ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Redmi Pad – Android-tabletti usealla ikävällä ongelmalla ja kompromissilla

Redmi Pad

Xiaomi on tuonut aikaisemmin Suomessa myyntiin yhden tabletin, joka oli SuomiMobiilissa testattu Xiaomi Pad 5. Tänä vuonna yhtiö julkisti edullisemman tabletin, joka kantoi nimeä Redmi Pad. Kyseessä on alle 300 euron hintaluokkaan sijoittuva Android-tabletti, joka on suunniteltu erityisesti viihdekäyttöä ajatellen.

Uutuustabletissa on 10,61 tuuman kokoinen näyttöpaneeli, jossa on niin sanottu 2K-tarkkuus. Tehoista on vastaamassa MediaTekin kehittämä Helio G99, jonka rinnalla on 3 tai 4 gigatavua RAM-muistia. Kameroita Redmi Pad -tabletissa on kaksi, joista molemmat ovat 8 megapikselin tasoisia. Akunkesto on suuren 8000 milliampeeritunnin akun varassa ja käyttöjärjestelmänä on Android 12.

Redmi Pad saatiin Suomessa myyntiin marraskuussa 2022 ja hintaa sillä on 299 euroa. Tarjolla on ainoastaan Wifi-versio kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea, vihreä ja harmaa.

SuomiMobiilissa Redmi Pad -tablettia on testattu useamman viikon verran ja nyt on aika tarkastaa arvostelun muodossa, mihin Xiaomin edullisesta tabletista todellisuudessa onkaan. Tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä tabletin tärkeimmät tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi Pad (22081283G)
Mitat: 250.38 x 157.98 x 7.05 mm
Paino: 445 g
Rakenne: alumiini / muovi / lasi edessä
Näyttö: 10.61 tuumaa / 2K (2000 x 1200) / 5:3-kuvasuhde / LCD / 90 Hz / 400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio G99 (2x 2.2 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC2
Muisti: 3 tai 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.2) / muistikorttipaikka
Takakamera: 8 megapikseliä (f/2.0 / AF)
Etukamera: 8 megapikseliä (f/2.3 / 105 astetta)
Akku: 8000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 for Pad (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: 18 watin pikalataus (22.5W laturi mukana)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Neljä kaiutinta / Dolby Atmos / Bluetooth 5.2
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin
Värit: Harmaa (Graphite Gray) / Hopea (Moonlight Silver) / vihreä (Mint Green)
Hinta: 299 € (Wi-Fi / 3 + 64 Gt)

Myyntipakkaus

Redmi Padin myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi Pad -tabletin melko perinteikkäässä vaaleassa myyntipakkauksessa. Etupuolta koristaa kuva laitteesta sekä mallinimi isolla. Lisäksi paketin ulkopuolelta käy ilmi tabletissa olevan Dolby Atmos -äänentoista sekä Googlen palvelut.

Pakettia avatessa ensimmäisenä esille tulee itse tabletti paperiin käärittynä, johon on myös listattuna tärkeimpiä teknisiä tietoja. Tämän jälkeen pakkauksesta paljastuu omista syvennyksistään lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-to-USB-C). Lisäksi mukana on 22,5 watin tehoinen laturi, pikakäyttöopas, takuukortti sekä metallinen muistikorttipaikan avaustyökalu.

Kokonaisuutena paketissa on kaikki, mitä voikin tabletin mukana olettaa saavansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on pyrkinyt tuomaan Redmi Pad -tablettiin laatua alumiinirungolla, joka on melko normaali ratkaisu edullisemmissa tableteissa. Rakenteessa on myös hieman muovia, ja luonnollisesti lasia näytön päällä. Xiaomi tarjoilee tablettia kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa, hopea sekä vihreä. Testissä käväisi harmaa väriversio.

Tabletissa käytetään kulmikasta lähestymistapaa, sillä kehys on tasainen samalla tavalla kuin takapintakin. Redmi Pad antaa hieman uusimpia iPad-tabletteja muistuttavan tuntuman. Kädessä laite tuntuu todella hyvältä, enkä kokenut kulmikasta muotoilua suureksi ongelmaksi. Alumiinirungon ja näyttölasin väliin Xiaomi on laittanut kohtalaisen muovikaistaleen, joka on kuitenkin melko yleinen tässä hintaluokassa.

Redmi Pad ei siis tarjoa suuria yllätyksiä muotoilun tai rakenteen osalta. Xiaomi on lainannut hieman Applelta ja pyrkinyt tuomaan samalla omaa ilmettään. Kovin paljoa persoonallisuutta tabletissa ei ole. Testijakson aikana tabletti tuntui säilyvän hyvänä, vaikka alumiinirunko keräsikin jonkin verran likaa. Se ei kuitenkaan ollut liian häiritsevästi läsnä. Xiaomi ei ole kertonut näyttölasin valmistajaa, mutta testijakson aikana siihen ei saatu aikaiseksi naarmuja. Xiaomi on myös päällystänyt lasin likaa hylkivällä pinnoitteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tabletin mitoiksi on ilmoitettu 250,4 x 158 x 7,05 millimetriä ja painoksi 445 grammaa. Xiaomi on saanut tabletista siis yllättävän ohuen, mutta paino on normaalilla tasolla. Reilun 10 tuumaiseksi tabletiksi mitat ovat ymmärrettävät, mutta Xiaomi ei ole lähtenyt tekemään mitään kaikista kompakteinta laitetta.

Xiaomi on pitänyt huolen siitä, että Redmi Pad tuntuu laadukkaalta. Toki alumiinirunko on suuressa roolissa, mutta erityisesti jämäkkyyden todettiin olevan hyvä. Tabletti ei antanut periksi tai päästänyt ylimääräisiä natinoita sitä käsien välissä taivuteltaessa. Xiaomi ei ole kuitenkaan saanut tabletille minkäänlaista IP-luokitusta, joten Redmi Padia ei ole suunniteltu kestämään vettä.

Etuosassa on kookas näyttöpaneeli, jota kiertää tasapaksut kehykset. Näytön kehykset eivät ole pienimmästä päästä, mutta tässä hintaluokassa harvoin nähdään pienempiäkään. Näytön yläpuolelle on asetettu etukamera sekä valaisuudentunnistin.

Redmi Padin takaosassa katse kiinnittyy oikean yläkulman suureen kamera-alueeseen. Kameroita on ainoastaan yksi, jonka takia sitä varten toteutettu alue on yllättävän suuri. Siinä on mukana myös teksti ”8.0MP Super Camera”. Tabletin takaosassa on myös Redmi-logo sekä pienellä präntillä vaadittuja tietoja.

Tabletin yläreunaan Xiaomi on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, kaksi mikrofonia sekä muistikorttipaikan. Redmi Padin alareuna on jätetty kokonaan tyhjäksi, mutta vasemmassa reunassa on esillä virtapainike ja kaksi kaiutinritilää. Oikeassa reunassa on kaksi muuta kaiutinritilää, joiden välissä on USB-C-liitin. Xiaomi ei tarjoa tabletissa perinteistä kuulokeliitintä.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Redmi Pad tarjoaa juurikin sitä, mitä voikin odottaa tässä hintapisteessä. Näyttö on kooltaan 10,61 tuumaa ja siinä on perinteikäs 5:3-kuvasuhde. Tarkkuus on 2K-tasolla, joka tarkoittaa 2000 x 1200 pikseliä. Näyttö itsessään perustuu LCD-tekniikkaan ja siinä on 90 hertsin virkistystaajuus. Xiaomin mukaan näyttö yltää korkeintaan 400 nitin kirkkauteen.

Redmi Padin näytön todettiin ajavan asiansa riittävän hyvin, vaikkakin itselle 2K-tarkkuus tuntui olevan liian vähäinen. Suuren näytön takia tuumaa kohden on tarjolla ainoastaan 220 pikseliä. Näyttöä tarkkaan katsoessa huomaa selvästi tietynlaisen epätarkkuuden, jos vertaa esimerkiksi puhelimissa totuttuun noin 400 pikseliin tuumaa kohden. Tarkkuus riittää kuitenkin peruskäyttöön, jos katsoo esimerkiksi elokuvia tai videoita.

Värintoiston osalta Xiaomin käyttämä LCD-paneeli on hyvä, mutta ei erikoinen. Näyttö on havaittavissa selvästi vähemmän sinertävyyttä oletusasetuksella kuin monissa muissa saman kategorian tableteissa. Värit ovat miellyttävät, eikä liian haaleita. Xiaomi on saanut näyttöön myös TÜV Rheinlandin matalan sinisen valon sertifikaatin.

Xiaomi on tuonut näyttöön myös 90 hertsin virkistystaajuuden, kun monissa kilpailijoissa on edelleen 60 hertsin virkistystaajuus. Tämä mahdollistaa sulavamman kokemuksen ja animaatiot näyttävät paremmalta. Testijakson aikana 400 nitin kirkkauden todettiin riittävän hyvin esimerkiksi sisätiloissa käytettäväksi, mutta todennäköisesti hankaluuksia luettavuuden kanssa koetaan kirkkaassa auringonvalossa.

Redmi Pad on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, joten laitteella voidaan suoratoistaa HD-tasoista sisältöä monissa palveluissa. Esimerkiksi Netflix tukee tabletilla Full HD -tasoista sisältöä. Valitettavasti näyttöön ei ole saatu tukea HDR-standardeille, joka on yleinen puute tämän hintapisteen tableteissa.

Näyttöä varten Xiaomi tarjoilee melko perinteisiä asetuksia. Käyttäjät voivat muokata näytön värejä kolme oletusasetuksen kautta, jotka ovat ”eloisa”, ”kyllästetty” sekä ”standardi”. Lisäksi värilämpötilaa voidaan muokata oman mielen mukaisesti väriympyrästä. Näytön virkistystaajuudetta voidaan säätää mukautetun ja dynaamisen välillä. Dynaamisesti virkistystaajuus vaihtelee näytettävän sisällön mukaan ja vaihtoehtoisesti se voidaan pakottaa 60 tai 90 hertsiin.

Teknisesti Redmi Pad on pitkälti sitä, mitä tässä hintaluokassa voikin odottaa. Käytössä on MediaTekin kehittämä edullinen Helio G99 -järjestelmäpiiri, joka julkaistiin kuluvan vuoden puolivälissä. Kyseessä ei ole siis mitenkään erikoinen järjestelmäpiiri, mutta sen on luvattu tarjoavan silti hyvää suorituskykyä alemmassa keskihintaluokassa.

Järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Se koostuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Arm Cortex-A76-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Arm Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Arm Mali-G57 MC2.

Xiaomi on tuonut tabletista myyntiin Suomessa ainoastaan 3 + 64 gigatavun muistiversion. Redmi Padin RAM-muisti perustuu LPDDR4x-standardiin ja tallennustila vastaavasti UFS 2.2 -standardiin. Redmi Pad tarjoilee lisäksi muistikorttipaikan aina teratavuun asti. Valitettavasti Redmi Padissa on karsittu mobiiliverkoista, joten käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan Wifi-yhteyksiin.

Helio G99 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn ei testijakson aikana odotettu olevan mitenkään mullistava, mutta sen odotettiin tarjoavan riittävän hyvän käyttökokemuksen. Ajoimme tabletissa läpi perinteiset suorituskykytestit, jotka kertoivat järjestelmäpiirin tarjoavan perustason suorituskyvyn. Testissä kävi tabletin 4 gigatavun versio, joka saattaa tarjota hieman erilaisen kokemuksen kuin myynnissä oleva 3 gigatavun versio. Alapuolella on kuvakaappauksia tabletissa suoritetuista testeistä.

Suorituskykytestit eivät koskaan kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta käytössä. Itse en ollut suuresti ilahtunut Redmi Pad -tabletin toimivuudesta. Ongelmia oli paljon lähtien aivan käyttöliittymän toimivuudesta. Jopa sovelluksien avaaminen, käyttöliittymässä liikkuminen sekä monet perustoiminnot tuntuivat erittäin bugisilta ja tökkiviltä, jonka takia yleinen kokemus oli huono.

Uskon ongelmien koskevan Xiaomin ohjelmistoa, sillä kyseisellä järjestelmäpiirillä kokemuksen pitäisi olla parempi. Itse olen myös käyttänyt tabletteja, joissa on heikompi järjestelmäpiiri, mutta toimivat selvästi paremmin. Kokemus ei ollut käyttäjäystävällinen ja toivottavasti Xiaomi pysty optimoimaan ohjelmiston ja järjestelmäpiirin toimimaan selvästi paremmin yhdessä. Pelaamista varten tablettia ei ole suunniteltu, mutta suorituskyky riittää hyvin peruskäyttöön, kuten videoiden katseluun tai netin selaamiseen.

Xiaomi on saanut Redmi Pad -tablettiin peräti neljä kaiutinta, joka on tuplasti enemmän kuin useimmissa muissa saman kategorian laitteissa. Kaksi kaiutinta löytyy oikeasta reunasta ja kaksi vastaavasti vasemmasta reunasta. Yhdessä kaiuttimet luovat miellyttävän stereoefektin, joka tekee kuuntelukokemuksesta hyvän.

Kaiuttimet on viritetty yhdessä Dolby Atmosin kanssa. Testijakson aikana totesin kaiuttimien ajavan asiansa, mutta Redmi Pad ei haasta kalliimpia tabletteja. Laatu riittää hyvin esimerkiksi elokuvia tai videoita varten, mutta musiikkia itse kuuntelisin ennemmin kuulokkeilla. Äänenlaadulta ei siis kannata odottaa ihmeitä tässä hintapisteessä, mutta ei Redmi Pad ole ainakaan huonoimmasta päästä.

Valitettavasti Xiaomi on päättänyt karsia kuulokeliittimestä, vaikka mielestäni siitä voisi olla iloa vielä tämän hintapisteen tabletissa. Langattomat kuulokkeet ovat siis ainoa vaihtoehto Redmi Pad -tabletin käyttäjille. Xiaomin mukaan tabletissa olisi tuorein Bluetooth 5.3 -yhteys, vaikka järjestelmäpiiri itsessään tukee vain Bluetooth 5.2 -versiota. Xiaomin mukaan tabletissa on myös Hi-Res Audio Wireless -sertifikaatti.

Akunkesto

Akunkesto on kookkaan 8000 milliampeeritunnin akun varassa, jonka luvataan takaavan 26 tuntia lukemista, 21 tuntia videoiden katselua sekä 12 tuntia pelaamista. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan tabletille riittävällä tasolla, eikä se koitunut ainakaan ongelmaksi.

Itsellä tabletin käyttö on usein vähäistä ja Redmi Pad vaati latauksen vain 5 päivän välein. Käytän tablettia videoiden katseluun ja netin selaamiseen, mutta oikeastaan muuta käyttötarkoitusta itsellä ei ole Android-tableteille. Tabletin akunkestoa on haastava verrata muihin, sillä hyvin harvoin testailen tabletteja. Eikä akunkesto itselle ole tabletissa koskaan kovin suuri ongelma. Usein tabletti saattaa olla laturissa samaan aikaan, kun katson elokuvaa, joten akunkeston merkitys ei ole niin suuri.

Xiaomi toimittaa Redmi Padin ostajille 22,5 watin tehoisen pikalaturin mukana, mutta laitetta pystytään lataamaan vain 18 watin teholla. Kyseessä on melko normaalia ratkaisu tämän kategorian tableteille. Varsinaista lataustestiä ei ruvettu tabletin suuren akun ja hitaan latauksen takia toteuttamaan, mutta yleisesti lataus tyhjästä täyteen kestää selvästi yli 2 tuntia. Tabletti kannattaa ladata siis silloin, kun laitteelle ei ole oikeaa käyttöä.

Kamerat

Kamerat eivät ole kovinkaan tärkeässä roolissa edullisemmissa Android-tableteissa, mutta Redmi Pad tarjoaa kuitenkin vaadittavat kamerat. Tabletissa on yksi kamera etuosassa ja yksi kamera takaosassa. Yleisesti voitaneen todeta, ettei kameroilta kannata odottaa mitään ihmeitä.

Takaosan kamera perustuu 8 megapikselin tasoiseen GalaxyCore GC08A3 -sensoriin, joka on kooltaan 1/4 tuumaa ja tarjoaa 1.12 mikronin pikselikoon. Kameran kaverina on f/2.0-aukolla ja 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Kamera tukee lisäksi automaattitarkennusta.

Pääkameralla pystytään taltioimaan hyvässä valaistuksessa kohtalaista jälkeä, mutta kuvissa on jonkin verran pehmeyttä. Yksityiskohtia on kuitenkin riittävästi. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta värit ovat yllättävän korostuneita. Heikossa valaistuksessa kuvaukseen kameraa ei ole suunniteltu, sillä laatu heikkenee erittäin nopeasti tietyssä pisteessä.

Alapuolella on muutamia takakameralla taltioituja kuvia.

Etuosan kamerana toimii 8 megapikselin tasoinen Hynix HI846 -sensori, joka on myös kooltaan 1/4 tuuma ja tarjoaa 1.12 mikronin pikselikoon. Xiaomi on tuonut etukameraan normaalista poiketen 105 asteen kuvakenttään kykenevän linssin, joka tarkoittaa 17 mm polttoväliä. Kyseessä on normaalia laajempi kuvausalue, joka on suunniteltu erityisesti videopuheluita varten.

Selfiekuvaukseen ei tabletin etukameraa ole suunniteltu, vaikka toki sellaisetkin on mahdollisia. Laatu ei kuitenkaan suuremmin ilahduta. Etukameran mielenkiintoinen ominaisuus on niin sanottu ”FocusFrame”. Sen avulla videopuheluiden aikana kamera tunnistaa osallistujat automaattisesti ja auttaa pysymään tarkennettuna myös liikkuessa. Ominaisuus on toiminnassa vain Facebook Messengerin, WeChatin ja WhatsAppin kanssa.

Tabletin molemmat kamerat tukevat 1080p 30 fps -tasoista videokuvausta. Videokuvaus ajaa asiansa kohtuullisesti, mutta älä kuitenkaan odota ihmeitä.

Tablettiin Xiaomi on laittanut mukaan yhtiön puhelimista tutun kamerasovelluksen, joka on yleisilmeeltään selkeä ja käytännöllinen. Kamerasovellukseen on tehty joitakin muutoksia, jotta se olisi aikaisempaa paremmin käytettävissä suuremmalla näytöllä. Esimerkiksi laukaisinpainike, kameran vaihtopainike sekä edellisien kuvien painike on siirretty oikeaan reunaan. Alareunasta löytyy karusellimainen ominaisuusvalitsin ja yläreunassa on tuttuun tyyliin asetukset HDR-kuvaukselle, AI-tilalle sekä valikosta löytyy enemmän erilaisia säätöjä.

Kamerasovellus ei ole aivan yhtä monipuolinen kuin Xiaomin puhelimissa, sillä monista kuvaustiloista on karsittu. Mukana on kuitenkin kaikki peruskäyttöön tarvittava. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toimivan hyvin. Kuvien ottaminen oli nopeaa ja tabletti pystyi prosessoimaan kuvat hetkessä.

Käyttöjärjestelmä

Redmi Pad -tablettiin on saatu Googlen viime vuonna julkaisema Android 12, jonka päällä hyrrää MIUI 13 for Pad -versio. Omalla käyttöliittymällään Xiaomi pyrkii tuomaan tabletille hieman monipuolisempia ominaisuuksia, sillä Android on yleisesti tunnettu huonosta tuesta suuremmille näytöille. Google teki parannuksia vasta Android 12L -versiossa, jota ei uutuustablettiin ole vielä saatu.

Xiaomi on antanut tabletille myös kohtuullisen päivityslupauksen. Redmi Pad tulee saamaan 2 Android-versiopäivitystä sekä 3 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tabletille on siis lupa odottaa Android 13- ja Android 14 -versioita, mutta myös tietoturvapäivityksiä syksyyn 2025 asti. Kyseessä on tablet-laitteelle hyvä päivityslupaus, sillä aikaisemmin tableteille ei ole juurikaan päivityksiä lupailtu.

Xiaomi kertoo tehneensä MIUI-käyttöliittymään paljon erilaisia optimointeja suurta näyttöä varten. Xiaomi tarjoaa tabletissa esimerkiksi aikaisempaa paremman jaetun näytön näkymän ja ikkunoita voi myös avata mini-ikkunoiksi toisten sovelluksien päälle. Valitettavasti Xiaomi on karsinut jaetun näytön näkymän Suomessa myytävässä 3 gigatavun versiossa, vaikka se toimikin testissä käyneessä 4 gigatavun versiossa. Lisäksi tabletteihin on tuotu sovellusvalikko, joka on monipuolisempi. Suurta näyttöä ajatellen Xiaomi on myös optimoinut sovellusvalikon paremmaksi ja samalla yhtiön monet omat sovellukset näyttävät enemmän sisältöä kerralla suurella näytöllä.

Xiaomi on ottanut myös hieman oppia Applelta, sillä heti aloitusnäytössä on esillä sovelluspalkki, joka on kuin kopioitu iPadista. Hyviä toteutuksia kannattaakin kopioida, eikä se ole mielestäni ongelma. Tällä kertaa Xiaomi on optimoinut sovelluspalkkia entisestään. Sen pystyy avaamaan sovelluksien sisällä, joka helpottaa sovelluksien välillä liikkumista. Monella tavalla MIUI for Pad on kuitenkin täysin samanlainen kuin puhelimilla, joten kokemus on tuttu ja monipuolinen.

Kuten jo aikaisemmin totesin, niin Redmi Padin kanssa oli paljon hidasteluja. Xiaomi ei ole onnistunut optimoimaan ohjelmistoa sekä laitteistoa toimimaan sulavasti yhdessä, MIUI tuntui hidastelevan jokaisessa mahdollisessa kohdassa. Toki aina ongelmia ei ollut havaittavissa, mutta noin 60 prosenttia ajasta sai katselle bugivaa, tahmeaa käyttöliittymää sovelluksia avatessa, sovelluksien välillä liikkuessa sekä monessa muussa tilanteessa. Lisäksi asetuksien kautta löytyvä ”järjestelmäsovelluksien päivittäjä” ei koskaan auennut, vaan antoi virheilmoitusta.

Ongelmia havaittiin myös Netflixin kanssa, joka tuntui pätkivän toistettavaa videota 1-2 sekunnin välein. Tämän ongelman takia Netflixin katsominen ei ollut millään tavalla mielekästä. Nopealla googlettamisella muillakin tabletin käyttäjillä on tullut samaa ongelmaa vastaa, ja nähtävästi ongelmat koskevat juurikin MIUI-käyttöliittymää.

Redmi Pad tuntui olevan ohjelmiston osalta muutenkin hieman keskeneräinen. Esimerkiksi ilmoitusvalikkoa sekä pika-asetusvalikkoa Xiaomi ei ollut juurikaan optimoinut suurelle näytölle. Lisäksi aloitusnäytöstä pyyhkäisemällä aukeaa Googlen uutissyöte, joka käyttää näytön pinta-alasta erikoisesti vain kolmanneksen. Redmi Pad on osoitus siitä, että ainakaan vielä Android ei ole kovinkaan erikoisesti optimoitu tableteille.

Yhteenveto

Redmi Pad -tabletti on melko ristiriitainen pakkaus. Kyseessä on tabletti, josta voisi tykätä, mutta valitettavasti samalla se tuntuu erittäin keskeneräiseltä. Lisäksi Xiaomi on tehnyt erikoisia rajoituksia muun muassa Suomessa yleisesti myynnissä olevaan versioon.

Testijakson aikana itse tykkäsin laitteen laadukkaasta alumiinirakenteesta, joka tuo mukanaan hieman premium-tuntumaa. Lisäksi näytön 90 hertsin virkistystaajuus tuntui miellyttävältä. Redmi Padin todettiin tarjoilevan pitkän akunkeston, riittävän stereoäänentoiston ja kameroiden todettiin ajavan asiansa. Tabletin vahvuutena voidaan pitää myös tukea muistikortille.

Xiaomi on kuitenkin tehnyt melkoisesti kompromisseja tabletin kanssa. Tarjolla on esimerkiksi vain wifi-versio, eikä mobiiliverkkoja tueta. Suomessa on myös saatavilla vain 3 gigatavun versio, jossa on karsittu esimerkiksi jaetun näytön tilasta. Testijakson aikana tabletin todettiin tarjoavan keskeneräisen ohjelmistokokemuksen, sillä käytettävyys ei ollut aivan sitä, mitä voisi odottaa. Optimoinnit suurelle näytölle olivat vähäisiä ja käyttöliittymä oli hyvin buginen. Redmi Pad ei tarjoa myöskään kuulokeliitintä.

Suomessa Redmi Pad on saatavilla 300 euron hintaluokassa, josta löytyy myös kilpailua. Esimerkiksi Nokia T21 tarjoaa vastaavia ominaisuuksia, mutta myös tuen mobiiliverkoille.

Suomessa Redmi Pad on ollut myynnissä marraskuusta 2022 lähtien ja tarjolla on vain 3 + 64 gigatavun versio 299 euron hintaan. Tabletista on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat harmaa Graphite Gray, hopea Moonlight Silver sekä vihreä Mint Green.

Xiaomi Redmi Pad

6

Redmi Pad on tabletti, joka tarjoaa teknisesti ok ratkaisuja, mutta testijakson aikana se ei täyttänyt odotuksia.

Hyvää
  • Laadukas alumiinirakenne
  • 90 hertsin virkistystaajuus näytössä
  • Hyvä akunkesto
  • Stereoäänentoisto
  • Muistikorttipaikka
  • Kamerat ajavat asiansa
Huonoa
  • Ei kuulokeliitintä
  • Ei tukea mobiiliverkoille, vain Wifi-malli tarjolla
  • Keskeneräinen ohjelmistokokemus
  • Huomattavan takkuileva ja tahmea käyttökokemus
  • Jaetun näytön näkymä ei ole tuettuna 3 gigatavun versiossa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut