Testissä Samsung Galaxy A52 5G – tyylikäs ja vedenkestävä puhelin 429 eurolla
Samsung Galaxy A -malliston älypuhelimet ovat olleet Suomessa ja maailmalla erittäin suosittuja, mikä ei ole ihme ottaessa huomioon laitteiden ominaisuudet. Samsung esitteli maaliskuussa 2021 jälleen uuden Galaxy A52 5G -puhelimen, joka on seuraaja viime vuoden Galaxy A51– ja Galaxy A51 5G -puhelimille. Olemme myös SuomiMobiilissa testanneet Galaxy A52 5G -puhelinta ja laite vakuutti monella osa-alueella.
Galaxy A52 5G -puhelimessa on monia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä laite on muun muassa varusteltu 120 hertsin virkistystaajuuden AMOLED-näyttöpaneelilla, 5G-yhteyksillä, 64 megapikselin neloiskameralla, suurella akulla sekä tärkein on varmasti IP67-luokitus. Suomessa Galaxy A52 5G on ollut myynnissä maaliskuusta lähtien ja hintaa puhelimella on 429 euroa. Lisäksi puhelimesta on olemassa myös lähes identtinen 349 euron hintainen kaksoisveli Galaxy A52, jossa yhteydet rajoittuvat 4G:hen.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Samsung Galaxy A52 5G -älypuhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt muistiversio oli 6 + 128 gigatavun ja laite oli väriltään violetti Awesome Violet.
Samsung Galaxy A52 5G (SM-A526B/DS) | |
---|---|
Mitat: | 159.9 x 75.1 x 8.4 mm |
Paino: | 189 g |
Rakenne: | Muovinen kehys / muovinen takaosa / Gorilla Glass 5 -lasi edessä |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 800 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 750G (2x 2.2 GHz Kryo 570 & 6x 1.8 GHz Kryo 570) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
5G-modeemi: | Snapdragon X52 (taajuudet: n1/3/5/7/8/28/40/41/78) ? |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.7" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.8" / 0.8 µm) |
Akku: | 4500 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + One UI 3.1 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 25 watin pikalataus / OTG |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.0 ja stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Awesome Black / Awesome White / Awesome Violet / Awesome Blue |
Hinta: | 429 € |
Myyntipakkaus
Samsung toimittaa puhelimen Galaxy A -mallistolle hyvin perinteisessä myyntipakkauksessa, joka on väritykseltään valkoinen. Myyntipakkauksen päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä pakkauksessa on useaan kertaan laitteen mallinimi ja Samsungin logo. Pakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen mallikoodi, väri- ja muistiversio sekä IMEI-tiedot.
Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Galaxy A52 5G muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy Samsungin tuttu 15 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on asettanut erillisen pahvitaskun, jonka sisältä paljastuu SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuukortti.
Myyntipakkaus ei pääse suuremmin yllättämään, vaan mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Mielestäni Samsung olisi voinut sisällyttää pakettiin 25 watin pikalaturin, sillä nyt mukana tulevalla laturilla ei saada kaikkea hyötyä latauksesta irti. Huomionarvoista on myös se, että Samsung on jättänyt tällä kertaa pois paketista kuulokkeet, jotka tulivat vielä edeltäjämallin mukana.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteeltaan Galaxy A52 5G jatkaa tuttua toteutusta, joka on nähty aikaisempinakin vuosina. Puhelin rakentuu muovikehyksestä ja muovisesta takaosasta. Tällä kertaa Samsung on toteuttanut pitkästä aikaa Galaxy A -malliston puhelimeen myös vedenkestävän rakenteen, mitä voidaan pitää yhtenä tärkeimpänä rakenteellisena vahvuutena. Puhelin on esitelty neljässä vaikuttavassa väriversiossa, jotka ovat musta Awesome Black, valkoinen Awesome White, sininen Awesome Blue sekä violetti Awesome Violet.
Galaxy A52 5G:ssa ei pystytä välttymään muoviselta tuntumalta, mutta kovin paljoa se ei tuntunut testijakson aikana haittaavan. Muovikehyksen Samsung on viimeistellyt kiiltäväpintaiseksi ja takaosan muovi on mattapintainen. Testiin saadussa violetissa väriversiossa oli selvästi havaittavissa, että kehyksen väritys oli selvästi tummempi ja takaosa selvästi vaaleampi, mikä ei ainakaan omaan silmääni näyttänyt kovin hyvältä tai viimeistellyltä. Mattapintainen takaosa on loistava, sillä se ei kerää likaa ja sormenjälkiä kuin yleisesti tässä hintaluokassa nähnyt kiiltävät pinnat. Mattapinta ei myöskään naarmuunnu samalla tavalla, joten takapinta pysyy hyvänä pitkäänkin ilman suojakuorta.
Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 159,9 x 75,1 x 8,4 millimetriä, joten kyseessä on varsin perusmittoihin mahdutettu laite. Mikään kompakti puhelin ei ole kyseessä, mutta koko ei myöskään tuota ongelmia. Galaxy A52 5G:n painoksi on ilmoitettu 189 grammaa, joten Samsung on saanut laitteesta varsin kevyen. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A52 5G ei nimittäin anna periksi tai päästä suurempia natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.
Käteen Galaxy A52 5G istuu varsin mukavasti, vaikka puhelin on yleisilmeeltään varsin laatikkomainen. Puhelimen takaosa kaartuu vain aivan reunoilta ja kehys on hieman pyöristetty. Samsung on toteuttanut laitteen näyttölasin ympärille jälleen ylimääräisen muovikehyksen, joka tekee yhden saumakohdan lisää. Musta muovikehys ei näytä kovin hyvältä ja sen myös tuntee varsin hyvin laitetta käytettäessä. Viikon mittaisen testijakson aikana puhelimen rakenteeseen ei tullut huomattavia naarmuja tai muita kulumisen jälkiä, joten Galaxy A52 5G pysyy hyvännäköisenä ilman suojakuoriakin. Näyttö on ilmoitettu suojaavan Gorilla Glass 5 -lasi, joka antaa hyvän suojan naarmuja vastaan.
Samsung on saanut pitkästä aikaa keskihintaluokan puhelimeen mukaan myös vedenkestävän rakenteen. Galaxy A52 5G on IP67-sertifioitu, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Galaxy A52 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Galaxy A52 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä. On kuitenkin hyvä huomata, ettei Samsung anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä. Takuu ei siis kata korjausta, jos Galaxy A52 5G hajoaa veden tai muun nesteen takia.
Etuosaltaan Galaxy A52 5G on kuin edeltäjänsä, sillä suuri näyttöpaneeli vie pinta-alasta noin 84 prosenttia. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuiset kehykset, mutta alareunassa on kuitenkin hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa. Samsung on saanut tehtyä etukameran reiästä jälleen todella pienen, minkä ansiosta se ei vie näytöltä liikaa tilaa. Galaxy A52 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan, jotka eivät ole silmin nähtävissä.
Galaxy A52 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää heti ensimmäisenä laatikkomainen kamera-alue, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta se on toteutettuna kuitenkin osana takaosan muovipintaa. Kamera-alueessa on nähtävillä neljä kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Kolme kameroista on tyylikkäästi korostettu hopealla kehyksellä. Puhelimen takaosassa on haaleasti esillä myös Samsungin logo sekä hieman näkyvämmin on nähtävillä CE-logo sekä muita tietoja.
Puhelimen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettuna muun rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste tuntuivat olevan todella hyvät. Galaxy A52 5G:n vasemmassa kyljessä ei ole mitään mainittavan arvoista, sillä kylki on täysin tyhjä. Laitteen yläreunassa sijaitsee SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Yläreunassa on myöskin yksi laitteen mikrofoneista. Puhelimen alareunassa on USB-C-tyypin liitin, mikrofoni, kaiutin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G
Samsung on varustellut Galaxy A52 5G -puhelimen kookkaalla 6,5 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneelilla, joka tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden. Näytössä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 407 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on mielestäni hyvällä ja odotetulla tasolla tässä hintapisteessä. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde sekä 800 nitin kirkkaus. Näytön kohokohta on kuitenkin 120 hertsin virkistystaajuus, johon on totuttu pääasiassa vain huippupuhelimissa.
120 hertsin virkistystaajuus tarkoittaa, että näyttö päivittää itsensä sekunnin aikana 120 kertaa, mikä näkyy muun muassa sulavampina animaatioina ja parempana käyttökokemuksena. Galaxy A52 5G:n kohdalla voidaan käyttää joko 60 tai 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta ainakin itse käytin koko testijakson ajan 120 hertsiä. Kun on kerran 120 hertsiä käyttänyt, niin paluu perinteiseen 60 hertsiin ei ole kovinkaan miellyttävää.
Näytön tarkkuus on mielestäni hyvällä tasolla, sillä Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin itselleni. Myös 800 nitin kirkkaus mahdollistaa näytön tarkastelun ilman silmien siristystä kirkkaissakin olosuhteissa. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on hyvä, mutta ei kuitenkaan aivan huippupuhelimien tasolla. Henkilökohtaisesti olen myös Samsungin Super AMOLED -näyttöjen ystävä, sillä ne ovat todella laadukkaita. Nyt myös Galaxy A52 5G:n näyttö toistaa värit vaikuttavasti ja musta on oikeasti mustaa. Puhelimessa on myös kokonaisuudessaan hyvät katselukulmat.
Samsung Galaxy A52 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HDR-toistoa monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti esimerkiksi Netflixissä joudutaan kuitenkin tyytymään katseluun ilman HDR:ää, mutta Full HD -maksimitarkkuus kuitenkin laitteelta onnistuu.
Samsung antaa Galaxy A52 5G:n näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A52 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä. Kelloa on mahdollista muokata asetuksista oman tyyliseksi ja väriseksi, mutta myös teemakaupasta on mahdollista ladata erilaisia kelloteemoja.
Galaxy A52 5G -puhelimessa tehoista on vastaamassa Qualcommin viime vuoden Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri, joka on nähty aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 10T Lite -puhelimessa. Järjestelmäpiiri tarjoaa paljon samaa kuin viime vuonna monissa puhelimissa nähty Snapdragon 765G, mutta keskiössä on varmasti integroitu 5G-modeemi. Galaxy A52 5G:n hintaluokan huomioon ottaen on Snapdragon 750G hieman kyseenalainen valinta, mutta mistään huonosta järjestelmäpiiristä ei mielestäni ole kyse, vaikka ikää sillä alkaakin jo olemaan.
Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 750G koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 570 -ytimestä, sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 570 -ytimestä Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 619. Muutamilla osa-alueilla Qualcomm on siis joutunut karsimaan, jotta hinta on saatu pienemmäksi, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Snapdragon 750G olisi tarpeeksi kyvykäs.
Suomessa Samsung Galaxy A52 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.
Suorituskyvyn osalta Snapdragon 750G on edelleen hyvällä tasolla. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa saatiin varsin odotuksen mukaisia tuloksia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy A52 5G:n saamia suorituskykytestien pisteitä Galaxy A42 5G:n ja OnePlus Nord N10 5G -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin. Taulukosta nähdään, että AnTuTu-testissä Galaxy A52 5G saa selvästi parempia tuloksia kuin samaan järjestelmäpiiriin perustuva Galaxy A42 5G. Muilta osin tulokset Galaxy A52 5G- ja Galaxy A42 5G -puhelimien välillä ovat hyvin identtisiä. Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus Nord N10 5G -puhelimeen verrattaessa on Galaxy A52 5G järjestäen tehokkaampi.
Samsung Galaxy A52 5G (SD750G) | Samsung Galaxy A42 5G (SD750G) | OnePlus Nord N10 5G (SD690) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 385 312 pistettä | 298 894 pistettä | 284 190 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 632 pistettä | 656 pistettä | 608 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1720 pistettä | 1903 pistettä | 1868 pistettä |
PCMark 2.0: | 9126 pistettä | 8457 pistettä | 8416 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2693 pistettä | 2811 pistettä | 2176 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2558 pistettä | 2653 pistettä | 1983 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3304 pistettä | 3550 pistettä | 3304 pistettä |
3DMark Wild Life: | 1098 pistettä | EI TULOKSIA* | EI TULOKSIA* |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
On kuitenkin hyvä jälleen muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Snapdragon 750G on teknisesti hyvä ja varmasti riittävä monille käyttäjille. Testijakson aikana oli puhelimessa kuitenkin havaittavissa toisinaan pientä hidastelua sekä pidempiä sovelluksien käynnistymisaikoja, kuin mihin olen itse tottunut. Kokonaisuudessaan suorituskyky tuntui kuitenkin riittävän peruskäyttöön. Pelaamista varten järjestelmäpiiriä ei ole suunniteltu, mutta kyllä kevyet ja puoliraskaat mobiilipelit puhelimessa toimivat ongelmitta.
Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriin on integroituna varsin tuttu Snapdragon X52 -5G-modeemi, joka takaa loistavan tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Samsung Galaxy A52 5G -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.
5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä puhelin tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Galaxy A52 5G:ssa on tuki taajuusaleille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Galaxy A52 5G -puhelimesta.
Testijakson aikana Galaxy A52 5G -puhelinta käytettiin Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin parhaimmillaan 785 Mbps latausnopeuksiin sekä 40,2 Mbps lähetysnopeuksiin, jotka ovat hyviä ja 5G-puhelimelle normaaleita tuloksia. Galaxy A52 5G:n toimivuus viidennen sukupolven mobiiliverkoissa ei siis kalpene ollenkaan pahimmille kilpailijoilleen. Lisäksi puhelin tuntui toimivan 5G-verkoissa vakaasti, eikä se vaihdellut jatkuvasti 4G:n ja 5G:n välillä.
Äänentoisto ja sormenjälkilukija
Äänentoistosta Galaxy A52 5G -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jollaisia ei ole nähty aikaisemmin Galaxy A50 -sarjan puhelimissa. Samsung hyödyntää stereoäänentoiston toteuttamiseen laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Stereoäänentoisto on yleiseltä tasoltaan hyvä ja tuottaa mukavan tilaääniefektin. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhetta, mutta niinkään musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja.
Yksi Galaxy A52 5G:n valttikorteista on 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jonka Samsung on päättänyt vielä säästää. Kuulokeliittimen avulla puhelimeen on mahdollista yhdistää perinteiset langalliset kuulokkeet. Samsung ei ole kuitenkaan unohtanut langattomien kuulokkeiden ystäviä, sillä Galaxy A52 5G:ssa on tuttu Bluetooth 5.0 -yhteystuki, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana Bluetooth-yhteys tuntui toimivan vakaasti muun muassa Samsungin omien kuulokkeiden kanssa.
Samsung luottaa puhelimessa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Samsungin sormenjälkilukijat eivät ole usein vakuuttaneet keskihintaluokan puhelimissa ja nyt myöskin Galaxy A52 5G:n sormenjälkilukijan kanssa oli testijakson aikana ongelmia. Parhaimmillaan sormenjälkilukija avaa puhelimen lukituksen kohtuullisen nopeasti, mutta valitettavasti usein sormenjälkilukija ei tunnista sormea. Toisinaan sormen joutui asettamaan lukijalle useaan kertaan, jotta lukitus avautuisi.
Galaxy A52 5G tukee ainoastaan kolmen sormenjäljen aktivoimista sormenjälkilukijalle, joten kaikkia sormia ei puhelimella voi opettaa. Toki ainakin itse opetin puhelimelle vain molempien peukaloiden sormenjäljet, sillä itse avaan lukituksen usein vain peukalolla. Sormenjälkilukijan ohella Samsung on toteuttanut Galaxy A52 5G -malliin myös kasvojentunnistuksen, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset eivät ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat, mutta ainakin testijakson aikana Galaxy A52 5G:n kasvojentunnistus toimi luotettavasti.
Akunkesto ja lataus
Samsung on varustellut Galaxy A52 5G -puhelimen suurella 4500 milliampeeritunnin akulla. Samsungin mukaan akulla pitäisi päästä noin kahden päivän käyttöön, mikä todennäköisesti on mahdollista kevyellä käytöllä. Testijakson aikana puhelimen akku kesti järjestäen yhden päivän, sillä puhelinta käytettiin päivisin aktiivisesti ja monipuolisesti. Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä noin 20-30 prosenttia, joten kahden päivän akunkestoon ei ainakaan omalla käytölläni päästä. Jos puhelinta kuitenkin käyttää vain vähän päivän aikana, niin akunkesto on varmasti parempi.
Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu, eikä puhelin ollut jatkuvasti käytössä 5G-verkoissa, joten niiden vaikutusta akunkulutukseen oli vaikea todentaa. Kokonaisuudessaan akku on Galaxy A52 5G -puhelimessa riittävällä tasolla, eikä se tuottanut ongelmia kertaakaan testijakson aikana.
Galaxy A52 5G -puhelimeen on saatu mukaan myös tuki tehokkaalle 25 watin langalliselle lataukselle, jonka avulla akun kerrotaan latautuvan 50 prosentin tasoon vain 30 minuutissa. Valitettavasti Samsung toimittaa puhelimen mukana ainoastaan heikomman 15 watin laturin, joten 25 watin laturi on ostettava erikseen, jos haluaa nauttia nopeammasta latauksesta. Testijakson aikana toteutimme Galaxy A52 5G -puhelimelle tutun lataustestin hyödyntämällä Samsungin 25 watin pikalaturia ja tulokset testistä ovat nähtävillä kuvaajasta alapuolelta.
Lataustestin perusteella Galaxy A52 5G latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, joka tarkoittaa tuntia ja 15 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 52 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 55 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus lähtee hidastumaan todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 20 minuutissa.
Kokonaisuudessaan 25 watin pikalataus on puhelimessa hyvä, mutta harmillisesti Samsung toimittaa mukana selvästi heikomman laturin. Akku latautuu 15 watin laturilla todennäköisesti tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa. Galaxy A52 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen mukaan tukea langattomalle lataukselle.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Galaxy A52 5G -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A52 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 98 prosenttia. Koska Samsung hyödyntää AMOLED-näyttöä, niin myöskään sen kanssa ei luonnollisestikaan ollut mitään ongelmia. Puhelimen ollessa kylmänä myös näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta. Samsung oli estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä sekä salaman käytön kameralla kuvattaessa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A52 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 18 prosenttia, eli akunvaraus oli 82 prosenttia. Akun kuluminen oli varsin suurta, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Galaxy A52 5G:n akun kuluminen oli normaalia korkeammalla tasolla, mikä ei anna hyvää kuvaa laitteen pakkaskestävyydestä. Tämän testauskerran aikana vastaan ei tullut uusia ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.
Galaxy A52 5G ei ole parhaimmillaan pakkasessa, mikä näkyi testissä erityisesti varsin suurena akun kulumisena. Samsungin puhelimet ovat yleisesti kestäneet pakkasta varsin vaihtelevasti, mutta nyt Galaxy A52 5G -mallia ei ole suunniteltu kovinkaan hyvin käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kulumisen ohella huomionarvoisia asioita pakkastestissä olivat puhelimen akun latauksen ja salaman käytön estäminen. Akun latauksen estäminen on toteutettuna turvallisuussyistä. Lyhyesti todettuna Galaxy A52 5G ei ole paras puhelin Suomen kylmiin pakkaspäiviin.
Kamerat
Kameroiden osalta Samsung on tuonut Galaxy A52 5G -puhelimeen hintaluokassaan varsin tutun ratkaisun, mutta kamerassa on kuitenkin muutama kilpailijoista puuttuva tekniikka. Takaosassa on neljä kamerasensoria, jotka ovat 64 megapikselin pääkamera, ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyyskamera. Laitteen etuosassa on myös erittäin tarkka 32 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka on varmasti riittävä monille puhelimen käyttäjille.
64 megapikselin pääkameran kohokohta on optinen kuvanvakautus (OIS), joka nähdään vain harvoin keskihintaluokan älypuhelimissa. Pääkamerasensorin on kerrottu olevan 1/1,76 tuuman suuruinen ja siinä on 0,8 µm pikselikoko. Kamerassa on 26 mm polttoväli, f/1.8-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameraoista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä varusteltuna. Kaksi muuta kameraa ovat 5 megapikselin tasoisia ja niitä käytetään makrokuvaamiseen sekä syvyysterävyyden taltioimiseen. Makrokameralla on mahdollista kuvata kohdetta jopa 3-5 senttimetrin etäisyydeltä.
Samsung Galaxy A52 5G:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan neloiskamera:
- Pääkamera: 64 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 0,8 µm, PDAF, OIS)
- Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
- Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, 3-5 cm tarkennus)
- Syvyyskamera: 5 megapikseliä (f/2.4)
- Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/2,8”, 0,8 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Galaxy A52 5G -puhelimessa Samsung hyödyntää tarkkaa 64 megapikselin pääkameraa sekä oletusarvoisesti tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Pääkameralla kuvattaessa yhdistetään neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi, jolloin lopputuloksena pitäisi olla parempi hämäräkuvaus ja paremmat kuvien yksityiskohdat. Pääkameran kuvien tarkkuus yltää 16 megapikseliin, mutta toki myös täyden 64 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista erillisessä kuvaustilassa. Testijakson aikana Galaxy A52 5G:n kameroita käytettiin oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.
Pääkameralla taltioitujen kuvien laatu on kokonaisuudessaan todella hyvä ottanen huomioon puhelimen hintaluokan. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja myös kuvien värit ovat tuttua Samsungin tyyliä. Värit ovat hieman korostetut, mutta eivät kuitenkaan liian paljon. Kuvissa on mielestäni hyvä dynaaminen alue, vaikka aivan huippuluokan tasoisesta ei puhutakaan. Heikommassa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee hieman, mutta mistään radikaalisesta muutoksesta ei puhuta. Kuviin saadaan edelleen mukavasti yksityiskohtia sekä hyvä dynaaminen alue. Heikossa valaistuksessa kuvien rakeisuus tuntui lisääntyvän erityisesti reunoilla, eli yleisesti kuvan tummimmissa kohdissa. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on avustamassa myös Samsungin kehittynyt yökuvaustila, jonka avulla kuviin saadaan lisää valoa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A52 5G:n pääkameralla.
Samsung on varustellut Galaxy A52 5G -puhelimen myös 12 megapikselin ultralaajakulmakameralla, joka on toinen laitteen tärkeistä kameroista. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan kuvia laajalla 123 asteen kuvakentällä. Yleisesti ultralaajakulmakamerat eivät pääse pääkameroiden tasolle, ja tämä päästiin todentamaan myös Galaxy A52 5G:n kohdalla. Kuvat ovat tarkkuudeltaan hyviä, mutta dynaaminen alue on hieman heikompi. Ultralaajakulmakuvissa oli myös havaittavissa epämääristä pehmeyttä erityisesti kuvien kulmissa, mikä johtuu automaattisesta vääristyksen korjauksesta.
Monessa tilanteessa Galaxy A52 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat laadultaan juuri sellaisia, joita kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta mistään huippuluokkaisesta kamerasta ei ole kyse. Heikossa valaistuksessa kameran kuvien laatu heikkenee silminnähtävästi, mutta onneksi Galaxy A52 5G tukee myös ultralaajakulmakamerassa erillistä yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan kuviin hieman enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakuvia, jotka on otettu Galaxy A52 5G:llä.
Galaxy A52 5G -puhelimessa on monista Samsungin keskihintaisista puhelimista tutuksi tullut 5 megapikselin tasoinen makrokamera. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A52 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat. Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat kohtuullisia, mutta kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on minimissään 3 senttimetriä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu makrokameran avustuksella.
Toinen Galaxy A52 5G -puhelimen 5 megapikselin kameroista on tarkoitettu syvyysterävyyden taltioimiseen pääkameran tukena. Galaxy A52 5G -puhelimella on helppo saada hyviä bokeh-kuvia, jos valaistus on hyvä ja kuvattavia kohteita on vain yksi. Tällöin kohteen ääriviivat tunnistetaan hyvin ja taustasumennuksesta tulee tyylikäs. Jos kohteita on kuitenkin enemmän sekä valaistus on hämärä, niin hyvän syvyysterävyyden taltioiminen on selvästi haastavampaa. Alapuolella on bokeh-kuva, joka on otettu Galaxy A52 5G:n muotokuvatilassa.
Etukamera on Galaxy A52 5G -puhelimessa tarkkuudeltaan mukavat 32 megapikseliä ja sen avulla saadaan taltioitua varsin mukavia selfiekuvia. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa erinomaisia ja tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa rakeisuutta. Samsung hyödyntää etukamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka ansiosta etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Etukamera riittää varmasti monille puhelimen ostajille, ja ainakin itselle satunnaiseen kuvaamiseen se oli enemmän kuin tarpeeksi hyvä ottaen huomioon puhelimen hintaluokan.
Videokuvaus onnistuu Galaxy A52 5G -puhelimen pääkameralla parhaimmillaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta videokuvaus on mahdollista myös HD- ja Full HD -tasoisena. Testien perusteella Galaxy A52 5G onnistuu taltioimaan 4K-videota varsin hyvin ja pääkamerassa oleva optinen kuvanvakain tekee videoista mukavan tasaisia. Ultralaajakulmakameralla videokuvaus rajoittuu Full HD 30 fps -tarkkuuteen, joten 4K-kuvaus ei sillä ole mahdollista. Pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä on mahdollista vaihdella myös kesken videokuvauksen. Mielestäni Galaxy A52 5G:n videokuvaus ja videokuvausominaisuudet ovat hyvällä tasolla noin 400 euron puhelimeksi.
Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy A52 5G -puhelimen kohdalla tuttua Samsungia. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.
Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A52 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x). Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.
Samsung on varustellut Galaxy A52 5G -puhelimen monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.
Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Kamera on käyttäjäystävällinen sekä pääasiassa hyvin selkeäkäyttöinen. Kamerasovellus toimi Galaxy A52 5G -puhelimessa nopeasti, eikä mitään suurempia bugeja tai hidasteluja ollut havaittavissa esimerkiksi kuvaustilojen välillä vaihtaessa tai edes kameraa käynnistäessä. Kamerasovellus on ominaisuuksiltaan erittäin kattava, joten se riittänee varmasti monille käyttäjille.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä Galaxy A52 5G -puhelimessa toimii luonnollisesti Googlen tuorein Android 11, jonka päällä hyrrää Samsungin tuttu One UI 3.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle asennettiin muutama päivitys ja tuoreimman mukana toimitettiin Googlen 1. helmikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Galaxy A52 5G -puhelimen ohjelmisto on siis tällä hetkellä vielä pitkälti ajan tasalla ja myös tulevaisuudessakin päivitystahdin pitäisi olla erinomainen.
Päivityksien osalta Samsung on viime aikoina ollut erittäin vahvoilla ja tämä näkyy myös Galaxy A52 5G -puhelimessa. Samsung on luvannut puhelimelle kolme suurempaa Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Teoreettisesti puhelimen pitäisi saada Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Samsung on viime aikoina kunnostautunut puhelimiensa päivityksien suhteen, mutta todennäköisesti vasta kolmen vuoden päästä nähdään kuinka hyvin päivityslupaus on pitänyt.
Samsung hyödyntää puhelimessa One UI 3.1 -käyttöliittymää, joka on minimaalisesti muokattu versio aikaisemmasta One UI 3.0 -versiosta. Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. Käyttöliittymä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttöä. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.
Android 11:n ansiosta mukana on myös Googlen tuoreimpia innovaatioita, mutta myös joitakin puhtaan Androidin ominaisuuksia on karsittu pois. Android 11 -version tärkeimmät uudistukset näkyvät Samsungin käyttöliittymässä erityisesti taustajärjestelminä, kuten yksityisyyden ja tietojen hallinnan parannuksina. Android 11 -käyttöjärjestelmässä voidaan esimerkiksi antaa yksittäisiä lupia sovelluksille käyttää mikrofonia, kameraa tai sijaintia. One UI 3.1 ei ole saanut Android 11:n tuttuja tyylejä tai laitteiden ja pankkikorttien pikanäkymää.
Galaxy A52 5G -puhelimen kohdalla Android 11 ja One UI 3.1 vakuuttivat yleistoiminnallaan ja kattavilla ominaisuuksillaan. One UI 3.1 on miellyttävä käyttää, sillä Samsung on onnistunut tekemään siitä loogisen sekä mukana on paljon asetuksia, joiden avulla käyttäjä voi tehdä puhelimestaan persoonallisemman. Testijakson aikana havaittavissa oli toisinaan kuitenkin pientä tahmaisuutta ja hidastelua, mutta mistään kovin merkittävästä ongelma ei ollut kyse.
Yhteenveto
Samsung on pystynyt toteuttamaan Galaxy A52 5G -puhelimesta mielenkiintoisen, ja se tarjoaa hintaluokassaan hyviä toteutuksia. Puhelinta on helppo suositella ostettavaksi erityisesti, jos hakusessa on kauttaaltaan tasavahva 5G-puhelin keskihintaluokassa. Galaxy A52 5G tarjoaa Samsungin tutut vahvuudet, mutta mistään aivan täydellisestä puhelimesta ei tälläkään kertaa ole kysymys. 429 eurolla puhelimessa on kuitenkin myös ominaisuuksia, joita kilpailijat eivät pääse tarjoamaan.
Suurin yksittäinen valttikortti on vedenkestävyys IP67-luokituksen mukaisesti, mitä ei kovinkaan moni keskihintainen älypuhelin tarjoa. Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimessa myös laadukkaaseen 120 hertsin virkistystaajuudella varusteltuun Super AMOLED-näyttöpaneeliin sekä siihen, että Samsung hyödyntää Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriä omien Exynos-viritelmiensä sijasta. Galaxy A52 5G tarjoaa mielestäni myös hyvän akunkeston, hintaluokassaan hyvät pää- ja ultralaajakulmakamerat sekä kattavan neljän vuoden mittaisen päivitystuen. Puhelimessa on myös paljon muuta hyvää, kuten kuulokeliitin, muistikorttipaikka sekä stereokaiuttimet.
Vaikka kyseessä on hyvä puhelin monella osa-alueella, niin jossain jouduttu myös säästään. Esimerkiksi kokonaan muovinen rakenne ei anna parasta mahdollista laatuvaikutelmaa. Lisäksi Galaxy A52 5G -puhelimessa todettiin testijakson aikana olevan keskivertoa huonompi pakkaskestävyys ja varsin tökkivä näytönalainen sormenjälkilukija. Toisinaan puhelimessa oli myös havaittavissa käyttöliittymän hidasteluja, mutta ne eivät olleet kovin kriittisiä. Samsung on varustellut Galaxy A52 5G:n myös pitkälti täysin turhilla makro- ja syvyyskameroilla, joille ei ole suuremmin käyttöä.
Samsung on tuonut Galaxy A52 5G -puhelimesta Suomessa myyntiin yhden muistivariantin, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 429 euroa ja se on jo nyt saatavilla lukuisien jälleenmyyjien kautta. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat violetti Awesome Violet, valkoinen Awesome White, sininen Awesome Blue sekä musta Awesome Black.
Samsung Galaxy A52 5G
SuomiMobiilin testissä Samsung Galaxy A52 5G vakuutti vedenkestävällä rakenteella sekä kattavilla ominaisuuksilla.
Hyvää
- Jämäkkä rakenne ja ”awesomet” väriversiot
- IP67-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
- Erinomainen 120 hertsin Super AMOLED -näyttö
- Snapdragon 750G ja 5G-yhteydet
- Kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja Dual-SIM
- Hyvä akunkesto (+ tuki 25W pikalataukselle)
- Hyvät pää- ja ultralaajakulmakamerat
- Stereokaiuttimet
- Android 11 ja One UI 3.1
- Samsungin kattava neljän vuoden päivityslupaus
Huonoa
- Kokonaan muovinen rakenne ei paras mahdollinen
- Keskivertoa heikompi pakkaskestävyys
- Makrokamera ja syvyyskamera turhia
- Usein tökkivä näytönalainen sormenjälkilukija
- Ei langatonta latausta
- Käyttöliittymän satunnaiset hidastelut
Tämän hintaluokan puhelin on vielä tavoitettavissa.
Makrokamera voi olla hyvinkin hyödyllinen etenkin näkövammaisille, koska se todennäkösesti mahdollistaa paremman OCR-tekstintunnistuksen ja lisäksi mahdollisesti puhelimen käyttämisen suurennoslaitteena, jolla tekstin saa näkymään ruudulla realiaikaisesti eri apuvälineohjelmistojen avulla. tuota arvostelun kirjoittaja ei ilmeisesti tullut ottaneeksi huomioon.