ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony Xperia 10 II – Perushyvä älypuhelin yhdellä miellyttävällä vahvuudella

Sony Xperia 10 II

Sony julkaisi alkuvuodesta uuden keskihintaluokan Xperia 10 II -älypuhelimen, joka tuli kesän alussa myyntiin myös Suomessa. Kyseessä on alle 400 euron hintaluokkaan sijoittuva puhelin, joka tarjoaa mielenkiintoisia ominaisuuksia sekä myös hieman kyseenalaisia ratkaisuja. Kyseessä on viime vuonna testatun Xperia 10 -puhelimen seuraaja, johon verrattuna Sony on tehnyt selviä muutoksia parempaan suuntaan.

Uutuuspuhelin on varusteltuna muun muassa 6 tuuman suuruisella näyttöpaneelilla, joka perustuu OLED-tekniikkaan. Lisäksi puhelimessa hyödynnetään Qualcommin keskihintaluokan puhelimiin suunnattua järjestelmäpiiriä sekä kolmoiskameraa, joka on hintapisteessä yllättävän monipuolinen. Sony on myös panostanut laitteessa rakenteeseen ja erityisesti IP68-luokituksen tuomaan vedenkestävyyteen, jota harvoin edullisemman hintapisteen älypuhelimissa nähdään. Suomessa puhelin maksaa uutena 369 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan keskihintaiseen Sony Xperia 10 II -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia 10 II  (XQ-AU52)
Mitat: 157 x 69 x 8.2 mm
Paino: 151 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 6 -lasipinnat
Näyttö: 6.0 tuumaa Full HD+ (2520 x 1080) / 21:9-kuvasuhde / OLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 665 (4x 2.0 GHz Kryo 260 & 4x 1.8 GHz Kryo 260)
Grafiikkasuoritin: Adreno 610
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] (tuki microSD-muistikortille)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/2.0 / 1/2.8" / 26 mm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 16 mm) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 1/4.0" / 52 mm / PDAF / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 1/4.0" / 24 mm)
Akku: 3600 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Valkoinen ja musta
Hinta: 369 €

Myyntipakkaus

Sony Xperia 10 II:n myyntipakkauksen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 10 II -puhelimen varsin pelkistetyssä valkoisessa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta koristavat Sonyn logot sekä puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on ilmoitettuna muutamia laitteen teknisiä ominaisuuksia sekä muista tärkeimpiä seikkoja. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen väri, SIM-versio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee heti itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvinen tasku, jossa on iso läjä erilaisia oppaita. Mukana on muun muassa käyttöopas ja turvallisuustietoja useilla eri kielillä. Myyntipakkauksen pohjalle Sony on laittanut vielä laturin, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin sekä varsin perinteikkäät langalliset nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on siis kaikilta osin varsin yksinkertainen, eikä se pääse suuremmin yllättämään. Ulkoasu on hyvin pelkistetty, eikä kovin näyttävä, minkä lisäksi sisältöä on sen verran, että käytön alkuun pääsee. Henkilökohtaisesti olisin tykännyt pakkauksesta löytyvän muun muassa suojakuoren, joka on nyt kuitenkin ostettava erikseen, jos sellaiselle on käyttöä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Xperia 10 II jatkaa pitkälti kokonaan tuttua Sonyn muotoilufilosofiaa, joten se on pitkulainen, mutta samalla kapea. Pitkulainen muotoilu johtuu yksinkertaisesti näytön 21:9-kuvasuhteesta, jollaista ei kaikkien valmistajien puhelimista löydy. Ulkoisesti Xperia 10 II on valmistettu muovisesta kehyksestä, mutta myöskin Gorilla Glass 6 -lasipinnoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käteen Xperia 10 II istuu mukavasti, sillä pitkulainen rakenne mahdollistaa selvästi paremman tuntuman. Lasipinnat ovat liukkaat, mutta mattapintainen kehys tuottaa mukavasti pitoa, minkä ansiosta puhelin ei pääse valumaan käsistä. Hieman epätasaiselta pinnalta, kuten sohvan käsinojalta puhelin liukuu helposti pois, minkä vuoksi jonkinlaisen suojakuoren ostaminen laitteelle ei ole ollenkaan huono idea. Kuten kaikissa puhelimissa, niin myös Xperia 10 II:n kohdalla lasipinnat muuttuvat hetkessä likaisiksi ja keräävät rasvajälkiä. Onneksi Sony on päällystänyt lasit likaa hylkivällä pinnoitteella, joten ne voi helposti pyyhkiä puhtaaksi.

Ulkoisesti Xperia 10 II on mukavan laadukkaan oloinen puhelin ja se on varmasti yksi Sonyn valttikorteista tämän hetken keskihintaluokkaisten puhelimien markkinoilla. Vaikka kehys on muovia, niin mattapintainen toteutus tekee siitä erittäin laadukkaan, eikä se tunnu liian muoviselta, kuten monien kilpailijoiden kiiltävämuoviset toteutukset. Gorilla Glass 6 -lasipintoja nähdään vain harvoin keskihintaisissa puhelimissa, ja ainakin testijakson aikana lasit kestivät hyvin kulutusta ja vain muutamia naarmuja oli parin viikon testijakson aikana ilmestynyt.

Laadukkuudesta jotain kertoo myös se, että käsien välissä väännellessä Xperia 10 II:n rakenne ei antanut yhtään periksi, eikä se päästänyt yhtään natinoita. Sony on ilmoittanut laitteen virallisiksi mitoiksi 157 x 69 x 8,2 millimetriä ja painoksi 151 grammaa. Xperia 10 II on siis yllättävän kompakti, vaikka kompaktimpikin voisi olla. Painoa ei ole liikaa, vaan puhelin tuntuu käytössä erittäin kevyeltä ainakin painavimpien puhelimien käytön jälkeen.

Yksi selvistä vahvuuksista Xperia 10 II -puhelimessa on IP68-luokitus, jota ei kovinkaan monesta alle 400 euron älypuhelimesta ole löytynyt viime vuosien aikana. IP68-luokituksen ansiosta puhelin on mahdollista tiputtaa veteen ja sen pitäisi kestää se ilman ongelmia. Ominaisuudesta on mukavasti hyötyä erityisesti aktiivisen elämäntavan omaaville henkilöille, sillä nyt puhelimen käyttöä ei tarvitse pelätä edes hieman sateisissa olosuhteissa. Valitettavasti Sony ei anna kuitenkaan vedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta, eli jos puhelin hajoaakin veden takia, niin takuu ei kata vaurioita.

Puhelin muistuttaa etuosasta varsin vahvasti Sonyn älypuhelinta, sillä 21:9-kuvasuhde tuottaa rakenteesta hieman kilpailijoista poikkeavan. Etupuolella näyttö peittää noin 78 prosenttia pinta-alasta, mikä viittaa myös varsin suuriin näyttöä kiertäviin kehyksiin. Näytön ylä- ja alapuolilla on varsin tasapaksut mustat kaistaleet. Yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, ilmoitusvalo sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Xperia 10 II muistuttaa takaosaltansa vahvasti Sonyn tuoreimpia huippupuhelimia, sillä nyt mukana on vasempaan yläkulmaan sijoitettu kolmoiskamera. Kameroita on siis kolme allekkain, ja ne ulkonevat hieman muusta puhelimen rakenteesta. Kameroiden yläpuolella on myös kaksois-LED-salama, kun taasen oikealta puolelta löytyy NFC-logo, joka viittaa NFC-tunnisteen sijaintiin. Puhelimen takaosassa on esillä myös Sony- ja Xperia-logot.

Sony Xperia 10 II:n oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja virtapainikkeeseen on myös integroitu sormenjälkilukija. Painikkeiden yleinen käyttötuntuma ei ole kovin erikoinen, sillä äänenvoimakkuuspainike on varsin kapea, minkä lisäksi virtapainike on omassa syvennyksessään sormenjälkilukijan takia, mikä tekee painikkeen käytöstä toisinaan jopa haasteellista.

Laitteen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Xperia 10 II:n yläreunasta löytyy yhden mikrofonin rinnalta myös perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Puhelimen alareunaan on sijoitettuna myös yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky 

Näytöt ovat olleet monesti Sonyn vahvuusalueita erityisesti huippupuhelimissa, mutta myöskään Xperia 10 II -mallin näytössä ei ole suuremmin valittamista. Sony on itseasiassa tehnyt tällä kertaa erittäin miellyttäviä ratkaisuja näytön suhteen, sillä nyt käytössä on 6 tuuman suuruinen OLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Pikseleitä on siis 2520 x 1080, mikä tekee 457 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä käytettään tuttua 21:9-kuvasuhdetta, joka on siis normaalia hieman korkeampi sekä suhteessa kapeampi.

Teknisesti näyttö on siis omassa hintapisteessään erittäin vaikuttava sekä OLED-tekniikka tekee siitä vieläkin astetta houkuttelevamman. Tarkkuutta on tarpeeksi monessa tilanteessa sekä OLED-tekniikan ansiosta musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat paremmin kuin yleisesti tässä hintapisteessä nähdyissä LCD-näyttöpaneeleissa. Kirkkautta on omaan makuuni hieman vähäisesti, sillä kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuus ei ole kovin erikoinen. Peruskäyttöön näytön kirkkaus on kuitenkin hyvä, minkä lisäksi näytön saa myös yllättävän himmeäksi pimeissä tiloissa, jolloin se ei rasita silmiä liikaa.

Sony antaa Xperia 10 II -puhelimelle yllättävän paljon säätömahdollisuuksia erityisesti näytön värintoiston osalta. Esimerkiksi valkotasapainoa on mahdollista säätää mukavan monipuolisesti ja väriprofiileita on kaksi tarjolla. Yleisellä tasolla Xperia 10 II -puhelimen ostajat pystyvät säätämään puhelimen näytön värintoistoa mukavasti, mutta aivan huippupuhelimien kaltaisia säätöasetuksia ei ole tarjolla. Keskihintaluokassa asetukset ovat kuitenkin yllättävän monipuoliset näytön osalta.

Xperia 10 II on järjestelmäpiirinsä osalta varsin erikoinen uutuuspuhelin, sillä Sony hyödyntää siinä Qualcommin jo hieman ikääntynyttä Snapdragon 665 -järjestelmäpiiriä. Kyseessä on sama järjestelmäpiiri, jota myös Motorola on hyödyntänyt lukuisissa puhelimissaan, joista tuorein arvioimamme on Moto G8 Power. Nyt Xperia 10 II ei pääse siis suuremmin yllättämään suorituskykynsä osalta, sillä Snapdragon 665 on monella tavalla jo tuttu, eikä tarjoa mitään kovin erikoista suorituskykyä.

Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri on kehitetty 11 nanometrin valmistusprosessilla, ja se rakentuu neljästä samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa toimittaa Adreno 610. Suomessa myytävässä Xperia 10 II -puhelimessa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tarvittaessa tallennustilaa voidaan laajentaa myös microSD-muistikortin avustuksella, sillä puhelimesta löytyy tuki sellaiselle aina yhteen teratavuun asti.

Suorituskyvyltään Snapdragon 665 ei ole mikään kovin erikoinen, mutta ajoimme Xperia 10 II -puhelimessa silti läpi tutut suorituskykytestit. Alapuolella olevassa taulukossa on esillä puhelimen saamat pisteytykset, joiden rinnalla on myös samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Moto G8 Powerin vastaavat pisteytykset ja myös samassa hintaluokassa olevan Kirin 810 -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei P40 Liten pisteytykset. Taulukosta nähdään, että Xperia 10 II:n ja Moto G8 Powerin saamat pisteytykset ovat pitkälti samanlaisia, mutta kuitenkin hieman Moto G8 Powerin eduksi. Huawei P40 Lite oli taasen pisteytyksiltään selvästi parempi monissa testeissä.

Testitulokset
Sony Xperia 10 II (SD665) Motorola Moto G8 Power (SD665) Huawei P40 Lite (K810)
AnTuTu (V8): 155 383 pistettä 173 572 pistettä 297 782 pistettä
Geekbench 4 (single): 1471 pistettä 1511 pistettä 2809 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5010 pistettä 5561 pistettä 7746 pistettä
Geekbench 5 (single): 299 pistettä 311 pistettä 590 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1370 pistettä 1372 pistettä 1862 pistettä
PCMark 2.0: 6841 pistettä 6885 pistettä 7816 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1119 pistettä 1078 pistettä 2820 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 974 pistettä 933 pistettä 2689 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2330 pistettä 2364 pistettä 3402 pistettä

Testijakson aikana oli havaittavissa, että Sony ei ollut ehkä aivan parhaimmalla tavalla saanut optimoitua ohjelmistoa ja järjestelmäpiiriä yhteen, sillä päivittäisessä käytössä oli havaittavissa häiritseviä ongelmia. Esimerkiksi muutaman kerran jotkin sovellukset kaatuivat sekä käyttöliittymä tuntui takkuilevan selvästi. Lisäksi monet animaatiot tuntuivat tahmaisilta, ja muutamat sovellukset, kuten kamera aukesivat varsin hitaasti. Snapdragon 665 -piiri ei välttämättä ollut Sonyn paras vaihtoehto Xperia 10 II -puhelimelle, sillä nykyisellään käyttökokemus ei ole aivan sillä tasolla kuin mitä voisi odottaa.

Xperia 10 II on varusteltuna vain yhdellä kaiuttimella, joka sijaitsee näyttölasin alareunassa aivan kehyksen yhteydessä. Valitettavasti Sony ei käytä puheluihin käytettävää kuuloketta puhelimessa stereoäänentoiston toteuttamiseen, vaan on tyydyttävä yhteen kaiuttimeen. Puhelimen oma kaiutin ei pääse suuremmin vakuuttamaan, vaan se on ennemminkin perustasoa hintaluokassaan. Kaiuttimen kautta on mukava kuunnella satunnaisesti musiikkia, mutta kuulokkeiden käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Musiikin ystävälle Xperia 10 II tarjoaa onneksi perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka kautta pystytään langallisien kuulokkeiden avulla kuuntelemaan erittäin laadukasta äänisisältöä. Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjille puhelin tarjoaa Bluetooth 5.0 -yhteyden, joka takaa saumattoman kuuntelukokemuksen yhdessä aptX HD -pakkaustuen ansiosta. Xperia 10 II tarjoaa siis keskihintaluokan puhelimen tapaisesti varsin yleistä tekniikkaa äänentoiston osalta, eikä tarjolla ole mitään kovin suuria yllätyksiä.

Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen.

Sormenjälkilukijan Sony on sijoittanut puhelimessa virtapainikkeeseen oikeaan kylkeen. Henkilökohtaisesti en ole kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan suurin ystävä, sillä myöskin Xperia 10 II:n kohdalla oli havaittavissa ongelmia. Esimerkiksi puhelin usein ilmoitti taskusta otettaessa, että PIN-koodi täytyy näppäillä, sillä sormenjälkeä oli yritetty jo liian monesti tunnistaa. Sormenjälkilukijan sijainti on siis hyvin paljon käyttäjän tottumuksista kiinni, mutta itse en kokenut Xperia 10 II -puhelimen sormenjälkilukijan sijoitusta kovinkaan järkeväksi.

Yleisellä tasolla sormenjälkilukijan kanssa ei kuitenkaan ollut suuremmin ongelmia. Sormenjälkilukija oli varsin nopea, mutta ei kuitenkaan markkinoiden nopeimmasta päästä. Lisäksi sormenjälkilukijan varmuus oli hyvä, mutta toisinaan oli myös tilanteita, joissa lukija ei pystynyt tunnistamaan sormenjälkeä kunnolla. Eli Xperia 10 II:n sormenjälkilukija on kohtuullinen, mutta ei missään tapauksessa yhtä hyvä kuin eismerkiksi Huaweilla tai muilla kilpailijoilla.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto Xperia 10 II -puhelimessa on 3600 milliampeeritunnin varassa, joka takaa varsin perinteikkään akunkeston, eikä mitään yllätyksiä ole sen suhteen luvassa. Testijakson aikana puhelimen käyttöaika oli yleisesti yhdellä latauksella vaaditun päivän tasolla, jos puhelinta oli käytetty aktiivisesti. Yleisesti illalla Xperia 10 II:n akkua oli jäljellä reilu 20 prosenttia, mutta vähemmällä käytöllä akku kestänee myös paremmin.

Testijakson aikana päivittäinen käyttö koostui pääasiassa netin selaamisesta, sosiaalisen medioiden käyttämisestä sekä muutamista puheluista ja viesteistä. Lisäksi Xperia 10 II -puhelinta käytettiin päivän mitään jonkin verran kuvaamiseen sekä videoiden katseluun Netflixistä tai YouTubesta. Yleisesti puhelimeen oli myös yhdistettynä monen tunnin ajan Bluetooth-kuulokkeet tai kaiutin, jonka kautta musiikkia kuunneltiin. Lisäksi Xperia 10 II oli suurimman osan ajasta mobiiliverkoissa, sillä Wi-Fi-verkkoja käytettiin vain harvoin.

Xperia 10 II -puhelinta ladataan ainoastaan USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä laitteessa ole tukea langattomalle lataukselle. Sony on laittanut puhelimeen tuen 18 watin langalliselle pikalataukselle, jonka kautta akku latautuu kohtalaisen hyvin, mutta ei pääse tarjoamaan mitään kovin yllättävää pikalatausta. Sony toimittaa puhelimen mukana 18 watin pikalaturin, jonka avulla 3600 milliampeeritunnin akku latautuu yllättävän hitaasti täyteen, mikä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Sony Xperia 10 II -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin mukana toimitettavalla laturilla Xperia 10 II -puhelimen akku latautuu tyhjästä täyteen 145 minuutissa, eli 2 tunnissa ja 25 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut alle 30 prosenttia ja tunnissa akkua on saatu hieman alle 50 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 115 minuutin kohdalla, joten viimeiset 10 prosenttia latautuvat 30 minuutissa. Lähes koko ajan akun latautuminen oli varsin tasaista, mutta hidastui kuitenkin hieman loppua kohden.

Testijakson aikana Xperia 10 II laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus selvittää kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 10 II laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Sony hyödyntää puhelimessa OLED-näyttöpaneelia, niin näyttöön pakkanen ei vaikuttanut millään tavalla. Ainoa oikeasti huomattava pakkasen tuottama poikkeavuus oli se, ettei akun lataaminen ollut mahdollista laitteen ollessa jääkylmänä. Monet valmistajat ovat myös estäneet salaman käytön kuvattaessa, mutta Xperia 10 II -puhelimessa salama oli käytettävissä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xperia 10 II:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vielä varsin normaaleilla tasoilla, joten pakkanen ei tuottanut liian suuria haasteita akun käyttöaikaan. Tämän toisenkin testin aikana oli havaittavissa samoja haasteita, jotka tulivat vastaan jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Sony on tehnyt hyvää työtä Xperia 1 II -puhelimen akunkeston kanssa muun muassa Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akkua ei kulunut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavasti, eikä vastaan tullut muitakaan pakkasen aiheuttamia ongelmia, jotka olisivat haitanneet käyttöä. Akun lataamisen Sony oli estänyt aivan samalla tavalla kuin moni muukin älypuhelinvalmistaja.

Kamerat

Kameratoteutuksen osalta Sony Xperia 10 II on varsin mielenkiintoinen omassa hintaluokassaan, sillä Sony on varustellut puhelimen kolmella oikeasti hyödyllisellä kamerasensorilla. Puhelimessa on pääkameran lisäksi ultralaajakulmakamera sekä telekamera, eikä mitään turhia makro- tai syvyysterävyyskameroita.

Sony hyödyntää pääkamerana 12 megapikselin tasoista sensoria, jossa on f/2.0-aukko, 1/2.8 kennokoko, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Ultralaajakulmakamerana toimii 8 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/2.2-aukko, 1/4.0 kennokoko sekä 16 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia jopa 120 asteen näkökentällä, jolloin kuviin saadaan selvästi enemmän sisältöä kuin pääkameran kuviin. Yksi varmasti Xperia 10 II -puhelimen hintaluokassa mielenkiintoinen kamera on 8 megapikselin telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 52 mm polttoväli sekä 1/4.0 kennokoko. Telekamera tarjoaa 2x optisen zoomauksen.

Sony Xperia 10 II:n kolmoiskamera lyhyesti

  • 12 MP pääkamera (f/2.0-aukko, 26 mm, 1/2.8”, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2-aukko, 16 mm, 1/4.0”)
  • 8 MP telekamera (f/2.4-aukko, 52 mm, 1/4.0”, 2x optinen zoom)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan luonnollisesti 12 megapikselin kuvia täydellä resoluutiolla, jolloin kuvien laatu on hintaluokassaan todella hyvä. Henkilökohtaisesti tykästyin pääkameran kuvien laatuun hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, jolloin kuviin saatiin hyvin yksityiskohtia, värit taltioituivat luonnollisesti sekä dynaaminen alue oli hyvä. Automaattiasetuksilla oli hyvin usein havaittavissa, että kuvista tuli monessa tilanteessa kuitenkin tummia, eikä HDR-kuvaus toiminut aina toivotulla tavalla.

Pääkamera on myös kohtalaisen kyvykäs heikommassakin valaistuksessa, mutta ongelmana on kuvien pehmeys sekä tietyssä pisteessä selvästi heikkenevä kuvanlaatu. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioituna Xperia 10 II:n pääkameran automaattiasetuksilla.

Ultralaajakulmakameroiden suosio on viime vuosina noussut aivan uudelle tasolle, sillä sellainen löytyy lähes jo jokaisesta uutuuspuhelimesta 200 euron hintapisteestä alkaen. Myöskin Xperia 10 II on saanut 8 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakamera, jonka avulla automaattitilassa kuitenkin taltioidaan 12 megapikselin tasoisia kuvia. Tämä tarkoittaa siis, että Sony skaalaa kuvien koon pääkameran tasolle, joka on varsin paljon mielipiteitä herättävä tyyli toteuttaa kuvauskokemus.

Xperia 10 II:n ultralaajakulmakamera tuottaa korkeintaan kohtuullista jälkeä, eikä lopputulos ole aina kovin erikoinen, sillä kuvissa yksityiskohdat eivät ole odotetulla tasolla, vaan kamera tuottaa kuvista pehmeitä sekä hieman epätarkkoja. Tämän takia myöskin tarkkoja yksityiskohtia katoaa verrattuna pääkameran kuviin. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat parempia, mutta kun mennään heikompaan valaistukseen, niin ultralaajakulmakameran kyvyt tulevat vastaan. Suurempia vääristyksiä ei kuitenkaan kuvissa ole ollut havaittavissa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Telekameran tarkkuus yltää Xperia 10 II -puhelimessa jälleen 8 megapikselin tasolle, mutta Sony syystä tai toisesta on päättänyt skaalata kuvien koon 12 megapikseliin. Telekameran avulla puhelimella saadaan 2x optisesti zoomattuja kuvia, mikä ei ole missään tapauksessa itsestään selvyys keskihintaluokan älypuhelimissa.

Vaikka telekamera on aina loistava lisäys älypuhelimen kuin älypuhelimen kamerakokonaisuuteen, niin Xperia 10 II:n kohdalla kuvien laatu ei suuremmin pääse yllättämään. Hyvässä valaistuksessa optisesti zoomatut kuvat ovat laadukkaita, väritykseltään miellyttäviä sekä muiltakin osin hyviä. Monissa tilanteissa Xperia 10 II päättää kuitenkin rajata kuvan pääkameralla, jolloin kuvista tulee selvästi heikompia kuin telekameralla kuvattaessa. Alapuolella on muutama kuvapari, joista kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä telekameran suhteen. Vasemmanpuoleinen kuva on taltioitu pääkameralla ja oikeanpuoleinen telekameralla.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Sony hyödyntää uutuuspuhelimessaan Googlen tuoreinta tarjolla olevaa Android 10 -versiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma hieman kustomoitu käyttöliittymäversio. Testijakson aikana puhelimelle tuli tarjolle ainakin yksi päivitys, joka toi mukanaan tuoreimman tietoturvakorjauspäivityksen.

Testijakson aikana oli havaittavissa, että Xperia 10 II:n ohjelmistoa ei ollut optimoitu kovinkaan hyvin puhelimen tekniikkaan. Monessa tilanteessa käyttökokemus oli takkuileva ja animaatiot tuntuivat todella hitailta. Lisäksi muutamien sovelluksien sekä erityisesti kameran käynnistymisessä oli selvää hitautta havaittavissa sekä myös kuvien prosessointi tuntui hitaalta.

Android 10:n päällä hyrräävä Sonyn käyttöliittymä on onneksi hyvin lähellä puhdasta ja siinä on vain pintapuolisia Sonyn tekemiä muutoksia. Toki puhelimeen on asennettu reilusti Sonyn omia sovelluksia sekä palveluita, mutta Xperia 10 II:n ostamista kannattaa harkita, jos haluaa lähes puhtaan Android-käyttökokemuksen. Sony on usein ollut myös varsin innokas tuomaan puhelimilleen päivityksiä, joten myöskin Xperia 10 II:n voidaan olettaa saavan Android 11 -versiopäivityksen tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xperia 10 II on perushyvä älypuhelin, joka tarjoaa muutamia valttikortteja, mutta myös muutamia selviä heikkouksia. Ennen testijaksoa Xperia 10 II -puhelinta kohtaan oli kovat odotukset, mutta valitettavasti innostusta hieman lannisti päivittäisessä käytössä havaitut käyttöliittymän ja sovelluksien hidastelut, jotka johtuivat enimmäkseen huonosta järjestelmäpiirivalinnasta.

Testijakson aikana tykästyin puhelimen laadukkaaseen rakenteeseen ja harvoin keskihintaluokan puhelimissa nähdään huippupuhelimista tuttua Gorilla Glass 6 -lasia. IP68-luokitus on Xperia 10 II:n selvin valttikortti, mutta myöskin Sonyn hyödyntämä näyttö on erittäin hyvä omassa hintaluokassaan. Puhelin tarjoaa myös mukavasti tallennustilaa sekä laajat liitännät (USB-C, microSD ja kuulokeliitin), jotka ovat toki myös tuttuja tässä hintaluokassa. Yksi valttikorteista on myös monipuolinen kameratoteutus, mutta valitettavasti kaikki kamerat eivät kuitenkaan päässeet suuremmin yllättämään laadullisesti.

Heikkouksiakin löytyy, joista ikävin on Snapdragon 665 -järjestelmäpiirin heikko suorituskyky sekä ohjelmiston optimointi. Toinen heikkouksista on mielestäni sormenjälkilukijan sijainti, eikä se myöskään tunnistanut sormea kovinkaan nopeasti tai varmasti jokaisessa tilanteessa. Sormenjälkilukijan sijainti on kuitenkin tottumiskysymys, joten joillekin kylkeen sijoittelu voi olla mieluinen toteutus. Sony jatkaa Xperia 10 II kohdalla myös varsin tuttua hidasta akunlatausta, eikä mitään kilpailijoiden tapaista tehokasta pikalatausta ole puhelimelle saatu. Heikkoudeksi voidaan luetella myös stereokaiuttimien puute.

Suomessa Sony on tuonut Xperia 10 II -puhelimen myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja valkoinen. Tarjolla on ainoastaan yksi muistivariantti, eli 4 + 128 gigatavua, joka maksaa 369 euroa. Hinnoittelultaan Xperia 10 II on teknisiin ominaisuuksiin verrattuna hieman korkea, mutta laitteessa on kuitenkin paljon hyviäkin puolia, kuten IP68-luokitus, joka nostaa hinnoittelua selvästi.

Sony Xperia 10 II -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Sony Xperia 10 II

6.7

SuomiMobiilin testissä Sonyn tuorein keskihintaluokan Xperia 10 II -älypuhelin, joka tarjoaa IP68-luokituksen ja mielenkiintoisen kolmoiskameran.

Hyvää
  • - Laadukas rakenne (Gorilla Glass 6 -pinnat)
  • - IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • - Hintaluokassaan hyvä näyttöpaneeli
  • - Mukavasti tallennustilaa (128 Gt)
  • - Kuulokeliitin, microSD-korttipaikka sekä USB-C
  • - Monipuolinen kolmoiskamera (pää, tele ja ultralaajakulma)
  • - Hyvä pakkaskestävyys
  • - Android 10 ja lähes puhdas käyttökokemus
Huonoa
  • - Snapdragon 665 hieman alimitoitettu 369 euron puhelimelle
  • - Sormenjälkilukijan sijainti ja käyttökokemus keskivertoa
  • - Hidas pikalataus 18 watin teholla
  • - Ei stereokaiuttimia, vain yksi kaiutin
  • - Sovelluksien hidas aukeaminen ja käyttöliittymän takkuilut
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Aina ollu sony:iin tyytyväinen mutta näin yli vuoden kokemuksella tämä on kyllä kaikella tavalla todella surkea esitys saa nähdä meneekö tämä merkki itseltä nyt täysin poikottiin tämän mallin takia. En voi suositella tätä puhelinta kellekkään.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut