ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto G8 Power – valttikorttina loistava akunkesto

Motorola Moto G8 Power

Olemme SuomiMobiilissa testailleet viimeisien viikkojen aikana Motorolan varsin uutta Moto G8 Power -älypuhelinta, joka on yksi lukuisista Motorolan alemman keskihintaluokan älypuhelimista. Nyt Moto G8 Powerissa on kuitenkin yksi selvä valttikortti – akunkesto.

Motorola on laittanut uutuuspuhelimeen massiivisen 5000 milliampeeritunnin akun, suuren 6,4 tuuman Max Vision -näyttöpaneelin sekä stereokaiuttimet. Moto G8 Power on varusteltuna myös Snapdragon 665 -järjestelmäpiirillä, Android 10 -käyttöjärjestelmällä sekä monipuolisella neloiskameralla. Suomessa Motorola Moto G8 Powerin hinnoittelu asettuu kilpailtuun 249 euron hintapisteeseen, joten kilpailevia puhelimia löytyy reilusti, jopa myös Motorolan omasta valikoimasta.

Motorola Moto G8 Power oli aktiivisessa testissä parin viikon verran, jonka aikana saimme puhelimesta kattavan käsityksen. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen. SuomiMobiilin arvion samaan mallistoon kuuluvasta Moto G8 Plus -puhelimesta voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G8 Power (XT2041-3)
Mitat: 156 x 75.8 x 9.6 mm
Paino: 197 g
Rakenne: muovikehys ja muovipinnat / roiskevesitiivis
Näyttö: 6.4 tuumaa Full HD+ (1080 x 2300) / 19:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 665 (Adreno 610)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [EMMC] (MicroSD max. 512 Gt)
Takakamera: 16 MP pääkamera (f/1.7 / 1.12 µm / 1/2.8" / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/4.0" / 1.12 µm ) + 8 MP telekamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / PDAF / 2x optinen zoom) + 2 MP makrokamera (f/2.2 / 1/5.0" / 1.12 µm) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0 / 1/3.0" / 1.0 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 (1. helmikuuta 2020 tietoturva / sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 15 watin lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / kuulokeliitin / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa
Värit: Musta ja sininen
Hinta: 249 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G8 Power -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa Moto G8 Power -älypuhelimen tummanpuhuvassa myyntipakkauksessa, jota korostaa suuri M-logo ja laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on kuva puhelimen kamera-alueesta sekä listattuna joitakin laitteen tärkeimpiä ominaisuuksia. Myyntipakkauksesta käy ilmi, että Motorola lupaa laitteelle jopa kolmen päivän akunkeston, tekoälyyn pohjautuvan neloiskameran sekä stereokaiuttimet Dolbyn virittämänä. Lisäksi pakkauksen ulkopuolelta käy ilmi puhelimen muistivariantti, väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä paljastuu itse Motorola Moto G8 Power, jota suojaa niin muovit kuin myös suojakuori, joka tulee oletuksena myyntipakkauksen mukana. Puhelimen alapuolella on vielä pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä SIM-korttiluukun avaustyökalun. Pakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 18 watin TurboPower-pikalaturi.

Omassa hintapisteessään Motorola Moto G8 Powerin myyntipakkaus on sisällöltään varsin perinteikäs ja mukana on myös suojakuori, josta Motorola saa kyllä hieman plussaa. Lisäksi pikalaturin löytyminen on enemmän kuin toivottavaa. Motorola on aina ollut varsin vahvoilla myyntipakkauksien sisältöjen kanssa ja nytkin mukana on kaikki tarvittava ja hieman extraa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Motorola Moto G8 Power muistuttaa erittäin vahvasti jo testattuja Moto G8 Plus- ja One Macro -puhelimia, mutta joitakin muutoksia on toki myös tehty. Puhelin koostuu kokonaisuudessaan muovista lukuun ottamatta etuosan lasinäyttöä. Takaosa ja myöskin puhelimen kehys ovat kiiltävää muovia, mutta muovisesta tuntumasta huolimatta puhelin tuntuu erittäin jämäkältä.

Puhelimen muovinen rakenne on toisaalta todella hyvä, mutta toisaalta myös hieman pettymys. Samassa hintapisteessä on nähty vuosien varrella mielenkiintoisia metallisia tai lasisia älypuhelimia, joissa on ollut mukana hieman huippupuhelimista tuttua premium-tuntumaa. Nyt kun puhelin on kokonaan muovia, niin se kestää aikaisempaa paremmin muun muassa tiputteluja, mutta valitettavasti laatutuntuma ei ole samalla tasolla. Moto G8 Powerin suurin ongelma on kiiltäväpintainen muovi, joka kerää kaiken lian itseensä sekä naarmuuntuu pidemmässä käytössä nopeastikin.

Testijakson lopussa Moto G8 Powerin kiiltävässä takapinnassa oli nähtävillä selvästi naarmuja, joita ei varmasti kukaan toivoisi näkevänsä parin viikon käytön jälkeen. Moto G8 Power ei ole kuitenkaan ”muovirimpula,” vaan siitä on todellisuudessa saatu tehtyä jämäkkä, sillä se ei anna periksi tai päästä minkäänlaisia natinoita käsien välissä väännellessä.

Motorola on ilmoittanut Moto G8 Powerin mitoiksi 156 x 75,8 x 9,6 millimetriä ja painoksi 197 grammaa. Puhelin ei ole siis mikään kompakti tai kevyt, vaan varsin perinteisissä mitoissa. Paksuutta puhelimella on hieman keskivertoa enemmän, mutta mielestäni se ei ole kovin suuri ongelma päivittäisessä käytössä. Painon Motorola on onneksi saanut pidettyä alle 200 grammassa, minkä ansiosta puhelinta on vielä miellyttävä pidellä käsissä pidempiäkin aikoja.

Virallista IP-luokitusta ei Motorola ole Moto G8 Power -puhelimelle saanut, mutta puhelin on suojattu silti jonkinlaisella vettä hylkivällä pinnoitteella. Puhelinta ei kannata upottaa kokonaisuudessaan veteen, mutta Motorolan mukaan Moto G8 Power kestää kevyen vesisateen tai vesiroiskeet.

Etupuolelta Moto G8 Power muistuttaa varten paljon monia saman hintaluokan älypuhelimia. Näyttöä peittää koko etuosasta jopa 85 prosenttia, mikä on hyvä suoritus parin sadan euron älypuhelimessa. Poiketen monista Motorolan aikaisemmista puhelimista etukamera on päätetty siirtää näytön sisäpuolelle omaan reikäänsä, kun esimerkiksi vielä Moto G8 Plussassa luotettiin pisaramaiseen loviratkaisuun. Näytön yläpuolella on myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alareunassa on hieman muita reunoja paksumpi musta kaistale.

Koska Moto G8 Power muistuttaa vahvasti Moto G8 Plus -isovelimalliansa, niin luonnollisesti takaosasta katsottuna on nähtävissä paljon yhtäläisyyksiä. Takaosa on kiiltävää muovia, mutta siinä on myös mielenkiintoisia pystysuuntaisia viivoja kauttaaltaan. Moto G8 Powerin takaosan vasemmassa yläkulmassa on pitkulainen kamera-alue, jossa on pääkameran lisäksi kolme muuta kamerasensoria. Kameroiden oikealla puolella on yksi LED-salamavalo. Takaosassa on myöskin Motorolan perinteikäs M-logo integroituna sormenjälkilukijasensoriin. Takaosan alareunassa on vielä CE-merkintä sekä ilmoitettuna muun muassa valmistusmaa ja mallikoodi.

Motorola Moto G8 Powerin oikeassa kyljessä on normaaliin tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Virtapainike on päällystetty karhealla pinnoitteella, jonka avulla sen erottaa helpommin äänenvoimakkuuspainikkeesta. Painikkeet ovat myös muun rungon tapaisesti valmistettu muovista, ja tuntuma sekä vaste painikkeissa on miellyttävä. Puhelimen vasempaan reunaan on asetettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja micro-SD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni. Alareunasta löytyy USB-C-tyypin liitin, kaiutin sekä yksi mikrofoni.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Puhelimen näyttönä toimii 6,4 tuuman suuruinen IPS LCD -paneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Näytössä on siis 2300 x 1080 pikseliä, mikä takaa hyvän 399 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhteeksi on ilmoitettu 19:9, minkä lisäksi Motorola on tuonut ensimmäistä kertaa reiän näytön vasempaan yläkulmaan, josta löytyy etukamera. Näyttö on omassa hintaluokassaan siis varsin perinteinen, eikä tarjoa tältä osin mitään kovin erikoista verrattuna kilpailijoihin.

Näyttö on perustasoa 200 euron hintaluokassa, joten se ei pääse tarjoamaan mitään kovin suuria yllätyksiä. Tarkkuutta on omaan makuuni tarpeeksi ja värit toistuvat LCD-näytöllä kivasti, vaikka ei toki OLED-näyttöjen tasolle päästä millään osa-alueella. Näytössä on mielestäni hyvät katselukulmat ja sen kautta on miellyttävää katsoa esimerkiksi YouTube-videoita. Näytön kirkkaus on kohtuullinen, mutta sitä saisi olla myös enemmän, jotta luettavuus olisi parempi kirkkaassa auringonpaisteessa. Normaalissa sisätilakäytössä näytöstä saa kuitenkin erittäin hyvin selvää.

Tehoista puhelimessa on vastaamassa täysin sama Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri kuin esimerkiksi aikaisemmin testatussa Moto G8 Plus -mallissa. Snapdragon 665 tarjoaa parin sadan euron hintapisteessä edelleen todella hyvän suorituskyvyn, joten myöskään Moto G8 Power ei pääse tämän osalta pettämään.

Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri on kehitetty 11 nanometrin valmistusprosessilla, ja se rakentuu neljästä samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa toimittaa Adreno 610. Suomessa myytävässä Moto G8 Power -puhelimessa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää laitteessa nopeaa LPDDR4X-muistia ja EMMC 5.1 -tallennustilaa. Tarvittaessa tallennustilaa voidaan laajentaa myös microSD-muistikortin avustuksella, sillä puhelimesta löytyy tuki sellaiselle aina 512 gigatavuun asti.

Ajoimme myös Moto G8 Power -puhelimessa läpi tutut suorituskykytesti, joissa puhelin pärjäsi varsin odotuksien mukaisesti. Alapuolella olevassa taulukossa on nähtävillä puhelimen saamat pisteytykset ja niitä voi verrata aikaisemmin SuomiMobiilissa testattujen Kirin 810 -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei P40 Liten sekä Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriin perustuvan Nokia 7.2 -puhelimen saamiin pisteisiin. Taulukosta nähdään, että Snapdragon 665 ja Snapdragon 660 -puhelimet ovat varsin samantasoisia, mutta Huawei P40 Lite on selvästi tehokkaampi Kirin 810 -järjestelmäpiirinsä ansiosta.

Testitulokset
Motorola Moto G8 Power (SD665) Huawei P40 Lite (K810) Nokia 7.2 (SD660)
AnTuTu (V8): 173 572 pistettä 297 782 pistettä 169 246 pistettä
Geekbench 4 (single): 1511 pistettä 2809 pistettä 1602 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5561 pistettä 7746 pistettä 5812 pistettä
Geekbench 5 (single): 311 pistettä 590 pistettä 335 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1372 pistettä 1862 pistettä 1427 pistettä
PCMark 2.0: 6885 pistettä 7816 pistettä 6062 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1078 pistettä 2820 pistettä 1344 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 933 pistettä 2689 pistettä 1176 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2364 pistettä 3402 pistettä 2681 pistettä

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä päivittäisessä käytössä, sillä suorituskykytestit laittavat puhelimen äärimmilleen. Testijakson aikana vain harvoin tuli ongelmia suorituskyvyn kanssa, mutta toisinaan yli kyllä havaittavissa käyttöliittymän hidasteluja sekä sovelluksien varsin hidasta käynnistymistä. Lisäksi kameran käynnistymisessä sekä kuvan taltioimisessa oli toisinaan pientä viivettä. Peruskäyttöön Moto G8 Powerin suorituskyky riittää kuitenkin mainiosti, jos ei suuremmin esimerkiksi pelaile raskaita pelejä.

Äänentoistosta Moto G8 Powerissa vastaa stereokaiuttimet ja Motorolan ratkaisu on tuttu jo lukuisista puhelimista. Pääkaiuttimena toimii laitteen alareunassa oleva kaiutin ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Yhdessä kaiuttimet tuottavat hyvän äänentoiston, josta lähtee myös mukavasti ääntä. Valitettavasti äänenlaadulta ei kannata odottaa liikoja, sillä kyseessä on alemman keskihintaluokan laite. Moto G8 Power on varusteltuna myös perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä sekä Bluetooth-kuulokkeiden ystäville tarjotaan Bluetooth 5.0 -yhteys sekä sen myötä luonnollisesti aptX-tuki.

Moto G8 Powerin teknisessä toteutuksessa harmillinen puute on NFC, jonka voisi olettaa olevan vakio-ominaisuus lähes jokaisessa uudessa älypuhelimessa. NFC:sta olisi suuresti hyödytä esimerkiksi kassalla lähimaksussa, joka on yleistynyt kovaa tahtia. Jopa monista 200 euron puhelimista NFC löytyy, joten sen puuttuminen Moto G8 Powerista on jopa hämmästyttävää.

Sormenjälkilukija on sijoitettuna puhelimen takaosaan, jossa se on helposti esimerkiksi etusormen ulottuvilla. Mielestäni takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija on sijainniltaan todella otollinen, sillä lukituksen saa avattua nopeasti samalla kun ottaa laitetta taskusta pois. Testien mukaan sormenjälkilukija on luotettava sekä toimiva, mutta se ei ole aivan markkinoiden nopeimmasta päästä. Sormenjälkilukija tunnistaa sormenjäljen välittömästi, mutta vasta 1-2 sekunnin viiveellä päästään puhelimen aloitusnäytölle.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola Moto G8 Powerin yksi valttikorteista on massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku, jota harvemmin tässä hintaluokassa nähdään. Motorolan mukaan akun pitäisi antaa puhelimelle jopa kolmen päivän akunkeston, mutta testijakson aikana puhelimella selvittiin korkeintaan pari päivää. Toki testikäytössä puhelinta käytettiin varmasti normaalia enemmän, joten kevyemmällä käytöllä akku kestänee hieman paremmin.

Puhelimen mukana Motorola toimittaa 18 watin pikalaturin, vaikka puhelin tukee vain 15 watin latausta. Lataus tapahtuu USB-C-tyypin liittimen kautta, joka on myös puhelimen ainoa latausmahdollisuus, sillä langatonta latausta ei Moto G8 Power tue. Testasimme luonnollisesti puhelimen latautumisnopeuden mukana tulevalla laturilla, ja tulokset siitä voi katsoa alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G8 Power -puhelimen akun latautuminen mukana toimitettavalla 18 watin laturilla.

Kuvaajan perusteella Moto G8 Powerin suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen reilussa kahdessa tunnissa, sillä yhteensä latautumiseen kuluu aikaa huimat 135 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua on latautunut 30 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 56 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 103 minuutin kohdalla, joten viimeiset 10 prosenttia akusta latautuu 32 minuutissa.

Henkilökohtaisesti olisin toivonut Motorolan ottavan käyttöön tehokkaamman pikalatauksen, jollainen on nähty aikaisemmin yhtiön muissakin puhelimissa, mutta syystä tai toisesta nyt on päädytty varsin perinteiseen toteutukseen.

Testijakson aikana Motorola Moto G8 Power laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Moto G8 Power laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana erittäin hyytelömäiseksi, mikä on LCD-näyttöjen ominaisuus. Akun lataaminen oli yllättäen mahdollista puhelimen jääkylmänä ollessa, vaikka yleensä monet valmistajat ovat sen estänyt turvallisuussyistä. Muita erikoisuuksia tai ongelmia ei tämän testin aikana todettu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Moto G8 Powerin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin vähäistä ja tulos olikin todella hyvä. Yleisesti testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia, joten Motor G8 Powerin aktiivinen käyttö kylmässä ei tuota suuremmin haasteita akunkestolle.

Pakkastesti osoitti, että Motorola on pystynyt suunnittelemaan puhelimen niin, että se on käytettävissä myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akkua ei kulunut kummankaan testin aikana huolestuttavan paljoa, vaan kulutus oli jopa yllättävän vähäistä. Pakkastesti vahvisti jälleen LCD-näyttöpaneelin selvän hyytelöitymisen sekä yllättäen paljasti, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista laitteen ollessa jääkylmänä.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola Moto G8 Power on jokseenkin jopa mielenkiintoinen, sillä toteutus on mukavan monipuolinen. Kameroita löytyy takaosasta peräti neljä, jotka ovat pääkamera, ultralaajakulmakamera, telekamera sekä makrokamera. Motorola on tuonut puhelimeen mielenkiintoisesti telekameran, jota harvoin reilun 200 euron hintaluokassa nähdään. Koska kyseessä on kuitenkin alemman hintaluokan älypuhelin, niin kameroilta ei kuitenkaan kannata odottaa mitään kovin erikoista, mutta ne riittävät varmasti monille peruskäyttäjille.

Moto G8 Powerin pääkamerana toimii 16 megapikselin ja 1/2,8” kokoinen sensori, jossa on f/1.7-aukko, 1,12 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.2-aukko, 1/4″ sensorikoko, 1,12 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Telekamera kykenee korkeintaan 2x optiseen zoomaukseen. Kolmas puhelimen kameroista on myös 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on 1/4” sensorikoko, 1,12 µm pikselikoko sekä f/2.2-aukko. Ultralaajakulmakameralla voidaan kuvata jopa 118 asteen kuvakentällä, joten kuviin saadaan mukavasti enemmän sisältöä kuin pelkällä pääkameralla. Moto G8 Powerin viimeinen kamera on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jolla voidaan kuvata vain muutaman senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan 16 megapikselin kuvia, jotka ovat yllättävän hyviä ja laatu riittää varmasti monille kuluttajille. Pääkameran kuvat ovat hyviä erityisesti päivänvalossa taltioituna, mutta heikommassa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee selvästi. Yleisesti kuvissa on kuitenkin hyvä dynaaminen alue, tarkat yksityiskohdat sekä miellyttävän luonnolliset värit. HDR-kuvauksen ollessa päällä kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia myös varjokohtiin, jotka taltioituva ilman HDR-kuvausta omaan silmiini hieman liian tummina.

Kuvat ovat siis pääosin hyviä pääkameralla taltioituna, mutta mitään kovin yllättävää ei Moto G8 Power pääse tarjoamaan omassa hintaluokassaan. Kukin voi itse tarkastella alapuolella olevista kuvista, onko kameran kuvien laatu tarpeeksi hyvä omiin tarpeisiinsa.

Ultralaajakulmakamerat eivät ole olleet koskaan ainakaan edullisissa puhelimissa kovin erikoisia, eikä nyt myöskään Moto G8 Power tee poikkeusta tämän suhteen. Ultralaajakulmakameralla taltioiduissa kuvissa on selvästi enemmän rakeisuutta, epäselkeyttä sekä maalauksen kaltaista jälkeä. Kuvien värimaailma on myös usein hieman pääkameraa haaleampi, mikä on myös pieni pettymys. Kameralla taltioidaan 118 asteen kuva-alueella kuvia, jonka takia kuvien reunoista tulee hieman heikompilaatuisia sekä vähemmän teräviä kuin kuvan keskiosasta. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu testiotos.

Telekamera on harvinaisuus 200 euron puhelimissa, joten on yllättävää sellaisen löytyvän Moto G8 Powerista. Telekameran tarkkuus on 8 megapikseliä, mutta oletusasetuksilla kamera taltioi kuitenkin 16 megapikselin kuvia, mikä on hieman erikoista. Motorola on siis päättänyt ohjelmistollisesti tuplata pikseleiden määrän, mutta siitä ei ole kuitenkaan suuremmin todellista hyötyä. Verrattuna pääkameran kuviin, ei telekamera pääse aivan samalle tasolle, sillä kuvien laadussa on selvä ero huonompaan. Kuvissa on kuitenkin hyvät värit ja dynaaminen alue on miellyttävä. Yleinen laatu on kuitenkin heikko, mikä voi johtua jo myös kuvan skaalaamisesta todellisuutta tarkemmaksi. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla 2x optisesti zoomattuna.

Makrokamera on puhelimessa 2 megapikselin tasoinen, joten kovin paljoa siltä ei kannata odottaa. Kameralla voidaan taltioida kuvia muutaman senttimetrin etäisyydeltä kohteesta, jolloin saadaan mukavasti yksityiskohtia selvästi aikaisempaa lähempää. Suurin ongelma makrokamerassa on sen heikko laatu, sillä 2 megapikselin kamera ei kykene kunnon kuviin muuta kuin erittäin hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on lisäksi nähtävissä usein paljon rakeisuutta sekä epätarkkuutta. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu makrokameralla.

Moto G8 Powerin 16 megapikselin etukameralla taltioidaan oletusasetuksilla vain 4 megapikselin kuvia, sillä Motorola tykkää yhdistellä pikseleitä parempien kuvien toivossa. Etukameran kuvat ovat monessa tilanteessa hyviä, sillä niissä on hyvät värit ja kontrasti. Etukameralla voidaan ottaa kuvia myös HDR-tilalla, jolloin kuvista saadaan hieman parempia. Heikossa valaistuksessa kuvatessa kuvien laatu kärsii selvästi, mutta tätä avustamaan Motorola on tuonut puhelimeen myös ”näyttösalaman,” jolla näyttö muuttuu valkoiseksi kuvan ottamisen yhteydessä.

Videokuvaus puhelimella onnistuu 4K-tarkkuudella pääkameran avulla, mutta ultralaajakulmakameralla vain Full HD -tarkkuudella. Myöskin makrokameralla voidaan kuvata videota HD-tasoisena, mutta laatu ei ole kovin erikoinen. Yleisesti Moto G8 Powerilla kuvatut videot eivät ole kovin ihmeellisiä, eikä puhelin erotu saman hintaisista kilpailijoistaan kovinkaan paljoa. Puhelimella on siis mahdollista kuvata videoita, mutta niiden laadulta ei kannata paljoa odottaa.

Kamerasovellukseen Motorola ei ole edelleenkään tehnyt suuria muutoksia, vaan se on käyttölogiikaltaan ja ilmeeltään samanlainen kuin monissa muissakin Motorolan puhelimissa. Kamerasovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvastiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus ja makrokuvaus. Samalla näkyvillä on valikko, jossa on vieläkin enemmän erilaisia tiloja. Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-3200), suljinnopeutta (1/6000-1/3 s) sekä valotusta. Alapuolella on muutama kuvakaappaus Moto G8 Powerin kamerasovelluksen käyttöliittymästä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Motorola Moto G8 Power ei pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista, sillä Motorola hyödyntää Android 10 -versiota, joka on hyvin lähellä puhdasta Androidia. Motorola on tuonut puhelimelle vain muutaman oman sovelluksen sekä pari asetusta, joilla Moto G8 Powerista saadaan kaikki hyöty irti. Testijakson lopussa Moto G8 Powerin tuorein saatavilla ollut päivitys sisälsi Googlen 1. helmikuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin toistaiseksi tietoturvakorjaukset ovat hieman jälkijunassa, mutta Motorola päivittänee puhelinta vähintään kerran vuosineljänneksessä.

Motorola ei ole luvannut Moto G8 Powerille mitään kovia päivityslupauksia, mutta todennäköisesti puhelin tulee saamaan vielä ainakin Android 11 -päivityksen ensi vuoden aikana. Testijakson aikana nykyisen Android 10 -käyttöjärjestelmän kanssa ei tullut vastaan suurempia mainittavia ongelmia pienten hidastelujen lisäksi. Kaikki ominaisuudet toimivat odotetusti ja puhelimessa on nyt myös Android 10:n mukanaan tuoma uusi elepohjainen navigointityyli sekä tumma tila.

Myöskin Moto G8 Power -puhelimeen on esiasennettuna tuttu Moto-sovellus, jonka kautta pääsee aktivoimaan muutamia Motorolalle ikonisia ominaisuuksia. Moto Toiminnot -asetuksen alta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-Display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna. Uutena ominaisuutena on tuotu Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä.

Yhteenveto

Motorola Moto G8 Power on tuttua Motorolaa, ja tarjoaa omassa hintaluokassaan perusominaisuuksia, mutta ei mitään kovin erikoista. Puhelimen muovinen rakenne on 200 euron hintaluokassa ymmärrettävä ratkaisu, mutta se ei tarjoa silti samanlaista premium-tuntumaa kuin jotkin muut samanhintaiset puhelimet. Lisäksi kiiltävät muovipinnat tuntuivat naarmuuntuvan hyvin nopeasti, joten jos haluaa puhelimen näyttävän pitkään hyvältä, niin joutuu käyttämään suojakuorta.

Testijakson aikana itse tykästyin Moto G8 Powerin perushyvään näyttöön, erinomaiseen akunkestoon sekä stereokaiuttimiin. Lisäksi totesimme puhelimessa olevan hyvä pakkaskestävyys, puhdas Android 10 -käyttöjärjestelmä sekä monipuoliset kamerat. Vaikka kamarat olivatkin monipuoliset, niin laadullisesti ne eivät päässeet yllättämään. Lisäksi jäin hieman toivomaan NFC-tukea sekä nopeampaa pikalatausta.

Suomessa Moto G8 Power maksaa uutena 249 euroa, joten puhelin asettuu todella kilpailtuun hintaluokkaan. Kilpailijoita puhelimelle löytyy paljon ja myöskin Motorolan omassa valikoimassa on monia laitteita vain kymmenien eurojen hintaerolla. Olemme aikaisemmin testanneet jo Motorola One Macron sekä Moto G8 Plussan, joihin kannattaa tutustua myös ennen ostopäätöstä.

Motorola Moto G8 Power -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Moto G8 Power

6.3

SuomiMobiilin arvosteltavana käväisi Motorolan uusi edullinen Moto G8 Power -älypuhelin, joka tarjoaa massiivisen akun ja tuttuja ominaisuuksia.

Hyvää
  • Jämäkkä rakenne
  • Hyvä Full HD+ -tasoinen näyttö
  • Erinomainen akunkesto
  • Monipuoliset kameraominaisuudet 250 euron puhelimessa (varauksin)
  • Puhdas Android 10 -käyttökokemus ja vain vähän esiasennettuja sovelluksia
  • Stereokaiuttimet
  • Toimiva sormenjälkilukija
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
  • Kiiltävä muovi naarmuuntuu herkästi
  • Pikalataus saisi olla vielä hieman nopeampi
  • Ei NFC-tukea
  • Ultralaajakulmakameran ja telekameran kuvien laatu ei paras mahdollinen
  • Makrokamera pitkälti täysin turha
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Jämäkkä rakenne < = > muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa. Luulisin, että useimmille puhelin on laite, jonka toivotaan toimivan hyvin, sen ei tarvitse olla omistajan statuksen kohottaja.

  2. Puhelin jäätyy, mitkään toiminnot ei toimi, puhelinta ei saa päältä pois eikä päälle, ei ota mitään toimintoja vastaan. Nyt ihan uutena, tänään 3.3.2024 sattunut, olin puhelimessa kaverin kanssa, puhelu katkesi yht äkkiä, kaveri soitti takaisin, mutta en pystynyt vastaamaan, koska vihreä luuri puuttui kokonaan, painoin punaista luurin kuvaa, tuli teksti kaverin nimi ja alla luki katkaistaan, mutta silti pystyimme koko ajan puhumaan, kaiuttimen kautta, koska en saanut kaiutinta pois, kun lopetimme puhelun, kaveri katkaisi puhelun omasta puhelimesta, minä en saanut puhelua poikki, eikä linja katkennut vaikka kaveri oli sen katkaissut, jouduin sammuttamaan koko puhelimen, että sain puhelun poikkastua. Olen ostanut puhelimen 31.12.2020, takuuajan jälkeen puhelin alkanut jäätyillä, ei ota mitään toimintoja vastaan, tila kestää 1-2,5h, aika avuton olo kun luuri on ainoa yhteydenpitovälineeni.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut