KameratKameravertailuYleinen

Kameravertailussa parhaat huippupuhelimet

Vuoden 2019 alkupuolella on saapunut myyntiin lukuisia uusia älypuhelimia, joissa on toinen toistaan vaikuttavimpia kameraratkaisuja. Osa valmistajista lisää kamerasensoreita, kun toiset luottavat vain yhteen kameraan. Tässä vertailussa on tarkoitus tutustua syvällisemmin kuuden huippupuhelimen kameroihin, sillä kaikissa on hieman erilainen kamerakokoonpano.

Kameravertailu tulee rakentumaan kahdesta pääosasta. Aluksi tutustutaan kunkin puhelimen kameraominaisuuksiin ja luetellaan kunkin puhelimen kameroista risuja ja ruusuja. Toisessa osassa vertaillaan kaikkien kameroiden laatua erilaisissa kuvaustilanteissa. Tulemme pääasiassa keskittymään puhelimien still-kuvausominaisuuksiin hyvässä valaistuksessa, hämärässä sekä täysin pimeässä. Lähes kaikissa puhelimissa on myös jonkinlainen kuvaustila, jonka avulla kuviin saadaan tehtyä suosittu syvyysterävyysefekti, kuten aidoissa järjestelmäkameroissa. Lisäksi testaamme kaikkien puhelimien kameroiden videokuvauksen vakautusta yleisessä kuvausolosuhteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameravertailussa mukana on tällä kertaa toukokuussa julkaistu OnePlus 7 Pro, helmikuussa julkaistut Samsung Galaxy S10+ sekä Xiaomi Mi9, tammikuussa julkaistu Honor View20, maaliskuussa julkaistu Huawei P30 Pro sekä viime vuoden elokuussa esitelty Sony Xperia XZ3. Kameravertailuun on päässyt mukaan siis kuuden älypuhelinvalmistajan tuoreimmat tarjolla olevat lippulaivapuhelimet.

HUOMAA: SuomiMobiili.fi pakkaa kuvat automaattisesti sivun sujuvan toimivuuden varmistamiseksi. Kaikki artikkelin testikuvat ovat täydessä tarkkuudessaan Google Drivessa.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro on kiinalaisen OnePlusin tuorein ja teknisesti kehittynein älypuhelin. Uutuuspuhelimessa on ensimmäistä kertaa OnePlusin historiassa kolmoiskamera, joka on teknisesti erittäin vaikuttava, kuten huippupuhelimessa kuuluukin olla.

OnePlus hyödyntää pääkamerana Sonyn kehittämää 48 megapikselin IMX586-sensoria, jossa on f/1.6-aukko, 1/2” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä lasertarkennus. Kamerassa on lisäksi optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Tässä kamerassa on muun muassa f/2.2-aukko sekä perinteikäs 117 asteen näkökenttä. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja se kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Kamerassa on f/2.4-aukko sekä optinen kuvanvakain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.6-aukko, 1/2″ kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, PDAF (Sony IMX586)
  • 16 megapikselin toinen kamera (ultrawide) / f/2.2-aukko
  • 8 megapikselin kolmas kamera (telephoto) / f/2.4-aukko, 3x optinen zoomaus, PDAF
  • Yksi salama

Samsung Galaxy S10+

Galaxy S10+ on yksi kolmesta Samsungin helmikuussa julkaisemasta huippupuhelimesta, minkä vuoksi puhelin päätyi myös SuomiMobiilin kameravertailun yhdeksi jäseneksi. Kameroita myös Galaxy S10+ -puhelimen takaosassa on mukavat kolme kappaletta, joista jokainen tarjoaa erilaisia ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääkamerana puhelimessa hyödynnetään 12 megapikselin normaalia kamerasensoria, jossa on muun muassa Dual Aperture -toiminto, joka säätää kameran aukkoa joko f/1.5- tai f/2.4-aukkosuhteen välillä. Pääkamerassa on myös 77 asteen näkökenttä. Kamerassa on myös luonnollisesti optinen kuvanvakain sekä Dual Pixel AF -automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on laajakulmakamera, jollaista ei ole vielä Samsungin huippupuhelimissa aikaisemmin nähty. Kamerassa on f/2.2-aukko, 123 asteen näkökenttä sekä kiinteä tarkennus. Kolmas kamera on 12 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko, 45 asteen näkökenttä, optinen kuvanvakain sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.5-2.4-aukko, 26mm polttoväli, 1/2.55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko, Dual Pixel AF, OIS
  • 12 megapikselin toinen kamera (telephoto) / f/2.4-aukko, 52 mm polttoväli, 1/3.6” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, Auto Focus, OIS, 2x optinen zoomaus
  • 16 megapikselin kolmas kamera / f/2.2-aukko, 12 mm polttoväli, 1,0 µm pikselikoko, Fixed Focus
  • Yksi salama

Xiaomi Mi 9

Xiaomi esitteli Mobile World Congress 2019 -messuilla helmikuussa uuden Mi 9 -puhelimen ja myöskin tämä uutuus saatiin mukaan kameravertailuun. Kyseessä on huippuluokan kolmoiskameralla varusteltu puhelin, jonka yksi myyntivalteista on varmasti Sonyn kehittämään IMX586-sensoriin perustuva 48 megapikselin pääkamera.

Xiaomi Mi 9:n pääkameran hyödynnetään luonnollisesti siis Sonyn kehittämää 48 megapikselin IMX586-sensoria, jossa kerrotaan olevan f/1.75-aukko, 1/2” kennokoko, 27 mm polttoväli, 0,8 μm pikselikoko sekä laser- että vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, joka tarjoaa 117 asteen näkökentän. Xiaomi käyttää Sony IMX481 -sensoria, jossa on f/2.2-aukko, 1/3.0” kennokoko, 13 mm polttoväli sekä 1,0 μm pikselikoko. Kolmas kamera on 12 megapikselin tarkkuinen sekä 2x optisen zoomauksen tarjoava teleobjektiivi. Kyseessä on Samsungin kehittämään S5K3M5-sensoriin perustuva toteutus, jossa on f/2.2-aukko, 1/3.6” kennokoko, 54 mm polttoväli sekä 1,0 μm pikselikoko. Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut yhteenkään kolmesta kamerasta optista kuvanvakainta.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli, 1/2” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, Laser Focus, PDAF (Sony IMX586)
  • 16 megapikselin toinen kamera (ultrawide) / f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli, 1/3.0” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, Laser Focus, PDAF
  • 12 megapikselin kolmas kamera (telephoto) / f/2.2-aukko, 54 mm polttoväli, 1/3.6” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, Laser Focus, PDAF, 2x optinen zoomaus
  • Kaksois-LED-salama

Huawei P30 Pro

Huawei julkaisi maaliskuussa Pariisissa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa rohkeita uudistuksia kameroihin Huawei P30 Pro -puhelimen muodossa. Puhelinta mainostetaan maailman ensimmäisenä Leica-neloiskameralla.

Pääkamerana hyödynnetään tuttua 40 megapikselin sensoria, jossa on muun muassa f/1.6-aukkosuhde, 27 mm polttoväli sekä 1/1.7” kennokoko. Kamerassa on luonnollisesti myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Toinen kameroista on 20 megapikselin ultralaajakulmasensori, jossa on f/2.2-aukko, 27 mm polttoväli sekä 1/2.7” kennokoko. Kamerassa on myös automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta ei löydy.

Kolmas kamera on varmasti mielenkiintoisin sekä monimutkaisin, vaikka sen tarkkuus on vain 8 megapikseliä. Huawei kutsuu kameraa ”periskooppikameraksi” ja nimi tulee luonnollisesti periskooppimaisesta rakenteesta. Kyseessä on teleobjektiivi, jossa on f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Teleobjektiivi kykenee uudenlaiseen 5x optiseen zoomaukseen, kun vielä viime vuonna Huawein huippupuhelin pystyi ainoastaan 3x optiseen zoomaukseen. Huawei kutsuu P30 Pron teleobjektiivia SuperZoom-linssiksi ja se tukee uuden 5x optisen zoomauksen lisäksi 10x hybridizoomia ja 50x digitaalista zoomia. Periskooppiprisma taittaa valoa 90 asteen kulmassa, minkä ansiosta zoomin käyttöetäisyys voidaan maksimoida vaikuttamatta laitteen muotoiluun.

Neljäs Huawei P30 Pron takaosan kameroista on muun muassa Honor View20 -puhelimesta tuttu ToF-kamera (Time-of-Flight), joka parantaa kameran etäisyydentunnistusta.

Mielenkiintoista Huawei P30 Pron pääkamerassa on se, että Huawei hyödyntää uudenlaista SuperSpectrum-sensoria, jossa on panostettu erityisesti pimeäkuvaamiseen. Sensorissa on uusi RYB-suodatin, joka korvaa perinteisessä RGB-suodattimessa olevat vihreät pikselit keltaisilla, minkä ansiosta muun muassa ISO-arvo voidaan nostaa tasolle 409 600, kun perinteisemmin Huaweilla suurin ISO-arvo on ollut 204 800.

Kameran tekniset tiedot:

  • 40 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.6-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1.7” kennokoko, PDAF, OIS
  • 20 megapikselin toinen kamera (ultrawide) / f/2.2-aukko, 16 mm polttoväli, 1/2.7” kennokoko, PDAF
  • 8 megapikselin periskooppikamera (telephoto) / f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, 5x optinen zoomaus, OIS, PDAF
  • ToF 3D -kamera / Leica-linssit
  • Yksi LED-salama

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia on kameravertailun iäkkäin puhelin, mutta samalla Sonyn tuorein Suomessa myynnissä oleva lippulaivapuhelin. Sony luottaa puhelimessa hieman erikoisesti ainoastaan yhteen kameraan takaosassa, mikä tekee siitä nykyaikana varsin uniikin puhelimen.

Kamera on tarkkuudeltaan 19 megapikseliä ja Sony hyödyntää itse kehittämäänsä IMX 400 ExmorRS -laajakulmasensoria, jossa on 1,22 µm pikselikoko ja f/2.0-aukko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä lasertarkennus. Myöskään Xperia XZ3:n kameraan Sony ei ole laittanut mukaan optista kuvanvakainta, jollaisen voisi olettaa olevan jo vakiovaruste huippupuhelimissa.

Kamerat tekniset tiedot:

  • 19 megapikselin pääkamera (wide) / f/2.2-aukko, 25 mm polttoväli, 1/2.3” kennokoko, 1,22 µm pikselikoko, PDAF
  • Yksi LED-salama + Laser Focus

Honor View 20

Tammikuussa Huawein tytärbrändi Honor julkaisi ensimmäisen 48 megapikselin pääkameralla varustellun puhelimensa Euroopan markkinoille. Kyseessä oli myös samalla brändin ensimmäinen puhelin, jossa oli ToF-sensori.

Puhelimessa on kaksi kameraa, joista 48 megapikselin sensoria käytetään päätarkoituksessa ja toista ToF-kameraa muun muassa etäisyyksien tunnistamiseen. 48 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukkosuhde, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Honor View20 oli maailman ensimmäinen älypuhelin, jossa hyödynnetään Sonyn 48 megapikselin IMX586-kennoa, puolen tuuman CMOS-piiriä ja vastaavia 1,6 mikronin pikseleitä Quad Bayer -suodatuksessa. Quad Bayer -pikseliasettelun avulla kamera tuottaa suuremman herkkyyden ja tarkkuuden järjestämällä neljän samanvärisellä suodattimella varustellun kuvapisteen ryhmiin. Heikossa valaistuksessa Quad Bayer -pikseliasettelussa neljän vierekkäisen pikselin signaalit yhdistetään, mikä lisää herkkyyttä vastaten jopa 1,6 mikrometrin pikseliä. Tämän ansiosta pystytään tuottamaan kirkkaampia ja terävämpiä valokuvia ja videoita. Kuvatessa hyvässä valaistuksessa kamera prosessoi kuvat täydellä 48 megapikselin tarkkuudella.

Kameran tekniset tieodot:

  • 48 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.8-aukko, 1/2″ kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, PDAF (Sony IMX586)
  • ToF 3D -kamera
  • Yksi LED-salama

Kaikki vertailussa mukana olevat puhelimet.

Kuvaus automaattiasetuksilla

Kaikkien kuuden testissä olleen huippuälypuhelimen kamerat ovat jo erittäin hyvällä tasolla. Monille peruskäyttäjille kamerat varmasti riittävät päivittäiseen kuvaamiseen, sillä älypuhelimet eivät edelleenkään pääse samalle tasolle järjestelmäkameroiden kanssa.

Ensimmäisessä testisarjassa on kuvattu varsin perinteisiä kohteita, kuten ikkunaa, ruusua ja traktoria. Ensimmäisenä vertaillaan ikkunakuvaa, joka on otettu kaikilla puhelimilla samasta kohdasta ja käyttäen puhelimien omia oletusasetuksia. Yleisilmeeltään kaikki kuvat ovat varsin samanlaisia, mutta eroavaisuuksia on havaittavissa, kun tarkastelee hieman lähempää. Esimerkiksi OnePlus 7 Pro pystyy taltioimaan myös varjossa oleviin tummiin seiniin yksityiskohtia enemmän kuin muut puhelimet.

Kun katsotaan kokonaisuutta kaikissa kuvissa, niin jokainen puhelin on onnistunut värien kanssa varsin hyvin ja luonnollisesti. Tarkemmin tutkittaessa kuvien yksityiskohtia 500×500 pikselin rajauksista, niin Huawei P30 Pro on pystynyt verrattain hyvin tarkkoihin yksityiskohtiin, kun taasen muiden puhelimien kuvissa yksityiskohdat ovat selvästi heikompia. Huomattavaa myös OnePlus 7 Pron kuvassa on erikoinen harmaa sävy.

Kuvia on todella haastava laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta kokonaisuudessaan Huawei P30 Prolla otettu kuva on paras.

Ruusut, tai ylipäätään kukkaset, ovat varsin yleinen kuvauskohde älypuhelinkameralla ja tällaisessa tilanteessa erityisen tärkeää olisivat mahdollisimman luonnolliset värit. Tällä kertaa kuvattavaksi kohteeksi päätyi vaaleanpunainen ruusu, mutta vain yksi puhelin pääsi erittäin lähelle todellista väriä, nimittäin Galaxy S10+. Puhelin pystyi tässä kuvaustilanteessa ottamaan erittäin tarkan otoksen verrattuna muihin kuviin, minkä lisäksi dynaaminen alue kuvassa on hyvä.

Toiseksi parhaimpaan väritaltiointiin ruusussa kykeni Huawei P30 Pro, mutta valitettavasti kamera ei kyennyt luomaan yhtä tarkkaa otosta kuin Galaxy S10+. Toiseksi tarkin kuva saatiin kuitenkin aikaiseksi Sony Xperia XZ3 -puhelimella, mutta valitettavasti Xperia XZ3 teki varjoalueista jälleen erittäin tummia. Honor View20 kykeni myös hyvään tulokseen tarkkuuden ja yksityiskohtien kanssa, mutta ruusu taltioitui enemmän sinertävänä kuin oikeassa värissään. Myöskin OnePlus 7 Pro ja Xiaomi Mi 9 taltioivat ruusuun varsin hyvät värit, mutta tarkkuus ei päässyt odotetulle tasolle.

Selvä voittaja tässä kuvaustilanteessa oli Samsung Galaxy S10+, joka pystyi kokonaisuudessaan luomaan parhaimman kuvan niin värien kuin tarkkuudenkin osalta.

Omassa sarjassaan kolmannen kuvan kohteena on traktori. Tässä testissä suurin yllättäjä oli Honor View20, joka pystyi tuottamaan yhden parhaimmista otoksista. Kun kuvan yleisilmettä katsotaan, niin Honor View20 on pystynyt tuottamaan vihreät sävyt varsin luonnollisina, traktorin sininen väri on pitkälti kuten pitääkin sekä taivaan sinistä väriä ei ole liiaksi korostettu. Huomion arvoista on myös se, että traktorin valkoisia vanteita ei ole poltettu puhki, kuten monien muiden puhelimien kohdalla. Toiseksi paras tulos saadaan aikaiseksi Samsung Galaxy S10+ -puhelimella, vaikka vihreät sävyt on prosessoitu hieman liian kirkkaiksi, mutta edelleen esimerkiksi traktorin ja taivaan siniset sävyt ovat miellyttävät. Galaxy S10+ poltti puhki kuitenkin osittain traktorin valkoiset vanteet.

Yksi yllättäjä oli myös Xiaomi Mi 9, jolla otettu kuva on kokonaisuudessaan varsin hyvä. Traktorin siniset alueet sekä sininen taivas ovat luonnollisen värisiä, mutta traktorin vakoiset vanteet ovat hieman poltettu puhki. Xiaomi Mi 9 jälkikäsittelee vihreät alueet liian vihreiksi, mikä ei ole kaikkien mieleen.

Huawei P30 Pro tuotti testissä varsin heikkoa jälkeä, mikä johtuu muun muassa jälkikäsittelystä. Nurmikko ja taustalla olevat kuuset ovat liiaksi korostettuja sekä myös traktorin vanteet ovat osittain ylivalottuneet. Huawei P30 Prolla otetun kuvan kokonaisuutta katsottaessa on myös havaittavissa erikoinen sinertävä sävy.

OnePlus 7 Pro tekee pääasiassa hyvää jälkeä, mutta vihreitä alueita korostetaan liikaa, minkä lisäksi myös taivaasta tulee odotettua tummempi. Myöskin OnePlus 7 Pro ylivalotti traktorin valkoiset vanteet. Sony Xperia XZ3 -puhelimella otettua kuvaa vaivaa hieman tummaksi jätetty nurmikko sekä muut varjoalueet. Puhelin tekee kuitenkin varsin hyvää työtä sinisen taivaan kanssa.

Kun katsotaan 500×500 pikselin leikkauksia kaikilla puhelimilla otetuista kuvista, niin kolmen kärki on varsin vahva. Selvästi parhaimmat yksityiskohdat ovat Galaxy S10+ -puhelimella otetussa kuvassa, mutta heikoimpaan suoritukseen pääsee tällä kertaa Honor View20. Toiseksi selkeimmät yksityiskohdat löytyvät Huawei P30 Pro -puhelimelta ja kolmanneksi selkeimmät yksityiskohdat löytyvät hieman yllättäen Sony Xperia XZ3 -puhelimella otetusta kuvasta. Myöskin Xiaomi Mi 9 ja OnePlus 7 Pro -puhelimet pystyvät taltioimaan varsin vaikuttavia ja tarkkoja yksityiskohtia.

 

Hämäräkuvauksessa kaikki puhelimet eivät ole kovin vahvoilla, mutta muutama erittäin vaikuttava puhelin myös vertailussa mukana olevien joukosta löytyy. Otetaan aluksi käsittelyyn hämärässä taltioitu vanha koivu, jossa on yksityiskohtia joka lähtöön ja haasteita varsinkin älypuhelimelle.

Eniten kuvaan valoa sai kerättyä luonnollisesti Huawei P30 Pro, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan paras mahdollinen kuva, sillä samalla Huawei P30 Pron kuva kärsii ikävästi yksityiskohtien ja tarkkuuden puutteesta. Honor View20 -puhelimella otettu kuva oli positiivinen yllätys, sillä siinä on varsin hyvin yksityiskohtia, kuvan värimaailma on miellyttävän tasainen, minkä vuoksi Honor View20 jopa päihittää tässä testissä Huawei P30 Pron.

Heikoiten valoa pystyivät taltioimaan OnePlus 7 Pro ja Sony Xperia XZ3, mikä näkyy myös lopputuloksessa. Muun muassa OnePlus 7 Pron kuvassa on havaittavissa ikävästi rakeisuutta, mikä ei ole mikään paras suoritus OnePlusin tuoreimmalta huippupuhelimelta. Xperia XZ3 -puhelimella taltioidussa kuvassa yksityiskohdat ovat huomattavan pehmeitä, minkä takia Xperia XZ3:lla otettu kuva on tässä testissä yksi huonoimmista. Samsung Galaxy S10+ suoriutuu kohtalaisesti, sillä valoa on taltioitu varsin hyvin, mutta lopputulos on lähempää katsottuna varsin öljymaalauksen kaltainen. Heikoimman suorituksen tällä kertaa teki Xiaomi Mi 9, joka kyllä sai kuvasta varsin valoisan, mutta kuvan yksityiskohdat ovat erittäin huonoja.

Toisessa hämäräkuvaustestissä on tarkoituksena katsoa kuinka luonnollisena puhelimet pystyvät taltioimaan valkoiset pinnat hämärässä. Parhaimmin valkoisen värin taltioi Galaxy S10+, jolla otetussa kuvassa valkoinen on varsin luonnollisen sävyinen. Galaxy S10+:n lisäksi lähelle oikeaa väritystä pääsee Xiaomi Mi 9, mutta muilla puhelimilla otetuissa kuvissa on selvästi vääränlainen sävytys.

Esimerkiksi Huawei P30 Pro on taltioinut valkoisen hieman vihertävän kellertävänä, kun taasen Honor View20 on ottanut kuvaan jostain hieman punaista sävyä. OnePlus 7 Prolla otetussa kuvassa valkoinen on varsin oikean värinen, mutta valitettavasti OnePlus 7 Pro ei ole pystynyt taltioimaan kovin paljon valoa. Xperia XZ3 -puhelimella otetusa kuvassa on myös nähtävissä hieman liikaa sinertävyyttä.

Yksityiskohtia tarkastellessa rajatuissa kuvissa voidaan nähdä, että Samsung Galaxy S10+ on jälleen vahvoilla. Myös Huawei P30 Pro on myös varsin samoilla viivoilla. Loput puhelimet ovat yksityiskohtien kanssa verrattain samoissa asemissa.

Yksityiskohdat

Metsä on erittäin haastava kuvauskohde älypuhelimille ja usein metsässä otetuista kuvista tulee väritykseltään haaleita sekä kuvat ovat läheltä katsoen rakeisia. Tällä kertaa otettiin myös hieman haastava kuvakulma, sillä aurinko paistaa metsän takana. Pääosin puhelimet pystyivät kohtalaiseen kuvanlaatuun, vaikka kuvaustilanne oli haastava.

Samsung Galaxy S10+ -puhelimella otetusta kuvasta huomataan heti perinteisiä metsäkuvaamisen heikkouksia, joita ovat epätarkat yksityiskohdat sekä puuroutuneet vihreät alueet puissa. Syystä tai toisesta Galaxy S10+:lla otettu kuva oli anoa, johon tuli mahdollisesti likaisen linssin takia auringosta valojuova, joka ei kuuluisi kuvaan. Honor View20 -puhelimella otettu kuva on yksityiskohdiltaan hieman tarkempi, vaikka kuvan vihreät kohdat ovat jopa hieman ylikorostettu. Huawei P30 Prolla otettu kuva luo varsin kylmän vaikutelman, sillä värit ovat enemmän kylmän puolella. Kuvassa on myös verrattain hyvin yksityiskohtia, mutta varjoalueet muuttuivat erikoisesti mustiksi.

OnePlus 7 Prolla otettu kuva on kohtalainen, sillä siinä värit alkavat olemaan jo hyvällä tasolla. Kuvan ongelma on kuitenkin epätarkkuus. Xiaomi Mi 9:llä taltioitu otos varsin vastaava kuin OnePlus 7 Prolla, sillä värit ovat miellyttävät, mutta tarkkuus jää silti hieman toivotusta tasosta. Sony Xperia XZ3 -puhelimella otettu kuva on hieman yksityiskohtaisempi, mutta yleinen värimaailma kuvassa on hieman viileä.

Kaikilla otetut kuvat olivat varsin odotuksien mukaisia, mutta parhaiten pärjäsivät OnePlus 7 Pro ja Xiaomi Mi 9, joiden lopputulos oli hyvin lähellä toisiaan.

Porttikuvassa lähdettiin hakemaan yksityiskohtia sinertävän värisävyn seasta ja testatuista puhelimesta kaksi pääsi näyttämään parhaimmat puolensa. Erityisesti Xiaomi Mi 9 pystyi taltioimaan varsin tarkan kuvan, ja kun kuvaa katsotaan lähempää, niin yksityiskohdat ovat erittäin vaikuttavat. Toinen vaikuttavan suorituksen tehnyt oli Honor View20, joka taltioi myös yksityiskohdat hyvin ja hieman vielä korosti niitä tummentamalla ääriviivoja. Kolmas vahvoilla ollut puhelin oli Galaxy S10+, jolla otetussa kuvassa yksityiskohtia löytyi myös varsin hyvin.

Suurimmaksi pettymykseksi osoittautui tällä kertaa Huawei P30 Pro, jonka ottamissa kuvissa yksityiskohdat olivat pehmeitä. Lisäksi OnePlus 7 Pro onnistui kohtalaisesti, mutta Xperia XZ3:n kameralla tehty jälki oli Huawei P30 Pron tapaisesti varsin heikko. Myös kuvien värien taltioinnissa oli huomattavia eroavaisuuksia, mutta lähimmäksi todellista sinertävän harmaata väriä pääsi Xiaomi Mi 9.

Tiiliseinä on varsin mielenkiintoinen kuvauskohde, sillä siinä on paljon yksityiskohtia. Tässä kuvaustilanteessa neljä puhelinta kuudesta onnistui taltioimaan hyvän kuvan, mutta vain yksi näistä neljästä pystyi taltioimaan punaisen tiiliseinän kohtalaisen luonnollisessa värissään.

Aloitetaan tiiliseinän kuvaamisessa huonoimmin onnistuneilla puhelimilla, jotka ovat Sony Xperia XZ3 ja OnePlus 7 Pro. Molemmat puhelimet tuottivat kuvan, jossa hieman yläreunassa esillä oleva taivas paloi puhki. Lisäksi kuvissa oleva tiiliseinä näyttää siltä, että siihen olisi paistanut aurinko, vaikka seinä oli varjon puolella. Heikkoja suorituksia tuottivat myös Huawei P30 Pro sekä Honor View20, vaikka molemmat onnistuivat taltioimaan sinisen taivaan odotetulla tavalla. Huawei P30 Prolla otettu kuva on kieltämättä tarkka, mutta tiiliseinän väritys on muuttunut alkuperäisestä punaisesta liian tummanpunaiseksi, kun taasen Honor View20 -puhelimella otettu kuva on väritykseltään oranssinsävyinen.

Parhaimpaan tulokseen värimaailman osalta pääsi Xiaomi Mi 9, joka taltioi tiiliseinän lähes luonnolliseen sävyynsä. Xiaomi Mi 9 -puhelimella otettu kuva ei ole kuitenkaan yhtä yksityiskohtainen kuin muutamalla muulla puhelimella otettu. Myös Galaxy S10+ pystyi erittäin hyviin yksityiskohtiin, mutta tiiliseinän väritys oli hieman liian punainen.

Yksityiskohtien osalta heikoiten onnistuivat OnePlus 7 Pro, Xiaomi Mi 9 sekä Honor View20. Testikuvien perusteella Huawei P30 Pro, Galaxy S10+ ja Xperia XZ3 tarjosivat varsin vastaavanlaiset yksityiskohdat punaisessa tiiliseinässä.

10/12 MP vs. 40/48MP

Neljässä testissä olleessa puhelimissa on myös mahdollisuus taltioida kuvia 40 tai 48 megapikselin tarkkuudella, minkä takia halusimme myös testata miten perinteisempi 10 tai 12 megapikselin kuva eroaa 40 tai 48 megapikselin suuresta kuvasta. Vaikka valmistajat tykkäävät mainostaa puhelimiaan muun muassa 48 megapikselin kamera edellä, niin oletusasetuksilla puhelimet taltioivat kuitenkin vain 12 megapikselin kuvia, jotka ovat laadultaan parempia kuin 48 megapikselin kuvat. Honor View20-, OnePlus 7 Pro- ja Xiaomi Mi 9 -puhelimista löytyy Sonyn valmistama sama IMX586-sensori, kun taasen Huaweissa on 40 megapikselin sensori.

Kuvapareissa vasen on 10 tai 12 megapikselin ja oikea 40 tai 48 megapikselin tarkkuinen kuva.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla 12 ja 48 megapikselin kuvien välillä on haastava havaita kovin suuria eroavaisuuksia. Tarkkaan katsottuna 48 megapikselin kuvassa ainoastaan taivas on hieman haaleampi. Kun kuvia kuitenkin katsotaan hieman lähempää, niin on selvästi havaittavissa, että 48 megapikselin kuvassa yksityiskohtia on enemmän ja kuva on selvästi terävämpi. Erot ovat kuitenkin varsin minimaalisia Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla päivänvalossa.

Tarkastellaan seuraavaksi hämärässä otettua kuvaparia. Kuvat ovat laadultaan varsin identtisiä, mutta muun muassa tekstien lukeminen 48 megapikselin kuvassa on selvempää. 48 megapikselin kuvassa rakeisuus lisääntyy kuitenkin hyvin nopeasti, minkä takia 12 megapikselin kuva on hieman parempi. Suurta eroa ei kuitenkaan Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla ollut havaittavissa myöskään hämäräkuvaamisessa.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro -puhelimen kohdalla on havaittavissa päivänvalossa otetuissa kuvissa jo hieman enemmän eroavaisuuksia. Vihreät alueet ovat 48 megapikselin kuvissa hieman haaleampia sekä taivas on hieman vaaleampi. Tarkkuus on kuitenkin omaa luokkaansa 48 megapikselin kuvassa, kun 12 megapikselin kuvassa esimerkiksi tuulilasin päällä olevista lampuista katoaa yksityiskohtia. Huonona puolena 48 megapikselin kuvassa on puhki poltetut valkoiset vanteet, joiden lisäksi varjokohtien yksityiskohdat ovat huonompia kuin 12 megapikselin kuvissa. Erot OnePlus 7 Pro -puhelimessa 12 ja 48 megapikselin kuvien välillä on jo selvemmät kuin Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla.

Hämärässä otetussa kuvaparissa eroavaisuudet tulevat myös erittäin hyvin selväksi ja 12 megapikselin kuvat ovat kokonaisuudessaan selvästi parempia. Kuvaparista voidaan huomata, että OnePlus 7 Pron 12 megapikselin tasoiset kuvat saavat selvästi enemmän valoa ja yksityiskohtia, kun taasen 48 megapikselin kuvat jäävät tummiksi ja yksityiskohtia on vähemmän. 48 megapikselin kuvissa nähtävät yksityiskohdat ovat kuitenkin terävämpi kuin 12 megapikselin kuvissa. Huomattavaa on myös, että hämärässä otetuissa 48 megapikselin kuvissa rakeisuus lisääntyy huomattavasti.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pron kamera on rakenteeltaan hieman muista poikkeava, sillä Huawei hyödyntää 40 megapikselin pääkameraa, kun muissa puhelimissa on 48 megapikselin kamera. Lisäksi Huawei P30 Prossa oletusasetuksilla kuvia taltioidaan 10 megapikselin tarkkuudella. Hyvässä valaistuksessa 10 ja 40 megapikselin kuvissa ei ole suuria eroavaisuuksia. Suurimmat erot ovat jälleen tarkkuudessa sekä yksityiskohdissa. 40 megapikselin kuvissa on hyvässä valossa huomattavasti enemmän yksityiskohtia, mutta varjoisissa kodissa yksityiskohdat ovat selvästi heikompia kuin 10 megapikselin kuvissa.

Hämärässä otetuissa kuvissa eroavaisuuksia löytyy hieman enemmän. Huawei P30 Pron kohdalla 40 megapikselin kuvat ovat huomattavasti heikompilaatuisia, sillä kuvissa on havaittavissa selvästi enemmän pehmeyttä ja kohinaa kuin 10 megapikselin kuvissa. Eron huomaa muun muassa kuvassa olevan traktorin renkaasta, sillä 10 megapikselin kuvassa renkaassa oleva kura on selvästi nähtävissä, kun 40 megapikselin kuvassa kura on pehmeämpää. Hämärässä Huawei P30 Pro -puhelimen kohdalla on siis luonnollisesti suositeltavampaa hyödyntää vain 10 megapikselin kuvaustilaa.

Honor View20

Hyvässä valaistuksessa Honor View20 -puhelimen 12 ja 48 megapikselin kuvien välillä on muista puhelimista tutut eroavaisuudet. 48 megapikselin kuvassa värit ovat hieman tummempia ja kokonaisuudessaan yksityiskohdat ovat tarkempia. Kuvan varjokohdissa yksityiskohdat ovat hieman heikompia kuin 12 megapikselin otoksissa, mutta muuten eroavaisuudet ovat varsin pieniä.

Hämäräkuvauksessa 12 megapikselin kuvissa on huomattavasti enemmän valoa kuin 48 megapikselin kuvissa. Vaikka 48 megapikselin kuvissa yksityiskohdat ovat terävämpiä, niin niitä on vähemmän vähäisemmän valon takia. Honor View20 -puhelimen kohdalla 48 megapikselin kuvista tulee myös rakeisempia, mikä johtaa kuvanlaadun alentumiseen. Honor View20:n kohdalla hämäräkuvauksessa 12 ja 48 megapikselin kuvilla on silminnähtäviä eroavaisuuksia.

40 tai 48 megapikselin kuvaus

Kun vertaillaan 40 ja 48 megapikselin kuvia keskenään, niin eroavaisuuksia puhelimien välillä on selvästi havaittavissa. Vertaillaan aluksi päivänvalossa otettuja kuvia keskenään kahden kuvasarjan voimin. Yläpuolella on kuva Hämeen linnasta hyvässä valaistuksessa ja alapuolella on tuttu traktorikuva.

Linnakuva oli kaikilla puhelimissa erittäin hyvä, mutta parhaimmat olivat kuvattu Huawei P30 Pro- ja Xiaomi Mi 9 -puhelimilla, joissa värimaailma on miellyttävän luonnollinen ja yksityiskohdat ovat tarkkoja. Huonoimmaksi kuvaksi on nähtävissä OnePlus 7 Prolla taltioitu otos, jossa on erikoisesti kaikki värit selvästi vaaleampia.

Myös tutussa traktorikuvasarjassa asetelma on varsin vastaava kuin linnakuvassa. Parhaimmin kuvassa onnistuivat Honor View20 ja Xiaomi Mi 9, kun taasen OnePlus 7 Prolla otettu kuva on jälleen heikoin haaleiden värien takia. Huawei P30 Pron kuva on myös värimaailmaltaan hyvä, vaikka vihreät sävyt ovat hieman epäluonnollisia.

Hämäräkuvauksessa 40 ja 48 megapikselin kameroilla on puhelimesta riippuen selviä eroavaisuuksia. Heikoiten valoa kuviin saivat OnePlus 7 Pro sekä Honor View20, minkä vuoksi myös yksityiskohdat eivät ole samalla tasolla kuin Huawei P30 Pro- ja Xiaomi Mi 9 -puhelimissa. Selvä voittaja on kuitenkin Huawei P30 Pro, jonka 40 megapikselin kuva on erittäin vaikuttava myös hämärässä valaistuksessa.

Pimeäkuvaus ja yökuvaustilat

Samalla kun älypuhelimien kamerat ovat parantuneet viimeisien vuosien aikana huomattavasti, niin myös vaatimukset varsinkin hämäräkuvaukseen ovat kasvaneet. Vaikka useilla puhelimilla pystyy taltioimaan varsin hyvää jälkeä myös hämärässä, niin lähes pimeässä suoritettava yökuvaus on aivan eri asia. Tätä varten myös valmistajat ovat rakentaneet puhelimiinsa erilaisia yökuvaustiloja, joiden avulla puhelimella voidaan ottaa selvästi parempia kuvia myös käsivaralta.

Testissä olleista kuudesta puhelimesta viidestä löytyi oma erillinen yö-kuvaustila, mutta aluksi kuitenkin testasimme kuvaamista ulkoilmassa varsin pimeässä puhelimen oletusasetuksia käyttämällä. Kuvista nähdään, kuinka hyvin nykyiset puhelimet pystyvät taltioimaan valoa lähes tyhjästä. Miellyttävimpään lopputulokseen pääsi Huawei P30 Pro, mutta myös Honor View20 oli verrattain vaikuttavalla tasolla. Heikoiten valoa kuviinsa taltioi Sony Xperia XZ3, jolla otetusta kuvasta huomataan, että vain sinertävä taivas on nähtävissä selvästi ja muut yksityiskohdat ovat täysin mustia.

Kun laitetaan puhelimista löytyvät yökuvaustilat käyttöön, niin tulokset ovat hieman parempia. Huawei P30 Pron yötilaa käyttämällä kuviin saadaan vieläkin enemmän valoa ja tämän ansiosta myös yksityiskohtia. Honor View20 tuottaa varsin hyvää jälkeä yötilalla, eikä Galaxy S10+:n kuvaa ei voida myöskään sanoa huonoksi. Galaxy S10+:n ja Honor View20:n kuvissa on kuitenkin havaittavissa enemmän kohinaa kuin Huawei P30 Pron kuvassa.

Heikosti pärjäsivät OnePlus 7 Pro ja Xiaomi Mi 9, joiden kuvissa on vain hieman enemmän valoa kuin normaaleissa kuvissa. Puhelimista heikoiten suoriutui kuitenkin Xperia XZ3, jossa ei ole minkäänlaista yökuvausta helpottavaa kuvaustilaa.

Ultrawide

Testissä olleista puhelimesta neljässä oli oma kameransa ultralaajakulmakuvia varten. Viime aikoina älypuhelimissa on nähty pääasiassa 117 asteen näkökenttään kykeneviä ultralaajakulmakameroita, kuten myös testissä olleissa Huawei P30 Pro-, OnePlus 7 Pro- sekä Xiaomi Mi 9 -puhelimissa. Samsung on tehnyt kuitenkin pienen poikkeuksen, sillä Galaxy S10+ -puhelimessa on 123 asteen näkökentällä varusteltu ultralaajakulmakamera.

Otimme testiä varten kaikkien neljän puhelimen ultralaajakulmakameralla yhden otoksen Aulangon näkötornin juuresta, jotta saisimme koko tornin näkyviin kuvaan. Kuvat otettiin päivänvalossa niin, että aurinko jäi tornin taakse. Kuvissa nähdään selvästi eroavaisuuksia puhelimien välillä ja kuvista on löydettävissä selvästi kaksi parasta puhelinta tässä kuvaustilanteessa.

Kun tarkastellaan ensimmäisenä Huawei P30 Prolla otettua kuvaa, niin huomataan sen olevan erittäin vaikuttava. Kuvaan on taltioitu yksityiskohtia hyvin ja dynaaminen alue on miellyttävä. Kuvaan on onnistuttu taltioimaan myös taivas luonnollisessa värityksessään. Galaxy S10+ -puhelimella otetussa kuvassa on selvästi suurempi näkökenttä, mutta huomattavin muutos on kuvan väreissä. Kuvassa korostuvat erityisesti vihreät sävyt normaalia kirkkaampana. Kuvassa on kuitenkin vaikuttavasti yksityiskohtia, vaikka samalle tasolle ei Huawei P30 Pron kanssa päästä.

OnePlus 7 Prolla otettu kuva on myös varsin yksityiskohtainen, vaikka kuvan värit ovat varsin harmaita. OnePlus 7 Pro pystyi myös taltioimaan enemmän yksityiskohtia varjoalueisiin, minkä takia myöskään lopputulos ei ollut huonoin mahdollinen. Xiaomi Mi 9 -puhelimella otetusta kuvasta huomataan välittömästi, että olosuhteet eivät olleet ultralaajakulmakuvaamiseen otolliset. Xiaomi Mi 9 selvästi ei kyennyt taltioimaan taivasta, vaan poltti sen puhki lähes kokonaan. Vihreät sävyt taltioitiin varsin hyvin, minkä lisäksi tornin yksityiskohdat ovat miellyttävät.

Yhteenvetona voi siis todeta, että Huawei P30 Pro pärjäsi tässä kuvaustilanteessa parhaiten ja tuotti parhaan lopputuloksen. Toiseksi parhaiten pärjäsi Samsung Galaxy S10+ ja kolmanneksi päätyi OnePlus 7 Pro. Heikoimman tuloksen tuotti Xiaomi Mi 9, jonka kuvassa kirkas taivas oli palanut puhki.

Pääkamera (wide) vs. ultralaajakulmakamera (ultrawide)

Äsken vertailtiin pelkkiä ultralaajakulmakameroita. Yksi lukijoilta testattavaksi toivottu aihealue oli puhelimien laajakulma- ja ultralaajakulmakameroiden vertailu keskenään. Otimme kameravertailua varten siis kuvan sekä puhelimen pääkameralla että ultralaajakulmakameralla, jotta voimme tarkastella eroavaisuuksia laitekohtaisesti.

Galaxy S10+

Aloitetaan Galaxy S10+ -puhelimella, sillä puhelimen ultralaajakulmakamerassa on muita suurempi näkökenttä. Galaxy S10+:n pääkameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja ultralaajakulmakameran 16 megapikseliä. Eroa kuitenkin löytyy, sillä ultralaajakulmakamera ei ole yhtä laadukas.

Ultralaajakulma kamera taltioi kuviin hieman vähemmän valoa, minkä takia varjoissa olevat yksityiskohdat ovat myös huonompia. Pääkameralla otetussa kuvassa on heti havaittavissa enemmän valoa ja yksityiskohtia. Kun tarkastellaan kuvia lähempää ja erityisesti kivillä olevaa mustaa kylttiä, niin huomataan myös, että pääkameralla otetusta kuvasta voidaan lähes lukea mitä kyltissä lukee, mutta ultralaajakulmakameralla otetusta kuvasta ei millään voi lukea tekstiä.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Prossa tarina on pitkälti samanlainen kuin Galaxy S10+:n kohdalla. Tällä kertaa ultralaajakulmakameran näkökenttä on hieman pienempi, mutta suurta väliä näkökentän suuruudella ei onneksi ole Galaxy S10+ -puhelimeen. Ultralaajakulmakamera taltioi tuttuun tyyliin vähemmän valoa, mikä johtaa myös yksityiskohtien katoamiseen, kun verrataan pääkameran ottamaan kuvaan.

OnePlus 7 Pron pääkameralla otetusta kuvasta nähdään selvästi mitä kivien päällä olevassa kyltissä lukee, mutta ultralaajakulmakameralla otetusta kuvasta tekstiä on mahdollista ainoastaan arvailla.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 -puhelimen pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä on selviä eroavaisuuksia, vaikka Xiaomi luottaa lähes identtiseen toteutukseen kuin OnePlus. Valittavasti Xiaomi Mi 9:n ultralaajakulma osoittautui vertailua tehdessä varsin heikoksi, sillä kamera ylivalotti erityisesti taivaan puhki, mitä muut testissä olleet puhelimet eivät tehneet.

Pääkameralla otetusta kuvasta huomataan, että kivien päällä olevasta kyltistä on helppo lukea, mitä siinä lukee. Ultralaajakulmakamera pystyy myös varsin hyvään tulokseen, vaikka kuvasta ei voida ilman arvailua nähdä, mitä kyltissä lukee. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 9:n ultralaajakulmakamera oli kuitenkin pettymys ja varmasti myös puhelimen heikoin lenkki.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Prosta löytyy myös tuttu ultralaajakulmakamera, joka pystyy myös hyviin tuloksiin. Kamera taltioi värit varsin luonnollisina, mutta kuten jo kuvia vertailemalla voi havaita, ei kuvaan saada yhtä paljoa valoa kuin pääkameran kuviin. Tämä johtaa myös yksityiskohtien vähenemiseen.

Erikoista kuvaparissa oli kuitenkin se, että jo pääkameran kuvasta oli varsin haastavaa lukea kivien päällä olevan kyltin tekstiä. Verrattuna muihin testattuihin puhelimiin, oli Huawei P30 Pron suoritus jopa hämmästyttävän heikko. Luonnollisesti myöskään ultralaajakulmakameralla otetusta kuvasta ei pystytty lukemaan, mitä kyltissä luki.

Kokonaisuudessaan kaikki puhelimet olivat tässä vertailussa varsin tasavahvoja. Heikoin ultralaajakulmakamera löytyy Xiaomi Mi 9 -puhelimesta, mutta toisaalta Xiaomi Mi 9:n pääkameran kuvasta kuvassa olevat tekstit olivat parhaiten luettavissa. Kaikkien puhelimien ultralaajakulmakameroilla saa tarvittaessa vaikuttavia kuvia laajemmalla näkökentällä, mutta mitään pääkameroiden tasoista jälkeä ei kannata odottaa.

Zoomaus

Tuoreimmissa älypuhelimissa valmistajat ovat panostaneet erityisesti zoomaustoiminnallisuuteen, jota voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista monikamerapuhelimissa. Testissä olleesta kuudesta puhelimesta neljässä oli kolmoiskamera, joista yksi kameroista oli tarkoitettu vain ja ainoastaan zoomaukseen.

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+ -puhelimen teleobjektiivi kykenee 2x optiseen zoomaukseen ja puhelimen digitaalinen zoomaus on rajoitettu 10-kertaiseksi. Vaikka kyseessä on yksi markkinoiden parhaimmista huippupuhelimista, niin zoomaustoiminnallisuudet jäävät ainakin paperilla muutaman kilpailijan varjoon.

Honor View20

Honor View 20 -puhelin ei tarjoa paperilla taikka teknisesti minkäänlaista optista zoomausta, vaan tyytyminen on kokonaisuudessaan vain digitaaliseen zoomaukseen. Puhelimen kamerasovelluksessa on mahdollista siirtyä nopeasti 2x zoomaukseen, kuten yleensä kaksoiskamerapuhelimissa. Honor View20:n digitaalinen zoomaus on rajoitettu ainoastaan 10-kertaiseen zoomaukseen.

Huawei P30 Pro

Suurimpaan zoomaukseen puhelimista kykenee Huawei P30 Pro, jonka periskooppilinssin ansiosta päästään jopa 5x optiseen zoomaukseen ja digitaalinen zoomaus on mahdollista jopa 50-kertaisesti. Yleisesti älypuhelimien digitaalinen zoomaus on rajoitettu vain 10-kertaiseksi, mutta Huawein järjestelmä onnistuu tekniikan osalta selvästi muita parempaan zoomaukseen.

OnePlus 7 Pro

Toiseksi suurimman optisen zoomauksen testatuista puhelimista tarjoaa OnePlus 7 Pro, joka kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Valitettavasti Huawei P30 Pron tapaista 50-kertaista digitaalista zoomausta ei OnePlus 7 Pro pääse tarjoamaan, vaan puhelimen kameran zoomaus on rajoitettu normaaliin 10-kertaiseen digitaaliseen zoomaukseen.

Xiaomi Mi 9

Kolmanneksi parhaimmat zoomaustoiminnallisuudet tarjoaa Xiaomi Mi 9, joka kykenee perinteiseen tyyliin 2x optiseen zoomaukseen teleobjektiivinsa ansiosta. Myöskin Xiaomi Mi 9 -puhelimessa digitaalinen zoomaus on rajoitettu 10-kertaiseksi. Mielenkiintoista zoomauksessa on kuitenkin erillinen kuutila, johon paneudutaan tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa. Kuutilassa Xiaomi Mi 9:n kameralla voidaan zoomata jopa 20-kertaisesti.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 on testissä olleista puhelimista toinen, josta ei löydy teleobjektiivia optista zoomaamista varten. Xperia XZ3 pystyy ainoastaan digitaaliseen zoomaukseen ja Sony on rajoittanut zoomausominaisuudet ainoastaan 8-kertaiseksi.

10x zoomaus vertailussa

Alapuolella on vielä kaikilla puhelimilla 10-kertaisesti zoomatut kuvat. Xperia XZ3 -puhelimella zoomattu kuva on vain 8-kertainen, sillä Sony ei anna mahdollisuutta suurempaan zoomaukseen. Kuvat voidaan jo pikaisella katsomisella laittaa paremmuusjärjestykseen. Ylivoimaisesti voittaja on Huawei P30 Pro. Toiseksi parhaimman 10-kertaisen zoomauksen tarjoaa Galaxy S10+ sekä hyvänä kolmosena on OnePlus 7 Pro. Myöskin Xiaomi Mi 9 -puhelimen zoomauskuva on kohtuullinen. Vaikka Xperia XZ3 ei tarjoa 10 kertaista zoomausta, niin kyseessä ei ole huonoin puhelin zoomausta varten. Selvästi heikoimmat 10 kertaiset kuvat taltioitiin Honor View20 -puhelimella, jonka jälki oli käyttökelvotonta. Honor View20 teki järven pintaan erikoisen rajauksen, minkä lisäksi kuvan väritys on odotettua vaaleampi.

Syvyysterävyys (bokeh)

Älypuhelimissa on ollut jo useamman vuoden ajan mahdollista kuvata syvyysterävyyskuvia, tutummin bokeh-kuvia. Kuvien taltioiminen on ollut mahdollista puhelimissa, joissa on ollut kaksoiskamera ja nykypäivänä kaksoiskamera löytyy jo lähes jokaisesta älypuhelimesta hintaan katsomatta. Kameravertailussa olleista kuudesta puhelimesta viidessä oli kameroita enemmän kuin yksi, minkä takia päätimme testata puhelimien syvyysterävyystilojen toimivuuden. Sony Xperia XZ3 -puhelimessa on vain yksi pääkamera, joten se ei ole tässä testissä mukana.

Syvyysterävyyttä älypuhelimissa pyritään taltioimaan toisen kamerasensorin avulla, jotta kuvattavan kohteen tausta saataisiin sumennettua paremmin kuin yhdellä kameralla. Useasti ominaisuus on toiminut varsin vaihtelevasti puhelimesta riippuen. Sama näkyi myös SuomiMobiilin testeissä.

Aluksi otimme erittäin haastavan kuvaustilanteen, jossa mikään puhelimista ei pärjännyt kovin erikoisesti. Ensimmäisessä kuvaustilanteessa testattiin syvyysterävyyden taltioimista kaiteen useaan rautatankoon, ja oikeastaan vain kaksi puhelinta pääsi kohtalaiseen lopputulokseen. Parhaiten pärjäsi Galaxy S10+, joka pystyi kunnolla tunnistamaan rautatangot sekä sai taustan sumennettua varsin hyvin. Rautatankojen ääriviivat tunnistettiin varsin hyvin, mutta toisinaan oli havaittavissa pientä röpelömäisyyttä sekä pehmeyttä suorissakin reunoissa.

Toiseksi parhaaseen tulokseen pääsi Honor View20, joka myös sai rautatangot tunnistettua hyvin. Myös taustasumennuksesta tuli miellyttävä, vaikka ei kuitenkaan yhtä sumea kuin olisi voinut olettaa. Honor View20 taltioi kuitenkin kuvaan värit erittäin vaikuttavasti. Kolmanneksi parhaiten syvyysterävyydessä onnistui OnePlus 7 Pro, vaikka lopputulos ei olekaan kovin erikoinen. Yksi syy siihen on myös puhelimen heikko syvyysterävyystila, jossa ei voi manuaalisesti säätää syvyysterävyyden tasoa. OnePlus 7 Pro poltti kuitenkin taivaan puhki, kun syvyysterävyyttä koitettiin taltioida.

Heikoiten syvyysterävyyden taltioimisessa onnistuivat Huawei P30 Pro sekä Xiaomi Mi 9, joiden lopputulos ei ollut kovin hyvä. Huawei P30 Pron suurin ongelma oli löytää kuvattava kohde, minkä takia kuvista tuli pääosin aina huonoja. Huawei P30 Pro pystyi kuitenkin taltioimaan kuviin värit erittäin hyvin. Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla ongelmana oli selvästi ylivaloittunut taivas, vaikka kuvattavan kohteen ääriviivat löytyivät helposti. Kuvasta nähdään kuitenkin, että yhdessä rautatangossa on epämääräinen sumennus.

Kuvaustilanne oli erittäin haastava älypuhelinkameroille, sillä harva puhelin pystyy tunnistamaan usean kohteen samanaikaisesti ja vielä onnistui luomaan hyvän taustasumennuksen. Parhaiten testissä onnistui kutienkin Galaxy S10+.

Toisessa kuvaustilanteessa otettiin hieman perinteisempi kuvattava kohde: kukkanen. Kaikki viisi puhelinta pärjäsivät tässä testissä erittäin hyvin ja erojen löytäminen oli varsin haastavaa. Parhaiten pärjäsi tällä kertaa kuitenkin yllättäen OnePlus 7 Pro, jonka lopputulos oli erittäin hyvä. OnePlus 7 Pro pystyi löytämään erinomaisesti itse kukan ääriviivat sekä myös hyvin kukan varret ja lehdet. Taustan puhelin sumensi miellyttävästi, vaikka käyttäjä ei voi manuaalisesti vaikuttaa taustasumennuksen voimakkuuteen.

Toiseksi parhaaksi voidaan havaita Honor View20, joka tunnisti kukan ääriviivat hyvin sekä osittain myös varret ja lehdet. Taustasumennusta Honor View20 -puhelimessa voidaan säätää manuaalisesti, mikä on erittäin hyödyllistä. Kolmanneksi syvyysterävyystestissä sijoittui tällä kertaa Xiaomi Mi 9, joka pystyi tallentamaan kuvattavan kohteen terävänä sekä tunnistamaan hyvin kohteen ääriviivat. Lisäksi Mi 9:n taustasumennus on miellyttävä ja sitä voi säätää vielä jälkikäteen. Xiaomi Mi 9 ei kuitenkaan pystynyt tunnistamaan kukan varsia tai lehtiä, vaan sumensi myös ne pääosin.

Heikoiten testistä suoriutui Huawei P30 Pro ja Galaxy S10+, joiden lopputulos on varsin vastaavanlainen. Huawei P30 Pron ongelmana oli heikosti tunnistettu kuvattava kohde ja tämän takia kohteesta tuli varsin pehmeä. Galaxy S10+ tunnisti kuvattavan kohteen kohtalaisesti, mutta tarkennus oli osittain hakusessa.

Parhaiten kameravertailun syvyysterävyystestissä pärjäsi kokonaisuudessaan Honor View20, joka oli molemmissa tilanteissa varsin vahvoilla. Toiseksi varsin vahvaksi suorittajaksi päätyi OnePlus 7 Pro, jonka jälkeen kolmanneksi parhaimpia kuvia taltioi Samsung Galaxy S10+. Valitettavasti huonommiksi testatuissa tilanteissa päätyivät Xiaomi Mi 9 sekä Huawei P30 Pro.

Kuukuvaus

Kuukuvaus on viime aikoina noussut jokseenkin jopa trendiksi älypuhelimissa ja kiitos siitä kuuluu Huaweille. Maaliskuussa esitellyn Huawei P30 Pro -puhelimen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista oli erittäin vaikuttava zoomaus. Lisäksi puhelimessa oli myös erillinen kuukuvausominaisuus, jonka avulla pystyttiin taltioimaan mielenkiintoisia kuukuvia. Myöskin kiinalainen Xiaomi toi Mi 9 -puhelimeen päivityksenä vastaavanlaisen kuukuvaustilan, jonka avulla päästiin kuvaamaan kuuta vielä normaalia lähempää.

Testissä olleista kuudesta puhelimesta vain kahdessa on siis panostettu kuun kuvaamiseen, mutta testien perusteella kuukuvauksessa oli myös yksi varsinainen yllättäjä. OnePlus 7 Pro -puhelimella onnistuttiin ottamaan varsin vaikuttava kuukuva, vaikka puhelimessa on mahdollisuus vain 10-kertaiseen zoomaukseen. Vertailun vuoksi Huawei P30 Prossa on 50-kertainen ja Xiaomi Mi 9 -puhelimessa 20-kertainen zoomaus erillisessä kuutilassa. Vaikka OnePlus 7 Pron kameralla pääsee yhtä lähelle kuuta kuin Samsung Galaxy S10+ -puhelimella, niin tulokset ovat täysin eri luokkaa.

Alapuolella on kuva, jossa on kuusta otettu kuva jokaisella vertailussa olevalla puhelimella. Selvä voittaja on luonnollisesti Huawei P30 Pro ja toisena tulee Xiaomi Mi 9. OnePlus 7 Pro on sijalla kolme, sillä tulos on yllättävän hyvä. Honor View20-, Sony Xperia XZ3- ja Samsung Galaxy S10+ -puhelimilla otettuja kuukuvia on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä mikään kuvista ei pääse lähellekään kolmen kärkeä.

Videoiden vakautus

Yksi huippupuhelimien kameroiden tärkeimmistä ominaisuuksista on vakautus, jollainen löytyy lähes kaikista tuoreista huippupuhelimista, mutta valitettavasti aivan kaikista sitä ei löydy. Testissä olleista puhelimista vain kolmesta puhelimesta löytyy optinen kuvanvakautus ja nämä ovat OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10+ sekä Huawei P30 Pro. Kolmessa muussa puhelimessa ei ole optista kuvanvakautusta, mutta osassa on käytettävissä elektroninen kuvanvakautus.

Yläpuolella on video, jossa on kaikkien testissä olleiden puhelimilla otettu videota Full HD -tasoisena, kun kävellään rappusia alaspäin. Tässä tilanteessa puhelin heiluu siis varsin paljon kädessä ja erillinen kuvanvakautus on tosikäytössä. Tämä testi osoittaa erittäin hyvin optisesta kuvanvakautuksesta olevan paljon hyötyä videokuvauksessa. Luonnollisesti myös puhelimet, joissa oli optinen kuvanvakain, pärjäsivät hyvin.

Kun kuvanvakautukset laitetaan järjestykseen, niin videolta silmiin pistää selvästi parhaiten suoriutuva puhelin, joka on Samsung Galaxy S10+. Toiseksi parhaiten pärjää Huawei P30 Pro ja kolmanneksi parhaiten pärjäsi yllättäen Sony Xperia XZ3. Testien perusteella optisesti vakautettu OnePlus 7 Pro ei päässyt tällä kertaa suuremmin vakuuttamaan, mutta asettuu järjestyksessään kuitenkin neljännelle sijalle. Valitettavasti tässä testissä Honor View20 tai Xiaomi Mi 9 eivät päässeet suuremmin vakuuttamaan.

Hidastusvideo

Yksi vahvasti älypuhelimien kameroissa parin viimeisen vuoden mukana olleista ominaisuuksista on hidastusvideokuvaus. Viidestä puhelimesta löytyi tuki 960 fps -hidastusvideolle HD-tasoisena, mutta toteutus kaikissa puhelimissa oli hieman erilainen. Ainoa puhelin, jossa ei 960 fps -hidastusta löytynyt oli OnePlus 7 Pro, jossa suurin mahdollinen on vain 480 fps.

Kaikki kuusi puhelinta pärjäsivät hidastusvideoiden suhteen erittäin hyvin, eikä suuria eroavaisuuksia löytynyt. Kun tarkastellaan kuitenkin toteutusta, niin osaa on oikeasti miellyttäviä käyttää, kun osa on taasen erittäin huonoja. Yleisesti 960 fps -videokuvausta voidaan tallentaa vain lyhyen hetken (10 sekuntia), kun taasen 480 fps -tarkkuudella kuvaaminen on mahdollista selvästi kauemmin, tosin pituus riippuu myös puhelimesta.

Parhaiten hidastusvideokuvaamisesta suoriutuu Samsung Galaxy S10+, joka tarjoaa hidastuskuvaamisen 240-, 480- ja 960 fps-tasoisena ja ominaisuuksien käyttäminen on erittäin yksinkertaista. 240 fps -hidastusvideokuvaamiseen löytyy oma kuvaustilansa, eikä siitä löydy rajoituksia. 480- ja 960 fps -tasoisena videota on mahdollista tallentaa erittäin hidas liike -tilassa, jossa 480 fps -videota tallennetaan 0,8 sekuntia, mikä takaa noin 26 sekuntia hidastettua videokuvaa. 960 fps -tasoisena videota tallennetaan 0,4 sekuntia ja tämän johdosta erittäin hidasta videota tallennetaan 14 sekuntia.

Toiseksi parhaiten testissä suoriutui Xiaomi Mi 9, jolla on mahdollista kuvata 120-, 240- ja 960 fps -tarkkuudella, minkä lisäksi kahdessa ensimmäisessä tilassa ei ole rajoituksia, mutta 960 FPS -tasolla kuvaaminen on mahdollista vain 10 sekuntia. Syy miksi Xiaomi Mi 9 päätyi ensimmäiseksi, oli kuitenkin sovelluksen toimivuus, sillä käyttäjälle näytettiin selvästi missä kohdassa hidastuksen tallentaminen alkaa.

Kolmanneksi parhaiten suoriutui Huawei P30 Pro, jossa toimivuus on täysin samalla tasolla kuin Honor View20 -puhelimessa. Huawei P30 Pro- ja Huawei View20 -puhelimia on haastava laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä molemmissa puhelimissa on samanlaiset ominaisuudet. Heikkous molemmissa puhelimissa on kuitenkin se, että automaattiasetuksilla kamera tallentaa hidastuksen tallentamisen vasta, kun liikkuva kohde havaitaan. Huawei P30 Pro tuntui tunnistavan liikkuvan kohteen selvästi nopeammin kuin Honor View20. Molemmissa on kuitenkin myös mahdollisuus ottaa liikkuvan kohteen tunnistamisen pois päältä ja hidastuskuvaus alkaa välittömästi, kun käyttäjä painaa suljinta.

OnePlus 7 Pro ei suuremmin hidastusvideonsa osalta vakuuttanut, sillä OnePlus on tehnyt kyseenalaisia rajoituksia ja esimerkiksi 240 fps -videota on mahdollista taltioida vain 60 sekuntia. Samoin myös 480 fps -tasoisena videota on mahdollista taltioida 60 sekuntia, mikä on tosin enemmän kuin muissa puhelimissa. OnePlus 7 Pron heikkous on kuitenkin 960 fps -kuvauksen puuttuminen, jollainen löytyy kaikista muista testissä olleista älypuhelimista.

Heikoimmat hidastusvideotoiminnot tarjoaa Sony Xperia XZ3, joka mahdollistaa kahden erilaisen hidastusvideon kuvaamisen. 120 fps -tasoisena Xperia XZ3 -puhelimessa ei ole mitään rajoituksia, mutta 960 fps -tasoisena hidastusvideota voidaan taltioida vain hetken, pääasiassa 5 sekunnin ajan. Xperia XZ3:lla on mahdollista taltioida siis kerralla 5 sekuntia hidastusvideota tai vaihtoehtoisesti pidempiä videoita, joissa on 5 sekunnin mittaisia pätkiä hidastettuna. Xperia XZ3 -puhelimen kohdalla hidastusvideo-ominaisuudet ovat varsin huonosti toteutettuja.

Puhelimien hidastuskuvausominaisuudet ja rajoitukset:

  • Samsung Galaxy S10+: 1080p 240 fps (ei rajoituksia) / 720p 480 fps (26 sekuntia) / 720p 960 fps (14 sekuntia)
  • Honor View20: 1080p 120 fps (ei rajoituksia) / 1080p 240 fps (ei rajoituksia) / 720p 960 fps (10 sekuntia)
  • Huawei P30 Pro: 1080p 120 fps (ei rajoituksia) / 1080p 240 fps (ei rajoituksia) / 720p 960 fps (10 sekuntia)
  • OnePlus 7 Pro: 1080p 240 fps (60 sekuntia) / 720p 480 fps (60 sekuntia)
  • Xiaomi Mi 9: 1080p 120 fps (ei rajoituksia) / 1080p 240 fps (ei rajoituksia) / 720p 960 fps (10 sekuntia)
  • Sony Xperia XZ3: 720p 120 fps (ei rajoituksia) / 720p 960 fps (5 sekuntia)

Yhteenveto

Kaikki kameravertailussa mukana olleet puhelimet tarjoavat erinomaiset kamerat, mutta osa on edelleen toisiaan parempia tietyissä tilanteissa. Kameravertailussa on hyvä ottaa huomioon, että kaikissa testatuissa puhelimissa ei ole yhtä laajoja kuvausominaisuuksia kuin osassa puhelimista, mikä johtuu täysin kameroiden määrästä. Peruskuvaus onnistuu pääosin hyvin kaikilla puhelimilla, mutta esimerkiksi 48 megapikselin sekä ultralaajakulmakuviin vaaditaan hieman tuoreempaa ja erilaista tekniikkaa.

Jos kuitenkin puhelimet pitäisi laittaa jonkinlaiseen järjestykseen, niin selvin voittaja olisi Huawei P30 Pro, sillä se oli monessa tilanteessa erittäin vahvoilla. Toiseksi parhaaksi voidaan asettaa Samsung Galaxy S10+, joka on myös varusteltu vaikuttavilla kameroilla. Kolmannelle sijalle asettuu OnePlus 7 Pro ja tämän jälkeen järjestys on Xiaomi Mi 9, Honor View20 sekä Sony Xperia XZ3.

  1. Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro on varusteltu testin kuudesta puhelimesta laajimmilla kuvausominaisuuksilla, ja jokaisella osa-alueella puhelin pärjää vähintäänkin hyvin. 40 megapikselin uudella RYB-suodattimella varusteltu sensori on voittamaton hämäräkuvauksessa, sillä se pystyy taltioimaan erittäin hyvin valoa myös heikossa valaistuksessa. Toinen vahvuus Huawei P30 Prossa on zoomaus, sillä puhelimessa on muita puhelimia suurempi 5-kertainen optinen zoomaus sekä sen 10-kertainen zoomaus on selvästi parempaa kuin muissa puhelimissa. Lisäksi Huawei P30 Pro kykenee tarvittaessa myöskin 50-kertaiseen zoomaukseen.

Kolmas erityinen vahvuus on myöskin ultralaajakulmakuvaus, vaikka tämä ei ole Huawei P30 Pron kameran parhaiten suoriutuva osuus. Kuukuvauksessa Huawei P30 Pro on selvästi parempi kuin yksikään muu testatuista puhelimista.

  1. Samsung Galaxy S10+

Samsung on ollut jo useamman vuoden vahvoilla puhelimiensa kameroiden suhteen, eikä Galaxy S10+ tee juurikaan poikkeusta tässä suhteessa. Vaikka Galaxy S10+:n kolmoiskamerassa ei ole mitään kovin normaalista poikkeavaa, niin kuvat ovat erittäin vaikuttavia monessa tilanteessa. Yleisesti Galaxy S10+:n kamera tekee kuvien värimaailmasta hieman korostetumman ja tietyissä tilanteissa myös luonnottomamman. Hämäräkuvauksessa myöskin Samsung pärjää varsin mukavasti ja kuvien yksityiskohdat ovat hyviä myös heikossa valossa.

Optista zoomausta Galaxy S10+ tukee valitettavasti vain 2-kertaisesti, joten tämän osa-alueen kanssa Samsung ei pääse kilpailemaan Huawein kanssa. Ultralaajakulmakuvauksessa puhelin pärjää varsin hyvin ja saa taltioitua värit näihin kuviin vaikuttavasti. Valitettavasti ultralaajakulmakuvien laatu ei ole lähelläkään samaa tasoa kuin pääkameran kuvissa. Yksi erottuva vahvuus Galaxy S10+:n kamerassa on kuitenkin videoiden vakautus, joka on täysin omassa luokassaan verrattuna muihin testissä olleisiin puhelimiin.

  1. OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro on kameravertailussa olleista puhelimista markkinoiden tuorein tulokas. Puhelimessa on paperilla vaikuttavalta kuulostava kolmoiskameraratkaisu, vaikka testien perusteella kyseessä ei ole mikään kovin erikoinen kamera. Tämä päästiin todistamaan myös kameravertailua tehdessä, sillä lopputulos oli vain hieman parempi kuin Xiaomi Mi 9 -puhelimen kohdalla. Kolmoiskamera tarjoaa kuitenkin mukavasti ominaisuuksia, joita ovat muun muassa ultralaajakulmakuvaus sekä optinen zoomaus.

Selviä heikkouksia OnePlus 7 Pron kamerassa ovat hämäräkuvaus sekä yleinen laatu 12 megapikselin kuvissa. Hämärässä puhelimen kuvista tulee heikkoja, eikä myöskään yökuvaustila juurikaan pääse auttamaan. 12 megapikselin kuvissa OnePlus 7 Pro taltioi värimaailman varsin luonnollisena, mutta yksityiskohtien puute on suurin ongelma verrattuna kilpaileviin puhelimiin. 48 megapikselin kuvissa puhelin pärjää varsin hyvin päivänvalossa, mutta hämärässä tulokset ovat verrattain heikkoja. Ultralaajakulmakuvauksessa OnePlus 7 Pro pärjää kuitenkin varsin mukavasti ja puhelin oli myös yllättäjä kuukuvauksessa.

  1. Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 on pitkälti samalla tasolla kuin OnePlus 7 Pro, mutta muun muassa ultralaajakulmakuvauksessa sekä kuukuvissa Xiaomi Mi 9 on selvästi heikommassa asemassa. Puhelimen vahvuuksia ovat 12 megapikselin tarkkuudella taltioidut kuvat, joissa on hyvin yksityiskohtia sekä värit taltioituvat pääosin luonnollisesti.

48 megapikselin kuvissa Xiaomi Mi 9 pärjää testin perusteella varsin mukavasti ja yleiseltä laadultaan 12 ja 48 megapikselin kuvat ovat hyvin lähellä toisiaan. Puhelimen heikkouksia ovat hämäräkuvaus ja ultralaajakulmakuvaus, joissa ei päästä samalle tasolle parhaimpien puhelimien kanssa. Xiaomi Mi 9 yllättää kuitenkin kuukuvauksessa erillisen kuukuvaustilan ansiosta.

  1. Honor View20

Honor View20 pääsi kameravertailussa hieman jopa yllättämään, vaikka puhelin ei tarjoakaan mitään kovin erikoisia ominaisuuksia. View20:ssä on käytännössä vain yksi kamera, joka on 48 megapikselin tarkkuinen. Toinen puhelimessa nähtävä kamera on ToF-sensori, jonka pitäisi tarjota selvästi normaalia parempi syvyysterävyyden taltioiminen.

Puhelimen pääkameralla on mahdollista taltioida varsin vaikuttavia kuvia 12 megapikselin tarkkuudella, sillä niissä on pääosin joka tilanteessa hyvin taltioitu yksityiskohtia sekä värit ovat luonnollisia. Myöskin täyden tarkkuuden 48 megapikselin kuvat ovat hyvässä valaistuksessa vaikuttavia ja tarkkoja, mutta hämärässä kuvien laatu heikkenee selvästi. Zoomaus on yksi Honor View20 -puhelimen selvistä heikkouksista, sillä Honor luottaa vain digitaaliseen zoomaukseen.

  1. Sony Xperia XZ3

Kaikista heikoiten vertailussa pärjäsi Sony Xperia XZ3, joka on varusteltu ainoastaan yhdellä kameralla. Valitettavaa on, että Xperia XZ3 oli tuorein huippupuhelin, joka Sonylta saatiin kameravertailua varten testattavaksi, vaikka olemassa on tuoreempi sekä kolmoiskameran omaava Xperia 1. Xperia XZ3 ei kuitenkaan ollut aivan huono, vaan sillä oli omat vahvuutensa.

Xperia XZ3:n selvä heikkous löytyy hämäräkuvauksesta, sillä puhelimen kamera tuottaa erittäin tummia kuvia ja yksityiskohtia on selvästi vähemmän kuin muissa testatuissa puhelimissa. Puhelin ei ole myöskään vahvoilla zoomausominaisuuksiensa suhteen, joihin Sony ei ole puhelimessa panostanut ollenkaan. Xperia XZ3 yllätti kuitenkin erityisesti videoiden vakautuksessa sekä peruskuvien yksityiskohtien taltioinnossa.

Artikkelin tekijät: Eero Salminen, Tenho Pitkänen, Pyry Partti

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Kamerat