ArvostelutRedmiYleinen

Testissä Redmi Note 9 Pro – Tyylikäs puhelin suurella akulla

Redmi Note 9 Pro

Xiaomin jo aikaisemmin julkaisema Redmi Note 9 Pro on ollut SuomiMobiilissa testattavana jo pidemmän aikaa, joten nyt on aika tutustua puhelimeen hieman tarkemmin. Jo alkuvuodesta testasimme Redmi Note 8 Pro -puhelimen, joka on edeltäjä nyt testissä käyneelle Redmi Note 9 Prolle. Nyt päivitetyssä versiossa ominaisuuksia on viety hieman pidemmälle, ja mukaan on saatu uusia ominaisuuksia.

Redmi Note 9 Pron yksi avainominaisuuksista on Qualcommin keskihintaluokkaan suunnittelema Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on 6 gigatavua RAM-muistia. Lisäksi puhelin tarjoaa suuren 5020 milliampeeritunnin akun sekä erittäin tehokkaan 30 watin pikalatauksen. Lisäksi Xiaomi tarjoaa puhelimessa nyt etukamerareiällä varustellun suuren näytön, 64 megapikselin neloiskameran sekä paljon muita hyviä toteutuksia. Suomessa puhelimen suositushinta on 329 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Redmi Note 9 Prohon noin viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella, minkä lisäksi laite oli toissijaisessa käytössä useita viikkoja. Tulemme tutustumaan laitteen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä moniin muihin kohokohtiin. Lisäksi katsomme, kuinka nopeasti puhelimen akku latautuu mukana toimitettavalla tehokkaalla pikalaturilla sekä toteutamme laitteelle tutun pakkastestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi Note 9 Pro (M2003J6B2G)
Mitat: 165.8 x 76.7 x 8.8 mm
Paino: 209 g
Rakenne: Muovinen kehys/ Gorilla Glass 5 -lasi takana / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 720G (2x 2.3 GHz Kryo 465 & 6x 1.8 GHz Kryo 465)
Grafiikkasuoritin: Adreno 618
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.9 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 1/4.0" / 119 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4 / AF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5 / 1/3.06" / 1.0 µm)
Akku: 5020 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 11 (päivitettävissä MIUI 12) (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 30 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä/ infrapunalähetin
Värit: Gacier White / Interstellar Grey / Tropical Green
Hinta: 329 €

Myyntipakkaus

Redmi Note 9 Pron myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi Note 9 Pron tutussa vaaleassa myyntipakkauksessa, jossa on puhelimen kuva etuosassa ja paketin ulkopuolta koristaa useasti puhelimen mallinimi. Lisäksi kyljessä on tuttu teksti ”Redmi Note 9 Pro with easy access to the Google apps you use most”, jolla viitataan puhelimessa olevan esiasennettuna Googlen palvelut ja monia sovelluksia. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on myös kerrottuna puhelimen malliversio, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pehmeämuovisen suojakuoren, käyttöoppaan sekä takuukortin. Tämän jälkeen pakkauksesta esille tulee itse Redmi Note 9 Pro muoveihin käärittynä. Erillisen välipohjan alta löytyy loput paketin mukana tulevat tavarat, eli tehokas 33 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Redmi Note 9 Pron myyntipakkaus on sellainen kuin mitä Xiaomilta on totuttu näkemään. Pakkaus on ulkoisesti tyylikäs ja hillitty, ja sisältö on laaja. On jälleen hienoa nähdä, että Xiaomi toimittaa keskihintaluokan puhelimen mukana tehokkaan pikalaturin sekä suojakuoren, jotta sellaisia ei tarvitse heti erikseen ostaa.

Lasinen takaosa tekee puhelimesta laadukkaantuntuisen

Vaikka Redmi Note 9 Pro on keskihintaluokan älypuhelin, niin kyseessä ei ole mikään huono valinta, jos katsotaan rakennetta. Mielestäni Xiaomi on jälleen onnistunut luomaan hyvän laatuvaikutelman yhdistämällä muovin ja lasin. Redmi Note 9 Pron takaosassa on laadukasta Gorilla Glass 6 -lasia, ja kehys on valmistettu mattapintaiseksi hiotusta muovista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntuma on siis miellyttävä ja takaosan lasipinta tuo mukanaan kaivattua premium-vaikutelmaa. Henkilökohtaisesti tykkään Redmi Note 9 Pron kehyksen mattapinnasta, joka takaa jopa hieman pehmeän oloisen tuntuman. Takaosan reunoilta hieman kaartuvan lasin ansiosta puhelin istuu käteen varsin ergonomisesti, eikä tuntuma ole yhtään kulmikas. Laatuvaikutelmassa hieman moitteita pitää antaa näyttöä kiertävästä muovikehyksestä, joka tekee puhelimeen ylimääräisen saumakohdan, eikä se näytä ainakaan omaan silmääni kovin hyvältä.

Testijakson aikana Redmi Note 9 Pron lasipintoihin ei saatu aikaiseksi yhtään naarmuja, joten ne kestävät hyvin perinteistä käyttöä. On kuitenkin edelleen totta, että erityisesti takaosan lasipinta on melkoinen sormenjälkimagneetti, joten se on nopeasti likaisen näköinen. Onneksi Xiaomi on laittanut lasipintaan likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet lähtevät helposti pyyhkimällä pois.

Xiaomi on ilmoittanut laitteen mitoiksi 165,75 x 76,68 x 8,8 millimetriä, joten laite on mitoiltaan varsin perinteinen suuremmalla näytöllä varusteltu puhelin. Painoa löytyy kohtalaiset 209 grammaa, joten Redmi Note 9 Pro ei ole mistään kevyimmästä päästä. Puhelin on myös erittäin jämäkkä, eikä päästele minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä hieman taivuteltaessa. Rakenteesta on myös hyvä huomata, että kyseinen laite ei ole millään tavalla vedenkestävä, joten sitä ei kannata altistaa vedelle ainakaan tahallisesti. Toki Xiaomi on ottanut myös mahdolliset kastumiset osittain huomioon, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakka on suojattu erillisellä tiivisteellä.

Etuosaltaan Redmi Note 9 Pro muistuttaa muun muassa POCO X3 NFC -puhelinta, sillä Xiaomi käyttää pitkälti samaa näyttöpaneelia, joka peittää etuosasta noin 84,5 prosenttia. Näytön kehykset ovat siis varsin kapeat, mutta alareunaan on tuttuun tyyliin jätetty hieman paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunaan Xiaomi on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, minkä lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Redmi Note 9 Pro on varusteltuna myös ilmoitusvalolla, joka sijaitsee puheluihin käytettävässä kuulokkeessa. Etukameraa varten Xiaomi on tehnyt näytön yläreunaan reiän.

Redmi Note 9 Pro on takaosaltaan hieman erilainen Xiaomin puhelin, sillä kamera-alue on keskitetysti takaosan yläreunassa. Kamera-alue ulkonee pari millimetriä muusta rungosta ja siihen on asetettu neljä kamerasensoria. Kameroiden alapuolella on yksi LED-salamavalo, ja yläpuolella on teksti ”64MP Quad Camera”. Takaosan alareunassa on Redmi-logo sekä muita vaadittuja tietoja. Vihreässä väriversiossa takaosan lasissa on myös kuviointia.

Laitteen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna myös sormenjälkilukija. Painike on siis omassa syvennyksessään ja hieman leveämpi, jotta lukija toimisi kunnolla. Painikkeiden tuntuma on todella hyvä, mutta sormenjälkilukijassa on havaittavissa hieman terävät reunat, jotka eivät tietyssä kulmassa tunnu kovin miellyttävältä sormeen lukitusta avattaessa. Redmi Note 9 Pron vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin.

Puhelimen yläreunaan Xiaomi on asettanut yhden mikrofonin kaveriksi myös infrapunalähettimen, joten Redmi Note 9 Pro toimii tarvittaessa myös esimerkiksi television kaukosäätimenä. Laitteen alareunassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Hyvä näyttö, teknisesti odotuksien mukainen

Xiaomi hyödyntää Redmi Note 9 Prossa pitkälti samaa näyttöpaneelia kuin aikaisemmin testatuissa POCO X3- ja Mi 10T Lite -puhelimissa. Suurin eroavaisuus löytyy etukamerareiän suuruudesta sekä virkistystaajuudesta. Redmi Note 9 Pro tarjoaa siis suuren 6,67 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelin, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle (2400 x 1080). Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, etukameraa varten tehty reikä sekä näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta.

Näyttö on siis omassa hintaluokassaan varsin peruskauraa, eikä pääse tarjoamaan yllätyksiä. Suurin eroavaisuus verrattuna Xiaomin uudempiin edullisen hintapisteen älypuhelimiin löytyy näytön virkistystaajuudesta. Redmi Note 9 Pron näyttö on toteutettuna perinteisellä 60 hertsin virkistystaajuudella, kun taasen Xiaomi on monessa puhelimessa siirtynyt jo hyödyntämään korkeampia 120 hertsin virkistystaajuuksia.

Xiaomi tarjoaa näytölle myös jälleen monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Redmi Note 9 Pron kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä. Värien ohella näytölle löytyy myös paljon muita asetuksia.

Redmi Note 9 Pro tukee muun muassa lukutilaa, yötilaa sekä tummaa tilaa. Xiaomi antaa lisäksi mahdollisuuden etukamerareiän piilottamiseksi, ja käyttäjät voivatkin valita näytön yläreunan osittaisen piilottamisen niin, että tilapalkki muuttuu vain mustaksi. Vaihtoehtoisesti reikä on mahdollista piilottaa kokonaisuudessaan, jolloin tilapalkki siirtyy myös etukameran alapuolelle. Koska laitteessa on LCD-näyttö, niin always-on-display-toiminnallisuutta ei tueta. Huomionarvoista puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joten se tukee HDR10-toistoa sekä Full HD+ -toistoa monissa videopalveluissa.

Tekniikan osalta Xiaomi on palannut pienen syrjähypyn jälkeen käyttämään jälleen Qualcommin keskihintaluokan puhelimille suunnattua järjestelmäpiiriä. Vielä edeltäjässä nähtiin MediaTekin järjestelmäpiiri, mutta nyt Redmi Note 9 Pro tarjoaa mukavan kyvykkään Snapdragon 720G -järjestelmäpiirin, joka on yksi varmasti viimeisimmistä 4G-modeemilla varustelluista piireistä.

Snapdragon 720G on valmistettu 8 nm tekniikalla ja siinä on kaksi 2,3 GHz:n kellotaajuudella hyrräävää Kryo 465 -ydintä sekä kuusi 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää samanlaista Kryo 465 -ydintä. Grafiikkapiirinä toimii Adreno 618. Kyse on siis hyvin varustellusta järjestelmäpiiristä alemman keskihintaluokan älypuhelimille, eikä tehoja suuremmin puutu.

RAM-muistia Redmi Note 9 -puhelimeen on saatu mukavat 6 gigatavua ja se perustuu LPDDR4x-standardiin. Sisäistä tallennustilaa Suomessa myyntiin saapuvassa versiossa on 128 gigatavua ja se perustuu UFS 2.1 -standardiin. Puhelimesta on olemassa myös edullisempi 64 gigatavun versio, mutta tätä ei laajasti nähdä myynnissä Suomessa. Xiaomi on laittanut puhelimeen myös microSD-muistikorttipaikan, joten tallennustilaa saadaan tarvittaessa laajennettua.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit, joissa Redmi Note 9 Pro pärjäsi jopa hämmästyttävän hyvin. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata saatuja pisteytyksiä edeltäjäversioon, eli Redmi Note 8 Prohon, jonka lisäksi rinnalla on myös tuoreempaan Snapdragon 732G -piiriin perustuvan POCO X3 NFC:n saamat pisteytykset. Pisteistä nähdään, että yllättäen vanhempi Snapdragon 720G on jopa tehokkaampi kuin uudempi Snapdragon 732G. Lisäksi Redmi Note 9 Pro on suorituskyvyn osalta varsin samanlainen kuin edeltäjänsä.

Testitulokset
Redmi Note 9 Pro (SD720G) Redmi Note 8 Pro (HG90T) POCO X3 NFC (SD732G)
AnTuTu (V8): 273 839 pistettä 287 782 pistettä 209 237 pistettä
Geekbench 4 (single): 2638 pistettä 2459 pistettä 1441 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7022 pistettä 7616 pistettä 5599 pistettä
Geekbench 5 (single): 566 pistettä 492 pistettä 290 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1776 pistettä 1639 pistettä 1405 pistettä
PCMark 2.0: 7782 pistettä 10 156 pistettä 6130 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2503 pistettä 2365 pistettä 2561 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2360 pistettä 2210 pistettä 2549 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3177 pistettä 3135 pistettä 2603 pistettä

Suorituskyvyltään Redmi Note 9 Pro on mielestäni erinomainen ottaen huomioon hintapisteen. Snapdragon 720G:n kyvykkyys riittää hyvin aktiiviseen päivittäiseen käyttöön, sovelluksien nopeaan avautumiseen sekä mobiilipelien pelaamiseen. Myöskään 6 gigatavun RAM-muisti ei helposti lopu kesken, vaan se riittää pitkälle.

Sormenjälkilukija sijaitsee kyljessä.

Redmi Note 9 Pro tarjoaa tekniikan puolella myös tuttuja ominaisuuksia, joita on nähty myös aikaisemmin Xiaomin puhelimissa. Esimerkiksi sormenjälkilukija sijaitsee vasemmassa kyljessä integroituna virtapainikkeeseen. Testien perusteella sormenjälkilukija on nopea ja luotettava, joten sitä on erittäin mukava käyttää päivittäin. Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, joka toki pohjautuu etukameraan, eikä ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan myös nopeasti, eikä sitä saatu avattua esimerkiksi kuvalla.

Xiaomi on laittanut puhelimeen myös infrapunalähettimen, jonka ansiosta Redmi Note 9 Prota voidaan käyttää muun muassa kaukosäätimenä. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Äänentoisto on Redmi Note 9 Prossa vain yhden kaiuttimen varassa, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Kaiuttimen kautta ääni on kohtalaista, mutta ei mitenkään yllättävää. Langallisien kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Jos kuitenkin käytössä on Bluetooth-kuulokkeet, niin Redmi Note 9 Prossa on Bluetooth 5.0 -yhteys, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden kanssa.

Iso akku ja nopea pikalataus suurimmat valttikortit

Akkua ladataan USB-C-liittimen kautta.

Xiaomi on panostanut toden teolla Redmi Note 9 Pron akkuun, sillä puhelimen sisuksissa on kookas 5020 milliampeeritunnin suuruinen akku. Xiaomi on itse luvannut suuren akun kestävän muun muassa 147 tuntia musiikin kuuntelua, 33 tuntia puheluita tai 16 tuntia jatkuvaa navigointia. Testijakson aikana akku yllätti positiivisesti, sillä sen avulla päästiin aktiivisessa käytössä jopa parin päivän akunkestoon.

Akunkesto on siis erinomainen, eikä sen osalta ole suuremmin valittamista. Xiaomi on panostanut akun suuruuden ohella myös tehokkaaseen pikalataukseen. Redmi Note 9 Pro tukee tehokasta 33 watin pikalatausta, minkä lisäksi Xiaomi toimittaa laitteen mukana oletusarvoisesti 33 watin pikalaturin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle lataustestin ja sen tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Redmi Note 9 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Redmi Note 9 Pron akku latautuu tyhjästä täyteen erittäin nopeasti 70 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua jo 66 prosenttia, kun taasen 90 prosentin varaustaso saavutetaan 48 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 22 minuutissa, joten akun latausnopeus pienenee loppua kohden mentäessä (ensimmäiset 10 % latautuvat 4 minuutissa).

Redmi Note 9 Pron pikalataus on hintaluokassa erittäin nopea ja mielestäni onkin hienoa, että Xiaomi toimittaa pikalaturin suoraan laitteen mukana. Langallinen lataus on ainoa tapa ladata puhelinta, sillä laite ei tue langatonta latausta.

Testijakson aikana Redmi Note 9 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 9 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, joten akunvaraus oli tippunut 97 prosenttiin. Laitteen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Xiaomin hyödyntämästä IPS LCD -tekniikasta. Testin jälkeen havaittiin myös, että Xiaomi oli estänyt akun lataamisen, mutta salamaa pystyttiin käyttämään kuvaustilanteessa. Koska Xiaomi hyödyntää perinteistä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukijaa, niin sen kanssa ei ollut mitään ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi Note 9 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 17 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 83 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä keskivertoa korkeammalla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Redmi Note 9 Pron pakkaskestävyys on yksi huonoimmista Xiaomin puhelimissa, joita on viimeisen vuoden aikana testattu.

Pakkastestin perusteella Redmi Note 9 Pro ei ole kaikista paras vaihtoehto Suomen kylmiin pakkaspäiviin, sillä akku saattaa kulua normaalia nopeammalla tahdilla. Akun kulumisen ohella Redmi Note 9 Prossa oli havaittavissa samoja asioita, joita on nähty jo monien muidenkin laitteiden kohdalla. Esimerkiksi näyttö hyytelöityy pakkasessa ja akun lataaminen on estetty turvallisuussyistä.

Neloiskamerasta vain kaksi oikeasti tarpeellista

Redmi Note 9 Pro on varusteltu varsin tutulla neloiskameralla omassa hintapisteessään. Xiaomi luottaa tarkan pääkameran ohella ultralaajakulmakameraan, makrokameraan sekä syvyysterävyyskameraan. Paremman zoomauksen sijasta puhelimeen on saatu kaksi jopa turhaa kamerasensoria, joille ei ole suuremmin todellista käyttöä.

Pääkamerana toimii 64 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/1.89 aukko, 1/1,72” kennokoko, 26 mm polttoväli, 1,6 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia, mutta myös 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2 aukko, 1/4” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan kuvia 119 asteen kuvauskentällä. 5 megapikselin makrokamerassa on f/2.4 aukko, 1/5” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Viimeinen kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera, jossa on f/2.4-aukko.

Redmi Note 9 Pron neloiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (f/1.89, 1/1,72”, 1,6 µm, 26 mm PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4″, 1,12 µm, 119 asteen näkökenttä)
  • 5 MP makrokamera (f/2.4, 1/5”, 1,12 µm, 2-10 cm tarkennus, AF)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1/5”, 1.75 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

64 megapikselin pääkameralla kuvataan oletusarvoisesti kuvia 16 megapikselin tarkkuudella, joita testijakson aikana taltioitiin. Pääkameralla kuvatut kuvat ovat laadultaan erinomaisia hintaluokassaan, sillä tarkkuutta löytyy mukavasti, minkä lisäksi värit ovat luonnolliset ja dynaaminen alue on erinomainen. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa siis erittäin vaikuttavia, eikä juurikaan huonoa sanottavaa löydy, kun otetaan hintaluokka huomioon.

Heikommassa valaistuksessa ilman yökuvaustilaa kuvien laatu heikkenee luonnollisesti ja yksityiskohtia on vähemmän tummemman yleisilmeen takia. Redmi Note 9 Pron pääkamera tukee kuitenkin yökuvaustilaa, joka tuo mukavaa helpotusta yökuvaukseen ja hieman pidemmän valotusajan ansiosta kuviin saadaan myös enemmän valoa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Redmi Note 9 Pron pääkameralla 16 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakamera Redmi Note 9 Prossa on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja sillä saadaan aikaiseksi peräti 119 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kamerassa on kuitenkin oletusarvoisesti automaattinen vääristyksien korjaus päällä, jonka takia kuvakenttä pienenee noin 108 asteeseen. Yleisesti ultralaajakulmakamera ei pääse tarjoamaan mitään kovin suuria yllätyksiä, vaan ajaa asiansa juuri niin kuin voisi olettaakin.

Kuvien laatu hyvässä valaistuksessa on luonnollisestikin hyvää, mutta toki pääkameran laatuun ei yletytä. Ultralaajakulmakuvat ovat monessa tilanteessa enemmän maalauksen kaltaisia kuin todellisia tarkkoja kuvia. Kuviin saadaan taltioitua kuitenkin värit luonnollisesti ja kuvat ovat laadultaan sosiaalisessa mediassa jaettavaksi kelpaavia. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvilta ei kannata odottaa paljoa, eikä kamera myöskään tue erillistä yökuvaustilaa. Alapuolella on yksi ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva.

Makrokamera on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä ja mukaan on saatu myös automaattinen tarkennus. Kameralla voidaan kuvata kohdetta 2-10 senttimetrin etäisyydellä, jolloin kamera pystyy tarkentamaan vielä hyvin. Makrokameran ongelmaksi muodostuu jälleen kerran kameran heikko laatu, mutta hyvässä valaistuksessa saadaan kuitenkin aikaiseksi kohtuullisia makrokuvia. Jos valaistusta on vähemmän, niin myös kuvista tulee nopeasti erittäin heikkoja. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettu makrokameralla.

Syvyysterävyyskamera Redmi Note 9 Prossa on tarkkuudeltaan tuttu 2 megapikseliä, eikä tämän osalta eroa siis suuremmin monista kilpailijoista. Kuvia voidaan taltioida kamerasovelluksen muotokuvatilassa, jolloin pystytään säätämään myös taustasumennusta muokkaamalla aukkoa väliltä f/1.0-f/16.0. Testien perusteella taustasumennuksesta saadaan pääosin aina hyvä, jos kohteita on yksi ja valoa on tarpeeksi kuvaustilanteessa. Alapuolella yksi testikuva, jossa taustasumennus on varsin onnistunut.

Koska Xiaomi on päivittänyt Redmi Note 9 Pron jo MIUI 12 -käyttöliittymään, niin puhelimessa on myös Xiaomin tuorein kamerasovellus. Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta sekä aktivoida kuvausta avustava ruudukko. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy monia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta. Pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä voidaan vaihtaa zoomauspainikkeiden avulla, jotka ovat 0.6x, 1x sekä 2x. Manuaalitilassa on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksia niin pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta kuin makrokamerastakin. Pääkameran kohdalla on mahdollista säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (100 – 3200) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0).

Redmi Note 9 Prossa kamerasovellus toimi ongelmitta ja erittäin nopeasti. Käyttökokemus oli siis erinomainen, ja ainakin henkilökohtaisesti pidän Xiaomin uudistetusta ja monipuolisesta kameran käyttöliittymästä. Lisäksi käyttöliittymää on mahdollista personoida oman mielen mukaisesti muun muassa erilaisilla korostusväreillä.

Käyttöjärjestelmä Android 10 ja MIUI 12

Xiaomi toimittaa Redmi Note 9 Pro -puhelimen Android 10 -käyttöjärjestelmällä sekä MIUI 11 -käyttöliittymällä, mutta sittemmin puhelimeen on saatu jo MIUI 12 -käyttöliittymä. Testijakson lopussa puhelimen tuorein saatavilla ollut päivitys tarjosi Googlen 5. lokakuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tämän osalta ollaan vielä hyvällä tasolla.

Redmi Note 9 Pro on yksi niistä Xiaomin puhelimista, joka on saanut Googlen Android Enterprise Recommended -sertifikaatin. Tämän takia Google vaatii Xiaomilta lähtökohtaisesti myös parempaa tukea. Google on vaatinut, että Redmi Note 9 Pro tulee saamaan nykyisen käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös yhden suuremman Android-päivityksen, joka on tässä tapauksessa Android 11. Lisäksi Redmi Note 9 Pron täytyy saada korkeintaan kolmen kuukauden välein tietoturvakorjauksia. Googlen vaatimuksista saadaan siis hieman vihiä siitä, millainen Redmi Note 9 Pron ohjelmistotuki tulee olemaan, sillä Xiaomi ei päivityksiä suuremmin itse lupaile.

MIUI 12 on jo käyty aikaisemmin varsin kattavasti Xiaomin puhelimien kohdalla läpi, ja tarkemmin siihen voi tutustua esimerkiksi Mi 10 Lite 5G -puhelimen arvostelusta täältä. MIUI 12 on raskaasti kustomoitu käyttöliittymä ja tuo kaivattua vaihtelua Android-maailmaan. Käyttöliittymässä on tuttuja Androidin elementtejä sekä viitteitä Applen iOS-käyttöjärjestelmään. Kokonaisuudessaan itse kuitenkin tykkään Xiaomin käyttöliittymästä ja näkemyksestä siitä, millainen Androidin pitäisi olla.

Testijakson aikana käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän kanssa ei havaittu suurempia vakavia ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan moitteetta. Sovellukset käynnistyivät sulavasti ja nopeasti, minkä lisäksi käyttökokemus oli yleisellä tasolla hyvä.

Hintaluokassaan erinomainen puhelin

Redmi Note 9 Pro on mielestäni jäänyt hieman liian vähälle huomiolle Suomessa, vaikka kyseessä on erittäin kilpailukykyinen laite. Toki aivan tuoreimpia suuntauksia laite ei tarjoa, kuten 5G:tä tai 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta jos nämä eivät ole itselle kovin tärkeitä ominaisuuksia, niin silloin Redmi Note 9 Pro on jopa erinomainen vaihtoehto uudeksi puhelimeksi.

Arvosteluhetkellä Redmi Note 9 Pro ei ole siis enää aivan tuoreimmasta päästä oleva älypuhelin, mutta nyt erityisesti houkuttelevista alennuksista laite varmasti päätyy monien ostoskoriin. Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa laadukkaaseen rakenteeseen, suureen näyttöön, hyvään suorituskykyyn sekä suuriin muisteihin. Lisäksi puhelin tarjoaa hintaluokassa hyvän pääkameran, erittäin tehokkaan pikalatauksen sekä Android Enterprise Recommended -sertifikaatin.

Testijakson aikana oli havaittavissa, että erityisesti laitteen pakkaskestävyys ei ollut parhaimmasta päästä. Lisäksi näytön perinteinen virkistystaajuus oli havaittavissa heti, jos on aikaisemmin tottunut esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuuteen. Kamerapuolella huomionarvoista on ultralaajakulmakameran rajoitteet hämäräkuvauksessa, jonka lisäksi Redmi Note 9 Prossa on jälleen tutut makro- ja syvyysterävyyskamerat, joita voidaan kutsua jopa turhiksi.

Suomessa Redmi Note 9 Pro on myynnissä 6 + 128 gigatavun muistivariantissa sekä kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Interstellar Grey, vihreä Tropical Green sekä valkoinen Glacier White. Hintaa puhelimella on 329 euroa, mutta alennuksista laitetta voi saada jopa selvästi alle 300 eurolla. Redmi Note 9 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

7.8

SuomiMobiilin testissä kävi tällä kertaa Xiaomin alemman keskihintaluokan Redmi Note 9 Pro -älypuhelin, joka tarjoaa rahalle vastinetta.

Hyvää
  • Laadukas rakenne (mattamuovi ja lasi)
  • Suuri ja tarkka näyttöpaneeli
  • Snapdragon 720G tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • 6 + 128 gigatavun muistit
  • Pääkameran kuvien laatu hyvä
  • Tehokas pikalataus (30W)
  • Suuri akku takaa pitkän akunkeston
  • Android Enterprise Recommended -sertifioitu
Huonoa
  • Keskivertoa heikompi pakkaskestävyys
  • Näytössä vain perinteinen 60 Hz virkistystaajuus
  • Ultralaajakulmakamerassa ei yökuvaustilaa käytettävissä
  • Makro- ja syvyysterävyyskamerat varsin turhia
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

7 Kommenttia

  1. Ostin hintaan 249€ ja oikein tyytyväinen olen. Entinen puhelin oli Nokia 7 plus. Senkin akun piti kestää kaksi päivää, ei kestänyt. Onhan tässä isompi akku, mutta silti. Nyt kestää. Ennen en miuista tykännyt, mutta eteenpäin on menty. Ainoa mikä on, niin älykelloon en saa puheluita tai tekstiviestejä tulemaan. Vaikka asetukset ovat ok, ainakin niiden pitäisi olla. Puhelin ja kello kyllä löytävät toisensa etsi toiminnolla. Älykello on vähän samaa lafkaa, Xiaomi amazfit gts.

    1. Sain puhelut ja tekstiviestit tulemaan kelloon, kun resetoin kellon muista syistä.

  2. Toi on kyllä totta Nokia 7 plus puhelimen akusta eli ei todellakaan kestä sen minkä Nokia lupaa eli 2 päivää lataamatta, ellei sitten puhelinta käytä ollenkaan tai ei ainakaan käytä nettiä tm.

    1. Oli koekäytössä ja hyväksi totesin mutta kun Android Auto ei suostunut toimimaan niin palautin.

  3. No jospa se oli vain siinä puhelimessa se vika.

  4. Kiinnostaisi tietää mistä löydän puhelineen suomenkielisen käyttöohjeen?

    1. Käyttöohje taidettiin toimittaa puhelimen mukana? Mutta pienellä Googlettelulla tämä tosiaan löytyy Xiaomin omilta sivuilta: https://www.mi.com/global/support/userguide/fi

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut