ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony Xperia 5 – Perushyvä huippupuhelin

Sony Xperia 5

Vaikka Sony esitteli Xperia 5 -puhelimensa jo virallisesti IFA 2019 -messuilla syyskuussa Berliinissä, niin kyseessä on edelleen erittäin houkutteleva huippuluokan älypuhelin. Kyseessä on myös samalla hieman kevennetty malli vuoden 2019 alkupuolella julkaistusta Xperia 1 -puhelimesta, joten Sony koittaa tarjota hieman edullisemman huippuluokan älypuhelimen sellaisille käyttäjille, jotka haluavat paljon tehoja, mutta ei juurikaan mitään ylimääräistä.

Xperia 5 tarjoaa muun muassa Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin, 21:9-kuvasuhteen näyttöpaneelin sekä kolmoiskameran. Sony on myös karsinut ominaisuuksia verrattuna Xperia 1 -malliin, sillä nyt puhelimessa ei ole 4K-näyttöä. Suomessa puhelimen hinnoittelu asettuu 799 euroon, joten kyseessä ei ole kuitenkaan kovin halpa huippupuhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Sony Xperia 5 -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Sony Xperia 5  (J9210)
Mitat: 158 x 68 x 8.2 mm
Paino: 164 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 6 -lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Full HD+ (1080 x 2520) / 21:9-kuvasuhde / OLED / 60 Hz / HDR10
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 855 (Adreno 640)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (microSD-muistikorttipaikka max. 1 Tt)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.4 µm / 1/2.6" / PDAF / 5-akselinen OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.4 / 16 mm / 1/3.4" / 1.0 µm) + 12 MP telekamera (f/2.4 / 52 mm / 1/3.4" / 1.0 µm / PDAF / 5-akselinen OIS / 2x optinen zoom) + yksi LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 1.12 µm / 1/4" / 24 mm)
Akku: 3140 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 (1. marraskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 18W pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.0 ja aptX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen / Musta / Punainen
Hinta: 799 €

Myyntipakkaus

Sony Xperia 5 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 5 -puhelimen pelkistetyssä myyntipakkauksessa, joka on yleisilmeeltään kokonaan valkoinen. Pakkauksessa on useasti mainittuna laitteen mallinimi sekä Sony-logo vain yhden kerran. Myyntipakkauksen takaosassa on mainittuna muutamia puhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia, kuten kameroiden megapikselit, järjestelmäpiiri sekä akun suuruus. Yhdellä kyljellä on myös ilmoitettu laitteen väriversio, valmistusmaa sekä SIM-versio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Xperia 5, joka on kääritty muoveihin. Puhelimen alapuolelta löytyy pikakäyttöopas, 18 watin pikalaturi, USB-C-tyypin kaapeli (USB-C–USB-C) sekä kuulokeliitinadapteri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 5 -puhelimen myyntipakkaus on siis ulkopuolelta varsin mitäänsanomaton ja sisältö on minimoitu. Henkilökohtaisesti olisin voinut toivoa Sonyn laittavan pakettiin esimerkiksi kuulokkeet sekä suojakuoren, mikä on monien muiden valmistajien tapa erityisesti ylemmässä hintaluokassa. Tällä hetkellä Sonyn myyntipakkaus tarjoaa siis kaiken käytön aloitukseen tarvittavan, mutta ei juurikaan muuta. Kuulokeliitinadapteri on ainoa ekstra, joka pakkauksesta löytyy.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Xperia 5 on tuttua premium-laatua, sillä Sony on valmistanut puhelimen alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 6 -lasipinnoista. Lasi ja alumiini ovat tuttu materiaali monista huippuluokan älypuhelimista, minkä ansiosta Xperia 5 -puhelimesta on saatu miellyttävän laadukkaanoloinen. Tällä kertaa Sony on luottanut hieman laatikkomaisempaan muotoiluun, eikä ole kehittänyt puhelinta ergonomia edellä. Puhelimen muotoilu ei ole kuitenkaan missään tapauksessa huono, vaan se normaalista poikkeava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan laite on mukava, mutta ehkä hieman laatikkomainen. Parempaa tuntumaa Sony on hakenut pyöristämällä alumiinikehystä selvästi. Koska Sony hyödyntää kiiltävää alumiinikehystä sekä kiiltävää lasipintaa, niin Xperia 5 tuntuu erityisesti kuivissa käsissä liukkaalta. Puhelimen päälle kannattaa siis ostaa erikseen jonkinlainen suojakuori, jos haluaa välttää laitteen tippumiset. Lasipinta on myös melkoinen sormenjälkimagneetti, mutta onneksi Sony hyödyntää likaa hylkivää pinnoitetta, jonka ansiosta liat saa pyyhkäisemällä helposti pois.

Testijakson aikana lasipintoihin ei tullut huomattavia naarmuja, vaikka pieniä lähes huomaamattomia naarmuja syntyikin. Käsien välissä puhelinta väännellessä ei ollut havaittavissa taipumista tai ylimääräistä natinaa, joten Sony on pystynyt rakentamaan varsin jämäkän puhelimen.

Sony on ilmoittanut Xperia 5 -puhelimen virallisiksi mitoiksi 158 x 68 x 8,2 millimetriä ja painoksi 164 grammaa. Mitoiltaan puhelin on moneen muuhun verrattuna selvästi kapeampi, mutta samalla myös korkeampi. Kapeuden ansiosta puhelimesta saa mukavan otteen, mutta korkean toteutuksen takia laitteen käyttöön vaaditaan usein kaksi kättä. Painoa on Xperia 5:llä yllättävän vähän, joten puhelin on erittäin miellyttävää käyttää sen suhteen.

Sormenjälkilukija sijaitsee oikeassa kyljessä.

Xperia 5 on huippupuhelimelle vaaditulla tavalla myöskin pölyn- ja vedenkestävä, sillä Sony on saanut laitteelle IP68-sertifikaatin. Puhelin on mahdollista teoreettisesti upottaa 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi, mutta on kuitenkin hyvä huomata, ettei puhelimen takuu kata nesteen aiheuttamia vahinkoja. Xperia 5 -puhelinta voi kuitenkin huoletta käyttää kovemmassakin vesisateessa ilman pelkoa siitä, että se hajoaisi. Vedenkestävyys on varsinkin Suomen epävakaassa säässä täydellinen lisäturva puhelimelle.

Etuosasta katsottuna Xperia 5 muistuttaa Xperia 1 -puhelinta, sillä Sony hyödyntää edelleen kapeaa mutta pitkää 21:9-kuvasuhteen näyttöpaneelia. Näytön alapuolella Sony on jättänyt hieman paksumman mustan kaistaleen, mutta se on silti pienempi kuin yläreunassa oleva kaistale. Näytön yläpuolella oleva kaistale on paksumpi sen takia, että Sony on laittanut sinne kaiken tarvittavan tekniikan. Näytön yläpuolella on muun muassa etukamera, ilmoitusvalo, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosasta Xperia 5 on erittäin pelkistetty, sillä Sony luottaa perinteiseen tasaiseen lasipintaan, eikä siihen ole tehty minkäänlaisia liukuvärjäyksiä. Takaosassa katse kiinnittyy erityisesti vasemmassa yläkulmassa olevaan kamera-alueeseen, joka tulee hieman muusta rungosta ulos. Kameroita siitä löytyy yhteensä kolme kappaletta ja näiden yläpuolella on LED-salama. Kameroiden oikealla puolella on NFC-logo, joka kertoo laitteen NFC-anturin sijainnin. Takaosassa on myös tuttu Sonyn logo sekä Xperia-logo.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden väliin Sony on lisännyt vielä sormenjälkilukijan, joka löytyy omasta syvennyksestään. Vielä näiden lisäksi puhelimen oikeassa kyljessä on erillinen kamerapainike, jollaista ei enää monestakaan nykyaikaisesta puhelimesta löydy. Xperia 5:n vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni ja alareunassa sijaitsee kaiutin, yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Xperia 5 -puhelimen suurin erovaisuus Xperia 1 -malliin löytyy näytöstä, sillä siitä on tehty nyt selvästi pienempi. Puhelimesta löytyy siis 6,1 tuuman näyttöpaneeli, jossa on isoveljestään tuttu 21:9-kuvasuhde, joka tekee laitteesta normaalia korkeamman sekä kapeamman. Näytön osalta Sony luottaa OLED-tekniikkaan, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli näytössä on 2560 x 1080 pikseliä. Näytössä on siis hyvä 449 pikselin tiheys, eli tarkkuus ei ole isoveljensä tasolla. Xperia 1 -mallissa Sony hyödyntää erittäin tarkkaa 4K-näyttöpaneelia.

Sony kutsuu 21:9-kuvasuhteen näyttöä nimellä CinemaWide Display, eli korkean kuvasuhteen avulla pyritään hakemaan luonnollista elokuvien katselukokemusta. OLED-tekniikan ansiosta näytön katselukokemus on hyvä ja samalla näytön värintoisto on hyvällä tasolla oletusasetuksien kanssa. Xperia 5:n näyttö on tuttua huippuluokkaa, joten edullisempaa huippupuhelinta etsiville Sony pystyy tarjoamaan varsin mukavan käyttökokemuksen myös näytön osalta.

Tekniikka on Xperia 5 -puhelimessa pitkälti samanlaista kuin Xperia 1 -puhelimessakin. Tehoista on siis vastaamassa Qualcommin viime vuoden huippupiiri Snapdragon 855, joka takaa erinomaisen suorituskyvyn.

Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640. Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin luvataan tarjoavan esimerkiksi 45 prosenttia nopeamman suorituskyvyn ja kuluttavan 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltävä versio. Lisäksi Adreno 640 tarjoaa 20 prosenttia paremman suorituskyvyn ja kuluttaa 30 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä (Snapdragon 845).

Suomessa myytävässä Xperia 5 -versiossa on mukavat 6 gigatavua LPDDR4X-RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua, mutta sitä on mahdollista laajentaa myös muistikortin avustuksella aina 512 gigatavuun asti. Sony hyödyntää Xperia 5:ssä valitettavasti vanhempaa UFS 2.1 -tekniikkaa, eikä kilpailijoiden huippupuhelimissa jo yleistynyttä nopeampaa UFS 3.0 -tekniikkaa.

Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa Xperia 5 -puhelimelle hyvän suorituskyvyn, josta ei puhti lopu kesken raskaimmassakaan käytössä. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Xperia 5 parjasi pitkälti samalla tavalla kuin muutkin samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista vertailla Xperia 5:n saamia pisteistä muun muassa hieman tuoreempaan Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 7T -puhelimen vastaaviin pisteisiin sekä Kirin 980 -piiriin perustuvan Honor 20 Pron pisteisiin.

Testitulokset
Sony Xperia 5 (SD855) Honor 20 Pro (K980) OnePlus 7T (SD855+)
AnTuTu (V8): 436 253 pistettä 291 920 pistettä 387 851 pistettä
Geekbench 4 (single): 3432 pistettä 3116 pistettä 3646 pistettä
Geekbench 4 (multi): 10 986 pistettä 9338 pistettä 10924 pistettä
Geekbench 5 (single): 720 pistettä ei tuloksia 770 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2582 pistettä ei tuloksia 2697 pistettä
PCMark 2.0: 9514 pistettä 7721 pistettä 10350 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 67 130 pistettä 36 103 pistettä 69 041 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 107 125 pistettä 43 280 pistettä 116 737 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 29 102 pistettä 22 844 pistettä 28 412 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4630 pistettä 2116 pistettä 6093 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5599 pistettä 2064 pistettä 6976 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2883 pistettä 2319 pistettä 4223 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytestien taulukosta nähdään, että pisteet ovat monessa testissä varten lähellä toisiaan, eikä eroa juurikaan ole Snapdragon 855- ja Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirien välillä. Kirin 980 -piiri näyttää suoriutuvan keskimääräistä heikommin, mutta Xperia 5:n pisteet ovat edelleen erinomaiset. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimien toimivuudesta, mutta ne kertovat suuntaa antavan teoreettisen kuvan suorituskyvystä. Päivittäinen käyttö on kuitenkin täysin erilaista kuin suorituskykytestit.

Äänentoiston osalta Xperia 5 tarjoaa tutun stereokaiuttimien ratkaisun, eli laitteen alareunasta löytyy pääkaiutin ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänentoisto on erittäin hyvällä tasolla ja kaiuttimien kautta on mielekästä kuunnella musiikkia pidempiäkin aikoja. Valitettavasti langallisien kuulokkeiden ystäville Xperia 5 ei tarjoa perinteistä kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä mukana tulevaan USB-C-liitäntään yhdistettävään kuulokeadapteriin tai vaihtoehtoisesti langattomiin kuulokkeisiin. Xperia 5 -puhelimessa on luonnollisesti myös Bluetooth 5.0 ja tuki aptX HD -äänipakkausmenetelmälle.

Yksi suurimmista pettymyksistä Xperia 5 -puhelimessa on värinäpalaute. Värinä tuntui jokseenkin halvalta, eikä se sovi mielestäni huippuluokan puhelimelle. Teknisen toteutuksen osalta hyvää on myös NFC-yhteyden löytyminen, sillä sen avulla Xperia 5 -puhelinta voidaan käyttää helposti esimerkiksi lähimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Sony on laittanut Xperia 5 -puhelimen sisälle 3140 milliampeeritunnin akun, joka kuulostaa nykymittapuulla varsin pieneltä. Yleisesti puhelimissa nähdään jo vähintään 4000 milliampeeritunnin akkuja, minkä vuoksi akulta ei voi kovin paljoa odottaa. Akku riittää yleisesti hyvin yhdeksi päiväksi, mutta kahta päivää se tuskin kestää kovemmalla käytöllä. Testijakson aikana iltaisin akkua oli yleisesti noin 20 prosenttia, minkä takia puhelin piti ladata joka yö.

Puhelimen mukana toimitetaan 18 watin pikalaturi, joka on varsin perinteinen. Usean kilpailevan huippupuhelimen mukana toimitetaan jo selvästi tehokkaampia latureita, joten Xperia 5 ei pääse tällä osa-alueella suuremmin yllättämään. Testijakson aikana testasimme laturin latausnopeuden ja tulokset testistä voi tarkastaa alapuolella olevasta kuvaajasta.

Sony Xperia 5 -puhelimen akun latausnopeus kuvaajana mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Xperia 5 -puhelimen akku latautui tyhjästä täyteen 100 minuutissa, eli yhdessä tunnissa ja 40 minuutissa. Akku latautui tasaista tahtia 40 minuutin ajan noin 67 prosenttiin, mutta tämän jälkeen latausnopeus hidastui selvästi. 90 prosentin varaustasoon lataamisessa kului yli 70 minuuttia ja viimeiset 10 prosenttia latautui 30 minuutissa.

Kuten yleisesti SuomiMobiilin testeissä, niin myöskin nyt Xperia 5:n kohdalla puhelin laitettiin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 5 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan varaus oli edelleen 100 prosentissa. Koska Sony hyödyntää AMOLED-näyttöpaneelia, niin luonnollisestikaan se ei muuttunut pakkasessa hyytelömäiseksi samanlailla kuin LCD-näyttöpaneelit. Jääkylmänä puhelimen lataaminen ei myöskään ollut mahdollista, sillä Sony oli estänyt sen ohjelmistollisesti turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli kohtalaista, eikä Xperia 5 pärjännyt samalla tavalla kuin monet muut huippuluokan älypuhelimet. 12 prosentin kuluminen ei kuitenkaan ole kovin suurta, jos verrataan keskiarvoon.

Pakkastestin perusteella Sony Xperia 5 kestää hyvin pakkasta ja käyttämisessä ei pitäisi olla ongelmia Suomen kylminä talvipäivinä. Ensimmäisessä testissä akun kulutus oli odotetulla tasolla ja toisella testauskerralla akkua kului jo hieman enemmän, mutta ei kuitenkaan huolestuttavan paljoa. Pakkanen ei myöskään tuottanut minkäänlaisia ongelmia puhelimen käyttöön.

Kamerat

Kameroiden osalta Xperia 5 on täysin identtinen kuin Xperia 1 -puhelin, joten Sony on päättänyt säilyttää monipuoliset huippuluokan kamerat myös edullisemmassa versiossa. Kameroita löytyy takaosasta peräti kolme kappaletta ja toteutus on varsin perinteinen. Kaikki kamerat ovat 12 megapikselin tasoisia, joista yksi on pääkamera, toinen ultralaajakulmakamera sekä kolmas on telekamera, joka kykenee 2x optiseen zoomaukseen.

Pääkamerana toimii siis 12 megapikselin sensori, jossa on f/1.6-aukko, 1/2,55” kennokoko, 1,6 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekamerana toimivassa 12 megapikselin sensorissa kerrotaan olevan f/2.4-aukko, 1/3,4” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Ultralaajakulmakameran 12 megapikselin sensorissa on f/2.4-aukko, 1/3,4” kennokoko sekä 1,0 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa ei ole siis optista kuvanvakainta tai edes vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Xperia 5:n kamerakokonaisuus on varsin perinteikäs, eikä siinä ole mitään suurempia yllätyksiä.

Takakamera lyhyesti:

  • Kolmoiskamera + LED-salama
  • Pääkamera (wide): 12 MP (26 mm, f/1.6, 1/2,55″, 1,4 µm, PDAF, OIS)
  • Telekamera: 12 MP (52 mm, f/2.4, 1/3,4”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 2x optinen zoom)
  • Ultralaajakulmakamera: 12 MP (16 mm, f/2.4, 1/3,4″, 1,0 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran kuvien laatu oli testijakson aikana positiivinen yllätys erityisesti hyvässä valaistuksessa, sillä Sonyn puhelimissa ei ole ollut enää pitkään aikaan kovinkaan erikoisia kameroita. Xperia 5 on kuitenkin poikkeus, sillä kuvat olivat hintaluokassaan hyviä. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on paljon yksityiskohtia, kohinaa varsin vähän ja värit taltioituivat hyvin luonnollisina. Heikossa valaistuksessa kuvattaessa pääkamera tuottaa myös hyvää jälkeä. Kohina kuitenkin tuttuun tapaan lisääntyy ja yksityiskohtia katoaa, mutta kokonaisuudessaan kuvat ovat hyviä. Kilpailijoiden puhelimista tuttua yökuvaustilaa ei Xperia 5 valitettavasti tarjoa, mitä voidaan pitää kameran pienenä miinuspuolena. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Xperia 5:n pääkameralla.

Telekamera ei ole kovin yleinen Sonyn puhelimissa, mutta Xperia 5 -puhelimesta löytyy niin sanottu telekameroiden isä, joka kykenee 2x optiseen zoomaukseen. Alun perin markkinoilla nähtiin juurikin vain 2x optiseen zoomaukseen kykeneviä telekameroita, jota voidaan pitää jo hieman vanhana ratkaisuna. Useat valmistajat ovat laittaneet huippupuhelimiinsa jo 3x tai jopa 5x optisen zoomauksen kykeneviä telekameroita. Tässä suhteessa Xperia 5 tulee siis hieman jäljessä. 2x optinen zoomaus on kuitenkin tarpeellinen, jos halutaan kuvata jotain kohdetta hieman lähempää, joten Xperia 5:n kameraratkaisu ei ole mikään huono valinta.

Telekameralla voidaan taltioida hyvin pitkälti yhtä laadukkaista kuvia kuin pääkameralla. Yksityiskohtia löytyy paljon, tarkkuus on hyvä, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on hyvä. Heikossa valaistuksessa telekameraa ei monessa tilanteessa edes käytetä, sillä Xperia 5 -puhelimessa Sony hyödyntää telekameraa vain hyvässä valaistuksessa, kun taasen heikommassa valaistuksessa zoomaus on toteutettu digitaalisesti pääkameran avulla. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla.

Ultralaajakulmakameraa kohtaan ei ollut testijakson aikana kovin suuria odotuksia, sillä yleisesti ultralaajakulmakamerat eivät ole olleet kovin erikoisia. Xperia 5 -puhelimessa ultralaajakulmakameran kuvien laatu ei pääse lähellekään pääkameran laatua, mutta kuvat eivät myöskään ole huonoja. Kamera kykenee teräviin otoksiin, vaikka siinä ei olekaan automaattista tarkennusta. Lähikuvien ottamiseen kamerasta ei ole, mutta esimerkiksi maisemakuvista tulee laadukkaita. Kuvien laatu on verrattain hyvä myöskin heikommassa valaistuksessa, mikä oli yllättävä huomata testijakson aikana.

Sony antaa puhelimen asetuksissa mahdollisuuden myös kuvien vääristyksien korjaamiseen. Asetuksista on mahdollista valita, halutaanko kuvasta mieluummin parempilaatuinen vai halutaanko kuvan vääristykset korjata automaattisesti. Testijakson aikana puhelimessa oli päällä vääristyksien automaattinen korjaus. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu ultralaajakulmakameralla.

Videokuvausta Xperia 5 kykenee taltioimaan korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, joten puhelimesta puuttuu monista kilpailijoista löytyvä 4K 60 fps -tuki. Videokuvauksen aikana on mahdollista vaihdella pääkameran ja telekameran välillä, mutta ultralaajakulmakameralla ei voida videota kuvata samanaikaisesti. Ultralaajakulmakameraa voidaan kuitenkin hyödyntää videoiden kuvaamiseen erillisessä kuvaustilassaan. Xperia 5:n kahden kameran optinen kuvanvakautus yhdessä elektroniseen kuvanvakautukseen tuottaa miellyttävän tasaista kuvaa.

Etukameran tarkkuus Xperia 5 -puhelimessa on vain 8 megapikseliä, mutta kyseinen kamera pystyy kuitenkin tuottamaan miellyttävän hyvää jälkeä. Selvä heikkous etukamerassa on tarkennuksen puute, sillä monissa huippupuhelimissa etukameroissa on jo automaattinen tarkennus. Etukameran kuvien laatu on hyvä ja se tuottaa varmasti monille kuluttajille tarpeeksi hyviä selfie-kuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa.

Xperia 5 -puhelimesta löytyvä kamerasovellus on kokonaisuudessaan varsin tuttua Sonyä, sillä muutoksia siihen ei ole tullut parin vuoteen. Sovelluksen aloitusnäkymässä on mahdollista vaihtaa pyyhkäisemällä valo- ja videokuvaustilojen välillä. Eri kameroiden välillä on mahdollista vaihdella zoomauspainikkeen avulla, jota kerran painamalla päästään telekameraan ja toisen painalluksen jälkeen päästään ultralaajakulmakameraan. Kameran manuaalisäätöihin on helppo päästä yhdellä painalluksella. Manuaalitilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (64-3200), suljinaikaa (1/4000 s – 30 s), tarkennusta sekä valaistusta. Manuaalitila on valitettavasti käytettävissä ainoastaan pääkameran kanssa.

Kamerasovelluksessa on myös Tila-painike, jonka takaa löytyy kameran ehkä hieman vähemmän käytetyt kuvaustilat. Tällaisia ovat muun muassa muotokuvaselfie, Google Lens, Bokeh-kuvaus, hidastus ja panoraama. Kokonaisuudessaan kamerasovellus tuntui olevan varsin yksinkertainen ja helppokäyttöinen, mutta ongelmana tuntui edelleen olevan sovelluksen hidas käynnistyminen.

Käyttöjärjestelmä

Sony esitteli Xperia 5 -puhelimen viime syksynä varusteltuna Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä, mutta puhelimelle on sittemmin tullut tarjolle Googlen tuorein Android 10 -versio. Testijakso suoritettiin kokonaisuudessaan Android 10 -käyttöjärjestelmällä, joten Xperia 5 -puhelimessa oli käytössä tuorein Android-versio. Sony aloitti Android 10 -päivityksen jakelun Xperia 5 -puhelimelle jo joulukuussa, mistä lisätietoja voi lukea täältä.

Suurin heikkous mielestäni Xperia 5 -puhelimen käyttöliittymästä löytyy heikoista optimoinneista 21:9-kuvausuhteen näyttöpaneelille. Itse käyttöliittymä toimii hyvin ja näyttää hyvältä uudella kuvasuhteella, mutta mitään konkreettisia ominaisuuksia korkealle näyttöpaneelille ei ole toteutettu. Ainoa oikeasti hyödyllinen ominaisuus on nyt kahden sovelluksen samanaikainen käyttäminen puhelinta pidettäessä pystyasennossa. Muun muassa YouTube-videota voi toistaa näytön kolmasosalla ja selata lopputilalla Twitteriä. Itse olisin toivonut Sonyn hyödyntävän huomattavasti enemmän uudenlaista kuvasuhdetta, jotta siitä olisi ollut todella edes hyötyä.

Android 10 -päivityksen jälkeen Xperia 5 -puhelimen käyttökokemus parani mielestäni selvästi. Androidin uusi eleohjattavuus paransi käyttökokemusta selvästi, minkä lisäksi yleinen käyttöliittymän sulavuus on aikaisempaa parempi. Testijakson aikana vastaan ei tullut suurempia ongelmia käyttöliittymän tai -järjestelmän kanssa. Xperia 5:n vahvuus on varsin puhdas Android-käyttöliittymä, jonka ansiosta Sony pystyy päivittämään puhelinta nopealla tahdilla. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimessa on asennettuna Googlen 1. joulukuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Yhteenveto

Sony Xperia 5 on mielenkiintoinen vaihtoehto huippuluokan älypuhelinta etsiessä. Erityisesti mielenkiintoisen puhelimesta tekee kompakti koko, sillä nykypäivänä vain harva huippupuhelin on yhtä pienikokoinen. Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen laadukkaaseen mutta samalla myös erittäin kevyeen toteutukseen. Vedenkestävyys antaa puhelimelle selvää lisäarvoa, sillä erityisesti Suomen vaihtelevissa keleissä siitä on paljon hyötyä.

Puhelimessa hyväksi todettiin myös näyttöpaneeli, monipuoliset kameraominaisuudet sekä huippuluokan suorituskyky. Puhelimen yksi vahvuuksista on myös Sonyn tarjoama vaikuttava ohjelmistotuki, sillä Xperia 5:lle on ollut tarjolla jo parin kuukauden ajan Android 10 -päivitys. Heikkouksiakin laitteesta löytyy. Niitä ovat muun muassa langattoman latauksen puute, 3,5 millimetrin kuulokeliittimen puuttuminen sekä halvalta vaikuttanut värinäpalaute.

Suomessa puhelin maksaa 799 euroa ja tarjolla on väriversiot punainen, musta ja sininen. Tarjolla on ainoastaan 6 + 128 gigatavun versio. Omassa hintaluokassaan puhelin tarjoaa hyviä ominaisuuksia, joita ovat muun muassa huippuluokan kamerat, OLED-näyttö sekä tehokas Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri. Suurimmat kilpailijat puhelimelle ovat todennäköisesti OnePlus 7T Pro sekä iPhone 11.

Xperia 5 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Sony Xperia 5

7.9

SuomiMobiilin testissä huippuluokan Sony Xperia 5 -älypuhelin. Puhelin tarjoaa hyviä ominaisuuksia 800 euron hintaluokassa.

Hyvää
  • Laadukas ja kevyt rakenne
  • IP68-sertifioitu
  • Hyvä näyttöpaneeli
  • Riittävästi tehoja
  • Perushyvä kamera hintaluokassaan
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimilla
  • Android 10 -päivitys jo tarjolla
Huonoa
  • Ei langatonta latausta
  • 3,5 millimetrin kuulokeliitin puuttuu
  • Heikkolaatuinen värinäpalaute
  • 21:9-kuvasuhteelle vain vähän todellista käyttöä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Luin jutun ja aloin pohtimaan, onko kertoja oikeasti käyttänyt kyseistä luuria?
    Teen itse aktiivisesti töitä puhelimilla ja havaitsin että assarini joka käyttää kyseistä luuria piti tätä selkeästi markkinoiden mukavimpana puhelimena käsiteltävyydeltävyydeltään. Arvioit myös kameroita aika niukasti vaikka ne on yksi puhelimen pääkohdista. Kenno on sen kokoinen että kuvan/ videon tarkkuus on jopa parempi kuin isossa osassa uusimpia lippulaivoja. Mielestäni sanahelinä hienoista megapixeleistä, järjesteltelmäpiireistä eivät tuota lisäarvoa juuri kenellekkään.
    Itse en käytä Xperiaa mutta toivoisin että näissä puhelin kertomuksissa olisi oikeasti vähän enemmän syvyyttä ja käytäntöä.

    Pahoittelut pitkästä kommentista ja toivottavasti ketään ei luokaantunut.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut