ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia XR20 – paras kestävärakenteinen puhelin pitkällä päivitystuella

SuomiMobiilin testattavaksi saatiin heinäkuun lopulla julkaistu Nokia XR20 -älypuhelin, joka on suomalaisen HMD Globalin ensimmäinen kestävärakenteinen älypuhelin. Kyseessä on hyvin läheistä sukua oleva laite aikaisemmin testatuille Nokia X20- ja Nokia X10 -puhelimille, mutta HMD Global on panostanut nyt kestävyyteen, pitkäikäisyyteen sekä parantanut muutamia ominaisuuksia.

HMD Global toi Nokia XR20 -puhelimen myyntiin Suomessa elokuun ensimmäisellä viikolla ja hintaa sillä on edullisimmillaan 529 euroa. Nokia XR20 tarjoaa iskun- ja vedenkestävän rakenteen, suuren näyttöpaneelin, 48 megapikselin ZEISS-kamerat sekä suuren 4630 milliampeeritunnin akun. Muita mielenkiintoisia ominaisuuksia puhelimessa ovat langaton lataus, Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri sekä stereokaiuttimet. HMD Global on pyrkinyt tekemään Nokia XR20 -puhelimesta pitkäikäisen, sillä puhelin tarjoaa jopa neljä vuotta päivityksiä sekä laajennetun kolmen vuoden takuun.

Nokia XR20 oli SuomiMobiilin testikäytössä parin viikon verran, minkä perusteella laitteesta saatiin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan ja teemme muutamia tiputustestejä. Lisäksi katsomme millaisia teknisiä ominaisuuksia puhelimessa on ja kuinka 5G-yhteydet toimivat. Artikkelissa katsomme myös kameroita sekä ohjelmistoa. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään artikkelissa läpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia XR20 (TA-1362)
Mitat: 171.6 x 81.5 x 10.6 mm
Paino: 248 g
Rakenne: muovi- ja alumiinirakenne / Gorilla Glass Victus -lasi edessä
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 450 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 480 5G (2x 2.0 GHz Kryo 460 & 6x 1.8 GHz Kryo 460) / Snapdragon X51 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 4 tai 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 48 MP pääkamera (ISOCELL S5KGM1 / f/1.8 / 1/2.25" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralaajakulmakamera (ISOCELL S5K3L6 / f/2.4 / 1/3.0" / 1.12 µm / 123 astetta) + kaksi LED-salamaa
Etukamera: 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7/ f/2.0 / 1.12 µm / 1/4")
Akku: 4630 mAh (ei irrotettava) / 18W langallinen lataus / 15W langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / stereokaiuttimet / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / aptX Adaptive
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen ja harmaa
Hinta: 529€ (4 + 64 Gt) ja 599€ (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Nokia XR20 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia XR20 -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka on kookas. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallinimi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla neljän vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva itse puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Nokia XR20 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen sisällä on myös kapea pahvilaatikko, joka pitää sisällään vain USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Aikaisemmista puhelimista tuttua suojakuorta ei paketista löydy, sillä sellaista laite ei tarvitse.

Laturia tai kuulokkeita ei myyntipakkauksesta myöskään löydy, joten HMD Global on lähtenyt Applen ja Samsungin linjoille. Mielestäni laturin jättäminen pois myyntipakkauksesta on pääosin typerää, sillä nyt se joudutaan ostamaan erikseen, jos haluaa ladata nopeimmalla tuetulla latauksella. Vaikka Nokia XR20:n mukana ei toimiteta kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, niin silti myyntipakkaus on todella suuri. Apple ja Samsung ovat saaneet myyntipakkauksistaan selvästi pienempiä, mutta syystä tai toisesta HMD Globalin pakkauksissa on paljon tyhjää tilaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia XR20 -puhelimen rakenne on osa-alue, johon HMD Global on panostanut todella paljon. Kyseessä on kestävärakenteinen älypuhelin, joten rakenteen pitää olla kestävä sekä järeä. Kestävyys näkyy myös laitteen materiaalivalinnoissa, sillä Nokia XR20 on valmistettu pääosin polymeerikomposiitista sekä alumiinista. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta sekä sininen, joka saatiin testiin.

Puhelimen rakenne on ulkopuolisesti muovia, tai tarkemmin sanottuna polymeerikomposiittia, jonka pitäisi ottaa hyvin vastaan iskuja ja tiputuksia sekä kestää kovaa käyttöä. Nokia XR20:n molemmilla reunoilla on alumiinipaneelit, jotka tuovat mukanaan hieman premium-tuntumaa. HMD Global on viimeistellyt koko laitteen mattapintaiseksi ja takaosassa on mukava ja hieman lisää pitoa tarjoava kuviointi. Nokia XR20:n muotoilu on hyvin onnistunut, sillä se ei ole yhtä järeä kuin monet kiinalaiset kestävät puhelimet, vaan todellisuudessa kyseessä on tyylikäs ja siro laite omassa kategoriassaan.

Laitteen rakenne kestää hyvin pudotuksia ja käyttöä, eikä mattapinta kerää sormenjälkiä tai naarmuunnu käytössä. Testijakson aikana rakenne kesti hyvin myös tiputuksia, mutta toki muovipintaan tulee painaumia ja kolhuja tippuessa maahan. HMD Global onkin luvannut Nokia XR20:n olevan iskunkestävä MIL-STD-810H-sertifikaatin mukaisesti. Puhelin kestää tiputuksen jopa 1,8 metrin korkeudelta, joten iskunkestävyys on yksi suurimmista valttikorteista. Puhelin on kehitetty kestämään myös erilaisia lämpötiloja sekä ääriolosuhteita.

Iskunkestävyydessä aina suurin huolenaihe on näyttö, mutta HMD Global käyttää Nokia XR20 -mallissa tämän hetken kestävintä Gorilla Glass Victus -lasia, joka on tuttu myös tämän päivän huippupuhelimista. Testijakson aikana näyttöön ei saatu aikaiseksi mainittavia naarmuja, ja se tuntui kestävän hyvin myös muutamia tiputustestejä. HMD Global pyrkii suojaamaan näyttölasia myös naarmuuntumiselta hieman näytön yläpuolelle nousevalla kehyksellä. HMD Global tarjoaa Nokia XR20 -puhelimelle myöskin yhden ilmaisen näytön vaihdon vuoden sisällä ostamisesta. Vastaavaa lupausta eivät muut kestävärakenteiset puhelimet tarjoa.

Nokia XR20 on lisäksi IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, eli puhelin voidaan upottaa veteen 1,5 metrin syvyydelle jopa 30 minuutin ajaksi. Testijakson aikana Nokia XR20 tuntui kestävän vettä erinomaisesti, eikä se vaikuttanut laitteen käyttöön millään tavalla. Vedenkestävyys on tuttu ominaisuus kestävärakenteisissa puhelimissa ja se mahdollistaa aikaisempaa huolettomamman käytön. Puhelimen käyttämistä esimerkiksi sateessa ei tarvitse pelätä, tai jos puhelin tippuu vahingossa järveen, niin se ei koidu puhelimen kohtaloksi.

Vaikka mainitsinkin kyseessä olevan jopa siro kestävärakenteinen puhelin, niin kokoa Nokia XR20:llä on todella paljon. HMD Global on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 171,64 x 81,5 x 10,64 millimetriä, joten paksuutta on varsin paljon. Painoa laitteella on 248 grammaa, eli noin 50 grammaa enemmän kuin monissa normaaleissa puhelimissa. Paino ja koko ovat kuitenkin kestävärakenteisien älypuhelimien osa-alue, josta on pakko joustaa, sillä kestävää rakennetta ei voi toteuttaa kovin kompaktisti. Testijakson aikana itse en kokenut puhelimen kokoa liian suureksi, vaan siihen tottuu.

Luonnollisestikaan jämäkkyyttä ei Nokia XR20 -puhelimelta puutu, vaan puhelin on kuin betonista tehty. Laite ei taivu tai päästä periksi käsien välissä taivuteltaessa, eikä siitä kuulu myöskään häiritseviä natinoita. HMD Global on onnistunut puhelimen toteutuksessa erinomaisesti ja se vastaa varmasti kohderyhmänsä kysyntään.

Nokia XR20:n etuosa muistuttaa aikaisemmin testattuja Nokia X -malleja, sillä HMD Global hyödyntää täysin samaa näyttöpaneelia. Etuosassa valtaa pitää kookas näyttö, joka vie pinta-alasta noin 77 prosenttia. Hölmön näköisen etuosasta tekee näyttöä kauttaaltaan kiertävät paksut kehykset, mutta se annettaneen anteeksi kestävärakenteiselle puhelimelle. Erikoisesti puhelimen etuosaan ei ole laitettu enää legendaarista Nokia-logoa. Nokia XR20:n näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä, joka vie näytöltä yllättävän paljon tilaa. Näyttölasin yläpuolelle on laitettu kehyksen väliin puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näyttölasin yläreunasta.

Takaosaltaan Nokia XR20 on tuttua Nokiaa, mutta hieman erilaisella toteutuksella. HMD Global on luopunut pyöreästä kamera-alueesta ja tuonut mukaan nyt laatikkomaisen kamera-alueen. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta ja sitä on ympäröimässä metallinen kehys. Kamera-alueessa on kaksi kamerasensoria, kaksi LED-salamavaloa sekä ZEISS-logo, jolla viitataan kameroiden olevan ZEISS:n sertifioimat, tai ainakin HMD Global on maksanut brändin käytöstä. Nokia XR20:n takaosassa on vielä Nokia-logo ja muita tarvittavia tekstejä pienellä präntillä.

Nokia XR20 -puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Oikeassa kyljessä on myöskin Nokia-logo. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat hyvät, ja Google Assistant -painike on korostettu erillisellä pinnoitteella. Painikkeet on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista.

Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni sekä punainen ohjelmoitava painike. Yläreunassa on lisäksi SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Nokia XR20:n alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin. Vasempaan kulmaan on laitettu myös kolo rannekkeelle tai jonkinlaiselle pidikkeelle.

Näyttö

HMD Global käyttää Nokia XR20 -puhelimessa täysin samaa näyttöä, joka on nähty aikaisemmin myös Nokia X10- ja Nokia X20 -puhelimissa. Suuria yllätyksiä näyttö ei pääse siis enää tarjoamaan, vaan se on tuttua kauraa, mitä nähdään usein 200-300 euron puhelimissa. Nokia XR20 maksaa kuitenkin selvästi enemmän, mutta omassa kategoriassaan näyttö on kuitenkin varmasti monille täysin riittävä.

Puhelimen näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 550 nitin maksimikirkkaus sekä etukameraa varten toteutettu reikä keskitetysti yläreunassa. Suurin eroavaisuus näytössä on hieman parempi kirkkaus verrattuna aikaisempiin Nokia-puhelimiin, sillä Nokia X10- ja Nokia X20 -puhelimien näytöissä oli 450 nitin kirkkaus.

Suurin ongelma näytössä on mielestäni 60 hertsin virkistystaajuus, johon toivoisi nykypäivänä törmäävän enää vain alle 200 euron puhelimissa. HMD Global olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen 90 hertsin virkistystaajuuden, jolloin käyttökokemus olisi ollut parempi. Jos on aikaisemmin käyttänyt korkeamman virkistystaajuuden näyttöjä, niin 60 hertsin huomaa heti esimerkiksi huonompina animaatioina. Näytön 550 nitin kirkkaus on kohtuullinen, mutta edelleen esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuus on heikko. Pilvisenä päivänä tai sisätiloissa näytön kirkkaus kuitenkin riittää hyvin.

Näytön tarkkuus on mielestäni hyvällä tasolla ja nyt Full HD+ -tarkkuus riittää varmasti suurimmalle osalle. Yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa, joten videoiden katselu on mukavaa. Nokia XR20 toi näytössään esille kuitenkin yhden LCD-paneelien ikävimmistä ongelmista, eli varjot. Näytön pyöristetyissä kulmissa sekä etukamerareiän ympärillä on havaittavissa varjokohtia, joissa taustavalaistus ei ole yhtä hyvällä tasolla kuin muussa näytössä.

Värintoistoltaan näyttö on korkeintaan kohtalainen ja ainakin oletusasetuksilla se tuntuu olevan hieman sinertävä. Näytölle Nokia XR20 ei tarjoa kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään, eikä mukana ole myöskään muutamista Nokia-puhelimista tuttuja HDR-toimintoja. Nokia XR20 tukee kuitenkin HDR-toistoa ja tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin. Esimerkiksi Netflix-sovelluksen kautta on mahdollista katsoa Full HD -sisältöä, vaikka HDR-toiminnot eivät ole tuettuna.

Nokia XR20:n näyttö on mielestäni täysin ymmärrettävä ottaen huomioon puhelimen kohderyhmän. Näyttö ei ole todennäköisesti se osa-alue, jossa kestävärakenteissa puhelimissa olisi tarvetta kehuskella, vaan sen pitää olla riittävän hyvä. Tähän tarkoitukseen Nokia XR20:n näyttö on mielestäni hyvä, vaikka oman hintapisteensä tasosta ei puhutakaan. Ehkä kirkkautta olisi saanut olla hieman enemmän ja 60 hertsin virkistystaajuus on jo hieman kyseenalainen ratkaisu.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Nokia XR20 on kuin Nokia X10 tai Nokia X20, sillä eroja ei oikeistaan ole ollenkaan. Suurimmat eroavaisuudet löytyvät muistien määrästä, mutta perustoteutus on sama. Järjestelmäpiirinä HMD Global hyödyntää Qualcommin edullisinta 5G-modeemilla varusteltua Snapdragon 480 5G -piiriä, joten kovin suuria yllätyksiä Nokia XR20 ei pääse suorituskyvyn kanssa tarjoamaan. Sama järjestelmäpiiri on nähty muun muassa Moto G50 -puhelimessa, jonka hinnat alkavat 199 eurosta.

Snapdragon 480 5G on todella kyvykäs edullisien laitteiden järjestelmäpiiri ja selvästi tehokkaampi kuin yksikään aikaisempi Snapdragon 4 -sarjan piiri, ja samalla se on myös tehokkaampi kuin monet suositut Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit. Nokia XR20 -puhelimen hinnat alkavat 529 eurosta, joten 200 euron laitteiden järjestelmäpiirin löytyminen yli 500 euron puhelimesta on todella harmillista. Tuskin olisi ollut kovinkaan vaikeaa saada puhelimeen myös Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri. Kestävärakenteisissa puhelimissa suorituskyky ei kuitenkaan ole keskiössä, ja monet kilpailevat puhelimet tarjoavat edullisia MediaTekin järjestelmäpiirejä.

Nokia XR20 -puhelimesta löytyvä Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 480 5G rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 460 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen yli 100 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon.

Nokia XR20 -puhelimesta on tarjolla Suomessa 4 ja 6 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varustellut versiot, joiden rinnalla on 64 tai 128 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Mielestäni suurempi muistiversio on ainoa oikea valinta tässä laitteessa. 4 + 64 gigatavun muistiversio on erikoinen, sillä se ei välttämättä ole tarpeeksi. Nokia XR20 tarjoaa myös microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 512 gigatavua. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Jo aikaisemmin Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky on todettu todella hyväksi, eikä se myöskään Nokia XR20 -puhelimessa pääse suuremmin pettämään. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista nähdä Nokia XR20:n saamat pisteet, joiden rinnalla on saman kategorian Dimensity 800 -järjestelmäpiiriin perustuvan Oukitel WP10 -puhelimen vastaavat pisteet sekä saman hintaluokan OnePlus Nord 2 -puhelimen vastaavat pisteet.

Testitulokset
Nokia XR20 (SD480 5G) Oukitel WP10 (MTK D800) OnePlus Nord 2 (MTK D1200-AI)
AnTuTu (V8): 322 876 pistettä 389 893 pistettä 611 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 508 pistettä EI PISTEITÄ* 812 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1677 pistettä EI PISTEITÄ* 2686 pistettä
PCMark 2.0: 7135 pistettä 8208 pistettä 8102 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2431 pistettä 3372 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2298 pistettä 3236 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3045 pistettä 3955 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 979 pistettä 1668 pistettä 4175 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Nokia XR20 -puhelimen suorituskyky on monissa testeissä odotetulla tasolla ja Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri jää jonkin verran MediaTekin kehittämän Dimensity 800 -järjestelmäpiirin varjoon, joka löytyy Oukitel WP10 -puhelimesta. Lisäksi Dimensity 1200 -järjestelmäpiiriin perustuva OnePlus Nord 2 on taulukossa esillä, jotta voidaan verrata siihen, mitä tässä hintaluokassa voisi saada valitessa perinteisemmän älypuhelimen. Snapdragon 480 5G on erittäin hidas verrattuna Dimensity 1200 -järjestelmäpiiriin.

Testijakson aikana suorituskyky tuntui Nokia XR20 -puhelimessa olevan riittävä monissa tilanteissa ja päivittäinen käyttö oli vaivatonta. Ainakin kevyessä käytössä laitetta oli miellyttävää käyttää, mutta jos sovelluksia oli auki useita ja koitti vaihdella raskaampien sovelluksien välillä, niin silloin myös hieman takkuilua oli havaittavissa. Suorituskyky riittää mainiosti peruskäyttöön, jolla tarkoitan sosiaalisen median selaamista, muutamia puheluita, netin selaamista, sovelluksien välillä liikkumista sekä kuvaamista.

Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Nokia XR20 -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 660 Mbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Nokia XR20 tukee kaikkia tärkeimpiä Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Nokia XR20:ssa on tuki taajuusalueille n1, 2, 3, 5, 7, 28, 41, 66, 77 ja 78, mikä on hyvä saavutus, vaikka suuresta määrästä ei olekaan kyse. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nokia X20 -puhelimesta.

Stereokaiuttimet, taskulamppu, ohjelmoitava painike ja sormenjälkilukija

Vaikka perusominaisuudet ovat Nokia XR20 -puhelimessa pääosin tuttuja jo aikaisemmin Nokia-puhelimista, niin HMD Globalilla on edelleen muutama ässä hihassaan. Nokia XR20 on varusteltuna mielenkiintoisilla lisäominaisuuksilla sekä muutamilla tässä hintaluokassa jo vaadituillakin tekniikoilla.

Nokia XR20 on yksi harvoista HMD Globalin älypuhelimista, jossa on stereokaiuttimet. Puhelimeen on laitettu OZO Playback -tekniikka, jonka pitäisi tehdä äänestä stereokaiuttimien kautta voimakkaampaa ja yksityiskohtaisempaa. Puhelimen tärkein kaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Testijakson aikana stereoäänentoisto ei kuitenkaan suuremmin vakuuttanut, sillä testeissä saimme äänen kuulumaan vain laitteen alareunassa olevasta kaiuttimesta.

Stereoäänentoistoa ei saatu toimimaan musiikin kanssa tai edes videoissa. Mainostettua stereoäänentoistoa ei siis Nokia XR20 -puhelimesta löytynyt tai kyseessä oli jonkinlainen ongelma ohjelmistossa. Äänentoisto yhden kaiuttimen kautta tuntui kuitenkin olevan todella voimakasta, mutta laatu ei ollut kovinkaan täyteläinen. Kaiuttimen kautta on mukava kuunnella puhetta, mutta musiikin toistoa varten se ei ole kaikista ihanteellisin.

Puhelimen alareunaan HMD Global on asettanut onneksi myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten halukkaat voivat käyttää langallisia kuulokkeitta. Jos kuitenkin on jo tottunut langattomiin kuulokkeisiin, niin Nokia XR20 tarjoaa myös Bluetooth 5.1 -version, jonka avulla pitäisi onnistua vakaa langaton yhteys. HMD Global on laittanut puhelimeen myös tuen aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoille.

HMD Global on panostanut Nokia XR20 -puhelimessa taskulamppuun, joka on tärkeä osa kestävärakenteisia puhelimia. Laitteen takaosassa on kameroiden alapuolella kaksi LED-salamavaloa, joita voidaan käyttää taskulamppuna. Kyseessä ovat hyvin kirkkaat LED-salamat, jotka toimii hyvin myös pimeässä. Taskulamppua varten HMD Global on kehittänyt myös valikon, jossa käyttäjät voivat säätää valon kirkkautta sekä tarvittaessa näyttää SOS-valomerkkejä.

Yksi Nokia XR20 -puhelimen kätevistä lisäominaisuuksista on yläreunaan asetettu ohjelmoitava painike. Puhelimen käyttäjät voivat ohjelmoida painikkeen avaamaan tietyn sovelluksen tai muokkaamaan pika-asetuksia. Esimerkiksi yhdellä painalluksella voidaan avata tietty sovellus tai ottaa taskulamppu käyttöön ja kaksoisnapautuksella voidaan ottaa näyttökuva tai käynnistää Spotify. Käyttäjä voi oman mielensä mukaan optimoida painikkeen toiminnot esimerkiksi soittamaan SOS-yhteyshenkilölle.

Vaikka puhelimessa on erillinen ohjelmoitava painikkeensa, niin HMD Global ei ole unohtanut myöskään Google Assistant -painiketta. Nokia XR20:n vasemmasta kyljestä löytyy kookas painike Google Assistantille. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä painettaessa aukeaa Google Assistant -sovellus, mutta muuta käyttöä painikkeelle ei ole. Painiketta voidaan sanoa turhaksi, sillä Google Assistant ei ole käytössä suomeksi, joten palvelua käyttävät vain harvat. Asetuksien kautta on mahdollista ottaa painike pois käytöstä, jolloin painiketta painamalla ei tapahdu mitään.

Nokia XR20 jatkaa malliston muiden puhelimien tapaisesti kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan hyödyntämistä. Sormenjälkilukija on oikeassa kyljessä integroituna virtapainikkeeseen. Sormenjälkilukija on myös omassa pienessä syvennyksessään, josta sen löytää nopeasti käsituntumalla. Sormenjälkilukija on sijainniltaan mielestäni erinomaisessa paikassa, mutta toimivuudeltaan se ei ole aivan niin nopea kuin mitä voisi toivoa.

Sormenjälkilukija toimi pääasiassa vakaasti ja se tunnisti sormenjäljen ensimmäisellä yrittämällä. Lukijan suurin ongelma on kuitenkin sen hitaus, sillä erityisesti näytön ollessa sammutettuna menee lukituksen avaamiseen pari sekuntia. Jos kuitenkin lukitusnäyttö on päällä, niin lukituksen avaaminen onnistuu selvästi nopeammin. Kyseessä on ongelma, jonka HMD Global varmasti pystyisi korjaamaan tulevissa päivityksissä.

Akunkesto ja pakkastesti

Nokia XR20 tukee langatonta latausta.

HMD Global on varustellut Nokia XR20 -puhelimen suurella 4630 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu kestävän vähintään kaksi päivää. Akku on hieman suurempi kuin aikaisemmin testatuissa Nokia X -sarjan puhelimissa, mutta merkittävästä parannuksesta ei ole kysymys. Testijakson aikana akun sai aktiivisessa käytössä noin 35 prosentin akunvaraukseen iltaan mennessä, joten täyttä kahta päivää akku tuskin kestäisi ainakaan omassa käytössäni. Kevyellä ja vähemmällä käytöllä akku kestänee kuitenkin helposti parikin päivää, jollei pidempäänkin.

Hyvään akunkestoon varmasti vaikuttaa suuren akun ohella myös tutut ja varmat tekniset ratkaisut. Nokia XR20:ssa käytettävä järjestelmäpiiri on virtapihi, eikä myöskään näytöstä löydy mitään korkeita virkistystaajuuksia. Ainoa varmasti hieman enemmän akkua kuluttava asia on 5G, mutta valitettavasti testijakson aikana 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy päivittäisessä käytössä todentamaan. Akunkesto on hyvällä tasolla, mutta lataamisesta ei voida sanoa samaa.

HMD Global ei toimita puhelimen mukana laturia, mitä voidaan pitää jopa typeränä temppuna ottaen huomioon laitteen hintapisteen. Nokia X10 tukee parhaimmillaan 18 watin pikalatausta, mutta laturi on ostettava erikseen. Testasimme akun latausta Nokian 18 watin pikalaturilla ja sen avulla akun lataus tuntui olevan jopa tuskallisen hidasta.

Nokia XR20 -puhelimen akun latautumisnopeus 18 watin langallisella pikalaturilla.

Nokia XR20 -puhelimen 4630 milliampeeritunnin akun latautumiseen meni 18 watin langallisella laturilla huimat 120 minuuttia, eli kaksi tuntia. Erikoisesti HMD Global oli pystynyt nopeuttamana latausta niin, että puhelimen suurempi akku latautui hieman nopeammin kuin aikaisemmin testattujen Nokia X10- ja Nokia X20 -puhelimien akut. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua 37 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 71 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 85 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 80 prosentin jälkeen ja vielä 90 prosentin jälkeen lataus hidastui entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 35 minuuttia.

HMD Global tarjoaa Nokia XR20 -puhelimessa hieman yllättäen myöskin langattoman latauksen 15 watin teholla Qi-standardilla. Langatonta latausta ei ole aikaisemmin yhtiön tämän tason puhelimissa nähty, vaan kyseessä on ollut huippupuhelimien ominaisuus. Koska langaton lataus löytyy, niin päätimme testata sen nopeuden.

Nokia XR20 -puhelimen akun latautumisnopeus 15 watin langattomalla laturilla.

Langaton lataus on hieman hitaampi kuin langallinen lataus, sillä tyhjästä täyteen latautuminen vie huimat 150 minuuttia, eli kaksi ja puoli tuntia. Kyseessä ei ole millään tavalla nopea lataus, mutta ajaa asiansa ja puhelimen voi laittaa latautumaan aina esimerkiksi töitä tehdessä latausalustalle. Puolessa tunnissa akkua saatiin ladattua langattomasti 26 prosenttia ja tunnissa vastaavasti 51 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin vasta 115 minuutin kohdalla. Latausnopeus alkoi hidastumaan suuremmin 95 prosentin jälkeen, mihin asti lataus oli tasaisen hidasta jatkuvasti. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 13 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 35 minuuttia.

Akun latausnopeus ei ole Nokia XR20 -puhelimessa valttikortti, vaikka nyt latausmahdollisuuksia tarjotaankin enemmän. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut hieman tehokkaampaa langallista latausta, mutta langaton lataus on vain plussaa.

Nokia XR20 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia XR20 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli varausta oli 98 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kertaa Nokia XR20:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 41 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä vain 59 prosenttia. Akun kuluminen oli suurempaa kuin monissa muissa testatuissa puhelimissa, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkaskestävyys ei Nokia XR20 -puhelimessa ole parhaimmasta päästä ja vastaavia ongelmia havaittiin aikaisemmin myös Nokia X20- ja Nokia X10 -puhelimien kanssa. Henkilökohtaisesti odotin hieman parannusta pakkaskestävyyteen, sillä kyseessä on kestävärakenteinen puhelin ja tämän osa-alueen pitäisi olla myös kunnossa. Suuresta akusta ei saisi kulua 41 prosenttia, sillä se kertoo ongelmista pakkasen kanssa. Suuren akunkulumisen ohella Nokia XR20:n näyttö muuttui LCD-paneeleille tyypilliseen tapaan hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin ennalleen muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. HMD Global oli estänyt puhelimen akun lataamisen jääkylmänä, mikä on toteutettu yleensä turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameratoteutus on Nokia XR20 -puhelimessa tuttua HMD Globalin tasoa, eli mitään yllätyksiä ei kannata odottaa, mutta ominaisuudet riittävät satunaiseen kuvailuun. HMD Global on nyt ottanut hieman eri lähestymistavan, sillä mukana on ainoastaan tarpeellisia kameroita ja kaikki turhat makro- ja syvyyskamerat on unohdettu. Puhelimen kameroita mainostetaan edelleen ZEISS-brändin alaisuudessa, joten odotukset saattavat monilla olla kameroita kohtaan todella korkealla.

HMD Global hyödyntää pääkamerana Samsungin ISOCELL S5KGM1 -sensoria, joka tarjoaa 48 megapikselin tarkkuuden. Kyseessä on teknisesti kyvykäs kamerasensori, sillä se on kooltaan 1/2,25 tuumaa sekä tarjoaa 0,8 µm pikselikoon. Kameran on kerrottu tukevan vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta optista kuvanvakautusta siinä ei ole. Toinen Nokia XR20 -puhelimen kameroista on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Verrattuna muihin Nokia X -puhelimiin on ultralaajakulmakameran tarkkuus selvästi korkeampi, sillä aikaisemmin HMD Global on luottanut 5 megapikselin ultralaajakulmakameraan.

Nokia XR20:n kamerat lyhyesti:

  • Kaksoiskamera + 2x LED-salama
    • 48 MP pääkamera (Samsung S5KGM1, f/1.79, 1/2,25”, 0,8 µm, PDAF)
    • 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4, 1/3”, 1,12 µm, 123 asteen kuvakenttä)
  • Etukamera
    • 8 MP etukamera (Samsung S5K4H7, f/2.0, 1/4”, 1,12 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamera on Nokia XR20 -puhelimessa identtinen jo Nokia X10 -puhelimessa nähdyn kanssa. Suuria yllätyksiä kameralla ei ole tarjottavana, sillä se ei yllättänyt aikaisemminkaan. Pääkamerassa HMD Global hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Oletusarvoisesti kuvataan siis 12 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 48 megapikselin tasoisten kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa hyödynnettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät pääkameran kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikselin tasoisia.

Nokia XR20:n pääkameran kuvien laatu on kohtuullisella tasolla, mutta mihinkään ihmeisiin kameralla ei päästä. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvien tummissa kohdissa on kuitenkin havaittavissa myös hyvässä valossa rakeisuutta, jota ei toivoisi näkevänsä tämän hintaisessa puhelimessa. Heikommassa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan ja kuvien laatu heikkenee tietyssä pisteessä selvästi. Kamera tukee myös erillistä yötilaa, jolla kuviin saadaan parempia yksityiskohtia sekä enemmän valoa. Mielestäni kamera on laadultaan identtinen Nokia X10 -mallin pääkameran kanssa. Alapuolella on muutamia Nokia XR20: pääkameralla taltioituja kuvia.

Ultralaajakulmakameraan HMD Global on nyt panostanut, sillä Nokia XR20 tarjoaa 13 megapikselin kameran, joka tukee 123 asteen kuvakenttää. Viime aikoina HMD Global on hyödyntänyt 5 megapikselin ultralaajakulmakameroita, jotka eivät ole suuremmin yllättäneet, mutta ainakin megapikselien suhteen nyt luvassa olisi parannusta.

Testijakson aikana ultralaajakulmakamera todettiin korkeintaan kohtalaiseksi, sillä mielestäni kuvien laatu ei ole yhtä hyvä kuin mitä voisi odottaa. Laatu on hieman parempi kuin aikaisemmin, mutta kuvat ovat edelleen hyvin pehmeitä, suttuisia sekä väreiltään jopa kalpeita. Lisäksi kuvat muistuttavat enemmän maalausta kuin todellista kuvaa. Ultralaajakulmakuvien reunoissa on myös havaittavissa jokseenkin vääristystä, mikä ei ole koskaan hyvä merkki. Kuvat ovat kuitenkin keskikohdastaan hieman parempia.

Ultralaajakulmakameraa ei kannata edes käyttää heikossa valaistuksessa, sillä laatu heikkenee vielä entisestään. Yötila ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameran kanssa. Alapuolella on vielä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Videokuvaus ei ole Nokia XR20 -puhelimessa avainasemassa, sillä esimerkiksi pääkameralla pystytään taltioimaan ainoastaan Full HD 30- tai 60 fps -tasoisia videokuvia, eikä muut tarkkuudet ole saatavilla. Videokuvaa voidaan taltioida pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvaamisen.

Nokia XR20 tarjoaa myös tutun elokuvatilan, jossa voidaan kuvata pääkameran avulla 21:9-kuvasuhteen videoita 1920 x 822 pikselin tarkkuudella. Elokuvatilassa on käytettävissä myös videokuvauksen manuaalisäädöt. Uutena ominaisuutena Nokia XR20 -puhelimen videokuvausominaisuuksiin on tuotu SpeedWarp-kameratila, jolla voidaan kuvata liikkuvia intervallikuvia ja kesken kuvauksen voidaan taltioida hetkiä myös todellisella nopeudella.

Etukamera on Nokia XR20 -puhelimessa tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Etukameralla taltioidut selfiekuvat eivät suuremmin yllätä, vaan ovat peruskauraa. Hyvässä valaistuksessa etukamera tuottaa hyvää jälkeä, heikossa valaistuksessa pehmeyttä kuvissa on reilusti havaittavissa. Selfiekuvaamista harrastaville käyttäjille Nokia XR20 -puhelinta ei voi suositella, sillä samassa hintapisteessä on myös parempia puhelimia kuvaamiseen. Etukamera on kuitenkin tarpeeksi hyvä satunnaiseen kuvaamiseen sekä videopuheluihin.

Nokia XR20 -puhelimessa on muistakin Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä SpeedWarp, ammattilainen, Dual-Sight, panoraama, ajastettu kuvaus, toiminta sekä hidastus.

Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan kameravalitsimen avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera. Zoomivalitsimessa on myös 2x-tila, joka on zoomattu pääkamerasta, sillä erillistä telekameraa ei löydy. HMD Global on varustellut Nokia XR20:n kameran myös monipuolisella manuaalitilalla, joka on helppokäyttöinen. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran asetuksia, joita ovat muun muassa valkotasapaino, tarkennus, ISO (100 – 12800), suljinnopeus (1/4000 – 20 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 … +3.0). Nokia XR20 tarjoaa myös muista uusista Nokia-puhelimista tutun elokuva-kuvaustilan, jossa voidaan kuvata videoita 21:9-kuvasuhteella ja käytössä on myös kattavammat säätöasetukset.

Käyttökokemukseltaan kamerasovellus on edelleen raakile, kuten aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Nyt kuitenkin Nokia XR20:n kohdalla HMD Global on onnistunut optimoimaan sovelluksen toimimaan jo hyvin, eikä kameroiden tai kuvaustilojen välillä vaihtaminen tuntunut kovinkaan hitaalta, vaikka pieni viive on edelleen. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kohtuullinen, mutta ulkoinen toteutus on hyvin vanhahtava. HMD Globalin kamerasovellus kaipaisi pientä kasvojenkohotusta kohti modernimpaa käyttöliittymää.

Käyttöjärjestelmä

Nokia XR20 jatkaa HMD Globalin tutulla valitsemalla tiellä, jossa tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas Android One -käyttökokemus. Tällä kertaa Nokia XR20 -puhelimessa on kuitenkin kaksi merkittävää ohjelmistollista uudistusta, joita ei vielä aikaisemmin Nokia-puhelimissa ollut. Nokia XR20 tarjoaa tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmän, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia muutoksia.

Testijakson aikana Nokia XR20 sai muutaman pienen päivityksen, mutta ne eivät tuoneet mitään mainittavaa mukanaan. Testijakson lopuksi puhelimessa oli asennettuna Googlen 5. elokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturvan osalta HMD Global on pitänyt puhelimen ajan tasalla. HMD Global on luvannut puhelimelle kattavan päivitystarjonnan, sillä Nokia XR20 on HMD Globalin parhaimmalla päivityslupauksella varusteltu laite.

HMD Globalin mukaan Nokia XR20 tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia XR20 tulee saamaan Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti vasta vuonna 2023 ja tietoturvapäivitykset jatkuvat vuoteen 2024 asti, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin aikaisempien mallien.

Päivityslupaus on hyvä ja todennäköisesti HMD Global pystyy pitämään siitä kiinni. Valitettavasti vasta neljän vuoden päästä voidaan katsoa kuinka hyvin lupaus on pitänyt. Päivityslupaus on hyvä ja varmasti yksi Nokia XR20:n suurimmista valttikorteista. HMD Global on mainostanut puhelinta myös Android Enterprise Recommended -sertifikaatin saaneena, joten se on optimoitu yritystarkoituksiin.

Koska kyseessä on Android One -puhelin, niin käyttöliittymä on hyvin lähellä sellaista Androidia, jonka Google on suunnitellut. HMD Global on lisännyt puhelimeen vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Phone ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy muutamia sovelluksia, joita ei ole aikaisemmin Nokia-puhelimista löytynyt. HMD Global tekee nykyisin yhteistyötä Spotifyn ja ExpressVPN:n kanssa, joiden sovellukset ovat esiasennettuna puhelimessa. HMD Global on kuitenkin mahdollistanut sovelluksien poistamisen, jos niitä ei tarvitse.

Testijakson aikana Android One tuntui toimivan Nokia XR20 -puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut kriittisiä bugeja tai ongelmia. Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka sen kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Laitteen kustomointimahdollisuudet oman mielen mukaisesti ovat hyvin rajalliset, eikä asetuksia löydy samalla tavalla kuin monista kilpailijoiden puhelimista.

Yhteenveto

HMD Global lähtee Nokia XR20 -puhelimen kanssa mukaan kestävärakenteisien älypuhelimien markkinoille ja kyseessä on mielenkiintoinen lisäys tähän kategoriaan. Yleisesti tarjolla on vain tuntemattomia kiinalaisvalmistajien puhelimia, joiden suurin heikkous löytyy ohjelmistosta, mutta nyt HMD Global erottuu edukseen. Nokia XR20:n voidaan katsoa olevan kestävärakenteisien puhelimien parhaimmistoa tai jopa parasta mitä on saatavilla.

Testijakson aikana erityisesti iskunkestävä rakenne, vedenkestävyys sekä laadukas viimeistely tekivät vaikutuksen. Lisäksi HMD Global lupaa puhelimelle pidennetyn kolmen vuoden takuun sekä yhden ilmaisen näytön vaihdon ensimmäisen vuoden aikana. Vastaavia lupauksia eivät kiinalaisvalmistajien puhelimet anna. Suurimpiin valttikortteihin lukeutuu kattava päivityslupaus, sillä Nokia XR20 tulee saamaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Laitteella myös paljon muita vahvuuksia, joita ovat mielestäni hyvä akunkesto, 5G-yhteydet, kirkas taskulamppu, kuulokeliitin sekä langaton lataus.

HMD Global on joutunut tekemään kuitenkin muutamia uhrauksia tekniikkaan, jotta laadukas kestävä rakenne on voitu toteuttaa. Esimerkiksi Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky tässä hintaluokassa ei ole ymmärrettävä. Toki heikko suorituskyky on kestävissä puhelimissa enemmän sääntö kuin poikkeus, joten sitä ei voi pitää merkittävänä miinuksena, mutta se kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen ostamista. Mielestäni HMD Global olisi voinut tässä hintaluokassa tuoda näyttöön korkeamman virkistystaajuuden. Lisäksi itse jäin kaipaamaan laturia, jota ei myyntipakkauksesta löydy.

Kamerat ovat Nokia XR20 -puhelimessa korkeintaan kohtalaiset, eikä ne tarjoa mitään mullistavia kokemuksia. Ultralaajakulmakamera on erityisen huono, mutta onneksi mitään makro- tai syvyyskameroita ei HMD Global ole puhelimeen laittanut. Testijakson aikana viimeisin päivitys tuntui myös rikkovan puhelimen stereoäänentoiston, joten yksi mainostetuista ominaisuuksista ei toiminut. Lisäksi testijakson aikana todettiin laitteen kestävän heikosti pakkasta SuomiMobiilin tutussa pakkastestissä.

Suomessa Nokia XR20 on tullut myyntiin elokuun alussa 4 + 64 gigatavun ja 6 + 128 gigatavun muistiversioissa. Edullisimmillaan puhelin maksaa 529 euroa ja kalliimpi versio maksaa 599 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja sininen. Nokia XR20 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät alapuolella olevien Hintaseuranta.fi-linkkien takaa.

Nokia XR20

7

SuomiMobiilissa testattiin kestävärakenteinen Nokia XR20, joka tarjoaa 5G-yhteydet, IP68-luokituksen sekä iskunkestävyyden.

Hyvää
  • Jämäkkä ja kestävä rakenne / Gorilla Glass Victus -näytössä
  • IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä ja MIL-STD-810H-sertifikaatin iskunkestävyys
  • Näytössä yhden vuoden ilmainen vaihtomahdollisuus
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, Dual-SIM, NFC
  • Tukee langatonta latausta ja erinomainen akunkesto
  • Hyvin toimiva ja kirkas taskulamppu
  • Puhelimessa ei turhia kamerasensoreita
  • Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Tukee 5G-verkkoja sub-6-GHz-verkoissa
  • Laitteessa erillinen monitoimipainike, joka voidaan kustomoida
  • Android 11 ja puhdas Android One
  • HMD Global lupaa neljän vuoden päivitys tuen (3 + 4)
Huonoa
  • Mainostetut stereokaiuttimet eivät toimineet viimeisimmät päivityksen jälkeen
  • Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiirin suorituskyky ei hintaluokan tasolla
  • Näytössä vain 60 hertsin virkistystaajuus
  • Kameroiden kuvien laatu ei hintaluokan tasolla (erityisesti ultralaajakulma)
  • Ei laturia myyntipakkauksessa, ei kovin nopeaa pikalatausta
  • Heikko pakkaskestävyys
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Dual speakers need to be turned off and then on again. After that, they should work.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut