ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G53 5G – MITÄ IHMETTÄ?

Motorola Moto G53 5G

Motorola on niittänyt mainetta kalliimpien Edge-malliston puhelimien kanssa, mutta samalla yhtiö on päivittänyt edullisempaa Moto G -mallistoaan. Alkuvuodesta nähtiin monta uutuuspuhelinta, joista yksi on SuomiMobiilissakin testattu Moto G53 5G. Kyseessä on yksi Motorolan tämän vuoden edullisimmista 5G-puhelimista.

Puhelimessa on panostettu perusominaisuuksiin, sillä Moto G53 5G tarjoaa 120 hertsin LCD-näytön, Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri sekä 50 megapikselin kaksoiskameran. Motorola on saanut mukaan 5000 milliampeeritunnin kokoisen akun, tuoreimman Android 13 -käyttöjärjestelmän sekä roiskevettä kestävän rakenteen.

Motorola on tuonut Moto G53 5G -älypuhelimen myyntiin Suomessa maaliskuun alussa ja hintaa sillä on 259 euroa 4 + 128 gigatavun muistiversiossa. Puhelimesta on laajasti tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat Pale Pink sekä Ink Blue.

Arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G53 5G (XT2335-2)
Mitat: 162.7 x 74.66 x 8.19 mm
Paino: 183 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 480 Plus (2x 2.2 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Pale Pink ja Ink Blue
Hinta: 259 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G53 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Moto G53 5G, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja. Tämän jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuu 10 watin laturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-USB-C).

Laturi löytyy edelleen siis pakkauksesta, vaikka ei mitenkään kovin erikoinen laturi olekaan. 10 watin laturi on mielestäni hieman turha, sillä vastaava löytyy varmasti monilta jo valmiiksi. Moto G53 5G:n kohdalla Motorola on karsinut myös suojakuoresta, joka yleensä on löytynyt edullisemmista Moto G -sarjan puhelimista. Mukana on kuitenkin kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Moto G53 5G ei ole yllättävä, vaan Motorola luottaa melko perinteikkäisiin ratkaisuihin. Puhelin on valmistettu pääasiassa muovista ja muotoilusta on pyritty tekemään hyvinkin geneerinen. Motorola tarjoaa puhelinta kahdessa väriversiossa, jotka ovat tumma Ink Blue sekä testiinkin saatu vaalea Pale Pink.

Muovirakenne on viimeistelty kauttaaltaan mattapintaiseksi, johon itse olen erittäin tyytyväinen. Mattapinta antaa puhelimelle mukavan tuntuman, mutta kyseessä on silti kuivilla käsillä melko liukas laite. Mattapinnan selvä vahvuus on parempi naarmunkestävyys, eikä siinä näy sormenjäljet yhtä hyvin kuin kiiltävissä pinnoissa. Testijakson aikana puhelimen mattapintoihin ei tullut naarmuja, joten Moto G53 5G on suunniteltu hyvin.

Etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa Motorola ei ole vahvistanut, mutta testijakson aikana lasipintaan ei tullut havaittavia naarmuja. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet ja muut liat saa helposti pyyhittyä pois näytöltä.

Moto G53 5G:n yleinen muotoilu on laatikkomainen, joko johtuu tasaisesta kehyksestä sekä tasaisista pinnoista. Itse olisin halunnut muotoiluun hieman pyöristyksiä, jotta tuntuma kädessä ei olisi liian kulmikas. Ergonomia ei ole puhelimessa siis paras mahdollinen, mutta ei se myöskään täysin huono ole. Puhelimen näyttöä on kiertämässä musta muovikaistale, joka ei ole valitettavasti pienimmästä päästä. Kaistaleen huomaa heti, mutta se ei luo kuitenkaan häiritsevän terävää saumaa, kuten joissakin Motorolan puhelimissa aikaisemmin.

Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 162,7 x 74,66 x 8,19 millimetriä ja painoksi 183 grammaa. Kyseessä ei ole mikään suurimmasta päästä oleva puhelin, vaan Moto G53 5G on melko tasapainoisissa mitoissa. Muovirakenteesta huolimatta Moto G53 5G on jämäkkä ja se ei natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola on varustellut puhelimen tutulla IP52-luokituksella, joten laitteessa on jonkinlainen vedenkestävyys. Puhelin kestää roiskevettä, muttei suoraa upotusta veteen. Puhelinta pystyy huoletta käyttämään kevyessä sateessa, eikä pienet määrät vettä vaurioita laitetta. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin. IP52-luokitus on mukava lisä alle 300 euron puhelimelle.

Moto G53 5G:n etuosa on pitkälti samaa kuin muissa edullisemmissa puhelimissa. Näyttö peittää pinta-alasta noin 84 prosenttia, joten tarjolla on kohtuullisen paksut näytön kehykset. Näytön alapuolella on vieläkin paksumpi kaistale, jonka huomaa heti. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Laitteen takaosassa katse kiinnittyy hieman muusta rungosta ulkonevaan laatikkomaiseen kamera-alueeseen. Siinä on yhteensä kaksi kameraa, LED-salamavalo sekä teksti ”50MP Quad Pixel”. Moto G53 5G:n takaosassa on nähtävissä myös Motorolan legendaarinen M-logo. Puhelimen takaosan alareunaan on asetettuna myös vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.

Moto G53 5G -puhelimen oikeaan kylkeen Motorola on asettanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija, ja yleisesti kaikkien painikkeiden tuntuma on melko olematon. Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on asetettuna vain yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön kohdalla asiat alkavat menemään kummalliseksi Moto G53 5G:n kohdalla, sillä kyseessä on melkoinen päivitys heikompaan. Edeltäjämalleissa on nähty jopa OLED-paneeleita sekä Full HD+ -tarkkuuksia, mutta nyt Moto G53 5G:n kohdalla on päätetty käyttää LCD-paneelia ja HD+ -tarkkuutta. Kyseessä on muutos, jota ei järjellä voi ymmärtää, kun otetaan huomioon myös puhelimen 260 euron hintapiste.

Moto G53 5G:n näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa, joten se on normaaleissa mitoissa. Näyttöön on saatu tuttu 120 hertsin virkistystaajuus sekä 20:9-kuvasuhde. Oikeastaan mitään muuta mainitsemisen arvoista näytössä ei ole.

Itse en päässyt testijakson aikana yli näytön HD+ -tarkkuudesta, sillä 269 pikseliä tuumaa kohden tekee kokemuksesta aika kauhean. Yksittäiset pikselit pystyy näkemään paljain silmin, jonka lisäksi sisältö näytöltä katsottuna tuntui olevan epätarkkaa. Vähintään siis Full HD+ -tarkkuus pitäisi olla, ja mielestäni HD+ -tarkkuus pitäisi kieltää yli 200 euron puhelimissa.

LCD-tekniikan takia näytön värintoisto ei ole niin hyvä kuin OLED-näytöissä. Musta näyttää enemmän harmaalta ja värit eivät ole yhtä syviä. Yleinen värintoisto on kuitenkin kohtuullinen, joka riittänee monille. Korkea virkistystaajuus tekee näytön käyttökokemuksesta sulavan, sillä näyttö päivittää itsensä 120 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta. Puhelimessa voi kuitenkin käyttää perinteistä 60 hertsin virkistystaajuutta, jos ei 120 hertsin virkistystaajuudesta syystä tai toisesta tykkää.

Näytön kirkkautta Motorola ei ole virallisesti ilmoittanut, mutta ainakin itse huomasin kirkkauden riittävän hyvin suurimmassa osassa tilanteita. Kyseessä on nähtävästi noin 500-600 nitin näyttöpaneeli. Kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus on hieman heikko, mutta monessa muussa tilanteessa kirkkaus riitti. Näytön katselukulmien todettiin olevan kohtuulliset, eikä ne tuottaneet ongelmia.

Moto G53 5G:llä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti HDR-tukea ei näytössä ole. Näyttöä varten Motorola ei ole toteuttanut kovinkaan laajoja asetuksia, vaan perusasioita pystyy säätämään. Asetuksien kautta on mahdollista muuttaa värintoistoa kahden asetuksen väliltä, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää.

Perustekniikan osalta Moto G53 5G on samanlainen kuin vuonna 2021 julkaistu Moto G51 5G. Puhelimessa käytetään siis Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiriä, joka on hienoisesti päivitetty versio vanhemmasta Snapdragon 480 -piiristä. Motorola ei ole saanut mukaan mitään uusinta rautaa, vaan käytössä on yllättävänkin iäkäs järjestelmäpiiri.

Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 Plus rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Motorola on varustellut Moto G53 5G:n microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa teratavulla. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan, mutta se voidaan nyt myös korvata eSIM:n ansiosta.

Testijakson aikana ajoimme Moto G53 5G -puhelimessa läpi muutamat suosituimmista suorituskykytesteistä, joissa saatiin odotettuja tuloksia. Suorituskyky on täysin edeltäjänsä kanssa samalla viivalla. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G53 5G:n saamia pisteytyksiä Moto G51 5G:n sekä Honor X8 5G:n vastaaviin pisteisiin. Kaikki kolme puhelinta perustuvat Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiriin.

Testitulokset
Motorola Moto G53 5G (SD480+) Motorola Moto G51 5G (SD480+) Honor X8 5G (SD480+)
AnTuTu: 311 056 pistettä 311 335 pistettä 302 178 pistettä
Geekbench 5 (single): 556 pistettä 542 pistettä 545 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1540 pistettä 1673 pistettä 1751 pistettä
PCMark: 9698 pistettä 9459 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Wild Life: 980 pistettä 973 pistettä 988 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jo vuonna 2023 järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on pieni pettymys, sillä jotain tehokkaampaakin voisi odottaa 260 eurolla. Toki suorituskyky ei ole täysi farssi, sillä Snapdragon 480 Plus ajaa edelleen asiansa peruskäyttöä ajatellen. Järjestelmäpiirin voisi kuvitella näkevän enää noin 200 euron hintaluokassa.

Olen ollut usein tyytyväinen Snapdragon 480 Plus -piirin perustuviin puhelimiin, mutta nyt Moto G53 5G:n kohdalla havaittiin myös heikkouksia. Suorituskyvyn puutteen takia sovellukset käynnistyivät hitaammin ja samalla peruskäytössäkin oli havaittavissa tökkimistä. Peruskäyttöön suorituskyky kuitenkin riittää, jos käyttö ei ole aktiivista tai vaadi parempaa suorituskykyä. Esimerkiksi raskaiden pelien pelaamista varten järjestelmäpiiriä ei ole suunniteltu.

Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X51 -5G-modeemin, jonka avulla Moto G53 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa hyvänä puolena voidaan pitää tukea eSIM-kortille. Kyseistä ominaisuutta ei ole ollut tarjolla kovinkaan monessa edullisemmassa puhelimessa, joten hienoa nähdä se Moto G53 5G:ssä. Motorola on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Moto G53 5G -puhelimeen on saatu tällä kertaa stereokaiuttimet, jotka ovat toteutukseltaan melko perinteiset. Pääkaiuttimena toimii puhelimen alareunassa oleva kaiutin, jonka lisäksi käytetään yläreunassa olevaa puheluihin suunnattua kuuloketta. Mistään yllättävästä toteutuksesta ei ole kyse, jonka lisäksi kaiuttimien välillä havaittiin jonkin verran laatueroa.

Laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Puhelimessa on myös tuki Dolby Atmosille, jota varten löytyy erilaisia kustomointiasetuksia.

Moto G53 5G on varusteltu onneksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten laitteeseen voidaan liittää perinteiset kuulokkeet. Puhelimessa on Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Ainakaan testijakson aikana ei havaittu huomattavia ongelmia kuulokkeiden yhteydessä.

Motorola hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa, joka on melko perinteinen toteutus alemmassa keskihintaluokassa. Moto G53 5G:ssa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä. Sijainniltaan sormenjälkilukija on otollinen, ja ainakin itsellä sopivasti peukalon kohdalla puhelin oikeassa kädessä pidettäessä.

Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen mukavan nopeasti. Moto G53 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelimen yksi selvistä valttikorteista löytyy akunkestosta, joka on suuren 5000 milliampeeritunnin akun ansiota. Motorolan edullisemmissa puhelimissa on pitkään ollut hyvä akunkesto, joten Moto G53 ei ole poikkeus. Kevyellä käytöllä todennäköisesti kahden päivän akunkesto on helppo saavuttaa.

Usein iltaisin akkua oli yli 40 prosenttia jäljellä, joten kevyellä käytöllä akkua ei tarvitse joka yö ladata. Jos kuitenkin käyttää puhelinta päivän aikana aktiivisesti esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, niin silloin akun saa varmasti tyhjäksi yhden päivän aikana. Hyvän akunkeston taustalla on energiatehokas Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri sekä HD+ -tasoon rajoittuva näyttö. Puhelimessa ei ole siis mitään kovin erikoista, joka voisi kuluttaa akkua.

Latauksen osalta Moto G53 5G herättää jälleen hämmennystä. Euroopassa puhelimen mukana toimitetaan ainoastaan 10 watin laturi. Puhelimen kerrotaan tukevan vain 10 watin latausta, vaikka todellisuudessa laite olisi teknisesti kyvykäs latautumaan nopeamminkin. Lisäksi Moto G52 -puhelimessa nähtiin jopa 30 watin lataus, jonka takia paluu 10 wattiin hämmentää.

Motorola ei lupaa mitään akun latausnopeuksia puhelimelle, joten toteutimme tutun lataustestin puhelimen mukana tulevalla laturilla. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G53 5G -puhelimen akun latautuminen 10 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään Moto G53 5G:n suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 155 minuutissa, eli reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa. Akun latautuminen on tuskallisen hidasta, ja mielestäni tässä hintaluokassa voisi odottaa myös jotain aivan muuta.

30 minuutissa akkua on saatu 22 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 43 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 125 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 14 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 30 minuutissa.

Latausnopeus pitäisi mielestäni olla selvästi nopeampi, sillä puhutaan kuitenkin 260 euroa maksavasta puhelimesta. Jopa edullisemmissakin Motorolan puhelimissa on nähty selvästi tehokkaampia pikalatauksia, joten tällä kertaa Motorola säästelee yllättävissä asioissa. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Moto G53 5G -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Motorola Moto G53 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G53 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua ollenkaan. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola oli estänyt puhelimen latauksen, sillä puhelin ilmoitti laturin olevan yhdistetyn, mutta puhelinta ei ladattu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G53 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akun varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla, sillä yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Moto G53 5G pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla. Pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi akun kulumiseen, mutta se tuotti ongelmia erityisesti LCD-näytölle. Motorola oli myös estänyt puhelimen lataamisen jääkylmänä. Näyttö ja lataus palautuivat toimimaan normaalisti muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta ei kannata odottaa ihmeitä, sillä Motorola on karsinut niistä yllättävänkin paljon. Moto G53 5G:n takaosassa on kaksoiskamera, joka koostuu pääkameran ohella makrokamerasta. Edeltäjämalleissa on nähty myös ultralaajakulmakamera, mutta syystä tai toisesta siitä on nyt karsittu ja säästetty kuitenkin turhaakin turhempi makrokamera.

50 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämänään ISOCELL JN1 -sensoriin, jota Motorola on hyödyntänyt paljon halvoissa puhelimissaan. Sensori on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8 aukko ja pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta.

Pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, joten lopputulokseksi saadaan oletusasetuksilla 12,5 megapikselin kuvia. Myös 50 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Oletusarvoisesti kyseessä ei ole mikään täysin toivoton kamerasensori, vaan sillä saadaan aikaiseksi myös Moto G53 5G:n kohdalla hyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa.

Kuviin saadaan ihanteellisessa kuvaustilanteessa paljon yksityiskohtia, luonnolliset värit sekä hyvä dynaaminen alue. Toki kuvissa on myös yllättävän paljon pehmeyttä, mutta se annettaneen anteeksi tässä hintapisteessä. Kamera on vahvoilla erityisesti lähikuvaamisessa, mutta esimerkiksi maisemakuvissa kamera sekoittaa yksityiskohtia, eikä niiden tarkastelu lähempää ole miellyttävää.

Kun valaistusolosuhteet heikkenevät, niin pääkamera ei pääse ilahduttamaan. Esimerkiksi hämärissä sisätiloissakin on havaittavissa lisääntyvää pehmeyttä ja tarkennuksen kanssa oli hieman ongelmia. Yleisesti heikossa valaistuksessa kuvista tulee myös tummia, jonka takia yksityiskohdat vähenevät. Moto G53 5G tukee automaattista ja erillistä yökuvaustilaa, joilla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia ja minimaalisesti lisää valoa.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Moto G53 5G:n pääkameralla.

Takaosan toinen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,75 mikronin pikselikoko. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Kyseessä on turha kamera, jolle tuskin on kovin monelle puhelimen ostajalle todellista käyttöä.

Vastaava makrokamera on tuttu jo lukuisista muistakin Motorolan älypuhelimista. Moto G53 5G:n kohdalla kameralla ei pystytä kuvaamaan kovinkaan hyviä makrokuvia, sillä kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa lähes käyttökelvottomia. Heikossa valaistuksessa makrokamera on vieläkin huonompi. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola tarjoilee puhelimessa 8 megapikselin tasoisen etukameran, joka perustuu Samsungin ISOCELL 4H7 -sensoriin. Kyseessä on 1/4 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1,12 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on myös f/2.0-aukolla varusteltu linssi. Etukameran kuvien laatu oli luokattoman huono, sillä pehmeyttä ja rakeisuutta oli paljon. Etukamera tukee myös korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta.

Videokuvaus onnistuu Moto G53 5G:n pääkameralla ainoastaan 1080p 30 fps -tasolla, eikä muita tarkkuuksia ole valittavissa. 4K-videokuvausta jo kaipaisi tässä hintapisteessä, mutta rajoitetut videokuvaustoiminnot johtuvat jo käytössä olevasta heikosta järjestelmäpiiristä. Yleinen laatu videoissa tuntui olevan kohtuullinen, mutta puhelinta ei kannata ostaa videoiden kuvaamista varten. Eipä kuitenkaan unohdeta tärkeintä, nimittäin makrokameralla onnistuu myös videokuvaus korkeintaan 720p 30 fps -tasolla!

Moto G53 5G:n kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Moto G53 5G:n kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva sekä kaksoisvideotallennus. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro- ja pääkameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painike erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Käyttäjille annetaan myös mahdollisuus käyttää manuaalisäätöjä makrokamerassa. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan. Toki kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui välillä hitaalta, mutta se ei ollut liian häiritsevää.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Moto G53 5G pitää sisällään Googlen tämän hetken tuoreimman Android 13 -version, joka on loistava homma. Monissa kilpailijoissa saattaa olla edelleen vanhempi Android-versio, joten Motorola haluaa tarjota uusimmat ohjelmistokokemukset heti tuoreeltaan. Testijakson aikana puhelimessa oli ohjelmistoversio, joka piti sisällään Googlen 1. tammikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Moto G -mallistossa ei nähdä kovinkaan erikoisia päivityslupauksia, joten myöskään Moto G53 5G:ltä ei kannata odottaa paljoa. Motorola ei ole kovin tarkasti ilmoittanut päivityslupausta, mutta nähtävästi tarjolla olisi yksi Android-versiopäivitys sekä kolmen vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelin on saamassa vain Android 14 -version sekä muutaman kuukauden välein julkaistavia tietoturvapäivityksiä tammikuuhun 2026 asti.

1 + 3 vuoden päivitystuki on välttävä, eikä mikään valttikortti. Tässä hintapisteessä Motorolalta voisi odottaa jopa kahta Android-versiopäivitystä, jotta Moto G53 5G pystyisi taistelemaan kilpailijoiden kanssa.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Motorola on toteuttanut Android 13 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Itse tykkään Motorolan tarjoamasta puhtaasta Android-kokemuksesta, sillä siinä on mukavasti myös lisätoimintoja. Moto G53 5G:n kohdalla havaittiin käyttöliittymässä pientä tökkimistä, joka on todennäköisesti heikon suorituskyvyn tekosia. Motorola ei ole mielestäni saanut aivan odotetulla tasolla optimoitua Android 13 -versiota Snapdragon 480+ -järjestelmäpiirille. Kokemus ei ole aivan toivoton, ja mahdollisesti pienet hidastelut voidaan saada päivityksillä kuriin.

Yhteenveto

Motorola Moto G53 5G on vähintäänkin hämmentävä puhelin, joka on varmasti myös yksi Motorolan huonoimmista tällä hetkellä. Puhelimessa on otettu todella paljon takapakkia verrattuna edeltäjiin, ja jopa hämmentävissä asioissa on päätetty säästää. Moto G53 5G -puhelinta ei kannata ostaa, sillä edeltäjät Moto G51 5G sekä Moto G52 ovat teknisesti selvästi parempia. Moto G53 5G herättikin päällimmäiseksi kysymyksen, että mitä ihmettä Motorola on ajatellut?

Uutuuspuhelimessa yksi vahvuus on roiskevettä kestävä muovirakenne. Lisäksi näytön 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan. Yksi suurimmista valttikorteista on erinomainen akunkesto. Itse tykkään myös Motorolan puhtaasta Android-kokemuksesta, jonka lisäksi Moto G53 5G tarjoilee tuoreeltaan uusimman Android 13 -version. Puhelimen muita vahvuuksia ovat kuulokeliitin, stereokaiuttimet, muistikorttipaikka, eSIM sekä NFC.

Heikkouksia löytyy kuitenkin selvästi enemmän kuin vahvuuksia. Esimerkiksi näytön HD+ -tarkkuus on laittoman huono, jonka lisäksi LCD-näyttöpaneeli on selvä heikennys verrattuna edeltäjän OLED-paneeliin. Snapdragon 480 Plus alkaa olemaan jo melko iäkäs järjestelmäpiiri. Moto G53 5G tukee myös korkeintaan 10 watin latausta, jonka takia suuren akun lataukseen menee ikuisuus. Lisäksi edeltäjässä oli tehokkaampi lataus. Kameroiden osalta on myös karsittu ja mukana on turha makrokamera. Motorola ei myöskään kehuskele päivityslupauksella.

Hinnoittelun osalta puhelin asettuu haastavaan rakoon. 260 euroa on aivan liikaa suhteutettuna ominaisuuksiin. 199 euroa voisi olla parempi hintalappu puhelimelle. Nyt edullista puhelinta etsivien kannattaa suunnata katseet Motorolan vanhempiin puhelimiin. Suurimmat kilpailijat Moto G53 5G -puhelimelle ovat OnePlus Nord CE 2 Lite 5G hyvistä alennuksista sekä Honor X8 5G.

Suomessa Motorola Moto G53 5G on myynnissä 4 + 128 gigatavun versiossa 259 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat tumma Ink Blue sekä vaalea Pale Pink.

Motorola Moto G53 5G

5

Motorola on lähtenyt säästelemään tärkeimmissä osa-alueissa Moto G53 5G -puhelimen kanssa.

Hyvää
  • Roiskevettä kestävä rakenne
  • 120 hertsin virkistystaajuus tekee näytöstä sulavan
  • Kuulokeliitin, stereokaiuttimet ja muistikorttipaikka
  • eSIM-tuki sekä NFC
  • Loistava akunkesto
  • Puhdas Android-kokemus ja tuoreeltaan Android 13
Huonoa
  • Näytön HD+ -tarkkuus ja LCD-paneeli
  • Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiiri alkaa olemaan jo iäkäs
  • Vain 10 watin lataus
  • Turha makrokamera
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Korkea hinta suhteutettuna ominaisuuksiin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. China vs South Korean kilpailu koventukoon, mahtavaa!!! 💪💪💪💪🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮

  2. Motorola tuhoaa itse maineikkaan G-sarjansa. G73 sama juttu kuin G53, kummatkin ovat huonompia kuin edeltäjänsä! Tällainen ei ole normaalia, mikä Lenovoa vaivaa? Ahneusko? Kaikki Moto G-sarjan kalleimmat mallit G53, G73 ja G82 saavat yhden ainoan Android päivityksen, ja muistaakseni vain 2 vuotta tietoturva päivityksiä. Kun ottaa huomioon että molempien hinnat lähestyvät 400€, mikä on jo Motorola Edge sarjan halvimpien mallien tasoa, niin ei ole mitään järkeä ostaa niitä, ei missään tapauksessa. Edge sarjaa päivitetään nopeasti ja hyvin, niissä ei ole valittamista, mutta mitä ihmettä tosiaankin Lenovo tekee G-sarjalleen ja miksi !?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut