovin mielekästä kuunnella edes musiikkia. Onneksi Motorola on kuitenkin päättänyt säätää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka mahdollistaa laadukkaiden langallisien kuulokkeiden käyttämisen. Lisäksi Moto G 5G Plus tarjoaa hyvä ominaisuudet myös Bluetooth-kuulokkeille Bluetooth 5.1 -tuen ansiosta.

Sormenjälkilukija sijaitsee kyljessä.

Sormenjälkilukijan Motorola on puhelimessa sijoittanut oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyseessä on varsin yleinen ratkaisu keskihintaluokan puhelimissa, mutta henkilökohtaisesti en ole kovin suurin kylkeen sijoitettujen sormenjälkilukijoiden ystävä. Moto G 5G Plussan kohdalla sormenjälkilukija on toimiva sekä tunnistaa sormenjäljen nopeasti, mutta usein puhelin totesi taskusta otettaessa, että PIN-koodi on näppäiltävä. Tämä johtui siitä, että sormenjälkilukija on ottanut taskussa virheellisiä tunnistuksia liian monta kertaa. Ongelma oli lähes päivittäinen Moto G 5G Plussan kohdalla, mutta vastaavaa on tullut havaittua myös muissa puhelimissa, joissa sormenjälkilukija on kyljessä.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto Moto G 5G Plus -puhelimessa on suuren 5000 milliampeeritunnin varassa, jonka avulla puhelimen pitäisi kestää jopa päiviä yhden latauksen avulla. Testijakson aikana oli havaittavissa, että yleensä iltaisin akkua oli jäljellä noin 25-40 prosenttia, mikä on hyvä suoritus. Päivittäinen käyttö koostui testijakson aikana hyvinkin aktiivisesta käytöstä, joka pitää sisällään muun muassa sosiaalisen median selaamista, kuvaamista, videoiden katselua sekä muutamia puheluita. Yleensä puhelin oli myös päivän aikana yhdistettynä Bluetooth-kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, ja laitetta käytettiin pääasiassa vain mobiiliverkoissa. Toisinaan laite oli liitettynä myös Wi-Fi-verkkoon.

Kokonaisuudessaan Moto G 5G Plussan akku ei ollut millään tavalla pettymys, vaan on jopa paremmalla tasolla kuin monet kilpailijansa. Kevyemmässä käytössä puhelimen akku kestänee helposti jopa kaksikin päivää, mutta testijakson aikana puhelin laitettiin joka ilta laturiin. Syykin tähän on selvä, sillä Motorola ei tarjoa kovin erikoista pikalatausta, vaikka akku onkin erittäin suuri. Puhelinta ladataan korkeintaan 20 watin pikalatauksella, joka toimitetaan puhelimen mukana. Muita latausmahdollisuuksia ei puhelimesta löydy.

Testijakson aikana testasimme luonnollisesti puhelimen mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G 5G Plussan akun latausnopeus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Moto G 5G Plus latautuu tyhjästä täyteen 120 minuutissa, joka tarkoittaa siis tasan 2 tuntia. Kyseessä ei ole millään tavalla nopea pikalataus, vaan jopa yllättävän hidas. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua mukavat 40 prosenttia ja tunnissa päästään 70 prosentin varaustasoon. 90 prosentin taso saavutetaan vasta 90 minuutin kohdalla. Viimeisen 10 prosentin latautumiseen kuluu 30 minuuttia, joten kovin erikoisesta pikalatauksesta ei voida puhua. Latausnopeus on melko tasaista, mutta se myös hidastuu tasaisesti sekä lopussa varsin selvästi.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan Moto G 5G Plussan pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G 5G Plus laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Testissä kuitenkin havaittiin, että laitteen LCD-näyttöpaneeli hyytelöityi odotuksien mukaisesti erittäin paljon. Pakkastestin jälkeen akun lataaminen oli heti mahdollista, vaikka useat valmistajat ovat estäneet sen turvallisuussyistä. Muita erikoisuuksia ei pakkastestin ensimmäisessä osassa tullut vastaan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Moto G 5G Plussan näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 18 prosenttia, eli akunvaraus oli 82 prosenttia. Akun kuluminen on siis hieman keskiarvon yläpuolella, sillä usein akkua kuluu vain 10-15 prosenttia. Huonompiakin tuloksia on nähty, eikä Moto G 5G Plussan suoriutuminen ollut vielä kovinkaan huolestuttavalla tasolla. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastesti osoitti, että Moto G 5G Plus selviää kylmistä olosuhteista kohtuullisesti, mutta tulokset eivät olleet kuitenkaan parhaimmasta päästä. Akun kuluminen toisella testauskerralla oli hieman keskivertoa suurempaa, mutta vielä huolestuttavia tasoja ei saavutettu. Puhelimen LCD-näyttö muuttui tuttuun tyyliin hyytelömäiseksi, mutta eniten ihmetystä varmasti herättää mahdollisuus akun lataamiseen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola luottaa varsin tuttuun toteutukseen alle 400 euron hintaluokassa. Moto G 5G Plussassa on takaosassa neloiskamera, joka koostuu pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta, 5 megapikselin makrokamerasta sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskamerasta. Neloiskamera koostuu suomeksi todettuna siis kahdesta oikeasti käytettävästä kamerasta sekä kahdesta pitkälti täysin turhasta kamerasta. Makro- ja syvyysterävyyskamerat ovat asetettuna puhelimeen vain sen takia, että Motorola saa sanoa puhelimessa olevan neloiskamera, sillä se kuulostaa kivalta. Harvemmin kuitenkin päivittäisessä käytössä tulee hyödynnettyä kaikkia kameroita.

Pääkamerana toimii 48 megapikselin pääkamerasta, jossa on f/1.8-aukko, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä tuki vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Pääkamerassa ei ole siis esimerkiksi optista kuvanvakautusta. Toinen kameroista on 8 megapikselin tarkkuinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamera kykenee 118 asteen kuvien taltioimiseen, jotka ovat siis selvästi laajempia kuin pääkameran kuvat. Kolmas kameroista on 5 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Makrokameralla pystytään Motorolan mukaan kuvaamaan kohdetta jopa 2 senttimetrin etäisyydeltä. Viimeinen kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko.

Motorola Moto G 5G Plussan neloiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera (f/1.8, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1,12 µm, 118 asteen näkökenttä)
  • 5 MP makrokamera (f/2.2, 1,12 µm, 2 cm tarkennusetäisyys)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.2, 1,75 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran osalta Moto G 5G Plus ei pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista, vaan toteutus on hyvin tavanomainen. 48 megapikselin sensorilla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, eli Motorola yhdistää neljä pikseliä suuremmaksi paremmaksi pikseliksi. Hyvässä valaistuksessa pääkameralla pystytään taltioimaan hintaluokassaan todella hyviä kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia, värit ovat luonnolliset sekä dynaaminen alue on miellyttävä.

Heikommassa valaistuksessa pääkameran kuvat ovat selvästi huonompia kuin hyvässä valaistuksessa. Kuvista katoaa paljon yksityiskohtia sekä yleinen laatu muuttuu pehmeämmäksi mitä heikompi valaistus on. Moto G 5G Plussassa on kuitenkin tuki yökuvaustilalle, jonka avulla kuvista saadaan hieman parempia. Yötilalla kuviin saadaan enemmän valoa, parempi dynaaminen alue sekä enemmän yksityiskohtia. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettu Moto G 5G Plussan pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on toinen puhelimen tärkeimmistä kameroista. Sen avulla taltioidaan 12 megapikselin kuvia automaattiasetuksilla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on oikeasti 8 megapikseliä, mutta syystä tai toisesta Motorola haluaa skaalata kuvien tarkkuuden samalle tasolle pääkameran tuotosten kanssa. Kuvien skaalaaminen heikentää yleisesti hieman kuvien laatua, joten Motorolan ratkaisua voidaan jälleen pitää erittäin kyseenalaisena.

Ultralaajakulmakameran kuvien laatu ei pääse lähellekään pääkameran kuvia, mutta kamera ajaa kuitenkin asiansa. Kuviin saadaan selvästi laajempi alue kuin pääkameralla, mutta laatu on varsin heikko myös hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on kuitenkin hyvä värien taltiointi sekä yllättävän hyvä dynaaminen alue. Heikossa valaistuksessa kuvien laatu menee varsin huonoksi, joten ultralaajakulmakameran käyttäminen yöllä ei ole edes kovin suositeltavaa. Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei tue minkäänlaista yökuvaustilaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu ultralaajakulmakameralla.

Kolmas Motorolan mainostamista kameroista Moto G5 G Plussassa on 5 megapikselin tasoinen makrokamera. Makrokameran avulla päästään jopa 2 senttimetrin päähän kuvattavasta kohteesta, joten kuvia pystytään taltioimaan hyvin läheltä. Kuvien laatu on selvästi parempi kuin yleisesti tässä hintaluokassa nähdyillä 2 megapikselin makrokameroilla, joten Motorola on tämän suhteen tehnyt hyvän valinnan. Valitettavasti ainakin itselleni makrokamera on edelleen varsin turha, sillä sille ei ole todellista arvoa päivittäisessä käytössä.

Ne, jotka makrokuvaamisesta tykkäävät, niin Moto G 5G Plussan toteutus on yksi hintaluokkansa parhaimmista. Kameralla saadaan erityisesti hyvässä valaistuksessa tyydyttäviä kuvia. Heikossa valaistuksessa makrokameran tekninen kyvykkyys tulee kuitenkin vastaan, jonka takia kuvaaminen rajoittuu pitkälti vain päiväsaikaan. Makrokameralla voidaan taltioida myös videokuvaa, mutta senkään laatu ei suuremmin pääse yllättämään. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Neljäs Moto G 5G Plussan kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera. Tämän kameran avulla pystytään taltioimaan tarkempi sekä miellyttävämpi taustasumennus kuviin. Syvyysterävyyskameraa hyödynnetään muotokuvatilassa, jolloin esimerkiksi kuvattavan kohteen tausta voidaan sumentaa hieman eri tasoilla. Testien perusteella Moto G 5G Plus pystyy tunnistamaan tietyissä tilanteissa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jolloin myös taustasumennuksesta saadaan hyvä. Jos kuvattavia kohteita on kuitenkin useampia, niin silloin taustasumennus voi olla varsin erikoinen. Alapuolella on esimerkkikuva taustasumennuksesta.

Videokuvausta Moto G 5G Plussalla voidaan harrastaa korkeintaan 4K-tasoisena 16:9- ja 21:9 -kuvasuhteilla. Valitettavasti 4K-kuvaus on mahdollista ainoastaan pääkameran avulla, kun taasen ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida vain Full HD 30 fps -videota. Videokuvauksessa puhelin tukee elektronista kuvanvakautusta, jonka ansiosta videoista saadaan yllättävän vakaita. Valitettavasti optista kuvanvakainta ei puhelimeen ole saatu. Yleisellä tasolla videoiden laatu on hintaluokan huomioiden hyvää, mutta mitään kovin erikoista ei kannata kuitenkaan odottaa.

Selfiekuvaamiseen Motorola on tällä kertaa panostanut Moto G 5G Plussassa erityisen paljon, sillä kyseessä on yhtiön ensimmäinen kahdella etukameralla varusteltu puhelin. Moto G 5G Plussan etuosassa on 16 megapikselin tasoinen etukamera, jossa on f/2.0-aukko sekä 1,0 µm pikselikoko. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko.

Pääkäyttöön suunnatun 16 megapikselin etukameran tarkkuus ja laatu yltää hyvälle tasolle, joten sillä on miellyttävää kuvata selfieitä. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja sekä monessa tilanteessa ainakin itselleni tarpeeksi hyviä. Ultralaajakulmakameralla kuviin saadaan enemmän sisältöä, eli myös ryhmäselfiekuvien ottaminen on nyt mahdollista. Ultralaajakulmakameran kuvien laatu on hieman pääkameran perässä, mutta kuvat ovat kuitenkin kohtuullisia.

Kamerasovellus on Moto G 5G Plussassa on tyyliltään hyvin samanlainen kuin muissakin Motorolan älypuhelimissa. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hieman vanhahtava, eikä aivan odotetulla tasolla. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, video, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja (leikkaa, makro, spottiväri, pimeänäkö, cinemagraph, panoraama, livesuodatin, makrovideo, hidas liike, intervallikuvaus).

Moto G 5G Plussan takakameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksen vasemmassa reunassa olevasta zoomauspainikkeesta, jossa voidaan helposti vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakamera (0,5x) välillä. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös helppo vaihdella HDR-asetuksia, salaman asetuksia, ajastusta tai jopa päästä kätevästi käsiksi Google Lens -sovellukseen.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti edelleen mieleen Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Motorola Moto G 5G Plus tarjoaa luonnollisesti Googlen tuoreimman Android 10 -version, jonka päällä hyrrää Motorolan tuore My UX -käyttöliittymä. Motorolan oma käyttöliittymä on hyvin lähellä Googlen puhdasta Androidia, mutta toki mukaan on tuotu yhtiön omia sovelluksia, asetuksia sekä kustomointimahdollisuuksia.

Kokemus Android 10 -käyttöjärjestelmästä sekä My UX -käyttöliittymästä Moto G 5G Plussalla oli hyvin positiivinen, sillä vastaan ei tullut suuremmin yllätyksiä. Käyttöliittymä tuntui toimivan sulavasti, eikä havaittu suurempia bugeja, jotka olisivat haitannut käyttöä. Toisinaan joidenkin raskaimpien sovelluksien kohdalla oli pientä viivettä käynnistyksen suhteen, mutta se ei häirinnyt suuresti päivittäistä käyttöä.

Puhelimeen on esiasennettuna vain muutama Motorolan sovellus, joista yksi huomattavimmista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-Display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua. My UX pitää sisällään myös Power Touch -ominaisuuden, joka on siis pikavalintavalikko, jonka saa helposti avattua napauttamalla kevyesti sormenjälkilukijaa.

Motorola on luvannut uutuuspuhelimelleen ainakin yhden suuremman Android-versiopäivityksen, joka tulee olemaan Android 11. Valitettavasti kahdelle suuremmalle päivitykselle Motorola ei ole antanut lupausta, mutta sitä ei kuitenkaan ole suljettu täysin pois suunnitelmista. Motorola on viime aikoina päivittänyt myös vanhempia puhelimiaan kahdellakin suuremmalla Android-päivityksellä, vaikka suoranaista lupausta ei ole annettu. Toivottavasti Motorola päivittää siis Moto G 5G Plussallekin kaksi suurempaa päivitystä, vaikka virallisesti on luvattu vain yksi.

Testijakson aikana puhelimelle asennettiin yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. kesäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Motorola on yleensä päivittänyt puhelimiensa tietoturvaa alkuvaiheessa hyvin, mutta tahti yleensä hidastuu myöhemmin kerran vuosineljänneksessä julkaistavaksi päivitykseksi. Harvemmin valmistajat päivittävät edullisempia puhelimiaan yhtä tiuhaan kuin huippupuhelimia, joten Moto G 5G Plus on päivityksiensä suhteen varsin perustasolla.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Moto G 5G Plus -puhelinta.

Motorola on mielestäni vihdoin onnistunut luomaan todella vaikuttavan älypuhelimen, joka tarjoaa hyvin vastinetta rahalle. 349 euron hinnoittelulla Moto G 5G Plus on ennen kaikkea edullisin 5G-puhelin, mutta myös monella osa-alueella erittäin kyvykäs laite. Kyseessä ei ole kuitenkaan täydellinen puhelin, mutta se tarjoaa ominaisuuksia, joihin voi helposti olla tyytyväinen.

Testijakson aikana itse tykästyin Moto G 5G Plussassa erityisesti jämäkkään rakenteeseen, vaikka se onkin kokonaan muovia. Puhelin tarjoaa myös erittäin miellyttävän 90 hertsin näyttöpaneelin sekä päivittäiseen käyttöön riittävää suorituskykyä Snapdragon 765 -järjestelmäpiirin avulla. Motorola on myös onnistunut saamaan laitteeseen kattavan 5G-taajuustuen, jollaista ei aivan kaikista kalliimmistakaan puhelimista löydy. Lisäksi Moto G 5G Plus tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia, massiivisen akun sekä puhtaan Android-käyttökokemuksen.

Koska kyseessä on alle 400 euron puhelin, niin Motorola on joutunut tekemään myös muutamia kompromisseja. Kiiltävästä muovista koostuva takapinta naarmuuntuu käytössä helposti, minkä lisäksi säästökohteita ovat olleet kamerat sekä akun lataustekniikat. Kamerat eivät ole aivan parhaimmillaan esimerkiksi heikossa valaistuksessa kuvattaessa, minkä lisäksi akun latautuminen mukana toimitettavalla laturilla on verrattain hidasta. Viimeinen huolta herättävä seikka on Moto G 5G Plussan päivitystuki, sillä Motorola on luvannut vain yhden suuremman Android-versiopäivityksen.

Suomessa Moto G 5G Plus on tullut saataville yhtenä ensimmäisistä markkina-alueista heti julkaisupäivästään lähtien. Puhelimesta oli saatavilla aluksi 4 + 64 gigatavun versio 349 euron hintaan, mutta myöhemmin valikoima laajentuu myös 6 + 128 gigatavun versiolla 399 euron hintaan. Suomessa tarjolla on ainoastaan yksi väriversio, eli sininen Surfing Blue, joka käväisi myös testattavana. Kyseessä on siis tällä hetkellä Suomen edullisin 5G-älypuhelin ja se tarjoaa hintapisteessään erittäin mielenkiintoisia ominaisuuksia. Suurimmat haastajat puhelimelle ovat 399 euron hintaiset Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä OnePlus Nord, jotka tullaan testaamaan SuomiMobiilissa lähiviikkoina.

Motorola Moto G 5G Plussaa tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Moto G 5G Plus

8.2

SuomiMobiilin testissä Motorolan edullisin 349 euroa maksava Moto G 5G Plus -älypuhelin, joka tarjoaa neloiskameran sekä suuren 5000 mAh akun.

Hyvää
  • Jämäkkä rakenne ja tyylikäs viimeistely
  • Miellyttävä 90 hertsin näyttö 21:9-kuvasuhteella
  • Snapdragon 765 -järjestelmäpiirin suorituskyky on riittävä
  • Tuki nopeille 5G-yhteyksille (NSA ja SA) + kattava 5G-taajuustuki
  • USB-C, microSD, kuulokeliitin sekä Dual-SIM
  • Hyvä pääkamera sekä mukava etukameratoteutus
  • Erinomainen akunkesto
  • Lähes puhdas Android-käyttöjärjestelmä
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Kiiltävämuovinen takaosa naarmuuntuu herkästi
  • Kameran kuvien laatu ei erikoinen haastavissa kuvaustilanteissa
  • Varsin hidas pikalataus
  • Motorola luvannut vain yhden suuremman Android-päivityksen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Hieman eri mieltä tuosta ”nyt parhaasta”, sillä tuossahan on 350 euron hintaan vain 4 Gt RAM-muistia ja vain 64 Bt tallennustilaa.
    Ja erityisesti nyt siksi että hieman tehokkaammalla suorittimella, AMOLED-näytöllä, 6 Gt RAM-muistilla ja 128 Gt tallennustilalle varustetun Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen hinta on tuo sama 350 euroa. Tosin lisämuistikorttipaikkaa ja 3.5mm kuulokeliitäntää ei Xiaomissa ole.

  2. ostin puhelimen Motorola Moto G 5G Plus 64 Gt, Surfing Blue. Mistä ja miten saan sf-käyttöoppaan tähän laitteeseen

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut