ArvostelutRedmiXiaomiYleinen

Testissä Redmi 9C NFC – 129 eurolla hyvät perusominaisuudet tarjoava älypuhelin

Redmi 9C

Xiaomi on jo muutama kuukausi sitten tuonut Suomessa myyntiin yhden sen edullisimmista älypuhelimista. Kyseessä on Redmi 9C NFC, hyvin edullinen älypuhelin, joka tarjoaa kuitenkin kaikki tarvittavat ominaisuudet. Markkinoilla on tarjolla myös Redmi 9C -versio, mutta Suomessa myynnissä oleva Redmi 9C NFC eroaa kahdessa kohdassa. Puhelimessa on luonnollisesti NFC sekä yksi takakamera vähemmän.

Redmi 9C -puhelimen tärkeimpiä tietoja ovat 6,53 tuuman HD+ -näyttöpaneeli, 5000 milliampeeritunnin akku sekä MediaTekin kehittämä Helio G35 -järjestelmäpiiri. Redmi 9C tarjoaa lisäksi 13 megapikselin kaksoiskameran sekä tyylikään rakenteen. Hintaa laitteella on Suomessa vain 129 euroa, joten Xiaomi on hinnoitellut uutukaisen kilpailukykyisesti.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Redmi 9C -puhelimeen parin viikon mittaisen testijakson perusteella, jolloin puhelinta käytettiin toissijaisena laitteena ykköspuhelimen rinnalla. Redmi 9C -puhelimeen tutustutaan siis hieman normaalia kevyemmin, mutta laitteesta saatiin kuitenkin testijakson aikana hyvä käsitys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi 9C NFC (M2006C3MNG)
Mitat: 164.9 x 77.1 x 9 mm
Paino: 196 g
Rakenne: Muovinen rakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.53 tuumaa HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio G35 (4x 2.3 GHz Cortex-A53 & 4x 1.8 GHz Cotex-A53)
Grafiikkasuoritin: PowerVR GE8320
Muisti: 3 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1]
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/2.2 / 28 mm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 5 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin lataus / OTG
Liitännät: micro-USB / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana
Värit: Oranssi / Sininen / Harmaa
Hinta: 129 €

Myyntipakkaus

Redmi 9C -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi 9C:n varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Pakkausta on koristamassa kuva itse puhelimesta, jonka lisäksi esille tulee heti puhelimen mallinimi sekä valmistaja. Xiaomi on lisännyt myyntipakkaukseen myös tutun lauseen ”Redmi 9C NFC with easy access to the Google apps you use most”, jolla viitataan puhelimessa olevan esiasennettuna Googlen sovellukset. Pakkauksen yhdellä sivulla on lueteltuna myös puhelimen mallinimi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Redmi 9C vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvitasku, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas ja takuutietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä Xiaomin 10 watin laturi sekä micro-USB-liitännällä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Redmi 9C:n myyntipakkaus on ulkoisesti yhtä tyylikäs ja pelkistetty kuin monissa muissakin Xiaomin puhelimissa. Sisällössä on karsittu, mutta se on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon puhelimen hinta. Myyntipakkauksessa ei ole siis Xiaomille tyypillistä suojakuorta, mutta toisaalta sellaista ei välttämättä tarvitakaan.

Ulkoisesti laadukas, jämäkkä sekä kestävä

Varmasti yksi Redmi 9C -puhelimen yllätyksistä oli ulkoinen laatuvaikutelma, joka on hintaluokassaan yllättävän hyvä. Puhelimen rakenne koostuu yhdestä muovipalasta, jonka viimeistely on takaosassa tyylikkään mattapintainen. Vaikka kyseessä on edullinen puhelin, niin Redmi 9C ei ole kuitenkaan kovin kompakti, sillä jo suuri näyttö tekee laitteesta suuren.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntuma on erinomainen Redmi 9C:ssä, sillä mattapinta tekee miellyttävän pehmeän tuntuman. Lisäksi reunoiltaan kaartuvan takaosan ansiosta puhelin istuu käteen hyvin. Hieman tuntumaa on heikentämässä näyttöä kiertävä ylimääräinen paksu muovinen kehys, joka tuottaa terävän ja ylimääräisen saumakohdan. Kokonaisuus on kuitenkin yllättävän onnistunut, eikä käsituntumassa ole paljoa valittamisen aihetta.

Jämäkkyyttä ei puhelimelta puutu, sillä Redmi 9C ei päästä minkäänlaisia natinoita laitetta käsien välissä taivuteltaessa. Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 164,9 x 77,1 x 9 millimetriä ja painoksi 196 grammaa. Redmi 9C on mitoiltaan hyvin perinteisissä älypuhelimen mitoissa, joten tämän osalta Redmi 9C ei erotu kovin paljoa kilpailijoistaan.
Xiaomi on tuonut Redmi 9C -puhelimen tarjolle kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Midnight Gray, sininen Twilight Blue sekä oranssi Sunrise Orange. Testissä käväisi harmaa väriversio, joka nähdään siis tämän artikkelin kuvissakin.

Puhelimen etuosa ei suurempia yllätyksiä tarjoile, vaan se on 81-prosenttisesti näytön peitossa. Näyttöä kiertää tasaisen paksut kehykset, vaikkakin alareunaan on jouduttu jättämään selvästi paksumpi kaistale. Näytön yläreunassa on pisaramainen lovi etukameraa varten, minkä lisäksi näytön yläpuolella on puheluihin käytettäväkuuloke sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet.

Takaosassa silmiin iskee ensimmäisenä vasemmassa yläkulmassa oleva neliömäinen kamera-alue, jossa on kaksi kamerasensoria, LED-salama sekä ylimäärinen ”tyhjä” kamerapaikka. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta se ei vaikuta käyttöön mitenkään. Kameroiden alapuolella on vielä teksti ”AI Camera”, jolla viitataan kameran tekoälyominaisuuksiin. Redmi 9C:n takaosassa on myös perinteikäs sormenjälkilukija, Redmi-logo sekä vaadittavia muita tietoja.

Redmi 9C:n oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmassa kyljessä on vain SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin. Laitteen yläreunassa on kuulokeliitin, kun alareunassa on kaiutin, mikrofoni sekä micro-USB-latausliitin.

Kohtuullinen näyttö ja perinteisiä teknisiä toteutuksia

Xiaomi on varustellut Redmi 9C -puhelimen suurella 6,53 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelilla, jossa on HD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 1600 x 720 pikseliä, joka takaa 269 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus näytössä ei ole yhtä tarkka kuin mihin on monissa hieman kalliimmissa puhelimissa totuttu, mutta HD+ -tarkkuus on kuitenkin hyvin perinteinen alle 150 euron hintapisteessä. Redmi 9C:n näytössä on myös 20:9-kuvaushde, pyöristetyt kulmat sekä pisaramainen loviratkaisu.

Kokonaisuudessaan puhelimen näyttö on hyvin perinteikäs omassa hintapiteessään, eikä se tarjoa suuria yllätyksiä. Oletusasetuksilla näyttö toistaa värit hieman liian sinertävänä, mutta onneksi väriasetuksia on mahdollista säätää asetuksien kautta. Näytön noin 400 nitin kirkkaus ei myöskään yllätä, ja toisinaan näytöltä oli haastava saada selvää erityisesti auringonvalossa. Katselukulmat ovat näytössä kohtuulliset, mutta tietyssä kulmassa näyttöön tulee esille varjoja erityisesti reunoille. Redmi 9C:n näyttö on kutienkin perusvarma suoriutuja, vaikka mitään kovin yllättävää ei se pääsekään tarjoamaan.

Xiaomi hyödyntää Redmi 9C:ssä MediaTekin kehittämää järjestelmäpiiriä, joka on tällä kertaa Helio G35. Kyseessä on MediaTekin varsin tuore järjestelmäpiiri, joka on suunnattu edullisille älypuhelimille. Helio G35 on 12 nanometrin tekniikalla valmistettu kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella hyrräävästä Crotex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii PowerVR GE8320.

Suomessa Redmi 9C on myynnissä 3 gigatavun RAM-muistilla (LPDDR4X) sekä 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna versiona (eMMC 5.1), mutta valikoiduilla markkinoilla on tarjolla myös 2 + 32 gigatavun variantti. Testiin saatu variantti oli suunnattu Venäjän markkinoille ja kyseessä oli pienemmillä muisteilla varusteltu versio. Redmi 9C on varusteltuna myös microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan tarvittaessa lisää.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta. MediaTekin Helio G35 ei suorituskyvyltään suuremmin pääse yllättämään, vaan tulokset ovat varsin samalla tasolla kuin monissa muissa saman hintaluokan laitteissa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Redmi 9C:n pisteitä, Huawei Y6s- ja Nokia 2.3 -puhelimien vastaaviin pisteisiin. Kaikissa puhelimissa on MediaTekin alemman hintaluokan järjestelmäpiiri Helio G-, P- ja A -mallistoista.

Testitulokset
Redmi 9C NFC (MTKHG35) Huawei Y6s (MTKHP35) Nokia 2.3 (MTKHA22)
AnTuTu (V8): 95 614 pistettä 97 626 pistettä 73 951 pistettä
Geekbench 4 (single): 788 pistettä 859 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 4 (multi): 3947 pistettä 4005 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 5 (single): 149 pistettä EI TULOKSIA EI TULOKSIA
Geekbench 5 (multi): 494 pistettä EI TULOKSIA EI TULOKSIA
PCMark 2.0: 5044 pistettä 3980 pistettä 4885 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 451 pistettä 316 pistettä 264 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 382 pistettä 264 pistettä 221 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1211 pistettä 1039 pistettä 815 pistettä

Kuten pisteistä nähdään, niin Redmi 9C:n suorituskyky on varsin samalla tasolla kuin Huawei Y6s:n, mutta se ohittaa kuitenkin selvästi Nokia 2.3:n. Helio G35:n suorituskyky on MediaTekin mukaan suunniteltu yleiseen mobiilipelaamiseen, mutta ainakaan testien perusteella pelaaminen ei ole kovin miellyttävää. Toki jotkin kevyemmät mobiilipelit toimivat ongelmitta, mutta jos kyseessä on raskas peli tai sovellus, niin sen käynnistymiseen kuluu paljon aikaa, minkä lisäksi myös omanlaista takkuilua on havaittavissa paljon.

Suorituskyky riittää mielestäni hyvin päivittäiseen käyttöön, jos puhelinta käytetään vähän, eikä mobiilipelaaminen ole tärkeää. Esimerkiksi sosiaalisen median ja netin selaamiseen sekä perinteisiin puhelimen toimintoihin suorituskyky on riittävä, mutta jos vaatimukset ovat vielä hieman korkeammat, niin silloin kannattaa tarkastella hieman kalliimpia puhelimia.

Xiaomi on varustellut Redmi 9C:n perinteisellä takaosaan sijoitetulla sormenjälkilukijalla, joka on todella hyvä. Aivan nopeimmasta päästä sormenjälkilukija ei ole, mutta se on kuitenkin tarpeeksi nopea varmasti monille. Harvoin tuli tilannetta, jossa lukija ei olisi sormenjälkeä tunnistanut, joten Redmi 9C:n sormenjälkilukija on varma sekä luotettava.

Koska puhelimen virallinen nimi on Redmi 9C NFC, niin luonnollisesti puhelimen yksi kohokohdista on NFC-tuki. Kaikilla markkina-alueilla ei NFC:tä puhelimesta löydy, mutta Suomessa se on haluttu tuoda tarjolle. Nyt siis jopa 129 euron puhelimella voidaan hoitaa lähimaksuja kaupan kassalla tai vaihtoehtoisesti NFC:tä voidaan käyttää muissakin tilanteissa. NFC on oikeasti hyödyllinen ominaisuus ja onkin hienoa nähdä se jälleen edullisemmissakin hintapisteissä.

Hyvä akunkesto, mutta micro-USB-liitin häiritsee

Puhelinta ladataan micro-USB-liittimen kautta.

Redmi 9C:n yksi selvästi myyntivalteista on suuri 5000 milliampeeritunnin akku, joka takaa erinomaisen akunkeston. Xiaomi on esimerkiksi luvannut akunkestävän jopa 32 tuntia putkeen puheluita, 10 tuntia pelaamista sekä 21 tuntia videoiden katselua. Testijakson aikana puhelimella päästiin kohtuullisella käytöllä kahden päivän akunkestoon, joka on erinomainen suoritus.

Vaikka akunkesto on hyvä, ja yksi myyntivalteista, niin valitettavasti pieni kompastuskivi on akun lataaminen. Redmi 9C:ssä on vanhanaikainen micro-USB-latausliitin, eikä tuoreempaa USB-C-liitintä. Lisäksi akkua ladataan vain 10 watin laturilla, jolla suuren akun lataamiseen menee hyvin pitkä aika. On siis lähes suositeltavaa ladata akku esimerkiksi yöllä tai silloin kun laitetta ei tarvitse.

Testijakson aikana Redmi 9C laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi 9C laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui selvästi hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin huoneenlämmössä nopeasti normaaliksi. Pakkasen takia myöskään akun lataaminen ei ollut heti mahdollista, mutta salamaa pystyttiin käyttämään kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi 9C:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli yllättävän vähäistä, sillä yleisesti akkua kuluu tämän testin aikana 10-15 prosenttia. Toisella testauskerralla oli havaittavissa samoja ongelmia kuin ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Redmi 9C kestää erittäin hyvin pakkasta ja tulee pärjäämään hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavalla tasolla. Redmi 9C:n näyttö muuttui luonnollisesti LCD-tekniikan takia hyytelömäiseksi, mikä ei ollut kovin suuri yllätys. Lisäksi akun lataamisen Xiaomi oli estänyt turvallisuussyistä. Näyttö ja akun lataaminen palasivat kuitenkin ennalleen nopeasti puhelimen lämmetessä.

Tuttu kaksoiskamera, eikä laatu suuremmin yllätä

Kameroiden osalta Redmi 9C ei pääse suuremmin yllättämään. Suomessa myynnissä olevassa Redmi 9C NFC -puhelimessa on kaksoiskamera, vaikka valikoiduilla markkinoilla olevasta varsiosta löytyy myös kolmas kamera. Redmi 9C NFC tarjoaa 13 megapikselin pääkameran, jossa on f/2.2 aukko, 28 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jossa on f/2.4 aukko. Redmi 9C NFC tarjoaa siis hyvin yksinkertaisen kamerajärjestelmän takaosassaan. Etuosassa on myös yksi 5 megapikselin selfiekamera, jossa on f/2.2 aukko.

Pääkameralla pystytään taltioimaan kohtalaisia kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Dynaamisessa alueessa olisi hieman parannettavan varaa, mutta kokonaisuus on kuitenkin ihan kohtalainen, kun otetaan huomioon puhelimen hinnoittelu. Heikommassa valaistuksessa kuvista tulee pääasiassa huonoja, eikä kamera tue myöskään minkäänlaista yökuvaustilaa, joka voisi avustaa kuvaamista hieman. Alapuolella on muutamia 13 megapikselin tasoisia kuvia, jotka ovat taltioituna pääkameralla.

Toinen kameroista 2 megapikselin syvyysterävyyskamera, jonka avustuksella saadaan taltioitua taustasumennus kuviin. Toista kameraa hyödynnetään kameran muotokuvatilassa, jossa on esimääritettynä syvennyksen voimakkuus, eikä käyttäjä pysty sitä muokkaamaan. Kovin erikoiselta ei ominaisuuden toiminta tuntunut sillä kamera ei tunnistanut kuvattavan kohteen ääriviivoja kovin hyvin, minkä vuoksi myös taustasumennuksesta tuli usein erikoinen. Alapuolella on kuva, jossa taustasumennus on otettu käyttöön.

Videokuvausta Redmi 9C:n pääkameralla voidaan taltioida korkeintaan Full HD 30 fps -tasoisena, jolloin videoista saadaan ihan hyviä. Videoissa oli havaittavissa, että erityisesti tarkennus tuntui tulevan hieman viiveellä, joka on varmasti videokuvauksen heikoin kohta. Redmi 9C:n etuosassa on 5 megapikselin selfiekamera, jonka avulla voidaan ottaa kohtuullisia omakuvia, mutta kamerassa on omat rajoitteensa eikä laatu ole kameran vahvuus.

Koska myös Redmi 9C:ssa on MIUI 12 -käyttöliittymä, niin puhelimessa on myös Xiaomin tuorein kamerasovellus. Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta sekä aktivoida kuvausta avustava ruudukko. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy monia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää pääkameran tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 – 32 s), ISO-arvoa (100 – 3200) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0).

Redmi 9C:n kohdalla kamerasovellus ei päässyt suuremmin vakuuttamaan toimivuudellaan. Kamerasovellus oli optimoitu huonosti puhelimen heikolle suorituskyvylle, minkä vuoksi sovelluksen käyttäminen oli tahmeaa ja usein sovelluksen käynnistymiseen meni 5-8 sekuntia. Toivottavasti tulevissa päivityksissä Xiaomi pystyisi optimoimaan kamerasovelluksen toimivuutta, sillä nykyisellään nopeat kuvaustilanteet ovat jo ohi ennen kuin kamera on käyttövalmis.

Käyttöjärjestelmänä Android 10 ja tuorein MIUI 12

Redmi 9C on halvin Xiaomin puhelin, joka toimitetaan tuoreeltaan MIUI 12 -käyttöliittymällä ja se perustuu Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmään. Testijakson aikana puhelin sai muutaman korjaus- ja tietoturvapäivityksen. Artikkelin kirjoitushetkellä tuorein päivitys toi mukanaan Googlen 1. lokakuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturva ei laahaa kovin pahasti perässä.

Vaikka tietoturvakorjauksia Redmi 9C on saanut mukavan nopealla aikataululla, niin päivitettävyys on edelleen monien Xiaomin puhelimien suurin kysymysmerkki. Xiaomi ei ole antanut yleisesti minkäänlaista päivityslupausta puhelimilleen, joten myöskään ei ole tiedossa onko Redmi 9C saamassa edes tuoreinta Android 11 -päivitystä. Todennäköisesti Android 11 on kuitenkin jollain aikataululla tulossa laitteelle, mutta sen jälkeen päivitykset saattavat olla harvassa. Xiaomi toki päivittää usein koko mallistonsa nopeasti Android-versiosta riippumatta tuoreimpiin MIUI-versioihin, joten Redmi 9C voi saada ainakin MIUI-versiopäivityksiä.

Testijakson aikana MIUI 12 toimi Redmi 9C -puhelimessa pääosin hyvin, mutta joka tilanteessa käyttökokemus ei ollut kovin sulava. Esimerkiksi sovelluksien käynnistyminen kesti usein odotettua kauemmin, minkä lisäksi toisinaan tuli vastaan suuriakin hidasteluja, joita ei toivoisi yhdeltäkään puhelimelta. Toki kyseessä on 129 euroa maksava älypuhelin, niin käyttöliittymän takkuilut voidaan antaa osittain anteeksi. Ohjelmiston osalta Redmi 9C:n voisi kuvitella olevan hyvä esimerkiksi henkilöille, joita pienet hidastelut eivät haittaa, kuten lapselle tai iäkkäämmille ihmisille.

Koska testilaite oli tarkoitettu Venäjän markkinoille, niin MIUI 12:ssa oli muutamia erikoisia lokalisointeja, joita ei Suomessa myytävässä versiossa ole. Voi siis olla, että Suomessa ostettavassa puhelimessa käyttökokemus on hieman parempi, kun siinä ei ole yhtä paljoa venäläisiä sovelluksia ja optimointeja. Lisäksi Suomen markkinoiden versio on myös muistirikkaampi, mikä saattaa vaikuttaa positiivisesti myös ohjelmiston toimintaan.

Redmi 9C tarjoaa hintapiteessään hyviä ominaisuuksia

Redmi 9C on pääasiassa hyvä perusälypuhelin omassa hintaluokassaan. Mitään suuria yllätyksiä ei puhelin pääse tarjoamaan, mutta esimerkiksi ensimmäiseksi puhelimeksi lapselle tai sitten iäkkäämmille ihmisille Redmi 9C:n ominaisuudet riittävät varmasti erittäin hyvin.

Testijakson perusteella yllätyin Redmi 9C:n laadukkaasta muovirakenteesta, sillä mattapinta antaa mukavan tuntuman, minkä lisäksi rakenne oli erittäin jämäkkä. Muovirakenteen vahvuus on myös se, että se kestää selvästi paremmin kuin esimerkiksi lasi, joten Redmi 9C on kuin luotu kestävään hieman aktiivisempaakin käyttöä. Puhelimessa on myös hintaluokassaan hyvä näyttö sekä erinomainen akunkesto. Selviä vahvuuksia ovat myös toimiva sormenjälkilukija sekä hyvä pakkaskestävyys. Redmi 9C:n vahvuuksiksi voidaan luetella myös Dual-SIM-tuki, NFC, muistikorttipaikka sekä kuulokeliitin.

Toki Redmi 9C -puhelimesta löytyy myös asioita, joista ei voi olla kovin tyytyväinen. Suurin harmittava seikka on Xiaomin päätös käyttää micro-USB-latausliitintä, joka on jo varsin vanhaa tekniikkaa. Lisäksi puhelimen kameroiden laatu ei pääse juurikaan tuottamaan yllätyksiä, minkä lisäksi kamerasovelluksen toiminta oli todella hidasta. MIUI 12 -käyttöliittymän raskaat kustomoinnit näkyivät myös Redmi 9C -puhelimessa selvänä takkuiluna sekä hidasteluna.

Suomessa Redmi 9C on myynnissä 3 + 64 gigatavun muistivariantissa sekä kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Midnight Gray, sininen Twilight Blue sekä oranssi Sunrise Orange. Hintaa puhelimella on 129 euroa, joten kovin paljoa puhelimesta ei joudu maksamaan. Redmi 9C -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Redmi 9C

7.4

SuomiMobiilin testattavana käväisi 129 euron hintainen Redmi 9C, mikä tarjoaa yllättävän hyviä ominaisuuksia edulliseen hintaan.

Hyvää
  • Laadukas ja kestävä rakenne
  • Iso ja perushyvä näyttö
  • Erinomainen akunkesto
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka
  • Toimiva takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija
  • Dual-SIM-tuki ja NFC
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Micro-USB-latausliitin ja vain 10 watin lataus
  • Kameroiden kuvanlaatu heikko
  • Kamerasovelluksen hidas toiminta
  • MIUI 12 -käyttöliittymän takkuileva käyttökokemus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. älkää vitussa ostako paskaa itellå 3kk vanha ja oli laturin päässä ja kuumeni niin pali että näyttöön tuli halkeama nää on jotai kiinan pilipali puhelimia

  2. Ostin redmi 9c puhelimen 6kk sitten. Nyt jo kolmannen kerran takuuhuollossa.

    1 kerralla mikrofoni uusiksi.
    2 kerralla kaikki sisuskalut uusiksi puhelimeen.
    3 kerralla kaikki samat viat kuin edellisillä kerroilla.

    Sovellukset tökkii. Katkoo puheluita yms yms yms. Kokeiltu uudella simillä ja ei vaikutusta .

    Se joka halpa osta se paska saa….

    Päädyin ostamaan samsungin kun vein xiomin takaisin huoltoon.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut