ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony LinkBuds S – miellyttävät kuulokkeet hyvällä äänellä

Sony LinkBuds S

Sony laajensi aikaisemmin tänä vuonna LinkBuds-tuotemallistoaan uudella jäsenellä, joka kantaa nimeä LinkBuds S. Kyseessä on selvästi erilainen tuote kuin aikaisemmin testissä käyneet LinkBuds-kuulokkeet. Sony jatkaa kuitenkin LinkBuds-sarjalle ominaista kevyttä ja huolellista viimeistelyä uutuuskuulokkeidenkin kanssa.

LinkBuds S -kuulokkeet ovat olleet pidemmässä käyttötestissä, jonka aikana saatiin hyvä käsitys kuulokkeiden kyvykkyydestä. Sony on panostanut kuulokkeissa äänenlaatuun sekä melunvaimennukseen, joista Sony on tullut tunnetuksi. Sony on lähtenyt hakemaan kuulokkeiden kanssa ”Never off” -asennetta, eli kuulokkeita pitäisi pystyä käyttämään pitkään, eikä niitä tarvitsisi ottaa aina pois korvista esimerkiksi puhuttaessa muiden kanssa.

Suomessa kuulokkeet tulivat myyntiin toukokuussa ja hintaa niillä oli 200 euroa. Sittemmin hinta on tippunut 180 euroon, joka tekee niistä selvästi houkuttelevamman vaihtoehdon omassa kategoriassaan. Kuulokkeista on neljä väriversiota, jotka ovat valkoinen, musta, ecru sekä uutena tulokkaana valikoima on täydentynyt Earth Blue -värillä.

Alapuolella on listattuna vielä yhteenvetona Sony LinkBuds S -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony LinkBuds S -kuulokkeiden tekniset tiedot

 • Elementti: 5 mm dynaaminen elementti
 • Melunvaimennus: Aktiivinen melunvaimennus
 • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP, HSP | Koodekit: SBC, AAC, LDAC)
 • Kuulokkeiden akku: 9 tuntia ilman melunvaimennusta, 6 tuntia melunvaimennuksella
 • Kotelon akku: 16 tuntia lisää virtaa
 • Ohjattavuus: Napautusohjaus
 • Lataus: USB-C-lataus
 • Muuta: Tunnistaa korvassa olemisen, Sony Headphones -sovellus, Google Fast Pair, Swift Pair
 • Latauskotelon paino: 35 g
 • Latauskotelon mitat: 42,8 x 60 x 27,6 mm
 • Kuulokeiden paino: 4,8 g
 • Vedenkestävyys: IPX4
 • Väriversiot: Valkoinen, musta, ecru ja sininen
 • Hinta: 180 euroa

Erittäin kevyet ja miellyttävät käyttää

Muotoilultaan LinkBuds S -kuulokkeet ovat erittäin pelkistetyt ja Sony luottaa ilmeeseen, joka on nähty aikaisemmissakin yhtiön kuulokkeissa. Kuulokkeiden keskiössä on kuitenkin tällä kertaa kompakti toteutus, kevyt viimeistely sekä ekologiset materiaalit.

Sony hyödyntää kuulokkeiden valmistuksessa kierrätettyä muovia, joten ekologisuus on otettu huomioon. Samainen suuntaus näkyy myös kuulokkeiden pakkauksessa. LinkBuds S -kuulokkeet toimitetaan täysin muovittomassa paketissa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi.

Latauskotelo on LinkBuds S -kuulokkeissa huomattavasti pyöristetty, joten sitä on miellyttävä käsitellä. Kotelon etuosassa on ainoastaan LED-ilmaisinvalo, joka ilmoittaa esimerkiksi akun varauksesta tai Bluetooth-yhteydestä. Takaosaan on laitettu USB-C-liitin sekä painike yhteyttä varten. Kotelon yläosassa on Sonyn logo ja alaosassa on vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony on panostanut latauskotelon kompaktiin kokoon, sillä se ei ole liian suuri. Virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 42,8 x 60 x 27,6 millimetriä. Kuulokkeet kulkevat latauskotelossa helposti mukana, ja kompaktin toteutuksen ansiosta kuulokkeet on helppo saada pieneenkin taskuun. Painoa ei ole myöskään yhdistelmällä liikaa, sillä LinkBuds S:n latauskotelo painaa 35 grammaa.

Latauskotelo on viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse tykkään. Mattapinta pysyy hyvänä pidemmässä käytössä, sillä mattamuovi ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin kiiltävä muovi. Testijakson aikana latauskoteloon ei tullut merkittäviä kulumisen jälkiä. Saranamekanismi on valmistettu myös muovista, jonka todettiin olevan hieman väljä.

LinkBuds S -kuulokkeet ovat asetettuna latauskoteloon omiin syvennyksiinsä ja ne saadaan helposti pois nostamalla ylöspäin. Kuulokkeet pysyvät latauskotelossa jämäkästi magneettien avulla, joten kuulokkeet eivät irtoa kovinkaan helposti edes alaspäin ravisteltaessa. Testijakson aikana latauskotelo tippui muutaman kerran maahan ja ainakin kerran kuulokkeet lensivät tiputuksen voimasta pois kotelosta.

Kuulokkeiden rakenteen selvin vahvuus on kevyt ja kompakti toteutus, jonka takia itse tykkäsin pitää LinkBuds S -kuulokkeita pitkiäkin aikoja korvissa. Kuulokkeiden mittoja Sony ei ole kertonut, mutta painoksi on ilmoitettu 4,8 grammaa. Kyseessä on hyvä suoritus, ja itse en toisinaan edes huomannut kuulokkeiden olemista korvissa. LinkBuds S -kuulokkeet ovat suunniteltu huolella ja ne istuvat ainakin allekirjoittaneen korviin erinomaisesti.

Tulpallisella toteutuksella on tietysti oma tehtävänsä korvissa pysymisessä, mutta LinkBuds S -kuulokkeiden muotoilun ansiosta tukea otetaan myös korvalehdestä. Sony pitää huolen siitä, ettei kuulokkeet lähde korvista esimerkiksi juoksulenkillä. Itse en ainakaan kokenut kertaakaan tunnetta, että kuulokkeet olisivat valuneet pois korvista. Sony toimittaa kuulokkeiden mukana myös neljät eri kokoiset korvatyynyt, joiden avulla kukin pystyy valitsemaan juuri itselleen sopivat tulpat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilun osalta Sony jatkaa omaa muotokieltään. Kuulokkeet eivät ole liian geneeriset, vaan sopivat hyvin Sonyn kuulokemallistoon. Kuulokkeiden ulkopuolella nähdään latauspinnit, etäisyydentunnistin, pari mikrofonia sekä Sonyn logo. Kuulokkeet ovat hyvin pelkistetyt. LinkBuds S -kuulokkeet ovat myös itsessään viimeistelty mattapintaiseksi, jonka ansiosta ne pysyvät hyvänä pitkään.

Sony on luvannut kuulokkeiden tarjoavan IPX4-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. LinkBuds S -kuulokkeita voi käyttää huoletta esimerkiksi hikilenkillä tai vesisateessa. Roiskeveden ei pitäisi vaikuttaa kuulokkeiden käyttöön.

Loistava äänenlaatu ja melunvaimennus

Sonylla on pitkä historia langattomien kuulokkeiden kanssa ja järjestäen lähes kaikki yhtiön kuulokkeet ovat vakuuttaneet äänenlaadullaan. LinkBuds S -kuulokkeet eivät ole mikään poikkeus, vaan ne tarjoavat erittäin miellyttävän ja tasapainoisen äänikokemuksen.

LinkBuds S -kuulokkeissa on 5 millimetrin kokoiset dynaamiset kaiutinelementit, joiden luvataan takaavan vahvan basson ja kirkkaat lauluäänet. Lisäksi keskialueen kerrotaan toistuvan täyteläisesti ja puheen erottelu on selkeää. Yleisesti valmistajat kasvattavat kaiutinelementtien kokoa, mutta Sony on mennyt toiseen suunaan ja ottaa paljon irti pienestä elementistä.

Itse tykkäsin kuulokkeiden tarjoamasta äänenlaadusta, sillä se on juuri sitä, mitä tässä hintapisteessä voikin odottaa. Omaan makuuni kuulokkeissa on mukavasti bassoa ja samalla ylätaajuudet toistuvat hyvin. Keskitaajuudet toistuvat myös erittäin selkeästi. Aivan samalle tasolle ei päästä Sonyn WF-1000XM4-kuulokkeiden kanssa, mutta ei kuitenkaan kauas jäädä.

LinkBuds S -kuulokkeilla päästään nauttimaan laadukkaasta musiikista, sillä musiikissa eri tasot tulevat hyvin esille ja samalla laulusta saa hyvin selvää. Itse en ole mikään äänen ammattilainen, mutta mielestäni tunnistan silti hyvän äänenlaadun. Ainakin omalla vaatimustasolla ääni on erittäin rikasta ja varmasti täyttää kohderyhmän vaatimukset.

Kuulokkeisiin on laitettu Sonyn huippukuulokkeista tuttu integroitu V1-piiri, joka yhdistää ANC-prosessorin ja Bluetooth-piirin. V1-järjestelmäpiirissä on DAC-piiri, vahvistin sekä DSEE Extreme, jotka skaalaavat musiikin lähes Hi-Res-tasolle, sekä käyttää tekoälyä toistamaan kadonneita taajuuksia. LinkBuds S -kuulokkeissa on Sonyn LDAC-koodekki. LDAC:n avulla kuulokkeilla voidaan lähettää Bluetoothin kautta Hi-Res-ääntä 990 Kbps:n tasolla, kun normaalilla SBC-koodekilla se on mahdollista vain 328 Kbps:n tasolla.

Sony on kertonut kuulokkeissa olevan Bluetooth 5.2 -yhteys, joten toimintasäde on noin 10 metriä. Testijakson aikana kuulokkeiden yhteyden kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaan ne toimivat erinomaisesti yhdistetystä laitteesta riippumatta. LinkBuds S -kuulokkeissa on edellä mainitun LDAC:n ohella tuki myös äänimuodoille SBC ja AAC. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP, HFP ja HSP.

LinkBuds S -kuulokkeet eivät tue tämän arvostelun kirjoitushetkellä yhteyttä kahteen laitteeseen samaan aikaan. Sony on kuitenkin luvannut tuoda ominaisuuden päivityksenä vielä marraskuun aikana, joten saumaton yhteys puhelimen ja esimerkiksi tietokoneen välillä pitäisi olla myöhemmin mahdollista. Sony tarjoaa kuulokkeille Android-puhelimissa tuen Fast Pair -tekniikalle ja Windows-laitteilla Swift Pair -toteutukselle, joiden avulla yhdistäminen laitteisiin on aikaisempaa nopeampaa.

Melunvaimennus löytyy myös LinkBuds S -kuulokkeista, vaikka se puuttui alkuperäisistä LinkBuds-kuulokkeista. Melunvaimennus on nyt helpompi toteuttaa, kun kuulokkeiden toteutus ja lähestymistapa ovat selvästi erilaiset. Melunvaimennus on hyvällä tasolla LinkBuds S -kuulokkeissa, mutta se ei ole kuitenkaan samalla tasolla WF-1000XM4-kuulokkeiden melunvaimennuksen kanssa. Tämä on toki myös ymmärrettävissä, sillä myös hintaluokka on eri.

Laadultaan melunvaimennus on hyvä ja se pystyy suodattamaan suurimman osan melusta. Toki aivan kaikkea ei saada pois, mutta melunvaimennus on riittävä esimerkiksi julkisessa liikenteessä tai jos haluaa uppoutua musiikkiin ilman häiriötekijöitä. Itselle melunvaimennus riitti hyvin ja se on hintaluokkansa tasolla.

Melunvaimennuksen tasoa ei kuulokkeissa valitettavasti pysty manuaalisesti säätämään, vaan ominaisuus on joko päällä tai pois. Sony on toteuttanut kuulokkeille kuitenkin mahdollisuuden antaa muokata melunvaimennuksen asetuksia automaattisesti.

Kuulokkeet pystyvät sijainnin ja liikkeen perusteella tunnistaa käyttäjän toiminnan ja vaihtaa tilanteen mukaan käyttöön melunvaimennuksen, ympäristönäänet tai poistaa melunvaimennuksen päältä. Erilaiset asetukset voi asettaa esimerkiksi, jos kuulokkeet tunnistavat käyttäjän olevan paikallaan, kävelemässä, juoksemassa tai julkisessa liikenteessä.

LinkBuds-kuulokkeiden tavoitteena on myös mahdollistaa pysymisen läsnä ympäröivässä maailmassa. Tämän takia kuulokkeisiin on tuotu ympäristöäänen tila. Ominaisuus toteutettu erinomaisesti, sillä sen avulla pystyy nyt kuulemaan taustamelun ja erityisesti puheen ilman kuulokkeiden ottamista pois korvista.

Ominaisuus ei korosta enää puhetta, vaan sitä on miellyttävä käyttää jopa musiikkia kuunnellessa. Ominaisuudesta on selvä hyöty muun muassa lenkillä, sillä autot ja muun liikenteen kuulee hieman paremmin läpi silloin kun pitäisi olla tietoinen myös ympärillä tapahtuvasta toiminnasta. Sony antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää ympäristön äänien voimakkuutta asteikolla 1-20.

Kuulokkeissa on myös tuttu Speak-to-Chat-toiminto. Kyseisen ominaisuuden ollessa käytössä kuulokkeet tunnistavat automaattisesti käyttäjänsä puheen ja pysäyttää musiikintoiston. Tämä helpottaa muille puhumista ilman, että kuulokkeet pitäisi ottaa pois korvista. LinkBuds S -kuulokkeet tukevat myös korvissa olemisen tunnistusta, sillä musiikintoisto pysähtyy, jos kuulokkeen ottaa pois korvasta ja vastaavasti se jatkuu, kun kuulokkeen laittaa takaisin korvaan.

Sony on parantanut myös mikrofonien toimivuutta ja selkeyttä muun muassa puheluissa. Mielestäni LinkBuds S -kuulokkeet toimivat erinomaisesti myös puheluita varten, sillä puheluista saa hyvin selvää molemmissa päissä. Kuulokkeet pystyvät myös suodattamaan esimerkiksi tuulen tuottaman kohinan hyvin minimaaliseksi.

Riittävä akunkesto

Akunkesto on langattomissa nappikuulokkeissa yksi tärkeimmistä osa-alueista, ja ainakin aikaisemmin Sony on ollut akun kanssa vahvoilla. Odotukset akunkeston osalta olivat siis LinkBuds S -kuulokkeita kohtaan korkealla, eikä se ainakaan testijakson aikana päässyt pettämään.

Sony on kertonut akunkeston olevan melunvaimennuksen kanssa 6 tuntia sekä ilman melunvaimennusta noin 9 tuntia. Lisäksi latauskotelon on luvattu tarjoavan 14 tuntia lisää virtaa. Jos melunvaimennusta ei käytetä, niin latauskotelosta saadaan lisää virtaa 21 tunniksi, jolloin akunkesto olisi teoreettisesti jopa 30 tuntia. Sony ei ole tälläkään kertaa ilmoittanut tarkkoja milliampeeritunteja kuulokkeiden tai latauskotelon osalta.

Testijakson aikana olin pääasiassa tyytyväinen kuulokkeiden tarjoamaan akunkestoon. Melunvaimennuksen kanssa akunkeston todettiin olevan pitkälti luvatulla tasolla, sillä akkua riitti hyvin 5,5-6 tunniksi. Jos melunvaimennusta ei käytetty, niin akunkesto oli keskimäärin 2-2,5 tuntia parempi. Melunvaimennuksen kanssa kyseessä ei ole mikään paras akunkesto, mutta mielestäni monessa tilanteessa täysin riittävä.

Itse en ainakaan kovin usein käytä edes 5 tuntia putkeen kuulokkeita korvissa, jonka takia akunkesto ei yleensä ole mikään ongelma. Lisäksi kuulokkeet saavat latauskotelossa lisää virtaa, jos kuulokkeiden käytöstä pitää lyhyen tauon. Alle 6 tunnin akunkesto koituu ongelmaksi esimerkiksi pidemmillä lento- tai junamatkoilla, mutta muuten itsellä ei ole muita käyttötilanteita, joissa kuulokkeita pitäisi käyttää pitkiä aikoja korvissa.

Akunkesto on siis hyvällä tasolla, joka riittää suurimpaan osaan käyttötilanteista. Itsellä ei tullut vastaan ongelmia akunkeston kanssa, vaan virtaa oli aina riittävästi. Latauskotelo täytyi ladata keskimäärin kerran viikossa, jos kuulokkeita käytti päivän aikana muutaman tunnin verran.

Kuulokkeissa on myös pikalataus, sillä latauskotelossa 5 minuutin latauksen jälkeen virtaa pitäisi olla jälleen 60 minuutiksi. Kuulokkeiden akkujen tyhjästä täyteen latautumisen pitäisi kestää noin 2 tuntia. Latauskotelon lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta, ja tyhjästä täyteen kotelo latautuu 3 tunnissa. Langattomasta latauksesta Sony on karsinut, mutta mielestäni sen löytyminen tämän hintaisista kuulokkeista olisi ollut jo vaadittu ominaisuus.

Toimivat yhdessä tutun sovelluksen kanssa

Sony hyödyntää LinkBuds S -kuulokkeiden kaverina yhtiön muistakin kuulokkeista tutuksi tullutta Headphones Connect -sovellusta. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android- ja iOS-laitteille. Sony ei ole tehnyt sovellukseen merkittäviä muutoksia hyvään toviin. Sovellus on monipuolinen, mutta kuitenkin kaipaisi edelleen hieman kasvojenkohotusta.

Kuulokkeiden yhdistämisen jälkeen sovelluksessa pystyy tarkastelemaan kuulokkeiden ja latauskotelon akunvarauksia. Lisäksi sovelluksesta voidaan säätää toistettavaa musiikkia sekä hallita taustamelunvaimennusta. Lisäksi mukana on asetukset kuulokkeiden mainostetuille ominaisuuksille, kuten ympäristöäänelle, Speak-to-Chat-ominaisuudelle sekä äänenlaadun parantamiselle.

Sony tarjoaa sovelluksessa myös taajuuskorjaimen, mistä olen itse todella iloinen. Taajuuskorjainta pystyy itse säätämään, mutta Sony on luonut myös muutamia tiloja, joiden välillä pystyy vaihtelemaan (kirkas, innostunut, lempeä, rento, laulu, diskantin tehostus, basson tehostus sekä puhe). Käyttäjä voi itse myös luoda erilaisia taajuuskorjaimia ja tallentaa ne sovellukseen omiksi tiloiksi myöhempää käyttöä varten.

Headphones Connect tarjoaa kuulokkeiden korvatyynyjen sovitustestin, joka avustaa parhaimpien tyynyjen käyttämisessä. Sovelluksen kautta voidaan säätää myös kuulokkeiden ääniavustajaa, sillä valittavissa on joko Google Assistant tai Amazon Alexa. Käyttäjät voivat myös muokata kuulokkeiden napautustoimintoja. Napauttamalla esimerkiksi vasenta kuuloketta voidaan aktivoida melunvaimennus tai oikealla kuulokkeella voidaan hallita musiikkia erilaisilla napautusyhdistelmillä. Kuulokkeet voidaan myös päivittää tuoreimpaan ohjelmistoon sovelluksen kautta.

Sovellus tarjoaa LinkBuds S -kuulokkeille mukavasti toimintoja ja asetuksia, joista käytännössä kaikki on löytynyt aikaisemmistakin Sonyn kuulokkeista. Valitettavasti sovellus tuntuu edelleen hieman jälkeenjääneeltä yleisilmeen osalta, sillä se ei ole käyttökokemukseltaan kaikista paras. Sony voisi tehdä sovelluksesta selvästi modernimman, sillä nyt monet asetukset ja toiminnot ovat hieman piilossa, mikä tekee niiden käyttämisestä toisinaan jopa hyvin tuskallista.

Tasapainoinen kokemus

SuomiMobiili suosittelee Sony LinkBuds S -kuulokkeita.

Sony LinkBuds S -kuulokkeiden todettiin tarjoavan tasapainoisen kokonaisuuden ja mukana on monet Sonyn vahvuudet. Omassa hintaluokassaan kuulokkeita on myös helppo suositella, jos hakusessa on hyvä äänenlaatu, melunvaimennus sekä miellyttävän kevyt rakenne.

Itse tykkäsin erityisesti kuulokkeiden rakenteesta, joka on kevyt ja kompakti. Kuulokkeet pysyvät erinomaisesti korvissa ja kyseessä ovat varmasti parhainten korviin istuvat kuulokkeet, joita olen koskaan käyttänyt. Latauskotelo on myös kompakti ja mattaviimeistely kestää käyttöä. LinkBuds S -kuulokkeet tarjoilevat myös hyvän äänenlaadun ja melunvaimennuskin on hintaluokkansa tasolla. Akunkesto oli omaan makuuni riittävä ja kuulokkeissa on monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia.

Suurin miinus mielestäni on langattoman latauksen puuttuminen, joka pitäisi löytyä jo 180 euron kuulokkeista. Toinen itseäni harmittanut heikkous oli Sonyn rakentaman sovelluksen epäloogisuus.

Hinnoittelunsa takia Sony LinkBuds S -kuulokkeet asettuvat kilpailtuun hintapisteeseen. Vastaavia ominaisuuksia tarjoavat muun muassa SuomiMobiilissakin testatut Jabra Elite 5 ja Honor Earbuds 3 Pro.

Suomessa kuulokkeet ovat tulleet myyntiin jo kesällä ja hintaa niillä on nykyisin 180 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla neljässä väriversiossa, jotka ovat valkoinen, musta, ecru ja sininen. Sony LinkBuds S -kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelun listauksesta alapuolelta.

Hyvää

 • Kevyet ja miellyttävät käyttää
 • Hyvä äänenlaatu ja melunvaimennus on riittävä
 • Riittävä akunkesto
 • Monipuolisia toimintoja Headphones Connect -sovelluksen avulla

Huonoa

 • Ei langatonta latausta
 • Sovellus hieman epäselvä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut