AndroidArvostelutLenovoMotorolaYleinen

Testissä Motorola Moto X4 – vesitiivis puhelin alle 300 eurolla

Motorola Moto X4

Lenovon omistama Motorola julkaisi viime vuoden aikana lukuisia uusia älypuhelimia, joista myös muutama on käynyt SuomiMobiilin testattavana. Tällä kertaa testattavaksi päätyi ehkä mielenkiintoisin uutuuspuhelin, eli Motorola Moto X4. Kyseessä on halvimmillaan 249 euroa maksava tyylikkään lasinen puhelin, jonka erikoisuus vedenkestävyys IP68-sertifikaatin mukaisesti.

Koska Motorola Moto X4 on keskihintaluokan älypuhelin, niin se ei ole mikään huippupuhelin, vaikka ulkoinen olemus voisikin niin antaa olettaa. Kyseessä on varsin kyvykkäällä Snapdragon 630 -järjestelmäpiirillä toimiva puhelin, jossa on vanhahtava 16:9-kuvasuhteen näyttö sekä perinteinen kuulokeliitin. Lisäksi puhelin tarjoaa lähes puhtaan Android-käyttökokemuksen ja tietysti myös kaksoiskameran, jonka toteutus on myös hyvin mielenkiintoinen 300 euron puhelimessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Motorola Moto X4 -puhelimeen sekä sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia. Olemme aikaisemmin tutustuneet muun muassa Moto G5S -puhelimeen sekä Moto Z2 Force- ja Moto Z2 Play -puhelimiin.

Tekniset tiedot
Motorola Moto X4 (XT1900-7)
Mitat: 148.4 x 73.4 x 8 mm
Paino: 163 g
Näyttö: 5.2 tuumaa Full HD (1080 x 1920)
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 630 (CPU: Adreno 508)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia; 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 + 8 MP kaksoiskamera ja 16 MP etukamera
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0.0 Oreo (1. helmikuuta 2018 tietoturvapäivitys)
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Moto X4 on pakattu tyylikkäästi sinertävään pahvista valmistettuun laatikkoon, josta käy ulkopäin ilmi mikä puhelin on kyseessä. Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille putkahtaa itse puhelin, jonka alla on pieni laatikko, joka kätkee sisuksiinsä käyttöohjeet ja SIM-korttiluukun avaustyökalun. Myyntipakkaukseen lukeutuvat myös USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteinen Motorolan TurboPower-seinälaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mukana toimitetaan siis kaikki tarpeellinen, mutta hieman yllättäen ei mitään ylimääräistä. Aikaisemmin Motorolan puhelimien mukana on tullut muun muassa ylimääräinen suojakuori, mutta Moto X4:n kohdalla on tehty poikkeus. Itse olisin toivonut löytäväni jonkinlaisen suojakuoren, sillä kyseessä on kuitenkin pitkälti lasinen laite, joka on herkempi hajoamaan päästessään tipahtamaan.

Muotoilu ja ulkoiset huomiot

Muotoilultaan Moto X4 on varmasti tällä hetkellä yksi vaikuttavimmista Motorolan puhelimista. Testijakson aikana olen henkilökohtaisesti ihastunut puhelimen tyylikkyyteen sekä yksinkertaiseen, mutta silti monipuoliseen toteutukseen. Puhelin rakentuu alumiinisen kehyksen ympärille ja takapinta on lasia. Testiini saapunut Moto X4 on väritykseltään sinertävä tai tarkemmin sinihopea, joka on varmasti tyylikkäin väriversio puhelimesta. Suomessa Motorola Moto X4 on myynnissä myös värissä supermusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan Moto X4 on varsin mukava, sillä se istuu ainakin vähän isompaan käteen loistavasti. Erityisesti lasisen takapinnan maltillinen kaarevuus luo ergonomisen käsituntuman sekä saumattoman rakenteen. Puhelin on rakenteeltaan myös hyvin jämäkkä, eikä se pääse sen ansiosta yhtään natisemaan tai taipumaan. Alle 300 eurolla Moto X4 on myös hyvin harvinainen tulokas, sillä se on IP68-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Käytännössä puhelinta on mahdollista uittaa järvessä tai vessanpöntössä aivan rauhassa. Vedenkestävyys on loistava ominaisuus varsinkin sateisessa Suomessa, sillä Moto X4 ei ota nokkiinsa jos sitä käyttää sateessa. Itse annan vedenkestävyydestä ison plussan puhelimelle.

Testijakson aikana puhelimen lasiseen takapintaan ei päässyt syntymään suuria tai häiritseviä naarmuja, vaikka laitetta käytettiin jatkuvasti ilman minkäänlaista suojakuorta. Koska kyseessä on lasinen puhelin, niin luonnollisesti myös Moto X4 on sormenjälkimagneetti. Lasinen takapinta on siis herkästi likainen, mutta onneksi ongelma on ratkaistavissa pyyhkäisemällä puhelinta esimerkiksi kankaanpalalla.

Moto X4 on etupuolelta aivan kuin paluu vuoden 2017 alkupuolelle, kun pidennetyn näytön suuntaus ei vielä ollut suuresti pinnalla. Puhelimessa on siis perinteinen 16:9-kuvasuhteen näyttö, joka luo heti hieman ”vanhahtavan” olemuksen. Mielestäni Motorola olisi voinut siirtyä hyödyntämään 18:9-kuvasuhteen näyttöjä jo viime vuonna, mutta tämä tapahtunee viimeistään nyt vuoden 2018 aikana. Puhelimen etupuolella näytön alapuolelta löytyy yksi kapasitiivinen painike, joka toimii myös sormenjälkilukijana. Kyseessä ei siis vakiona ole kotipainike, vaan ainoastaan sormenjälkilukija. Toki painikkeeseen on mahdollista asettaa kaikki navigointipainikkeet, jotka toteutetaan erilaisien eleiden avustuksella. Etupuolella painikkeen vasemmalla puolella on lisäksi pieni reikä mikrofonille. Näytön yläpuolella on pehmeä selfiesalamavalo, kuuloke, valoisuudentunnistin sekä etukamera. Näytön yläpuolella on lisäksi tuttu Moto-logo.

Motorola on panostanut erityisesti puhelimen takaosaan, josta on tehty yksinkertaisen tyylikäs. Moto X4:n takapinta on lasia, jossa valon säteet taittuvat aina hieman eri lailla luoden tyylikkään olemuksen. Itse takaosasta löytyy huomattavasti ulkoneva pyöreä kameraosa, jossa on kaksi kameraa ja kaksois-LED-salama. Puhelimen takaosassa on tämän lisäksi Motorolan logo ja yksi mikrofonireikä.

Moto X4:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasen reuna on jätetty kokonaan tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on jälleen yksi mikrofonireikä sekä yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille (joko kaksi SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi SIM-kortti ja muistikortti). Puhelimen alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Moto X4 rakentuu 5,2 tuuman näytön ympärille, jonka tarkkuus on Full HD -tasoa (1080 x 1920 pikseliä). Näyttö on varusteltu tutulla ja turvallisella 16:9-kuvasuhteella, eikä Motorola ole vielä lähtenyt mukaan viime vuoden kuumimpaan trendiin, eli 18:9-kuvasuhteeseen. Moto X4:n kohdalla on siis tyytyminen jo hieman vanhahtavaan näyttöön, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä tuntuu hieman oudolta käyttää lukuisien 18:9-kuvasuhteen puhelimien jälkeen.

Moto X4:n näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan, eikä vastaavaan AMOLED-tekniikkaan. Alle 300 euron hintaluokassa Moto X4:ssä on hyvä näyttö, sillä se toistaa värit erinomaisesti ja katselukulmat ovat hyvät. Kuitenkin heikkous näkyy näytön kirkkaudessa, mikä ei ollut mikään parhain. Auringon paisteessa näytöstä sai tyydyttävästi selvää, mutta koska kyseessä ei ole lippulaivapuhelin, niin täydellisyyttä on varmasti turha odottaa.

Tekniikka ja akunkesto

Lenovo on suunnitellut Moto X4:n juurikin silmällä pitäen keskihintaluokkaa ja se näkyy myös teknisissä ratkaisuissa. Puhelin saa virtansa Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiristä, jonka tukena on 4 gigatavua RAM-muistia. Viimeisen vuoden aikana keskihintaluokan puhelimet ovat parantuneet selvästi ja Moto X4 on tästä loistava esimerkki. Snapdragon 630 tuntuu riittävän käytössä hyvin, mutta raskaammissa peleissä on havaittavissa joitakin hidasteluja. Päivittäisessä käytössä mm. somettaessa, viestiteltäessä tai puhuttaessa puhelimessa ei ole havaittavissa ollenkaan bugeja tai hidasteluja. Alla on listattuna Moto X4:n saamat pisteet eri suorituskykytesteissä sekä vastaavan hintaisten Huawei Mate 10 Lite- ja Xiaomi Mi A1 -puhelimien pisteet.

Testitulokset
Motorola Moto X4 (SD630) Huawei Mate 10 Lite (K659) Xiaomi Mi A1 (SD625)
AnTuTu: 70 683 pistettä 63 757 pistettä 63 354 pistettä
Geekbench 4 (single): 872 pistettä 909 pistettä 874 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4132 pistettä 3530 pistettä 4264 pistettä
PCMark 2.0: 4900 pistettä 5009 pistettä 4912 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 16 780 pistettä 10 635 pistettä 13 742 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 18 385 pistettä 9884 pistettä 13 217 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 12 854 pistettä 14 485 pistettä 15 964 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 840 pistettä 407 pistettä 464 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 729 pistettä 335 pistettä 380 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1799 pistettä 1635 pistettä 2048 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Sisäistä tallennustilaa Moto X4:n Suomessa myytävästä versiosta löytyy mukavat 64 gigatavua, eli monelle varmasti täysin riittävästi. Jos muisti kuitenkin uhkaa loppua, niin laitteesta löytyy tuki muistikortille.

Motorola Moto X4:n sisuksiin kätkeytyy 3000 milliampeeritunnin akku, jota ei ole lasisen rakenteen takia mahdollista irrottaa. Akku kestää mukavasti yhden päivän aivan kuten nykypäivän älypuhelimilla on tapana. Aktiivisella käytöllä on mahdotonta päästä kahta päivää yhdellä latauksella, mutta vähäisellä käytöllä se on mahdollista.

Suomessa myytävien Moto X4 -puhelimien mukana tulee Motorolan TurboPower-laturi, joka on Lenovon oma pikalataustekniikka. Puolessa tunnissa mukana tuleva laturi ei aivan lataa laitetta 50 prosentin varaukseen, joten pikalataus ei ole nopeimmasta päästä. Positiivista on, että Lenovo on päättänyt ottaa käyttöön USB-C-liittimen, eikä tyydy enää esimerkiksi Moto G5 -mallin tavoin vanhaan micro-USB-standardiin.

Kamerat

Nykypäivänä lähes jokaisessa älypuhelimessa on kaksoiskamera ja nyt myös Moto X4:stä se löytyy. Tällä kertaa kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin pääsensorista sekä 8 megapikselin laajakulmasensorista. Kaksoiskameran päätarkoitus löytyy LG:n puhelimien tapaan siitä, että kuvausaluetta on mahdollista laajentaa toisen kameran avulla. Tämän lisäksi Moto X4:n kaksoiskameralla voi kuvata bokeh-kuvia.

Moto X4:n kamera kykenee hyvään lopputulokseen hyvässä valossa, mutta hämärässä on turha odotella kovin erikoista jälkeä. Kuvista katoaa huomattavasti yksityiskohtia ja rakeisuus lisääntyy. Normaalissa valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja sekä värit ovat pääasiassa hyvin luonnollisia. Tuttuun Motorola-tyyliin laitteen kamera ei kuitenkaan pääse erottumaan suuresti pahimmista kilpailijoistaan, vaan Moto X4 on enemmänkin tasainen tallaaja omassa hintaluokassa. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Moto X4:n pääkameralla.

Videokuvaa Moto X4 on ohjelmoitu ottamaan korkeintaan 4K-tasoisena. Henkilökohtaisesti olen hyvin yllättynyt puhelimella kuvattujen videoiden laadusta, sillä jälki on parempaa kuin monissa muissa alle 300 euron puhelimissa. Videoissa on värit kohdallaan varsinkin hyvässä valaistuksessa. Huomioitava seikka on kuitenkin se, että Lenovo ei ole laittanut Moto X4 -puhelimeen optista kuvanvakainta, minkä takia videoissa on havaittavissa hieman enemmän tärähtelyä.

Selfie-kuvien ottimista Motorola Moto X4:llä voi harrastaa 16 megapikselin etukameran avustuksella. Etukameran kaverina on myös lukuisista muista Motorolan puhelimista tuttu pehmeä salama, joka auttaa kuvien ottamista hämärissä tiloissa. Etukameran kuvat ovat kokemukseni mukaan hyvällä tasolla, mutta lippulaivapuhelimien tasolle on silti vielä hieman matkaa. Normaaliin tai vähäiseen käyttöön puhelimen etukamera on täysin riittävä.

Käyttöjärjestelmä

Motorolan puhelimissa on hyödynnetty jo pitkään varsin puhdasta Android-käyttöjärjestelmää. Moto X4 toimitetaan varusteltuna Android 7.1 Nougat -versiolla, mutta testijakson aikana puhelin päivittyi Android 8.0 -aikakauteen. Viimeisimmän päivityksen myöstä laitteen Android-tietoturvakorjauksen taso on 1. helmikuuta, eli varsin tuore. Testijakson aikana Moto X4 sai tasaiseen tahtiin uusia päivityksiä.

Testijakson aikana Moto X4:n käyttöjärjestelmä toimi ilman ongelmia, eikä mainittavia hidasteluja tai kaatumisia tullut vastaan. Mielestäni Android 8.0 Oreo on onnistuttu optimoimaan puhelimelle hyvin ja Oreo-päivityksen jälkeen laite tuntui selkeästi nopeammalta. Lähitulevaisuudessa Moto X4:n voidaan odottaa saavan myös Android 8.1 -päivityksen, mutta mitään aikataulua tälle Lenovo ei ole vielä antanut.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Moto X4 -puhelinta.

Motorola Moto X4 on mielestäni vaikuttava puhelin, vaikka jo niin sanotusti hieman vanhanaikainen. Hyvää alle 300 euron puhelinta etsivälle Moto X4 on loistava vaihtoehto, mikäli tarkoituksena on hankkia puhelin, joka on tyylikäs, tarpeeksi kyvykäs sekä varusteltu pätevillä kameroilla. Näihin kaikkiin vaatimuksiin Moto X4 pystyy vastaamaan.

Artikkelin kirjoitushetkellä Moto X4 on mahdollista hankkia itselleen halvimmillaan 249 euron hintaan, joka on allekirjoittaneen kokemuksen mukaan todella kilpailukykyinen hinta. Erityisesti vedenkestävyyttä voi vain haaveilla lukuisien muiden vastaavan hintaisten puhelimien kohdalla. Tällä hetkellä Moto X4 on yksi parhaimmista Motorolan puhelimista, joita Suomessa myynnistä löytyy, joten puhelinta on helppo suositella.


Yhteenveto

8.4

Hyvää
  • Laadukas lasirakenne (varauksin)
  • Veden- ja pölynkestävä (IP68)
  • Kamera ja kameran ominaisuudet
  • USB-C ja 3,5 mm kuulokeliitin
  • Alhainen hinta
Huonoa
  • "Vanha" 16:9-kuvasuhteen näyttö
  • Rakenteeltaan hyvin liukas
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android