ArvostelutJabraYleinen

Testissä Jabra Elite 5 – 150 eurolla selkeä ääni ja hyvä akunkesto

Jabra Elite 5

Tanskalainen kuulokevalmistaja Jabra julkaisi syyskuun alussa uudet langattomat Jabra Elite 5 -kuulokkeet, jotka asettuvat 150 euron suositushinnallaan kuulokemarkkinoiden kilpailtuun keskiluokkaan. Jabra tarjoaa Elite 5 -kuulokkeiden alapuolella noin 120 euron hintaiset Jabra Elite 4 -kuulokkeet ja puolestaan yläpuolelle sijoittuvat noin 200 euron hintaiset Jabra Elite 7 Pro -kuulokkeet, jotka ovat silloin tällöin alennuksessa samanhintaiset Jabra Elite 5 -kuulokkeiden kanssa.

Ominaisuksiltaan Jabra Elite 5 -kuulokkeet ovat varsin perustasoa. Kuulokkeet tarjoavat aktiivisen taustamelunvaimennuksen ja hyvän 7 tunnin akunkeston. Myyntiin kuulokkeet saapuivat syyskuun alussa kahdessa värissä, jotka ovat tumma Titanium Black sekä vaalea Gold Beige.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jabre Elite 5 tekniset tiedot

  • Elementti: 6 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Koodekit: SBC, AAC ja Qualcomm aptX)
  • Kuulokkeiden akku: 7 tuntia yhdellä latauksella
  • Kotelon akku: 28 tuntia yhdellä latauksella
  • Ohjattavuus: Napautusohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä tai langattomasti
  • Muuta: tunnistaa korvassa olemisen, Google Fast ja Microsoft Swift Pair
  • Kuulokkeiden mitat: 30,5 x 21,6 x 24,3 mm
  • Kotelon mitat: 26 x 38,9 x 64,1 mm
  • Kuulokkeen paino: 5 g
  • Kotelon paino: 40 g
  • Vedenkestävyys: Kuulokkeet IP55, kotelo IP52
  • Väriversiot: Titanium Black sekä Gold Beige
  • Hinta: 149 euroa

Rakenne ja muotoilu

Jabra Elite 5 -kuulokkeet käyttävät Jabralle tuttua muotoilua, eikä kuulokkeiden muotoilun kanssa ole tehty radikaaleja muutoksia, kun verrataan yhtiön aikaisempiin julkaisuihin. Kuulokkeet erottuvat muotoilunsa puolesta, eikä voi sanoa, että muotoilussa olisi otettu vaikutteita joltain muulta valmistajalta.

Kuulokkeet ovat nykytrendistä poiketen varrettomat ja esimerkiksi kuulokkeiden ohjaus tapahtuu kuulokkeiden päällä olevilla fyysisillä painikkeilla. Kuulokkeissa on kuusi mikrofonia, joista kolme on oikeassa ja kolme vasemmassa kuulokkeessa. Kuulokkeiden ulkopuolelle on sijoitettu yksi feedward-mikrofoni ja sisäpuolelle kaksi feedback-mikrofonia, joiden ansiosta mikrofonien tuottaman äänenlaatu pitäisi olla kunnossa. Ulkopuolen mikrofoni ovat jatkuvasti päällä, kun sisäpuolen mikrofoni aktivoituu esimerkiksi tuulen kohinaa havaitessaan.

Itse kuulokkeissa on elementit ja silikooniset pehmusteet, joiden avulla kuulokkeet pysyvät korvissa. Kuulokkeiden pohjassa on kahdet latauspinnit, joiden kautta kuulokkeet saavat kotelosta virtaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulokkeet ovat hyvinkin kevyet painaen 5 grammaa. Kuulokkeiden mitat puolestaan ovat 26 x 38,9 x 64,1 millimetriä. Istuvuuteen sai hieman totutella ja vasta reilun viikon käytön jälkeen korvat olivat mukautuneet kuulokkeille paremmin. Vaikka kuulokkeet mukautuivatkin käytön myötä paremmaksi, niin silti ne tuntuivat pitemmän session jälkeen hieman ikäviltä omissa korvissani.

Istuvuus oli koko testijakson ajan pieni kysymysmerkki ja silloin tällöin kuulokkeita sai olla korjailemassa vähän väliä. Oman korvan muotoiluuni kuulokkeet eivät oikein istuneet, jonka johdosta ääntä pääsi paljon läpi ja esimerkiksi pyöräillessä tuulen humina häiritsi kuuntelukokemusta.

Pakkauksen mukana toimitetaan kuulokkeissa kiinni olevien keskikokoisten pehmusteiden lisäksi yhdet pienemmät ja yhdet suuremmat tulpat, joten muutamat vaihtoehdot löytyvät mistä voi omaa kokoa etsiä. Itselläni oli käytössä keskikokoiset tulpat koko testijakson ajan, koska totesin muiden olevan epäsopivat itselleni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulokekotelon etupuolella on Jabran logo, jonka alapuolella on LED-valo, joka ilmoittaa kotelon akun varaustason joko vihreällä tai punaisella valolla. Kotelon takapuolelta löytyy USB-C-liitin akun lataamista varten. Kotelosta löytyy myös langaton lataus, jonka tekniikka löytyy kuulokekotelon pohjasta. Latauskotelo on mukavan siro ja kevyt, eikä kotelo ole erityisen paksu, joten taskussa kotelo ei juurikaan itseäni häirinnyt.

Kotelon ja kuulokkeiden materiaalina on muovi, joka on materiaalina lähes kaikissa nappikuulokkeissa. Kotelo ja kuulokkeet eivät ole erityisen liukkaat kädessä ja mielestäni kotelon muotoilu auttaa siinä, ettei kuulokkeet helposti pääse lipsahtamaan kädestä. Kotelo on mattapintainen, joten se ei kerää sormenjälkiä itseensä. Kotelo ei naarmuuntunut testijakson aikana, vaikka koteloa kannettiin samassa taskussa avainten kanssa.

Latauskotelo pysyy kiinni kevyen magneettisen liitännän avulla. Kotelon saa auki helposti ja kotelo myös pysyy kiinni ongelmitta. Hieman kotelon ja kannen liitännän kestävyys mietityttää pitkässä juoksussa, sillä pitkin testijaksoa koteloa avatessa liitos hieman nitisi. Nitinöistä huolimatta kiinnitys on jämäkkä eikä erityisemmin heilu, kun kantta väänteli kevyesti.

Kohtalainen äänenlaatu ja hyvä akunkesto

Kuulokkeiden äänestä huolehtii 6 millimetrin dynaaminen elementti. Jabra Elite 5 -kuulokkeiden äänenlaatu on mielestäni ihan ok. Kuulokkeilla musiikkia kuunnellessa nousee selkeästi esiin laulu samalla, kun taustat jäävät selvästi taka-alalle tasaiseksi, mutta selkeäksi kokonaisuudeksi.

Omaan mieleeni kuulokkeiden äänenlaatu ei oikein osunut. Olen tottunut käyttämään Samsungin Galaxy Buds -kuulokkeita, joissa laulu ei nouse esiin, vaan kaikki musiikin osat soivat tasaisesti ja ääni on mukavan pehmeä. Jabrojen ääni on edellä mainittuihin verrattuna mielestäni hieman liian terävä. Terävyyttä saa kuitenkin halutessaan häivytettyä Sound+ -sovelluksen taajuuskorjainta manuaalisesti mieleiseksi säätämällä.

Jabra Elite 5 -kuulokkeiden basso ei ole omaan makuuni kovinkaan vakuuttava edes taajuuskorjaimen bassoasetuksella. Kuulokkeiden terävän äänen takia basso jää laimeaksi, joka ainakin itselleni on harmi, sillä pidän hieman bassoisemmasta äänestä musiikkia kuunnellessani. Äänenlaatu on aina henkilökohtainen asia ja joku voi kokea Jabran Elite 5 -kuulokkeet hyvinkin paljon eri tavalla kuin allekirjoittanut.

Jabra tarjoaa Sound+ -sovelluksessa viisikanavaisen taajuuskorjaimen, jolla pystyy säätämään bassoa, keskitaajuuksia sekä diskanttia. Valittavissa on kuusi valmista profiilia, jonka lisäksi käyttäjä pystyy itse säätämään ja tallentamaan mieleisensä asetukset taajuuskorjaimeen.

Kuulokkeet tarjoavat käyttäjälle aktiivisen taustamelunvaimennuksen, joka toimi mielestäni ihan hyvin. Kuulokkeiden istuessa epäoptimaalisesti en kuitenkaan osaa täysin sanoa mielipidettä melunvaimennuksen laadusta. Kuulokkeet päästävät esimerkiksi kaupassa asioidessa jonkin verran puheensorinaa läpi. Liikenteen melu pääsi kuulokkeiden ja melunvaimennuksen läpi häiritsevän paljon. Jabra Elite 5 -kuulokkeiden melunvaimennuksen voimakkuutta pystyy säätämään Jabran Sound+ -sovelluksen kautta 5 portaisen säätimen avulla.

Kuulokkeiden läpikuuluvuustila oli mielestäni toimiva ja se päällä puheesta sai selvää, eikä kuulokkeita täten tarvinnut ottaa pois korvasta esimerkiksi kaupan kassalla. Puhelut toimivat myös moitteettomasti niin itselleni, kuin myös vastapuolelle, eli Jabra Elite 5 tarjoamat mikrofonit ovat oikein riittävät puheluissa käytettäväksi. Puhelun aikana kuulokkeiden vastamelutoiminto kytkeytyy pois päältä, joka itseäni hieman häiritsi.

Jabra Elite 5 -kuulokkeissa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka kanssa en kohdannut ongelmia testijakson aikana liittyen äänenlaatuun tai kuulokkeiden yhdistettävyyteen.

Jabra lupaa kuulokkeille vastamelu päällä 7 tunnin akunkeston ja llman vastamelua 9 tunnin akunkeston. Latauskotelon kanssa luvataan virran riittävän vastamelun ollessa kytkettynä päälle 28 tuntia ja ilman vastamelua jopa 36 tuntia, joka on mielestäni erittäin hyvä suoritus. Arkikäytössä lupaus lunastetaan hyvin ja akku kestää erinomaisesti myös pidemmillä kuuntelusessioilla. Itse kuitenkin käytin kuulokkeita yhdeltä istumalta keskimäärin 30-45 minuuttia.

Jabra Elite 5 -kuulokkeet tukevat pikalatausta ja Jabra lupaakin, että 10 minuutin lataamisella kuulokkeisiin saa tunnin verran kuunteluaikaa latauskotelon avulla. Latauskotelon saa puolestaan täyteen USB-C-latauskaapelin avulla 180 minuutissa. Myös langaton lataus on tuettuna kuulokekotelossa.

Jabra Sound+ -sovellus tarjoaa kuulokkeille säätöjä

Jabra tarjoaa sekä Android- että iOS -käyttöjärjestelmille Sound+ -sovelluksen, jolla kuulokkeita pystytään säätämään. Sovelluksesta pystyy säätämään esimerkiksi vastamelunvoimakkuutta, taajuuskorjainta ja kuulokkeiden napautustoimintoja. Myös kuulokkeiden ohjelmistopäivitykset ja kotelon sekä kuulokkeiden akunvarausprosentit löytyvät sovelluksesta.

Usein testijakson aikana sovelluksen ollessa taustalla kuulokkeet eivät yhdistyneet sovellukseen, vaikka Bluetooth-yhteys oli vaivattomasti yhdistynyt puhelimen kanssa. Sovellus oli kuitenkin ensin suljettava taustalta ja sitten avattava uudelleen, jotta kuulokkeet yhdistyivät ja sovellus lähti toimimaan.

Kuulokkeisiin saatavat napautustoiminnot olivat perustasoa ja musiikin hallintaan kaikki perustoiminnot löytyivät. Yhdellä napautuksella oikean puolen kuulokkeeseen musiikkia voidaan toistaa tai pysäyttää, kahdella napautuksella pääsee puolestaan seuraavaan biisiin ja pitkällä painalluksella äänenvoimakkuutta saa lisää. Vasempaa puolta kerran napauttamalla saa vaihdettua läpikuuluvuustilan ja melunvaimennuksen välillä. Kaksoisnapautuksella biisin saa vaihtumaan ja pitkällä painalluksella äänenvoimakkuutta saa pienemmälle.

Jabra mainostaa kuulokkeissa olevaa Spotify Tap -toimintoa, joka toimii Android-puhelimen kanssa. Valitettavasti iOS-ympäristössä toiminto ei ole käytössä. Kuulokkeet tukevat myös yhdistämistä kahteen laitteeseen samanaikaisesti, joka tuntui pikaisella testillä toimivan mallikkaasti.

Yhteenveto

Testijakson aikana Jabra Elite 5 -kuulokkeet jättivät ristiriitaisen kuvan. Toisinaan tykkäsin käyttää kuulokkeita ja äänenlaatu oli hyvä, mutta omat Galaxy Buds -kuulokkeet kaivettuani esiin nousi Jabroista viimeistään esiin omaan makuuni liian terävä ääni ja taustaäänien vuotaminen korvaan. Kuulokkeiden äänenlaatu voi kuitenkin sopia erinomaisesti jonkun toisen mieltymyksiin ja muotoilu osua täydellisesti korvaan.

Voisin kuvitella kuulokkeet sellaisen käyttöön, joka haluaa kuulokkeet esimerkiksi toimistokäyttöön musiikinkuuntelua ja puheluiden puhumista varten. Rauhalliseen ympäristöön Jabra Elite 5 -kuulokkeiden melunvaimennus sopii hyvin. Myös kuulokkeiden mikrofonitekniikka takaa selkeän puheäänen, josta vastapuoli saa selvää.

150 euron hinta kuulokkeista ei mielestäni ole liikaa, mutta 150 euron hintaisia kuulokkeita pohtiessa kannattaa myös tutkia läpi muita hintaluokan vaihtoehtoja. Myös Jabra Elite 4- sekä Jabra Elite 7 Pro -kuulokkeisiin kannattaa tutustua, etenkin kun artikkelin kirjoitushetkellä Jabran Elite 7 Pro -kuulokkeet pystyy ostamaan monesta paikasta 149 euron hinnalla.

Hyvää

  • Kevyt rakenne ja miellyttävät korvissa
  • Hyvä akunkesto ja nopea lataus + langaton lataus
  • Kestävät vettä ja pölyä (IP55)
  • Sound+ -sovellus saatavilla sekä iOSille että Androidille

Huonoa

  • Sovellus vaati lähes poikkeuksetta uudelleen käynnistämisen, jotta sovellus tunnisti kuulokkeet
  • Muotoilu hieman kookas pienemmille korville
  • Omaan makuuni liian terävä ääni

2 Kommenttia

  1. 1.12.23 ostin 69€ hintaan. Omasta mielestäni äänenlaatu on enemmän kuin hyvä, bassoakin on jopa hieman runsaanlaisesti. Kannattaa katsoa ohjeista miten kuulokkeet pyöräytetään korvaan. Sovelluksella noita nappirtoimintoja voi säätää. Laitoin vasempaan korvaan 1 painallus kappa taaksepäin ja 2 painallusta Spotify. Oikeaan korvaan 1 pause/play, 2 seuraava boosi ja 3 painallusta vaihtaa vaimennus/kuuntelu/pois. Fyysiset napit iso plussa. Ja ja sovelluksesta pystyy myös säätämään tuota vaimennus/kuuntelu/pois toimintoa vaikka vaimennus/kuuntelu.

  2. Nyt viikkoja käyttäneenä voin yhtyä tuohon laimeaan bassoon, tai oikeastaan siihen, että ihan matalimmat jyrinät uupuu.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut