AndroidArvostelutHMDNokia

Testissä Nokia 1 – Ei HMD Globalin paras taidonnäyte

Nokia 1

Tällä kertaa tarkastellaan hieman tarkemmin HMD Globalin ensimmäistä Android Go -älypuhelinta, joka on samalla myös yhtiön halvin Nokia-puhelin. Kyseessä on tietysti Nokia 1, joka rantautui Suomessa myyntiin kesäkuun alussa 99 euron hintaan. Vaikka Nokia 1 on halpa, niin on myös sen tarjoamat ominaisuudet. Kyseessä ei ole puhelin, jollainen kannattaisi ostaa jonkin paremman tilalle, vaan kyseessä on puhelin esimerkiksi koulunsa aloittavalle lapselle tai iäkkäämmille ihmisille, jotka tarvitsevat käytettäväksi vain peruspuhelinominaisuudet.

Nokia 1 toimii siis loistavasti puheluihin sekä viestittelyyn vaikka WhatsAppilla, mutta muun muassa raskaampaan pelaamiseen tai hyvien kuvien ottamiseen puhelinta ei ole tarkoitettu. Suomessa Nokia 1 -puhelimen voidaan nähdä olevan hieman ylihinnoiteltu 99 eurolla, sillä budjettiin muutaman kympin lisäämällä saa huomattavasti parempaa tekniikkaa sekä parempia ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia 1 (TA-1047)
Mitat: 158.38 x 75.64 x 9.55 mm (kameran kanssa)
Paino: 131 g
Näyttö: 4.5 tuumaa (480 x 854) / 16:9-kuvasuhde
Suoritin: 4-ytiminen MediaTek MTK6737M (Mali-T720MP1)
Muisti: 1 gigatavu RAM-muistia 8 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 5 megapikselin pääkamera ja LED-salama / 2 megapikselin etukamera
Akku: 2150 mAh (mahdollista irroittaa)
Käyttöjärjestelmä: Android Go (Android 8.1 Oreo / kesäkuun tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / muistikorttipaikka
Liitännät:  3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin
Värit: Punainen ja sininen
Hinta: 99€

Laadultaan perinteinen 100 euron puhelin

Nokia 1 on valmistettu pääosin polykarbonaatista, joka on yleistä alle 100 euron puhelimissa. Käsituntumalta puhelin on hyvänoloinen. Se istuu käteen mukavasti pyöristettyjen muotojensa ansiosta ja muovisen takapinnan ansiosta laite ei tunnu ollenkaan liukkaalta. Koska Nokia 1 on kokonaan muovinen, niin myös tuntuma on hyvin muovinen. Puhelinta väänneltäessä on havaittavissa pientä natinaa, mutta peruskäytössä tällaista ei huomaa, jollei tarkoituksella vääntele puhelinta.

Huomattavin heikkous Nokia 1:n muovirungossa on naarmuuntuvuus. Testijakson aikana puhelimen takakuoreen ilmestyi huomattava määrä naarmuja, joka johtunee muovipinnan pehmeydestä. HMD Global myy puhelimelle kuitenkin erikseen Xpress-on -kuoria, joita on tarjolla useissa väreissä. Nokia 1 -puhelinta myydään Suomessa kuitenkin ainoastaan kahdessa päävärissä, jotka ovat sininen ja punainen. Erikseen ostettavilla Xpress-on -kuorilla laitteeseen saa kuitenkin pirteyttä sekä persoonallisuutta. Erikseen myytävät kuoret tämän hintaluokan puhelimessa eivät ole kovin yleisiä, jonka takia Xpress-on -kuoret näen HMD Globalin vahvuutena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 1 -puhelimen ilmoitetut mitat ovat 158.38 x 75.64 x 9.55 millimetriä, joten näytön kokoon (4,5 tuumaa) suhteutettuna koko on varsin kompakti, vaikka mitat voisivatkin olla vieläkin pienemmät. Painoa Nokia 1:lla on 131 grammaa.

Puhelimen etupuoli on varsin pelkistetty, sillä laitteessa ei ole kapasitiivisia navigointipainikkeita, vaan HMD Global tyytyy näytöllä toteutettuihin painikkeisiin. Näytön yläpuolelle on sijoitettuna valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke, etukamera sekä Nokia-logo. Näytön alapuolella on ainoastaan yksi mikrofoni. Puhelimen takapuolelle on sijoitettuna pieni kameraosa, jossa on itse kameran lisäksi LED-salama. Puhelimen takaosassa on myös Nokia-logo, sekä kaiutin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 1:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasen reuna on jätetty kokonaan tyhjäksi. Puhelimen painikkeiden tuntuma on hieman heikko, mutta tuntumaan myös tottuu. Puhelimen yläreunassa on tavallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja alareunaan on sijoitettu micro-USB-liitin. Koska Nokia 1 -puhelimen takakuori on irrotettavissa, niin myös akku on irrotettavaa mallia. Takakuoren alta löytyy kaksi nano SIM-korttipaikkaa sekä muistikorttipaikka, johon voi asettaa jopa 128 gigatavun muistikortin.

Tekniikka ei aivan 99 euron tasolla

Tekniikka ei ole Nokia 1 -puhelimen vahvin osa-alue. Toki puhelimessa on sen verran ”perustekniikkaa”, että sillä pystyy hoitamaan kaikki puhelimen perusseikat, muun muassa soittamisen ja viestittelyn ilman ongelmia.

Puhelimen tehoista huolehtii neliytiminen MediaTekin valmistama MTK6737M -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä samanlaisesta 1,1 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Nokia 1:ssä hoitaa Mali-T720MP1. Puhelimessa on 1 gigatavu RAM-muistia, joka tuntuu tänä päivänä varsin pieneltä. Tällä hetkellä Android-puhelimissa mennään jo 8 gigatavun RAM-muisteissa. Testijakson aikana toisinaan tuntui, ettei 1 gigatavu RAM-muistia riittänyt vaan tarvetta olisi ollut enemmällekin. Toki puhelimesta löytyvä Android GO -käyttöjärjestelmä on optimoitu juurikin 1 gigatavun RAM-muistillisille puhelimille, mutta silti toisinaan perusasioissa (sosiaalinen media ja kameran aukeaminen) tuntui kestävän kauan.

Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on 8 gigatavua, mutta vaihtoehtoisesti on mahdollista myös asettaa muistikortti, koska puhelimen sisäinen tallennustila tuskin riittää kovin pitkälle. Vapaana puhelimessa on noin 4 gigatavua tallennustilaa, joka tulee nopeasti täyteen muun muassa kuvista ja sovelluksista.

Akku Nokia 1 -puhelimessa on irrotettavaa mallia ja sen koko on 2150 milliampeerituntia. Akunkesto on puhelimessa kohtuullinen ja perustasoa, sillä testijakson aikana se tuntui kestävän reilun päivän ja toisinaan jopa kaksi päivää, jollei käyttöä ollut paljoa. Akku ladataan hyödyntäen micro-USB-latausliitintä, eikä puhelimessa ole tukea pikalataukselle. Akun latautumista saa odotella siis hyvän tovin.

Kameroiden osalta Nokia 1 ei tarjoa luonnollisesti mitään kovin erikoista. Puhelimen pääkamera on kooltaan 5 megapikseliä ja etukamera 2 megapikseliä. Pääkameran kaverina on yksi LED-salama, joka helpottaa kuvaamista muun muassa hämärässä. Koska 5 megapikselin pääkameralta ei voi odottaa paljoa, niin myös kuvien laatu oli odotetulla tasolla, eli varsin heikkoja. Alla on muutama kuva, jotka ovat taltioitu 5 megapikselin pääkameralla. Kuvista huomaa heti, ettei kyseessä ole kovin erikoinen kamera. Kuvat ovat kohtuullisia hyvässä valossa, mutta silti varsin epätarkkoja. Jos kameralle ei ole kuitenkaan kovasti käyttöä puhelimessa, niin satunnaisiin otoksiin Nokia 1 on varsin kykenevä.

Itse Nokia 1:n kamerasovellus on tuttu muista tämän vuoden uusista Nokia-puhelimista, tosin ilman Nokia Pro Camera -tilaa, joka on tarjolla tällä hetkellä vain ZEISS-brändätyissä Nokia-puhelimissa. Kamerasovelluksen aukeamisessa kestää pari sekuntia, jonka takia myös kuvattava kohde on usein myös jo mennyt pois. Sovellus on myös muutenkin hieman karsitumpi, siinä ei ole tuttua Bothie-ominaisuutta, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Nokia 8:n kohdalla.

Näytön tarkkuus voisi olla myös parempi

Näyttö on Nokia 1 -puhelimessa 4,5 tuumaa ja tarkkuutta sillä on 480 x 854 pikseliä, joka tekee 218 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis varsin olematon verrattuna nykypäivän QHD-näyttöihin. Nokia 1:n näytöstä voi tarkasti katsomalla erottaa yksittäisiä pikseleitä, mutta se ei ole varmasti kovin suuri ongelma.

Koska näyttö on IPS LCD -paneeliin perustuva, niin puhelimessa on varsin hyvät katselukulmat. Sisätiloissa Nokia 1:n näytön kirkkaus riittää hyvin, mutta kirkkaassa auringossa on suuria haasteita luettavuuden suhteen. Värintoiston osalta Nokia 1 mielestäni alisuoriutuu, sillä värit tuntuvat liian haaleilta.

Android Go – Toimiva viritys

Android, Android One, Android Go… Vaikka HMD Global on käyttänyt aina puhelimissaan ”puhdasta Androidia”, niin yhtiön puhelimissa on kuitenkin nähty kolmea eri Androidia. Alun perin puhelimissa oli kaikkien tuntema Android, mutta tänä vuonna lähes kaikissa uusissa laitteissa on nähty Android One, joka tarkoittaa käytännössä puhdasta Androidia. Nyt Nokia 1:ssä käytetään Android Go -versiota, joka on ”kevennetty Android”.

Nokia 1:ssä ei ole siis juurikaan HMD Globalin omia lisäyksiä, vaan ainoastaan mukaan on tuotu valmistajan oma kamerasovellus sekä tukisovellus. Android Go eroaa normaalista Androidista siitä, että vakiosovellukset on niin sanottuja Go-versioita, eli karsitumpia ja kevyempiä. Puhelimessa on muun muassa asennettuna Files Go, Gmail Go, Google Go sekä Maps Go, jotka ovat kaikki kevennettyjä versioita. Yhteensä käyttöjärjestelmä ja sovellukset vievät vakiona noin 4 gigatavua tallennustilaa puhelimen 8 gigatavusta.

Testijakson aikana puhelin sai pari päivitystä ja viimeisin päivitys toi mukanaan kesäkuun tietoturvakorjauksen. Puhelimessa on vakiona Android 8.1 Oreo, joten HMD Global ei ole pettänyt päivityslupaustaan myöskään halvan Nokia 1 -mallin kohdalla.

Yhteenveto – hinnoittelu ei vakuuta

Nokia 1 -puhelimen myyntipakkauksesta löytyy kaikki tarpeellinen.

Mielestäni HMD Global on mennyt täysin metsään Nokia 1 -puhelimen hinnoittelun kanssa. 99 euroa on liikaa verrattuna siihen, että vain muutaman kympin panostamalla lisää saa huomattavasti paremman puhelimen jo Nokian omasta valikoimastakin. Esimerkiksi Nokia 5 (2017) -puhelimen hinta on arvostelun  kirjoitushetkellä vain 149 euroa ja kyseessä on monilta osin huomattavasti parempi puhelin. Jos Nokia 1:n hinta olisi lähempänä 50 euroa kuin 100 euroa, niin kyseessä voisi hyvinkin olla varteenotettava vaihtoehto, jos hakusessa on todella halpa Android-luuri esimerkiksi väliaikaiseksi puhelimeksi ennen kalliimman ostamista.

Tällä hetkellä Nokia 1 -puhelinta voi suositella koulunsa aloittavalle lapselle ensimmäiseksi puhelimeksi tai jo iäkkäämmälle henkilölle, joka tarvitsee käyttöönsä vain puhelu- ja viestiominaisuudet sekä sutunnaisen verkkoselaamisen.

Erityisiä vahvuuksia puhelimessa on tuore Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android GO -versioon, joka on siis hieman perinteistä Android-versiota kevyempi ja suunniteltu juurikin Nokia 1:n kaltaisille laitteille. Myös vahvuudeksi voidaan katsoa puhelimen kompakti koko sekä vaihdettavat Xpress-on -kuoret, jollaisia ei kilpailevat puhelimet Suomessa tarjoa.

Yhteenveto

4

Hyvää
  • Puhdas Android Go toimii sulavasti (Android 8.1 Oreo)
  • Muotoilu ja koko
Huonoa
  • Tekniikka hieman alimitoitettua
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • Pehmeä polykarbonaatti naarmuuntuu herkästi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Paska sivu

  2. Minua jäi ihmetyttämään, että miksi henkilön tulee olla iäkäs, jos käyttää vähemmän ominaisuuksia? Siis, jos on nuori, eikä käytä kovinkaan paljon ominaisuuksia, joutuu hankkimaan kalliimman puhelimen?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android