ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A55 5G – Harkinnan arvoinen

Samsung Galaxy A55 5G

Samsungin uudet Galaxy A -sarjan puhelimet ovat tulleet myyntiin alkuvuoden aikana, ja tuoreimmat näistä ovat Galaxy A35 5G sekä Galaxy A55 5G. Molemmat uutuuspuhelimista ovat olleet SuomiMobiilin testissä viime viikkoina, ja tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Galaxy A55 5G -malliin. Galaxy A35 5G -puhelimeen voi tutustua erillisestä testiartikkelistamme tämän linkin takaa.

Galaxy A55 5G:n suurimmat uudistukset nähdään rakenteessa, sillä Samsung on ottanut käyttöön alumiinikehyksen muovin sijasta. Myös pinnat ovat kokonaan lasia. Näyttö on kasvanut 6,6 tuuman kokoiseksi, mutta siinä on edelleen Full HD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista vastaa uuden sukupolven Exynos 1480 -järjestelmäpiiri, akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia ja takaosassa on 50 megapikselin kolmoiskamera. Päivityslupauksen osalta laite on myös vahvoilla, sillä Samsung takaa 4 + 5 vuotta päivityksiä.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin maaliskuussa 2024 kahdessa muistiversiossa. Galaxy A55 5G:n 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa sekä 8 + 256 gigatavun versio maksaa 549 euroa. Puhelin on saatavilla neljässä väriversiossa, jotka ovat sininen, keltainen, violetti sekä tummansininen.

Arvostelussa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A55 5G (SM-A556B/DS)
Mitat: 161.1 x 77.4 x 8.2 mm
Paino: 213 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus+ -lasipinnat
Näyttö: 6.6 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 1650 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 1480 (4x 2.75 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Xclipse 530
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] + muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/3.06" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.74" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Vaaleansininen / Violetti / Tummansininen / Keltainen
Hinta: 499 euroa (8 + 128 Gt) ja 549 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A55 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, ettei mukana ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy A55 5G -puhelin paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella ei ole mitään, mutta pakkauksen kansiosasta löytyy vielä erillinen pahvitasku. Se pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja, metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Galaxy A55 5G:n ostajien kannattaa siis huomioida, ettei mukana ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung on lähtenyt viemään Galaxy A -mallistoa selvästi laadukkaampaan suuntaan, kun tarkastellaan Galaxy A55 5G -mallin rakennetta. Puhelimessa on pitkästä aikaa alumiinikehys sekä lasipinnat, joten muovia ei enää juurikaan käytetä. Tarjolla on Galaxy A -malliston tutut pirteät värit, jotka ovat sininen, tummansininen, violetti sekä testiinkin saatu keltainen.

Vaikka materiaalit ovat uudistuneet, niin muotoilu on pysynyt ennallaan verrattuna muihin malliston laitteisiin. Tarjolla on hieman uudistunut näkökulma oikean reunaan. Kyseessä on niin sanottu Key Island, jonka avulla painikkeet ovat helpommin löydettävissä pienen kohouman ansiosta. Muilta osin muotoilu on ennallaan, josta ainakin itse tykkään.

Galaxy A55 5G -mallissa oleva alumiinikehys on viimeistelty ”hiomalla”, eli se ei ole täysin mattapintainen, mutta ei myöskään kiillotettu. Puhelin tuo esille siis hyvin metallin, eikä sitä ole pyritty piilottamaan. Lasisen takapinnan Samsung on viimeistellyt kiiltäväksi, joka on ymmärrettävää. Verrattuna muoviin, lasi ei kerää yhtä herkästi naarmuja. Itse kuitenkin olisin halunnut nähdä mattapintaisen lasin, sillä se ei keräisi samalla tavalla sormenjälkiä kuin kiiltävä pinta. Takaosan lasiin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, vaan puhelin pysyi hyvänä käytössä.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, joka perustuu laadukkaaseen Gorilla Glass Victus+ -versioon. Yleensä tämän hintapisteen puhelimissa on karsittu uusimmista laseista, mutta Victus on tietysti kiva nähdä myös nyt edullisemmissa laitteissa. Testijakson aikana näyttöön ei saatu naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pois. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Metallin ja lasin yhdistelmä tuovat mukanaan Galaxy A55 5G -puhelimeen premium-tuntumaa, jota on Galaxy A -mallistoon vähän kaivattukin. Muovin tuntuma on saatu melko hyvin peitettyä. Rakenteen ongelmana on edelleen tuttu kulmikkuus, joten puhelimen pitäminen kädessä ei ole kaikista miellyttävintä terävien kulmien takia. Samsung olisi pystynyt parempaankin, mutta tietysti yhtiö on uskollinen nykyiselle muotokielelleen, joka on lähes kaikissa puhelimissa samanlainen.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,1 x 77,4 x 8,2 millimetriä, joten kyse on edelleen kookkaasta puhelimesta. Painoksi on ilmoitettu jopa 213 grammaa, joka on todennäköisesti laadukkaampien materiaalien takia kasvanut verrattuna edeltäjään. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A55 5G ei anna periksi tai päästä ylimääräistä natinaa käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Vedenkestävyydestä ei ole karsittu, vaan Galaxy A55 5G jatkaa samaa tuttua strategiaa kuin edeltäjänsäkin. Puhelin on IP67-sertifioitu, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Galaxy A55 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Galaxy A55 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä. On kuitenkin hyvä huomata, että Samsung ei anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Etuosaltaan Galaxy A55 5G on perinteikäs keskihintaluokan laite, eikä suurta muutosta ole saatu verrattuna edeltäjään. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 86 prosenttia, joten näytön kehyksiä on saatu pienennettyä selvästi. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa. Galaxy A55 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan.

Galaxy A55 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä muusta rungosta ulkonevaa kameraa. Kameroiden kehykset ovat metallia ja niitä suojaa lasi. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käyttäessä. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti alumiinista. Painikkeiden tuntuma on aikaisempaa parempi, mutta itse toivoisin Samsungin tekevän painikkeista hieman leveämmät. Galaxy A55 5G:n vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on laittanut alareunaan kaiuttimen, USB-C-liittimen sekä mikrofonin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Samsung on uudistanut tällä kertaa näyttöä hieman, mutta mitään merkittävää ei ole tarjolla. Näyttö on kooltaan 6,6 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä takaa 390 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on tuttu 19.5:9-kuvasuhde sekä aikaisempaa korkeampi 1650 nitin maksimikirkkaus. Tarjolla on myös korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus.

Näyttö on siis isompi ja kirkkaampi, mutta oikeastaan muita eroja ei ole verrattuna edeltäjään. Samsung luottaa siis hyvin perinteikkääseen paneeliin keskihintaluokassa, joka ei ole mielestäni yhtään huono asia. Kyseessä on kokonaisuutena erinomainen näyttö. Super AMOLED -tekniikan ansiosta se toistaa värit erinomaisesti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää.

Toinen vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö tukee mukautuvaa virkistystaajuutta, eli se vaihtelee 60 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön mukaan. Samsung ei tietystikään ole saanut mukaan LTPO-tekniikkaa, joka on löytynyt monista huippupuhelimista.

Näytön tarkkuus on hyvällä tasolla, sillä Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin itselleni. Galaxy A55 5G:n näytöllä kaikki näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. Samsung on parantanut tällä kertaa myös näytön kirkkautta, sillä parhaimmillaan voidaan päästä jopa 1650 nitiin. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on parantunut, josta itse tykkään todella paljon.

Samsung Galaxy A55 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HD-toistoa suoratoistopalveluissa. Tällä kertaa Samsung on saanut mukaan myös tuen HDR10- ja HDR10+ -tekniikoille, joka alkaa olemaan jo perusominaisuus keskihintaluokassa. Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella, ja myös HDR10-toisto on tuettuna heti alkuun.

Samsung antaa Galaxy A55 5G:n näytön kohdalla monenlaisia edeltäjistäkin tuttuja asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A55 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä.

Kokonaisuutena Galaxy A55 5G:n tarjoama näyttöpaneeli on hyvä. Erityisesti, jos arvostaa tasaista näyttöä, niin silloin kyseessä on mukavaa vaihtelua kilpailijoiden kaartuville näyttöpaneeleille. Lisäksi itse tykkään näytön lähes symmetrisistä kehyksistä.

Samsung on päivittänyt puhelimen suorituskykyä ottamalla käyttöön uusimman Exynos-piirinsä, joka on suunnattu keskihintaluokkaan. Käytössä on Exynos 1480, joka tuo parannusta suorituskykyyn muun maussa päivitetyn valmistusprosessin avustuksella.

Exynos 1480 -järjestelmäpiiri on valmistettu 4 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta virtapihimmästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuoritin on vaihtunut Xclipse 530 -versioon, jonka Samsung on kehittänyt yhteistyössä Amd:n kanssa perustuen RDNA 2 -arkkitehtuuriin.

Suomessa Galaxy A55 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista testiin saatu tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Halukkaat voivat ostaa myös hieman kalliimman 8 + 256 gigatavun muistiversion. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.

Suorituskyvyn osalta Exynos 1480 on mielenkiintoinen, sillä Galaxy A55 5G on ensimmäinen laite, jossa piiri on käytössä. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttu suorituskykytestit, joiden perusteella Samsung on saanut yleistä suorituskykyä viilattua selvästi parempaan suuntaan. Alapuolella olevasta taulukosta puhelimen saamia tuloksia voi verrata edullisempaan Galaxy A35 5G -puhelimeen sekä viime vuoden Galaxy A54 5G -puhelimeen.

Testitulokset
Samsung Galaxy A55 5G (E1480) Samsung Galaxy A35 5G (E1380)   Samsung Galaxy A54 5G (E1380)
AnTuTu: 735 464 pistettä 591 834 pistettä 513 610 pistettä
Geekbench 6 (single): 1138 pistettä 1010 pistettä 910 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3444 pistettä 2911 pistettä 2712 pistettä
PCMark: 12 746 pistettä 12 727 pistettä 12 524 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 991 pistettä 808 pistettä 812 pistettä

Testien perusteella Galaxy A55 5G ei kalpene suorituskyvyltään pahimmille kilpailijoilleen, joihin voidaan luetella esimerkiksi MediaTekin piiriin perustuva Nothing Phone (2a). Omassa hintaluokassaan Samsung siis pärjää, vaikkakaan ei vastata puhelimille, joissa on panostettu erityisesti suorituskykyyn jättämällä tietyt muut osa-alueet pienemmälle huomiolle.

Testijakson aikana havaitsin Galaxy A55 5G:n suorituskyvyn riittävän päivittäisiin käyttötilanteisiin hyvin, eikä merkittäviä suorituskyvystä johtuvia ongelmia tullut vastaan. Myös monet mobiilipelit toimivat puhelimessa hyvin ja raskaatkin sovellukset tuntuivat olevan sujuvia. Tietysti tässä hintapisteessä voikin odottaa pientä takkuilua siellä ja täällä, mutta mielestäni Samsung oli onnistunut niitä hyvin vähentämään verrattuna edeltäjäversioon.

Galaxy A55 5G on myös hyvällä tasolla lämmönhallinnan kanssa. Exynos 1480 -piirin ansiosta puhelin ei päässyt lämpenemään peruskäytössä, eikä myöskään raskaampien sovelluksien kanssa havaittu ongelmia.

Exynos 1480 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Samsungin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 5,1 Gbps latausnopeuksiin ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Yleisesti kaupunkiolosuhteissa Galaxy A55 5G:n kohdalla ei havaittu 5G-yhteyksissä ongelmia, vaan ne toimivat yllättävänkin vakaasti. Puhelimeen on tuotu mukaan tuki Wi-Fi 6E -yhteydelle, joka osaltaan mahdollistaa paremman toimivuuden langattomissa verkoissa.

Galaxy A55 5G -puhelimessa on myös luonnollisesti Suomen markkinoilla NFC-tuki, jonka ansiosta laitetta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen. Samsung on varustellut uutuuspuhelimen melko perinteisellä värinäpalautteella, joka ei ole yllättävä, eikä siihen ole saatu parannusta verrattuna edeltäjään.

Muuta tekniikasta

Samsung luottaa puhelimessa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Vastaava näytönalainen sormenjälkilukija on ollut jo useissa Samsungin Galaxy A -sarjan puhelimissa. Näytön alareunassa sormenjälkilukija on omaan makuuni kuitenkin hieman alhaalla, mutta jos se olisi pari senttimetriä korkeammalla, niin siihen olisi vaivattomampaa yltää.

Galaxy A55 5G on pitkästä aikaa sellainen Samsungin laite, jossa sormenjälkilukijan kanssa havaittiin hieman enemmän ongelmia. Yleisesti Galaxy A -sarjassa sormenjälkilukijat eivät ole olleet nopeimpia, mutta ne ovat kuitenkin toimineet. Galaxy A55 5G:n kanssa sormenjälkilukijalla tuntui olevan enemmän ongelmia havaita sormea, sillä keskimäärin joka viides kerta oli virheluku.

Sormenjälkilukijan ohella Samsung on toteuttanut Galaxy A55 5G -puhelimeen myös kasvojentunnistuksen, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset eivät ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat, mutta ainakin testijakson aikana kasvojentunnistus toimi luotettavasti. Sitä ei saatu ohitettua kuvalla ja kasvojentunnistus oli myös mukavan nopea.

Äänen osalta Samsung ei ole saanut mitään mullistavia uudistuksia aikaiseksi, vaan toteutus on juuri sitä, mitä keskihintaiselta puhelimelta voikin odottaa. Käytössä on siis stereototeutus, jossa hyödynnetään alaosan kaiutinta sekä yläosan puheluihin suunnattua kuuloketta.

Äänenlaatu on hyvä omassa kategoriassaan, mutta ei kuitenkaan mikään maata mullistava. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhepainotteista ääntä, mutta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja. Kaiuttimien välillä ei ollut tällä kertaa merkittävää eroa, vaan Samsung on saanut stereokokemuksen tasapainoisemmaksi.

Galaxy A55 5G -puhelimessa ei ole kuulokeliitintä, josta Samsung on luopunut jo muutama vuosi sitten. Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä kuulokeliittimen vielä keskihintaluokassa, mutta myös langattomat vaihtoehdot ovat parantuneet. Galaxy A55 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Itse en huomannut yhteyden vakaudessa suurempia ongelmia. Samsung on saanut mukaan tuen Dolby Atmos -tekniikalle.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung ei ole tehnyt muutoksia akkuun, vaan Galaxy A55 5G tuo mukaan edeltäjästä tutun 5000 milliampeeritunnin akun. Tietysti parannusta akunkestoon voidaan odottaa uuden järjestelmäpiirin hyödyntämisen myötä. Testijakson aikana akun todettiinkin olevan yksi puhelimen valttikortteja.

Galaxy A55 5G:n havaittiin testijakson aikana toimivan helposti yhden päivän ajan yhdellä täydellä latauksella. Usein iltaisin akkua oli jopa 40 prosentin verran vielä jäljellä, ja alle 20 prosentin varaus saavutettiin ainoastaan yhtenä hyvin aktiivisena päivänä. Jos käyttö on hyvin vähäistä, niin uskoisin myös kahden päivän akunkeston olevan mahdollinen.

Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan Galaxy A55 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta. Kovinkaan tehokkaasta pikalatauksesta ei ole kyse, kun verrataan monien kilpailijoiden jopa 60 tai 120 watin latauksiin samassa hintaluokassa. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.

Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A55 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Samsung Galaxy A55 5G:n latausnopeus 25 watin tehoisella laturilla.

Lataustestin perusteella Galaxy A55 5G latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joten Samsung ei pääse lähellekään alle tunnin latausaikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 53 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 58 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 27 minuutissa.

Edeltäjään verrattuna akun latausaika on lähes samalla tasolla, vaikka kokonaisaika onkin 5 minuuttia pidempi. Samsung jää kilpailijoiden jälkeen, ja mielestäni 500 euron puhelimessa voi odottaa olevan jopa nopeampikin pikalataus. Tätä on turha odottaa Samsungilta, sillä yhtiön monet huippupuhelimetkin ovat jämähtäneet latausaikojensa kanssa samalle tasolle.

Galaxy A55 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Koska kyseessä on 500 euron puhelin, niin langatonta latausta voisi jo odottaa. Osa saman kategorian kilpailijoista tarjoaa langattoman latauksen.

Testijakson aikana Galaxy A55 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A55 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A55 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli melko vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Samsung on siis onnistunut tekemään puhelimesta hyvin pakkasta kestävän, ja akun kulumisessakin nähtiin selvää parannusta verrattuna edeltäjään. Akkua ei kulunut kummankaan testin aikana huolestuttavalla tavalla. Pakkanen kuitenkin rajoitti puhelimen käyttöä hieman, sillä salamaa ei voitu käyttää kuvattaessa ja myös latausta oli rajoitettu. Galaxy A55 5G palautui kuitenkin toimimaan normaalilla tavalla muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Galaxy A55 5G on pitkälti täysin identtinen kuin Galaxy A54 5G, eli ei kannata odottaa mullistavia parannuksia. Takaosassa on siis kolme kameraa, jotka ovat pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.

Pääkamera perustuu Sonyn kehittämää IMX906-sensoriin, joka on lähes samanlainen kuin edeltäjässä. Sensori on kooltaan 1/1.56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 23 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä Samsung on vakauttanut sen optisesti.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu mitä luultavammin Sony IMX258 -sensoriin. Kyseessä on 1/3,06 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla kyetään peräti 123 asteen kuvakenttään.

Samsung on laittanut mukaan myös 5 megapikselin tasoisen makrokameran, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi sekä kiinteä tarkennus. Galaxy A55 5G -puhelimen etuosassa on 32 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka nähtiin myös edeltäjässä. Sensori on kooltaan 1/2.74 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.2-aukko sekä 26 mm polttoväli.

Samsung Galaxy A55 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX906, f/1.8, 23 mm, 1/1.56”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX258, f/2.2, 13 mm, 1/3.06”, 1.12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, FF, 3-5 cm tarkennus)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX616, f/2.2, 26 mm, 1/2.74”, 0.8 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa pääkameran kanssa, joten lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin kuvia. 50 megapikselin kuvien taltioiminenkin on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Galaxy A55 5G:n kohdalla ei voida puhua mistään suuresta päivityksestä kuvanlaatuun, vaan kokemus on hyvällä perustasolla. Erityisesti hyvässä valaistuksessa pääkamera tuntui tuottavan parastaan, eli kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia ja tarkkuus on miellyttävä. Kuvien dynaaminen alue on myös laaja, mutta värit taltioidaan tutulla Samsungin tavalla korostaen hieman liiaksi tiettyjä värejä, kuten vihreää ja sinistä.

Heikommassa valaistuksessa kamera on myös riittävä moneen tilanteeseen. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka parantaa lopputulosta tuomalla enemmän valoa ja terävyyttä. Yleisesti heikossa valaistuksessa kuvien värit taltioituivat selvästi luonnollisemmin, sillä värejä ei korostettu turhaan. Kuvissa lisääntyy kuitenkin pehmeys hieman.

Pääkameran laatu on hyvä keskihintaluokan puhelimeksi, eikä se varmasti petä kohderyhmäänsä. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A55 5G -puhelimen pääkameralla.

Samsung ei ole tehnyt merkittävää uudistusta ultralaajakulmakameraan ja hyvä myös niin. Yleisesti jo viime vuonna kamera tuotti riittävää jälkeä. Sen vahvuudet tulevat esille erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia, eikä pehmeys ole liian vahvasti läsnä. Kuvien värimaailma vastaa pääkameran kuvia, joten niitä hieman korostetaan. Dynaaminen alue on myös kiitettävä.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole niinkään hyvä, vaikka sekin tukee yökuvaustilaa. Pääkamerasta poiketen ei kuitenkaan tueta automaattista yökuvaustilaa. Huomattavin ero nähdään kuvien tummuudessa sekä värien haalistumisessa. Myös pehmeys lisääntyy selvästi erityisesti kuvien reunoilla.

Ultralaajakulmakamera on hyvällä tasolla, vaikka ei kategoriansa parhaasta olekaan kyse. Kuvista saadaan tarpeeksi hyviä, jotta niitä kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Alapuolella on muutamia Galaxy A54 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Samsung on säästänyt puhelimessa edelleen 5 megapikselin makrokameran. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A55 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat.

Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Jos ultralaajakulmakamerassa olisi automaattitarkennus, niin sillä usein saisi parempia makrokuvia kuin erillisellä heikkolaatuisella kameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.

Samsung on jättänyt videokuvausominaisuudet ennalleen verrattuna edeltäjään. Videokuvaus onnistuu Galaxy A55 5G -puhelimen pääkameralla parhaimmillaan 4K 30 fps -tasoisena. Videoiden laatu on perustasolla omassa kategoriassaan, ja ainakin se riittää itselleni hyvin satunnaista kuvaamista varten. Myös pääkameran optinen kuvanvakautus pitää videot vakaana yhdessä elektronisen vakautuksen kanssa (vain 1080p-kuvauksessa).

Samsungin toteutuksessa selvä vahvuus on 4K 30 fps -kuvaus myös ultralaajakulmakameralla. Pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä on mahdollista vaihdella myös kesken videokuvauksen.

Galaxy A55 5G:n etuosassa on 32 megapikselin selfiekamera, jonka todettiin tuottavan miellyttävän hyvää jälkeä.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa rakeisuutta. Samsung hyödyntää etukamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka ansiosta etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Etukamerassa on myös niin sanottu laajempi kuvauskenttä, jolloin kuvat taltioituvat 12 megapikselin tarkkuudella. Galaxy A55 5G tukee etukameran avulla videokuvausta 4K 30 fps -tarkkuudella.

Galaxy A55 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A55 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).

Samsung on varustellut Galaxy A55 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Kamerasovellus todettiin testijakson aikana tutun monipuoliseksi ja käyttökokemukseltaan hyväksi. Tuttuun keskihintaluokan tyyliin kuvaustilojen tai kameroiden välillä vaihtaminen ei ollut mitenkään nopeaa, vaan perustasoa. Samsung tuntui olleen parantaneen erityisesti kameran kuvausnopeutta, sillä nyt kuvia pystyi ottamaan heti seuraavan perään, eli mitään suurta viivettä ei enää ollut.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Samsung on tuonut Galaxy A55 5G -puhelimeen tutut uudistukset. Käytössä on Googlen tuorein Android 14 -versio, jonka päällä hyrrää One UI 6.1 -käyttöliittymä. Valitettavasti Samsung ei ole tuonut Galaxy AI -tekoälyominaisuuksia puhelimelle. Testijakson aikana puhelimelle saatiin tasan yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. huhtikuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Samsung loistaa edelleen keskihintaluokassa pitkällä päivitystuella. Galaxy A55 5G tulee saamaan edeltäjänsä tavoin 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 15-, 16-, 17- ja 18 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2029. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle varsinkaan tässä hintapisteessä. Yleisesti keskihintaluokassa nähdään 3 vuoden ajan Android-päivityksiä, joten Samsungin neljän vuoden päivitystuki on selvästi parempi. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

Puhelimessa oleva One UI 6.1 -käyttöliittymä on vain pieni päivitys verrattuna One UI 6 -versioon. Samainen ohjelmistokokemus on saatu Android 14:n myötä myös lukuisiin vanhempiin Samsungin puhelimiin. One UI 6 on suunniteltu tarjoamaan käyttäjäystävällisempi kokemus ja mukana on muutamia selkeitä parannuksia.

Yksi suurimmista uudistuksista on uusittu ilmoitus- ja pika-asetuspaneeli. Uusi pikapaneeli on jaettu osiin, jossa on suuret Wi-Fi- ja Bluetooth-painikkeet, muokattava pika-asetusruudukko ja näiden alapuolella on näytön kirkkauden säätö. Mukana on myös painikkeita laitteiden ohjausta varten.

Uusi One UI 6 tuo mukanaan myös uuden oletusfontin sekä uusia hymiöitä Samsung-näppäimistöön. Lisäksi erilaisia lukitusnäyttöjä voidaan asettaa tilojen sekä rutiinien perusteella. Mukana on myös kamera-widget.

One UI 6.1:n mukana on muutamia pieniä parannuksia. Samsung on tuonut mukaan asetuksia akun suojaamiseksi, jotka puuttuivat One UI 6.0 -versiosta. One UI 6.1 tuo mukanaan myös widgetit lukitusnäytölle sekä samalla on päätetty yhdistää Samsungin Quick Share sekä Googlen Nearby Share -toiminnot. Eli Quick Sharen avulla voi nyt jakaa tiedostoja myös muille Android-puhelimille.

Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Samsung ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.

Testijakson aikana Galaxy A55 5G:n ohjelmisto tuntui toimivan hyvin. Mitään lippulaivatason kokemusta ei ole tarjolla, sillä tuttuun keskihintaluokan tyyliin pientä hidastelua oli tietyissä kohdissa havaittavissa. Kokonaisuus on kuitenkin kunnossa, eikä pienet hidastelut olleet liian vahvasti läsnä, että se olisi häirinnyt päivittäistä käyttöä.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A55 5G on jälleen kerran todella hyvä laite Samsungilta. Se ei ole mitenkään täydellinen ottaen huomioon suositushinnan, mutta alennuksista esimerkiksi alle 400 euron hinnalla kyseessä on loistava vaihtoehto.

Galaxy A55 5G vakuuttaa tällä kertaa erityisesti ulkoisella laadullaan, sillä nyt uudistettu metallinen kehys yhdistettynä lasipintoihin tuo mukanaan premium-tuntumaa. Lisäksi Samsungin vahvuus on myös IP67-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Itse tykkäsin puhelimen tarjoamasta AMOLED-näyttöpaneelista, joka ajaa asiansa hyvin tekniikoiden myötä ja samalla Exynos 1480 -järjestelmäpiirin totesin riittävän hyväksi. Puhelimessa on myös hyvä akunkesto, moneen tilanteeseen riittävät kamerat sekä erityisvahvuus on pitkä päivityslupaus.

Omassa hintaluokassaan puhelimessa on myös puutteita. Itse jäin kaipaamaan tukea langattomalle lataukselle, joka olisi voinut kruunata kokonaisuuden. Lisäksi puhelimen langallinen lataus on jäänyt selvästi kilpailijoiden jälkeen. Samsung ei myöskään toimita laturia mukana. Testijakson aikana havaitsin suurimmat ongelmat sormenjälkilukijan toimivuuden kanssa, jossa oli selvää takkuilua. Galaxy A55 5G tuo mukanaan myös turhan makrokameran, jonka lisäksi kannattaa huomioida kuulokeliittimen puute.

Galaxy A55 5G:n suurimpia haastajia tällä hetkellä ovat muun muassa Nothing Phone (2a) sekä tietyt Motorolan ja Honorin puhelimet samassa hintapisteessä.

Samsung on tuonut Galaxy A55 5G -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 499 euroa ja kalliimpi versio maksaa 549 euroa. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat keltainen, musta, violetti ja vaaleansininen.

Samsung Galaxy A55 5G

8

Samsung Galaxy A55 5G on hieman edeltäjäänsä parempi, sillä tarjolla on premium-tasoisempi rakenne sekä parempi suorituskyky.

Hyvää
  • Premium-materiaalit tuovat laatua
  • IP67-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Erinomainen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Exynos 1480 tuo mukanaan riittävän suorituskykyn
  • Hyvä akunkesto
  • Sormenjälkilukija, stereokaiuttimet, muistikorttipaikka
  • Miellyttävän hyvät kamerat
  • Pitkä päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Kuulokeliitin puuttuu (varauksin)
  • Sormenjälkilukija tuntui takkuilevan
  • Turha makrokamera
  • Hidas lataus vrt. kilpailijoihin
  • Ei langatonta latausta
  • Ei laturia mukana
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Meille ei tule enään yhtään Samsungia. Osti Galaxy Bookin 4G ja nyt sitä on korjattu takuuna jo kolme kertaa samoista vioista. Nyt on ollut jo kohta kuukauden viimeisellä korjaus/vaihto matkalla, ei kukaan tunnu tietävän missä nyt seikkailee.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut