ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G71 5G – hyvä puhelin muutamalla ikävällä kompromissilla

Motorola Moto G71 5G

SuomiMobiilissa on testattu Motorolan tuoreimmasta Moto G -mallistosta jo aikaisemmin Moto G41-, Moto G51 5G– ja Moto G200 -puhelimet, mutta tällä kertaa vuorossa on Moto G71 5G. Keskihintaluokan 5G-puhelin tarjoaa paljon tuttua Moto G41 -puhelimesta, mutta samalla paljon eroavaisuuksia.

Moto G71 5G -puhelin on rakennettu 6,4 tuuman kokoisen OLED-näyttöpaneelin ympärille, jossa on Full HD+ -tarkkuus. Suorituskyvystä vastaa Qualcommin uusi Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi. Akunkesto on kookkaan 5000 milliampeeritunnin varassa ja laitteessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä. Moto G71 5G tarjoilee myös 50 megapikselin kolmoiskameran. Suomessa Moto G71 5G tuli myyntiin tammikuussa kohtuulliseen 299 euron hintaan. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Iron Black sekä vihreä Neptune Green.

Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan Moto G71 5G -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja latausnopeustestit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G71 5G (XT2169-1)
Mitat: 161.19 x 73.87 x 8.49 mm
Paino: 179 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.4 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / OLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118 astetta) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.2/ 1.0 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 33 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija takana
Värit: Musta (Iron Black) ja vihreä (Neptune Green)
Hinta: 299 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G71 5G -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa uuden Moto G71 5G -puhelimen tutussa tummansinisessä myyntipakkauksessa, jota koristavat useat Motorolan logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu kuva puhelimesta sekä listattuna on joitakin puhelimen pääominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 33 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Moto G71 5G -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Tässä hintapisteessä on myös ilahduttavaa nähdä, että Motorola toimittaa oletusarvoisena mukana 33 watin pikalaturin, joten laitetta voi ladata heti parhaalla mahdollisella teholla.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Moto G71 5G on kuin samasta muotista Moto G41 -puhelimen kanssa, mutta myös joitakin eroavaisuuksia on. Motorola hyödyntää laitteen valmistusmateriaalina pääosin muovia, sillä kehys ja takapinta ovat muovista. Ainoastaan etuosassa on näyttöä suojaamassa lasipinta. Suomessa Motorola tarjoaa puhelinta kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Iron Black sekä testiin saatu vihreä Neptune Green.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola on viimeistellyt puhelimen kehyksen ja takaosan mattapintaiseksi, mikä antaa mukavan tuntuman laitetta kädessä pidettäessä. Mattapinta antaa hieman pitoa, mutta kuivissa käsissä Moto G71 5G on silti erittäin liukas. Muovinen mattapinta on mielestäni selvästi miellyttävämpi kuin kiiltävä pinta, sillä se ei kerää sormenjälkiä samalla tavalla eikä naarmuunnu yhtä herkästi. Tämä on myös Moto G71 5G -puhelimen rakenteen vahvuuksia. Testijakson aikana puhelimen muovipinta ei naarmuuntunut merkittävästi.

Etuosassa olevan lasipinnan valmistajaa Motorola ei ole vahvistanut, mutta todennäköisesti kyseessä on jonkin vanhemman sukupolven Gorilla Glass tai muu tuntemattomampi lasi. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut havaittavia naarmuja. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet ja muut liat saa helposti pyyhittyä pois näytöltä. Ulkoisesti ja rakenteeltaan Moto G71 5G on lähes samanlainen kuin Moto G41, joka todettiin jo aikaisemmin mukavan laadukkaaksi laitteeksi.

Motorola ei ole lähtenyt tekemään puhelimesta rakenteellisesti liian suurta, vaan kyseessä on selvästi kompaktimpi laite kuin monet muut Motorolan puhelimet. Lisäksi muotoilussa ei ole teräviä saumakohtia, jotka olisivat vaikuttaneet negatiivisesti käyttökokemukseen. Puhelimen näyttöä on kiertämässä musta muovikaistale, joka ei ole valitettavasti pienimmästä päästä. Kaistaleen huomaa heti, mutta se ei luo kuitenkaan häiritsevän terävää saumaa. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,19 x 73,87 x 8,49 millimetriä ja painoksi 179 grammaa. Muovirakenteesta huolimatta Moto G71 5G on jämäkkä, eikä se anna periksi käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola on varustellut Moto G71 5G -puhelimen tutulla vettä hylkivällä viimeistelyllä, joten laitteessa on jonkinlainen vedenkestävyys. Puhelin kestää roiskevettä, mutta ei suoraa upotusta veteen. Puhelinta pystyy huoletta käyttämään kevyessä sateessa, eikä pienet määrät vettä vaurioita laitetta. Vettä hylkivä rakenne näkyy muun muassa SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina, joka estää vettä pääsemästä puhelimen sisuksiin. Mitään virallista IP-luokitusta laitteella ei kuitenkaan ole.

Etuosaltaan Moto G71 5G on pitkälti identtinen Moto G41 -puhelimen kanssa, sillä laitteissa on täysin samanlainen näyttöpaneeli. Näyttö peittää noin 83 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Etukameraa ympäröi erikoisesti hopeinen rinkula, joka korostaa reikää hieman hölmösti. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Puhelimen takaosa on aivan kuten Motorolan muissakin uutuuspuhelimissa. Takaosassa on esillä hieman muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”50MP Quad Pixel”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja tekniikkaan. Moto G71 5G:n takaosassa on nähtävissä myös Motorolan legendaarinen M-logo, jonka yhteydessä on sormenjälkilukija. Muissa uutuus-Motorolissa sormenjälkilukija on ollut kyljessä, mutta syystä tai toisesta Moto 71 5G:ssä se on päätetty asettaa takaosaan. Puhelimen takaosan alareunassa on pienellä präntillä vaadittuja tietoja ja logoja.

Moto G71 5G:n oikeaan kylkeen Motorola on asettanut perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi kyljestä löytyy muiden painikkeiden yläpuolelta erillinen Google Assistant -painike. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on varsin hyvä tuntuma. Virtapainikkeen Motorola on vielä erikseen korostanut kevyillä urilla, jotka erottavat sen helposti muista painikkeista myös laitetta pimeässä käytettäessä.

Laitteen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Motorola ole uutuuspuhelimeen tuonut. Moto G71 5G:n yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni, kaiutin sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttönä Motorola hyödyntää Moto G71 5G -puhelimessa samaa paneelia kuin Moto G41 -mallissa. Puhelin on rakennettu siis 6,4 tuuman kokoisen AMOLED-näyttöpaneelin ympärille, jollaista ei joka päivä edullisissa puhelimissa nähdä. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä tekee 411 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde sekä normaali 60 hertsin virkistystaajuus.

Moto G71 5G -puhelimen näyttö ei ole siis liian kookas, mutta se on laadukas ja tarkka. Full HD+ -tarkkuus on tässä hintaluokassa jo vaadittava ominaisuus. 60 hertsin virkistystaajuus vielä menettelee, mutta ainakin itse olisin halunnut nähdä puhelimessa jo vähintään 90 hertsiä. Näyttö ei ole yhtä sulava kuin monissa muissa laitteissa, joten 60 hertsin virkistystaajuuden huomaa hyvin nopeasti laitetta käytettäessä. Erikoisen tilanteesta tekee myös se, että puhelimen Moto G51 5G -pikkuvelimallissa on jo 120 hertsin virkistystaajuus.

AMOLED-paneeli on loistava ominaisuus Moto G71 5G -puhelimessa, sillä se toistaa värit todella miellyttävästi ja musta on oikeasti mustaa. Näytössä on lisäksi loistavat katselukulmat, mutta kirkkaus herättää hieman huolta. Motorola ei ole varsinaisesti ilmoittanut näytön kirkkautta, mutta ainakin se tuntui riittävän peruskäytössä erinomaisesti. Kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus hieman heikkenee, mikä on myös hyvin normaalia keskihintaluokassa. Näyttö on kokonaisuudessaan todella hyvä, ja kyseessä on yksi puhelimen suurimmista valttikorteista.

Moto G71 5G -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti HDR-tukea ei näytössä ole. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti. Näyttöä varten Motorola ei ole toteuttanut kovinkaan laajoja asetuksia, mutta perusasioita pystyy säätämään. Asetuksien kautta on mahdollista muuttaa värintoistoa kahden asetuksen väliltä, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää.

Moto G71 5G on yksin ensimmäisistä älypuhelimista Qualcommin viime vuoden lopulla julkaisemalla Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä. Kyseessä on seuraaja Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille, joka ei koskaan vastannut odotuksia, ja nyt uutuusversiotakin on vain hieman päivitetty. Kyseessä on kuitenkin yksi Qualcommin edullisimmista 5G-piireistä, joka asettuu suositun Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin yläpuolelle.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 6 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös mukavat 128 gigatavua sisäistä UFS-tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa on siis mukavasti, mikä riittää varmasti monille. Näin myös Motorola on itse ajatellut, sillä Moto G71 5G ei tarjoa erillistä muistikorttipaikkaa. Käyttäjien on luotettava 128 gigatavun sisäiseen tallennustilaan tai käytettävä erillisiä pilvitallennustiloja.

Koska kyseessä on ensimmäinen testissä käynyt Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin perustuva puhelin, niin suorituskykytestejä ajettiin laitteessa suurella mielenkiinnolla. Tuloksien perusteella Snapdragon 695 on tehokkaampi kuin Snapdragon 480+, mutta mitään merkittävää eroa ei ole havaittavissa. Henkilökohtaisesti olisin odottanut järjestelmäpiiriltä jopa hieman enemmän, mutta hintaluokassaan suorituskyky on kuitenkin varmasti riittävä. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G71 5G -puhelimen saamia pisteyksiä Snapdragon 480+ -piiriin perustuvaan Moto G51 5G -puhelimeen sekä Helio G85 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Moto G41 -puhelimeen.

Testitulokset
Motorola Moto G71 5G (SD695) Motorola Moto G41 (MTK HG85) Motorola Moto G51 5G (SD480P)
AnTuTu (V8): 374 605 pistettä 158 939 pistettä 311 335 pistettä
Geekbench 5 (single): 669 pistettä 352 pistettä 542 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1917 pistettä 1299 pistettä 1673 pistettä
PCMark 2.0: 7793 pistettä 6386 pistettä 9459 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2941 pistettä 1409 pistettä 2445 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2823 pistettä 1243 pistettä 2283 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3444 pistettä 2647 pistettä 3252 pistettä
3DMark Wild Life: 1210 pistettä 714 pistettä 973 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 695 tarjoaa keskihintaluokassa kohtuullisen suorituskyvyn, mutta ei kuitenkaan mitään maata mullistavaa. Itse en suurimmin nähnyt eroja Moto G71 5G- ja Moto G51 5G -puhelimien välillä testijakson aikana, joten erot ovat käytännössä pienet. Suorituskyky riittää hyvin päivittäiseen käyttöön, mutta esimerkiksi raskaiden mobiilipelien pelaamiseen ei sitä ole suunniteltu. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Moto G71 5G tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimessa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Moto G71 5G -puhelimesta.

Mobiiliverkkojen kanssa ei puhelimen testijakson kanssa ollut ongelmia, vaan ne toimivat hyvin.

Muuta tekniikasta

Motorola hyödyntää Moto G71 5G -puhelimessa takaosaan sijoitettua sormenjälkilukijaa, mikä on jopa yllättävä valinta. Muissa uusissa Moto G -puhelimissa sormenjälkilukija on ollut kyljessä, mutta takaosan sormenjälkilukijalle löytyy varmasti myös ystäviä. Ainakin itse tykkään takaosan sijainnista, sillä siihen on helppo yltää muun muassa etusormella puhelinta taskusta ottaessa.

Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen nopeasti. Moto G71 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto Moto G71 5G -puhelimessa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden äänien kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Puhelin on varusteltuna Motorolalle tuttuun tyyliin myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten laitteeseen voidaan liittää perinteiset kuulokkeet. Puhelimessa on Bluetooth 5.0 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa huomionarvoista on mielestäni myös NFC-tuki. Sen avustuksella Moto G71 5G -puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola on varustellut uuden Moto G71 5G -puhelimen tuttuun tyyliin suurella 5000 milliampeeritunnin akulla. Valmistaja on kertonut akunkeston olevan 30 tuntia, eli reilu päivä. Testijakson aikana akunkesto oli yksi puhelimen suurimmista valttikorteista, sillä akkua oli iltaisin vielä noin 40 prosenttia jäljellä. Puhelinta käytettiin päivittäin varsin aktiivisesti, mutta pienemmällä käytöllä akku kestänee parikin päivää.

Kun puhelinta käyttää aktiivisesti esimerkiksi videoiden katseluun tai pelaamiseen, niin akun saa tyhjäksi päivässä. Itsellä aktiivinen käyttö koostui kuitenkin muutamista puheluista, viestittelystä, sosiaalisen median selaamisesta, kuvaamisesta sekä musiikin kuuntelusta Bluetoothin ylitse. Hyvään akunkestoon vaikuttaa myös perinteisempi näytön virkistystaajuus sekä virtapihi järjestelmäpiiri. Valitettavasti 5G:n vaikutusta akunkestoon ei pystytty todentamaan.

Motorola on panostanut puhelimessa myös akun lataukseen, sillä tuettuna on tässä hintapisteessä hyvä 30 watin pikalataus. Motorola toimittaa puhelimen mukana tutun 33 watin laturin, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa. Mielestäni pikalatauksen tuominen tähän laitteeseen on ollut loistava valinta, sillä nyt myös edullisemmat puhelimet latautuvat nopeammin. Motorola ei anna lataukselle mitään tarkkoja lupauksia, mutta yhtiön mukaan ”muutamassa minuutissa saa virtaa moneksi tunniksi”. Toteutimme puhelimelle perinteisen lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorla Moto G71 5G -puhelimen akun latautuminen mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään Moto G71 5G:n suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Akun latautuminen ei ollut siis liian hidasta, vaan pitkälti sillä tasolla kuin mitä voikin odottaa. 30 minuutissa akkua on saatu 52 prosenttia. 60 minuutissa akun varaus nousi vastaavasti 88 prosenttiin. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 62 minuutissa. Latausnopeus on 84 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu hieman. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat alle 5 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 18 minuutissa.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Moto G71 5G -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta. Motorola on ollut pitkään jo vahvoilla akunkestojen osalta, mutta nyt kokonaisuuden kruunaa myös tehokkaampi pikalataus.

Motorola Moto G71 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G71 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut hieman akkua, sillä akun varaus tippui 96 prosenttiin. Yleensä tässä testissä akkua kuluu hyvin vähän tai ei ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta puhelimen näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi samalla tavalla kuin monissa muissa puhelimissa tässä hintapisteessä. Takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola oli tämän mallin kohdalla estänyt akun lataamisen liian kylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G71 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, sillä akun varaus oli 90 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli vielä normaalilla tasolla, sillä yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella kerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Moto G71 5G ei pärjännyt pakkastestissä yhtä hyvin kuin pikkuvelimallinsa, mutta myöskään huonosta tuloksesta ei ole kyse. Akun kuluminen kummankin testin aikana oli vielä kohtuullista. Puhelin ei ottanut pakkasesta myöskään itseensä, sillä se jatkoi toimintaansa normaalisti, eikä näyttö hyytelöitynyt OLED-tekniikan ansiosta. Akun latauksen Motorola oli nyt estänyt, vaikka vastaavaan ei törmätä yhtiön kaikkien mallien kohdalla.

Kamerat

Kameroiden osalta Moto G71 5G -puhelimessa luotetaan samaan ratkaisuun kuin aikaisemmin Moto G51 5G -puhelimessa. Pääkamerana on tarkka 50 megapikselin sensori, jonka rinnalta löytyy ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Valitettavasti Moto G41 -puhelimen pääkamerasta tuttua optista kuvanvakautusta ei Moto G71 5G -puhelimeen ole saatu. Puhelimen etuosasta löytyy 16 megapikselin kamera selfiekuvia ja videopuheluita varten.

Moto G71 5G tarjoaa 50 megapikselin pääkameran, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8 aukko ja pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/4,0 tuumaa ja siinä on 1,12 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.2 aukko ja kameralla voidaan taltioida laajoja 118 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas ja viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Motorola Moto G71 5G:n kolmoiskamera lyhyesti:

 • 50 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,76”, 0,64 µm, PDAF [S5KJN1])
 • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 μm, 118˚ kuvakenttä [S5K4H7])
 • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 μm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Vaikka Motorola on pitkään mainostanut Moto G -puhelimiaan suurilla megapikselimäärillä, niin valitettavasti se ei ole kovinkaan usein tarkoittanut parempaa kuvanlaatua. Sama tarina jatkuu myös Moto G71 5G -puhelimen kohdalla, vaikka käytössä onkin Samsungin varsin kyvykäs kamerasensori. 50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, joten lopputulokseksi saadaan oletusasetuksilla 12,5 megapikselin kuvia.

Pääkameralla pystytään taltioimaan kohtuullista jälkeä hyvässä valaistuksessa, ja vahvoilla kamera oli lähikuvaamisessa. Maisemia kuvattaessa kuvista tuli yllättävän epäteräviä ja toinen vastaava tilanne oli myös sisätiloissa kuvaaminen. Kamera osaa taltioida kuviin värit hyvin ja dynaaminen alue on vähintään kohtuullinen. Kuvissa on kuitenkin usein paljon enemmän pehmeyttä kuin 50 megapikselin kamerasensorilta voisi odottaa.

Valitettavasti pääkamera on heikoimmillaan hämäräkuvauksessa. Jos valoa ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi, niin silloin kuvista tulee todella tummia ja yksityiskohdiltaan heikkoja. Hyvien kuvien ottaminen on todella haastavaa normaaleilla asetuksilla, ja mielestäni Motorola olisi pystynyt parempaankin lopputulokseen ohjelmiston optimoinneilla. Pääkamera tukee myös yötilaa, jolla saadaan kuviin hieman lisää valoa, mutta niissä on silti paljon rakeisuutta. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Moto G71 5G:n pääkameralla.

Toinen Moto G71 5G:n tärkeistä kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera. Yleisesti ultralaajakulmakameroilta ei kannata odottaa alle 300 euron puhelimissa ihmeitä, mikä pitää paikkansa myös Moto G71 5G:n kohdalla. Ultralaajakulmakamera hoitaa hommansa, mutta kuvanlaatu ei päätä huimaa. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on hyvät yksityiskohdat ja värit taltioituvat luonnollisesti. Valitettavasti kuvat ovat pehmeitä ja niissä on havaittavissa häiritsevää rakeisuutta.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on todella surkea, eikä sitä kannata käyttää. Kuvat ovat kuin perunalla kuvattuja, sillä niissä on todella paljon rakeisuutta ja pehmeyttä sekä huonot yksityiskohdat. Kuviin ei saada myöskään taltioitua valoa kovinkaan paljoa. Yötilakaan ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameran kuvia.

Motorola on varustellut puhelimen 2 megapikselin makrokameralla, jolla voidaan kuvata kohteita jopa 4 senttimetrin etäisyydeltä. Vastaava makrokamera on tuttu jo lukuisista muistakin Motorolan älypuhelimista, mutta mielestäni kyseessä on erittäin turha kamera. Moto G71 5G:n kohdalla kameralla ei pystytä kuvaamaan kovinkaan hyviä makrokuvia, sillä kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa käyttökelvottomia. Heikossa valaistuksessa makrokamera on vieläkin huonompi. Alapuolella on makrokameralla taltioituja kuvia.

Videokuvausominaisuudet ovat Moto G71 5G:ssä hieman kehityksestä jääneet. Motorola on saanut mukaan ainoastaan tuen Full HD 30 tai 60 fps -videokuvaukselle, vaikka usein tässä hintapisteessä voidaan kuvitella nähtävän 4K-videokuvaus. 30 fps -tasolla videokuvausta tukevat puhelimen molemmat kamerat, ja kameroiden välillä on myös mahdollista vaihdella kesken kuvaamisen. Videokuvan laatu Moto G71 5G -puhelimessa on korkeintaan kohtuullinen, mutta videokuvausta varten puhelinta ei kannatakaan ostaa.

Moto G71 5G on varusteltuna myös 16 megapikselin tasoisella etukameralla, joka tarjoaa kohtuullisen kokemuksen. Kuvien laatu ei päätä huimaa, mutta se riittänee satunnaisesti kuvaavalle. Kamera riittää hyvin videopuheluihin, mutta jos selfiekuvaaminen on tärkeää, niin kannattaa tarkastella muita puhelimia. Myöskin etukameran videokuvaus rajoittuu Full HD -tarkkuuteen, eikä etukamerassa ole automaattitarkennusta.

Moto G71 5G -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin ja oikeassa kulmassa asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvaustilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisin sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle, ajastukselle sekä painike Google Lens -toiminnolle. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makro- ja ultralaajakulmakameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Moto G71 5G ei valitettavasti poikkea Motorolan muista uutuuspuhelimista millään tavalla, kun katsotaan käyttöjärjestelmää. Puhelimessa edelleen Android 11 -käyttöjärjestelmää, vaikka puhelin julkaistiin kuukausia Android 12 -version jälkeen. Puhelimen olisi siis voinut olettaa tarjoavan tuoreimman Android-version oletusarvoisesti. Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa toimii Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Android-kokemukseen muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä. Tuorein saatavilla ollut ohjelmisto piti sisällään Googlen 1. marraskuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityksien osalta Moto G71 5G -puhelimen tilanne ei ole kovinkaan hyvä, mikä johtuu Motorolan tavasta julkaista laite vanhalla Androidilla. Lisäksi Motorolan päivityslupaus on nykypäivänä jo naurettavan huono, sillä laite saa yhden suuremman Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta vuosineljänneksittäin julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Moto G71 5G tulee saamaan siis Android 12 -päivityksen, eikä tämän jälkeen uusia ohjelmistokokemuksia ole luvassa. Monet valmistajat lupaavat tässä hintaluokassa jo kaksikin Android-versiota. Android 12 -päivitystä voitaneen odottaa puhelimelle tämän vuoden keväällä tai kesällä.

Moto G71 5G ei pääse tarjoamaan ohjelmistonsa osalta mitään mullistavaa, sillä laite perustuu Android 11 -versioon. Mukana on suurin osa Android 11 -version ominaisuuksista, mutta Android 12 -päivitys tuo myöhemmin mukaan selvästi uudistetun kokemuksen. Puhelimessa oleva My UX -käyttöliittymä on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista, ja sen tavoitteena on tarjota lähes puhdas Android-kokemus.

Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmisto on Moto G71 5G:ssa viimeistelty ja sulavaksi optimoitu.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhteenveto

Motorola Moto G71 5G on mielenkiintoinen alemman keskihintaluokan älypuhelin, joka tarjoaa käytännössä paljon, mutta jättää myös samalla hieman toivomisen varaa. Alle 300 eurolla kyseessä on hyvä 5G-puhelin, jos haluaa puhelimelta perustoiminnot. Jos kuitenkin haluaa parempia kameroita tai pidempää päivitystukea, niin silloin kannattaa tarkastella vaihtoehtoisia puhelimia.

Testijakson aikana itse tykkäsin Moto G71 5G -puhelimen tarjoamasta jämäkästä rakenteesta ja mattapintainen viimeistely oli omaan makuuni. Puhelimessa on myös tarkka AMOLED-näyttöpaneeli, joka tarjoaa hyvän katselukokemuksen. Kyseessä on myös 5G-yhteydet tarjoava malli, sillä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiristä ne löytyvät oletusarvoisesti. Yksi suurista valttikorteista on myös hyvä akunkesto sekä 30 watin tehoinen pikalataus. Puhelimessa hyviä puolia ovat myös kuulokeliitin, NFC sekä puhtaan Android-kokemuksen tarjoava My UX -käyttöliittymä.

Motorola on tuttuun tapaansa tehnyt suuria kompromisseja Moto G71 5G -puhelimessa. Yksi suurimmista nähdään näytön perinteisessä virkistystaajuudessa, eikä se tarjoa monien kilpailijoiden tavoin 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta. Motorola on karsinut myös muistikorttipaikasta sekä stereokaiuttimista, joista molemmat ainakin itse vielä alle 300 euron puhelimissa haluaisin nähdä. Ohjelmistoa voidaan pitää Moto G71 5G:n suurimpana heikkoutena. Ensinnäkin puhelin toimitetaan valmiiksi vanhalla Android 11 -versiolla ja Motorola lupaa päivittää sen vain Android 12 -versioon. 1 + 2 vuoden päivityslupaus on jo todella huono tässä hintapisteessä.

Suomessa Motorola Moto G71 5G on tullut myyntiin tammikuussa 2022. Saatavilla on 6 + 128 gigatavun versio 299 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Iron Black ja vihreä Neptune Green.

Motorola Moto G71 5G

7.4

SuomiMobiilissa testattiin Motorolan uusi Moto G71 5G, joka tarjoilee alle 300 euron hinnalla mielenkiintoisia toteutuksia.

Hyvää
 • Jämäkkä muovirakenne ja mattapintainen viimeistely
 • Tarkka AMOLED-näyttöpaneeli
 • 5G-tuki Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ansiosta
 • Kuulokeliitin, USB-C-liitin ja NFC
 • Hyvä akunkesto ja tehokas 30 watin pikalataus
 • My UX tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen
Huonoa
 • Näytössä ei ole korkeaa virkistystaajuutta
 • Kamerat eivät ylety aivan odotetulle tasolle
 • Ei muistikorttipaikkaa tai stereokaiuttimia
 • Heikko päivityslupaus (1 + 2 vuotta)
 • Julkaistu vanhalla Android 11 -versiolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut