ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi 10T Lite – Erinomainen 5G-puhelin 349 eurolla

Xiaomi Mi 10T Lite

Xiaomi on tuonut Suomessa myyntiin uudenkarhean Mi 10T Lite -älypuhelimen, joka tarjoaa aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä 5G-yhteydet, tuoreita teknisiä ratkaisuja sekä joitakin huippupuhelimista tuttuja toteutuksia. Nyt uusi Xiaomi Mi 10T Lite on seuraaja Suomessa myynnissä olleelle Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimelle, josta arvostelun voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Uudessa Mi 10T Lite -puhelimessa on panostettu muutamiin tärkeisiin osa-alueisiin, joita ovat muun muassa 120 hertsin näyttö, Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri, tehokas 33 watin pikalataus sekä 64 megapikselin neloiskamera. Edeltäjään verrattaessa on mukaan saatu miellyttäviä muutoksia muutamalla osa-alueella, mutta toisaalta tiettyjä ominaisuuksia on jouduttu karsimaankin. Xiaomi Mi 10T Lite yhdistää selvästi Mi 10 Lite 5G- ja POCO X3 NFC -puhelimet, jonka voidaan katsoa olevan jopa menestysresepti erinomaisen keskihintaluokan puhelimen toteuttamiseen.

Suomessa Xiaomi on tuonut Mi 10T Lite -puhelimen myyntiin 6. marraskuuta 349 euron hintaan. Kyseessä on 6 + 128 gigatavun muistivariantti, eikä muita versioita ole Suomessa tarjolla. Puhelimesta on lisäksi saatavilla kolme eri väriversiota, jotka ovat Rose Gold Beach, Pearl Gray sekä Atlantic Blue.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 10T Lite -älypuhelimeen viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta ja pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt muistiversio oli 6 + 128 gigatavun malli ja laite oli väriltään Rose Gold Beach.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 10T Lite (M2007J17G)
Mitat: 165.4 x 76.8 x 9 mm
Paino: 215 g
Rakenne: Muovinen kehys/ Gorilla Glass 5 -lasi takana / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 750G (2x 2.2 GHz Kryo 570 & 6x 1.8 GHz Kryo 570)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
5G-modeemi: Snapdragon X52 (taajuudet: n1/3/5/7/8/20/28/38/41/77/78)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 64 MP pääkamera (Sony IMX682 / f/1.89 / 26 mm / 1/1.73" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 1/4.0" / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm / 1/5" / 4 cm tarkennus / FF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.75 µm / 1/5" / FF) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5 / 25 mm / 1/3.06" / 1.0 µm)
Akku: 4820mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 33 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.1 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä/ infrapunalähetin
Värit: Rose Gold Beach / Pearl Gray / Atlantic Blue
Hinta: 349 €

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 10T Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi Mi 10T Liten myyntipakkaus on Xiaomin ensimmäinen laatuaan, jossa yhtiö on luvannut vähentää muovin käyttöä jopa 60 prosentilla. Ulkoisesti myyntipakkaus on hyvin perinteinen pahvista valmistettu laatikko, joka on tällä kertaa valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa laitteen mallikoodi, Mi-logot sekä teksti ”Mi 10T Lite with easy access to the Google apps you use most”. Tällä viitataan siis siihen, että puhelimesta löytyy esiasennettuna Googlen palvelut sekä suurin osa sovelluksista. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tiedot laitteen väriversiosta, mallikoodista, muistivariantista sekä IMEI-koodit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, takuukortin sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Tämän jälkeen paketista esille tulee itse Mi 10T Lite muoveihin käärittynä, jonka alapuolella on jälleen pahvinen välipohja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyvät vielä tehokas 33 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Myyntipakkaus on Mi 10T Liten kohdalla siis varsin tuttua Xiaomia, eikä muovin vähennyslupaus suuremmin ole havaittavissa verrattaessa moniin yhtiön aikaisempiin puhelimiin. Myyntipakkaus on ulkoisesti tyylikkään pelkistetty, ja sisältö on tarpeeksi laaja käytön aloittamista varten. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siitä, että Xiaomi on laittanut mukaan suojakuoren sekä tehokkaan pikalaturin, joten niitä ei tarvitse erikseen ostaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi hyödyntää Mi 10T Liten valmistusmateriaaleina varsin tuttua keskihintaluokan toteutusta, sillä puhelin rakentuu muovikehyksestä sekä lasipinnoista. Puhelin eroaa kuitenkin monista kilpailijoistaan poikkeavalla muotoilulla sekä tyylikkäillä väriversioilla. Xiaomi Mi 10T Lite on varmasti yksi tyylikkäimmistä edullisemman hintapisteen 5G-puhelimista tällä hetkellä.

Puhelin on tuotu Suomessa myyntiin kolmessa tyylikkäässä väriversiossa, jotka ovat Rose Gold Beach, Atlantic Blue sekä Pearl Gray. Testiin saatu väriversio oli Rose Gold Beach, joka on tyylikkäästi liukuvärjätty niin, että alaosa on vaaleanpunainen ja yläosa on vaaleansininen. Takaosan lasi on lisäksi mattapintainen. Myös muovikehyksestä on saatu mattapintainen sekä se on takalasin kanssa yhtenevästi liukuvärjätty.

Henkilökohtaisesti olen iloinen siitä, että Xiaomi on päättänyt hyödyntää puhelimessa mattapintaista lasia, sillä harvemmin mattapintaa nähdään alemman hintaluokan puhelimissa. Lasina toimii Gorilla Glass 5, joka takaa myös hyvän kestävyyden naarmuja vastaan. Mattapinta ei ole yhtä liukas kuin kiiltävä lasi, minkä lisäksi mattapinta kerää selvästi vähemmän sormenjälkiä ja likaa. Xiaomi Mi 10T Liten takaosa pysyy käytössäkin siis tyylikkäänä. Testijakson aikana lasipintoihin ei tullut myöskään huomattavia naarmuja.

Xiaomi on ilmoittanut laitteen mitoiksi 165,38 x 76,8 x 9 millimetriä ja painoksi 214,5 grammaa. Kyse ei ole siis mistään kovin kompaktista tai pienestä älypuhelimesta, vaan mitat ovat varsin tutussa luokassa. Pienempään käteen puhelin ei varmasti sovi, mutta varmasti monille Mi 10T Liten koko ei ole ongelma. Painoa on paljon, mutta se selittynee suurella akulla. Kevyempiin puhelimiin tottuneena paino voi tulla jopa yllätyksenä, mutta siihen tottuu hyvin nopeasti jo viikonkin aikana.

Käsituntumalta Xiaomi Mi 10T Lite on hyvä, sillä hienoisesti pyöristetty takalasi yhdistyy muovikehykseen lähes saumattomasti. Lisäksi mattapintainen lasi ja kehys tarjoavat mukavaa pehmeyttä. Omaan silmääni iskee häiritsevästi puhelimen rakenteessa näyttölasia kiertävä ylimääräinen musta muovikaistale, joka on myös varsin paksu. Muovikaistale tuottaa yhden ylimääräisen saumakohdan, minkä lisäksi sen myös tuntee aika hyvin puhelinta kädessä pidettäessä. Toteutus on varsin yleinen edullisemmissa puhelimissa, mutta se jakaa kuitenkin hieman mietteitä.

Valitettavasti mitään IP-luokitusta ei Xiaomi Mi 10T Liteen ole saatu, vaikka Xiaomi on ottanut mahdollisen vedelle altistumisen jokseenkin huomioon laitteen suunnittelussa. Puhelimen SIM-korttiluukku on esimerkiksi tiivistetty erillisellä kumitiivisteellä, joten todennäköisesti Xiaomi Mi 10T Lite kestää tiettyyn pisteeseen vettä. Vedelle altistaminen on kuitenkin täysin käyttäjän harkinnan varassa, eikä takuu kata mitään nesteen aiheuttamia vaurioita.

Puhelimen etuosa on varsin perinteikäs, eikä tarjoa suuremmin yllätyksiä. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 85 prosenttia, mikä on saavutettu kohtalaisen kapeilla näyttöä kiertävillä kehyksillä. Jälleen kuitenkin näytön alareunaan on jouduttu jättämään hieman paksumpi musta kaistale, mutta se ei ole kuitenkaan liian häiritsevän suuri. Näytön yläreunaan Xiaomi on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, minkä lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Xiaomi Mi 10T Lite on varusteltuna myös ilmoitusvalolla, joka sijaitsee puheluihin käytettävässä kuulokkeessa. Ilmoitusvalo on kuitenkin varsin pieni, eikä sitä aina edes huomaa.

Xiaomi Mi 10T Liten takaosa on POCO X3 NFC -puhelimen kaltainen, mutta myös selviä eroavaisuuksia on havaittavissa. Silmiin pistää takaosassa ensinnäkin tyylikäs kamera-alue, joka on pyöreä, mutta samalla myös hieman laatikkomainen. Kamera-alue nousee kahdesti muusta rungosta, ja se ulkonee selvästi. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria sekä tekstit ”Premium AI Camera” ja ”Built for 5G”. Kamera-alueen vasemmalla puolella on vielä erikseen kaksois-LED-salama. Takaosan alareunassa on myös MI-logo, 5G-logo sekä muita pakollisia merkintöjä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Xiaomi on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeiden ohella virtapainikkeen, johon on yhdistettynä sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuma on yllättävän hyvä, mutta virtapainike on upotettu omaan syvennykseensä, joten sen tuntuma ei ole aivan yhtä miellyttävä. Xiaomi Mi 10T Liten vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti.

Xiaomi MI 10T Liten yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Puhelimen alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö

Näytön osalta Xiaomi Mi 10T Lite ei eroa juurikaan aikaisemmin testatusta POCO X3 NFC -puhelimesta, sillä Xiaomi on päätynyt hyödyntämään samoja komponentteja. Jo POCO X3 NFC:n kohdalla pääsimme yllättymään näytön laadukkuudesta, niin myöskään nyt Xiaomi Mi 10T Lite ei tuota pettymystä. Puhelin tarjoaa suuren 6,67 tuuman kokoisen LCD-näyttöpaneelin, joka ei sinällään ole millään tavalla yllättävä. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä ja 395 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on saatu myös 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä etukameraa varten tehty reikä.

Erikoisen Xiaomi Mi 10T Liten näytöstä tekee sen virkistystaajuus, joka on jopa 120 hertsiä. Aikaisemmin edullisissa 5G-puhelimissa on saatu luottaa vain 60 tai 90 hertsin näyttöihin, mutta nyt Xiaomi on halunnut tarjota ominaisuuden, joka on tuttu pääosin vain huippuluokan laitteista. 120 hertsin virkistystaajuus on siis Xiaomi Mi 10T Liten suurin valttikortti, sillä se tarkoittaa sulavampaa käyttökokemusta, jollaisen saa usein vain yli 800 euron puhelimissa.

Omassa hintaluokassaan Xiaomi Mi 10T Liten näyttö on hyvä ja esimerkiksi värintoisto on oletusasetuksilla yllättävänkin miellyttävä. Näytön kirkkaus yltää noin 450 nitiin, joten se ei ole aivan korkeimmasta päästä, mutta mielestäni testijakson aikana ei tullut vastaan tilannetta, jossa kirkkaus ei olisi riittänyt. Ainoa haasteita mahdollisesti tuottava tilanne on auringonvalo, jolloin luettavuus ei ole parhaimmillaan. Näytön asetuksissa on kuitenkin erillinen auringonvalotila, joka optimoi kirkkauden voimakkaaseen valoon ja ainakin sen ollessa päällä luettavuus suorassa auringonvalossa parani hieman.

Myös Xiaomi Mi 10T Lite on perinyt POCO X3 NFC:n näytössä havaitut edullisemman puhelimen piirteet. Esimerkiksi etukameraa varten tehdyssä reiässä on havaittavissa pientä varjoefektiä, sillä näytön kirkkaus siinä kohdassa ei ylety samalle tasolle muun näytön kanssa. Varjoefektiä on havaittavissa myös näytön ulkoreunoilla ja se on nähtävillä voimakkaammin mitä pienemmästä kulmasta näyttöä katsoo.

Xiaomi Mi 10T Lite on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HDR-toistoa monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti esimerkiksi Netflixissä joudutaan kuitenkin tyytymään katseluun ilman HDR:ää, mutta Full HD -maksimitarkkuus kuitenkin laitteelta onnistuu.

Verrattuna puhelimen edeltäjään Xiaomi Mi 10 Lite 5G:hen, niin nyt Xiaomi Mi 10T Litessä näytön tekniikka on vaihtunut AMOLED-paneelista LCD-paneeliin. Muutos on huomattava, sillä yleisesti AMOLED-näytöt ovat parempia. Xiaomi Mi 10T Liteen on kuitenkin saatu korkeampi virkistystaajuus, joka osaltaan hieman paikkaa AMOLED-paneelin puutetta. Kokonaisuudessa näyttö on kuitenkin hyvä 349 euron hintaiselle puhelimelle.

Xiaomi tarjoaa näytölle mielestäni jälleen miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Xiaomi Mi 10T Liten kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä.

Värien ohella näytölle löytyy myös paljon muita asetuksia. Xiaomi Mi 10T Lite tukee muun muassa lukutilaa, yötilaa sekä tummaa tilaa. Käyttäjät voivat myös vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 120 hertsin välillä. Xiaomi antaa lisäksi mahdollisuuden etukamerareiän piilottamiseksi, ja käyttäjät voivatkin valita näytön yläreunan osittaisen piilottamisen niin, että tilapalkki muuttuu vain mustaksi. Vaihtoehtoisesti reikä on mahdollista piilottaa kokonaisuudessaan, jolloin tilapalkki siirtyy myös etukameran alapuolelle.

Tekniikka, suorituskyky sekä 5G-yhteydet

Qualcomm julkaisi hiljattain uuden Snapdragon 750G -järjestelmäpiirin, ja Xiaomi Mi 10T Lite on ensimmäinen älypuhelin, jossa täysin uutta piiriä hyödynnetään. Snapdragon 750G on hieman karsitumpi järjestelmäpiiri jo monissa puhelimissa nähdystä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiristä, mutta kyseessä on silti hyvin kyvykäs piiri 349 euron hintaiselle puhelimelle.

Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 750G koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 570 -ytimestä, sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 570 -ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 619. Muutamilla osa-alueilla Qualcomm on siis joutunut karsimaan, jotta hinta on saatu pienemmäksi, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Snapdragon 750G olisi tarpeeksi kyvykäs.

Suomessa Xiaomi Mi 10T Lite on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta, joten laitteen omaan tallennustilaan ei tarvitse kokonaisuudessaan turvautua.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joissa Snapdragon 750G osoitti olevansa hyvinkin kyvykäs järjestelmäpiiri. Valitettavasti kaikki suorituskykytestit eivät toimineet testilaitteessa olleella kaupallisella käyttöjärjestelmäversiolla, mutta esimerkiksi AnTuTu- ja Geekbench 5 -testien tulokset olivat jopa parempia kuin Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin pisteet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 10T Liten saamia pisteitä Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n ja POCO X3 NFC:n vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Xiaomi Mi 10T Lite (SD750G) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G) POCO X3 NFC (SD732G)
AnTuTu (V8): 326 830 pistettä 320 368 pistettä 209 237 pistettä
Geekbench 4 (single): EI TULOKSIA 2840 pistettä 1441 pistettä
Geekbench 4 (multi): EI TULOKSIA 7669 pistettä 5599 pistettä
Geekbench 5 (single): 658 pistettä 612 pistettä 290 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1993 pistettä 1786 pistettä 1405 pistettä
PCMark 2.0: 8114 pistettä 7749 pistettä 6130 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: EI TULOKSIA 3342 pistettä 2561 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): EI TULOKSIA 3318 pistettä 2549 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): EI TULOKSIA 3431 pistettä 2603 pistettä

Snapdragon 750G:n suorituskyky riittää siis hienosti testien perusteella, eikä myöskään päivittäisessä käytössä ollut havaittavissa mitään ongelmia. Suorituskykyä on riittävästi peruskäyttöön, ja sovelluksetkin käynnistyvät varsin nopeasti. Myöskin mobiilipelaaminen on miellyttävää, vaikka kokemus ei olekaan samalla tasolla kuin monien huippupuhelimien kanssa.

5G-yhteydet ovat yksi Mi 10T Liten kohokohdista, sillä Xiaomin mukaan puhelin on rakennettu 5G:tä varten. Snapdragon 750G -järjestelmäpiirissä on tuttu Snapdragon X52 -modeemi, joka takaa hyvät 5G-yhteydet. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Xiaomi Mi 10T Liteen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Mi 10T Lite -puhelinta käytettiin muutaman kerran DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella, mutta pääasiallinen testijakso suoritettiin 5G-verkkojen ulottumattomissa. Xiaomi Mi 10T Lite tarjosi 5G-yhteyksiensä osalta kuitenkin yllätyksen, sillä latausnopeudet olivat todella nopeita kaikilla testauskerroilla. Parhaimmillaan latausnopeus ylsi 966 Mbps ja lähetysnopeudet olivat 50 Mbps yläpuolella. Lähes jokaisella testauskerralla nopeudet ylsivät 900-960 Mbps välille, mutta toki nopeuksiin vaikuttavat myös sijainti ja muut tekijät.

5G-taajuustuki on Xiaomi Mi 10T Lite -puhelimessa erinomainen, sillä puhelin tukee kuitenkin kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 Hz -taajuusalueita. Xiaomi Mi 10T Litessä on tuki taajuusaleille n1/3/5/7/8/20/28/38/41/77/78, mikä on selvästi enemmän kuin esimerkiksi edeltäjässä (Mi 10 Lite 5G: n1/3/7/28/77/78). Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita.

Äänentoisto, sormenjälkilukija sekä infrapunalähetin

Puhelimeen on saatu myös paljon muita tuttuja sekä hyödyllisiä ominaisuuksia, joita Xiaomin puhelimilta voikin odottaa. Äänentoisto on uutuuspuhelimessa mielenkiintoisesti stereokaiuttimien varassa, mikä ei ole itsestäänselvyys keskihintaluokassa. Toinen kaiuttimista on puhelimen alareunassa ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänenlaatu on hyvä, mutta myös parempia on tullut vastaan.

Xiaomi Mi 10T Lite on varusteltu lisäksi perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten langallisien kuulokkeiden ystäville löytyy myös miellyttävä lisäys. Bluetooth-kuulokkeita käyttäville puhelin tarjoaa myös Bluetooth 5.1 -yhteyden, joka takaa myös omalta osaltaan vakaan ja hyvän äänentoiston.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut puhelimen virtapainikkeeseen, joten se sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä. Kylkeen sijoitetulle sormenjälkilukijalle on omat ystävänsä ja myös sen käyttölogiikkaan tottuu helposti parinkin viikon aikana. Xiaomi Mi 10T Liten kohdalla sormenjälkilukija on itsessään erittäin nopea toimimaan sekä varma monessakin tilanteessa. Testijakson aikana lukijaan oli rekisteröity ainoastaan yksi sormi, sillä lukitus aukeaa erittäin näppärästi muun muassa peukalolla. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testattu testijakson aikana.

Xiaomin puhelimet on tunnettu myös infrapunalähettimistään, ja sellainen onkin nyt saatu myös Mi 10T Lite -puhelimeen. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Akunkesto ja pakkastesti

Xiaomi on laittanut puhelimen sisälle suurehkon 4820 milliampeeritunnin akun, josta ei virta lopu kesken päivän. Lisäksi jos akku on uhkaamassa loppuvan kesken, niin Mi 10T Lite tukee myös tehokasta 33 watin pikalatausta, jonka avulla akkua saadaan ladattua nopeasti lisää. Lähtökohtaisesti puhelimen akku ja pikalataus ovat kohdallaan, mutta valmistajan kertovat tiedot eivät aina kerro koko totuutta.

Usein päivän lopussa puhelimessa oli vielä aktiivisen käytön jälkeen yli 20 prosenttia akkua, joten akku ei lopu kovin helposti kesken päivän. Pienemmällä käytöllä akku kestää varmasti pidempään, mutta akkuun vaikuttavat myös esimerkiksi korkea 120 hertsin virkistystaajuus näytössä sekä 5G-yhteydet.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 10T Liteä käytettiin jatkuvasti 120 hertsin virkistystaajuus päällä sekä mobiilidata käytössä. Usein puhelin oli myös Wi-Fi-verkoissa sekä yhdistettynä Bluetooth-kuulokkeisiin tai kaiuttimeen. Päivittäin puhelinta käytettiin netin selaamiseen, sosiaalisen median ahkeraan käyttöön, kuvaamiseen, muutamiin puheluihin sekä viesteihin. 5G-verkoissa puhelin ei ollut testijakson aikana aktiivisesti, vaan testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-yhteyksien ulottuvilla. 5G:n vaikutusta akunkestoon ei päästy siis todentamaan.

Akun lataukseen käytetään 33 watin pikalatausta, joka lataa laitteen valmistajan mukaan täyteen vain 59 minuutissa. Nopea pikalataus on saatu toteutettua tekniikalla, jossa akkua ladataan keskeltä alkaen, jonka ansiosta akkuun saadaan virtaa aikaisempaa tehokkaammin. Tuttuun tyyliin testasimme mukana toimitettavan 33 watin pikalaturin toiminnan ja tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi 10T Lite -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin laturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Mi 10T Lite latautuu tyhjästä täyteen 55 minuutissa, mikä on jopa nopeammin kuin mitä valmistaja lupaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua jo 65 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 45 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 10 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain alle 5 minuutissa. Latausnopeus hidastuu siis hieman loppua kohden.

Xiaomin tarjoama pikalataus on yllättävän nopea, mitä ei välttämättä olisi edes uskonut. Monet alle 400 euron hintaiset puhelimet tarjoavat jo pikalatauksia, mutta Xiaomi Mi 10T Liten kohdalla latausnopeus on oikeasti todella nopea ja täyteen latautumiseen kuluu alle tunti. Xiaomi Mi 10T Liteä voidaan ladata vain USB-C-tyypin liitännän kautta, sillä puhelimessa ei ole luonnollisestikaan langatonta latausta.

Xiaomi Mi 10T Lite pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 10T Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan varaus pysyi 100 prosentissa. Testin jälkeen oli havaittavissa tuttua näytön hyytelöytimistä, joka on LCD-paneeleille tunnusomaista. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Xiaomi ei ollut myöskään estänyt akun lataamista, jonka monet valmistajat yleensä estävät.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 10T Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 16 prosenttia, eli akunvaraus oli 84 prosenttia. Akun kuluminen oli keskivertoa hieman suurempaa, mutta mikään katastrofaalinen tulos ei ollut. Yleensä tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia, joten 16 prosentin kuluminen on hieman yläkanttiin. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Yleisesti Xiaomi Mi 10T Liten pakkaskestävyys on hyvä, mutta akun kuluminen erityisesti toisessa testissä oli hieman keskiarvoa suurempaa. Puhelimen LCD-näyttö hyytelöityi odotuksien mukaisesti selvästi, mutta mitään muita käyttöön vaikuttavia havaintoja ei tehty. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, mikä on jopa hieman hämmästyttävää.

Kamerat

Xiaomi Mi 10T Litessä on neloiskamera takaosassa, joka ei toteutukseltaan poikkea juurikaan monista samanhintaisista puhelimista. Xiaomi on myös hyödyntänyt Mi 10T Litessä Poco X3 NFC:ssä nähtyä kameratoteutusta pääkameran osalta, mutta ultralaajakulmakamerasta on jouduttu karsimaan. Puhelimessa on pää- ja ultralaajakulmakameroiden ohella myös makro- ja syvyysterävyyskamerat. Xiaomi Mi 10T Lite tarjoaa siis markkinointimielessä neloiskamera, joista kuitenkin vain kaksi on oikeasti jokseenkin hyödyllisiä.

Pääkamerana on 64 megapikselin Sony IMX682 -sensori, jossa on f/1.89-aukko, 1/1,7” sensorikoko, 1,6 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 1,0 µm pikselikoko sekä 120 asteen kuvauskenttä. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko, 1,75 µm pikselikoko sekä 4 senttimetrin tarkennusetäisyys. Xiaomi Mi 10T Liten viimeinen kamera on tarkkuudeltaan myöskin 2 megapikseliä ja kyseessä on f/2.4-aukolla varusteltu syvyysterävyyskamera.

Xiaomi Mi 10T Liten neloiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (Sony IMX682, f/1.89, 1/1,7”, 1,6 µm, AF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 µm, 1/5”, 4 cm tarkennus)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 µm, 1/5”)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera on Mi 10T Liten yksi vahvuusalueista, sillä erityisesti päivänvalossa kamera kykenee hintaluokassa hyviin kuviin. Oletusarvoisesti pääkameralla taltioidaan 16 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Xiaomi hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Yleisesti kuvista saadaan erinomaisia, jos vaan valoa on tarpeeksi. Kuvat ovat tarkkoja, yksityiskohtaisia, värimaailmaltaan luonnollisia sekä muiltakin osin erittäin hyviä. Xiaomi Mi 10T Liten pääkameran vahvuus on siis kuvaus päivänvalossa, mutta kun kuvataan hieman heikommassa valaistuksessa, niin kuvat eivät enää pääse suuremmin yllättämään.

Valaistuksen ollessa heikompi muuttuu myös pääkameran kuvien laatu heikommaksi. Kuvista katoaa yksityiskohtia ja pehmeys lisääntyy tietyssä pisteessä reilustikin. Lisäksi kuvista tulee varsin tummia, mutta se ei ole tämän hintaiselle puhelimelle mikään kovin suuri yllätys. Xiaomi Mi 10T Liten pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jonka avulla kuvista saadaan heikommassakin valaistuksessa selvästi parempia ja valoisampia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameralla 16 megapikselin tarkkuudella.

Toinen puhelimen tärkeistä kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka ei valitettavasti pääse suuremmin tuottamaan yllätysefektejä. Ultralaajakulmakameran jälki on kohtalaista, mutta ei missään tapauksessa parasta mahdollista. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia, mutta yksityiskohtien tarkkuus on heikko. Kuvissa on kuitenkin hyvä dynaaminen alue, minkä lisäksi värit taltioituvat varsin samalla tavalla kuin pääkamerallakin.

Ultralaajakulmakamera ei pääse yllättämään heikossa valaistuksessa, mutta onneksi se tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla kuvista saadaan hieman parempia. Xiaomi Mi 10T Liten ultralaajakulmakamera tukee myös linssinkorjausta, jolloin ultralaajakulmakameran tuottamat vääristykset pyritään korjaamaan. Ominaisuus toimii hyvin, eikä sen kanssa ollut ongelmia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Xiaomi Mi 10T Liten ultralaajakulmakameralla.

Xiaomi on valitettavasti laittanut puhelimeen myös 2 megapikselin tasoisen makrokameran, jolla päästään jopa 4 senttimetrin päähän kuvattavasta kohteesta. Makrokameralla saadaan kohtalaisia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin myöskään heikko kamerasensori ei tuota kovin kummoista jälkeä. 2 megapikselin makrokamera on yksi puhelimen turhimmista ominaisuuksista, jonka käyttäminen jäi testijakson aikana hyvin vähäiselle. Alapuolella on muutama makrokuva.

Toinen Xiaomi Mi 10T Liten 2 megapikselin kameroista oli tarkoitettu syvyyskuvaamista varten. Xiaomin puhelimet ovat tunnistaneet lähes aina kuvattavat kohteet hyvin, minkä ansiosta myös taustasumennuksesta on saatu luonnollinen. Ominaisuus toimii hyvin, kun kuvattavia kohteita on ainoastaan yksi. Jos kohteita on useampia, niin silloin taustasumennuksesta tulee usein erikoinen. Alapuolella on yksi kuva, jossa on käytetty puhelimen muotokuvatilaa.

Xiaomi Mi 10T Liten tarjoama kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina kuin aikaisemmissa Xiaomin puhelimissa.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 10T Liten kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 10T Liten kamerasovelluksesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma ja makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 64 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös uusi videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi hyödyntää uutuuspuhelimessa edelleen Googlen viime vuonna julkaisemaa Android 10 -käyttöjärjestelmää, eikä tuoreempaa Android 11 -versiota. Lisäksi puhelimessa on kuitenkin tuorein MIUI 12 -käyttöliittymä, joka on Xiaomin visio siitä millainen Androidin pitäisi olla. Testijakson lopussa Xiaomi Mi 10T Litessä oli asennettuna Googlen 1. syyskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ne ovat jo heti tuoreeltaan pari kuukautta myöhässä.

Valitettavasti Mi 10T Liten päivitettävyys on pieni kysymysmerkki, sillä Xiaomi ei ole antanut mitään päivityslupausta. Koska puhelimessa on oletuksena Android 10, niin hyvin todennäköisesti Xiaomi tulee tarjoamaan ainakin Android 11 -päivityksen, mutta tästä eteenpäin ei ole mitään varmuutta päivityksistä. Xiaomi on kuitenkin päivittänyt ahkerasti tietoturvapäivityksiä yleisesti, minkä lisäksi myös MIUI-käyttöliittymä saattaa päivittyä uudempiin versioihin Android-versiosta riippumatta.

Kävimme jo MIUI 12 -käyttöliittymän uudistuksia tarkemmin läpi Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen kohdalla, joten niistä kiinnostuneet voivat käydä lukemassa MIUI:sta enemmän sieltä. Lyhyesti todettuna MIUI 12 on Xiaomin oma versio Androidista, joka on hyvin raskaasti kustomoitu sekä oppia on otettu joissakin kohdissa jopa Applelta. Kokonaisuudessaan MIUI 12 on kuitenkin hyvin sulava toimivuudeltaan, eikä tunnu niin raskaalta kuin voisi kuvitella.

Mi 10T Liten kohdalla MIUI 12 ja Android 10 oli optimoitu mielestäni hyvin, eikä ohjelmistollisia haasteita suuremmin ollut. Kaikki tuntui toimivan juuri niin kuin pitääkin, vaikka oudokseltaan MIUI 12 voikin olla varsin erikoinen. Henkilökohtaisesti tykkään kuitenkin MIUI 12:n monipuolisista ominaisuuksista, asetuksista sekä ulkosiesta toteutuksesta, sillä se poikkeaa monista muista Android-puhelimista.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 10T Lite -puhelinta.

Xiaomi Mi 10T Lite on jälleen erittäin hyvä suoritus Xiaomilta, ja uutuuspuhelin tarjoaa todella vaikuttavia ominaisuuksia omassa hintapisteessään. Kyseessä on Xiaomin edullisin 5G-älypuhelin Euroopassa, ja samalla mukaan on tuotu aivan uusia toteutuksia, joita ei kilpailijoiden vastaavista puhelimista löydy. Puhelimen selviä valttikortteja ovat 120 hertsin näyttö sekä tehokas 33 watin pikalataus.

Henkilökohtaisesti tykästyin Xiaomi Mi 10T Lite -puhelimessa testijakson aikana moneenkin yksityiskohtaan sekä toteutukseen. Erityisesti plussapisteitä on annettava tyylikkäästä ulkoisesta toteutuksesta, ja erityisesti mattapintainen takaosan lasi tuo kaivattua premium-viimeistelyä. Lisäksi puhelimen 120 hertsin näyttö oli sulava, jonka lisäksi Snapdragon 750G pääsi yllättämään erityisesti kyvykkyydellään. Akunkesto on puhelimen yksi hyvistä puolista, minkä lisäksi pikalataus oli oikeasti nopea. Xiaomi on saanut puhelimeen myös mukavasti muistia ja tallennustilaa, minkä lisäksi on hienoa nähdä puhelimessa kuulokeliitin, infrapunalähetin, muistikorttipaikka, stereokaiuttimet sekä monia muita hyviä toteutuksia.

Mutta mikään puhelin ei ole koskaan täydellinen, ja aina voidaan löytää jotakin parannettavaa tai puutteita. Mitään kovin suuria mokia ei Xiaomi ole Mi 10T Liten kanssa tehnyt, vaan kaikki heikkoudet ovat varsin tyypillisiä kaikille alle 400 euron puhelimille. Erityisesti harmittaa Xiaomin päätös tuoda puhelimeen kaksi lähes turhaa 2 megapikselin kameraa, joille ei ole suuremmin todellista käyttöä. Xiaomi Mi 10T Liten kamerat eivät päässeet myöskään suuremmin yllättämään hämärässä kuvattaessa. Lisäksi rakenteessa on muutama kohta, joihin itse en ollut kovin tyytyväinen, kuten näyttöä kiertävä paksu muovikehys. Toinen oli vedenkestävyyden puuttuminen, mutta tässä hintaluokassa IP-luokituksen läsnäolo olisi enemminkin yllättävä seikka.

Xiaomi Mi 10T Litelle on tällä hetkellä jonkin verran kilpailijoita myös Suomen markkinoilla. Esimerkiksi kaikki kesällä myyntiin tulleet edulliset 5G-puhelimet ovat edelleen hyviä vaihtoehtoja, joita ovat siis Xiaomi Mi 10 Lite 5G, OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G Plus, Huawei P40 Lite 5G sekä Samsung Galaxy A51 5G. Lisäksi nyt syksyllä myyntiin ovat tulossa uuden Samsung Galaxy A42 5G sekä OnePlus Nord N10 5G, joiden hinnat asettuvat 300-350 euron hintahaarukkaan.

Suomessa Xiaomi Mi 10T Lite on tulossa myyntiin 6. marraskuuta 2020 alkaen 349 euron hintaan. Tarjolle on tulossa ainoastaan 6 + 128 gigatavun muistivariantti, vaikka globaalisti on saatavilla myös edullisempi 6 + 64 gigatavun varianttikin. Xiaomi tulee tarjoamaan puhelinta kolmessa väriversiossa, jota ovat Rose Gold Beach, Pearl Gray sekä Atlantic Blue.

Xiaomi Mi 10T Lite

8.4

SuomiMobiilin testissä kävi Xiaomin tuore, ja edullinen Mi 10T Lite -älypuhelin, joka tarjoaa 5G-yhteydet 349 euron hinnalla.

Hyvää
  • Yllättävän laadukas tuntuma (plussaa mattapinnoista)
  • Snapdragon 750G tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • 5G-tuki sekä laaja taajuusaluetuki
  • 6 + 128 gigatavun muistivariantti 349 eurolla
  • Sulava näyttö 120 Hz virkistystaajuudella
  • Nopea ja toimiva sormenjälkilukija
  • 33W pikalaturi ja suojakuori suoraan myyntipakkauksesta
  • 64 MP pääkameran kuvien laatu
  • Monipuolinen kamerasovellus
  • Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka ja infrapunalähetin
  • Kohtuulliset stereokaiuttimet
  • Android 10 -käyttöjärjestelmä ja monipuolinen MIUI 12
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä
  • Näyttöä kiertää paksu musta muovikaistale
  • Näytössä varjoja mm. kamerareiän ympärillä
  • Kameroiden laatu hämäräkuvauksessa
  • Kaksi turhaa 2 MP kameraa
  • Xiaomi ole antanut päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut