ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A7 (2018) – Kolmoiskamera keskihintaluokkaan

Samsung Galaxy A7 (2018)

Samsung on päivittänyt ahkerasti keskihintaluokan älypuhelimiaan viimeisen vuoden aikana ja nyt myös SuomiMobiilissa päästiin testaamaan uutta Galaxy A7 (2018) -puhelinta. Uutuuspuhelin on varsin mielenkiintoinen, sillä siinä on monia mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten kolmoiskamera.

Suomessa puhelin rantautui myyntiin lokakuussa 349 euron hintaan, mutta sittemmin hinta on tippunut 299 euroon monien jälleenmyyjien valikoimassa. Tarjolle Galaxy A7 (2018) tuotiin Suomessa kolmessa värissä, jotka ovat musta, sininen ja kultainen. Rakenteessa Samsung luottaa muovin ja lasin yhdistelmään sekä tekniikassa luotetaan varsin vahvasti Samsungin omaan osaamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Samsungin tuoreimpaan keskihintaiseen Galaxy A7 (2018) -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A7 (2018) (SM-A750FN/DS)
Mitat: 159.8 x 76.8 x 7.5 mm
Paino: 168 g
Rakenne: Muovikehys ja lasiset pinnat
Näyttö: 6.0 tuumaa Full HD+ (1080 x 2220) / 18.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 7885 (Mali-G71)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Pääkamera: 24 MP pääkamera (f/1.7 / 27mm / PDAF) + 8 MP laajakulmakamera (f/2.4 / 18mm) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2)
Etukamera: 24 MP (f/2.0 / 26mm) / selfie-salama
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (1. marraskuuta 2018 tietoturva / Samsung Experience 9.0)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: micro-USB / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / kulta / sininen
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Galaxy (2018) -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A7 (2018) -puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolelta käy ilmi mistä puhelimesta on kyse. Pakkauksen takaosassa on listattuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja. Ulkoisesti myyntipakkaus on hieman tylsä, eikä anna kovin erikoista kokonaiskuvaa puhelimesta.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty puhelin. Tämän alapuolelta löytyy käyttöohjeet sekä takuukortti. Myyntipakkauksen pohjalla on lisäksi SIM-korttiluukun avaustyökalu, valkoinen laturi sekä valkoinen micro-USB-liittimellä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Pakkaukseen kuuluu vielä myös Samsungin perinteiset nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mielestäni Galaxy A7 (2018) -puhelimen myyntipakkaus on hieman tylsä niin ulkoa kuin sisällöltäänkin. Samsungilta ei ole löytynyt paljoa innostusta panostaa unboxing-kokemukseen näin edullisessa puhelimessa. Myyntipakkauksen mukana tulee kuitenkin kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, eikä mitään ylimääräistä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Yleisilmeeltään Galaxy A7 (2018) näyttää laadukkaalta puhelimelta. Suurimpana yllätyksenä testijakson aluksi tuli puhelimen muovinen kehys. Oletin Samsungin valmistaneen puhelimen alumiinista ja lasista, mutta tällä kertaa onkin tyydyttävä lasin ja muovin yhdistelmään. Muovinen kehys ei anna parasta mahdollista kokemusta, mutta en myöskään voi sanoa sen olevan huono ratkaisu. Muoviselta tuntumalta ei voi välttyä, mutta samalla mukavaa premium-vivahdetta on tuomassa lasinen takakuori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 159,8 x 76,8 x 7,5 millimetriä ja painoa löytyy 168 grammaa. Galaxy A7 (2018) on käsissä pidettäessä mukavan ohut sekä kevyt ja muutenkin mitoiltansa hintaluokassaan perustasoa. Yhdellä kädellä käyttäminen on jälleen haastavaa suuren näytön takia. Puhelimen rakenteessa ei ole havaittavissa häiritsevän teräviä saumakohtia. Puhelinta väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa ja muutenkin Galaxy A7 (2018) tuntuu varsin laadukkaasti rakennetulta puhelimelta muovista huolimatta.

Vaikka Samsung on valmistanut laitteen kehyksen muovista, niin silti näyttölasia kiertää erillinen musta ja varsin huomattava muovikaistale. Kyseinen muovikaistale tuo yleisestikin puhelimiin halpaa tuntumaa ja myös Galaxy A7 (2018) -puhelimen kohdalla se tuo mukanaan ei toivottua tuntumaa. Henkilökohtaisesti en ole itse koskaan ymmärtänyt näyttöä kiertävän muovikaistaleen tarpeellisuutta, minkä takia se voidaan mielestäni laskea huonoksi asiaksi puhelimien muotoilussa.

Koska kyseessä on 300 euron puhelin, niin Galaxy A7 (2018) ei ole millään tasolla vedenkestävä. Samsungin puhelimissa on useasti nähty IP-luokituksia, mutta tällä kertaa se on päätetty jättää pois. Erityisesti vedenkestävyydestä olisi selvästi hyötyä Suomen epävakaassa säässä ja mielestäni vedenkestävyys saisi yleistyä myös keskihintaluokan puhelimissa. Galaxy A7 (2018) -puhelinta ei siis kannata altistaa vedelle tai muille nesteille, jos ei halua puhelimen hajoavan.

Puhelimen etupuolella näyttö peittää noin 74 prosenttia pinta-alasta. Samsung ei ole onnistunut Galaxy A7 (2018) -mallin kohdalla saamaan näyttö-runkosuhdetta kilpailijoiden tasolle, mutta myöskään Samsungin ratkaisu ei ole huono. Näytön reunat ovat varsin paksut, minkä lisäksi näytön ylä- ja alapuolille on jätetty noin senttimetrin paksut mustat kaistaleet. Näytön yllä olevasta kaistaleesta löytyy etukamera, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, puheluihin käytettävä kuuloke sekä hämärässä kuvaamista varten pehmeä salamavalo.

Takaosasta puhelin on varsin yksinkertainen. Silmiin pistää ensimmäisenä vasemmasta yläkulmasta löytyvä kolmoiskamera, joka on hieman muusta rungosta ulkoneva. Kameraosan alapuolella on yksi LED-salama. Takaosassa on myös tuttu Samsungin logo. Galaxy A7 (2018) näyttää takaosastaan siis hyvin pelkistetyltä.

Galaxy A7 (2018) -puhelimen oikeasta kyljestä löytyy muoviset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jonka yhteyteen on integroituna myös sormenjälkilukija. Kaikkien painikkeiden tuntuma on varsin hyvä, mutta eritysesti äänenvoimakkuuspainikkeet tuntuvat olevan hieman löysät ja ne helisevät puhelinta hieman ravistettaessa. Oikeassa reunassa sormenjälkilukijan sijainti ei ole kaikista parhain, eikä sormenjälkilukija ole myöskään kaikista nopein, mitä ollaan Samsungin puhelimissa totuttu näkemään. Laitteen vasempaan kylkeen on sijoitettuna ainoastaan SIM-korttitelakka, johon on mahdollista samanaikaisesti asettaa kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunaan on asetettuna perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, micro-USB-latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Samsung hyödyntää Galaxy A7 (2018) -puhelimessa yhtiön sisäistä osaamista näytössä. Puhelimessa on suurehko 6 tuuman Super AMOLED -teknologiaan perustuva näyttöpaneeli, jossa on 18,5:9-kuvasuhde. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2220 pikseliä, mikä tekee 411 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis monessa tilanteessa täysin riittävä, eikä yksittäisiä pikseleitä ole havaittavissa paljain silmin.

Näyttö on varmasti yksi Galaxy A7 (2018) -puhelimen parhaimmista puolista ja kyseessä on varmasti yksi parhaimmista näytöistä omassa hintaluokassaan. Super AMOLED -tekniikka takaa tummien sävytasojen toistumisen erinomaisesti ja erityisesti musta on oikeasti mustaa. 300 euron puhelimissa LCD-näytöt ovat selvästi yleisempiä, mutta henkilökohtaisesti olen tyytyväinen Samsungin valintaan käyttää OLED-tekniikkaa. Puhelimen näytössä on hyvät katselukulmat sekä kirkkaus on riittävä myös auringonpaisteessa, kunhan näytön kirkkaus on asetettu kirkkaimmaksi. Tällöin puhelimen maksimikirkkaus on noin 600 nitiä.

Värintoistossa puhelimen näyttö on myös yllättävän hyvä. Testijakson aikana ei tarvinnut koskea näytön asetuksiin, vaan tyydyin oletusasetuksiin. Vakiona Samsung hyödyntää ”mukautuva näyttö” -asetusta. Käyttäjä saa tarvittaessa valita asetuksista haluaako näytön olevan värilämpötilaltaan enemmän viileä vaiko lämmin. Mielestäni Samsung antaa Galaxy A7 (2018) -puhelimen näytön kohdalla mukavasti asetuksia, joista kukin saa valita itselleen mieluisan. Lisäksi puhelimen yksi vahvuus mielestäni on myös se, ettei Samsung ole tuonut mukaan muiden valmistajien tapaisesti lovea.

Muunkin tekniikan osalta Samsung luottaa vahvasti omaan osaamiseensa, sillä puhelimessa hyödynnetään yhtiön omaa Exynos 7885 -järjestelmäpiiriä. Kyseessä on Samsungin uusin keskihintaluokan puhelimille tarkoitettu järjestelmäpiiri, jollainen nähtiin jo alkuvuodesta muun muassa Galaxy A8 (2018) -puhelimessa. Exynos 7885 on valmistettu 14 nm valmistusprosessilla ja siitä löytyy kahdeksan ydintä.

Samsungin oma Exynos 7885 -järjestelmäpiiri rakentuu kuudesta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G71. Suomessa myytävässä Galaxy A7 (2018) -versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelin tukee myös microSD-muistikorttia aina 512 gigatavuun asti.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi muutamia suorituskykytestejä, joissa puhelin tutui pärjäävän hintaluokassaan varsin hyvin, vaikka aina ei aivan kärkikahinoihin päästy. Suorituskykyä voi verrata esimerkiksi Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien saamiin pisteisiin, joihin Galaxy A7 (2018) -puhelimella ei ole paljoa kirittävää. Mielestäni puhelimen suorituskyky on riittävällä tasolla hintaluokassaan, joten tämän osalta ei ole suuremmin huomautettavaa. Puhelimella hoituu helposti päivittäiset toimet sekä kevyt pelailu.

Alla olevassa taulukossa voi verrata Galaxy A7 (2018) -puhelimen saamia pisteitä Huawein tuoreimman keskitasoisen Kirin 710 -järjestelmäpiirin vastaaviin pisteisiin. Lisäksi taulukossa mukana on myös Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin vastaavat pisteet.

Testitulokset
Samsung Galaxy A7 (2018) (E7885) Huawei Mate 20 Lite (K710) Xiaomi Mi A2 (SD660)
AnTuTu: 123 037 pistettä 138 871 pistettä 128 019 pistettä
Geekbench 4 (single): 1528 pistettä 1606 pistettä 1627 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4452 pistettä 5606 pistettä 4379 pistettä
PCMark 2.0: 5575 pistettä 7415 pistettä 6029 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 15 300 pistettä 20 944 pistettä 24 802 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 15 808 pistettä 22 094 pistettä 29 042 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 13 754 pistettä 17 717 pistettä 16 414 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 733 pistettä 945 pistettä 1266 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 626 pistettä 798 pistettä 1157 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1828 pistettä 2647 pistettä 1889 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung on saanut ahdettua Galaxy A7 (2018) -puhelimen sisälle mukavan kokoisen 3300 milliampeeritunnin akun, joka on varsin yleinen tämän hintaluokan älypuhelimessa. Testien perusteella akusta löytyy puhtia yhdeksi päiväksi, mutta ei juurikaan pidempään. Testijakson aikana akkua oli iltaisin jäljellä noin 15 prosenttia, mikä tarkoittaa omassa käytössäni sitä, että laite on laitettavaksi yöksi laturiin.

Puhelimesta ei löydy pikalatausta, minkä takia yöksi laturiin laittaminen on järkevin valinta. Tyhjästä täyteen puhelin latautuu 2 tunnissa ja 30 minuutissa, joten kovin nopeasti lisää virtaa ei kannata kuvitella saavansa. Samsung tyytyy toistaiseksi vielä micro-USB-latausliittimeen, joka on 300 euron hintaisessa puhelimessa jo varsinainen miinuspuoli. Mielestäni olisi vaadittavaa jo yli 200 euron puhelimissa USB-C-tyypin standardiin perustuva latausliitin, jotta käyttäminen olisi miellyttävää. Galaxy A7 (2018) ei myöskään tue langatonta latausta.

Myöskin Galaxy A7 (2018) joutui SuomiMobiilin pakkaskestiin, jossa testataan kuinka hyvin puhelin todellisuudessa kestää pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A7 (2018) laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 6 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 94 prosenttiin. Yleisesti tässä testissä puhelimista akkua on kulunut 1-2 prosenttia, joten Galaxy A7 (2018):n akunkulutus oli hieman suurempaa. Testin aikana puhelimen Super AMOLED -näyttö kesti odotetusti erinomaisesti kylmää, eikä näytön kanssa ollut ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 91 prosenttia. Tulos on yllättävänkin hyvä, sillä ensimmäisen testauskerran perusteella akkua olisi voinut olettaa kuluvan selvästikin enemmän.

Galaxy A7 (2018) kestää pakkastestin perusteella varsin hyvin kylmää. Akkua kului molemmilla testauskerroilla alle 10 prosenttia, mikä on mielestäni todella hyvä tulos. Pakkastestin aikana ei tullut vastaan suuria ongelmia laitteen käytettävyydessä. Suurin yksittäinen haitta kylmästä oli se, että puhelinta ei voinut hetkeen ladata. Laite ilmoitti laturiin laitettaessa liian alhaisesta lämpötilasta, minkä takia puhelinta ei pystynyt lataamaan. Ongelma kuitenkin ratkesi puhelimen ollessa normaalissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Galaxy A7 (2018) on Samsungin ensimmäinen älypuhelin, josta löytyy kolmoiskamera takaosasta. Yksi kameroista on päätarkoitukseen käytettävä, toinen on varusteltu laajakulmalinssillä ja kolmas mahdollistaa syvyysefektin luomisen kuviin. Kolmoiskameralla on mahdollista siis Galaxy A7 (2018) -mallin kohdalla taltioida kolmenlaisia kuvia, joille kaikille löytyy oma kameransa.

Pääkamera on kolmoiskameroista keskimmäinen ja sen tarkkuus on 24 megapikseliä. Kamerassa on myös 27 mm polttoväli, f/1.7-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kolmoiskamerasta alimmainen on varusteltu ultralaajakulmalinssillä. Tämän kameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko, 18 mm polttoväli sekä 120 asteen näkökenttä (pääkamerassa vain 77 asteen näkökenttä). Kolmannessa kamerassa on ainoastaan 5 megapikseliä ja tätä käytetään bokeh-kuvaamisessa (reaaliaikainen tarkennus). Syvyysanturissa on f/2.2-aukko. Alla on vielä lyhyt yhteenveto kolmoiskameran tiedoista.

  • 5 megapikseliä (f/2.2-aukko, syvyysanturi)
  • 24 megapikseliä (f/1.7-aukko, 27 mm, PDAF)
  • 8 megapikseliä (f/2.4-aukko, 18 mm, 120 asteen näkökenttä)

Kameroita löytyy siis Galaxy A7 (2018) -puhelimesta vaikka muille jakaa. Vaikka kameroita onkin paljon, niin se ei valitettavasti tarkoita automaattisesti parempaa kuvanlaatua. Valitettavasti tämä konkretisoituu juurikin tässä puhelimessa, sillä se ei tarjoa hintaluokassaan mitään kovin mullistavaa. Mielestäni pääkäytössä oleva 24 megapikselin kamera ei tuota odotettua tulosta ja kuvat ovat todellisuudessa megapikselimäärää huonompia. Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat hyviä, mutta eivät parhaita. Kuvissa on havaittavissa hieman liikaa pehmeyttä ja omaan makuuni kuvat saisivat olla selvästi terävämpiä. Kuvissa on kuitenkin varsin luonnollinen väritys. Hämäräkuvauksessa Galaxy A7 (2018) ei ole parhaimmillaan, sillä kuvat muuttuvat helposti todella huonolaatuisiksi.

Testijakson aikana kameran tarkennuksen kanssa oli myös jonkin verran ongelmia, ja kuvaa otettaessa harvoin tuli kunnolla tarkennettuja otoksia. Ongelmaan ei tullut Samsungin puolelta korjausta päivityksien muodossa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa jonkinlainen korjaus saataisiin. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu puhelimen 24 megapikselin pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Yksi puhelimen kameroista on varusteltu ultralaajakulmalinssillä, mutta henkilökohtaisesti en päässyt testijakson aikana ihastumaan Samsungin toteutukseen. Ultralaajakulmaiset kuvat ovat vääristyneitä sekä laadullisesti varsin heikkoja. Toki hyvässä valaistuksessa voi saada hyvääkin jälkeä aikaan, mutta normaalissa hämärässä valaistuksessa varsinkin talvella oli haastavaa saada hyviä kuvia aikaiseksi. Alla on kaksi kuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on otettu puhelimen pääkameralla ja oikeanpuoleinen ultralaajakulmakameralla.

Kolmoiskameran 5 megapikselin sensori on tarkoitettu ainoastaan syvyyskartan taltiointia varten. Kameraa hyödynnetään siis bokeh-kuvaamisessa, jolloin kuvattavan kohteen tausta on mahdollista saada sumennettua. Ominaisuus toimii kohtuullisen hyvin ja kuvattavan kohteen ääriviivat tunnistetaan useasti varsin hyvin. Toisinaan on kuitenkin hieman haasteita, mikä näkyy myös toisesta alla olevasta kuvasta.

Kolmoiskamera yhdistettynä 300 euron hintaluokkaan ei ole varmasti paras idea, sillä ainakaan Galaxy A7 (2018) ei antanut parasta kuvaa ratkaisusta. Pääkameralla otetut kuvat ovat hintaluokassaan kohtuullisia, ultralaajakulmaiset kuvat ovat varsin huonoja ja bokeh-ominaisuus toimii kuten monissa samanhintaisissa puhelimissa, eli vaihtelevasti. Testijakson alussa itselläni oli varsin korkeat odotukset kolmoiskameran suhteen, mutta karu totuus kuitenkin palautti maan pinnalle. Kameroita lisäämällä ei siis todistetusti voida taata parempaa kuvanlaatua.

Samsung hyödyntää tuttua kamerasovellustaan myös Galaxy A7 (2018) -puhelimessa. Heti kameran avatessa esillä on automaattitila, jossa voi vaihdella pääkameran sekä ultralaajakulmakameran välillä. Erilaisten kuvatilojen välillä vaihdellaan sovelluksen yläreunasta löytyvän karusellimaisen palkin kautta, jossa on panoraama-, ammattilainen, kauneus-, reaaliaikainen tarkennus-, automaattinen-, tilanteen optimointi-, erittäin hidas liike-, AR-emoji-, hyperlapse- sekä hidastustilat. Kameran manuaalitilassa ei ole paljoa erilaisia säätömahdollisuuksia, vaan mukana on ainoastaan valotuksen korjaus, ISO-arvo (100-800) ja valkotasapaino.

Yksi erikoisuus Galaxy A7 (2018):n kamerasovelluksessa on tilanteen optimointitila, jossa kamera säätää kuvien väriasetuksia automaattisesti kuvattavan tilanteen mukaan. Kamera tunnistaa 19 erilaista kuvaustilannetta, joissa väriasetuksia muutetaan tekoälyn avustuksella. Ominaisuus on pitkälti samanlainen kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa nähty AI-kuvaustila.

Käyttöjärjestelmä

Samsung hyödyntää uutuuspuhelimessaan jo varsin vanhaa Android 8.0 Oreo -versiota.

Koska kyseessä on keskihintainen älypuhelin, niin on luonnollista ettei mukana ole aivan tuoreinta Android-käyttöjärjestelmää. On kuitenkin hieman yllättävää, että Samsung hyödyntää Android 8.0 Oreo -versiota, eikä tuoreempaa Android 8.1 Oreo -versiota. Lisäksi Google on jo julkaissut Android 9.0 Pie -version, joka olisi ollut Samsungilta järkevin valinta Galaxy A7 (2018) -puhelimeen. Samsung ei ole kuitenkaan kovin vahvasti viime vuosina hyödyntänyt aina tuoreimpia käyttöjärjestelmäversiota edullisimmissa puhelimissaan.

Vaikka puhelin perustuu Android 8.0 Oreo -versioon, niin Samsung on laittanut tämän päälle oman Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymän, jollainen on nähty myös muissa Galaxy A -malliston älypuhelimissa. Toistaiseksi Samsung on onnistunut pitämään Galaxy A7 (2018) -puhelimen tietoturvapäivitykset kohtalaisen ajantasaisina, sillä puhelimessa on Googlen 1. marraskuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Todennäköisesti Samsung kuitenkin tulee päivittämään puhelimen tietoturvaa selvästi harvemmin tulevaisuudessa.

Samsung on jo vahvistanut, että Galaxy A7 (2018) tullaan päivittämään Android 9.0 Pie -aikakauteen ensi vuonna. Yhtiön julkaiseman aikataulun mukaan puhelin tulisi saamaan päivityksen aikaisintaan huhtikuussa 2019. Samsungin tuntien on hyvin mahdollista, että Galaxy A7 (2018) ei tule enää Android 9.0 Pien jälkeen saamaan suurempia päivityksiä, vaikka mahdollisia tietoturvakorjauksia on suurella todennäköisyydellä tulossa muutamien kuukausien välein.

Testijakson aikana ei käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän kanssa ollut ongelmia ja Samsung tuntui olevan hionut käyttökokemuksen loppuun asti. Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymä tarjoaa muutamia Samsungin omia ominaisuuksia, kuten Always-on-Displayn sekä kasvojentunnistuksen. Käyttöliittymä on pitkälti identtinen kuin kalliimmissakin Samsungin puhelimissa, joten siirtyminen Samsungin puhelimesta Galaxy A7 (2018) -puhelimen käyttäjäksi pitäisi olla vaivatonta.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A7 (2018) on mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka tarjoaa paljon. Puhelimessa on suuri AMOLED-näyttö, kolmoiskamera sekä tuttuja Samsungin ominaisuuksia ja vahvuuksia. Kyseessä on kuitenkin 300 euron hintaluokkaan asettuva puhelin, joten kaikkea ei voi saada ja myös heikkouksia löytyy. Henkilökohtaisesti testijakson aikana tykästyin puhelimen varsin laadukkaaseen rakenteeseen, vaikka se onkin osittain muovia. Myös näyttö on yksi vahvuuksista, minkä lisäksi pakkaskestävyys osoittautui yllättävän hyväksi. Kameroilta odotin hieman enemmän, mutta hintaluokassaan kuvanlaatu on kohtuullista.

Suurin heikkous on todennäköisesti ohjelmistopuolella, jossa Samsung luottaa Android 8.0 Oreo -versioon, eikä uudempaan Android 9.0 Pie -versioon. Toinen mainittava heikkous on sormenjälkilukijan sijainti sekä sen nopeus, joka ei ollut kovin erinomainen. Myöskin micro-USB-tyypin latausliitintä on helppo pitää heikkoutena verrattuna kilpailijoihin, joissa on uudempi USB-C. Samsungilla olisi myös parannettavaa akun latausnopeuksien suhteen, sillä nykyisellään lataus on varsin hidasta.

Suomessa Samsung myy Galaxy A7 (2018) -puhelinta 299 euron hintaan. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä kultainen.

Samsung Galaxy A7 (2019) -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.1

Hyvää
  • Laadukas rakenne (hieman muovinen)
  • Hyvä Super AMOLED-näyttö
  • Kohtuulliset kamerat
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Vanha Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä
  • Kolmoiskamerasta ei todellista hyötyä
  • Ei vedenkestävä
  • Sormenjälkilukijan sijainti sekä toimivuus
  • Vanha micro-USB-latausliitin
  • Hidas lataaminen (ei pikalatausta)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut