Suomalainen HMD Global on jo yli vuoden verran ollut mukana tablettimarkkinoilla. Vuoden 2021 syksyllä esitiin ensimmäinen Nokia T20 -tabletti, jonka jälkeen markkinoilla nähtiin kompaktimpi Nokia T10. Loppuvuodesta HMD Global on julkaissut toisen sukupolven tablettinsa, joka kantaa nimeä Nokia T21.
Nokia T21 jatkaa Nokia T20:n jalanjäljissä, mutta uutuusversiossa HMD Global on pyrkinyt paikkaamaan puutteita edeltäjämallista. Tabletissa on reilun 10 tuuman kokoinen näyttöpaneeli sekä Unisocin kehittämä edullinen T612-järjestelmäpiiri. Tabletissa on myös kaksi 8 megapikselin tasoista kameraa, kookas 8200 milliampeeritunnin akku sekä stereokaiuttimet.
Suomessa Nokia T21 on tullut saataville marraskuussa 2022 kahdessa versiossa. Tabletin 4 + 64 gigatavun Wifi-versio maksaa 269 euroa ja vastaavasti 4 + 128 gigatavun LTE-versio maksaa 299 euroa. Tabletista on ainoastaan yksi väriversio, joka on harmaa Charcoal Grey.
SuomiMobiilissa Nokia T21 -tablettia on testattu reilun viikon verran ja nyt on aika tarkastaa arvostelun muodossa, mihin tabletista todellisuudessa onkaan. Tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin tärkeimmät tiedot.
Nokia T21 (TA-1495) | |
---|---|
Mitat: | 247.5 x 157.3 x 7.5 mm |
Paino: | 466.2 g |
Rakenne: | alumiini / muovi / lasi edessä |
Näyttö: | 10.36 tuumaa / 2K (2000 x 1200) / 5:3-kuvasuhde / LCD / 60 Hz / 360 nitiä / Active Pen -tuki |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Unisoc T612 (2x 1.8 GHz Cortex-A75 & 6x 1.8 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali G57 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4x) / 64 tai 128 Gt (eMMC 5.1) sisäistä tallennustilaa / muistikorttipaikka max. 512 Gt |
Takakamera: | 8 megapikseliä (AF) + LED-salama |
Etukamera: | 8 megapikseliä (FF) |
Akku: | 8200 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + Android One (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Single-SIM / 18 watin pikalataus (ei laturia mukana) / stereokaiuttimet |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Kuulokeliitin / stereokaiuttimet / Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin |
Värit: | Harmaa (Charcoal Grey) |
Hinta: | 269 € (Wi-Fi / 4 + 64 Gt) / 299 € (LTE / 4 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
HMD Global toimittaa Nokia T21 -tabletin varsin tutussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkauksen päälipuolta koristaa kuva tabletista sekä laitteen mallinimi, Nokia-logo sekä Android-logo. Pakkauksen takaosassa on myös tabletin kuva sekä listattuna joitakin tärkeimpiä teknisiä tietoja. Myyntipakkauksen ulkopuolelta käy ilmi myös tabletin päivityslupaus, IMEI-tiedot, väriversio sekä muistiversio.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Nokia T21 -tabletti paperiin käärittynä. Tabletin alapuolella olevasta pahvitaskusta löytyy pikakäyttöopas usealla eri kielellä sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Laturia ei enää tabletin mukana toimiteta. Myyntipakkaus pitää sisällään myös metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun.
Nokia T21:n ostajat saavat siis perusasiat mukana, mutta ei kuitenkaan mitään suuria yllätyksiä. Laturista HMD Global on luopunut Suomessa myytävässä versiossa, vaikka joissakin maissa se edelleen tuleekin mukana. Monilta laturi löytyy varmasti jo entuudestaan, joten tehottoman laturin toimittaminen tabletin rinnalla ei ole välttämättömyys.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Nokia T21 -tabletin kanssa HMD Global on lähtenyt hieman uudistamaan muotoilua, vaikka yleisessä toteutuksessa on paljon tuttua. Tabletin rakenteessa käytetään edelleen pääasiassa alumiinia, mutta mukaan on saatu hieman enemmän muovia kuin aikaisemmin. HMD Global tarjoaa tablettia vain yhdessä väriversiossa, joka on harmaa Charcoal Grey.
HMD Global ei ole juurikaan lähtenyt muokkaamaan Nokia T21 -tabletin käsituntumaa verrattuna edeltäjään, joka on mielestäni hyvä asia. Itse tykkäsin tabletin tarjoamasta tuntumasta ja mattapintainen alumiini kruunaa kokemuksen. Alumiini tuo mukanaan hieman premium-tuntumaa ja se on selvästi parempi materiaali kuin muovi. HMD Globalin mukaan laitteen muoviosat ovat valmistettu 60 prosenttisesti kierrätetystä muovista.
Nokia T21:n yläreunaan on tuotu tällä kertaa aikaisempaa leveämpi muovikaistale takaosaan, joka vahvistaa antennien toimivuutta. Muovikaistale on hieman vaaleampi kuin alumiini, joka tuo rakenteeseen mielenkiintoisen kaksisävyisen toteutuksen. Muovi ei kuitenkaan heikennä laitteen laatuvaikutelmaan, vaan Nokia T21 on silti erittäin vaikuttava rakenteen osalta. Alumiinin ja näyttölasin väliin HMD Global on toteuttanut myös paksun mustan muovikaistaleen, joka ei varmasti ole suuri ongelma tässä hintaluokassa.
Muotoilun osalta laite on miellyttävä, mutta ei kuitenkaan tarjoa mitään kovin erikoista. Testijakson aikana alumiinikehys keräsi jonkin verran likaa, jota oli haastavaa nähdä laitteen tumman sävyn takia. Alumiini ei kuitenkaan naarmuuntunut missään kohtaa, joten laite on varsin laadukas. Nokia T21 etuosan karkaistun lasipinnan HMD Global on viimeistellyt likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet saa helposti pois. Myöskään näyttölasiin ei tullut huomattavia naarmuja.
HMD Global on ilmoittanut tabletin mitoiksi 247,5 x 157,3 x 7,5 millimetriä ja painoksi 471 grammaa. Kyseessä on kookas ja sen vuoksi painava laite. Suuren koon selittää reilu 10 tuuman näyttö, joten kovinkaan paljoa pienempää laitetta ei tässä hintapisteessä pysty edes tekemään. Kokoon kyllä tottuu, eikä se ole merkittävästi suurempi kuin monissa saman kategorian tableteissa. Vaikka kyseessä on kookas laite, niin tabletti ei pääse taipumaan juurikaan käsien välissä taivuteltaessa. Laite ei päästä myöskään ylimääräisiä natinoita.
Tabletista HMD Global on tehnyt IP52-luokituksen mukaisesti roiskevettä kestävän, eli tabletti kestää hieman vettä, mutta kokonaan sitä ei auta upottaa veteen. Edes roiskevedenkestävyys tämän hintaluokan tabletissa ei ole itsestäänselvyys, mutta se on paljon parempi kuin ei mitään.
Nokia T21:n takaosan oikeassa yläkulmassa on hieman ulkoneva kamera-alue, joka on uusittu. Se vastaa Nokia-puhelimien uudenlaista laatikkomaista aluetta, joka on hieman aaltoileva. Kameroita on tasan yksi, jonka rinnalla on yksi LED-salamavalo. Tabletin takaosassa on myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Etuosassa on kookas näyttöpaneeli, jota kiertää tasapaksut kehykset. Näytön kehykset eivät ole pienimmästä päästä, mutta tässä hintaluokassa harvoin nähdään pienempiäkään. Näytön yläpuolelle on asetettu etukamera sekä valaisuuden tunnistin.
Tabletin yläreunaan HMD Global on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, kaksi mikrofonia sekä SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden SIM-kortin ja muistikortin. Nokia T21:n alareuna on jätetty kokonaan tyhjäksi, mutta vasemmassa reunassa on esillä virtapainike ja yksi kaiutin. Oikeassa reunassa on toinen kaiuttimista, USB-C-liitin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Nokia T21 tarjoaa lähes identtisen näytön verrattuna Nokia T20 -tablettiin, joten kokemus on lähes samanlainen. Tabletissa on 10,36 tuuman näyttöpaneeli, jossa on 5:3-kuvasuhde. Näyttö on siis vaakasuunnassa varsin leveä ja matala, vaikka nykypäivänä trendi on selvästi toiseen suuntaan.
Näytössä on 2K-tarkkuus, eli 2000 x 1200 pikseliä. Näyttö itsessään perustuu LCD-tekniikkaan, joka on edullisimmissa tableteissa yleinen. Näyttö yltää HMD Globalin mukaan tyypillisesti 360 nitiin, mutta parhaimmillaan ollaan todennäköisesti noin 400 nitissä. Nähtävästi kirkkaudesta HMD Global on joutunut hieman karsimaan. Näytössä luotetaan vielä melko perinteikkääseen 60 hertsin virkistystaajuuteen, vaikka kilpailijoissa on korkeampiakin virkistystaajuuksia.
Kuten aikaisemmin, niin myös tällä kertaa näytön todettiin testijakson aikana ajavan asiansa. Mistään markkinoiden parhaimmasta näytöstä ei ole kyse, mutta ei myöskään kategoriansa huonoimmasta. Tietyissä tilanteissa näyttö tuntui epätarkalta sekä sumealta, ja myös yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin oli mahdollista. Näytössä on nimittäin vain 230 pikseliä tuumaa kohden, joka on lähes puolet vähemmän kuin useimmissa puhelimissa. Eron huomaa siis helposti, vaikka tablettia ei tarvitsekaan katsella yhtä läheltä.
Väritoistoltaan Nokia T21:n näyttö ei yllätä, vaikka suurin sinertävyys onkin saatu pois, verrattuna Nokia T20:n näyttöön. Värit ovat hieman haaleita, mutta siihen on saatu tottua myös monissa muissa alle 300 euron laitteissa. HMD Global on saanut näytölle myös matalan sinisen valon sertifikaatin, joten kaikesta huolimatta näytön ei pitäisi suuresti rasittaa silmiä.
60 hertsin virkistystaajuus tuntuu näytössä jokseenkin jälkeenjääneeltä, ja itse olisin toivonut vähintään 90 hertsin virkistystaajuutta. Testijakson aikana näyttö tuntui ottavan hyvin kosketuksia vastaan ja katselukulmat olivat laajat. Näytön 360 nitin kirkkaus riittää sisätiloissa, mutta kirkkaassa auringonvalossa on varmasti ongelmia luettavuuden kanssa.
Näytön yksi tekninen uudistus on tuki aktiiviselle kynälle, joka käyttää Wacom WGP- ja Wacom Active ES 2.0 ‑kynätekniikkaa. HMD Global ei itse tarjoa kosketusnäyttökynää, mutta yleisen standardin ansiosta laite tukee kolmannen osapuolen kyniä. Kyniä ei testijakson aikana ollut käytössä, joten sen testaaminen jäi välistä. Kynällä voidaan parantaa tuottavuutta.
Näyttöä varten HMD Global ei ole tuonut mitään merkittäviä erikoisasetuksia, vaan mukana on yhtiön puhelimistakin tutut asetukset. Käyttäjät voivat säätää näytön valkotasapainoa, mutta tällä kertaa myös värejä ”luonnollisen”, ”tehostetun” ja ”mukautuvan” välillä. Näyttö tukee myös kosketusherkkyyden parantamista, joka antaa mahdollisuuden käytölle myös käsineillä.
HMD Global on korjannut myös Nokia T20:n suurimman ongelman, nimittäin Widevine-sertifikaatin. Nokia T21 tarjoaa nyt tuen oletusarvoisesti Widevine L1 -sertifikaatille, jota ei saatu enää jälkikäteen Nokia T20 -tablettiin. Kyseessä on tärkeä yksityiskohta, sillä sen ansiosta muun muassa Netflix ja muutamat muut suoratoistopalvelut pystyvät toistamaan HD-tasoista sisältöä. HDR-tekniikoita ei Nokia T21 tue.
Tekniikan osalta Nokia T21 on melko minimaalinen päivitys verrattuna Nokia T20 -tablettiin. HMD Global luottaa edelleen kiinalaisen Unisocin kehittämään melko alkeelliseen järjestelmäpiiriin. Kyseessä on tällä kertaa Unisoc T612, joka ei ole suuri uudistus edeltäjästä löytyneeseen Unisoc T610 -versioon, sillä perustekniikka on pysynyt ennallaan.
Unisoc T612 on julkaistu tänä vuonna, mutta se perustuu edelleen melko vanhaan 12 nanometrin valmistusprosessiin. Järjestelmäpiirissä on kahdeksan ydintä, jotka ovat kaksi tehokkaampaa 1,8 GHz:n Cortex-A75-ydintä sekä kuusi 1,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A55-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii yksi ytiminen Arm Mali G57.
HMD Global tarjoilee Nokia T21 -tabletista kahta muistiversiota, jotka ovat 4 + 64 gigatavua ja 4 + 128 gigatavua. Muistit ovat siis suurentuneet mukavasti ja riittävät nyt pääosin tässä hintapisteessä. Tabletin RAM-muisti perustuu LPDDR4X-standardiin ja tallennustila eMMC 5.1 -standardiin. Tallennustilaa Nokia T21 -tablettiin on mahdollista saada lisää microSD-muistikortin avulla jopa 512 gigatavua.
Suorituskyvyn osalta Unisoc T612 ei ole mikään ihanteellisin, mutta ajaa kuitenkin asiansa kohtuullisesti. Suorituskykytestien perusteella suorituskyky on parantanut hieman verrattuna edeltäjään, mutta ei radikaalisesti. Edelleen samassa hintaluokassa on nähty myös parempaa suorituskykyä, ja samalla suorituskyky on samalla tasolla kuin monissa selvästi edullisemmissa puhelimissa. Alapuolella on muutamia kuvakaappauksia, joissa näkyy suorituskykytestien tuloksia.
Suorituskykytestit eivät kuitenkaan koskaan kerro kuinka laite toimii normaalissa käytössä. Nokia T21:n todettiin toimivan pääosin hyvin, vaikka toisinaan oli havaittavissa pientä takkuilua tai hidastelua. Suorituskyky on riittävä viihdekäyttöä ajatellen, eli Netflix ja YouTube pyörivät sulavasti ja samalla netin selaaminen on miellyttävää. Kevyet Android-pelit toimivat myös hyvin, mutta raskaampien pelien kanssa ongelmia on havaittavissa.
HMD Global on hieman uudistanut Nokia T21 -tablettia muutenkin, sillä nyt mukaan on saatu puheluominaisuudet. Edeltäjämallissa oli ainoastaan tuki mobiiliverkoille, mutta nyt tabletilla voi soittaa myös puheluita. Tablettiin on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, jonka pitäisi parantaa ainakin tuottavuutta. Itselle puhelutoiminnoista ei ole suurta iloa tabletissa, mutta joillekin sillekin on varmasti käyttöä.
Puhelutoiminnot löytyvät ainoastaan tabletin LTE-versiosta. HMD Global tarjoaa myös erillistä Wi-Fi-versiota. Suomessa myytävässä versiossa on myös tuki NFC-yhteydelle, joten käytännössä myös mobiilimaksut onnistuvat tabletilla. Valitettavasti testiin saatiin versio, jossa ei kuitenkaan NFC-tukea ollut. Tabletissa on myös sisäänrakennettu GPS.
Nokia T21 tarjoilee tutut kaksi kaiutinta, joilla pyritään takaamaan myös hyvä äänenlaatu stereoefektin kanssa. Käytössä on Nokialta lisensoitu OZO PlayBack -tekniikka, joka mahdollistaa HMD Globalin mukaan jopa 96 desibelin äänentoiston.
Henkilökohtaisesti en päässyt vakuuttumaan Nokia T21:n tarjoamasta äänenlaadusta. Ääni vaikutti hyvältä, mutta tarkemmin kuunneltuna äänestä jäi puuttumaan syvyyttä. Äänenlaatu riittää hyvin esimerkiksi elokuvia tai videoita ajatellen, mutta musiikin kuuntelua varten kannattaa yhdistää kuulokkeet.
Nokia T21 -tablettiin on saatu myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten myös langalliset kuulokkeet on mahdollista laitteeseen yhdistää. Tabletissa on FM-radio, joka vaatii toimiakseen langalliset kuulokkeet. Langattomiin kuulokkeisiin yhteys on Bluetooth 5.0 -version varassa.
Akunkesto
Akkuun HMD Global ei ole lähtenyt tekemään muutoksia, vaan tarjolla on edelleen sama 8200 milliampeeritunnin kokoinen akku. HMD Global itse lupaa akunkeston olevan ”jopa 3 päivää”, mutta omalla hyvin vähäisellä käytöllä akunkesto oli noin neljä päivää. Suuren akun vahvuus on se, ettei tablettia tarvitse ladata jatkuvasti.
Tabletille ei ole itsellä suurta käyttöä, vaan käytän Android-tabletteja usein vain videoiden tai elokuvien katseluun. Lisäksi tabletilla saatan toisinaan selata nettiä ja lukea artikkeleja. Tämän takia tabletin akunkesto oli parempi kuin luvattiin. Toki jos pelaa tai käyttää tablettia selvästi enemmän, niin akun saa kulumaan nopeammin.
Nokia T21 -tablettia pystytään lataamaan korkeintaan 18 watin teholla USB-C-liittimen kautta, joka on hieman parempi kuin edeltäjästä löytynyt 15 watin lataus. Tabletti tukee yleistä Power Delivery 3.0 -standardia, joten pikalataus hoituu useilla eri latureilla. HMD Global ei toimita mukana enää myöskään laturia, joten sellainen on ostettava erikseen.
Koska 18 watin latauksella suuren 8200 milliampeeritunnin akun lataus kestää tunteja, niin emme lähteneet toteuttamaan perinteistä lataustestiä. Odotettavasti akun lataukseen menee 2-3 tuntia, joten lataus kannattaa tehdä silloin, kun laitteelle ei ole oikeasti käyttöä. Itse pidän usein tabletteja myös laturissa samaan aikaan kun katson elokuvia, joten latauksen nopeus ei ole yhtä tärkeässä roolissa kuin älypuhelimissa.
Kamerat
Kamerat eivät ole edullisissa Android-tableteissa mikään tärkein yksityiskohta, joka nähdään myös Nokia T21:n kohdalla. HMD Global tarjoaa tutut kameratoiminnot, mutta nyt etukameraa on päätetty parantaa. Kameroiden osalta kokonaisuus on juurikin sitä, mitä voikin edulliselta tabletilta odottaa.
Nokia T21:n takaosassa on 8 megapikselin tasoinen kamerasensori, jonka tärkein ominaisuus on automaattitarkennus. Kamera perustuu Hynix HI846 -sensoriin, joka on kooltaan 1/4 tuumaa.
Takakameran kuvien laatu on kuvaamista varten heikko, sillä kuvissa on pehmeys vahvasti läsnä. Kameraa ei ole tarkoitettu peruskuvaamista varten, vaan ehkä suurimmat hyödyt siitä saadaan irti esimerkiksi dokumentteja skannatessa tai tilanteissa, joissa laatu ei ole kaikista tärkein asia. Erityisesti lähikuvaamiseen laatu on riittävä.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nokia T21 -tabletin pääkameralla.
Etuosan kamera perustuu täysin samaan 8 megapikselin sensoriin, mutta tällä kertaa siitä on karsittu automaattitarkennus. Selfiekuvaamiseen sitä ei ole tarkoitettu, sillä kuvat eivät ole kovinkaan tarkkoja. Videopuheluihin se on varmasti täysin riittävä. Videopuheluissa kuvanlaatu ei ole kaikki kaikessa, joten heikompi kamera ei ole suuri ongelma.
Nokia T21 tukee myös videokuvaamista, mutta mitään kovin erikoista ei kannata odottaa. Videokuvaus rajoittuu takaosan kameralla ainoastaan 1080p-tasolle eikä ainakaan muutamien testien perusteella laatu suuremmin vakuuttanut. Myös etukameralla videokuvauksen laatu rajoittuu 1080p-tasolle.
HMD Global tarjoaa Nokia T21 -tabletissa täysin saman kamerakokemuksen kuin muissakin tableteissaan. Kamerasovellus ei tarjoa kovinkaan paljoa säätömahdollisuuksia, mutta käyttöliittymää on uudistettu. Sovellus on optimoitu suurelle näytölle, sillä vasemmassa reunassa on yleiset asetukset (salama, zoomi, kuvasuhde, liike sekä asetusvalikko) ja oikeassa reunassa on mahdollisuus vaihtaa kuvaustiloja, filttereitä, ajatusta sekä kaunistusta. Lisäksi oikeassa reunassa on laukaisinpainike, kameran kääntö sekä viimeksi otetut kuvat. Kameran kuvaustilat ovat panoraama, pysty (muotokuva), auto sekä video.
Kamerasovellus on Nokia T21 -tabletissa siis hyvin yksinkertainen, eikä mukana ole monista Nokia-puhelimista tuttua manuaalitilaa. Kamerasovellus on saanut hieman modernimman ilmeen, mutta se ei kuitenkaan vastaa uusinta Nokia-puhelimissa nähtyä kamerakokemusta. Kamerasovellus tuntui kohtuulliselta, kuvien ottaminen oli nopeaa ja kuvaustilojen välillä vaihtamisessa ei havaittu suuria viiveitä.
Käyttöjärjestelmä
Nokia T21 tarjoaa Googlen viime vuonna julkaiseman Android 12 -käyttöjärjestelmän, eikä uusinta Android 13 -versiota. Kyseessä on pieni pettymys, sillä Google toi optimointeja suurelle näytölle vasta Android 12L- ja Android 13 -versioissa, jonka takia Android 12 tarjoaa huonosti suurelle näytölle optimoidun ohjelmiston. HMD Global luottaa puhtaaseen Androidiin, jota voidaan pitää laitteen vahvuutena sekä heikkoutena.
Testijakson aikana Nokia T21 ei saanut yhtään päivitystä, mutta tuorein ohjelmisto tarjosi Googlen 5. marraskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivitettävyys on ollut HMD Globalin laitteiden valttikortti ja nyt Nokia T21 tarjoaa saman päivityslupauksen kuin monet edullisemmat Nokia-puhelimet. HMD Globalin mukaan tabletti saa kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä.
Käytännössä Nokia T21 tulee saamaan siis Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vuoden 2025 syksyyn asti. Tabletti on lisäksi Android Enterprise Recommended, eli HMD Global on tarjoaa laitetta myös yrityskäyttöön.
Puhdas Android 12 ei tuo tablettikokemukseen paljoakaan uutta, vaan oikeastaan saman kokemuksen kuin puhelimillakin. Tablettiin olisi kaivannut paljon enemmän optimointeja ohjelmiston osalta, mutta toivottavasti niitä nähdään Android 13 -päivityksen jälkeen. HMD Global on lähtenyt huomattavasti kasvattamaan esiasennettujen sovelluksien määrää Nokia T21:n kohdalla. Yhtiön omien kamera- ja tukisovelluksien ohella mukana on myös Spotify, ExpressVPN, Bamboo Paper, Sign Pro PDF sekä Wacom Notes. Kolmea viimeistä sovellusta ei pysty poistamaan.
Nokia T21 tarjoilee myös Googlen kehittämän Google Entertainment Space -tilan, joka kokoaa helposti yhteen paikkaan videot, pelit ja kirjat eri palveluista. Suositukset perustuvat Google-tilin toimintaan ja tabletilla oleviin sovelluksiin ja Entertainment-tilasta päästään helposti käsiksi esimerkiksi YouTube-videoihin. Google Entertainment Space on oletusarvoisesti käytössä ja löytyy aloitusnäytössä pyyhkäisemällä näytön vasemmasta laidasta.
Toinen tabletin ohjelmistollisista erikoisuuksista on erillinen Googlen Kids Space -sovellus, joka on yksinkertaisesti lapsille suunnattu tila. Tilasta löytyy lapsille esiladattuja sovelluksia, kirjoja sekä videoita. Lapsi voi suunnitella tilassa myös itselleen avatarin, joka personoi kokemuksen. Kids Space toimii saumattomasti yhteen myös Google Family Link -palvelun kanssa, jossa lapselle voi asettaa käyttöaikoja tai rajoja.
Valitettavasti mitään suurempia tabletille tarkoitettuja optimointeja ei Nokia T21:n puhtaasta Androidista löydy. Edelleen on tyydyttävä ainoastaan kahden sovelluksen yhtäaikaiseen moniajoon, mutta siinä suurimmat hyödyt suuremmasta näytöstä taidettiinkin jo ottaa. Monien valmistajien tabletit tarjoavat selvästi parempia optimointeja tablettikäyttöön ja näytöstä otetaan selvästi paremmin hyöty irti. Nyt Nokia T21:n kohdalla Android toimii kuten puhelimessa, eikä esimerkiksi asetusvalikkoja tai ilmoispaneelia ole optimoitu suurelle näytölle.
Nokia T21 -tablettiin on saatu nyt myös tuki toisen näytön ominaisuudelle. Tabletti voidaan yhdistää Windows-tietokoneeseen ja käyttää tablettia esimerkiksi kannettavan toisena näyttönä. Ominaisuutta ei kuitenkaan testattu testijakson aikana. Siitä voi olla hyötyä muun muassa etätyöskentelijöille.
Puhdas Android-kokemus on edelleen vahvuus ja ongelma tabletin kokoisella laitteella. Android 12 ei pidä vielä sisällään optimointeja suurelle näytölle, mutta parannusta on varmasti luvassa Android 13:n myötä. Käyttöjärjestelmän todettiin toimivan Nokia T21:n kohdalla hyvin ja jopa paremmin kuin odotettiin. Toki toisinaan oli havaittavissa pientä takkuilua tai sovellukset avautuivat hitaasti. Viihdekäyttöön laite sopii hyvin, mutta varmasti myös kevyeen työkäyttöön.
Yhteenveto
Nokia T21 on miellyttävä askel parempaan verrattuna Nokia T20 -tablettiin. HMD Global ei ole ollut kovinkaan kauaa tablettimarkkinassa mukana, mutta nyt tarjolle on tuotu uusi versio, joka on ainakin parempi kuin edeltäjäversio. Toki muutamissa teknisissä ominaisuuksissa olisi vielä toivomisen varaa, mutta onneksi kilpailu ei ole kovin erikoista.
Tabletissa on edelleen laadukas alumiinirakenne sekä IP52-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys. Nokia T21:n vahvuuksia ovat myös suuri näyttö, hyvän akunkeston takaava 8200 milliampeeritunnin akku sekä puhdas Android-kokemus. Tabletille luvataan myös riittävä päivityslupaus, joka ei kalpene kilpailijoiden rinnalla. Nokia T21 tarjoaa myös kuulokeliittimen, puhelutoiminnot sekä vihdoin myös tuen Widevine L1 -sertifikaatille.
Suurin yksittäinen pettymys on käytössä oleva Unisoc T612 -järjestelmäpiiri, sillä sen suorituskyky ei suuremmin yllätä. Itse kaipaisin paljon parempaa suorituskykyä, mutta nyt se riittää vain kevyisiin asioihin. Nokia T21:n kamerat eivät edelleenkään säväytä, vaan ne on suunnattu satunnaiseen kuvaamiseen. HMD Global ei toimita tabletin mukana tällä kertaa laturia, joten sellainen on ostettava erikseen. Yksi merkittävä ongelma on puhtaan Androidin olemattomat optimoinnit suurelle näytölle.
Nokia T21:n suurin kilpailija on 299 euron hintainen Xiaomin valmistama Redmi Pad. Nokia T21 tarjoaa selvästi monipuolisempia ominaisuuksia, mutta tällä kertaa myös valinnanvaraa löytyy. Toki alle 200-300 euron Android-tableteista ei ole kovin paljoa tarjontaa, joten HMD Globalilta oli fiksu päätös panostaa tähän hintapisteeseen.
Suomessa Nokia T21 on tullut myyntiin marraskuussa 2022 kahdessa versiossa. Wi-Fi-yhteyksiin rajoittuva versio tarjoaa 4 + 64 gigatavun tallennustilan ja hintaa on 269 euroa. LTE-versiossa on suurempi 4 + 128 gigatavun tallennustila ja hintaa sillä on 299 euroa. Nokia T21 -tabletista on olemassa ainoastaan yksi väriversio, joka on harmaa Charcoal Grey.
Nokia T21
Suorituskyvyn osalta jynnätään edelleen paikallaan, mutta Nokia T21 tarjoaa hintapisteessään yllättävän paljon myös hyviä ominaisuuksia.
Hyvää
- Laadukas rakenne ja IP52-luokitus
- Näyttö tarjoaa kohtuullisen kokemuksen + tuen kosketusnäyttökynälle
- 8200 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa
- Stereokaiuttimet ja kuulokeliitin
- Puheluominaisuudet tuettuna
- Tuki Widevine L1 -sertifikaatille
- Puhdas Android 12 -kokemus ja riittävä päivityslupaus
Huonoa
- Suorituskyky ei täysin hintaluokkansa tasolla
- Kamerat eivät yllätä
- Laturia ei toimiteta tabletin mukana
- Puhdas Android ei tarjoa edelleenkään kunnollisia optimointeja tabletille