Xiaomi on tuonut Suomessa myyntiin uuden Redmi Note 10 5G -älypuhelimen, joka on tietyllä tavalla seuraaja alkuvuodesta myyntiin saapuneelle Redmi Note 9T -puhelimelle. Olemme SuomiMobiilissa testanneet uutta Redmi Note 10 5G -puhelinta parin viikon ajan, jonka perusteella nyt on aika tarkistaa, millainen laite onkaan kyseessä.
Redmi Note 10 5G -puhelimen suurimpia myyntivaltteja ovat muun muassa 6,5 tuuman 90 hertsin näyttöpaneeli, MediaTekin kehittämä Dimensity 700 -järjestelmäpiiri sekä 48 megapikselin pääkamera. Puhelimessa on lisäksi kookas 5000 milliampeeritunnin akku, Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. Suomessa Redmi Note 10 5G on tullut myyntiin 7. kesäkuuta alkaen ja hintaa sillä on 249 euroa.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin sekä katsotaan kuinka hyvä puhelimen kolmoiskamera on. Lisäksi arvostelussa tulemme käymään läpi testijakson aikana toteutetut testit, kuten akun lataustestin sekä pakkastestin.
(Xiaomi) Redmi Note 10 5G (M2103K19G) | |
---|---|
Mitat: | 161.81 x 75.34 x 8.92 mm |
Paino: | 190 g |
Rakenne: | Muovinen rakenne / Gorilla Glass 3 -lasi edessä |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen MediaTek Dimensity 700 (2x 2.2 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali-G57 MC2 |
5G-taajuusalueet: | n1/3/7/8/20/28/38/40/41/66/77/78 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (f/1.79 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1.75 µm) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera (f/2.0) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 18 watin pikalataus |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.1 ja yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä / infrapunalähetin |
Värit: | Nighttime Blue / Chrome Silver / Graphite Gray |
Hinta: | 249 € |
Myyntipakkaus
Xiaomi toimittaa Redmi Note 10 5G -puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva itse puhelimesta sekä puhelimen mallinimi. Lisäksi myyntipakkauksen kylkiin on puhelimen mallinimen ohella merkattuna tieto, että kyseessä on Googlen palveluilla varusteltu laite. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna puhelimen muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.
Kun myyntipakkausta avataan, esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, takuukortin sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Redmi Note 10 5G -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen ja erillisen pahvisen välitasanteen alta löytyy vielä 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Myyntipakkaus Redmi Note 10 5G -puhelimen kohdalla on hyvin tuttua Xiaomia, sillä ulkoisessa toteutuksessa ei ole suurempia uudistuksia ja sisältö on mukavan monipuolinen. Puhelimen ostajat saavat myyntipakkauksessa mukana kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan, kuten pikalaturin sekä suojakuoren. Redmi Note 10 5G:n myyntipakkaus on siis mukavan monipuolinen omassa hintapisteessään.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi on valmistanut Redmi Note 10 5G -puhelimen tuttuun tyyliin muovista, mutta omassa hintaluokassaan se ei ole kovinkaan hämmästyttävä ratkaisu. Onneksi Xiaomi on kuitenkin päättänyt viimeistellä muovipinnat mattapintaiseksi, sillä kiiltävät muovipinnat ovat yleisesti erittäin huonoja. Puhelimen etuosassa on toki myös lasia, sillä Xiaomin mukaan näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 3 -lasipinta.
Redmi Note 10 5G on saatavilla Suomessa kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Chrome Silver, harmaa Graphite Gray ja sininen Nighttime Blue. Kaikki väriversiot ovat hienoisesti liukuvärjätty, niin että alareunassa on tummempi väri ja yläosassa hieman vaaleampi, jonka lisäksi erilaiset valot tuottavat takapintaan hieman erilaisia tyylikkäitä efektejä. Testiin saatu väriversio oli harmaa Graphite Gray, joka nähdään tämän artikkelin kuvissa.
Käsituntumalta Redmi Note 10 5G on kookas, mutta silti varsin mukava. Mattapintainen muovi tuntuu kädessä hyvältä, eikä yhtään liukkaalta. Mattapinta ei kerää merkittävästi sormenjälkiä tai likaa, vaikka toki muoviin erilaiset rasvaiset jäljet tarttuvat selvästi helpommin kuin lasipintoihin. Mattapinta ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin kiiltävät muovipinnat. Redmi Note 10 5G:n takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja testijakson aikana, ja myös etuosan lasi tuntui kestävän hyvin päivittäistä käyttöä. Käteen puhelin istuu kohtuullisen hyvin, sillä Xiaomi on pyöristänyt takaosan reunat. Puhelimessa on kuitenkin tunnettavissa ikäviä saumakohtia ja erityisesti näyttöä kiertävä suuri musta muovikehys on selvästi havaittavissa laitetta kädessä pidettäessä.
Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,81 x 75,34 x 8,92 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompaktein älypuhelin. Lisäksi painoa löytyy 190 grammaa. Mitoiltaan ja painoltaan Redmi Note 10 5G on varsin perinteisissä mitoissa. Vaikka rakenne onkin muovia, niin Redmi Note 10 5G ei päästä minkäänlaisia natinoita tai edes anna periksi käsien välissä taivuteltaessa. Kyseessä on jälleen jämäkkä älypuhelin, kuten Xiaomin laitteilla on ollut tapana olla.
Valitettavasti mitään virallista IP-luokitusta ei Redmi Note 10 5G -puhelimeen ole saatu, vaikka Xiaomi on ottanut mahdollisen vedelle altistumisen jokseenkin huomioon laitteen suunnittelussa. Puhelimen SIM-korttiluukku on esimerkiksi tiivistetty erillisellä kumitiivisteellä, joten todennäköisesti laite kestää tiettyyn pisteeseen asti vettä. Vedelle altistaminen on kuitenkin täysin käyttäjän harkinnan varassa, eikä takuu kata mitään nesteen aiheuttamia vaurioita.
Etuosaltaan Redmi Note 10 5G on varsin geneerinen, eikä tarjoa yllätyksiä hintaluokassaan. Näyttöpaneeli peittää noin 84 prosenttia pinta-alasta, ja näyttöä kiertää kohtalaisen paksut mustat kaistaleet. Suurempi musta kaistale on jätetty laitteen alareunaan. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukamerareikä, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna yläreunaan näyttölasin ja muovikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön yläpuolelta.
Puhelimen takaosassa Xiaomi luottaa myös varsin geneeriseen laatikkomaiseen kameraratkaisuun, joka löytyy vasemmasta yläkulmasta. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salama sekä valoisuuden tunnistin. Kamera-alueessa on myös tekstit ”AI Vision” sekä ”48 MP”, jotka kertovat kamerassa olevan tekoälyominaisuuksia ja pääkameran tarkkuuden 48 megapikseliä. Redmi Note 10 5G:n takaosassa on myös nähtävillä Redmi-logo, 5G-logo sekä vaaditut tiedot pienellä präntillä.
Redmi Note 10 5G:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Kaikki painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta tuntuma on miellyttävä ja vaste painikkeissa on erinomainen. Laitteen vasempaan kylkeen on asetettuna ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne voi asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunassa on infrapunalähetin, yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin liitin sekä mikrofoni.
Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G
Xiaomi hyödyntää Redmi Note 10 5G -puhelimessa varsin perinteistä näyttötoteutusta. Puhelimessa on 6,5 tuuman suuruinen IPS LCD -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on siis mukavat 405, joten yksittäisten pikseleiden havaitseminen on haastavaa paljain silmin. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 400 nitin maksimikirkkaus sekä 90 hertsin virkistystaajuus. Näytön yläreunassa on myös keskitetysti etukameraa varten tehty reikä.
Omassa hintaluokassaan näyttö on hyvällä tasolla, mutta ei tarjoa mitään suurempia valttikortteja verrattuna kilpailijoihinsa. On kuitenkin hienoa nähdä, että Xiaomi on saanut tuotua näyttöön korkeamman 90 hertsin virkistystaajuuden, joten sisältö ja animaatiot näyttävät aikaisempaa paremmilta. Näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnin aikana, joka vaikuttaa sulavuuteen. Näyttö tukee myös adaptiivista virkistystaajuutta, sillä 90 hertsiä ei välttämättä käytetä jokaisessa tilanteessa, vaan virkistystaajuus voi vaihdella sisällön mukaan ja sen pitäisi säästää samalla hieman akkua.
Puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, jonka ansiosta laitteella voidaan katsoa suoratoistopalveluissa videoita paremmalla laadulla. Esimerkiksi Netflix tukee Full HD -tasoista maksimitarkkuutta. Valitettavasti HDR-ominaisuuksia ei Redmi Note 10 5G tue, mutta se ei ole kovin suuri yllätys ottaen huomioon hintaluokan.
Testijakson aikana näytön todettiin toistavan värit oletusasetuksilla hyvin, ja 400 nitin kirkkaus riittää monessa tilanteessa. Toki haasteita saattaa tulla vastaan kirkkaan auringonvalon kanssa, mutta muuten näytöltä luettavuuden kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Redmi Note 10 5G:n näytössä on myös silmille haitallisen sinisenvalon suodatin.
Xiaomi tarjoaa näytölle jälleen monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Redmi Note 10 5G:n kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, standardi), tai sitten värilämpötilaa voi muokata monipuolisemmin muun muassa väriympyrästä. Värien ohella näytölle löytyy myös muita asetuksia. Redmi Note 10 5G tukee muun muassa lukutilaa, yötilaa sekä tummaa tilaa. Xiaomi antaa lisäksi mahdollisuuden etukamerareiän piilottamiseksi.
Redmi Note 10 5G on ensimmäinen Suomessa myyntiin tuleva älypuhelin, jossa hyödynnetään MediaTekin kehittämää Dimensity 700 -järjestelmäpiiriä. Kyseessä on myös hieman karsitumpi järjestelmäpiiri kuin aikaisemmin esimerkiksi Redmi Note 9T -puhelimessa ollut Dimensity 800U. Xiaomi on pystynyt tuomaan 5G-puhelimen aikaisempaa edullisempaan hintaluokkaan uuden Dimensity 700 -piirin ansiosta, joka on ollut pitkään vain Kiinan markkinoiden yksinoikeus.
Dimensity 700 -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Dimensity 700 koostuu kahdesta 2,42GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G57 MC2.
Suomessa Redmi Note 10 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Puhelimesta on olemassa toki myös muita muistiversioita, mutta niitä ei nähdä Suomessa myynnissä. Tallennustilaa Redmi Note 10 5G -puhelimeen on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta.
Testijakson aikana puhelimessa ajettiin tuttuun tyyliin myös suorituskykytestit läpi, joissa Redmi Note 10 5G osoitti kyvykkyytensä. Dimensity 700 ei ole järjestelmäpiirinä mikään kovin kummoinen, vaan ajaa asiansa noin 200 euron hintaluokassa. Kyseessä on hieman heikompi järjestelmäpiiri kuin Dimensity 800U, joka näkyy alapuolella olevasta taulukosta. Lisäksi järjestelmäpiirin suorituskyky jää selvästi myös Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille. Alapuolella olevassa taulukossa on listattuna Redmi Note 10 5G:n saamat pisteet sekä Redmi Note 9T- ja OnePlus Nord N10 5G -puhelimien vastaavat pisteet.
Redmi Note 10 5G (MTK D700) | Redmi Note 9T (MTK D800U) | OnePlus Nord N10 5G (SD690) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 242 565 pistettä | 289 884 pistettä | 284 190 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 548 pistettä | 599 pistettä | 608 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1678 pistettä | 1789 pistettä | 1868 pistettä |
PCMark 2.0: | 9140 pistettä | 8720 pistettä | 8416 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | Ei tuloksia* | Ei tuloksia* | 2176 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | Ei tuloksia* | Ei tuloksia* | 1983 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | Ei tuloksia* | Ei tuloksia* | 3304 pistettä |
*Sovellus ei toiminut puhelimessa testaamisen aikaan.
Omassa hintaluokassaan Redmi Note 10 5G:n suorituskyky ei valitettavasti pääse yllättämään, vaan jää jopa jälkeen saman hintaisesta edeltäjästään. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan koskaan kerro koko totuutta suorituskyvystä, vaikka ne ovatkin erinomaiset mittarit suuntaa antavan toimivuuden toteamisessa. Päivittäisessä käytössä Redmi Note 10 5G:n suorituskyky oli kohtuullinen, mutta vastaan tuli myös jonkin verran hidasteluja sekä sovelluksien pidempiä latausaikoja. Aktiiviseen käyttöön suorituskyky ei varmasti ole kaikista paras mahdollinen, mutta jos laitetta käyttää selvästi vähemmän ja yksipuolisemmin, niin silloin suorituskyky tuskin koituu ongelmaksi.
5G-yhteydet ovat yksi Redmi Note 10 5G:n valttikorteista ja kohokohdista. Dimensity 700 -järjestelmäpiiriin MediaTek on integroitunut 5G-modeemin, joka takaa monipuoliset 5G-yhteydet. Puhelin tukee 5G-verkkoja non-standalone- ja standalone -tekniikoilla (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-tekniikalle ei löydy. Redmi Note 10 5G tukee myös oletusarvoisesti 5G + 5G -dual-SIM-ominaisuutta, eli molemmissa liittymissä pystyy olemaan 5G-tekniikka aktivoituna samaan aikaan.
Redmi Note 10 5G on saanut myös kattavan taajuusaluetuen, sillä Redmi Note 10 5G tukee yhteensä kahtatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Redmi Note 10 5G -puhelimesta.
Testijakson aikana 5G-yhteyksiä testattiin DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella ja nopeudet ylsivät varsin hyvin odotetulle tasolle. Yleisesti latausnopeudet asettuivat noin 500-700 Mbps tasolle, ja lähetysnopeudet olivat noin 20-40 Mbps tasolla. Parhaimmillaan 5G-testeissä päästiin 883 Mbps latausnopeuksiin sekä 93 Mbps lähetysnopeuksiin. On kuitenkin hyvä huomata, että 5G-verkkojen nopeudet vaihtelevat edelleen suuresti sijainnista riippuen, jonka takia puhelimella päästään varmasti myös parempiin nopeuksiin tarvittaessa. Valitettavasti 5G-verkkoja ei päästy testaamaan päivittäisessä käytössä, mutta muutaman testauskerran aikana Redmi Note 10 5G tuntui pysyvän varsin hyvin 5G-verkoissa.
Muuta tekniikasta
Verrattuna Redmi Note 10 5G -puhelimen edeltäjämalliin, eli Redmi Note 9T:hen on selviä muutoksia tehty äänentoistoon. Nyt uutuusversiosta ei löydy enää stereokaiuttimia, vaan puhelimessa joudutaan tyytymään ainoastaan yhteen kaiuttimeen, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Äänenlaatu yhden kaiuttimen kautta on varsin heikko, eikä puhelimen kautta jaksa kuunnella musiikkia kovinkaan pitkiä aikoja. Äänenlaatu on mielestäni kuitenkin riittävä satunnaisien YouTube-videoiden äänien kuunteluun, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa laitteeseen liittää kuulokkeet.
Redmi Note 10 5G:sta löytyy perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten langallisien kuulokkeiden ystävät pääsevät hyödyntämään tuttuja kuulokkeitaan. Lisäksi puhelimessa oleva Bluetooth 5.1 -yhteys takaa myös langattomien kuulokkeiden ystäville vakaan yhteyden. Koska kyseessä on MediaTekin tekniikoihin perustuva älypuhelin, niin mukana ei ole Qualcommin tuttuja aptX-ratkaisuja.
Xiaomin puhelimet on tunnettu infrapunalähettimistään, ja sellainen löytyy myös uudesta Redmi Note 10 5G -puhelimesta. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.
Redmi Note 10 5G -puhelimessa sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut virtapainikkeeseen, joten se sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä. Kylkeen sijoitetulle sormenjälkilukijalle on omat ystävänsä ja myös sen käyttölogiikkaan tottuu helposti parinkin viikon aikana. Redmi Note 10 5G:n kohdalla sormenjälkilukija on itsessään nopea toimimaan sekä varma monessakin tilanteessa. Testijakson aikana lukijaan oli rekisteröity ainoastaan yksi sormi, sillä lukitus aukeaa erittäin näppärästi muun muassa peukalolla. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testattu testijakson aikana, koska se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija.
Akunkesto ja pakkastesti
Xiaomi on laittanut Redmi Note 10 5G -puhelimen sisuksiin kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun. Testijakson aikana puhelimen yhdeksi suurimmaksi valttikortiksi todettiin juuri akunkesto, sillä aktiivisessakin käytössä se riittää mainiosti jopa kahdeksi päiväksi, mutta toki monipuolisella käytöllä akun saa varmasti tyhjäksi myös yhdessä päivässä. Xiaomin mukaan akun pitäisi kestää yhtäjaksoisesti jopa 16 tuntia pelaamista tai 178 tuntia musiikin kuuntelua.
Testijakson aikana puhelimen käyttö oli kohtuullisen aktiivista, sillä päivän aikana laitetta käytettiin muutamiin puheluihin, viestittelyyn, sosiaalisen median selaamiseen, kuvaamiseen sekä videoiden katseluun. Puhelimella kuunneltiin usein myös musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai kaiuttimen kautta. Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä noin 35-40 prosenttia, joten puhelin oli järkevää ladata yön aikana täyteen, jotta akkua riittää jälleen seuraavaksi päiväksi. Testijakson aikana valitettavasti ei päästy todentamaan 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-verkkojen ulottuvilla.
Xiaomi toimittaa Redmi Note 10 5G -puhelimen mukana jälleen 22,5 watin pikalaturin, mutta puhelinta pystytään lataamaan maksimissaan 18 watin pikalatauksella. Valitettavasti Xiaomi ei ole tällä kertaa kertonut mitään suuntaa antavia latausaikoja pikalataukselle, mutta tuttuun tapaan testijakson aikana toteutettiin lataustesti. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista nähdä kuinka nopeasti puhelimen suuri akku latautui 18 watin pikalatauksella tyhjästä täyteen.
Kuten kuvaajasta nähdään, niin Redmi Note 10 5G:n suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 120 minuutissa, eli kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 33 prosenttia. Tunnissa akku latautuu 64 prosentin tasoon, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 90 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 30 minuutissa, joten akun lataaminen hidastuu hieman loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 7 minuutissa, joten ero on selvä.
Mistään kovin nopeasta pikalatauksesta ei Redmi Note 10 5G:n kohdalla ole kysymys, vaan toteutus on vähintäänkin odotetulla tasolla 250 euron puhelimelle. Toki myös tehokkaampaa pikalatausta olisi voinut odottaa, mutta ei 18 watin lataus täysin toivoton ratkaisu ole. Redmi Note 10 5G -puhelinta voidaan ladata ainoastaan USB-C-liitännän kautta, eikä langatonta latausta luonnollisestikaan löydy.
Redmi Note 10 5G pääsi SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 10 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa IPS LCD -näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui erittäin hyytelömäiseksi. Lisäksi Redmi Note 10 5G:n lataaminen oli mahdollista jääkylmänä ollessa, ja testin jälkeen todettiin sormenjälkilukijan toimivan normaalisti sekä salaman olevan käytettävissä kuvaustilanteessa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi Note 10 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli akunvaraus oli 90 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä hyväksyttävällä tasolla, sillä tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.
Redmi Note 10 5G pärjäsi pakkastestissä kohtuullisesti, eikä mitään valtavia ongelmia tullut vastaan. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, vaikka toisessa testissä kuluikin hieman ehkä odotettua enemmän akkua. Puhelimen näytössä pakkanen näkyi parhaiten, sillä IPS LCD -näyttöpaneeli muuttui hyytelömäiseksi. Erikoisesti Xiaomi oli tällä kertaa mahdollistanut akun lataamisen, vaikka se on yleisesti turvallisuussyistä estetty monissa älypuhelimissa.
Kamerat
Redmi Note 10 5G:n kameraratkaisu ei pääse suuremmin yllättämään hintaluokassaan, vaan ennemminkin pettämään. Kamera on täysin identtinen kuin aikaisemmin myyntiin tulleessa Redmi Note 9T -puhelimessa, joten yllätyksiä ei ole tälläkään kertaa tarjolla. Ainoa puhelimen käyttökelpoinen kamera todellisuudessa on 48 megapikselin pääkamera, sillä sen rinnalta löytyy ainoastaan turhat makro- ja syvyyskamerat. Suurin yksittäinen heikkous kameraratkaisussa on ultralaajakulmakameran puuttuminen, sillä nykyisin monet 200-300 euron puhelimet tarjoavat monipuolisempiakin kameraratkaisuja.
48 megapikselin pääkamerassa on tuttu 1/2.0” kennokoko, 26 mm polttoväli, f/1.8-aukko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. 2 megapikselin makrokamerassa on kerrottu olevan f/2.4-aukko ja kameran avulla pystytään taltioimaan kuvia muutaman senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Kolmas kamera on myös 2 megapikselin tasoinen ja siinä on f/2.4-aukko. Kamera taltioi syvyysterävyyttä erityisesti muotokuvatilassa.
Redmi Note 10 5G -puhelimen neloiskamera lyhyesti:
- 48 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,0”, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
- 2 MP makrokamera (f/2.4)
- 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Redmi Note 10 5G -puhelimen pääkameralla taltioidaan oletusasetuksilla 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Xiaomi hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Tuloksena pitäisi olla muun muassa paremmat kuvat heikommassa valaistuksessa. Toki puhelimessa on myös kuvaustila, jolla voidaan taltioida täyden resoluution 48 megapikselin kuvia, mutta testijakson aikana kamera testattiin oletusasetuksilla.
Pääkameran kuvien laatu Redmi Note 10 5G -puhelimen kohdalla on pääasiassa hyvä ja omassa hintaluokassaan jopa yllättävä. Jos valoa on tarpeeksi kuvaustilanteessa, niin silloin myös kuvat ovat yleisesti parempia. Kuvat ovat teräviä sekä yksityiskohtaisia, joiden lisäksi kuvien värit taltioituvat varsin luonnollisina. Heikommassa valaistuksessa pääkameran kuvien laatu ei suuremmin pääse yllättämään, vaan laatu heikkenee jonkin verran. Yksityiskohtia on edelleen kohtuullisesti ja värit ovat hyvät, mutta kuvissa lisääntyy selvä rakeisuus ja pehmeys.
Kokonaisuudessaan pääkameran kuvien laatu riittää varmasti satunnaiseen kuvaamiseen, mutta se ei ole paras vaihtoehto jatkuvaan kuvaamiseen. Omassa hintapisteessään kuvat ovat hyvällä tasolla, mutta eivät suuresti erotu joukosta suuntaan tai toiseen, joten Redmi Note 10 5G:n pääkamera on varsin tasavahva. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna pääkameralla.
Xiaomi rakastaa edullisissa puhelimissa turhia kameroita ja yksi niistä on myös Redmi Note 10 5G:sta löytyvä 2 megapikselin tasoinen makrokamera. Makrokameratoteutus on hyvin yleinen alemman hintapisteen älypuhelimissa, ja yleisesti ne eivät tarjoa kovin suurta lisäarvoa puhelimen käyttäjälle. Kameralla päästään ottamaan kuvia läheltä kohdetta, ja parhaimmillaan kamera on hyvässä valaistuksessa. Heikommassa valaistuksessa makrokamerasta ei ole yhtään mihinkään, ja monesti myös pääkameralla saadaan taltioitua jopa parempia kuvia läheltä kohdetta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Redmi Note 10 5G:n makrokameralla.
Toinen 2 megapikselin kameroista puhelimessa on syvyysterävyyskamera, jota hyödynnetään puhelimen pääkameran kanssa muotokuvatilassa. Kameran ideana on taltioida kuviin luonnollinen taustasumennus, ja mielestäni kamera ajaa asiansa, vaikka toki saman tuloksen saisi varmasti aikaiseksi myös ohjelmistollisesti. Kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja sumentaa taustan käyttäjän toiveiden mukaisesti. Hyvä lopputulos saadaan vain silloin, kun kuvattava kohde on yksinkertainen, ja myös valoa täytyy olla paljon. Heikossa valaistuksessa taustasumennus ei onnistu ikinä yhtä hyvin. Alapuolella on yksi onnistunut syvyysterävyydellä varusteltu kuva.
Redmi Note 10 5G tukee videokuvausta korkeintaan Full HD 30 FPS -tasoisena pääkameralla, joten 4K-videokuvausta ei puhelimeen ole saatu. Videokuvan laatu ei ole kovinkaan erikoinen, vaan enimmäkseen kohtalainen. Kamera ajaa asiansa videokuvauksen suhteen, mutta 250 euron puhelimelta voisi odottaa myös tarkempaa videokuvausta. Pääkameran ohella videokuvaa voidaan taltioida 2 megapikselin tasoisella makrokameralla, mutta ominaisuudesta ei varmasti kovinkaan monelle käyttäjälle ole hyötyä.
Etukameran tarkkuus Redmi Note 10 5G -puhelimen kohdalla on 8 megapikseliä ja siinä on f/2.0-aukolla varusteltu linssi. Valitettavasti puhelin ei pääse tarjoamaan etukameransa osalta suuria yllätyksiä, vaan kuvien laatu on kohtalainen. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada yksityiskohtaisia kuvia, mutta heikommassa valaistuksessa selfiekuvien laatu heikkenee selvästi. Redmi Note 10 5G:n etukamera ei kuitenkaan mielestäni ole selfiekuvaajan unelma, sillä samasta hintaluokasta löytyy myös parempia ratkaisuja. Redmi Note 10 5G:n etukameralla onnistuu myös korkeintaan Full HD 30 FPS -tasoinen videokuvaus.
Redmi Note 10 5G:n kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen, kuten muissakin viimeaikaisissa Xiaomin MIUI 12 -käyttöliittymään perustuvissa puhelimissa. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina kuin aikaisemmissa Xiaomin puhelimissa.
Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita säätöjä.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta. Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Redmi Note 10 5G -puhelimesta. Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 48 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti.
Käyttöjärjestelmä
Xiaomi toimittaa Redmi Note 10 5G -puhelimen varsin luonnollisesti tällä hetkellä tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä. Testijakson aikana puhelin ei saanut juurikaan päivityksiä, mutta tuorein ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 1. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Redmi Note 10 5G on ainakin vielä näin kesäkuussa hyvällä tasolla, vaikka Xiaomi ei olekaan tunnettu nopeista päivityksistään.
Valitettavasti Redmi Note 10 5G -puhelimelle ei ole luvattu mitään päivityksiä, sillä Xiaomi ei anna erikseen päivityslupauksia millekään puhelimistaan. Redmi Note 10 5G on kuitenkin onneksi “Android Enterprise Recommended”, mistä voidaan päätellä hieman puhelimen tulevista päivityksistä. Google vaatii Xiaomilta lähtökohtaisesti myös parempaa ohjelmistotukea. Google on vaatinut, että puhelin tulee saamaan nykyisen käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös yhden suuremman Android-päivityksen, joka on tässä tapauksessa Android 12. Xiaomi on kertonut sivuillansa puhelimen saavan tietoturvapäivityksiä aina huhtikuuhun 2024 asti vuosineljänneksittäin julkaistuna.
Syksyllä julkaistava Android 12 on siis uuteen Redmi Note 10 5G -puhelimeen tulossa, mutta sitä uudemmista päivityksistä ei ole mitään tietoa. Alemmassa hintaluokassa Xiaomi ei ole kovinkaan tunnettu aktiivisista Android-versiopäivityksistä, jonka takia Android 12 saattaa olla viimeinen puhelimelle tuleva päivitys. Xiaomi päivittää kuitenkin yleisesti puhelimiensa MIUI-käyttöliittymää ja kesän aikana puhelimelle pitäisi olla tulossa MIUI 12.5 -käyttöliittymä, joka tuo mukanaan hieman uusia ominaisuuksia ja parannuksia.
Puhelimesta löytyvä MIUI 12 -käyttöliittymä on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on varsin monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12 tuntui toimivalta toteutukselta, mutta toki Redmi Note 10 5G:n heikompi suorituskyky oli havaittavissa toisinaan hitaana käyttökokemuksena sekä pidempinä sovelluksien latausaikoina. Yleiskokemus oli kuitenkin kohtuullinen ja käyttökelpoinen. Yleisilmeeltään MIUI 12 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, eikä miellytä varmasti aivan kaikkia. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin omasta MIUI 12 -käyttöliittymästä, sillä se tarjoaa kattavia ominaisuuksia, joilla puhelimesta saa juuri omannäköisensä.
Redmi Note 10 5G:n kohdalla ei ollut havaittavissa myöskään ongelmia ilmoituksien kanssa, kuten Xiaomin muutamissa puhelimissa on ollut. MIUI 12 -käyttöliittymän suurin heikkous on kuitenkin se, että Xiaomin laittanut omiin sovelluksiinsa mainoksia, jotka häiritsevät hieman käyttökokemusta. Mainokset saa toki pois, mutta ne ovat oletusarvoisesti mukana käyttöliittymässä. Xiaomi on kuitenkin kertonut poistavansa mainokset MIUI 12.5 -käyttöliittymään siirryttäessä.
Yhteenveto
Redmi Note 10 5G on omassa hintaluokassaan jälleen kohtuullinen uutuuspuhelin Xiaomilta, mutta valitettavasti se ei pääse täysin vakuuttamaan. Redmi Note 10 5G on teknisesti tietyiltä osin selvästi heikompi kuin edeltäjäversio, eli tammikuussa myyntiin saapunut Redmi Note 9T. Lisäksi suositushinta puhelimissa on täysin identtinen, mutta Redmi Note 9T:n voi saada jo nyt selvästi edullisemmalla jopa 150 euron hinnalla.
Redmi Note 10 5G pääsi testijakson aikana vakuuttamaan erityisesti laadukkaalla ja jämäkällä muovirakenteella, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinta parantaa puhelimen kädessä pidettävyyttä, joka myös parantaa laitteen käyttökokemusta. Redmi Note 10 5G tarjoaa myös erinomaisen näytön, jonka tarkkuus on hyvällä tasolla ja erityisesti 90 hertsin virkistystaajuus tekee siitä todella miellyttävän käyttää. Valttikorteiksi voidaan laskea myös hyvät 5G-yhteydet, toimiva sormenjälkilukija, erinomainen akunkesto sekä pääkameran kuvien laatu. Lisäksi Xiaomi on varustellut laitteen myös monilla muilla yksittäisillä vahvuuksilla, jotka ovat varsin tuttuja alemman hintaluokan laitteissa.
Heikkouksiakin Redmi Note 10 5G:sta löytyy ikävän paljon, mutta mielestäni vakavimmat liittyvät ohjelmistoon. Xiaomi näyttää nimittäin MIUI 12 -käyttöliittymän oletussovelluksissa mainoksia, joka ei mielestäni ole hyväksyttävää. Lisäksi Xiaomi ei ole antanut puhelimelle varsinaista päivityslupausta, jonka lähes kaikki muut valmistajat antavat. Kamerapuolella 250 euron hintapisteessä heikkoukseksi voidaan laskea ultralaajakulmakameran puute, jonka lisäksi 2 megapikselin makro- ja syvyyskamerat ovat varsin turhia. Teknisien ratkaisujen osalta Dimensity 700 -järjestelmäpiirin suorituskyky ei antanut parastaan, jonka lisäksi stereokaiuttimien puute hieman yllätti.
Suomessa Redmi Note 10 5G on myynnissä 7. kesäkuuta 2021 alkaen 249 euron suositushintaan. Tarjolle on tulossa ainoastaan 4 + 128 gigatavun muistivariantti. Xiaomi tulee tarjoamaan puhelinta kolmessa väriversiossa, jota ovat harmaa Graphite Gray, hopea Chrome Silver sekä sininen Nighttime Blue. Redmi Note 10 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Redmi Note 10 5G
SuomiMobiilissa testattiin Xiaomin uusi 249 euron hintainen Redmi Note 10 5G -älypuhelin, joka tarjoaa Dimensity 700 -järjestelmäpiirin.
Hyvää
- Mattapintainen muovirakenne vaikuttaa laadukkaalta
- Suuri ja tarkka näyttöpaneeli 90 Hz virkistystaajuudella
- Hyvät 5G-yhteydet (ja Dual-5G)
- Suuri 128 gigatavun sisäinen tallennustila
- Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
- Hyvä akunkesto 5000 milliampeeritunnin akun ansiosta
- Pääkameran kuvien laatu on hintaluokassaan hyvä
- Kuulokeliitin, USB-C-liitin, muistikorttipaikka, NFC ja infrapunalähetin
- Monipuolinen MIUI 12 -käyttöliittymä ja Android 11
- Android Enterprise Recommended -sertifioitu
Huonoa
- MIUI 12 -käyttöliittymässä mainoksia
- Xiaomi ei ole antanut puhelimelle varsinaista päivityslupausta
- Ei stereokaiuttimia
- Kaksi pääosin turhaa 2 MP kameraa (makro ja syvyysterävyys)
- Ultralaajakulmakamera puuttuu
- 249€ hinta hieman korkea