ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä POCO X5 Pro 5G – tuttua ja turvallista keskiluokkaa

POCO X5 Pro 5G

Xiaomin alabrändi Poco on julkistanut alkuvuoden uusimmat X-sarjan älypuhelimet, jotka tulevat Suomessa myyntiin maaliskuun aikana. SuomiMobiilissa pääsimme testaamaan Poco X5 Pro 5G -älypuhelinta jo ennen myynnin alkamista, ja nyt on aika tarkastella arvostelun muodossa millaisesta puhelimesta on kyse.

Poco X5 Pro 5G -puhelimessa on panostetut melko perinteisiin keskihintaluokan ominaisuuksiin. Xiaomi on laittanut mukaan 6,67 tuuman kokoisen AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri ja akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia. Poco X5 Pro 5G:n muita avainominaisuuksia ovat 67 watin pikalataus, 108 megapikselin pääkamera sekä stereokaiuttimet.

Suomessa Xiaomi on tuomassa Poco X5 Pro 5G -puhelimen myyntiin maaliskuun aikana. Hinnaksi on jo nyt kerrottu 399 euroa 8 + 256 gigatavun muistiversiossa. Tarjolle on tulossa kolme väriä, jotka ovat musta, sininen ja keltainen.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Poco X5 Pro 5G -puhelinta noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
POCO X5 Pro 5G (22101320G)
Mitat: 162.91 x 76.03 x 7.9 mm
Paino: 181 g
Rakenne: muovirunko ja lasi etuosassa
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 900 nitiä / 10-bittiset värit
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 778G (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 1.8 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 642L
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 120°) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.4)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 for POCO (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 67 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Keltainen / Sininen / Musta
Hinta: 399 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

POCO X5 Pro 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa Poco X5 Pro 5G -puhelimen normaalissa myyntipakkauksessa, johon on totuttu brändin puhelimista aikaisemminkin. Myyntipakkaus on ulkoisesti Pocon tyylinen, eli täysin musta ja siinä on tuotemerkintöjä keltaisella värillä. Myyntipakkausta koristaa puhelimen mallinimi sekä Pocon logot useaan kertaan. Pakkauksen yhdellä sivulla on tarra, johon on merkattu mallikoodi ja muita tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa tulee esille pahvistasku, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas, takuukortti sekä turvallisuustietoja. Lisäksi taskusta löytyy pehmeämuovinen suojakuori, joka suojaa naarmuilta sekä kolhuilta. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta esille tulee itse puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella olevan välitasanteen alta löytyy myös 67 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Poco X5 Pro 5G -puhelimen myyntipakkaus on pitkälti sitä, mitä voikin odottaa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman ekstraa. Itse olen tyytyväinen siitä, että Xiaomi toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti edelleen tehokkaimman mahdollisen laturin sekä suojakuoren, jotka eivät ole itsestäänselviä tässä hintapisteessä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poco X5 Pro 5G jatkaa muotoilun sekä laatuvaikutelman osalta Xiaomin valitsemaa linjaa, jossa mennään siitä, mistä aita on matalin. Puhelin on näyttölasia lukuun ottamatta muovia, eikä puhelimeen ole saatu alumiinikehystä tai takalasia, joita voisi tässä hintapisteessä jo kaivata.

Puhelimessa on kulmikas ilme, joka vastaa pitkälti edeltäjäänsä. Xiaomi on viimeistellyt muovikehyksen mattapintaiseksi, josta itse tykkään. Erikoisesti tällä kertaa Xiaomi on karsinut takaosan lasipinnasta, sillä se on saanut vaihtua muoviin. Takapinta on pitkälti mattapintainen, mutta kamera-aluetta on korostamassa kiiltäväpintainen viimeistely.

Mattapintaisuuden ansiosta Poco X5 Pro 5G ei kerää juurikaan sormenjälkiä. Kiiltäväpintainen kohta takaosasta näyttää kuitenkin jatkuvasti likaiselta. Mattapinta on mielestäni parempi vaihtoehto kuin kiiltävä ainakin muovissa. Mattapinta ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin kiiltävä. Etuosassa näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, joka on saanut likaa hylkivän pinnoitteen. Testijakson aikana lasipintaan ei tullut huomattavia naarmuja, ja laitteessa on myös tehtaalla laitettu muovikalvo.

Käsituntuma puhelimessa on hyvin muovinen, eikä siitä päästä mihinkään. Vaikka kulmikas muotoilu on Poco X5 Pro 5G:n kohdalla melko tyylikäs, niin kädessä laite ei tarjoile kovinkaan erikoista ergonomisuutta. Itselleni puhelimen yksi häiritsevistä muotoilullisista yksityiskohdista on näyttöä kiertävä ylimääräinen muovikaistale. Muovikaistale tekee ylimääräisen saumakohdan, eikä se tee laitteesta ainakaan yhtään hienompaa.

Poco X5 Pro 5G ei ole myöskään kompakti puhelin, vaan asettuu mitoiltaan perustasolle. Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 162,91 x 76,03 x 7,9 millimetriä ja painoksi 181 grammaa. Puhelin ei ole siis myöskään mikään liian suuri tai edes painava, joka on hienoa nähdä. Muovirakenne näkyy myös laitteen jämäkkyydessä. Poco X5 Pro 5G:n saa käsien välissä hieman taipumaan ja samalla siitä lähtee yllättävän paljon natinoita. Toki näitä ei huomaa peruskäytössä.

Poco X5 Pro 5G on tuttuun tyyliin IP53-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestäviä. Puhelin kestää hieman vettä, mutta sitä ei ole tarkoitettu altistettavaksi kokonaan vedelle. Puhelinta pystyy varsin huoletta käyttämään kevyessä sateessa, mutta toki IP53 ei anna suojaa kovinkaan suurelle määrälle vettä. Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään, ja nykypäivänä roiskevedenkestävyys on perusominaisuus jo keskihintaluokassa.

Etuosaltaan puhelin ei juurikaan erotu massasta. Kookas näyttöpaneeli peittää noin 87 prosenttia etuosan pinta-alasta, joka on normaali saavutus hintaluokassaan. Näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty hieman paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti sijoitettu etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosaltaan Poco X5 Pro 5G tuo esille vahvasti Poco-brändin. Laatikkomainen kamera-alue on edelleen läsnä, mutta samalla sitä korostetaan takakuoreen tehdyllä kuvioinnilla. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”108MP Triple-Cam”. Kamera-alueen rinnalla on Poco-logo. Poco X5 Pro 5G:n takaosassa on lisäksi 5G-logo sekä vaadittuja sertifiointitietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Xiaomi on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Virtapainike on tämän takia hieman leveämpi kuin normaalisti. Samassa kyljessä on myös äänenvoimakkuuspainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, vaikka muovinen. Vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi.

Poco X5 Pro 5G -puhelimen yläreunaan on asetettuna perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, kaiutinritilä sekä infrapunalähetin. Laitteen alareunassa on kaiutinritilä, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Lisäksi alareunassa on SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Puhelimessa on sama näyttöpaneeli, joka on nähty monissa muissakin Xiaomin puhelimissa. Tällä kertaa mukaan on saatu muutamia päivityksiä, jotka vievät kokemusta lähemmäksi kalliimpia puhelimia. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näyttö tukee korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden tarjolla on 395 pikseliä.

Suurin uudistus on tuki 10-bittisille väreille, tuettuna on HDR10+ sekä myös huippupuhelimista tuttu Dolby Vision -tekniikka. Näytössä on 900 nitin maksimikirkkaus sekä 20:9-kuvasuhde. Verrattuna edeltään näytön 900 kirkkaus on selvästi heikompi kuin aikaisemmin nähty 1200 nitin kirkkaus. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja siinä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa.

Omassa hintaluokassaan näyttö on hyvällä tasolla, eikä itsellä ollut suurempia valittamisen aiheita sen osalta. Näytön tarkkuus riittää itsellä jokaiseen tilanteeseen ja AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti. Kirkkaus oli monessa tilanteessa riittävä, mutta haasteita voidaan havaita kirkkaassa auringonvalossa. Kokonaisuus on kunnossa ja näyttö on laadullisesti erinomainen.

120 hertsin virkistystaajuus ei ole saanut toteutukseen merkittäviä muutoksia. Käyttäjät voivat valita 60 tai 120 hertsin väliltä tai vaihtoehtoisesti käyttää dynaamista tilaa. Näyttö pystyy dynaamisesti vaihtamaan virkistystaajuutta 60, 90 ja 120 hertsin tasoilla näytettävän sisällön mukaisesti. Korkean virkistystaajuuden ansiosta näyttö tuntui todella sulavalta.

Poco X5 Pro 5G -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimilla pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Myös päivitetty HDR-tuki parantaa kokemusta entisestään. Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla ja myös HDR10 sekä Dolby Vision ovat käytettävissä. Netflix siis ymmärtää laitteissa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Xiaomi tarjoaa näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Poco X5 Pro 5G -puhelimen kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (eloisa, kyllästetty, standardi). Käytössä on myös lisäasetukset, joilla voi säätää väriasteikkoa (P3 tai sRGB) tai RGB-tilaa. Lisäksi värilämpötilaa voidaan säätää erillisen väriympyrän tai kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin ja viileä). Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.

Näytön asetuksista on mahdollista säätää myös lukutilaa tai vaihtaa tummaan tilaan. AMOLED-näytön vahvuus on always-on-displayn mahdollistaminen. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa.

Suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin jo melko iäkäs Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri, joka on kuitenkin selvä parannus edeltäjässä olleeseen Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin. Snapdragon 778G on nähty monissa puhelimissa viimeisen parin vuoden aikana, ja siitä olisi olemassa myös paranneltu plus-versio. Alle 400 euron hintapisteessä Snapdragon 778G tarjoilee edelleen hyvän suorituskyvyn.

Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on valmistettu tutulla 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Snapdragon 778G on varusteltuna Adreno 642L -grafiikkaprosessorilla. Qualcommin mukaan kyseessä on jopa 40 prosenttia suorituskykyisempi järjestelmäpiiri kuin aikaisempi versio.

Suomessa Poco X5 Pro 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti Xiaomi on tällä kertaa päättänyt poistaa muistikorttipaikan, joka on yllättävä päätös. Toki 256 gigatavua riittää pitkälle.

Poco X5 Pro 5G:n kohdalla Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri ei pääse tarjoamaan mitään yllätyksiä, vaan suorituskyky on samalla tasolla kuin muillakin saman piirin sisällään pitävissä laitteissa. Suorituskyky on selvästi parempi kuin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä, joka nähdään alapuolella olevasta taulukosta. Lisäksi Poco X5 Pro 5G asettuu suorituskyvyltään mielenkiintoiseen rakoon, sillä samalla hinnalla myydään selvästi suorituskykyisempää POCO X4 GT -puhelinta, jossa on Dimensity 8100 -järjestelmäpiiri.

Testitulokset
POCO X5 Pro 5G (SD778G) Redmi Note 11 Pro 5G (SD695) POCO X4 GT (MTK D8100)
AnTuTu (V8): 530 818 pistettä 350 378 pistettä 763 041 pistettä
Geekbench 5 (single): 771 pistettä 666 pistettä 926 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2700 pistettä 1739 pistettä 3650 pistettä
PCMark 2.0: 11 898 pistettä 10 502 pistettä 12 285 pistettä
3DMark Wild Life: 2437 pistettä 1206 pistettä 3505 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa aina muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri pääsi jälleen vakuuttamaan niin suorituskykytestien kuin päivittäisen käytön aikana. Suorituskyky on edelleen riittävä tässä hintapisteessä, eikä kokemus eroa juurikaan suorituskykyisemmistä järjestelmäpiireistä.

Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Poco X5 Pro 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. Xiaomi on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan Xiaomi on sijoittanut oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Testijakson aikana lukija todettiin hyvin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on puhelimessa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja sen avulla lukitus aukeaa välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Poco X5 Pro 5G -puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, että etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla.

Poco X5 Pro 5G -puhelimeen on saatu myös stereoäänentoisto, joka taitaa olla pitkälti identtinen edeltäjän kanssa. Stereoäänentoisto on rakennettu alareunassa olevan pääkaiuttimen sekä yläreunassa olevan puheluihin suunnatun kuulokkeen varaan.

Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla, mutta laadullisesti kyseessä ei ole paras mahdollinen. Musiikin kuuntelu puhelimen omien kaiuttimien kautta on miellyttävää lyhyitä aikoja, mutta pitkiä aikoja musiikkia ei jaksa kuunnella. Kaiuttimet riittävät mielestäni hyvin puhepainotteisen sisällön kuunteluun. Ääntä kaiuttimista saadaan paljon, mutta pääkaiutin tuntui olevan selvästi voimakkaampi. Äänikokemus ei ollut siis kahden kaiuttimen välillä kovinkaan tasapainoinen.

Xiaomi ei ole karsinut kuulokeliittimestä, sillä se on edelleen tarjolla halukkaille. Kuulokeliitin on laitteen yläreunassa, joten se on käytännöllisessä sijainnissa. Jos edelleen käytät langallisia kuulokkeita, niin ei ole siis tarvetta päivittää langattomiin kuulokkeisiin. Puhelimessa on myös panostettu langattomien kuulokkeiden ystäviin, sillä laitteessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden kanssa. Puhelimessa on lisäksi niin sanottu Hi-Res Audio -sertifikaatti.

Yleisesti Xiaomin puhelimissa on nähty myös infrapunalähetin, josta ei ole onneksi karsittu Poco X5 Pro 5G:n kohdalla. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus.

Akunkesto ja pakkastesti

Keskihintaluokassa nähdään monesti suuria akkuja, joten myös Poco X5 Pro 5G tarjoaa 5000 milliampeeritunnin kokoisen akun. Xiaomi on luvannut akun kestävän valmiustilassa 14 päivää ja 28 tuntia puheluita. Akunkeston todettiin testijakson aikana olevan erittäin hyvä.

Akunkeston voidaan olettaa olevan jopa kaksi päivää kevyessä käytössä, mutta itselläni akku riitti helposti yhdeksi päiväksi. Usein iltaisin akkua oli jäljellä yli 30 prosenttia, joten aivan kahta päivää aktiivisessa käytössä ei pystytä saavuttamaan. Itsellä käyttäminen on varmasti keskivertoa aktiivisempaa ja yleensä käytän puhelimessa parhaimpia asetuksia, kuten 120 hertsin virkistystaajuutta.

Poco X5 Pro 5G -puhelimessa tarjotaan Xiaomille tuttu pikalataus, eikä siitä ole lähdetty karsimaan. Puhelimessa on nimittäin 67 watin tehoinen pikalataus ja ostajat löytävät tehokkaimman mahdollisen laturin myös suoraan myyntipakkauksesta. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Akun latausnopeus mukana toimitettavalla 67 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään tyhjästä täyteen latautumisen vaativan 50 minuuttia. Kyseessä on edelleen hyvä suoritus, sillä ollaan kuitenkin selvästi alle tunnin latausajassa myös keskihintaluokassa. 15 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 47 prosenttia ja 30 minuutin latauksen jälkeen 82 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin noin 34 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastui selvästi.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa tapa ladata Poco X5 Pro 5G -puhelinta, sillä langatonta latausta ei tueta. 67 watin langallinen pikalataus antaa mielestäni mukavan nopeasti virtaa, joten akun lähestyessä loppua vain kymmenenkin minuutin latauksella saadaan virtaa taas useiksi tunneiksi. Suuri akku yhdistettynä tehokkaaseen pikalataukseen, tarjoaa Xiaomi jälleen kerran loistavan kokonaisuuden tällä osa-alueella.

Testijakson aikana Poco X5 Pro 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Poco X5 Pro 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Xiaomi ei ollut estänyt latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Poco X5 Pro 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Poco X5 Pro 5G on rakennettu pakkaskestävyyden osalta samoilla standardeilla kuin Xiaomin muutkin puhelimet. Puhelinta pystyy käyttämään täysimääräisesti pakkasessa, eikä se vaikuttanut käyttöön millään tavalla. Myöskään akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla. Poco X5 Pro 5G toimii siis loistavasti Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Poco X5 Pro 5G ei tuo mukanaan mitään mullistavaa verrattuna edeltäjään, vaan käytössä olevat kamerasensorit ovat oikeastaan lähes identtiset. Tarkan pääkameran ohella puhelimeen on saatu ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Toteutus on pitkälti linjassa hintaluokan kanssa, joten mitään yllätyksiä ei kannata odottaa.

Pääkamerana toimii Samsungin kehittämä ISOCELL HM2 -sensori, joka tarjoilee jopa 108 megapikseliä. Pääkamera on kooltaan 1/1,52 tuumaa ja tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, jossa on f/1.9-aukko, mutta valitettavasti optista kuvanvakautusta ei ole.

Seuraava kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL 4H7 -sensoriin. Kyseinen sensori on kooltaan 1/4.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja sen avulla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvankentällä. Valitettavasti ultralaajakulmakameraan ei ole saatu automaattitarkennusta.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jota voidaan pitää jopa turhana. Etuosassa on yksi 16 megapikselin tasoinen kamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi.

POCO X5 Pro 5G kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung S5KHM2, f/1.9, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
  • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Samsung S5K4H7, f/2.2, 120 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 2 megapikseliä (OmniVision OV02B10f/2.4)
 • Etukamerat: 16 megapikselin pääkamera (OmniVision OV16A1Q, f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

108 megapikselin pääkamerassa käytetään oletusarvoisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä muutetaan yhdeksi. Tämän tuloksena saadaan aikaiseksi 12 megapikselin tasoisia kuvia. Suorilta pääkameran kuvanlaatu ei pääse erityisesti vakuuttamaan, vaan Poco X5 Pro 5G voidaan luetella samaan kategoriaan edeltäjänsä kanssa. Käytössä on kohtuullisen laadukas sensori, mutta Xiaomi on jättänyt optimoinnit puolitiehen.

Hyvässä valaistuksessa Poco X5 Pro 5G:n pääkamera on parhaimmillaan, mutta ei ylety esimerkiksi Xiaomi 12 Liten tasolle. Tämä oli erikoista huomata, sillä tekniset lähtökohdat ovat molemmissa puhelimissa samanlaiset.

Kuvissa on hyvin yksityiskohtia, mutta monesti kuvat eivät olleet niin teräviä kuin voisi odottaa. Erityisesti maisemakuvauksessa pehmeys oli paljon läsnä, mutta lähikuvissa yksityiskohdat saatiin taltioitua paremmin. Dynaaminen alue kuvissa oli hyvällä tasolla. Kuvien selkeys tuntui vähentyvän huimasti kuvattaessa sisätiloissa.

Heikossa valaistuksessa pääkameran kuvat olivat myös kohtuullisia, vaikka kuvien pehmeys lisääntyikin ja yksityiskohtia katosi. Pääkamera tukee onneksi automaattista yökuvaustilaa, joka tuo mukanaan kaivattua parannusta. Kokonaisuutena pääkamera on hintaluokassaan ok-tasolla, mutta samalla sensorilla pystyttäisiin tuottamaan myös parempaa jälkeä.

Alapuolella on muutamia pääkameralla taltioituja kuvia.

8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei yleisesti kannata odottaa paljoa, eikä se ole nyt myöskään Poco X5 Pro 5G:n vahvuusalue. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat hyvällä tasolla, kun otetaan huomioon mitä voi odottaa.

Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Dynaaminen alue on hyvä, mutta ei kaikista laajin. Pehmeyttä kuvissa on paljon erityisesti kulmissa ja reunoissa. Keskikohta kuvissa on kaikista tarkin, joka on odotettuakin ultralaajakulmakameralta.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on heikko, eikä kuvista ole oikeastaan yhtään mihinkään. Ultralaajakulmakuvat ovat todella tummia ja pehmeys kasvaa huomattavasti. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan enemmän valoa ja yksityiskohtia pidemmän kuvausajan ansiosta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Makrokamera on monissa keskihintaluokan puhelimissa todella turha, ja turha se on myös Poco X5 Pro 5G -puhelimen kohdalla. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Selvin parannus kameroissa nähdään videokuvauksen osalta, sillä nyt Poco X5 Pro 5G tarjoilee edeltäjästä puuttuneen 4K 30 fps -videokuvauksen pääkameralla. Ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa hyvällä tasolla ja ohjelmistollisesti toteutettu vakautus tuntui hyvältä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Erikoisesti Xiaomi ei mahdollista kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen.

Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, joka tuottaa hintapisteessään hyvää jälkeä. Toki parempiakin on nähty, mutta kamera ajaa asiansa varmasti satunnaisesti selfieitä kuvaavien käyttäjien keskuudessa. Etukamera tukee myös 1080p 60 fps -videokuvausta.

Poco X5 Pro 5G -puhelimessa on sama kamerasovellus kuin Xiaomin muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Poco X5 Pron 5G:n kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 4x, 5x, 6x, 8x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, asiakirjat, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kahden kameran välillä (pääkamera ja ultralaajakulma). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Puhelin ei tue RAW-kuvien taltioimista.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi hyödyntää Poco X5 Pro 5G -puhelimessa edelleen Android 12 -versiota, vaikka tuoreempi Android 13 olisi jo saatavilla. Vanhan Androidin päällä hyrrää kuitenkin uusin MIUI 14 -käyttöliittymä, joka on optimoitu Pocoa varten. Puhelimen tuorein tarjolla ollut päivitys piti sisällään Googlen 1. joulukuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, jotka ovat siis jo melko vanhat näin helmikuussa.

Päivitettävyyden osalta Poco X5 Pro 5G ei ole mikään markkinoiden paras, vaan tarjolla on melko perinteikäs lupaus. Xiaomi on luvannut puhelimelle 2 vuotta Android-päivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että teoreettisesti puhelimelle on tulossa Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä alkuvuoteen 2026 asti tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus on tässä kategoriassa vaaditulla minimitasolla, mutta se voisi olla parempikin.

Vaikka käytössä on uusin MIUI 14 -käyttöliittymä, niin kyseessä ei ole merkittävästi erilainen kokemus kuin aikaisempi MIUI 13. Uudistuksia on saatu widgetteihin, tietoturvaan ja muutamaan muuhun osa-alueeseen, jotka eivät kovinkaan hyvin näy kuluttajalle suoraan.

Poco X5 Pro 5G:ssä on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita ovat erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 14 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti.

Ohjelmistokokemus ei ole mikään toivoton, vaan täysin käyttökelvollinen. MIUI on käyttöliittymänä yksi muiden joukossa ja sen vahvuuksia ovat monipuoliset asetukset sekä kustomoitavuus. Xiaomi oli saanut käyttöliittymän toimimaan puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia. Lisäksi käyttöliittymä toimi ilman hidasteluja sekä sovellukset aukesivat sulavasti.

Yhteenveto

Poco X5 Pro 5G on jälleen kerran Xiaomilta yksi uusi vaihtoehto keskihintaluokan puhelinvalikoimaan, joka tarjoaa hyvän kokonaisuuden. 400 euron hintapisteessä puhelin pitää sisällään mielenkiintoisia tekniikoita, mutta toisaalta se näkyy karsittuina ratkaisuina esimerkiksi muotoilussa.

Tekniset ominaisuudet ovat puhelimen vahvuus. Itse tykkäsin puhelimen laadukkaasta AMOLED-näyttöpaneelista, jossa on 10-bittiset värit, 120 hertsin virkistystaajuus sekä HDR-tuki. Lisäksi Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri tarjoilee edelleen hyvää suorituskykyä. Erinomainen akunkesto ja nopea pikalataus ovat selviä valttikortteja. Poco X5 Pro 5G tarjoilee lisäksi stereokaiuttimet, kuulokeliittimen sekä infrapunalähettimen.

Poco X5 Pro 5G tarjoaa siis paljon, mutta se näkyy myös muutamana karsittuna toteutuksena. Esimerkiksi rakenne on näyttölasia lukuun ottamatta kokonaan muovia ja kameroiden osalta ei oteta aivan kaikkea irti laadukkaista sensoreista. Xiaomi on karsinut myös ohjelmistosta, sillä käytössä on ainakin tuoreeltaan vanha Android 12, eikä uudempi Android 13. Lisäksi puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa.

Poco X5 Pro 5G on tulossa Suomessa saataville maaliskuun 2023 aikana yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta, keltainen sekä sininen. Hintaa puhelimella on heti tuoreeltaan 399 euroa.

POCO X5 Pro 5G

7

Poco X5 Pro 5G pitää sisällään erityisesti mielenkiintoisia tekniikoita.

Hyvää
 • Laadukas AMOLED-näyttöpaneeli
 • Snapdragon 778G tarjoilee edelleen hyvän suorituskyvyn
 • Erinomainen akunkesto + 67 watin pikalataus
 • Tarjoaa stereokaiuttimet, kuulokeliittimen, NFC:n ja infrapunalähettimen
 • Myyntipakkauksessa suojakuori sekä laturi
Huonoa
 • Kokonaan muovinen rakenne
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Makrokamera on täysin turha
 • Vanha Android 12 oletusarvoisesti
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut