AndroidArvostelutLenovo

Testissä Motorola Moto G5S – ”todellinen premium-puhelin alle 300 eurolla”

Motorola Moto G5S

Lenovon omistuksessa oleva Motorola on ollut viimeisen vuoden aikana hyvin aggressiivinen ja julkaissut useita eri puhelimia eri hintakategorioihin. Yksi tuoreimmista älypuhelimista on Moto G5S, joka julkaistiin yhdessä Moto G5S Plus -mallin rinnalla. Motorola kutsuu puhelimia erikoisversioiksi (Special Edition), koska kyseessä on peräti jo toiset Moto G5-puhelimet tänä vuonna. Alkuvuonna esiteltiin Motorola Moto G5 ja Moto G5 Plus ja nyt Moto G5S ja Moto G5S Plus ovat vielä huomattavasti laadukkaampia ja parempia puhelimia. Myös alkuperäiset Moto G5 -puhelimet ovat keränneet eri testeissä reilusti kehuja.

SuomiMobiilissa ei ole testattu reiluun vuoteen yhtäkään Motorolan puhelinta, mutta nyt Moto G5S päätyi testattavaksi yhdessä varsin tuoreen Moto Z2 Play -puhelimen kanssa. Moto G5S on isovelimallistaan hieman heikompi sekä varustettu pienemmällä näytöllä, eikä mukana ole kaksoiskameraa, joka on läsnä Moto G5S Plussassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorolan Moto G -mallisto sijoittuu pääosin 200-300 euron hintahaarukkaan. Suomessa Moto G5S:n myynnistä vastaa yksinoikeudella Gigantti, jonka valikoimasta puhelimen voi ostaa 279 euron hintalapulla. Suomeen on tuotu myyntiin myös muiden jälleenmyyjien kautta Moto G5S Plus, jonka hinta on 299 euroa, joten hintaeroa on varsin minimaalisesti, vaikka isovelimalli kätkee sisuksiinsa huomattavasti parempaa tekniikkaa. Tässä artikkelissa tullaan kuitenkin keskittymään vain halvempaan Moto G5S -malliin, sillä Plus-versiota ei ainakaan toistaiseksi ole testiin saapunut. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Tekniset tiedot
Motorola Moto G5S (XT1794)
Mitat: 150 x 73.5 x 8.2 – 9.5 mm (kameran kohdalta)
Paino: 157 g
Näyttö: 5.2 tuumaa Full HD (1920 x 1080)
Suoritin: 8-ytiminen 1.4 GHz:n Qualcomm Snapdragon 430 (Adreno 505)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 MP pääkamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat (1. kesäkuuta 2017 tietoturvapäivitys)
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti

Myyntipakkaus

Puhelin toimitetaan pahvisessa myyntipakkauksessa, jonka päävärinä toimii tällä kertaa vihreä. Pakkaustyyli on varsin perinteinen alemman hintaluokan puhelimelle, sillä myyntipakkaus ei ole mitenkään erikoinen tai jämäkäntuntuinen niin kuin monissa lippulaivapuhelimissa. Myyntipakkaus on ulkopuolelta täynnä tietoja puhelimesta, Motorolasta sekä Lenovosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse myyntipakkauksen sisältökään ei ole mitenkään erikoinen. Pakkauksesta tulee ensimmäisenä esille Moto G5S, jonka alta löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pika-aloitusopas, joka oli ainakin testilaitteemme mukana tarjolla vain ruotsiksi. Lisäksi paketissa on myös perinteinen micro-USB-latausjohto sekä Motorolan TurboPower-laturi. Moto G5S:n myyntipakkauksen mukana ei siis tule mitään ylimääräistä, vaan kaikki tarpeellinen on mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Lenovo pistää uuden Moto G5S -puhelimen kanssa parastaan, mitä ollaan koskaan nähty Moto G -puhelinmallistossa. Ulkoiseen olemukseen on tällä kertaa panostettu erityisen paljon, sillä nyt puhelimen rakenne on kokonaisuudessaan muotoiltu yhdestä metallipalasta. Tuntumaltaan Moto G5S on huomattavasti paremmalla tasolla kuin muun muassa Huawein monet 200-300 euron puhelimet, eikä Moto G5S:ssä ole edes muista halvoista älypuhelimista tuttuja laatutuntumaa heikentäviä seikkoja. Esimerkiksi Huawei P10 Litessä kiinnitin huomiota metallisesta kehyksestä huomattavasti ulos tuleviin muovisiin antennijuoviin. Usein halvempien älypuhelimien rungon ja näytön lasin väliin on jätetty myös ohut muovinen kaistale.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt Moto G5S:n kohdalla ei ole tällaisia halvempien puhelimien ongelmia. Antennijuovat ovat piilotettu runkoon aivan kuten lippulaivapuhelimissa, eikä näyttöä kierrä minkäännäköisiä muovisia osia. Rakenteeltaan puhelin on siis todella lähellä useita lippulaivapuhelimia ja Moto G5S onkin oikeastaan lippulaivapuhelin omassa hintaluokassaan. Yksi vakavimmin otettavista kilpailijoista laatutuntumaltaan Moto G5S -puhelimelle on HMD Globalin Nokia 6, joka asettuu samaan hintaluokkaan ja on samalla lailla todella laadukas.

Ulkoisessa laatutuntumassa tärkeässä asemassa ovat myös painikkeiden tuntuma. Moto G5S:ssä virtapainike on hieman kuvioitu, jonka ansiosta sen erottaa helposti äänenvoimakkuuspainikkeista. Puhelimen kaikkien painikkeiden tuntuma on hyvä ja niissä on hyvä vaste. Painikkeet eivät myöskään helise, mikä on joidenkin saman hintaluokan puhelimien ongelma.

Moto G5S:n etupuolta on peittämässä noin 68-prosenttisesti kosketusnäyttö, joka ei missään nimessä ole mikään paras suoritus. Monissa perinteisissä älypuhelimissa näyttö-runko-suhde on muutaman prosentin yli 70 prosenttia. Moto G5S:ssä on varsin suuret niin sanotut surureunat näytön jokaisessa reunassa, mikä laskee prosenttiosuutta huomattavasti. Puhelimen edessä näytön alapuolella on yksi painike, joka toimii vakiosti ainoastaan sormenjälkilukijana, mutta asetuksista on mahdollista asettaa painikkeeseen myös kaikki navigointipainikkeet, jotka toteutetaan eri eleiden avustuksella. Näytön yläpuolella on perinteiseen tapaan etukamera, valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä lisäksi Motorolan puhelimissa varsin yleinen salama, jonka tarkoituksena on helpottaa etukameralla kuvaamista hämärissä olosuhteissa. Lisäksi puhelimen etupuolelta löytyy Moto-logo, joka on sijoitettuna kuulokkeen alapuolelle.

Puhelimen takaosassa huomio kiinnittyy erityisesti varsin kookkaaseen pyöreään kameraosaan, joka on hieman muusta rungosta koholla. Kameraosa on valmistajan mukaan 1,3 millimetriä muusta rungosta ulkona. Tähän kameraosaan on ahdettu itse kameran lisäksi yksi LED-salama. Takaosassa on myös Motorolan perinteinen logo (M) omassa pienessä syvennyksessään. Lisäksi takaosassa on nähtävillä muoviset antennijuovat.

Moto G5S:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille (joko kaksi SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi SIM-kortti ja muistikortti). Puhelimen yläreunassa on tavallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, micro-USB-liitin sekä mikrofoni.

Näyttö, tekniikka, akku ja sormenjälkilukija

Näytön osalta Moto G5S ei pääse tarjoamaan suuremmin yllätyksiä. Kokoa näytöllä on 5,2 tuumaa ja tarkkuutta on hintaluokassaan perinteinen 1920 x 1080 pikseliä. Näyttö on siis tarkkuudeltaan perinteisemmin sanottuna Full HD -tasoa. Moto G5S:n näytössä ei ole juurikaan valittamista, mutta ensimmäinen seikka, joka tuli puhelinta käyttöön otettaessa esiin oli, että näyttö on vakioasetuksilla värintoistoltaan haalea. Onneksi laitteen asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritila ”eloisaksi”, jolloin näyttö toistaa värit huomattavasti paremmin ja kylläisemmin.

Moto G5S:n näyttöä on suojaamassa 2.5D muotoiltu Corning Gorilla Glass 3 -näyttölasi, joka siis pyöristyy pehmeästi reunoilta kohti runkoa. Gorilla Glass 3 on varsin luotettava ja kestävä lasiratkaisu alle 300 euron puhelimissa. Kahden viikon testijakson aikana en saanut Moto G5S:n näyttöön normaalissa käytössä aikaiseksi ollenkaan naarmuja, mikä tarkoittaa pitkälti sitä, että puhelimen näyttölasi hylkii varsin hyvin naarmuja.

Laitteessa olevassa näytössä on mielestäni todella loistavat katselukulmat, jotka ovat monien huippupuhelimien tasolla. Näytöstä tuntui saavan hyvin selvää myös aurinkoisina päivinä, joten myöskään tällä osa-alueella ei ole merkittäviä puutteita. Kaiken kaikkiaan Moto G5S:ssä on erinomainen näyttö, joka toimii luotettavasti ja ainoan heikkoudenkin voi korjata vaihtamalla asetuksia.

Koska kyseessä on alle 300 euroa maksava älypuhelin, niin jossain on jouduttu säästämään. Tällä kertaa säästö on päätetty tehdä järjestelmäpiirin osalta, sillä Moto G5S:ssä on jo Nokia 5- ja Nokia 6 -puhelimista tuttu Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 1,4 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa laitteessa hoitaa Adreno 505. Moto G5S:n Suomessa myytävästä versiosta löytyy 3 gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota on mahdollista laajentaa kuitenkin korkeintaan 128 gigatavun muistikortin avustuksella. Teknisesti ja muistien määrältään Moto G5S on siis täysin identtinen Nokia 6 -puhelimen kanssa.

Moto G5S ei siis ole missään tapauksessa mikään tehomylly pelaamista tai tehokäyttöä varten, vaan ennemmin peruskäyttöön tarkoitettu perusvarma älypuhelin, jolla voi selata sosiaalista mediaa tai pelata kevyitä pelejä sekä tietysti soittaa puheluita tai lähettää tekstiviestejä. Ajoimme puhelimessa läpi useita suorituskykytestejä, jotka eivät antaneet mitenkään yllättäviä tuloksia. Alta olevasta taulukosta voi nähdä testituloksia sekä tiettyjen testituloksien rinnalla on vastaavan Nokia 6 -puhelimen saamat pisteytykset sekä hieman halvemman Huawei P10 Liten pisteet.

Testitulokset
Moto G5S Nokia 6 Huawei P10 Lite
AnTuTu: 45 330 pistettä 46 941 pistettä 58 270 pistettä
Geekbench 4 (single): 629 pistettä 683 pistettä 913 pistettä
Geekbench 4 (multi): 2316 pistettä 2832 pistettä 3400 pistettä
PCMark 2.0: 3668 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 9145 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 9500 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 8089 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 285 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 240 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 838 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Alemman hintaluokan puhelimissa ei ole kuitenkaan tärkeintä tarkastella vain ja ainoastaan testituloksia, vaan loppupelissä tärkeintä on se kuinka laite toimii tiettyjen kohderyhmien käytössä sekä perinteisessä jokapäiväisessä käytössä. Kahden viikon testijakson aikana ei itsellä ainakaan tullut vastaan yhtäkään ongelmaa, vaan kaikki tuntui toimivan peruskäytössä loistavasti. Toki joitakin erinäisten sovelluksien hidastuksia oli havaittavissa, jos vertaa tehokkaiden lippulaivapuhelimien sulavaan toimintaan, mutta pienet kolmannen osapuolten sovellusten hidastelut voidaan kuitenkin antaa anteeksi tässä hintaluokassa. Myöskään käyttöliittymän toimivuuden kanssa ei ollut ollenkaan ongelmia ja toisinaan Moto G5S toimi jopa niin sulavasti, että laite tuntui todellisuuttakin tehokkaammalta.

Moto G5S:n sisuksiin piiloutuu 3000 milliampeeritunnin akku, jota ei edeltäjämallin tapaisesti voi kuitenkaan irrottaa uuden kokonaan metallisen rakenteen takia. Akku kesti testijakson aikana normaalilla vähäisellä käytöllä luotettavasti yhden päivän, mutta toista ei juurikaan kannattanut edes kuvitella, sillä akunvaraus oli illalla 20 prosentin tietämissä. Onneksi Motorola käyttää myös Moto G5S -puhelimessa TurboPower-pikalatausta, jonka avustuksella luvataan 5 tuntia lisää virtaa vain 15 minuutin latauksen jälkeen. Kyseessä on varsin mukavan vikkelä pikalatausteknologia alle 300 euron puhelimessa, mutta aivan kärkikahinoihin Motorolan oma teknologia ei latausnopeuksissa pääse. Markkinoiden todennäköisesti nopein pikalataus löytyy OnePlussalta, jonka jalkoihin TurboPower helposti jää.

On kuitenkin totta, että esimerkiksi Nokia 6 -puhelimesta ei mitään pikalatausta löytynyt, minkä ansiosta Moto G5S on vielä askeleen pidemmällä. Puhelinta ladataan käyttäen jo vanhentunutta micro-USB-standardia. USB-C-standardi olisi ollut jo nykypäivää, mutta todellisuudessa vain harvoista alemman hintaluokan älypuhelimista tämä löytyy. USB-C olisi ollut myös kaikilla tavoin parempi, sillä ainakin näin testaajan kannalta katsottuna lähes kaikki muut laitteet hyödyntävät jo uudempia standardeja.

Moto G5S:n sormenjälkilukija toimii myös navigointipainikkeena.

Ei todennäköisesti tule yllätyksenä, että myös Moto G5S -puhelimessa on sormenjälkilukija. Kyseinen ominaisuus löytyy järjestäen jo lähes jokaisesta yli 150 euroa maksavasta älypuhelimesta. Moto G5S:ssä sormenjälkilukija löytyy laitteen edestä näytön alapuolelta, joka on varsin perinteinen sijainti lukijalle. Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin enemmän puhelimista, joissa sormenjälkilukija on takakuoressa, mutta myös edessä oleviin lukijoihin tottuu ja niitä on helppo käyttää. Moto G5S:n sormenjälkilukija on mielestäni varsin tyypillinen, eikä anna mitään yllätyksiä. Lukijan avulla lukitus aukeaa varmasti, mutta ei kuitenkaan kovin nopeasti.

Moto G5S:n kohdalla sormenjälkilukijan saa aktivoitua myös laajempaan käyttöön kuin ainoastaan lukituksen avaamiseen. Sormenjälkilukijan painiketta voidaan käyttää myös navigointipainikkeena eleiden avulla. Esimerkiksi pyyhkäisemällä painiketta vasemmalta oikealle avautuu viimeksi käytettyjen sovellusten näkymä ja pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle päästään yksi askel taaksepäin. Painamalla painiketta kerran nopeasti päästään taasen takaisin aloitusnäytölle tai painalla painiketta hieman pidempään saadaan sammutettua näyttö. Motorola on laajentanut siis sormenjälkilukijan käyttöä myös paljon laajemmalle, mitä se monissa puhelimissa on. Sormenjälkilukijan painikkeella navigointi vapauttaa samalla myös tilaa näytöltä, sillä erillisiä ohjelmistollisia navigointipainikkeita ei enää tarvita.

Kamerat

Moto G5S:n pääkamera toimii 16 megapikselin sensori f/2.0-aukolla, joka kuulostaa paperilla hyvältä, mutta todellisuus ei ole kuitenkaan aivan yhtä hyvä. Kamera ei ole kovin erikoinen, mutta kyllä sitä voi silti käyttää. Omassa hintaluokassaan Moto G5S:n kamera tuottaa hyvää jälkeä, mutta mielestäni esimerkiksi vastaavilla ominaisuuksilla varusteltu Nokia 6 tuotti vielä parempaa jälkeä.

Puhelimen pääkameralla otetut kuvat ovat väritykseltään todella haaleita. Useissa kuvissa kamera ei kyennyt esimerkiksi taltioimaan taivaalla näkyviä pilviä, minkä takia kuvissa, joissa on taivasta näkyvissä, tuli ylivalottuneita. Kuvat ovat monesti myös todella rakeisia, ainakin jos niitä tarkastelee lähempää. Peruskäyttöön Moto G5S:n kamerat ovat varmasti riittävät, mutta hieman enemmän kameralta vaativien kannattaa tarkastella myös muitakin puhelimia. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Moto G5S:n pääkameralla. Kuvista kukin voi katsoa itse, mihin kamera kykenee.

Motorola hyödyntää puhelimessa itse kehittämäänsä kamerasovellusta, jossa ei ole juurikaan mitään ylimääräistä ja oikeastaan kaikki tässä hintaluokassa tarvittava on mukana. Kamerasovelluksen päänäkymässä voidaan siirtyä pikaisesti kuvaus- ja videokuvaustilojen välillä, vaihdella etu- ja takakameroiden välillä sekä muun muassa muokata HDR-, salama- sekä ajastusasetuksia. Kamerasovelluksessa on myös erilliset näkymänsä panoraamakuville, hidastetulle videolle sekä mukana on myös vaativampaan käyttöön suunniteltu manuaalikuvaustila.

Manuaalinen kuvaustila on mielenkiintoinen, sillä se tuo mieleen paljon Nokian Lumia-puhelimien tutun kameran. Moto G5S:n manuaalisessa kuvaustilassa on mahdollista säätää valkotasapainoa, ISO-arvoa, valotusaikaa, valaistusta sekä tarkennusta. Kyseessä on siis varsin laajoilla ominaisuuksilla varusteltu kamerasovellus, mikä on todella harvinaista alle 300 euron puhelimissa.

Videokuvausta Moto G5S:n kameralla voi harrastaa korkeintaan Full HD -tasoisena, eikä 4K-kuvaus ole mahdollista. Pikaisilla testeillä puhelimen videokuvaus oli hyvällä tasolla, mutta ei tarjonnut mitään erikoista tai vastaavista puhelimista poikkeavaa. Puhelimen etukamera on kooltaan 5 megapikseliä, joka ei myöskään pääse juuri yllättämään. Hyvässä valossa kameralla saa hyviä selfieitä, mutta hämärässä heikompia. Moto G5S:n erikoisuus on kuitenkin etukameran kaveriksi laitettu etusalama, jota ei monista puhelimista löydy. Etusalama on hyvin sinertävä ja näin myös monesti häikäisee, minkä takia esimerkiksi pehmeämmän sävyinen salama olisi ollut miellyttävämpi.

Käyttöjärjestelmä

Moto G5S:n yksi parhaimmista sekä harmittavimmista seikoista on käyttöjärjestelmä. Puhelimessa käytetään varsin puhdasta Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversiota, joka toimii loistavasti ilman ongelmia. Moto G5S:n harmittavin seikka käyttöjärjestelmässä on kuitenkin Lenovon omistaman Motorolan laiskuus päivittää kuukausittain uusimpia tietoturvapäivityksiä. Testilaitteemme viimeisin tietoturvapäivitys oli kesäkuulta, joka on siis tällä hetkellä jo kolmisen kuukautta vanha. Koska puhelimessa hyödynnetään hyvin pitkälti puhdasta Android-käyttöjärjestelmää, niin olisi luonnollista, että laite saisi useammin päivityksiä, mutta näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Uuden Moto G5S:n pahimpiin kilpailijoihin Suomessa lukeutuvassa Nokia 6 -puhelimessa on myös hyvin lähellä puhdasta Androidia oleva käyttöjärjestelmä ja laite saa myös kuukausittain uusimmat tietoturvapäivitykset. Mielestäni Motorolan olisi aika ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa päivittämään myös halvempia puhelimia, sillä Android on täynnä erilaisia tietoturvauhkia, joita Google pyrkii joka kuukausi korjaamaan.

Testijakson aikana Moto G5S:n käyttöjärjestelmä toimi ilman ongelmia, eikä mainittavia hidasteluja tai kaatumisia tullut vastaan. Kaiken kaikkiaan Android 7.1.1 Nougat on onnistuttu optimoimaan puhelimelle loistavasti, joka ei ole aina aivan selvää tässä hintaluokassa. Motorola on lupaillut Moto G5S:lle myös uusinta Android 8.0 Oreo -päivitystä, mutta sen saapumisesta puhelimelle ei ole tarkkaa aikataulua.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Moto G5S -puhelinta

Motorola Moto G5S on ulkoisesti todellinen premium-puhelin alle 300 eurolla, mutta sisuksiin pakattu tekniikka on vastaavalla tasolla kilpailijoiden samankaltaisten puhelimien kanssa. Erityisesti puhelimessa jäi harmittamaan kameroiden heikkous sekä tuoreimpien tietoturvapäivityksien puute. Moto G5S:n selvä vahvuus on juurikin laadukkaista materiaaleista valmistettu kokonaan metallinen runko, jollaisen olevan tähän mennessä nähnyt vasta Nokia 6 -puhelimen kohdalla tässä hintaluokassa.

Suomessa uusi Moto G5S on arvostelun kirjoitushetkellä saatavilla vain ja ainoastaan Gigantista ja hintaa löytyy 279 euroa, joka on pari kymppiä enemmän kuin Nokia 6 -puhelimen hinta Suomessa. Mielestäni Motorolan pitäisi saada tiputettua puhelimen hinta alle 250 euron, sillä nykyinen hintalappu on hieman liian korkea. On myös erikoista, että puhelimen isovelimalli Moto G5S Plus on tarjolla Suomessa 299 euron hintaisena, joten hintaero on todella pieni, vaikka Plus-versio on ainakin paperilla monilta osin parempi.

Moto G5S on siis hyvä puhelin, jolla on hieman korkea hintalappu sekä muutamia heikkouksia.


Yhteenveto

7.3

Hyvää
  • Laadukas ja jämäkkä metallirunko
  • Käyttöjärjestelmä toimii sulavasti
  • Nopea sormenjälkilukija
Huonoa
  • Näytön värit (vakioasetuksilla)
  • Kamerat eivät yllätä
  • Micro-USB-liitäntä (ei USB-C -standardia)
  • Ei joka kuukausi tietoturvapäivityksiä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android