ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia Portable Wireless Speaker 2 – vakuuttaa ekologisuudella ja vedenkestävyydellä, mutta ei äänellä

Nokia Portable Wireless Speaker 2

HMD Global on tunnettu erityisesti Nokia-puhelimista, mutta samalla yhtiö on julkistanut useita erilaisia Nokia-brändiä kantavia lisälaitteita. Yksi näistä on syksyllä esitelty Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiutin.

Uutuuskaiutin tarjoaa kompaktissa, mutta myös ekologisessa paketissa melko perinteisiä ominaisuuksia. HMD Global kehuskelee käyttäneensä pelkästään kierrätettyjä materiaaleja laitteen valmistukseen. Kaiuttimen luvataan tarjoavan myös hyvän äänenlaadun, vedenkestävyyden sekä pitkän akunkeston.

SuomiMobiilissa Nokia Portable Wireless Speaker 2 on ollut testattavana muutaman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa mihin kaiuttimesta oikeasti on. Alapuolella on listattuna kaiuttimen tärkeimpiä teknisiä tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiuttimen tekniset tiedot

 • Elementti: 1x 5W 45 mm kaiutinelementti
 • Yhteys: Bluetooth 5.1, AUX, microSD
 • Akunkesto: 1200 mAh, 22 tuntia musiikintoistoa
 • Ohjattavuus: Fyysiset painikkeet
 • Lataus: USB-C-lataus
 • Muuta: Tukee yhteyttä toiseen kaiuttimeen
 • Mitat: 90 x 90 x 74 mm
 • Paino: 225 g
 • Vedenkestävyys: IPX7
 • Väriversiot: Cloudy Blue
 • Hinta: 59,99 euroa

Ekologisesti suunniteltu

HMD Global on viime vuosina panostanut monissa tuotteissaan ekologiseen toteutukseen, joka nähdään nyt myös Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiuttimen kanssa. Kaiuttimen rakenteen luvataan olevan valmistetun 100 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista.

Esimerkiksi muovirunko ja alumiininen kaiutinverkko ovat 100 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista. Lisäksi kaiuttimen kuminen pohja on valmistajan mukaan luonnonkumia. Kierrätettyjen materiaalien käyttöä ei suuremmin kaiuttimesta huomaa, joka on tietysti hyvä asia. Kaiuttimesta on vain yksi väriversio, joka on sininen Cloudy Blue. Mielestäni kaiutin tuntui olevan enemmän harmaa kuin sininen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiuttimen yleinen muotoilu on melko perinteinen. Kaiutin on suunnattu ylöspäin ja alaosasta basso pääsee ulos. Kaiuttimen reunoilla on kuminen nauha, jossa on tarvittavat painikkeet. Painikkeet ovat virta, äänenvoimakkuus (ylös/alas), play-painike sekä toistotilan painike. Lisäksi painikkeiden rinnalla on kaksi LED-valoa, joista toinen osoittaa latauksen tilan ja toinen Bluetooth-yhteyttä.

Erillisen luukun takaa löydetään vielä perinteikäs 3,5 mm aux-liitin, jonka avulla kaiutin voidaan yhdistää myös langallisesti. Lisäksi mukana on USB-C-latausliitin. Näiden alapuolella on myös muistikorttipaikka, jonka kautta voidaan myös toistaa musiikkia. Kaiuttimen ulkopuolella on vielä myös rannehihnaa varten reikä sekä myös Nokia-logo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaiuttimen alaosassa on listattuna tarvittavia tietoja pienellä präntillä. Nokia Portable Wireless Speaker 2:n alaosaan HMD Global on tuonut myös kumin, jonka pitäisi pitää kaiutin paremmin paikallaan esimerkiksi pöydällä. Testijakson aikana itse huomasin kumipohjan olevan yllättävän liukas, eikä se kaiutinta kovin hyvin paikallaan pitänyt. Toki siitä on hyötyä, mutta itse olisin kaivannut hieman parempaa pitoa.

Testijakson aikana itse tykkäsin kaiuttimen kompaktista toteutuksesta. HMD Global on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 90 x 90 x 74 millimetriä. Lisäksi painoa on noin 225 grammaa. Kaiutinta on tämän ansiosta helppo pitää mukana, eikä se vie liikaa tilaa.

Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiuttimen yksi selvistä vahvuuksista on IPX7-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Kaiutinta ei ole suojattu pölyltä, mutta sen voi ottaa vedenkestävyyden ansiosta mukaan esimerkiksi uima-altaalle. IPX7-luokitus takaa, että kaiutin voidaan upottaa kokonaan veteen jopa yhden metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vaikka itse en varmasti kaiutinta upottaisi veteen, niin vedenkestävä rakenne antaa mahdollisuuden käyttää laitetta vapaammin.

Äänenlaatu ei vakuuta

Mielestäni yksi pettymys kaiuttimessa on äänenlaatu. HMD Global on selvästi panostanut ekologiseen ajatteluun enemmän kuin itse pääominaisuuteen. Toki kun otetaan huomioon 60 euron hintapiste, niin kovin kummoista ääntä ei kannata odottaa. Olen kuitenkin itse myös käyttänyt saman hintapisteen kaiuttimia, jotka ovat tarjonneet selvästi paremman äänenlaadun musiikin kuuntelua varten.

HMD Global on itse kuvaillut Nokia Portable Wireless Speaker 2 -kaiuttimen äänenlaatua hyvin vähän ja esimerkiksi tuotesivulla laitteessa kerrotaan olevan ”voimakas ääni”. Kovin suuria odotuksia valmistaja ei edes itse äänenlaadulle aseta. Kaiuttimen sisällä on yksi 45 mm kokoinen 5 watin tehoinen elementti.

Äänenlaatu on melko purkkimainen, eli ei kovinkaan tasapainoinen. Kaiuttimen kautta puhe ja laulu kuuluvat hyvin. Bassoa ei ole kovinkaan paljoa saatu mukaan, jonka lisäksi jotkin ylemmät äänitasot jäävät puuttumaan. Ääntä kaiuttimesta kuitenkin lähtee paljon.

Mielestäni kaiutin on suunniteltu enemmän esimerkiksi puheluita ajatellen, jota tukee myös kaiuttimesta löytyvä sisäänrakennettu mikrofoni. Musiikin kuuntelu on hieman toissijainen käyttökohde laitteelle, sillä ainakaan itse en kokenut laadun olevan niin hyvä, että kaiutin toimisi itselle päivittäisenä laitteena musiikin kuuntelua varten.

Nokia Portable Wireless Speaker 2 tukee myös kahden samanlaisen kaiuttimen yhdistämistä toisiinsa, jolloin päästään kokemaan stereoääni. Valitettavasti testijakson aikana ominaisuutta ei testattu, sillä käytössä oli vain yksi kaiutin.

Ensisijaisesti kaiutin on suunniteltu langattomaksi. Nokia Portable Wireless Speaker 2 pitää sisällään Bluetooth 5.1 -yhteyden. Testijakson aikana yhteyden kanssa ei havaittu ongelmia. Itse olisin kaivannut kaiuttimeen NFC-tukea, jolla yhdistäminen olisi ollut helpompaa. Nyt prosessi on tehtävä melko manuaalisesti vaikeimman kautta. Kaiuttimessa voidaan toistaa ääntä myös aux-liittimen kautta langallisesti tai suoraan microSD-muistikortilta. Kyseessä on mukavia lisätoimintoja tässä hintapisteessä.

Akunkesto kaiuttimessa on valmistajan mukaan 22 tuntia. Tässä kokoluokassa akunkesto kuulostaa hyvältä ja sitä se tuntui testijakson aikana olevankin. Pitkän käyttöajan ansiosta kaiutinta ei tarvitse olla jatkuvasti lataamassa. Akun varaustaso saadaan Android-puhelimissa näkymään Bluetooth-asetuksiin. Lataus tapahtuu perinteiseen tyyliin USB-C-liittimen kautta.

Nokia Portable Wireless Speaker 2 ei ole mitäänkään kovin älykäs kaiutin. Mukaan ei ole saatu minkäänlaisia älytoimintoja, mutta niitä tuskin voikaan odottaa tässä hintapisteessä. Toki itse haluaisin nähdä HMD Globalilta jonkinlaisen hallintasovelluksen äänituotteille, joka puuttuu edelleen. Sovelluksen kautta olisi hienoa päästä näkemään laitteen akunvaraus, säätää joitakin asetuksia sekä esimerkiksi päivittää ohjelmisto tai optimoida taajuuskorjainta. Nyt kokemus tuntuu hieman keskeneräiseltä.

Hieno idea, mutta vaatii vielä työstämistä

Nokia Portable Wireless Speaker 2 on odotettu tuote Nokia-mallistoon ja matkakaiuttimille on aina kysyntää. Valitettavasti HMD Global on tuonut kaiuttimen myyntiin mielestäni hieman keskeneräisenä ja suurin heikkous löytyy pääominaisuudesta, eli äänenlaadusta.

Äänenlaatu ei ollut mitenkään erikoinen edes tässä hintaluokassa, mutta kaiuttimesta on iloa esimerkiksi puheluita ajatellen. Nokia Portable Wireless Speaker 2 tuntui myös keskeneräiseltä siitä syystä, ettei HMD Global tarjoa minkäänlaista hallintasovellusta, vaan kyseessä on melko manuaalinen kaiutin.

Paljon hyvääkin kaiuttimesta löytyi. Itse tykkäsin erityisesti ekologisesta lähestymistavasta ja yksi merkittävä vahvuus on vedenkestävä viimeistely. IPX7-luokitus antaa kaiuttimen käytölle todella paljon vapauksia. Nokia Portable Wireless Speaker 2 tarjoilee lisäksi hyvän akunkeston, joka on varmasti monille täysin riittävä. Kaiuttimessa on myös mahdollisuus yhdistää kaksi samanlaista kaiutinta toisiinsa, joka ei ole itsestäänselvyys tässä hintapisteessä. HMD Global on myös onnistunut hinnoittelemaan kaiuttimen kilpailukykyisesti.

Nokia Portable Wireless Speaker 2 ei ole kovinkaan laajasti saatavilla, vaan sen pystyy tilaamaan HMD Globalin omasta verkkokaupasta Nokia.com-sivustolta. Kaiuttimen hinta on 59,99 euroa.

Hyvää

 • Ekologinen lähestymistapa + IPX7-luokitus
 • Hyvä akunkesto
 • Voidaan yhdistää toiseen kaiuttimeen
 • Edullinen hinnoittelu

Huonoa

 • Äänenlaatu ei ole parhaimmillaan musiikkia varten
 • Ei minkäänlaista hallintasovellusta

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut