ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy S23 FE – Kelpo laite, mutta jälleen liian kallis?

Samsung julkisti viime lokakuun alussa kolmannen sukupolven puhelimensa yhtiön Galaxy FE –puhelinsarjaan. Samsung Galaxy S23 FE -nimeä kantava puhelin tarjoaa tuttuun tapaan karsitumman kokemuksen vuosi sitten julkistetuista Galaxy S23 -lippulaivapuhelimista. 

Tyypillisesti karsittujen ominaisuuksien mukana myös hintaa on saatu painettua alaspäin, jonka uskotaan houkuttelevan hieman erilaisia kuluttajia Galaxy S -puhelinsarjan pariin. 

Galaxy S23 -lippulaivasarjasta poiketen Galaxy S23 FE -puhelimessa nähdään Qualcommin Snapdragonin sijaan jälleen Samsungin oma Exynos-järjestelmäpiiri, joka kantaa nimeä Exynos 2200. Suomessa Galaxy S23 FE –puhelin on saatavilla 729 eurosta ylöspäin mustan, violetin, kerman, mintunvihreän, sinisen ja oranssin väreissä. 

Puhelinta testattiin SuomiMobiilissa aktiivisesti noin viikon verran ja testissä käydään oleelliset asiat puhelimesta.

Puhelimen testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, joka on yksi Samsungin virallisista jälleenmyyjistä Suomessa. Samsung Galaxy S23 FE:n hinnat alkavat DNA:lla 699 eurosta, ja sen voi käydä ostamassa itselleen esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S23 FE (SM-S711B/DS)
Mitat: 158 x 76.5 x 8.2 mm
Paino: 209 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.4 tuumaa / Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1450 nitiä
Järjestelmäpiiri: Exynos 2200 (1x 2.8 GHz Cortex-X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Xclipse 920
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt [UFS 3.1] sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.57" / 1.0 µm / PDAF / / OIS) + 12 (13) MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.12 µm / 1/3.0" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 76 mm / 1.0 µm / 1/3.94" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 10 MP etukamera (f/2.4 / 25 mm / 1/3.0" / 1.22 µm / FF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 Android-versiota ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Mint / Cream / Graphite / Purple / Indigo / Tangerine
Hinta: 729 € (8 + 128 Gt) / 789 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus 

Samsung toimittaa Galaxy S23 FE -puhelimen yhtiölle jo tutussa myyntipakkauksessa, josta ei esimerkiksi laturia enää löydy. Pakkauksen kannessa on pieni puhelimen takapuolta muistuttava väritys, jonka alapuolella lukee puhelimen mallinimi Galaxy S23 FE. Pakkauksen takaosassa on tekstiä ja muita merkintöjä ja sieltä käy ilmi muun muassa se, ettei pakkauksessa ole verkkovirtalaturia. Paketin alareunasta löytyy puhelimen tallennustilan sekä RAM-muistin määrä, puhelimen väri ja IMEI-tiedot. 

Hyvin ohuen pakkauksen sisällä on puhelimen lisäksi latauskaapeli, SIM-korttipaikan avaustyökalu, pika-aloitusopas ja viranomaislappusia. Pakkaus on siis hyvinkin pelkistetty. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot 

Samsung on valmistanut Galaxy S23 FE -puhelimen lasista sekä alumiinista. Puhelimen etu- ja takaosat ovat yhtiön mukaan Gorilla Glass 5 -lasia, joka on muutaman sukupolven vanhaa. Muotoiluun on haettu kalliimmista Galaxy S23 -sarjalaisista tuttuja seikkoja, mutta tuntuman puolesta puhelimia ei voi samaksi sanoa.  

Takapuolen kamera-asettelu on simppelin symmetrinen ja salama on sijoitettu ensimmäisen ja toisen kameran viereen. Muutoin takapuoli on hyvin yksinkertainen ja alareunan Samsung-teksti sekä pakolliset merkinnät korostuvat vain vähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etupuolelta löytyvä selfiekameralle on näytössä Samsungille tuttuun tyyliin reikä, johon kameransensori on saatu mahtumaan. Etuosan yläreunasta löytyy myös paikka toiselle kaiuttimelle. Kaiutin on melkein huomaamaton mustassa reunassa. 

Puhelimen takaosa kerää sormenjälkiä kiiltävämmän viimeistelyn takia, mutta violetissa puhelimessa sormenjäljet eivät häiritsevästi nouse esille, vaikkakin ne huomaakin selkeästi. Sivujen harmahtavasta alumiinin viimeistelystä ei sormenjäljet pääse erottumaan, eikä niitä juurikaan runkoon edes kerry. Takakannen lasi tuntui ja kuulosti mielestäni enemmän muovilta kuin lasilta, joka hieman hämmensi. 

Virta- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet ovat sijoitettuna puhelimen oikealle kyljelle, ja niiden sijainti on mielestäni hyvä. SIM-korttipaikka löytyy puhelimen ylälaidasta. Galaxy S23 FE -puhelimen USB-C-latausportti löytyy alalaidasta yhdessä puhelimen toisen kaiuttimen kanssa.

Samsung ei totutusti toimita puhelimiensa mukana minkäänlaisia suojakuoria, joten käytin puhelinta ilman suojakuorta koko testijakson ajan. Puhelimessa ei näy naarmuja sillä puhelin ei päässyt putoamaan millekään kovalle pinnalle tai hankautumaan mitään terävää vasten.  

Puhelimen yleinen laatutuntuma on hyvä ja jämäkkä vaikkakin taivutellessa puhelimesta selkeästi kuuluu epämääräisiä ääniä. Fyysisesti puhelimen rakenne ei kuitenkaan vääntyillyt tai antanut periksi, joten ei äänistä mielestäni tarvitse huolestua enempää.  

Galaxy S23 FE tarjoaa mielestäni jo suhteellisen suuren 6,4 tuumaisen näytön ja paksun tuntuisen rungon. Laitteen mitoiksi Samsung on ilmoittanut 158 x 76,5 x 8,2 millimetriä ja painoa löytyy 209 grammaa. Puhelin painaa noin 40 grammaa enemmän kuin Galaxy S23, joka on myös 0,6 millimetriä ohuempi. 

Itseäni hieman jo häiritsi puhelimen koko paksuuksineen, sillä koin yhden käden käytön vähintäänkin haastavaksi, jos sormea piti kurotella johonkin ylemmäs näytöllä. Myös terävät reunat ja ajoittain liukas alumiini hankaloittivat yhden käden käyttöä.  

Mikäli puhelimen reunat olisivat edes vähän enemmän pyöristetyt, niin voisi käsittelykin olla helpompaa. Galaxy S23 FE on suojattu IP68-luokituksen mukaisesti vedeltä ja pölyltä. Puhelin kestää upotuksen veteen luokituksen mukaisesti 30 minuutiksi 1,5 metrin syvyyteen. 

Näyttö 

Samsung luottaa Galaxy S23 FE -puhelimessa tuttuun tapaan AMOLED-näyttöpaneeliin, joka on nimetty Dynamic AMOLED 2X -näytöksi. Näytön resoluutio on Full HD+ -tasoa tarjoten 2340 x 1080 pikseliä, jolloin tuumaa kohden puhelimesta löytyy 403 pikseliä. 

Näytön virkistystaajuus on korkea 120 hertsiä, mutta Galaxy S23 FE ei tarjoa näytössä LTPO-tekniikkaa, jonka avulla näytön virkistystaajuutta saataisiin mukautuvaksi käytön mukana. Tekniikan olemassaolo säästäisi oletettavasti hiukan virtaa, mutta myös maksaa vanhemman tyyppistä paneelia enemmän. Näyttö kuitenkin vaihtelee virkistystaajuutta 60 ja 120 hertsin kesken riippuen siitä minkälaista liikettä näytöllä on. 

Näyttöpaneeli tarjoaa tuen HDR10+ -tekniikalle näytön kirkkauden yltäessä 1450 nitiin asti. Korkein mahdollinen kirkkaus on käytössä, mikäli näytönkirkkaus on ympäristön valaistukseen automaattisesti mukautuva. Puhelin tukee myös Widevine L1 -tekniikkaa, jonka ansiosta suoratoistopalveluista toistettua korkeanresoluution HDR10-sisältöä voidaan toistaa vaivattomasti.

Galaxy S23 FE tukee kahta väriprofiilia, jotka ovat Vivid, eli laajavärinen DCI-P3 sekä neutraalin, joka puolestaan on sRGB-väriprofiili (Red, Green, Blue). Vivid-profiilissa käyttäjä voi säätää viisitasoisen säätimen avulla näytön värilämpötilaa viileiden ja lämpimien värien kesken.  

Omaan silmääni näyttö ja sen tarjoama resoluutio on riittävä eikä siitä erota yksittäisiä pikseleitä. Samsung tunnetaan hyvistä näytöistään, sillä yhtiö valmistaa paneelinsa itse. Värit ovat hyvät ja kirkkaus on riittävällä tasolla. Joskin täydellisesti kirkkauden riittävyyttä en päässyt toteamaan testijakson aikana vallinneiden sääolojen takia.  

Paneeli tarjoaa sulavan kokemuksen eikä esimerkiksi 120 hertsin vaihtuessa 60 hertsiin näytössä minkäänlaisia ongelmia. Testijakson aikana paneeli ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pudottanut virkistystaajuutta tilanteissa, jossa näytöllä pyöritettiin sovelluksia tai muuta sisältöä. Muutamaan kertaan testijakson aikana skrollaaminen tuntui tahmealta ja virkistystaajuudessa tai jossain muualla tuntui olevan jotain ongelmaa, joka kuitenkin palautui yleensä pikaisesti. 

Tekniikka ja suorituskyky

Samsung on päätynyt Galaxy S23 FE -puhelimessa omaan jo melkein parin vuoden takaiseen Exynos 2200 -järjestelmäpiiriin, joka on tuttu Galaxy S22 -sarjan puhelimista. Exynos 2200 sai aikoinaan jo meidän testissämme risuja huonosta virranhallinnasta sekä yleisestä optimoinnista. Tähän peilaten olikin mielenkiintoista päästä kokeilemaan, miten kyseinen järjestelmäpiiri suoriutuu omassa käytössäni.  

Huomionarvoista on, että Yhdysvalloissa Samsung tarjoaa puhelimeen Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin. Ennestään tuttu Snapdragon- ja Exynos-järjestelmäpiirien välinen jaottelu mantereiden välillä siis jatkuu. 

Järjestelmäpiirin kaverina puhelimesta löytyy 128 gigatavua tallennustilaa sekä 8 gigatavua RAM-muistia. Galaxy S23 FE -puhelinta myydään myös 256 gigatavun tallennustilalla varustettuna. Tallennustila on toteutettu UFS 3.1 -tekniikalla. RAM-muisti on puolestaan toteutettu LPDDR5-tekniikalla. Uusimpia tekniikat eivät ole, mutta tässä hintaluokassa mielestäni riittävät. 

Exynos 2200 -järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka on jaettu seuraavasti: yksi Cortex-X2-suorituskyky ydin, jonka kellotaajuus yltää 2,8 gigahertsiin, kolme virtapihimpää, mutta suorituskykyistä Cortex-A710-ydintä, joiden kellotaajuus on 2,5 gigahertsiä. Virtapihejä Cortex-A510-ytimiä löytyy neljä kappaletta ja niiden kellotaajuus on 1,8 gigahertsiä.  

Grafiikkasuorittimena on yhdessä amerikkalaisen AMD:n kanssa kehitetty Xclipse 920 -grafiikkasuoritin. Grafiikkasuoritin perustuu AMD RDNA2 -arkkitehtuuriin ja tarjoaa käyttäjille säteenseurannan sekä VRS-tekniikan (Variable rate shading). Grafiikkasuorittimen kellotaajuus on 1306 megahertsiä ja grafiikkaytimiä piiriltä löytyy 384 kappaletta. 

Alla olevassa taulukossa on puhelimelle ja verrokkipuhelimille ajettuna erilaisia suorituskykytestejä. 

Testitulokset
Samsung Galaxy S23 FE (E2200) Samsung Galaxy S23 (SD8G2FG) Apple iPhone 15 (A16B)
AnTuTu: 1 194 080 pistettä 1 200 720 pistettä 1 354 121 pistettä
Geekbench 6 (single): 1610 pistettä 2068 pistettä 2522 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4039 pistettä 5411 pistettä 6537  pistettä
PCMark: 13 266 pistettä 15 465 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Wild Life Extreme: 2379 pistettä 3734 pistettä 2833 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Järjestelmäpiirin osalta suorituskyky jää luonnollisesti jo jälkeen, kun tuloksia verrataan Galaxy S23 -puhelimeen. Yhden ytimen suorituskyvyn osalta Exynos 2200 sai tuloksen 1610, joka on jopa 35 prosenttia heikompi, kuin Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiirillä. Monen ytimen testissä Galaxy S23 FE jää Galaxy S23 -puhelimen jalkoihin 4039 pisteellään noin 25 prosenttia. 

Graafisen suorituskyvyn osalta laitteet ovat lähestulkoon tasoissa ja Galaxy S23 FE nappaa AnTuTu-testissä pisteet 1 194 080. Eroa Galaxy S23 -puhelimeen on tässä testissä vain noin 0.55 prosenttia. 

Arkikäytössä suorituskyky tuntui edelleen riittävältä ja potkua järjestelmäpiirissä riitti kaikkeen. Pääasiassa oma käyttöni painottuu muutamiin sosiaalisen median palveluihin sekä selaimen käyttöön. Juurikaan en puhelimella pelaa, mutta kokeilin kuitenkin PUBG mobile -peliä, joka pyöri puhelimella moitteettomasti 60 kuvan ruudunpäivitysnopeudella. 

Pelistä poistuttuani havaitsin kuitenkin selvää hidastelua puhelimella ja esimerkiksi Discord-viestipalvelu avautui vaivalloisesti. Ongelma kuvaa erittäin hyvin muutoinkin testijaksolla vastaan tulleita suorituskyvyllisiä ongelmia Exynos 2200 -järjestelmäpiirin kohdalla. 

Silloin tällöin jotkin sovellukset jäivät avaamisen jälkeen miettimään joksikin aikaa ja omat painallukseni tekivät milloin mitäkin. Itsessään sovellukset avautuvat kyllä vikkelästi, mutta jotain ongelmia järjestelmäpiirin ja ohjelmiston välillä tuntuu olevan. 

Järjestelmäpiirin ja ohjelmiston välisen ongelman takia Samsungin ohjelmiston tyyli sulkea sovellukset taustalta ärsytti itseäni kovasti testijakson aikana. Ripeyden puolesta ohjelmat kyllä avautuvat nopeasti, mutta ohjelman lopullinen valmiiksi latautuminen ja herääminen kestää jonkin aikaa, jolloin puhelimen sulava käyttö kärsii mielestäni huomattavasti. 

Testijakson aikana järjestelmäpiiri toimi viileänä enkä huomannut takapinnan liiallista lämpenemistä edes rasituksen aikana. Edes muutaman minuutin rasitustesti ei saanut puhelinta juurikaan lämpenemään. Lämmön kyllä takapinnasta huomasi, mutta se ei edelleenkään häirinnyt. Lataaminen lämmitti puhelinta aivan normaaliin tapaan ja puhelin oli tällöinkin käyttökelpoinen. 

Kahdeksan gigatavun RAM-muisti riitti käytössäni mallikkaasti ja keskimäärin keskusmuistin käyttöpyöri noin 5-5,5 gigatavun välimaastossa. Tähänkin yksityiskohtaan verrattaessa Samsungin ankara virranhallinta on hieman ylimitoitettua. LPDDR5-tekniikalla valmistettu RAM-muisti kykenee lukemaan dataa noin 6500 megatavun sekuntivauhdilla, joka nopeutensa puolesta riittää käsittelemään muistissa olevaa dataa. 

Muuta tekniikasta 

Galaxy S23 FE -puhelimesta löytyy näytönalainen sormenjäljenlukija, joka on toteutettu optisesti verrattuna Galaxy S23 -sarjan ultraäänellä toteutettuun sormenjälkilukijaan. Lukija sijaitsee puhelimen alareunassa peukalon kärjen kokoisella alueella ja sijainti osoittautui toimivaksi.  

Sormenjälkilukijan toimintavarmuus oli hyvällä tasolla, mutta lukunopeus ei aina ollut paras varsinkaan näytön ollessa kiinni. Sormea sai pääasiassa painaa vähän tiukemmin näyttöä vasten. Kun ultraäänen kanssa monesti hipaisukin riittää avaamaan puhelimen. Tuntui myös, että sormea sai asetella silloin tällöin lukijalle. Vastaavanlaisen havainnon tein myös arvostellessani Galaxy S23 -puhelinta. 

Kertaalleen testijakson aikana sormenjälkilukija lakkasi kokonaan toimimasta, jolloin ratkaisuksi riitti vain sammuttaa ja avata näyttö uudelleen. Normaalikäytössä lukija on moitteeton ja toimintavarma eikä se millään tasolla ole puhelimessa heikkous. 

Testasin myös pikaisesti puhelimesta löytyvää kasvojentunnistusta, joka perustuu pelkästään tietoihin tallennettuun kuvaan. Tunnistus toimii vaivattoman nopeasti mutta ratkaisun heikon turvallisuuden takia en sitä puhelimeni avaamiseen käyttänyt. 

Muutoin tekniikan osalta puhelimesta löytyy stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat puhelimen alareunassa sekä näytön yläreunassa. Laadultaan kaiuttimet ovat hyvää perustasoa ja niiltä voi katsella sekä kuluttaa vaivattomasti mediaa. 

Galaxy S23 FE -puhelimesta löytyy Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka toiminnassa en havainnut ongelmia testijakson aikana. Puhelin oli Bluetoothin välityksellä yhdistettynä nappikuulokkeisiini. Mikäli käyttäjä haluaa kuunnella langallisilla kuulokkeilla musiikkia, on sitä varten hankittava erillinen adapteri, sillä puhelimesta ei löydy 3.5 millimetrin kuulokeliitäntää. 

Akku, lataus ja pakkastesti 

Samsung on saanut 8,2 millimetrin runkoon mahdutettua 4500 milliampeeritunnin kokoisen akun, joka on saman kokoinen edeltäjänsä kanssa. Akunkeston siis odotti olevan kunnossa, ja testijakson aikana koin akun kyllä riittäväksi, vaikka odotin puhelimelta hieman enemmänkin. 

Testijakson aikana näytön päällä olemisen aika keikkui 3-4 tunnin välimaastossa ja akkua ladattiin hyvin epäsäännöllisesti. Tyypillisesti akkua sai kyllä latailla kerran päivässä. Puhelimen käyttö sisälsi pääasiassa selainta, Discordia, Snapchattia, musiikin kuuntelua sekä YouTuben käyttöä.  

Exynos-järjestelmäpiirit syövät tunnetusti enemmän virtaa, kuin Qualcommin vastaavat Snapdragon-järjestelmäpiirit. Uskoisin, että Yhdysvalloissa tarjolla olevassa Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä varustetussa mallissa on yleisesti hieman Euroopan malleja parempi akunkesto.  

Galaxy S23 FE tukee Samsungin lippulaivapuhelimien tapaan 25 watin pikalatausta, jolla virtaa pitäisi tulla puhelimeen puolessa tunnissa 50 prosenttia. Puhelimessa on tuettuna USB Power Delivery 3.0 -standardi. Langattomasti puhelinta voidaan ladata 15 watin teholla. Lataustesti on toteutettu Samsungin virallisella 25 watin laturilla ja testin tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta. 

Testistä käy ilmi, että puolessa tunnissa virtaa puhelimeen saatiin 56 prosentin verran. Latausnopeus on lähestulkoon vakio noin 85 prosenttiin asti, jolloin nopeus hyvin tyypilliseen tapaan hidastuu merkittävästi ja viimeiset kymmenen prosentin lataamisessa kestää 20 minuuttia. Täyteen lataaminen otti aikaa 75 minuuttia, joka ei ole markkinoiden parhaimmistoa mutta on mielestäni ihan riittävä. 

Galaxy S23 FE tukee langatonta latausta korkeintaan 15 watin teholla. Testijaksolla totesimme langattoman latauksen toimivan moitteettomasti.   

Toteutimme Galaxy S23 FE -puhelimelle tutun pakkastestin, jonka ideana on testata sitä, miten puhelin soveltuu Suomen kylmiin säätiloihin. Puhelinta käytettiin pakkasessa kahdesti. Ensimmäisellä kierroksella näyttö pidettiin kiinni ja toisella video pyöri koko 60 minuutin ajan. Pakastimen lämpötila oli -18 astetta. 

Ensimmäisen testin jälkeen puhelimen akun varaustaso oli 99 prosenttia. Puhelimen AMOLED-näyttö ei hyytelöitynyt kylmyyden takia. Kamera oli käytettävissä normaalisti, mutta salama ei halunnut toimia ennen kuin puhelin oli lämmennyt tarpeeksi. Sormenjälkilukijan havaittiin toimivan. Lataaminen puolestaan ei toiminut, vaan puhelin ilmoitti, että lämpötila on liian matala ja lataamista jatkettaisiin, kun lämpötila palaa normaaliksi. 

Toisella kierroksella puhelimen näyttö oli päällä ja puhelimessa pyöri Full HD -tasoinen video. Tunnin pakastimessa vietetyn ajan jälkeen akun varaustaso oli pudonnut viidellä prosentilla ollen 95 prosenttia. Muut havainnot olivat samat, kuin yllä jo mainittu. Puhelin ei ottanut vastaan virtaa eikä salamavalo suostunut toimimaan ennen kuin puhelin oli riittävän lämmin. Näyttö sekä sormenjälkilukija toimivat jälleen moitteettomasti. 

Kamerat

Samsung on päivittänyt Galaxy S23 FE -puhelimen pääkameran mutta säilyttänyt saman ultralaajakulma- sekä telekameran, kuin edeltäjässään Galaxy S21 FE -puhelimessa. Mukaan on tuotu 50 megapikselin tarkkuuteen yltävä pääkamera.  

50 megapikselin pääkamerana toimii Samsungin oma S5KGN3-sensori, jossa on 1/1.57 tuuman sensori ja 1.0 mikronin pikselikoko. Kamerassa on mukana OIS-vakautus ja kamerasta löytyy 23 millimetrin polttovälillä ja f/1.8-aukolla varustettu linssi. 

Puhelimen telekameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja kamerassa käytetään Hynixin Hi847-sensoria, jossa on Galaxy S21 FE –puhelimen tyyliin 1,0 µm pikselikoko sekä 76 mm polttovälillä ja f/2.4-aukolla varustettu linssi. Linssi mahdollistaa kolminkertaisen optisen zoomauksen. Kamera tallentaa kuvat sensorin 8 megapikseliä korkeammalla 12 megapikselin tarkkuudella. 

Ultralaajakulmakamerana toimii 13 megapikselin tarkkuuteen yltävä S5K3L6-sensori, joka on Samsungin käsialaa. Kamera on varustettu 1/3.0 tuuman koolla ja f/2.2-aukolla. Kameran polttoväli on 13 mm. Samsung itse mainostaa kameraa 12 megapikselin kamerana. Ultralaajakulmakamera tarjoaa 123 asteen näkökentän. 

Selfiekameran virkaa suorittaa Samsungin 10 megapikselin tarkkuuteen yltävä S5K3J1-sensori, joka on nähty ensimmäisen kerran jo Galaxy S20 -sarjassa. Kameran pikselikoko on 1,22 µm ja aukko f/2.4. Sensorissa on 25 mm polttoväli. Selfiekamerassa ei ole mukana automaattitarkennusta, vaan tarkennus on kiinteä. 

Oletusasetuksilla kuvattaessa 12 megapikselin tarkkuudella pääkamera kykenee tekemään hyvää ja selkeää jälkeä, jonka lisäksi kuvat ovat yksityiskohtaisia. Samalla on huomattava, että esimerkiksi puiden oksat ja kuviin tulevat erilaiset tekstit saattavat puuroutua myös pääkameralla kuvatessa. Samanlaisen havainnon tein viime vuonna myös Galaxy S23 -puhelimen kohdalla, joten ongelma perustunee Samsungin kävien jälkikäsittelyyn.

Kuvat saattaisivat olla oikeanlaisessa valaistuksessa huomattavasti laadukkaampia, mutta omaan silmääni myös vähemmällä valolla, kuten pilvisessä kelissä otetut kuvat ovat riittävän laadukkaita. Samsungilla on tapana korostaa hieman normaalia enemmän kuvien värejä. Itseäni värien korostus ei haittaa, eikä kyse ole mistään kovin dramaattisesta ylikorostamisesta tälläkään kertaa.  

Pimeällä kuvatessa pääkamera tekee 12 megapikselin tarkkuudella todella hyvää jälkeä. Puhelimen kameraohjelmisto laittaa yökuvaustilan automaattisesti päälle tunnistaessaan pimeämmät kuvausolosuhteet. Yökuvaustila lisää automaattisesti valotusaikaa kameralle, jolloin kuviin taltioituu huomattavasti enemmän valoa ja täten kuvat ovat selkeitä. 12 megapikselin tarkkuudella pimeäkuvauksen laatu kärsii ja yksityiskohdat katoavat suhteellisen helposti.

Itse kuitenkin pidän Samsungin pimeäkuvaustilaa sekä pääkameran yleistä suorituskykyä vähäisessä valossa hyvänä.  

Alapuolella muutamia kuvia Galaxy S23 FE:n pääkameralla.

12 megapikselin ultralaajakulmakameran jälki on tasaisen hyvää, joskin heikomman sensorin takia laatu jättää joissakin tilanteissa toivomisen varaa. Valoisassa kuvatessa kuvista saa tarkkoja ja värit taltioituvat kuviin hyvin, mutta pimeässä kuvatessa laatu kärsii ja kuvien yksityiskohdat puuroutuvat hyvin äkkiä, mikäli kuvaa lähdetään zoomailemaan.

Alapuolella on puhelimella otettuja ultralaajakulmakuvia 

8 megapikselin telekameralla otetut kuvat ovat pääosin yksityiskohtaisia ja kuvat puuroutuvat enemmän zoomatessa yllättävän vähän. 8 megapikselin laadusta huolimatta telekameralla otetut kuvat tallennetaan 12 megapikselin tarkkuudella.  

Telekamera tarvitsee huomioideni mukaan runsaasti valoa, jotta laatu olisi optimaalista ja päivälläkin hieman hämärämmissä olosuhteissa kuvatessa kuvat puuroutuvat suhteellisen helposti ja laatu näyttää heikolta. Telekamera tarjoaa käyttäjälle 3-kertaisen optisen zoomauksen ja loput zoomista on toteutettu digitaalisena, jolloin laatu kärsii sitä enemmän mitä lähemmäs kohdetta tarvitsee zoomata. Alapuolella on muutamat telekameralla otetut kuvat. 

10 megapikselin tarkkuuteen yltävä etukamera tekee varmaa jälkeä ja kuviin tallentuu riittävästi yksityiskohtia. Etukameran värit ovat hieman korostettuja ja prosessointi koittaa siloitella kuvan lopputulosta, jonka takia kuvat etukameralla jäävät pehmeiksi. Vähemmällä prosessoinnilla kuvista tulisi nykyistä terävämpiä.  

Videokuvaa Galaxy S23 FE:n takakameralla voi kuvata parhaimmillaan 8K-laadulla 24 kuvansekuntinopeudella. Pikaisen testin perusteella videokuva tekee hyvää jälkeä ja OIS-kuvanvakautus toimii moitteettomasti. On hyvä muistaa, että korkealla laadulla kuvatessa videotiedostoille tulee massiivisesti kokoa ja kokeiluksi kuvaamani 7 sekuntin pätkä viekin tilaa noin 85 megatavua. 

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S23 FE -puhelimessa on sisällä uusin Android 14 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä on Samsungin oma One UI 6.0 -käyttöliittymä, jossa ei massiivisia uudistuksia ole aiempaan One UI 5.1 -versioon verrattuna. 

Samsung on luvannut Galaxy S23 FE -puhelimelle 4 vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus on Android-kategoriassa loistavalla tasolla. Samsung tunnetaan myös varsin nopeana päivityksien sekä tietoturvakorjauksien kanssa. Testihetkellä puhelimesta löytyi joulukuun 2023 tietoturvapäivitykset. 

Samsungin näkemys Androidista on tuttuun tyyliin suhteellisen raskas ja käyttöliittymä peittää alleen Googlen perusajatuksen Androidista. Itse tykkään kustomoidusta Android-kokemuksesta, sillä yleensä näistä löytyy puhdasta Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia, joilla puhelimestaan saa mieleisen monella eri osa-alueella. 

One UI 6 -käyttöliittymäversiossa Samsung on yrittänyt pääasiassa yksinkertaistaa käyttöliittymän ulkoasua, eikä mitään massiivisia toiminnallisuuksia tai ulkoasumuutoksia ole tapahtunut. Yhtenä suurempana muutoksena käyttöliittymässä on hiottu ylhäältä vedettävän valikon ulkoasua. 

Samsung on tuonut valikon sekä muokkausvaihtoehdot helpommin käyttäjän saataville, kun niihin käsiksi päästäkseen on joutunut aiemmin kikkailemaan enemmän. Lukitusnäytön kustomointivalikot muistuttavat hyvin paljon Applen iOS 16 -käyttöjärjestelmään tuomia lukitusruudun toiminnallisuuksia, mutta mielestäni tyyli on toimiva myös One UI:ssa. Samsung tarjoaa lukitusruudun kustomoinnille myös Applen toteutusta laajemmat mahdollisuudet. 

Raskaasti kustomoidusta ulkoasusta huolimatta Galaxy S23 FE -puhelimen ohjelmisto ei tuntunut keskeneräiseltä, vaan kaikki toimi pääasiassa mallikkaasti. Joitain pieniä ongelmia esiintyi, joita olen havainnut monissa käyttämissäni Android-käyttöjärjestelmällä varustetussa puhelimessa. 

Samsung on toteuttaa ohjelmistossaan suhteellisen raskasta virranhallintaa, jonka takia järjestelmä sulkee mielestäni suhteettoman helposti sovelluksia taustalta pyörimästä, jolloin niiden aukaisu seuraavalla kerralla kestää jonkin verran.

Asetuksista löytyy kyllä vaihtoehtoja, joilla virranhallinnan asetuksia saa säädettyä suuntaan, jos toiseen. Kaikki sovellukset saa esimerkiksi asettaa niin, etteivät ne mene nukkumaan missään vaiheessa. Sovelluksilta saa myös yksitellen poisteltua akun optimointeja, joilla sovellukset voivat vapaammin pyöriä taustalla.

Yhteenveto 

Kokonaisuudessaan Galaxy S23 FE on kelpo laite, joka kompromissiensa ohessa tarjoaa vaihtoehdon noin 700 euron hintaluokassa. Puhelin on 729 euron suositushinnalla ehkä hieman kallis, kun otetaan huomioon, että tällä hetkellä Galaxy S23 -puhelinta myydään edullisimmillaan 739 euron ja keskimäärin 799 euron hinnalla. 

Suurimmat heikkoudet liittyvät mielestäni vanhempaan Exynos 2200 -järjestelmäpiiriin, joka ei päässyt oikeuksiinsa nähtävästi heikosti optimoidun ohjelmiston takia. Muutamia epämiellyttäviä suorituskyvyllisiä huomoita lukuunottamatta mitään järisyttävää tai huolestuttavaa ei toiminnassa kuitenkaan testijakson aikana vastaan tullut. 

Paksuhko runko ja puhelimen yleinen muotoilu saatttaa haitata pienempikätisiä käyttäjiä ja puhelimen yhden käden käyttö oli ainakin itselleni hieman hankalaa.  Kamerat suoriutuvat perustasolla varmanoloisesti ja laatu on riittävän hyvää.  

SuomiMobiilille Samsung Galaxy S23 FE:n testaamisen mahdollisti DNA, jonka kautta uuden puhelimen pystyy tilaamaan arvostelun kirjoitushetkellä edullisimmillaan 699 euron hintaan. Viralliset suositushinnat ovat 128 gigatavun versiossa 729 euroa ja 256 gigatavun versiossa 789 euroa. Samsung tarjoaa puhelinta neljässä väriversiossa, jotka ovat valkoinen, musta, mintunvihreä sekä violetti. 

Samsung Galaxy S23 FE

7.6

Hyvää
  • Näytössä ei juurikaan säästellä
  • IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis
  • Hyvät päivityslupaukset (4+5 vuotta)
  • Mukana langaton lataus
  • Akunkesto kokonaisuudessaan riittävällä tasolla
Huonoa
  • Hinta jälleen kerran hieman liian korkea
  • Exynos 2200 -järjestelmäpiirin ja ohjelmiston väliset ongelmat
  • Pakkauksessa ei laturia
  • Tuntuma kädessä eroaa negatiivisella tavalla Galaxy S23 -sarjasta

1 Kommentti

  1. Jotkut on valmiit maksamaan ylihintaa siitä että puhelin on iPhone ja siinä on täten iOS. Mikään muu ei selitä esim. iPhone SE:n ostamista sen nykyiseen hintaan. Itselle taas painoi vaakakupissa Samsungin S-sarja Dexillä ja OneUI:lla. Maksoin suosiolla ylihintaa kyseisestä luurista ominaisuuksiin nähden.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut