AndroidArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G6 Plus – 299 euron älypuhelin haastaa kilpailijansa

Motorola Moto G6 Plus

Motorola lähetti tällä kertaa SuomiMobiilin arvioitavaksi tuoreen Moto G6 Plus -puhelimen. Kyseessä on Suomessa 299 euroa maksava älypuhelin, joka tarjoaa kalliimpia kilpailijoitaan vastaavia ominaisuuksia. Testijakson aikana uutuuspuhelin herätti varsin ristiriitaisia tunteita, sillä Motorola on ottanut jokseenkin takapakkia Moto G6 Plussan edeltäjään verrattuna, mutta toisaalta on otettu selviä harppauksia parempaan.

Moto G6 Plus tarjoaa suuren 18:9-kuvasuhteen näytön, Qualcommin keskiluokan kyvykkään järjestelmäpiirin sekä kohtuulliset kamerat. Lisäksi edeltäjämalliin verrattuna Motorola on siirtynyt metallista muoviin sekä lasiin. Henkilökohtaisesti ole tyytyväinen Motorolan tekemiin materiaalivaihdoksiin, joka tuottaa suurimman pettymyksen puhelimessa. Samassa hintaluokassa kilpailevat puhelimet tarjoavat metallin ja lasin yhdistelmän tai kokonaan metallisen rakenteen. Muotoilun osalta Motorola on ottanut myös oppia hintavammasta Moto X4 -puhelimesta, sillä nähtävissä on paljon yhtäläisyyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme käymään Motorola Moto G6 Plussan tarkemmin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Tekniset tiedot
Motorola Moto G6 Plus (XT1926-3)
Mitat: 160 x 75.5 x 8 mm
Paino: 167g
Näyttö: 5.9 tuumaa Full HD+ (2160 x 1080) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 630 (Adreno 508)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamera: 12 megapikselin (f/1.7 / dual pixel PDAF) + 5 megapikselin syvyysterävyyssensori (f/2.2) / kaksois-led-salama ja 8 megapikselin etukamera (f/2.2) / etukameran led-salama
Akku: 3200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (1. kesäkuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Turbo Power -pikalataus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: yksi kaiutin / Dolby Audio
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Deep Indigo / Sterling Blue
Hinta: 299 €

Myyntipakkaus

Motorola on pakannut Moto G6 Plus -puhelimen vihreään myyntipakkaukseen, jota on ulkoisesti koristamassa suuret Motorola-logot sekä laitteen tärkeimmät tiedot. Myyntipakkauksesta esille tulee ensimmäisenä itse puhelin, jonka alapuolelta löytyy pikakäyttöopas monella kielellä, turvallisuuskirjanen sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Näiden alapuolella on myös USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä Motorolan oma Turbo Power -pikalaturi. Myyntipakkauksen vakiovarustukseen kuuluu lisäksi pehmeämuovinen suojakuori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moto G6 Plussan myyntipakkaus on siis hyvin perinteinen. Mukana on kaikki käytön aloitukseen tarvittava, eikä mitään ylimääräistä. Toki mukana on suojakuori, joka on aina mukava lisä, varsinkin kun kyseessä on pitkälti lasinen laite. Suojakuoren avulla Moto G6  Plus on siis helppo pitää naarmuuntumattomana, vaikkakin kuori ei ole kovin tyylikäs.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Suurimmat muutokset Motorola on päättynyt tehdä ulkoiseen laatutuntumaan sekä materiaalivalintoihin, jos verrattaan viime vuoden kokonaan alumiinirunkoisiin Moto G5S -puhelimiin. Tänä vuonna alumiini on saanut väistyä muovin ja lasin tieltä. Motorola Moto G6 Plus rakentuu muovisesta kehikosta sekä lasisista pinnoista, mikä ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ole parhain muutos. Lasi menee selvästi helpommin rikki kuin alumiini, ja muovi on joka tasolla selvästi laaduttomampi vaihtoehto kuin alumiini. Sen tuntee myös Moto G6 Plussassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun puhelinta hieman vääntelee on havaittavissa pientä natinaa, jota ei kuitenkaan huomaa, jollei tarkoituksenhakuisesti laitetta vääntele. Kädessä Moto G6 Plus on varsin liukas, mikä johtuu juurikin lasipinnasta sekä liukkaasta muovista. Koska takapuoli on myös lasia, niin laite on täynnä sormenjälkiä hetkessä. Onneksi Moto G6 Plussan lasissa on pinnoite, josta sormenjäljet ja muut liat saa helposti pois pyyhkäisemällä jollain pehmeällä kankaalla. Moto G6 Plus ei ole millään tasolla vedenkestävä, joten puhelinta ei ole suositeltavaa tiputtaa muun muassa WC-pönttöön tai jättää ulos sateeseen.

Motorola hyödyntää puhelimessa uuden suuntauksen mukaista 18:9-kuvasuhteen näyttöä, minkä vuoksi laitteen rakenne on pitkulainen. Puhelimen mitat ovat 160 x 75.5 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 167 grammaa. Moto G6 Plussan etupuoli näyttää pikaisella silmäyksellä varsin täyteen ahdetulta, vaikka näyttö viekin koko alasta noin 75 prosenttia. Näytön alapuolelle on sijoitettuna sormenjälkilukija, joka toimii tarvittaessa myös navigointipainikkeena, mikrofoni sekä Motorolan logo. Näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke, etukamera, valoisuudentunnistin sekä pehmeä salamavalo selfie-kuvausta varten.

Puhelimen takapuolella silmiin pistää heti muusta rungosta selvästi koholla oleva kameraympyrä, johon on sijoitettuna kaksi kamerasensoria sekä kaksois-LED-salama. Nämä luovat yhdessä Motorolalle ominaisen hymiön puhelimen takaosaan. Kameraosan alapuolella on Motorolan ikoninen M-logo, jonka lisäksi takakuoren oikeassa alakulmassa on myös yksi mikrofonireikä.

Moto G6 Plussan oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasen reuna on jätetty täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonka takaa löytyy paikka kahdelle nano-SIM-kortille sekä yhdelle muistikortille saman aikaisesti. Moto G6 Plussan kohdalla ei tarvitse siis puntaroida yhden SIM-kortin ja muistikortin tai kahden SIM-kortin välillä, vaan kaikki kolme korttia on mahdollista asettaa laitteeseen samanaikaisesti. Laitteen alareunasta löytyy perinteinen 3,5 millimerin kuulokeliitin sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Tekniikka, näyttö akunkesto

Teknisesti Moto G6 Plus on kuin esimerkiksi vastaavan hintainen Nokia 6.1, joka kävisi aikaisemmin SuomiMobiilin testattavana. Tehoista Moto G6 Plussassa on siis vastaamassa Qualcommin keskiluokan kohtuullisen tehokas piiri, kahdeksanytiminen Snapdragon 630. Kyseinen piiri koostuu kahdeksasta samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä ja grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa tuttu Adreno 508. RAM-muistia Motorola on pakannut puhelimeen mukavat 4 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa Suomessa myytävässä versiossa on mukavat 64 gigatavua.

Teknisesti Moto G6 Plus on siis hyvin lähellä viime vuonna esiteltyä Moto X4 -puhelinta, joka perustui myös Snapdragon 630 -piiriin. Suorituskyvyn osalta puhelimessä käytettävä piiri on kohtuullisella tasolla, eikä tämän kanssa pitäisi olla ongelmia peruskäytössä. Pelaamiseen puhelinta ei ole kuitenkaan kehitetty, sillä raskaimmissa sovelluksissa on havaittavissa viivettä. Alla olevasta taulukosta voi verrata Moto G6 Plussan saamia pisteytyksiä eri suorituskykytesteissä hieman tehokkaampaan, 400 euroa maksavaan Nokia 7 Plussaan sekä halvempaan Moto X4 -malliin, joka perustuu täysin identtiseen järjestelmäpiiriin. Taulukon perusteella Moto G6 Plus on saanut pitkälti samat pisteytykset kuin viime vuoden Moto X4.

Testitulokset
Motorola Moto G6 Plus (SD630) Nokia 7 Plus (SD660) Motorola Moto X4 (SD630)
AnTuTu: 90 413 pistettä 140 399 pistettä 70 683 pistettä
Geekbench 4 (single): 872 pistettä 1642 pistettä 872 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4165 pistettä 5254 pistettä 4132 pistettä
PCMark 2.0: 5064 pistettä 6620 pistettä 4900 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 16 560 pistettä 25 972 pistettä 16 780 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 18 264 pistettä 28 885 pistettä 18 385 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 12 483 pistettä 19 196 pistettä 12 854 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 833 pistettä 1326 pistettä 840 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 721 pistettä 1156 pistettä 729 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1830 pistettä 2740 pistettä 1799 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Näyttö on Moto G6 Plussan uusittu kokonaan verrattuna viime vuoden malliin. Näytön kuvasuhde on uudenlainen 18:9 ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2160 pikseliä, mikä tekee 409 pikseliä tuumaa kohden. Puhelimesta löytyvä näyttö on kooltaan 5,9 tuumaa ja kaikki näytön neljä kulmaa on hieman pyöristetty.

Itse asiassa näyttö on varmasti yksi Moto G6 Plussan parhaimmista puolista, sillä se on tarpeeksi kirkas hintaluokassaan sekä se toistaa värit mielekkäästi. Näytön katselukulmatkin ovat tuttua nykyälypuhelimien tasoa, eli tämän osalta ei ole yhtään valittamista. On kuitenkin hyvä huomata, ettei kyseessä ole mikään lippulaivaluokan näyttö. Jos esimerkiksi laitetaan vierekkäin Moto G6 Plus ja Samsung Galaxy Note9, niin Moto G6 Plus kalpenee selvästi, mutta kun verrataan oman hintaluokkansa laitteisiin, niin eroja on varsin vaikea löytää.

Moto G6 Plus pakkaa rakenteisiinsa kohtuullisen suuren 3200 milliampeeritunnin akun, joka takaa loistavasti päivän käyttöajan puhelimelle. Testijakson aikana iltaisin Moto G6 Plussassa oli akkua jäljellä noin 20 prosenttia, joten joka yö myös tämä puhelin oli laitettava laturiin, jotta akku ei loppuisi kesken seuraavan päivän. Loistava ominaisuus Moto G6 Plussassa on USB-C-tyypin latausliitin, jota ei tällä hetkellä edes kaikista uusista vastaavan hintaisista puhelimista löydy, vaikka uusi latausliitin on hyvää tahtia yleistymässä yli 200 euron puhelimissa.

Puhelin tukee myös Motorolan omaa TurboPower-pikalatausteknologiaa, joka lataa kohtuullisen nopeasti, vaikka esimerkiksi OnePlussan Dash Chargen latausaikoihin on vielä pitkä matka. Moto G6 Plussan saa ladattua nollasta reiluun 40 prosentin varaustasoon noin puolessa tunnissa. Puolen tunnin latauksen jälkeen latausnopeus kuitenkin hieman hidastuu niin, että muutamaa minuuttia vaille kahden tunnin on puhelimen akku kokonaan täysi.

Kamerat

Kameroiden osalta Moto G6 Plussalla ei ole paljon yllätyksiä tarjolla, vaan laitteen kamerat on tuttua keskitasoa. Puhelimen pääkamera koostuu kahdesta sensorista, joista päätarkoitukseen käytettävä on kooltaan 12 megapikseliä ja syvyysterävyyskuvia varten laitteesta löytyy myös 5 megapikselin sensori. Moto G6 Plussan etukamera on taasen kooltaan 8 megapikseliä, jonka kaverina on Motorolan tyypilliseen tapaan pieni ja pehmeä LED-salamavalo.

Moto G6 Plussan pääkamera toimii kohtuullisen hyvin, vaikka Motorola ei ole viime vuosina ollut vahvoilla kameroiden suhteen. Hyvässä valaistuksessa puhelimen kamera tuottaa teräviä kuvia, joissa on automaattiasetuksilla myös värit kohdillaan. Hämäräkuvaukseen Moto G6 Plussaa ei ole tehty. Kuvista tuli usein hämärässä varsin heikkoja. Myöskin kameran kohtuullisen hidas toiminta johti usein tärähtäneisiin kuviin niin päivänvalossa kuin iltahämärässä, varsinkin jos HDR-kuvaustila oli käytössä. Alla on muutama Moto G6 Plussan kameralla otettu testikuva.

Laitteen kaksoiskameran ainoa hyöty on tällä kertaa syvyysterävyyskuvien taltiointi. Selkeämmin sanottuna puhelimen 5 megapikselin sensoria käytetään bokeh-efektin luomiseen muotokuvatilassa. Bokeh-efektissä on ideana tehdä järjestelmäkameran tasoista jälkeä, jossa kuvattavan kohteen tausta on selvästi sumennettu. Alla oleva kuva on otettu Moto G6 Plussan muotokuvatilassa. Testikuvan perusteella kamera kykenee siis siihen mihin luvataankin ainakin hyvässä päivänvalossa. Kuvattavan kohteen ääriviivat on tunnistettu kohtuullisen hyvin, vaikka paikoitellen on selvästi havaittavissa pieniä vääristymiä. Nämä on kuitenkin helppo antaa anteeksi 299 euroa maksavalle puhelimelle, sillä jopa huippupuhelimien muotokuvat ovat hyvin lähellä Moto G6 Plussan tasoa.

Motorola Moto G6 Plussalla otettu bokeh-kuva.

Käyttöjärjestelmä

Motorola luottaa jo vanhaan Android 8.0 Oreo -versioon.

Motorola luottaa edelleen varsin puhtaaseen Android-käyttökokemukseen, johon on lisätty vain muutamia valmistajan omia ominaisuuksia. Moto G6 Plussasta löytyi testijakson päätyttyä Android 8.0 Oreo -versio, eikä siis tuoreinta Android 8.1 -versiota. Puhelimen tietoturva oli kohtuullisen hyvällä tasolla, sillä viimeisin päivitys toi mukanaan 1. kesäkuuta 2018 julkaistut tietoturvakorjaukset.

Testijakson aikana puhelimessa ei tullut vastaan suuria ongelmia käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän osalta, vaan kaikki tuntui toimivan pääosissa moitteettomasta. Puhelimen suorituskyky on täysin riittävä pyörittämään Moto G6 Plussan varsin vähäisesti kustomoitua Androidia, joten myöskään tämän osalta ei ollut ongelmia.

Motorola on myös lisännyt joitakin kohtuullisen hyödyllisiä ominaisuuksia omaan Android-versioonsa. Moto G6 Plussassa on muun muassa Moto-sovellus, jonka avulla puhelimessa on mahdollista aktivoida muutaman Motorolalle ominaista ominaisuutta. Moto Keyn avulla on mahdollista kirjautua sisään sovelluksiin ja sivustoihin vain sormenjäljen avustuksella tai avata vaikkapa Windows-laitteiden lukituksen. ”Moto Toiminnot” -asetuksen alta löytyy muun muassa mahdollisuus avata puhelin puhelimen lukitus laitetta nostamalla ja katsomalla suoraan näyttöön tai esimerkiksi ottaa näyttökuva pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Yksi henkilökohtaisia suosikkeja on ”yhden painikkeen siirtyminen”, eli Moto G6 Plussan etupuolelta löytyvän sormenjälkilukijan voi aktivoida käytettäväksi navigointipainikkeena eleiden avustuksella.

Yksi Motorolan omista muutoksista Androidiin on ”Moto-näyttö”, joka on kuin ennen vanhaan Nokia-puhelimista löytynyt vilkaisunäyttö. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun Moto G6 Plussan näyttö on sammutettuna. Moto-näyttö tulee esille, kun puhelimen nostaa esimerkiksi pöydältä.

Google on julkaissut tänä vuonna jo Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversion ja myös Moto G6 Plussalle on lupailtu kyseistä päivitystä. Toistaiseksi on kuitenkin hieman epäselvää milloin päivitys tulee ladattavaksi, sillä Motorola ei ole tunnettu nopeista päivitysaikatauluista. Päivityksen saaminen Moto G6 Plussalle voi mennä jopa vuoteen 2019, mutta mikä tärkeintä, Android 9.0 Pie on tulossa jossain välissä.

Yhteenveto

Testijakson jälkeen Motorola Moto G6 Plus jätti jälkeensä varsin kaksijakoiset mietteet. Motorola on tehnyt puhelimesta tyylikkään sekä nykyaikaisen muun muassa tehokkaamman järjestelmäpiirin ja suuremman, uuden kuvasuhteen omaavan näytön ansiosta. Valitettavasti Moto G6 Plussan kohdalla on otettu myös askelia kohti huonompaa, sillä edeltäjämallin kokonaan alumiininen runko on saanut jättäytyä syrjään muovin ja lasin tieltä.

Suomessa Moto G6 Plus maksaa 299 euroa, joka on varsin yleinen hinta Snapdragon 630 -järjestelmäpiiriin perustuvalle puhelimelle. Hinnalle puhelin tarjoaa vastinetta, mutta myös Suomessa on vastaavilla teknisillä ominaisuuksilla varusteltuja puhelimia halvemmalla. Esimerkiksi Nokia 6.1, jota saa Suomessa 249 euron hintaan, on rakennettu kokonaan alumiinista. Ainakaan itse en välttämättä valitsisi muoviselta tuntuvaa puhelinta, jos toisena vaihtoehtona olisi metallinen ja halvempi puhelin.

Siinä missä viime vuonna Moto X4 oli vedenkestävä, Moto G6 Plus ei ole. Tämä tosin ei ole yllättävää, kun katsoo laitteen hintalappua. Toisaalta Suomessakin Moto X4 on vielä halvempi. Jos kuitenkin etsitään jotain varsin positiivista Moto G6 Plussasta, niin ainakin 3,5 millimetrin kuulokeliitin on päätetty säästää!

Yhteenveto

7

Hyvää
  • Hintaluokassaan hyvä näyttö
  • Snapdragon 630 -piiri riittää aktiiviseen käyttöön
  • Lähes puhdas Android-kokemus
  • Kaksois-SIM ja muistikorttipaikka
  • Tuore USB-C ja 3.5 mm kuulokeliitin
Huonoa
  • Käytännössä huonompi kuin edeltäjä Moto G5S Plus (muovia ja lasia vs. metalli)
  • Kamera ei yllätä
  • Ei vedenkestävä
  • Liukas lasirakenne
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android