ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola One Hyper – mielenkiintoinen uutuus keskihintaluokkaan

Motorola One Hyper

Lenovon omistuksessa oleva Motorola on tuonut Suomessa myyntiin helmikuun alussa uuden Motorola One Hyper -puhelimen, joka on ollut myös SuomiMobiilin testattavana lähes kahden viikon ajan. Kyseessä on mielenkiintoinen uutuus, sillä puhelimessa on trendikkäitä toteutuksia, joita ei ole vielä aikaisemmin Motorolan puhelimissa nähty.

Puhelimessa on muun muassa 64 megapikselin pääkamera, pop-up-etukamera sekä näyttö ilman minkäänlaisia loviratkaisuja. Motorola on laittanut puhelimeen myös ensimmäistä kertaa oletuksena Android 10 -käyttöjärjestelmän, joka on yleisilmeeltään hyvin lähellä puhdasta Androidia. Suomessa Motorola One Hyper maksaa 369 euroa, joten laite kilpailee todella haastavassa hintaluokassa. Hintaluokkaansa nähden puhelin tarjoaa kuitenkin monella osa-alueella mielenkiintoisia ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan uuteen Motorola One Hyper -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Motorola One Hyper (XT2027-3)
Mitat: 161.8 x 76.6 x 8.9 mm
Paino: 210 g
Rakenne: muovikehys / muovinen takakuori / lasipinta edessä / roiskevesitiivis
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 675 (Adreno 612)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.0] (MicroSD max. 512 Gt)
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.9 / 0.8 µm / 1/1.7" / PDAF / LAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 13 mm / 1/4.0" / 118 asteen näkökenttä) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.0 / 0.8 µm / 26 mm) / pop-up-järjestelmä
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 (1. joulukuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 27 watin lataus (tuki jopa 45W) / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja aptX-tuki / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Deepsea Blue ja Fresh Orchid
Hinta: 369 €

Myyntipakkaus

Motorola One Hyper -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Motorola One Hyper toimitetaan tutussa myyntipakkauksessa, joka on tyyliltään identtinen muiden One-malliston puhelimien pakkausten kanssa. Ulkoapäin katsottuna myyntipakkaus on violetti ja siihen on painettu hopealla värillä Motorolan tuttu M-logo sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on kuva puhelimen pop-up-etukamerasta sekä listattuna tarjolla olevat väriversiot. Pakkauksen kyljessä on listattuna laitteen tärkeimpiä teknisiä pääpontteja ja yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen väriversio, mallikoodi, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin, joka on suojattu muovilla sekä suojakuorella. Mukana toimitettava suojakuori on siis heti laitteen päällä ja kyseessä on pehmeämuovinen läpinäkevä suojakuori. Puhelimen alapuolelta löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas ja takuutietoja. Pakkauksen pohjalla on vielä TurboPower-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C–USB-C) sekä perinteiset 3,5 mm langalliset nappikuulokkeet. Kuulokkeiden mukana toimitetaan myös erikokoisia vaihtotulppia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuttuun Motorolan tyyliin myyntipakkaus on varsin monipuolinen. Ulkoisesti pakkaus on tyylikäs sekä huomiota herättävä. Sisältä löytyy kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman lisää. Muun muassa suojakuori sekä laadukkaan oloiset kuulokkeet ovat aina loistava lisäys. Omassa alle 400 euron hintaluokassaan Motorola One Hyperin myyntipakkaus on yllättävän monipuolinen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Motorola on tehnyt One Hyper -puhelimen kohdalla varsin erikoisia ratkaisuja, sillä laite rakentuu muovisesta kehyksestä sekä myös muovisesta takakuoresta. Puhelimen etupuolelle on sentään saatu oikeata lasia. Motorola on aikaisemmin hyödyntänyt puhelimissaan vahvasti muovista kehystä ja lasista takaosaa, mutta syystä tai toisesta tällä kertaa on tyydyttävä laaduttomampaan muovipintaan, jota voi kuitenkin nopealla katsauksella luulla lasiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 161,8 x 76,6 x 8,9 millimetriä ja painoksi 200 grammaa. Laite ei ole kooltaan siis kompaktimmasta päästä, vaan pääosin mitat ovat perustasolla. Painoa on yllättävän paljon, mutta se selittynee erityisesti suurella akulla ja pop-up-järjestelmällä. Painoa ei kuitenkaan ole missään tapauksessa liikaa, vaan laitteen käyttö on silti helppoa.

Käsituntumaltaan Motorola One Hyper on varsin yllätyksetön, vaikkakin se on erittäin laadukkaan oloinen. Takaosan on mukavasti pyöristetty reunoilta, joka parantaa käteen istuvuutta, mutta laitteen paksut reunat tekevät kokopuhelimen käsituntumasta paksunoloisen. Kun puhelin väännellään käsien välissä kevyesti ei ollut havaittavissa natinaa tai muita laaduttomuuden piirteitä.

Laadukkuuden tunnetta Motorola One Hyper -puhelimessa on tiputtamassa kiiltävä muovipinta takaosassa. Muovipinnassa on samat heikkoudet kuin lasipinnoissakin, mutta muovipinnassa osa heikkouksista kärjistyy selvästi enemmän ajan kassa. Muovipinta kerää sormenjälkiä ja muuta likaa itseensä reilusti, eikä ne lähde yhtä helposti kuin lasipinnoista. Muovipintaa saa pyyhkiä useaan kertaan, ennen kuin se muuttuu puhtaaksi. Toinen selvä heikkous on muovipinnan herkkä naarmuuntuminen. Testijakson aikana muovipintaan kertyi muutama suurempi naarmu sekä useita pienempiä naarmuja, jotka eivät näytä kovin hyvältä. Suojakuoren käyttäminen on siis enemmän kuin suositeltavaa. Muovipinnan vahvuus on mielestäni siinä, ettei se hajoa yhtä herkästi kuin lasipinta.

Puhelimen näyttöä kiertää myös ylimääräinen musta muovikehys, joka ei mielestäni sovi laitteen yleisilmeeseen. Muovikehys tuottaa laitteen rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan, joka ei näytä hyvältä. Yleensä näyttöä kiertäviä muovikehyksiä puolustellaan paremmalla näytön kestävyydellä tippumistilanteessa, mutta markkinoilla on myös hyviä esimerkkejä siitä, ettei näyttölasin ja kehyksen väliin tarvitse ylimääristä muovikaistaletta. Lisäksi Motorola One Hyperissä on itsessään muovikehys, joten toisen muoviosan laittaminen vielä lasipinnan väliin tuntuu hieman turhalta.

Motorola on laittanut myös One Hyper -puhelimeen tutun roiskevesitiiveyden, joten puhelimen pitäisi kestää muun muassa kevyttä sadetta. Upotusta veteen puhelin ei kuitenkaan kestä, eikä Motorola anna roiskevedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta. Roiskevesitiiveyttä voidaan pitää Motorola One Hyperin vahvuutena, vaikka virallista IP-luokitusta ei laitteessa olekaan.

Laitteen etupuoli näyttää varsin perinteikkäältä, mutta siinä on yksi selvä erottava tekijä, jos verrattaan esimerkiksi ihan mihin tahansa Motorolan aikaisempaan puhelimeen. Etuosassa ei ole nimittäin nähtävillä ollenkaan etukameraa, sillä se on päätetty piilottaa kokonaisuudessaan pop-up-kamerajärjestelmän avustuksella laitteen sisälle. Motorola One Hyperin etuosassa pinta-alasta näyttö peittää noin 84 prosenttia, mikä on hyvä suoritus tässä hintaluokassa. Puhelimessa on siis näyttö, jossa ei ole häiritseviä lovia, mikä parantaa käyttökokemusta. Lisäksi Motorola on onnistunut varsin hyvin minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, vaikka näytön alareunaan on jätetty huomattavasti paksumpi musta kaistale.

Puhelimen takaosa on huomattavasti poikkeava verrattuna aikaisempiin Motorolan puhelimiin. Pop-up-järjestelmän takia takaosan yläreunassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kaistale, jonka yhteyteen on asetettuna myös kaksi takakamerasensoria. Kameroiden yläpuolella on teksti ”64 MP Quad Pixel”, joka viittaa pääkameran tarkkuuteen. Kameroiden rinnalla on yksi pieni LED-salamavalo sekä laserautomaattitarkennukseen tarvittavat sensorit. Takaosan lasin muotoilussa on otettu huomioon ulkoneva kamera-alue, minkä johdosta myös lasiin on erotettu erilaisella kuvioinnilla kaistale, jonka yhteyteen on laitettu Motorola One -logo sekä perinteinen M-logo. Takaosassa on nähtävillä myöskin sormenjälkilukija, jota kiertää pyöreä LED-ilmoitusvalo.

Motorola One Hyperin oikeassa kyljessä on normaaliin tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Virtapainike on varusteltu karhealla pinnoitteella, jonka avulla sen erottaa helpommin äänenvoimakkuuspainikkeesta. Painikkeet ovat myös muun rungon tapaisesti valmistettu muovista, mutta tuntuma niissä on varsin hyvä. Puhelimen vasempaan reunaan on asetettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja micro-SD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, mikrofoni sekä pop-up-kamerajärjestelmä. Alareunasta löytyy USB-C-tyypin liitin, kautin sekä yksi mikrofoni.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on yksi Motorola One Hyper -puhelimen kohokohdista, sillä sitä varten muun muassa etukamera on saanut poistua puhelimen etupuolelta. Puhelimessa hyödynnetään suurta 6,5 tuuman kokoista IPS LCD -näyttöpaneelia, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä. Näytössä on myös 19,5:9-kuvasuhde sekä reilusti pyöristetyt kulmat.

Teknisesti näyttö on siis varsin perinteinen omassa hintaluokassaan. Mitään kovin erikoista näyttö ei pääse tarjoamaan, vaan se ajaa asiansa. Näytöltä on mukava katsella muun muassa YouTube-videoita, sillä näyttöön ei ole jouduttu tekemään lovea tai kamerareikää. Näyttö toistaa myöskin värit varsin mielekkäästi oletusasetuksilla. Jos värit eivät miellytä, löytyy laitteen asetuksista muutamia säätömahdollisuuksia. Värejä voi säätää kolmesta oletusasetuksesta (luonnollinen, tehostettu, kylläinen), joista kylläinen on oletuksena käytössä.

Testijakson aikana oli myös ilo huomata, että Motorola One Hyperissä oli tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joka mahdollistaa muun muassa HDR-videoiden katselun YouTuben kautta. Valitettavasti muun muassa Netflix ilmoittaa puhelimessa olevan vain Widevine L3 -taso, joten puhelimella ei ole mahdollista katsoa Netflixin kautta HD-tasoista videota HDR-toistolla.

Teknisien ominaisuuksien suhteen Motorola One Hyper on hyvin lähellä aikaisemmin testattua Motorola One Zoom -puhelinta. Molemmissa puhelimissa hyödynnetään Qualcommin 11 nanometrin prosessilla kehittämää keskihintaluokkaan tarkoitettua Snapdragon 675 -järjestelmäpiiriä. Snapdragon 675 rakentuu kahdesta 2.0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 460 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1.7 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 460 Silver -ytimestä. Järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimena toimii Adreno 612.

Snapdragon 675 -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää mukavasti monille peruskäyttäjille, mutta huippupuhelimien kaltaista suorituskykyä ei järjestelmäpiiristä saada irti. Suomessa myytävässä Motorola One Hyper -puhelimessa on 4 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia sekä 128 gigatavua UFS-tallennustilaa.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi luonnollisesti kaikki tutut suorituskykytestit, joissa puhelin sai varsin odotuksien mukaisia tuloksia. Alapuolella olevassa taulukossa pisteytyksiä on mahdollista verrata samassa hintaluokassa pyörivien Nokia 7.2– ja Motorola Moto G8 Plus -puhelimien vastaaviin pisteisiin, joissa on myös Snapdragon 6 -malliston järjestelmäpiirit. Testien tuloksien perusteella Motorola One Hyper on molempia puhelimia hieman tehokkaampi.

Testitulokset
Motorola One Hyper (SD675) Nokia 7.2 (SD660) Motorola Moto G8 Plus (SD665)
AnTuTu (V8): 224 599 pistettä 169 246 pistettä 168 510 pistettä
Geekbench 4 (single): 2362 pistettä 1602 pistettä 1516 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6482 pistettä 5812 pistettä 5605 pistettä
Geekbench 5 (single): 504 pistettä 335 pistettä 314 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1617 pistettä 1427 pistettä 1397 pistettä
PCMark 2.0: 7321 pistettä 6062 pistettä 6506 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 26 932 pistettä 25 660 pistettä 23 177 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 30 306 pistettä 28 937 pistettä 24 670 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 19 380 pistettä 18 377 pistettä 19 125 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1981 pistettä 1344 pistettä 1070 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1809 pistettä 1176 pistettä 925 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2971 pistettä 2681 pistettä 2372 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskyky puhelimessa riittää mielestäni hyvin päivittäiseen käyttöön, eikä vastaan tullut häiritseviä hidasteluja tai muita suorituskyvyn puutteesta johtuneita ongelmia. On kuitenkin totta, että erot tulevat vastaa erityisesti raskaimpia sovelluksia tai pelejä käytettäessä. Peruskäyttöön Motorola One Hyperin suosituskyky riittää kuitenkin mainiosti.

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaosasta.

Äänentoistosta on vastaamassa vain yksi kaiutin, joka sijaitsee puhelimen alareunassa. Kaiuttimen äänentoisto on hyvällä tasolla, vaikkakaan se ei ole mitenkään erikoinen. Langallisien kuulokkeiden ystäville Motorola on säästänyt myös One Hyper -puhelimessa perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka sijaitsee laitteen yläreunassa. Myöskään langattomien kuulokkeiden käyttäjiä ei ole unohdettu, sillä puhelimessa on luonnollisesti Bluetooth 5.0 -versio. Motorola One Hyper tukee myös Dolby Audio -ominaisuutta, joka parantaa äänentoistoa kaiuttimen kautta ja kuulokkeita käytettäessä on mahdollista säätää asetuksia vielä enemmän.

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaosasta ja Motorola luottaa vahvasti perinteiseen ratkaisuun. Sormenjälkilukija on toimiva ja varsin nopea, mutta tässä hintaluokassa voisi olettaa näkevänsä jo muun muassa näytönalaisen sormenjälkilukijan, kuten Samsungin puhelimissa. Sormenjälkilukijan kanssa ei tullut vastaan mitään ongelmia, vaan se toimi kuten voi odottaakin. Sormenjälkilukijan sijainti on otollinen, sillä se on aina etusormen ulottuvilla.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Motorola One Hyper -puhelimessa on vastaamassa suuri 4000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Suuri akku tarkoittaa usein myös hyvää akunkestoa, mikä on täysin totta One Hyper -puhelimen kohdalla. Akku kestää vähällä käytöllä jopa parikin päivää, mutta raskaammassa käytössä akun voi saada toki loppumaan myös yhden päivän aikana. Testijakson aikana iltaisin akkua puhelimessa oli yleisesti noin 30 prosenttia, joten lataaminen tapahtui yön aikana.

Testikäyttö koostui varsin monipuolisesta puhelimen käyttämisestä, kuten muutamista puheluista, viesteistä, sosiaalisen media selaamisesta sekä videoiden katselusta. Toki päivittäin käytettiin myös ahkerasti kameraa, mutta käyttö painottui vahvasti sosiaalisen median sovelluksien sekä netin selaamiseen.

Keskihintaluokan puhelimissa harvemmin nähdään mitään kovin järeitä pikalataustekniikoita, mutta Motorola on tällä kertaa panostanut puhelimen pikalataukseen. Motorola One Hyper tukee jopa 45 watin TurboPower-pikalatausta, mutta valitettavasti kyseinen laturi ei tule laitteen mukana. Puhelimen mukana toimitetaan 27 watin TurboPower-pikalaturi, jonka avulla akun latautuminen on myös erittäin nopeaa. 45 watin laturi ei toistaiseksi ole saatavilla kuin Yhdysvalloissa, mutta Motorola on luvannut laajentaa myyntiä viimeistään maaliskuussa.

Mukana toimitettavalla 27 watin pikalaturilla akku latautuu erittäin nopeasti tyhjästä täyteen. Testijakson aikana testasimme akun latausnopeuden ja tulokset ovat katsottavissa alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola One Hyper -puhelimen mukana toimitettavan 27 watin pikalaturin latausnopeus.

Kuvaajasta voidaan nähdä, että Motorola One Hyper latautuu tyhjästä täyteen vain 70 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut jo yli 60 prosenttia ja tunnissa akkua on noin 93 prosenttia. 90 prosentin varaustasoon päästään noin 53 minuutin latauksen jälkeen ja loput 10 prosenttia latautuvat alle 20 minuutissa. Mielenkiintoista latausnopeudessa oli havaita, että latausteho tippui hieman 40 minuutin latauksen jälkeen, mutta selvä piikki nopeudessa nähtiin aivan viimeisien prosenttien kohdalla. Motorola One Hyper on tällä hetkellä yksi nopeinten täyteen latautuva keskihintaluokan älypuhelin.

Testijakson aikana Motorola One Hyper laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola One Hyper laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Näyttö muuttui selvästi hyytelömäiseksi, mikä on LCD-näyttötekniikan yksi heikkouksista. Näyttö palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä ollessaan. Testin jälkeen oli havaittavissa myös, että pakkanen tuotti hieman haasteita pop-up-kamerajärjestelmälle, sillä se rupesi pitämään erikoisen kovaa ääntä jäisenä. Hieman erikoinen puoli testissä oli se, että Motorola oli mahdollistanut akun lataamisen heti jääkylmänä, kun yleisesti se on turvallisuussyistä estetty.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola One Hyperin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen ei ollut vielä huolestuttavan suurta verrattuna pakkastestin keskiarvoon. Toisen pakkastestin jälkeen oli havaittavissa täysin samoja ongelmia kuin ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Motorola One Hyper pärjää pakkasessa vähintään hyvin. Akkua ei kulunut ensimmäisellä testauskerralla lainkaan, mutta toisella testauskerralla sitä kului jo enemmän. Pakkastesti ei siis vaikuttanut suuresti akun kulumiseen, mutta huomattavimmat heikkoudet olivat näytön hyytelöityminen, pop-up-kameran erikoisesti koventunut ääni sekä akun lataamisen mahdollisuus jääkylmänä.

Kamerat

Kameroissa Motorola on jälleen ottanut yhden askeleen eteenpäin, sillä One Hyperissä hyödynnetään tuoretta 64 megapikselin kamerasensoria. Vaikka Motorolan One-malliston älypuhelimissa on nähty pääasiassa kolmen tai neljän kameran ratkaisuja, niin One Hyper -mallissa saadaan tyytyä vain kahteen kameraan takaosassa. Pääkameran rinnalla puhelimesta löytyy ultralaajakulmakamera, joka on yleistynyt alle 400 euron älypuhelimissa kovaa tahtia.

64 megapikselin pääkamerasensorina hyödynnetään Samsungin ISOCELL Bright GW1 -ratkaisua, jossa hyödynnetään Tetracell-tekniikkaa. Kameralla ei siis taltioida oletuksena tarkkoja 64 megapikselin kuvia, vaan kuvat taltioituvat 16 megapikselin tarkkuudella yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Pääsensorissa on muun muassa f/1.9-aukko, 1/1,7” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä tuki laserautomaattitarkennukselle. Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka on myös Samsungin käsialaa. Sensorissa on tietojen mukaan f/2.2-aukko, 13 millimetrin polttoväli, 1/4,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Kameralla voidaan taltioida kuvia 118 asteen näkökentällä.

Kamerat lyhyesti

  • Takakamera: Kaksoiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera (wide): 64 MP (f/1.9, 1/1,7″, 0,8 µm, PDAF, LAF)
    • Ultralaajakulmakamera: 8 MP (f/2.2, 13 mm, 1/4,0”, 1,12 µm, 118°)
  • Etukamera: 32 MP (f/2.0, 0,8 µm, 26 mm) [pop-up-järjestelmällä]

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera on yksi Motorola One Hyper -puhelimen vahvuuksista, mutta koska kyseessä on keskihintaluokan puhelin, niin valitettavasti huippupuhelimien tasolle ei päästä, vaikka megapikseleitä on enemmän kuin useassa muussa älypuhelimessa. Motorola One Hyper ei kykene taltioimaan täyden resoluution 64 megapikselin kuvia, vaan kuvat taltioidaan aina 16 megapikselin tasoisena.

Kuvat, jotka on otettu pääkameralla hyvässä valaistuksessa ovat hintaluokassaan hyviä, sillä niihin taltioituu paljon yksityiskohtia ja värit näyttävät hyvinkin luonnollisilta. Huomattavin heikkous on kuvien terävyys, sillä tietyissä tilanteissa kamera terävöittää kuvia jopa liiaksi. Toisinaan on havaittavissa, että terävyyttä voisi olla myös hieman enemmän. Heikommassa valaistuksessa kuvista tulee myös hyviä, vaikka laatu kärsii aika paljokin. Hämärässä kuvissa lisääntyy kohina sekä yksityiskohdat muuttuvat epäselviksi. Heikossa valaistuksessa kamera mietti myös hieman kauemmin kuvan ottamista, minkä takia kuvista tuli usein tärähtäneitä. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Motorola One Hyper -puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on varmasti puhelimen suurin heikkous. Ultralaajakulmakamerat ovat yleistynyt kovaa tahtia myös keskihintaluokan älypuhelimissa, mutta ne ovat järjestyksessään olleet erittäin huonoja, mikä näkyy myös Motorola One Hyper -puhelimen kohdalla. Usein kuvat ovat pehmeitä sekä epäselviä, kun niitä tarkastellaan lähempää. 8 megapikslein ultralaajakulmakameralla on haastava saada edes hyvää jälkeä päivänvalossa, joten myös heikommassa valaistuksessa kuvista tulee heikkoja. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva.

Vaikka erillistä kameraa ei syvyysterävyydentaltioimiseen One Hyper -puhelimesta löydykään, niin ominaisuus laitteesta kyllä löytyy muotokuvatilan muodossa. Muotokuvatilassa taustasumennuksen voimakkuuden voi vaihtaa kuuden oletusvoimakkuuden väliltä, mutta kuvan ottamisen jälkeen sumennusta on mahdollista säätää oman mielensä mukaisesti. Kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jos kuva otetaan hyvässä valaistuksessa ja kohteita on vain yksi. Alapuolella on yksi onnistunut taustasumennuksen sisältävä kuva.

Kamerasovellus ei ole myöskään Motorola One Hyper -puhelimen kohdalla saanut juurikaan muutoksia, vaan yleisilme on täysin samanlainen kuin muissakin Motorolan puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja. Motorola One Hyperin takakameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksen vasemmassa reunassa olevasta painikkeesta. Kameroiden välillä vaihtelu oli varsin nopeaa, eikä vastaan tullut muutenkaan kovin paljoa ongelmia kamerasovelluksen kanssa.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti mieleen Nokia-puhelimista löytyvän Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 1/8 s) sekä valotusta. Manuaalisäädöt löytyvät myöskin ultralaajakulmakameralla, mutta ne ovat hieman poikkeavat. Esimerkiksi suljinnopeuden voi asettaa maksimissaan 1/2 sekuntiin.

Pop-up-etukamera

Kyseessä on Motorolan ensimmäinen pop-up-kameralla varusteltu älypuhelin, mutta kovin suuria eroavaisuuksia siinä ei ole verrattuna kilpailijoiden vastaaviin järjestelmiin. Motorola ei ole tehnyt mitään lupauksia etukameranjärjestelmän toimivuudesta, mutta todennäköisesti pop-up-mekanismi toimii koko puhelimen eliniän, jos sitä ei tahallaan riko.

Etukameraa nousee pop-up-menkanismin avulla reilussa sekunnissa, joten kyseessä ei ole mikään markkinoiden nopein järjestelmä. Lisäksi mekanismi tuntui pitävän varsin kovaa ääntä, joten hiljaisessa tilassa kameraa ei pysty käynnistämään ainakaan huomaamattomasti. Motorola on myös tehnyt etukameraa varten ääniefektin, joka kuuluu aina kun kamera nostetaan tai lasketaan puhelimen äänien ollessa päällä.

Motorola pyrkii suojaamaan etukameramekanismia muutamalla tutulla kikalla. Etukamera vetäytyy aina takaisin, kun puhelin huomaa tippuvansa, minkä  lisäksi kamera ei väkisin koita aueta, jos sitä estetään. Kamera vetäytyy myös siinä tilanteessa takaisin laitteen sisälle, jos kameraa painetaan alaspäin sen ollessa ylhäällä.

Itse etukamera on tarkkuudeltaan mukavat 32 megapikseliä ja Motorola hyödyntää puhelimessa OmniVisionin kehittämää sensoria. Kamerassa on muun muassa f/2.0-aukko, 0,8 µm pikselikoko sekä 26 millimetrin polttoväli. Oletusasetuksilla etukameralla taltioidaan 8 megapikselin kuvia, mutta asetuksien kautta voidaan määrittää kuvan kooksi myös täydet 32 megapikseliä. Etukamera tuottaa monessa tilanteessa täysin riittävää laatua, joten Motorola on onnistunut tuomaan One Hyper -malliin hyvän etukameraratkaisun.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on Android 10 -käyttöjärjestelmä oletuksena.

Motorola One Hyper on ensimmäinen Motorolan älypuhelin, joka on tuotu markkinoille Android 10 -käyttöjärjestelmä esiasennettuna. Vaikka kyseessä on Motorola One -malliston uutuuspuhelin, niin valitettavasti kyseessä ei ole kuitenkaan Android One -tuoteperheeseen kuuluva tuote. Mutta vaikkei Motorola hyödynnäkään Android One -versiota, niin puhelimessa on silti erittäin lähellä puhdasta Androidia oleva käyttöliittymä.

Testijakson aikana puhelimelle tuli tarjolle yksi päivitys, joka piti sisällään päivitystä tietoturvaan. Testijakson lopussa puhelimen tuorein tietoturvakorjauksen taso oli 1. joulukuuta 2019, joten Motorola ei ole pystynyt tuomaan laitteelle aina tuoreinta Googlen julkaisemaa tietoturvakorjausta. Google Play -järjestelmäpäivityksen taso oli taasen 1. tammikuuta 2020.

Android 10 on yksi merkittävimmistä Android-julkaisuista, sillä se tuo mukanaan selviä parannuksia. Yksi käyttöjärjestelmän vahvuuksista on päivitetty eleohjattavuus, joka on nyt selvästi aikaisempaa sulavampi. Vanhat navigointipainikkeet ovat saaneet siirtyä eleisiin pohjautuvan navigoinnin tieltä ja henkilökohtaisesti tykkään tästä ratkaisusta.  Yksi Android 10:n suurimmista uudistuksista on tumma teema, joka mahdollistaa muun muassa akun pidemmän käyttöiän. Lisäksi tumma teema on käyttöliittymän ohella myöskin tuettuna monissa Googlen omissa sovelluksissa, kuten kalenterissa, Gmailissa ja Mapsissa.

Android 10 -versiossa Google on myöskin parantanut tietoturvaa ja yksityisyyden hallintaa. Android 10:ssä on uusia, älykkäämpiä säätömahdollisuuksia, joiden avulla käyttäjä voi päättää miten ja milloin laitteen tietoja jaetaan. Android 10:ssä on myöskin Google Play -järjestelmäpäivitykset, minkä avulla Google voi lähettää korjauksia puhelimiin Google Playn kautta.

Testijakson aikana vastaan ei tullut yhtään ongelmaa, jotka olisivat koskeneet käyttöjärjestelmää tai käyttöliittymää. Kaikki tuntui toimivan sulavasti sekä ilman hidasteluja. Motorola on esiasentanut puhelimeen vain muutamia omia sovelluksiaan ja lisännyt asetuksia. Motorolan sovelluksia ovat muun muassa kamera ja Moto-sovellus, kun taasen laitteelle personoituja asetuksia löytyy hieman enemmän. Käyttökokemus on kuitenkin erittäin hyvä käyttöjärjestelmän osalta.

Yhteenveto

Motorola One Hyper on erityisesti teknisesti sekä ominaisuuksiltaan mielenkiintoinen uutuuspuhelin keksihintaluokassa. Valitettavasti tällä kertaa Motorola ei pysty vastaamaan odotettuun ulkoiseen laatutuntumaan, vaikka muotoilultaan puhelin on tyylikäs. Puhelimessa käytettävä muovinen takaosa naarmuuntuu peruskäytössä herkästi ilman mitään suojakuoria, joten henkilökohtaisesti olisin toivonut Motorolan hyödyntävän vähintäänkin lasista takapintaa.

Testijakson aikana tykästyin One Hyperin hyvää näyttöön, monipuolisiin liitäntöihin sekä hyvään suorituskykyyn. Puhelin tarjoaa myös hyvän akunkeston sekä yllättävän nopean pikalatauksen. Laitteessa on esiasennettuna tuorein Android 10 -käyttöjärjestelmä, minkä lisäksi käyttöliittymä on hyvin lähellä puhdasta Android-versiota.

Muovisen rakenteen lisäksi myös muita heikkouksia puhelimesta on löydettävissä. Suurin yksittäinen heikkous oli surkea ultralaajakulmakamera, jonka tuottama kuvanlaatu oli harmillisen huonoa. Lisäksi pop-up-kamerajärjestelmä tuntui pitävän noustessaan ja laskiessaan varsin kovaa ääntä.

Suomessa Motorola One Hyper tulee myyntiin 3. helmikuuta 2020 alkaen ja hintaa sillä on 369 euroa. Tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun versio, josta tuodaan myyntiin kaksi väriversiota, jotka ovat testissäkin käynyt Deepsea Blue sekä punertava Fresh Orchid.

Motorola One Hyper -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola One Hyper

7.4

SuomiMobiilin testattavana käväisi uusi Motorola One Hyper, jonka myynti alkaa Suomessa 3. helmikuuta 2020. Laite tarjoaa muun muassa 64 MP kameran.

Hyvää
  • Nopea ja perinteinen sormenjälkilukija
  • 3,5 mm kuulokeliitin ja USB-C-tyypin liitin
  • Hyvä näyttö ilman häiriötekijäitä
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Hintaluokassaan riittävä suorituskyky
  • Pääkameran kuvanlaatu hyvä
  • Nopea pikalataus
  • Hyvä akunkesto
  • Tuore Android 10 -käyttöjärjestelmä
  • Monipuolinen myyntipakkaus
Huonoa
  • Muovinen rakenne ei anna parasta kuvaa laadusta
  • Takaosan muovipinnan naarmuuntuminen
  • Näyttölasia kiertää huomattava musta muovikehys
  • Ultralaajakulmakameran heikko laatu
  • Pop-up-mekanismi pitää yllättävän kovaa ääntä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut