ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 8110 4G – Banaanipuhelimen paluu nykyaikaisella tekniikalla

Tällä kertaa päästiin tutustumaan hieman erilaiseen uutuuspuhelimeen: HMD Globalin tuoreimpaan peruspuhelimeen, joka kantaa nimeä Nokia 8110 4G. Kyseessä on uusittu versio legendaarisesta Nokia 8110 -puhelimesta, joka julkaistiin vuonna 1996 ja joka on päässyt mukaan myös Matrix-elokuvaan.

Mielenkiintoista uusitussa Nokia 8110 4G -puhelimessa on kaareva banaanimainen muotoilu sekä liu’utettava kansi. Lisäksi laite on peruspuhelimeksi varusteltu varsin nykyaikaisella tekniikalla, mikä mahdollistaa myös KaiOS-käyttöjärjestelmän hyödyntämisen. KaiOS tarjoaa monia älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia peruspuhelimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Nokia 8110 4G toimitetaan kaksiosaisessa myyntipakkauksessa, joista ensimmäisessä osassa on läpinäkyvään muoviin pakattuna itse puhelin. Tämän alapuolella on vaalea pahvista valmistettu osa, jonka ulkopuolta koristaa retromaiset kuvat sekä Nokia 8110 4G:n mallinimi. Myyntipakkauksen pohjassa on listattuna puhelimen tärkeitä ominaisuuksia.

Itse pahvisen myyntipakkauksen sisältä löytyy käyttöohjeet usealla kielellä, Nokia-merkkiset perusnappikuulokkeet sekä micro-USB-mallinen laturi. Näiden lisäksi paketista löytyy myös puhelimen akku. Itse myyntipakkaus on varusteltu puhelimen käytönaloitukseen tarvittavilla tarvikkeilla, eikä mukana ole juurikaan ylimääräistä.

Ulkoisesti mukavaa vaihtelua

Nokia 8810 4G:n erottaa jo kaukaa erityisesti, jos kyseessä on banaanin keltainen väriversio. HMD Global on valmistanut puhelimen kokonaan polykarbonaattimuovista, joka takaa hyvän tuntuman peruspuhelimelle. Lisäksi on varmaa, että käyttäessä Nokia 8110 4G -puhelinta herättää varmasti muiden ihmisten mielenkiinnon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntumaltaan kyseessä on muovinen puhelin, mutta tuntuma on kuitenkin tarpeeksi laadukas peruspuhelimelle. Puhelinta taivuteltaessa on havaittavissa pientä periksi antoa sekä natinaa, mutta nämä annettaneen anteeksi peruspuhelimissa. Erityisesti laatutuntumaan vaikuttava seikka on näytöstä puuttuva likaa hylkivä pinnoite. Nokia 8110 4G:n muovinen näyttö tuntuu olevan aina rasvainen.

Itse puhelimen etuosa on nähtävissä näyttö, Nokian logo sekä puheluihin käytettävä kuuloke. Näytön alapuolella on alaspäin liu’utettava kansi, joka on peittämässä näppäimistöä. Kannen liu’uttamalla pois päältä esille tulee siis perinteisen peruspuhelimen painikkeet. Näppäimistöä suojaavalla kannella on myös oma ideansa, joka on otettu suoraan alkuperäisestä Nokia 8110 -puhelimesta. Liu’uttamalla kantta voi sekä vastata puheluun että lopettaa puhelun. Nokia 8110 4G:n takaosassa on kamera, jonka yläpuolella on yksi LED-salama. Kameran alapuolella on laitteen kaiutin sekä Nokia-logo. HMD Global on tehnyt puhelimesta avattavan, minkä ansiosta akun saa irti, kun takakuori otetaan pois. Takakuoren alapuolelta löytyy myös paikka micro- ja nano-SIM-korteille sekä muistikortille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 8110 4G:n oikeasta kyljestä löytyy ainoastaan virtapainike, jonka tuntuma on valitettavasti varsin olematon. Puhelimen vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Laitteen alareunaan on sijoitettu yksi mikrofoni, kun taasen yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä micro-USB-latausliitin.

Nykyaikaista tekniikkaa peruspuhelimessa

Nokia 8110 4G on peruspuhelin eikä mikään muu. Vaikka kyse onkin peruspuhelimesta, niin HMD Global on onnistunut pakkaamaan puhelimen sisuksiin mielenkiintoista tekniikkaa. Puhelin tukee muun muassa 4G LTE -yhteyksiä, mikä tekee siitä Suomen markkinoilla varsin uniikin peruspuhelimen. Toki muun muassa Intiassa 4G-yhteydet peruspuhelimissa on jo varsin yleisiä, mutta muualla maailmassa ollaan tyydytty viime vuosina vain 2G- tai 3G-puhelimiin. Nokia 8110 4G tukee myös WLAN-yhteyksiä, minkä lisäksi siitä löytyy tuki myös puhelimen oman netin jakamiseen muille laitteille.

Tehoista on vastaamassa kaksiytiminen Qualcommin 205 Mobile Platform -järjestelmäpiiri, joka on suunniteltu käytettäväksi 4G-yhteyksillä varustelluissa peruspuhelimissa. Järjestelmäpiiri koostuu kahdesta 1.1 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A7-piiristä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 304. RAM-muistia HMD Global on asettanut puhelimeen 512 megatavua, kun taasen sisäistä tallennustilaa on 4 gigatavua. Tallennustilaa on mahdollista saada lisää muistikortin avustuksella, joka voi olla korkeintaan 32 gigatavua suuri. Teknisen toteutuksen osalta Nokia 8110 4G on kuin nykyaikainen peruspuhelin, joka lähenee selvästi aivan halvimpia älypuhelimia. Akunkeston osalta luotetaan 1500 milliampeeritunnin irrotettavaan akkuun, joka takaa muutaman päivän akunkeston.

Kameroita Nokia 8110 4G:ssä on yksi ja se sijaitsee puhelimen takaosassa. Kameran kooksi on ilmoitettu 2 megapikseliä ja sen kaveriksi on liitetty yksi LED-salama. Kamera on siis tuttua peruspuhelintasoa, eli mitään suuria yllätyksiä ei ole luvassa. Kuvat ovat kohtuullisen hyviä, mutta nykyisten edullisienkaan älypuhelimien tasolle ei päästä. Alla on muutama otos, jotka on taltioitu Nokia 8110 4G -puhelimella.

Testin aikana olisin toivonut ehkä myös etukameraa, joka on jo nykyisin jokaisessa älypuhelimessa. Miksei etukameraa ole tuotu jo jossain muodossa peruspuhelimiin? Ehkäpä HMD Global ottaa vinkistä opikseen ja tuo myös etukameran tulevaisuudessa peruspuhelimeen.

KaiOS on monipuolinen käyttöjärjestelmä peruspuhelimelle

KaiOS on allekirjoittaneelle täysin uusi tuttavuus, enkä ole siihen törmännyt aikaisemmin. Nokia 8110 4G on varusteltu siis KaiOS-käyttöjärjestelmällä, joka on luotu käytettäväksi nykyaikaisissa peruspuhelimissa.

Nokia 8110 4G -puhelimessa KaiOS on varsin toimiva ja monipuolinen, vaikka se ei tunnu aina perinteiseltä peruspuhelin käyttöjärjestelmältä. Käyttöjärjestelmän toiminta periaate on pitkälti samanlainen kuin esimerkiksi HMD Globalin Nokia 3310 -puhelimessa, mutta erityisesti asetuksissa on huomattavissa eroa. Asetuksia löytyy niin VoLTE:lle, WLANille kuin mobiiliverkon jakamiselle. Asetuksista löytyy myös lukuisia muita perusasetuksia, joiden lisäksi on löytyy asetukset puhelimen päivittämiselle. Totta se on, vaikka kyseessä on peruspuhelin, niin se on päivitettävissä aina kun HMD Global julkaisee uuden ohjelmistoversion. Testijakson aikana puhelin ei kuitenkaan saanut yhtään päivitystä.

Oletuksena Nokia 8110 4G -puhelimeen on asennettu lukuisia sovelluksia. Mukana tulevat sovellukset ovat Puheluloki, Osoitekirja, Kauppa, Viestit, Kamera, Snake, YouTube, Google Assistant, Musiikki, Galleria, FM-radio, Selain, Sähköposti, Kello, Video, Google, Google Maps, Kalenteri, Muistiinpano, Laskin, Äänitys sekä Yksikkömuunnin. Sovelluksia löytyy oletuksena siis varsin kattavasti ja mukana on myös älypuhelimista tuttu YouTube sekä esimerkiksi Google Maps. Näiden Googlen sovelluksien toiminta on kuin älypuhelimista, joten niissä ei ole sinällään mitään erikoista. Toki se on erikoista, että ne löytyvät peruspuhelimesta.

KaiOS pitää sisällään myös sovelluskaupan, jonka sovellusvalikoima on valitettavasti tällä hetkellä varsin minimaalinen. Tätä artikkelia kirjoittaessa kaupasta löytyy 11 peliä, yksi apuohjelma (Sää) sekä yksi yhteisöpalvelu (Twitter). Puhelimelle on lupailtu myös WhatsApp-pikaviestipalvelua, joka olisi loistava lisäys puhelimeen.

Testijakson aikana KaiOS osoittautui varsin monipuoliseksi käyttöjärjestelmäksi peruspuhelimessa, minkä vuoksi herääkin kysymys: onko käyttöjärjestelmä sittenkin liian monipuolinen? Peruspuhelimet on suunnattu pääasiassa iäkkäämmille ihmisille tai ensimmäiseksi puhelimeksi lapselle. Tämän takia käyttöliittymä saattaa myös olla hieman liian sekava, jos on tottunut perinteisempään peruspuhelimien käyttöliittymään.

Yhteenveto

Testijakson aikana Nokia 8110 4G oli varsin mielenkiintoista vaihtelua. HMD Global on onnistunut tuomaan mukaan jotain vanhaa Nokiaa sekä uutta Nokia-tyyliä. HMD Globalilla on ollut uusitun Nokia 8110 4G:n kanssa ideana tuona markkinoille hieman historian havinaa sekä herättää mielenkiintoa erityisesti yhtiön älypuhelimia kohtaan. Tällä tarkoitan siis sitä, että viime vuoden Nokia 3310 ja tänä vuonna esitelty Nokia 8110 4G ovat selvästi HMD Globalille tärkeitä peruspuhelimia, jotka toimivat omanlaisena markkinointinaan yhtiön muille puhelimille, sillä uudet Nokian peruspuhelimet ovat saaneet mediassa valtavaa huomiota.

Peruspuhelimena Nokia 8110 4G on toimiva ja varmasti yksi edistyksellisimmistä. Suomessa puhelimelta löytyy hintaa 79 euroa, mikä on mielestäni hieman liikaa. HMD Global tarjoaa Suomessa 99 eurolla Nokia 1 -älypuhelinta, joka tarjoaa selvästi laajempia ominaisuuksia kuin Nokia 8110 4G. Mielestäni siis 20 euron hintaero on liian pieni ja hinnoittelun pitäisi olla esimerkiksi 59 euroa. Suomessa puhelinta myydään kahdessa värissä, jotka ovat musta ja testissä käväissyt keltainen.

Yhteenveto

6.7

Hyvää
  • Erikoinen muotoilu
  • Hyvä akunkesto
  • Monipuolinen KaiOS (varauksin)
Huonoa
  • Virtapainikkeen huono tuntuma
  • Korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Tuo mikrofoni on aivan väärässä paikassa. Sen pitäisi olla tuon luukun päässä, jotta se tunkisi suoraan lähemmäs suuta, kuten originaalissa. Antaa halvan vaikutelman tuo mikrofonin reikä tuos rungossa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut