OnePlus toi loppuvuodesta 2020 myyntiin Suomessa uuden edullisen Nord N10 5G -mallinimeä kantavan 5G-älypuhelimen, joka on yksi markkinoiden ensimmäisistä Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin pohjautuvista laitteista. Uusi Nord N10 5G asettuu OnePlussan Nord-mallistoon, johon on julkaistu myös edullisempi 4G-yhteyksillä varusteltu Nord N100 sekä hieman 50 euroa kalliimpi Nord-puhelin, joka tarjoaa kuitenkin Nord N10 5G -mallia selvästi parempia ominaisuuksia.
Uudessa OnePlus Nord N10 5G -puhelimessa ei ole enää juurikaan tuttua OnePlussaa, vaan kyse voisi olla ihan minkä tahansa valmistajan laitteesta, jos vain takaosan logo vaihdettaisiin. Puhelimen kohokohtia ovat kuitenkin 6,49 tuuman näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella, 5G-yhteydet, OxygenOS-käyttöliittymä, 4300 milliampeeritunnin akku sekä 30 watin pikalataus. OnePlus Nord N10 5G on myynnissä 349 euron suositushinnalla, eli hintaa on saman verran kuin esimerkiksi aikaisemmin testatulla Xiaomi Mi 10T Lite -puhelimella.
Olemme SuomiMobiilissa testanneet puhelinta jo pidemmän aikaa, mutta nyt vihdoin on aika tarkastella laitetta kahden viikon aktiivisen testijakson perusteella. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin, ja katsoimme millainen on mukana toimitettava pikalaturi.
OnePlus Nord N10 5G (BE2029) | |
---|---|
Mitat: | 163 x 74.7 x 9 mm |
Paino: | 190 g |
Rakenne: | Muovinen kehys/ muovinen takaosa / Gorilla Glass 3 -lasi edessä |
Näyttö: | 6.49 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 690 (2x 2.0 GHz Kryo 560 & 6x 1.7 GHz Kryo 560) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619L |
5G-modeemi: | Snapdragon X51 (taajuudet: n1/3/7/28/41/66/78) |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.3 / 119 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / FF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.1) |
Akku: | 4300 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 10 + OxygenOS 10.5 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 30 watin pikalataus / OTG |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.1 ja stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takana |
Värit: | Midnight Ice |
Hinta: | 349 € |
Myyntipakkaus
OnePlus toimittaa Nord N10 5G -puhelimen varsin pelkistetyssä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti pääasiassa musta. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa N10-teksti useaan kertaan sekä OnePlussan tuttu logo. Pakkauksen pohjassa on esillä laitteen mallinimi, mallikoodi, muistivariantti sekä väriversio. Lisäksi esillä on puhelimen IMEI-tiedot sekä tieto siitä, että puhelimeen on esiasennettuna Google tutut palvelut.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäisenä musta pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, turvallisuustietoja sekä pikakäyttöoppaan. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille itse Nord N10 5G muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on lisäksi vielä OnePlussalle tuttu Warp Charge 30 -pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
OnePlus Nord N10 5G:n myyntipakkaus on ulkoisesti siis varsin pelkistetty, eikä aivan yhtä viimeistelty kuin monien OnePlussan puhelimien on tapana ollut. Sisällöltään pakkaus on varsin odotuksien mukainen, mutta ei kuitenkaan aivan yhtä kattava kuin mitä OnePlussalta olisi voinut odottaa. OnePlus on aikaisemmin toimittanut puhelimiensa mukana suojakuoren, mutta nyt sellainen on ostettava erikseen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Laadullisesti OnePlus ei tällä kertaa pääse yllättämään kovinkaan positiivisesti, sillä Nord N10 5G tuntuu heti käteen otettaessa alle 150 euron puhelimelta. Rakenne onkin yksi suurimmista osa-alueista, joista on nyt jouduttu karsimaan, jotta hinnoittelu on saatu painettua alaspäin. Puhelimen rakenne koostuu kokonaisuudessaan muovista, joten puhelin näyttää ja tuntuu kädessä halvalta.
Toki muovilla saadaan aikaiseksi myös laadukkaita rakenteita, jos muovia käsitellään oikein, mutta nyt Nord N10 5G:n ulkoinen toteutus on kaukana toivotusta. OnePlus hyödyntää kiiltävää muovia niin kehyksissä kuin myös takaosassa, joten puhelin on yhtä liukas kuin saippuapala. Lisäksi kiiltävään muovipintaan kiinnittyy lika ja pöly, joten puhelin näyttää likaiselta hyvin nopeasti. Lika ei edes lähde yhtä helposti muovista kuin lasipinnoista.
Kiiltävän muovipinnan yksi ongelma on myös naarmuuntuvuus. Nord N10 5G:n takaosaan ei tullut testijakson aikana onneksi syviä tai pitkiä naarmuja peruskäytössä, mutta muovipinnassa oli nähtävissä paljon pieniä ja ohuita naarmuja erityisesti kaartuvissa kohdissa. Lasipinta kestäisi vastaavanlaisen naarmuuntumisen ja kulumisen selvästi paremmin, joten kiiltävä muovipinta on erittäin huono valinta puhelimeen kuin puhelimeen. Takaosan muovipinnassa on lisäksi vielä yksi laaduttomuuteen liittyvä ongelma. Nord N10 5G:n takaosan muovipinta on erittäin ohut, joten se antaa myös hieman periksi painettaessa. Muovipinnan painumisen tuntee helposti ja samalla takaosaa kevyesti peukalolla painettaessa saadaan aikaiseksi pientä rutinaa.
Nord N10 5G:n virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 163 x 74,7 x 8,95 millimetriä, joten mitoiltaan kyseessä on varsin perinteikäs laite. Painoa on kohtalaiset 190 grammaa, mikä on varsin paljon, mutta siihen tottuu kuitenkin hyvin nopeasti parissa päivässä. Puhelinta käsien välissä väännellessä oli havaittavissa pientä natinaa sekä muovirunko antoi hieman periksi, mutta mistään kriittisestä ongelmasta ei ole kysymys. Natinaa ei huomaa päivittäisessä peruskäytössä, vaan se on havaittavissa ainoastaan taivuteltaessa.
Kuten jo aikaisemmin tuli todettua, niin Nord N10 5G on käsituntumaltaan muovinen, eikä siitä mihinkään päästä. Laitteen istuvuus käteen on kuitenkin kohtalaisen mukava, mikä on erityisesti hieman kaartuvan takaosan ansiota. Puhelimen rakenteessa on myös tuttu muovinen musta kaistale näyttölasin ympärillä, joka luo turhan ja ylimääräisen saumakohdan. Koska kyse on 350 euron puhelimesta, niin OnePlus ei ole tehnyt puhelimesta millään tavalla vedenkestävää, eli IP-luokitusta ei löydy.
Värivaihtoehdoiltaan Nord N10 5G on todennäköisesti tylsin OnePlussan laite moniin vuosiin, sillä puhelin on julkaistu tasan yhdessä väriversiossa ja se on musta Midnight Ice. Muita väriversioita ei ole, eikä todennäköisesti ole tulossakaan.
Puhelimen etupuoli ei suuremmin mitään yllätyksiä tarjoa, vaan OnePlussan toteutus näyttää jopa hintaluokkaansa halvemmalta. Etuosan pinta-alasta noin 83 prosenttia on näytön peitossa, mutta näyttöä kiertää kauttaaltaan varsin paksu musta kehys. Lisäksi näytön alareunaan on jouduttu jättämään nykymittapuulla jopa massiivinen musta kaistale. Näytön vasempaan yläkulmaan on jouduttu tekemään etukameraa varten varsin kookas reikä, ja puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja muovikehyksen saumassa laitteen yläreunassa. OnePlus on piilottanut myös valosuuden- ja etäisyydentunnistimet näytön yläpuolelle.
Takaosaltaan puhelin on todella geneerinen, sillä ainoat yksityiskohdat, joista puhelimen tunnistaa OnePlussaksi ovat logot. Laitteen vasemmassa yläreunassa on laatikkomainen kamera-alue, jossa on neljä kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Takaosassa on myös perinteikäs sormenjälkilukija. Logojen ohella takaosassa on myös nähtävillä vaadittuja tietoja pienellä präntillä.
OnePlus Nord N10 5G:n oikeaan kylkeen on sijoitettu ainoastaan virtapainike, mutta vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet sekä SIM-korttitelakka. Kaikki puhelimen painikkeet ovat valmistettu muovista, mutta niissä on silti varsin mukava tuntuma ja vaste. SIM-korttitelakkaan on mahdollista asettaa ainoastaan joko kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja yhden microSD-muistikortin. Laitteen yläreunaan on asetettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunasta löytyy perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.
Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G
Näytön osalta OnePlus Nord N10 5G -puhelimessa on selvästi jouduttu karsimaan monella tavalla verrattuna esimerkiksi 50 euroa kalliimpaan OnePlus Nordiin. Nyt OnePlus joutuu jo luottamaan IPS LCD -tekniikkaan, joka on selvästi heikompi kuin AMOLED-tekniikka. Itse näyttö on kooltaan mukavat 6,49 tuumaa ja tarkkuus on Full HD+ -tasolla. Näytössä on siis 2400 x 1080 pikselin tarkkuus, mikä takaa mukavat 406 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös nykytrendin mukainen 20:9-kuvasuhde ja etukameraa varten tehty reikä.
Yksi näytön valttikorteista on 90 hertsin virkistystaajuus, joka tekee käyttökokemuksesta mukavan sulavan. Toki enää kyseessä ei ole mikään kovin suuri valttikortti, sillä kilpailijoiden samanhintaisissa puhelimissa on nähty jo myös 120 hertsin virkistystaajuuksia. Korkea virkistystaajuus ei ole kuitenkaan alemman keskihintaluokan puhelimissa itsestäänselvyys, joten on hienoa, että OnePlus Nord N10 5G tarjoaa edes 90 hertsin virkistystaajuuden. Puhelimen käyttäjät toki voivat asettaa virkistystaajuuden myös 60 hertsiin, mutta itse suosittelen 90 hertsin käyttämistä, ja se on myös oletusarvoisesti asetettuna.
Mielestäni OnePlus Nord N10 5G:n näyttö on kohtalainen, mutta ei mitenkään parasta hintaluokassaan. Näytön tarkkuus on riittävä, mutta värintoisto on oletusasetuksilla hieman sinertävä. Lisäksi kirkkaus ei ole paras mahdollinen, vaikka se riittääkin mainiosti peruskäyttötilanteissa. Näytöstä voi kuitenkin olla haastavaa saada selvää kirkkaassa auringonvalossa. Yksi huomattava haaste LCD-näytöissä on yleensä varjokohdat näytön reunoilla, mutta näiltä Nord N10 5G on suurimmaksi osaksi välttynyt. Etukameraa varten tehtyä reikää kuitenkin kiertää pieni varjo, ja tietystä kulmasta katsottuna reiässä on valovuotoa, joka ei näytä kovin hyvältä.
OnePlus tarjoaa näytölle tuttuja asetuksia, sillä käyttäjät pystyvät säätämään näytön valkotasapainoa virkistystaajuutta sekä etukameran aluetta. Valitettavasti näytön värejä ei voida säätää valkotasapainon ohella mitenkään muuten. Näyttö tukee myös yötilaa sekä lukutilaa, joiden avulla voidaan estää silmien rasitusta sinisestä valosta. OnePlus Nord N10 5G tukee myös Always-on-display-ominaisuutta, vaikka laitteessa onkin LCD-paneeli. Toki ominaisuus on rajallisempi, sillä kellonaika saadaan näkyviin näytölle vain laitetta nostettaessa, eikä sitä pystytä suuremmin kustomoimaan oman mielen mukaisesti.
Tehoista puhelimessa on vastaamassa Qualcommin varsin tuore Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri, jota ei ole vielä aikaisemmin kovin monessa älypuhelimessa nähty. OnePlus Nord N10 5G on myös samalla ensimmäinen älypuhelin, jossa kyseiseen järjestelmäpiiriin päästään tutustumaan myös SuomiMobiilissa. Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri on suunnattu juurikin Nord N10 5G:n kaltaisille alemman keskihintaluokan 5G-älypuhelimille.
Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 690 koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 560 -ytimestä, sekä kuudesta 1,7 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 560 -ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 619L.
Suomessa OnePlus Nord N10 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta.
Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi luonnollisesti tutut suorituskykytestit, joista tulokseksi saatiin varsin odotettuja pisteytyksiä. Snapdragon 690 asettuu suorituskyvyltään hieman Snapdragon 750G- ja Snapdragon 765G -puhelimien alapuolelle, mutta suurimmat erot nähdään grafiikkasuorituskyvyssä, josta joudutaan karsimaan selvästi nyt Snapdragon 690 -järjestelmäpiirissä. Alapuolelle olevasta taulukosta on mahdollista verrata OnePlus Nord N10 5G -puhelimien saamia pisteytyksiä Snapdragon 765G -piiriin perustuvaan OnePlus Nordiin sekä Snapdragon 750G -piiriin perustuvaan Xiaomi Mi 10T Liteen.
OnePlus Nord N10 5G (SD690) | OnePlus Nord (SD765G) | Xiaomi Mi 10T Lite (SD750G) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 284 190 pistettä | 331 936 pistettä | 326 830 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 2808 pistettä | 2846 pistettä | EI TULOKSIA* |
Geekbench 4 (multi): | 7414 pistettä | 7973 pistettä | EI TULOKSIA* |
Geekbench 5 (single): | 608 pistettä | 617 pistettä | 658 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1868 pistettä | 1984 pistettä | 1993 pistettä |
PCMark 2.0: | 8416 pistettä | 8990 pistettä | 8114 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2176 pistettä | 3318 pistettä | EI TULOKSIA* |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 1983 pistettä | 3281 pistettä | EI TULOKSIA* |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3304 pistettä | 3455 pistettä | EI TULOKSIA* |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Sovellus ei toiminut puhelimessa tai sovellusta ei oltu julkaistu puhelimen testaamisen aikaan.
Suorituskyky ei ole puhelimessa siis paras mahdollinen, mutta sitä on riittävästi kuitenkin päivittäiseen käyttöön. Käyttöjärjestelmä tuntui toimivan sulavasti, vaikka toki toisinaan oli havaittavissa pientä viivettä erityisesti sovelluksien käynnistymisessä. Nord N10 5G:n kohdalla myöskään mobiilipelien kokemus ei ole samanlainen kuin monissa kalliimmissa OnePlussan puhelimissa. Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri 350 euron puhelimessa on mielestäni hieman erikoista, sillä esimerkiksi Xiaomi Mi 10T Lite tarjoaa Snapdragon 750G -piirin samassa hintapisteessä, joten kilpailijoilla on tarjolla parempaa suorituskykyä samalla rahalla.
5G-yhteydet ovat toteutettuna puhelimessa Snapdragon X51 -modeemilla, joka tarjoaa parhaimmillaan 2,5 Gbps latausnopeudet sekä 1,2 Gbps lähetysnopeudet. OnePlus Nord N10 5G tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy.
OnePlus Nord N10 5G tukee yhteensä seitsemää 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 7, 28, 41, 66 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös OnePlussan edullisimmasta 5G-puhelimesta.
Testijakson aikana OnePlus Nord N10 5G -puhelinta käytettiin Hämeenlinnan alueella pääasiassa vain Elisan 5G-verkoissa. Yleisesti 5G-nopeuksien tulokset eivät olleet mitenkään päätähuimaavia, vaan varsin realistisia sekä odotettuja. Parhaimmillaan päästiin 622 Mbps lataus- ja 63,2 Mbps lähetysnopeuksiin. Keskiarvo 5G-testeissä oli kuitenkin noin 450-500 Mbps ja 35-50 Mbps. 5G-verkoissa OnePlus Nord N10 5G tuntui kuitenkin pysyvän mukavan vakaasti, eli 5G:n reunallakin nopeudet olivat hyviä, eikä puhelin hyppinyt 4G:n ja 5G:n välillä jatkuvasti.
Stereokaiuttimet ja perinteikäs sormenjälkilukija
OnePlus on tunnettu pääasiassa aina stereokaiuttimistaan, ja nyt myös Nord N10 5G on saanut tutun toteutuksen. Stereoäänentoistossa käytetään hyödyksi laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänenlaatu stereokaiuttimien kautta on vähintään kohtuullinen, mutta samalla varsin miellyttävä. Ääntä kaiuttimista lähtee mukavasti, mutta puheluihin käytettävä kuuloke on suhteutettuna hieman hiljaisempi kuin pääkaiutin.
Koska kyseessä on edullinen älypuhelin, niin OnePlus on päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Nord N10 5G:hen on mahdollista liittää siis perinteiset langalliset kuulokkeet ilman mitään adaptereita. Laitteessa on myös Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös langattomien kuulokkeiden käyttäminen on mukavan vakaata.
Puhelimen takaosassa on perinteikäs sormenjälkilukija ensimmäistä kertaa sitten OnePlus 6 -puhelimen. Henkilökohtaisesti olen itse takaosaan sijoitettujen sormenjälkilukijoiden ystävä, joten myös OnePlus Nord N10 5G:n sormenjälkilukija on sijainniltaan ainakin itselleni erinomainen. Sormenjälkilukija löytyy heti etusormen ulottuvilta laitetta taskusta otettaessa. Sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana toimivan myös hyvin luotettavasti, ja se avasi lukituksen aina.
Akunkesto ja pakkastesti
Puhelimen sisälle on pakattu varsin mukavan kokoinen 4300 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa ei niinkään yllättäen perinteisen akunkeston. OnePlus Nord N10 5G:n akku kestää aktiivisessa käytössä vaaditun yhden päivän verran, mutta ei juurikaan enempää. Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein jopa alle 20 prosenttia jäljellä, joten vielä hieman aktiivisemmalla käytöllä akun saa varmasti loppumaan kesken päivänkin.
Testijakson aikana puhelinta käytettiin varsin aktiivisesti sosiaalisen median selaamiseen, muutamien kuvien ottamiseen, normaaleihin puheluihin sekä videoiden katseluun. Pelaamista puhelimella ei harrastettu juurikaan, joten mitään niin raskasta laitteella ei tehty. OnePlus Nord N10 5G ei ollut myöskään jatkuvasti 5G-verkoissa, joten senkään vaikutusta akunkestoon ei suuremmin päästy todentamaan.
OnePlus on tuonut Nord N10 5G -puhelimeen tutun tehokkaan Warp Charge 30T -pikalatausteknologian, joka on yksi ominaisuuksista, joka on periytynyt muun muassa ainoasta Nord-mallista. Tehokkaan pikalatauksen avulla OnePlus on luvannut puhelimen latautuvan puolessa tunnissa niin paljon, että akku kestää jälleen yhden päivän. Testasimme tietysti myös mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden, ja testin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään, että OnePlus Nord N10 5G:n akku latautuu tyhjästä täyteen vain 65 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua saadaan ladattua mukavat 57 prosenttia, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 52 minuutissa. Akun lataus on mukavan tasaista lähes koko ajan, mutta toki latausteho laskee hieman loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi viimeiset 10 prosenttia latautuvat 13 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7,5 minuutissa.
Warp Charge 30T on todettu jo monien muidenkin OnePlussan puhelimien kohdalla hyväksi, ja on nyt hienoa, että lataustekniikka on saatu aikaisempaa edullisempiin puhelimiin. Kyseessä on yksi edullisista 5G-puhelimista, joka latautuu tyhjästä täyteen vain tunnissa. OnePlus Nord N10 5G -puhelinta ladataan ainoastaan USB-C-liittimen kautta langallisesti, eikä laitteessa ole tukea langattomalle lataukselle.
OnePlus Nord N10 5G pääsi myöskin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord N10 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akun varaus pysyi 100 prosentissa. Testin jälkeen puhelimen LCD-näyttöpaneeli oli erittäin hyytelömäinen, mikä oli toki myös odotettavissa. Puhelimen ollessa jääkylmänä oli OnePlus estänyt akun lataamisen, mutta kamerassa pystyttiin silti käyttämään salamavaloa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus Nord N10 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvaraus oli 91 prosenttia. Akun kuluminen oli varsin yleisellä tasolla, sillä usein akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Pakkastestin perusteella OnePlus Nord N10 5G ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, jos hakusessa on pakkasta todella kestävä puhelin. Laite pärjäsi molemmilla testauskerroilla kohtalaisesti, mutta ongelmia oli havaittavissa näytön kanssa. Huomioitava on myös, että OnePlus oli estänyt akun lataamisen kylmässä ollessa, mikä on toki perusteltua turvallisuussyistä.
Kamerat
Neloiskamera ei mielestäni OnePlus Nord N10 5G -puhelimessa tarjoa mitään kovin erikoista, vaan toteutus on samanlainen kuin missä tahansa tämän hetken edullisessa 5G-puhelimessa. Ensimmäistä kertaa OnePlussan puhelimessa nähdään muun muassa 64 megapikselin tasoinen kamera, mutta on kuitenkin hyvä huomata, ettei korkeampi megapikselimäärä suoraan kerro paremmasta kuvien laadusta. Pääkameran ohella puhelimesta löytyvät myös ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä mustavalkokamera.
64 megapikselin pääkamerassa on tietojen mukaan f/1.79-aukko, 1/1,72” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Isovelimallista löytyvää optista kuvanvakainta ei OnePlus ole Nord N10 5G:n pääkameraan saanut. Toinen laitteen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.25-aukko ja kameralla voidaan kuvata 119 asteen kuvakentällä. Kaksi muuta kameraa ovat tarkkuudeltaan 2 megapikselin tasoisia ja molemmissa on f/2.4-aukko. Toinen kameroista on makrokamera, jolla päästään 3-4 senttimetrin päähän kuvattavasta kohteesta, ja toinen kamera on tarkoitettu mustavalkokuvien ottamiseen yhdessä pääkameran kanssa.
OnePlus Nord N10 5G:n neloiskamera lyhyesti:
- 64 MP pääkamera (f/1.79, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF)
- 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.25, 119 asteen näkökenttä)
- 2 MP makrokamera (f/2.4)
- 2 MP mustavalkokamera (f/2.4)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Pääkamera on OnePlus Nord N10 5G -puhelimessa 64 megapikselin tasoinen, mutta OnePlus hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi pikseliksi. Tämän avulla saadaan aikaiseksi 16 megapikselin kuvia oletusarvoisesti, vaikka toki täyden 64 megapikselin kuvienkin taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, joten testikuvatkin ovat sen tarkkuisia.
Hyvässä valaistuksessa OnePlus Nord N10 5G:n pääkameralla saadaan aikaiseksi pääasiassa hyvää jälkeä, sillä kuvissa on mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat usein luonnollisesti. Omassa hintapisteessään kamera ei tarjoa kuitenkaan mitään erikoista, vaan kuvien laatu on pääasiassa yllätyksetön. Jopa alemmassa hintapisteessä on toisinaan nähty parempaa kuvanlaatua kilpailijoilla, mutta Nord N10 5G:n pääkamera on nähtävästi parasta, mitä OnePlus pystyy tarjoamaan 350 eurolla.
Heikommassa valaistuksessa pääkameran kuvien laatu ei suuremmin päätä huimaa, sillä Nord N10 5G:lla saadaan taltioitua varsin odotettuja otoksia. Kuvien laatu kärsii selvästi, mutta onneksi kamera tukee yökuvaustilaa, jonka avustuksella voidaan saada aikaiseksi hieman parempaakin jälkeä. Hämärässä kuvista tulee kuitenkin selvästi haaleampia sekä yksityiskohdat ovat pehmeämpiä. Alapuolella on vielä kuvia, jotka ovat otettu Nord N10 5G:n pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on yksi Nord N10 5G:n heikoimmista lenkeistä, sillä kuvien laatu on erittäin heikko myös hyvässä valaistuksessa. Ultralaajakulmakuviin on saatu taltioitua pääasiassa samanlainen värien taltiointi kuin pääkamerassa, mutta muuten mitään yhteistä ei suuremmin ole. Kuvissa on paljon pehmeyttä havaittavissa, minkä vuoksi yksityiskohtia on selvästi vähemmän. Monessa tilanteessa kuvista tulee varsin vesivärimaalauksen kaltaisia.
Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on erittäin heikko, sillä kuvat ovat luonnollisesti yksityiskohdiltaan heikkoja. Alapuolella on pari ultralaajakulmakameralla taltioitua kuvaa, joista saa hyvän käsityksen kameran kuvien laadusta.
Makrokamerasta ei juurikaan muuta sanottavaa ole kuin että kyseessä on täysin turha kamera. 2 megapikselin makrokameran laatu ei riitä hyvin kuvien ottamiseen edes päivänvalossa, ja heikossa valaistuksessa kuvien laatu on erittäin heikko. Lisäksi kameralla kuvat ovat tarkkoja vain, jos kohde on 3-4 senttimetrin etäisyydellä kamerasta. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin vai päätellä itse kuvien laadun.
Viimeinen ja varmasti toinen ylimääräisistä kameroista on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera. Kyseessä ei ole tällä kertaa ole syvyysterävyyskamera, vaan sitä käytetään mustavalko-filtterinä pääkameran kaverina. Mustavalkokuvat ovat siis mahdollisia myös Nord N10 5G -puhelimella, ja kiitos siitä kuuluu mahtavalle mustavalkokameralle. Toki täysin saman asian olisi voinut toteuttaa myös ohjelmistollisesti kuvan jälkikäsittelynä, mutta onhan se aina kiva, kun mukana on tällainen kamera, jolle on kauheasti käyttöä. Alapuolella on muutama mustavalkokuva.
Videokuvausta puhelimella voidaan harrastaa pääkameran avulla peräti 4K 30 fps -tasolla, mutta ultralaajakulmakameran videokuvaus on rajoitettu 1080p 30 fps -tasoiseksi. Jos videota taltioidaan 1080p 30 fps -tasolla, niin silloin kesken videokuvauksen voidaan siirtyä pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä, mikä on erinomainen asia. Yleisesti videoiden laatu on vähintään kohtalainen, mutta mitään ihmeitä ei Nord N10 5G valitettavasti pääse tarjoamaan.
Selfiekuvia OnePlus Nord N10 5G -puhelimella taltioidaan etuosasta löytyvällä 16 megapikselin kameralla. Kameralla otettujen kuvien laatu ei ole mielestäni hintaluokan yleisellä tasolla, mutta kuvat eivät kuitenkaan olleet myöskään täysin tuhoon tuomittuja. Puhelimen etukamera on varmasti riittävä sellaisille henkilöille, jotka eivät suuremmin sitä käytä. Kameran laatu riittää hyvin esimerkiksi videopuheluihin, mutta selfiekuvaamiseen se ei ole paras mahdollinen.
OnePlus Nord N10 5G:n kamerasovellus on pitkälti täysin samanlainen kuin muissakin tuoreimmissa OnePlussan puhelimissa. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, 16/64 MP -kuvaukselle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä erilaisille filttereille. Uusia ominaisuuksia ovat muun muassa kuvien pikajako pitämällä äskettäin otettua kuvaa pohjassa sekä helpompi zoomaus tai videon taltiointi painamalla pohjassa laukaisinpainiketta.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, pystykuva, yönäkymä ja pro). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on siis digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus Nord N10 5G:ssä ei ole erillistä telekameraa.
Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlussan tyylisesti myös Nord N10 5G:ssa monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 3200), valkotasapainoa (2300 – 7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 64 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmä ja päivitettävyys ovat olleet monesti OnePlussan älypuhelimien valttikortteja, mutta valitettavasti tässä osa-alueessa OnePlus on joutunut hieman karsimaan. OnePlus Nord N10 5G julkaistiin jo vanhalla Android 10 -versiolla, eikä jo julkaisun aikaan tarjolla olleella Android 11 -versiolla. Android 10:n ohella puhelimesta löytyy OnePlussan oma, monesti kehuttu OxygenOS 10.5 -käyttöliittymä. Testijakson lopussa puhelimen tuorein saatavilla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 5. joulukuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivitettävyys on OnePlus Nord N10 5G -puhelimen ongelma, sillä yleisesti OnePlussan puhelimet ovat saaneet ainakin kaksi Android-versiopäivitystä ja parhaimmillaan jopa kolme päivitystä. Nyt OnePlus Nord N10 5G -puhelimelle on luvattu tasan yksi päivitys, joka on Android 11. Lisäksi tuoreinta Android-versiota on puhelimelle turha odottaa kovin pian, sillä OnePlussan mukaan päivitys ei ole ainakaan lähiviikkojen aikana luvassa. OnePlus on kuitenkin luvannut Nord N10 5G -puhelimelle yhteensä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä.
Android 10 ja OxygenOS 10.5 toimivat Nord N10 5G -puhelimessa mielestäni hyvin, vaikka kokemus ei ollut jokaisessa tilanteessa aivan samanlainen kuin yhtiön kalliimmissa puhelimissa. Pääosin ohjelmistokokemus oli kuitenkin nopea ja sulava. OxygenOS 10.5 -käyttöliittymän selvä vahvuus mielestäni on sen monipuoliset kustomointi ja asetusvalikot, joten käyttäjät pystyvät kustomoimaan puhelimen paremmin omannäköisekseen. OxygenOS 10.5 -käyttöliittymässä ei ole kuitenkaan karsittu suuremmin Androidin omasta käyttölogiikasta tai ilmeestä, vaikka selviä muutoksia onkin käyttöliittymään tehty.
Yhteenveto
OnePlus Nord N10 5G ei mielestäni ole sellainen puhelin, jota olisi voinut yhtiöltä odottaa. Nyt kyseessä on hyvin geneerinen ja jopa kilpailijoita monessa asiassa selvästi perässä oleva laite, jonka hinta on jopa 100 euroa liian korkea. Samassa hintapisteessä on nähty jo parempaan Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia, kuten Xiaomi Mi 10T Lite sekä Samsung Galaxy A42 5G. Mielestäni OnePlus Nord N10 5G:n hinnan pitäisi olla selvästi alle 300 euroa, koska laitteessa hyödynnetään Snapdragon 6 -sarjan piiriä.
Kyseessä ei ole kuitenkaan ihan toivoton puhelin, sillä onnistuuhan sillä mukavasti viestin lähettäminen ja puheluiden soittaminen – kaikki mihin puhelin on luotukin. Toki OnePlus Nord N10 5G:ssa on muutamia muitakin hyviä yksityiskohtia, joista varmasti selvin on tehokas Warp Charge 30T -pikalataus. Myös 5G-tuki, suuri 128 gigatavun sisäinen tallennustila sekä 90 hertsin virkistystaajuus näytössä ovat positiivisia yksityiskohtia.
OnePlussan portfoliossa Nord N10 5G ei tarjoa kuitenkaan tuttuja ominaisuuksia, kuten Alert Slider -kytkintä, kattavaa päivitystukea tai edes laadukasta rakennetta. Nykyisellään puhelimen muovirakenne on aivan liian laaduton sekä design on erittäin geneerinen. Puhelimen heikkouksia ovat myös turhat 2 megapikselin kamerat, heikko ultralaajakulmakamera sekä kilpailijoihin suhteutettuna kallis hinnoittelu. OnePlus Nordia on myös vaikea suositella, sillä hintaeroa selvästi parempaan OnePlus Nord -puhelimeen on vain 50 euroa, eli mieluummin kannattaa ostaa isovelimalli tai tarkastella kilpailijoiden puhelimia.
Suomessa OnePlus Nord N10 5G on ollut myynnissä viime vuoden lopusta lähtien 349 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 6 + 128 gigatavun muistivariantti sekä tarjolla on myös vain yksi väriversio, joka on musta Midnight Ice. OnePlus Nord N10 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
OnePlus Nord N10 5G
Testattavana OnePlus Nord N10 5G, joka tarjoaa edullisessa 349 euron hintapisteessä Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin ja 5G-yhteydet.
Hyvää
- Näytössä sulava 90 hertsin virkistystaajuus
- Tuore Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri ja 5G-tuki (varauksin)
- 6 + 128 gigatavun muistit
- Nopea ja toimiva sormenjälkilukija
- Tehokas Warp Charge 30T -pikalataus
- Kuulokeliitin, USB-C-liitin ja muistikorttipaikka
- Stereokaiuttimet
- OxygenOS-käyttöliittymän monipuoliset asetukset ja toimivuus
Huonoa
- Laadullisesti todella heikko, geneerinen muotoilu
- Ei IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä
- Näyttöä kiertää muovikaistale
- Etukamerareiässä havaittavissa valovuotoa
- Kameroiden yleinen laatu hämärässä
- Kaksi turhaa 2 MP kameraa (makro ja mustavalko)
- Vain yksi Android-versiopäivitys luvassa (Android 11)
- Kallis hinnoittelu
Minun mielestä OnePlus kadoitti punaisen langan.. minulla oli OnePlus 3. Silloin oli vielä ajatusta.
Kuten taas todettua, ONEPLUS on turhake.