OnePlus julkaisi toukokuussa kaksi uutta älypuhelinta, jotka olivat OnePlus 7 ja OnePlus 7 Pro. Olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin arvostelleet OnePlus 7 Pron ja se pääsi mukaan myös kameravertailuun. Nyt on aika tarkastella OnePlus 7 -puhelinta, eli niin sanottua malliston perusversiota, jossa on monia samoja piirteitä viime vuoden OnePlus 6T -puhelimeen verrattaessa.
OnePlus 7 on varusteltuna huippuluokan järjestelmäpiirillä, suurella AMOLED-näytöllä sekä kaksoiskameroista. Ulkoisesti suuria muutoksia edeltäjään ei ole havaittavissa, mutta tekniikka on selvästi päivittynyttä. Lisäksi OnePlus on päättänyt karsia kameraominaisuuksista, jotta OnePlus 7 ei olisi liian lähellä OnePlus 7 Pro -mallia. OnePlus 7 tarjoaa myös pikalatauksen sekä tuoreimman Android-version. Suomessa OnePlus 7 maksaa halvimmillaan 549 euroa ja tarjolla on vain yksi väriversio.
Artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus 7 -älypuhelimeen sekä tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme tuttuun tyyliin puhelimen pakkaskestävyyttä.
OnePlus 7 (GM1903) | |
---|---|
Mitat: | 157.7 x 74.8 x 8.2 mm |
Paino: | 182 g |
Rakenne: | Alumiinikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.41 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 855 (Adreno 640) |
Muisti: | 6 tai 8 Gt RAM-muistia / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.12 µm)/ kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.0 / 1/3.1" / 1.0 µm) |
Akku: | 3700 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie + OxygenOS (1. elokuuta 2019 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / 20W pikalataus / Kasvojentunnistus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 / NFC |
Ääni: | Stereokaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Mirror Grey |
Hinta: | 549 euroa |
Myyntipakkaus
OnePlus 7 toimitetaan pitkälti identtisessä myyntipakkauksessa kuin isovelimalli OnePlus 7 Pro. Ulkopuolelta myyntipakkaus on valkoinen, ja siinä on harmaalla värillä puhelimen mallinimi sekä punaisella taustalla OnePlusin logo. Pakkauksen takaosa on punainen ja siellä on ilmoitettuna mm. laitteen väriversio, muistit sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen päällä on kuitenkin aluksi OnePlus Community -liuska, jonka saa helposti liu’uttamalla pois, minkä jälkeen päästään käsiksi pakkauksen sisältöön.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee punainen pahvitasku, josta löytyy kirje OnePlusin toimitusjohtajalta Pete Laulta. Lisäksi taskusta löytyy silikoninen suojakuori, SIM-korttiluukun avaustyökalu, OnePlus-tarroja sekä käyttö- ja turvallisuusohjekirjat. Seuraavaksi myyntipakkauksesta esille tulee itse OnePlus 7 -puhelin muoveihin käärittynä. Pakkauksen pohjalta löytyy vielä punainen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä OnePlusin 20 watin pikalaturi.
Sisällöltään OnePlus 7:n myyntipakkaus on normaali ja mukana on kaikki käytön aloitukseen tarvittava. Pienenä eroavaisuutena verrattuna aikaisempiin malleihin on se, että OnePlus ei ole laittanut myyntipakkaukseen enää mukaan kuulokeliitinadapteria. Mukana tuleva suojakuori tuntui varsin miellyttävältä ja sopivan erinomaisesti puhelimeen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti OnePlus 7 on kuten huippupuhelimen kuuluukin, eli laadukas sekä valmistettu premium-materiaaleista. Puhelimessa on alumiinikehys sekä Gorilla Glass 6 -lasipinnat, jotka yhdessä takaavat mukavan, mutta erittäin liukkaan käsituntuman. Puhelimen lasipinnat ovat myös varsinaisia sormenjälkimagneetteja ja lika näkyy erityisesti Mirror Gray -väriversiossa. Lasipinnat ovat luonnollisesti varusteltuna likaa hylkivällä pinnoitteella, joten lian saa helposti pyyhkimällä pois.
OnePlus on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 157,7 x 74,8 x 8,2 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 182 grammaa. Mitat ja paino ovat vielä kohtuulliset, jotta puhelimen käyttäminen on mielekästä. OnePlus 7 ei myöskään natise, vaikka sitä vääntelisi käsien välissä, joten premium-tuntumaa ei puutu.
Valitettavasti OnePlus ei ole vieläkään saanut mukaan virallista vedenkestävyyttä, eli IP-luokitusta. Vedenkestävyys on yleisesti huippupuhelimien ominaisuus, joten sen puuttuminen OnePlus 7 -mallista on yksi suurimmista huonoista puolista. Toinen rakenteellinen heikkous puhelimessa on muovinen kehys, joka kiertää näyttölasia. Yleisesti näkyvät muoviosat rinnastetaan keskihintaluokan älypuhelimiin ja huippupuhelimissa niitä voidaan pitää pienenä heikkoutena. OnePlus on tällä kertaa onnistunut integroimaan muovikaistaleen varsin hyvin alumiinikehyksen ja lasin väliin, eikä se tuo vastaavaa sormin tunnistettavaa häiritsevää saumakohtaa kuten OnePlus 6T -puhelimessa.
Etuosasta katsottuna OnePlus 7 ja OnePlus 6T -mallien välillä ei ole havaittavissa suuria muutoksia. Etuosassa valtaa pitää suuri tasainen näyttöpaneeli, joka peittää noin 85 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytön alareunassa on hieman muita reunoja paksumpi musta kaistale ja yläreunassa on havaittavissa pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy etukamera. Edeltäjäversiosta poiketen OnePlus on siirtänyt valoisuuden ja etäisyydentunnistimet kameran vierestä näytön alapuolelle, kuten useissa huippupuhelimissa on ollut viime aikoina tapana, jotta näyttöä on voitu suurentaa. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttöä suojaavan lasin sekä alumiinikehyksen välistä ja nyt kuuloke on myös kolme kertaa leveämpi kuin aikaisemmin. OnePlus hyödyntää kuuloketta myös toisena kaiuttimena. OnePlus 7:n näyttöön on integroituna myöskin optinen sormenjälkilukija, joka löytyy näytön alareunasta.
OnePlus 7:n takaosan lasipinta kaartuu huomattavasti joka reunasta, mikä takaa hieman paremman pidettävyyden. Takaosassa suurin eroavaisuus edeltäjäversioon löytyy kamera-alueesta, josta on nyt tehty hieman pitkulaisempi. Kamera-alue myös ulkonee hieman enemmän kuin OnePlus 6T -mallissa. Kameroita puhelimen takaosassa on kaksi, joiden alapuolella on kaksois-LED-salamavalo. Kamera-alueen alapuolella on myös tuttu OnePlus-logo. Takaosan alareunassa on myös OnePlus-teksti, puhelimen mallikoodi sekä OnePlusin pääkonttorin osoite.
Puhelimen kaikki painikkeet ulkoiset seikat ovat hyvin samassa kohtaa kuin viime vuonna OnePlus 6T -puhelimessa. OnePlus 7:n oikeasta kyljestä löytyy käynnistyspainike sekä OnePlusin perinteinen kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin, josta voi asettaa laitteen ilmoitukset äänelliselle, värinälle tai kokonaan hiljaiseksi. Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee äänenvoimakkuuspainikkeet sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei laitteesta löydy. OnePlus 7:n painikkeiden tuntuma on hyvä, vaikka painikkeiden vaste ei olekaan aivan samalla tasolla kuin OnePlus 7 Prossa. Huomion arvoista on myös, että OnePlus on päättänyt pienentää Alert Slider -kytkimen viemää tilaa ja se onkin puolet pienempi kuin OnePlus 7 Pro- tai OnePlus 6T -malleissa.
Puhelimen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin sekä tämän molemmilla puolilla on kaiutinritilät. Vain toisen takaa löytyy itse kaiutin ja toisen takana on mikrofoni. Myöskään OnePlus 7 -puhelimessa ei ole enää kuulokeliitintä, joka poistettiin jo OnePlus 6T -puhelimen kohdalla.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näytön osalta OnePlus ei ole tehnyt käytännössä mitään muutoksia verrattuna viime vuoden OnePlus 6T -malliin. Näyttö on kooltaan 6,41 tuumaa ja se perustuu niin sanottuun Optic AMOLED -paneeliin, jonka tarkkuus on 1080 x 2340 pikseliä. Näytössä on myös tuttu 19.5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu. Näyttöä on suojaamassa myös Gorilla Glass 6 -lasi.
OnePlusin mainostamat Optic AMOLED -paneelit ovat Samsungin valmistamia, joissa pohjana siis hyödynnetään Samsungin AMOLED-tekniikkaa. Optic-sana OnePlusin puhelimien näyttöjen yhteydessä tarkoittaa sitä, että paneelit on optimoitu OnePlusin vaatimuksien mukaisesti. Optic AMOLED -paneeleissa on erityisesti säädetty värilämpötiloja sekä kontrastia OnePlusin ohjeistuksen mukaisesti.
OnePlus 7:n näytössä on luonnollisesti huipputason katselukulmat, se on tarpeeksi tarkka ja se toistaa värit jo oletuksenakin erinomaisesti. Värintoiston osalta OnePlus tarjoaa myös muutamia asetuksia värien säätämistä varten. Puhelimessa on muun muassa valittavissa sRGB- ja DCI-P3-väritilat. Puhelimen näyttö pärjää hyvin myös auringonpaisteessa, vaikka markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei olekaan kyse.
Verrattuna OnePlus 7 -puhelinta kalliimpaan OnePlus 7 Pro -versioon, niin näytön osalta joudutaan luopumaan varsin paljosta. OnePlus 7:n näyttö ei ole yhtä tarkka, siinä ei ole kaartuvia reunoja, eikä se tarjoa 90 Hz virkistystaajuutta tai edes HDR-toistoa. Kokonaisuutena OnePlus 7:n näyttö on kuitenkin monessa tilanteessa tarvittavan laadukas, jos vaatimuksena ei ole markkinoiden parhain näyttö.
Teknisen toteutuksen osalta OnePlus 7 -malliin ei ole tehty suurempia muutoksia verrattuna OnePlus 7 Prohon. Tehoista vastaa edelleen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri ja RAM-muistia löytyy vähintään riittävästi. OnePlus 7 -puhelimessa hyödynnetään myös markkinoiden nopeimpia muisteja, kuten huippupuhelimissa on ollut tapana.
Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640. Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin luvataan tarjoavan esimerkiksi 45 prosenttia nopeamman suorituskyvyn ja kuluttavan 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltävä versio. Lisäksi Adreno 640 tarjoaa 20 prosenttia paremman suorituskyvyn ja kuluttaa 30 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä.
OnePlus on tunnettu erityisesti suurista RAM-muistimääristä älypuhelimissaan ja myöskin OnePlus 7 -mallista sitä löytyy vähintäänkin riittävästi. Suomessa laajasti myytävässä versiossa on 8 gigatavua LPDDR4X-RAM-muistia, mutta tarjolla on myös 6 gigatavun versio. Sisäistä tallennustilaa löytyy 256 gigatavua tai vaihtoehtoisesti 128 gigatavua. Yksi selvistä OnePlus 7:n vahvuuksista on UFS 3.0 -muisti, jollaista ei löydy laajasti muista markkinoilta olevista puhelimesta tällä hetkellä. UFS 3.0 -muistissa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna normaalisti huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa.
Snapdragon 855 tarjoaa myöskin OnePlus 7 -puhelimelle erittäin hyvän suorituskyvyn, kuten isovelimallillekin. Ajoimme puhelimessa läpi luonnollisesti kaikki perinteiset suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi lähes yhtä hyvin kuin OnePlus 7 Pro. Alapuolella olevasta taulukosta OnePlus 7:n saamia pisteytyksiä on mahdollista verrata OnePlus 7 Pron pisteisiin sekä lähes vastaavan hintaisen Snapdragon 855 -pohjaisen Xiaomi Mi 9 -puhelimen kanssa.
OnePlus 7 (SD855) | OnePlus 7 Pro (SD855) | Xiaomi Mi 9 (SD855) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 371 321 pistettä | 352 762 pistettä | 373 936 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 3506 pistettä | 3359 pistettä | 3532 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 11 042 pistettä | 10 456 pistettä | 11 363 pistettä |
PCMark 2.0: | 9268 pistettä | 9716 pistettä | 8916 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 62 332 pistettä | 60 214 pistettä | 62 842 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 107 812 pistettä | 99 255 pistettä | 104 545 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 25 170 pistettä | 25 335 pistettä | 26 226 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 5790 pistettä | 5272 pistettä | 5655 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 6393 pistettä | 5838 pistettä | 6353 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 4354 pistettä | 3936 pistettä | 4084 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Taulukosta nähdään, että pisteet ovat varten lähellä toisiaan, eikä eroa juurikaan ole Snapdragon 855 -puhelimien välillä. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimien toimivuudesta, mutta ne kertovat suuntaa-antavan teoreettisen kuvan suorituskyvystä. Päivittäinen käyttö on kuitenkin täysin erilaista kuin suorituskykytestit. OnePlus 7:n suorituskyky riittää hyvin päivittäiseen käyttöön, eikä ylimääräistä tahmailua ole havaittavissa raskaimmissa sovelluksissa tai mobiilipeleissä.
OnePlus 7:n yksi suuremmista muutoksista verrattuna edeltäjäänsä löytyy äänentoistosta. Puhelimessa on nyt OnePlus 7 Pron tapaisesti stereokaiuttimet. OnePlus 7 pääkaiutin löytyy alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joka sijaitsee näytön yläpuolella. OnePlus on lyönyt päänsä yhteen myös Dylbyn kanssa, minkä ansiosta puhelimessa on myös Dolby Atmos -tuki. Testijakson aikana vakuutuin puhelimen äänentoistosta sekä muun muassa elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu oli miellyttävä stereokaiuttimen ansiosta. Myöskään OnePlus 7 -mallista ei löydy perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, minkä vuoksi käyttäjien on tyydyttävä USB-C-tyypin kuulokkeisiin tai vaihtoehtoisesti Bluetooth-kuulokkeisiin. Puhelimessa on luonnollisesti Bluetooth 5.0 ja tuki aptX HD -äänipakkausmenetelmälle.
OnePlus on toteuttanut myös uutuuspuhelimeen viime vuoden puhelimestaan tutun näytönalaisen optisen sormenjälkilukijan. Tällä kertaa OnePlus on parantanut sormenjälkilukijan toimintaa selvästi ja muokannut teknistä toteutusta hieman. OnePlus 7:n näytön alta löytyy kehittyneempi kamerasensori, jossa on muun muassa kolme muovista linssiä sekä suurempi sensori. Viime vuoden OnePlus 6T -mallissa sormenjälkilukijan nopeudeksi ilmoitettiin 0,6 sekuntia, mutta nyt OnePlus 7:n sormenjälkilukijan kerrotaan tunnistavan sormenjäljen jo 0,24 sekunnissa. Testien perusteella OnePlus 7:n näytönalainen sormenjälkilukija on yksi markkinoiden nopeimmista ja toimii luotettavasti.
Akunkesto ja pakkastesti
OnePlus ei ole suuremmin tehnyt muutoksia myöskään akkuun tai akunkestoon verrattuna viime vuoden OnePlus 6T -malliin. OnePlus 7:ssa on 3700 milliampeeritunnin akku, jonka luvataan kestävän saman verran kuin aikaisemminkin. Akunkesto ei ole mielestäni OnePlus 7:n suurimmista valttikorteista, sillä peruskäytössä akku kestää päivän verran, mutta ei juurikaan sen enempää.
Valttikorttina puhelimessa on kuitenkin OnePlusin tuttua 20 watin pikalatausta, jonka avulla saadaan ladattua akkua nopeasti lisää. Valitettavasti OnePlus 7 ei tue samaa 30 watin pikalatausta kuin Pro-versio, mutta myös 20 watin lataus lataa puhelimen täyteen varsin nopeasti. Testasimme myöskin OnePlus 7:n mukana toimitettavan laturin latausnopeuden ja se on nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään, että puolessa tunnissa puhelimen akku on latautunut 50 prosentin varaustasoon ja täyteen asti se latautuu 90 minuutissa. Reiluun 70 prosenttiin asti laturi lataa puhelinta erittäin nopeasti, mutta tämän jälkeen latausnopeus hieman hidastuu loppua kohden. Kokonaisuudessaan OnePlus 7 latautuu kuitenkin verrattain nopeasti.
Testijakson aikana testasimme myös OnePlus 7:n pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 7 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Puhelimen AMOLED-näyttö ei muuttunut luonnollisestikaan muuttunut LCD-näyttöjen tapaisesti hyytelömäiseksi. Mielenkiintoista kuitenkin oli, että puhelinta pystyi lataamaan heti kylmiltään, eikä OnePlus 7 ollut estänyt sitä, kuten useilla muilla valmistajilla on ollut tapana.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 5 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 95 prosenttia. Tulos on erittäin hyvä, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu noin 10-15 prosenttia.
Pakkastesti osoitti, että OnePlus on suunnitellut puhelimen myös käytettäväksi Suomen kylmissä talvikeleissä. Akkua ei kulunut pakkasessa juurikaan normaalia enempää eikä pakkanen tuottanut laitteelle nähtäviä haittoja. Mielenkiintoista oli kuitenkin mahdollisuus ladata akkua jääkylmänä, vaikka yleisesti se on estetty turvallisuussyistä.
Kamerat
Kamerat ovat varmasti OnePlus 7 -mallissa yksittäinen suurimmista muutoksista, joita OnePlus on tehnyt verrattuna isovelimalli OnePlus 7 Prohon tai viime vuoden OnePlus 6T -malliin. OnePlus 7:ssa on pitkälti samanlainen kameratoteutus kuin edullisimmissa älypuhelimissa, mutta kuitenkin huippuluokan pääkameralla. Puhelimen takaosassa on kaksoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta sekä toisesta 5 megapikselin syvyysterävyyssensorista.
Pääkamerassa OnePlus hyödyntää jälleen Sonyn kehittämää 48 megapikselin IMX586-kamerasensoria, jossa on f/1.7-aukko, 1/2” kennokoko, 1,6 µm pikselikoko sekä optinen kuvanvakain. Valitettavasti 5 megapikselin kamerasensorista ei ole kovin tarkkoja tietoja, mutta siinä on muun muassa f/2.4-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Kun verrataan OnePlus 7 -puhelimen kameraa edeltäjäversioon, niin käyttäjät joutuvat luopumaan optisesta zoomauksesta. Verrattuna taasen OnePlus 7 Prohon, niin OnePlus 7 -mallissa on karsittu telekameran lisäksi ultralaajakulmakamera. OnePlus 7:ssa saadaan tyytyä erikoiskameraominaisuuksissa ainoastaan syvyysterävyyskuviin.
Takakamera lyhyesti:
- Kaksoiskamera + kaksois-LED-salama
- Pääkamera (wide): 48 MP Sony IMX586 (f/1.7, 1/2″, 1,6 µm, PDAF, OIS + EIS)
- Syvyysterävyyskamera: 5 MP (f/2.4, 1,12 µm)
Suurta eroa OnePlus 7 ja OnePlus 7 Pron pääkameroiden kuvanlaatujen välillä ei testien mukaan ole. OnePlus 7 pystyy taltioimaan erittäin hyviä kuvia optimaalisissa ja valoisissa tilanteissa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia sekä värit tallentuvat luonnollisina. Kun kuvia tarkastelee lähempää, niin on kuitenkin havaittavissa tuttua OnePlus-tyylistä ”öljymaalausprosessointia”, mutta peruskuvaamisessa tämä tuskin haittaa. Markkinoiden kärkikamerasta ei kuitenkaan ole kyse, mikä todettiin jo OnePlus 7 Pron kohdalla. Hämäräkuvauksessa OnePlus 7 ei pärjää kovin erikoisesti ja kuvista katoaa verrattain paljonkin yksityiskohtia ja kuvista tulee usein epäselkeitä. Hämärässä kuvaamista on kuitenkin auttamassa erillinen ”yönäkymä” kuvaustila, jonka avulla voi saada käsivaralta parempia kuvia myös pimeässä. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettu OnePlus 7:n pääkameralla.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Bokeh-kuvaus on ainoa lisäominaisuus, jonka OnePlus 7:n kaksoiskamera pystyy tarjoamaan. Viiden megapikselin toisella kameralla OnePlus 7 taltioi kuviin syvyyskartan, jonka avustuksella luodaan tyylikäs syvyysterävyysefekti. Testien perusteella kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jos kyseessä on yksinkertainen kuvattava kohde. Jos kuvassa on kuitenkin useampia kohteita, niin lopputulos ei ole aina paras mahdollinen. Alapuolella on esimerkkikuva, jossa on yksinkertainen kohde ja sen tausta on sumennettu varsin onnistuneesti.
Videoita OnePlus 7:lla on mahdollista kuvata 4K 60FPS -tarkkuudella. Videokuvaus onnistuu puhelimella hyvin, sillä testien perusteella videoissa on hyvät värit ja tarkkuus on miellyttävä. Testien mukaan OnePlus 7:n optinen kuvanvakautus toimii hyvin ja videoissa ei ole ylimääräistä tärinää. Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja OnePlus hyödyntää Sonyn kehittämää IMX471-sensoria. Kamerassa on kerrottu olevan f/2.0-aukko ja 1,0 µm pikselikoko. Etukamerassa on tuki myös elektroniselle kuvavakautukselle, jonka avulla videoista saadaan vakautettuja. Kuvien laatu etukameralla on hyvä ja se on riittävä monessa tilanteessa.
Kamerasovellus on OnePlus 7 -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin aikaisemmissa OnePlus-puhelimissa, joten suuria muutoksia siihen ei ole tehty. Sovelluksessa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja vain vähän turhaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, kuvasuhteelle sekä kuvauksen ajastukselle. Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (video, valokuva, muotokuva, yönäkymä sekä ammattilainen).
Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus 7:ssa varsin monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100-3200), suljinaikaa (1/8000s – 30s), tarkennusta sekä valaistusta, minkä lisäksi tarjotaan vakiona myös histogrammia, sommitteluviivoja sekä vesivaakaa, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuisia kuvia jpg-muodossa.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä OnePlus 7:ssa toimii Googlen Android 9.0 Pie, jonka päällä hyrrää tuttuun tapaan yhtiön oma OxygenOS 9.5 -käyttöliittymä. OnePlus ei ole suuremmin viimeisen vuoden aikana muokannut OxygenOS-käyttöliittymän toteutusta, vaan myös OnePlus 7:ssa se näyttää samalta kuin viime vuoden puhelimissa. OnePlus 7 -puhelimessa on kuitenkin OnePlus 7 Prosta tuttuja ominaisuuksia, joista yksi on muun muassa Zen-tila.
Yksi uutuusominaisuuksista on näyttötallennin, joka mahdollistaa näytön tapahtumien taltioimisen videolle. OnePlus kehuu ominaisuuden muun muassa pystyvän taltioimaan sekä ulkoista että sovelluksien omaa ääntä. Videon tallentamiselle ei ole myöskään minkäänlaisia rajoituksia, joten muun muassa videokokouksien ja mobiilipelisessioiden tallentaminen on mahdollista suoraan käyttöliittymään integroidulla toiminnallisuudella. Lyhyiden testien perusteella näyttötallennin toimii kuten luvattu.
Toinen OnePlusin hehkuttama uutuusominaisuus OxygenOS-käyttöliittymässä on Zen-tila. Kyseessä on varsin erikoinen, mutta samalla myös mielenkiintoinen toiminallisuus. OnePlus kertoo aina ajatelleen teknologialla olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten elämään ja myös tästä syystä Zen-tila on kehitetty. Kun Zen-tila aktivoidaan päälle, puhelimen käyttäminen on mahdotonta seuraavan 20 minuutin ajan. Tilan ollessa päällä puhelimella on mahdollista ainoastaan soittaa hätäpuheluita tai ottaa kuvia. Kun 20 minuutin aikamääre tulee täyteen, niin OnePlus 7 palautuu normaaliin tilaansa.
Testijakson aikana OxygenOS 9.5 toimi toivotulla tavalla, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Usean viikon testijakson aikana OnePlus 7 sai muutamia päivityksiä ja tuorein päivitys toi mukanaan tuoreimmat Googlen julkaisemat elokuun tietoturvakorjaukset. OnePlus ei ole luvannut päivittävänsä tietoturvaa joka kuukausi, mutta ainakin näin aluksi päivitykset ovat olleet erittäin hyvin ajan tasalla.
Yhteenveto
OnePlus 7 on perusvarma suorittaja, joka on tarkoitettu kuluttajalle, joka ei kaipaa kaikista parasta älypuhelinta, vaan enemmänkin toimivan ja kaikilla perustoiminnallisuuksilla varustellun laitteen. Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa erityisesti laadukkaaseen rakenteeseen, hyvään suorituskykyyn, miellyttävään käyttökokemukseen sekä näyttöön, joka on AMOLED-tekniikan ansiosta erittäin toimiva OnePlus 7 -puhelimeen.
Valitettavasti OnePlus on rakentanut puhelimen niin, että siinä on reilusti eroavaisuuksia isoveljeensä sekä selviä puutteita. Puhelin ei ole esimerkiksi vedenkestävä, minkä voisi olettaa olevan järjestäen uusien huippupuhelimien vakio-ominaisuus. Lisäksi puhelimessa ei ole muun muassa kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa, joita monet edelleen kaipaavat puhelimissaan. Myös puhelimen kamera oli pienoinen pettymys. Vaikka se tuottaa hyviä kuvia, niin kamera ei itsessään tarjoa oikeastaan mitään erikoista.
Suomessa OnePlus 7 on laajasti myynnissä vain 6 + 128 gigatavun versiossa 549 euron hintaisena. OnePlus myy puhelinta omassa verkkokaupassaan myöskin kalliimmassa 8 + 256 gigatavun versiossa 599 euron hintaan. Puhelimesta on lisäksi tarjolla vain yksi väriversio Mirror Grey, mutta valikoiduilla markkinoilla on tarjolla myös punainen ja sininen väriversio. Hinnoittelultaan OnePlus 7 jatkaa samaa rataa kuin OnePlus 6T viime vuonna, mutta kyseessä on erinomainen vaihtoehto OnePlus-puhelinta etsiville, jotka eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan yli 700 euroa OnePlus 7 Pro -mallista.
OnePlus 7 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas rakenne
- Tuttu OnePlus-pikalataus
- Riittävästi nopeaa muistia ja tallennustilaa ((LPDDR4X/UFS 3.0)
- Tuore Android ja miellyttävä OxygenOS-käyttökokemus
- Hyvät kamerat
- Hyvä AMOLED-näyttö
- Erinomainen pakkaskestävyys
- Riittävä suorituskyky (Snapdragon 855)
Huonoa
- Ei kuulokeliitintä
- Näyttöä kiertää muovikehys
- Kiiltävä lasipinta on liukas ja sormenjälkimagneetti
- Ei IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
- Ei langatonta latausta
- Ei kovin monipuolinen kamera (vrt. OnePlus 7 Pro)
- Ei muistikorttipaikkaa